23.6.2016

Cubanero Fuerte (Kuuba)

Cubanero Fuerte

Panimo: Cerveceria Bucanero (InBev)
Alkuperämaa: Kuuba

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Erityistietoa: Oluen maustamiseen on käytetty kuubalaista ruskeaa sokeria.

Maku: Cubanero Fuerten maku on ruskeasokerinen ja makean maltainen sekä hieman jyväinen ja maissinen. Se on lisäksi ruohoisesti ja sitruksisesti humaloitu sekä keskikatkera.

Tuoksu: Oluessa tuoksuu ruskeasokerinen ja makean toffeinen aromi sekä runsas maltaisuus. Aromi on lisäksi hieman ruohoinen ja kukkamainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma hivenen metallinen sekä keskihiilihappoinen. Sen kullankeltaista runkoa koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Olut tunnetaan myös nimellä Bucanero Fuerte ja se on nimetty Karibianmeren legendaaristen merirosvojen mukaan. Se on noussut yhdeksi kuubalaisten suosikkioluista ja ei ole vaikea ymmärtää miksi. Vaikka sen maku on hyvin makea ja sokerinen niin jostain syystä pidän siitä. Se on helposti nauttiva ja sopivan kevyt olut, joka vie varmasti janon mennessään. Se on kokeilemisen arvoinen luomus jo pelkästään eksotiikkansa puolesta, suosittelen.

Arvio: 70/100

22.6.2016

Palma Cristal Cerveza (Kuuba)

Palma Cristal Cerveza

Panimo: Cerveceria Bucanero (InBev)
Alkuperämaa: Kuuba

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Oluessa maistuu keksimäisen maltainen ja maissinen aromi sekä hento sitruksisuus. Maku on lisäksi melko jyväinen ja ruohoinen sekä jälkimaultaan hieman kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Myös oluen aromi on hyvin maltainen ja maissinen sekä makuaan voimakkaammin ruohoisesti humaloitu. Tuoksu on lisäksi kevyesti sitruksinen ja sopivan raikas.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt sekä suutuntuma kovin vetinen ja matala hiilihappoinen. Rungoltaan olut on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Palma Cristal oli ensimmäinen kuubalainen olut, jonka join ja se ei ollut kovin vakuuttava. Sen maku ei miellyttänyt minua ja myös suuntuma sekä koostumus olivat turhan kevyitä. Tämän oluen tarkoituksen ymmärrän kuitenkin hyvin, sillä kuumana kesäpäivänä tropiikissa sille löytyy varmasti tarvetta. Se on siis todellinen kesäolut, mutta sen suurempaa makunautintoa siitä tuskin saa aikaiseksi. Mielenkiintoinen tuttavuus kaikesta huolimatta.

Arvio: 56/100

21.6.2016

Shepherd Neame Late Red

Shepherd Neame Late Red

Panimo: Shepherd Neame
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Premium Bitter (ESB)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Late Redissä maistuu on tummahedelmäinen ja makean toffeinen aromi sekä pippurinen mausteisuus. Maku on lisäksi makean maltainen ja pähkinäinen sekä trooppisen hedelmäinen. Jälkimaku on melko kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksussa toffeinen ja hedelmäinen aromi täydentyy makean maltaisella ja yrttisellä humaloinnilla. Myös pähkinäisiä nyansseja on havaittavissa.




Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan hivenen öljymäinen sekä keskihiilihappoinen. Väriltään olut on syksyn punainen ja sen runkoa koristaa pinkki sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Shepherd Neame Late Red on melko mielenkiintoinen olut. Sen maku ja aromi ovat sopivan vivahteikkaita sekä runsaita. Koostumus on miellyttävä ja olut helposti nautittava. Late Red on hyvin tyypillinen Shepherd Neamen valmistama olut ja se edustaa kunniakkaasti ESB- tyylilajia. Se on olut, joka sopii nimensä mukaisesti syksyisten herkkujen kanssa nautittavaksi tai muuten vain janojuomaksi.

Arvio: 65/100

20.6.2016

Saimaan Brewer's Special ESB

Saimaan Juomatehdas Brewer's Special ESB

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Bitter (ESB)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 15,5 °P
Katkeroaineet: 38,5 EBU
Väri: 30,6 EBC

Maltaat:  Pale Ale, Vehnä, Münchener ja Crystal
Humalat: Fuggles, East Kent Goldings ja Target

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C





Maku: Oluessa maistuu raikkaan sitruksinen ja tuoreen hedelmäinen aromi sekä pehmeän maltainen ja makean karamellinen kokonaisuus. Maku on lisäksi melko yrttinen ja hivenen hiivainen sekä voimakkaan kukkaisesti humaloitu. Jälkimaku on kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makean toffeinen ja karamellinen sekä melko yrttinen ja maltainen. Aromia voi kuivailla lisäksi mukavan hedelmäiseksi ja runsaan kukkaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, matala hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Väriltään se on raparperin punainen sekä vaahtokukaltaan vaalea ja hyvin pitsimäinen.

Loppukommentit: Brewer's Special ESB on kovin keskikertainen luomus. Se on voimakkaasti humaloitu ja hyvin katkera olut, jonka maku ei valitettavasti säväytä. Rakenteellisesti ja koostumukseltaan se on kelvollinen, mutta muilta osin se oli melko ponneton. Omaan makuuni se ei sopinut ja siitä syystä annan sille vain 61 pistettä.

Arvio: 61/100

19.6.2016

Saimaan Rakkautta ja Anarkiaa

Saimaan Juomatehdas Rakkautta ja Anarkiaa

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Oluen maku on runsaan hedelmäinen ja pehmeän maltainen. Sen makean karamellinen ja hieman sitruksinen aromi yhdistyy vahvasti yrttiseen ja ruohoiseen kokonaisuuteen. Oluen humalointi on korkeintaan keskiasteista ja jälkimaku hieman kuiva ja katkera.

Tuoksu: Tuoksultaan olut vastaa hyvin pitkälti sen makua. Tuoksu on kuitenkin hieman enemmän sitruksinen ja yrttisen ruohoinen kuin sen maku. Lisäksi maltaisuus on miedompaa.


Ulkonäkö ja koostumus: Tällä lähes keskitäyteläisellä oluella on hieman vetinen ja keskihiilihappoinen suutuntuma. Väriltään se on kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Teemaltaan ja idealtaan olut oli mainio, mutta itse juomana se oli erityisen vaisu. Kun kokonaisuutta tarkastelee, itselleni jäi sellainen tunne kuin olut olisi ollut hieman keskeneräinen tai kiiressä kyhätty kokoon. Suurin ongelma siinä oli valitettavan mieto ja kovin mitäänsanomaton aromi. Myös koostumus oli turhan kevyt ja täyteläisempi suutuntuma olisi tehnyt hyvää. R&A on perusolut, joka ei siis erotu millään lailla niin monien tavallisten oluiden joukosta.

Arvio: 53/100

18.6.2016

Green's Dry Hopped Lager

Green's Dry Hopped Lager

Panimo: Green's (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Specialty Grain
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Katkeroaineet: 18 EBU

Oluen ainesosat:
Vesi, durra, hirssi, tattari, humala, ruskea riisi ja hiiva.
Olut ei sisällä lainkaan vehnää tai ohraa ja on kuivahumaloitu.

Maku: Green's Dry Hopped Lager on maltainen ja yrttisen mausteinen olut. Sen aromi runsaan kukkainen ja tuoreen hedelmäinen sekä erikoisen jyväinen ja vuolaan hiivainen.



Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee kukkainen ja hieman sitruksinen aromi sekä yrttinen humalointi. Aromi on lisäksi mukavan hedelmäinen ja melko hiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma kovin vetinen sekä keskihiilihappoinen. Väriltään olut on tummankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Kokonaisuutta arvioitaessa Green's Dry Hopped Lager oli kovin heikko ja ponneton olut. Sen maku oli todella erikoinen, mikä johtui pitkälti tavallisesta poikkeavista raaka-aineista. Rakenteellisesti se oli kunnossa, mutta täyteläisyyttä siinä olisi voinut olla enemmän. Uskonkin, että tämän oluen perimmäinen tarkoitus on tarjota hyvää vaihtoehtoa gluteenittomien oluiden joukkoon enemmin kuin kilpailla perinteistä lagerien tai pilsenerien kanssa.

Sopii loistavasti keliaakikoille.

Arvio: 59/100

17.6.2016

Malmgård Columbus Pale Ale

Malmgård Columbus Pale Ale

Panimo: Malmgårdin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11 °P
Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 18 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Oluessa maistuu raikkaan sitruksinen ja makean karamellinen aromi sekä persikkainen hedelmäisyys. Maultaan olut on lisäksi keksimäisen maltainen ja hivenen yrttinen sekä havuisesti ja kukkaisesti humaloitu.



Tuoksu: Oluen tuoksu on kevyesti maltainen ja greippisen sitruksinen sekä hieman makean toffeinen ja karamellinen. Myös tuoreen hedelmäistä ja sopivasti kukkaista vivahteikkuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on hivenen vetinen ja matalan hiilihappoinen suutuntuma. Sen punaruskeaa runkoa koristaa vaalea sekä melko niukka vaahtokukka.

Loppukommentit: Malmgårdin Columbus Pale Ale ei ole yhtään hullumpi kevyeksi APA:ksi. Sen maku on miellyttävä ja sopivan runsas sekä aromi puhdas ja vivahteikas. Oluen koostumus on aika mukava ja sen hieman vetinen suutuntuma tekee siitä erittäin helposti nautittavan. Kokonaisuutena Columbus Pale Ale on hyvä olut, hyvältä panimolta, suosittelen.

Arvio: 79/100

16.6.2016

Laitilan Imperiaali Stout

Laitilan Imperiaali Stout

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,2 %

Kantavierre: 21,5 °P
Katkeroaineet: 82 EBU
Väri: 414 EBC

Maltaat: Erikoismaltaat ja paahdettu ohra
Humalat: Magnum, Cascade ja Tettnanger

Erityistietoa: Olutta on kypsytetty kellarissa 15 kuukautta, jonka jälkeen se jälkikäy vielä pullossa.





Maku: Laitilan Imperiaali Stoutissa maistuu tumman hedelmäinen ja paahdetun maltainen aromi sekä tummasuklaisuus. Maku on lisäksi hyvin ruisleipäinen ja lakritsinen sekä hieman makean karamellinen ja erittäin voimakkaasti humaloitu (yrttinen).

Tuoksu: Tuoksua hallitsee paahdetun maltainen ja tummasuklainen aromi sekä runsas kahvisuus. Myös tuoksu on hyvin ruisleipäinen ja makean karamellinen sekä omaa lakritsimaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on hyvin täyteläinen ja suutuntuma voimakkaasti hiilihappoinen sekä erittäin öljymäinen. Väriltään olut on mustanruskea ja vaahtokukaltaan hyvin tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Laitilan Imperiaali Stouttia voi hyvillä mielen kutsua suomalaiseksi klassikko-olueksi, joka kestää vertailua ulkomaalaisiakin huippuoluita vastaan. Se on hyvin valmistettu olut, jonka kaikki osa-alueet toimivat ja ovat kunnossa. Sen maku on erittäin runsas ja aromikas sekä koostumus sopivan täyteläinen. Siitä on vaikea löytää paljoa huonoa sanottavaa ja juuri tämänlaisia oluita toivon näkeväni enemmän kauppojen hyllyillä ja valikoimissa.

Arvio: 84/100

15.6.2016

Vakka-Suomen Prykmestar Luomu Pils

Vakka-Suomen Prykmestar Luomu Pils

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,4 °P
Katkeroaineet: 27,8 EBU
Väri: 10,9 EBC

Maku: Oluessa maistuu keksimäisen maltainen ja sitruksisen hedelmäinen aromi sekä hieman makea karamellisuus. Aromi on lisäksi melko ruohoinen sekä miedosti yrttinen. Jälkimaku on puolestaan hyvin kuiva ja keskikatkera.




Tuoksu: Kuten maussa myös tuoksussa erottuu selkeästi yrttinen ja ruohoinen humalointi sekä raikas sitruksisuus. Lisäksi oluessa tuoksuu runsaan jyväinen ja maltainen aromikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen suutuntuma. Väriltään se on kullankeltainen ja vaahtokukaltaan mukavan tuuhea ja kevyesti kermainen.

Loppukommentit: Prykmestar Luomu Pils eli panimomestarin Luomu Pils on valmistettu luomumaltaista ja luomuhumalasta. Olut on lisäksi gluteeniton eli se on melkoinen luonnosystävän tai puhtaita raaka-aineita suosivan nautiskelijan valinta. Pilsener- tyyliseksi olueksi se on vallan mainio ja edustaa tyyllikkäästi panimonsa takuuvarmaa laatua. Sen maku ja aromi toimivat mukavasti yhteen ja se on kaikin tavoin varsin nautinnollinen kokonaisuus.

Arvio: 70/100

14.6.2016

Stallhagen Hoptober

Stallhagen Hoptober

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Stallhagen Hoptoberia hallitsee makean karamellinen ja keksimäisen maltainen aromi sekä tuore hedelmäisyys. Maku on lisäksi raikkaan sitruksinen ja melko havuinen sekä yrttisesti ja ruohoisesti humaloitu.

Tuoksu: Oluen tuoksu makean toffeinen ja karamellinen sekä runsaan sitruksinen ja hedelmäinen. Aromi on lisäksi pehmeän maltainen sekä hivenen yrttinen ja ruohoinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, hieman metallinen sekä eloisan hiilihappoinen. Sen raparperin väristä runkoa koristaa vaalea ja sopivan tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: Stallhagen Hoptober on kohtuullisen hyvä sesonkiolut, jonka maku on melko raikas ja sopivan nautinnollinen. Siinä yhdistyy mukavasti makea ja maltainen aromi runsaaseen hedelmäisyyteen ja sitruksisuuteen. Humalointi on keskiasteista ja erottuu selkeästi kokonaisuudesta. Koostumus on hieman erikoinen, muttei millään lailla häiritsevä. Se ei ole panimonsa parhaimmistoa, mutta kelpo olut silti.

Arvio: 67/100

13.6.2016

Birrificio del Ducato California Sun

Birrificio del Ducato California Sun

Panimo: Birrificio del Ducato
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: California Common
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maltaat: Pilsner
Humalat: German Spalter
Hiiva: Lager

Tarjoilulämpötila: 4-6 °C

Erityistietoa: California Sun on tyylilajiltaan hyvin vanha Steam Beer, jonka valmistus tuli tunnetuksi ennen kaikkea San Fransicon aluella 1800-luvulla (kultaryntäyksen vuosisata). Tuolloin panimoilla ei ollut käytössään kylmälaitteita, joilla olisi voitu kylmentää vierrettä käymistapahtuman yhteydessä, jolloin hiivan piti käydä normaalia korkeammissa lämpötiloissa.

Maku: California Sunissa maistuu runsaan hedelmäinen ja jyvämäisen maltainen aromi sekä yrttinen mausteisuus. Maku on lisäksi melko sitruksinen ja ruohoinen sekä jälkimaultaan hyvin kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman jyväinen ja maissinen sekä raikkaan sitruksinen ja tuoreen hedelmäinen. Tuoksusta erottuu lisäksi hiivaisia nyansseja sekä melko ruohoinen ja yrttinen aromi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltan olut on hyvin kevyt ja suutuntumaltaan voimakkaasti hiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään se on meripihkan keltainen ja vaahtokukaltaan erittäin tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Jälleen kerran oli ilo päästä maistumaan vanhan ajan tyylin mukaisesti valmistettua olutta. Voin vain kuvitella, millaisia oluita toista sataa vuotta sitten on tarjoiltu. Oluena California Sun oli kohtalaisen miellyttävä ja erittäin helposti nautittava kokonaisuus. Makumaailmaltaan se oli sopivan hedelmäinen ja raikas sekä runsaan maltainen. Koostumus oli turhan kevyt ja vetinen ja tästä syystä runsaampaan täyteläisyyttä olisin jäänyt kaipaamaan. Tällaisia oluita kannattaa maistella jo pelkästään historian havinan vuoksi, siispä ei muuta kuin kohti kauppoja ja olutostoksille...

Arvio: 68/100

12.6.2016

Ruosniemen Diplomi-insinööri Double IPA

Ruosniemen Diplomi-insinööri Double IPA

Panimo: Ruosniemen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 17,5 °P
Katkeroaineet: 107 EBU
Väri: 26 EBC

Maku: Ruosniemen DIPA:a voi kuvailla trooppisen hedelmäiseksi, raikkaan sitruksiseksi ja ruohoiseksi sekä melko mausteiseksi olueksi. Sen maku on lisäksi makean maltainen sekä hyvin voimakkaasti humaloitu ja erittäin katkera.




Tuoksu: Oluessa tuoksuu greippisen sitruksinen ja runsaan havuinen aromi sekä trooppinen hedelmäisyys. Tuoksu on lisäksi makean maltainen ja karamellinen sekä hyvin raikas ja hieman kirpeä.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on öljyinen ja kevyesti hiilihappoinen suutuntuma. Sen tumman oranssia runkoa koristaa vaalea ja sopivan tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: Ruosniemen Panimon DIPA:ssa pääpaino on selkeästi vahvassa humaloinnissa sekä tyylilajilleen tyypillisessä IPA:a runsaammassa makeassa maltaisuudessa. Diplomi-insinööri Double IPA:a voi luonnehtia mielenkiintoiseksi olueksi, mutta sen aromia häiritsee liiallinen greippisyys ja tuhti mausteisuus, jotka eivät ainakaan omaan makuuni sopineet juurikaan. Kokonaisuutena se ei ole kuitenkaan yhtään hullumpi olut ja siitä syystä annan sille kohtalaisen arvosanan.

Arvio: 65/100

11.6.2016

Sori Brewing Havana Gose

Sori Brewing Havana Gose

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 15

Erityistietoa: Gose/Grodziskie on historiallinen, lähes 1000-vuotias oluttyyli, jolle tyypillistä on vehnän käyttö, happamuus sekä matala alkoholipitoisuus.

Havana Gosen maustamiseen on käytetty Himalajan vuorisuolaa, tuoretta minttua sekä limen kuorta.

Maku: Perusmaultaan Havana Gose on erittäin hapan ja hyvin suolainen. Sen maku on runsaan minttuinen ja sitruksisen hedelmäinen sekä kevyesti vehnäisen maltainen.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on sitruksisen raikas ja hyvin minttuinen sekä melko yrttinen ja suolainen. Myös kevyttä maltaisuutta on havaittavissa muuten erittäin happaman aromin seasta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on melko kevyt ja vetinen sekä matalasti hiilihappoinen. Väriltään olut on oranssinruskea ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Sori Brewing kertoo nettisivuillaan, että tämän oluen valmistuksessa heitä on inspiroinut legendaarinen Mojito drinkki sekä Kuuban lämpimät rannat. Tämä väite näkyy hyvin oluen makumaailmassa sekä todella eksoottisessa oluttyylissä. Itse rakastan Mojito drinkkiä, mutta oluessa sitä jäljittelevä makumaailma on aivan liian erikoinen ainakin omaan makuuni. Ehkä en ole vain tottunut tämän tyylilajin oluisiin ja siksi en täysin osaa arvostaa sitä. Kaikesta huolimatta näin erikoinen olut oli ilo juoda ja päästä kokeilemaan.

Arvio: 60/100

10.6.2016

Vakka-Suomen Year of the Goat

Vakka-Suomen Year of the Goat

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Oluen makua hallitsee voimakkaan savuinen sekä tumman leipäinen aromi. Maku on lisäksi makean toffeinen ja hunajainen sekä paahdetusti maltainen. Jälkimaku on puolestaan kevyesti katkera ja humalointi lähes olematonta.

Tuoksu: Myös tuoksu on erittäin savuinen ja paahdetun maltainen. Sen aromia voi kuvailla lisäksi hennosti makean hunajaiseksi ja toffeiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma kevyesti hiilihappoinen sekä melko vetinen. Väriltään olut on lähes musta ja vaahtokukaltaan erittäin niukka ja beigen värinen.

Loppukommentit: Itse pidän todella paljon savuoluista ja Vakka-Suomen Panimon tuotteista, mutta Year of the Goat oli selkeä pettymys. Se oli hyvin valmistettu olut, mutta kokonaisuus oli valitettavan heikko. Ensinnäkin se oli yksinkertaisesti liian kevyt ja vetinen ja toiseksi maultaan jokseenkin epämääräinen. Se oli sopivan savuinen savuolueksi, mutta muuten aromiltaan hyvin tylsä ja mitäänsanomaton. Näistä syistä kovin korkeita pisteitä sille on mahdotonta antaa tai suositella muutenkaan kokeiltavaksi.

Arvio: 58/100

9.6.2016

Mikkeller Get Wit Or Die Tryin'

Mikkeller Get Wit Or Die Tryin'

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Vehnäale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Maku: Perusmaultaan olut on hieman hapan sekä melko kuiva ja katkera. Siinä kukkainen humalointi yhdistyy hyvin maltaiseen ja hedelmäiseen aromiin sekä selkeästi vehnäiseen ja mausteiseen kokonaisuuteen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on raikkaan sitruksinen sekä melko hiivainen. Aromia voi kuvailla lisäksi runsaan vehnäiseksi ja maltaiseksi sekä miellyttävän mausteiseksi.




Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen ja hieman vetinen suutuntuma. Rungoltaan se on kirkkaankeltainen ja hivenen samea. Sen vaahtokukka on vaalea ja erittäin niukka.

Loppukommentit: Mikkeller on ehdottomasti yksiä suosikki panimoitani, mutta tällä kertaa hienosta nimestä ja kekseliäästä etiketistään huolimatta itse olut jäi harmillisen vaisuksi. Se oli mielenkiintoinen ja sopivan yksinkertainen yritys sekoittaa selkeitä ja pelkistettyjä makuja, siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Huono olut se ei missään nimessä ole, muttei aivan huippupisteitä sille on myös aivan mahdotonta antaa.

Arvio: 68/100

8.6.2016

Munkebo Ægir Russian Imperial Stout

Munkebo Ægir Russian Imperial Stout

Panimo: Munkebo Mikrobryg
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,4 %

IBU-arvo: 80

Hiiva: American Ale
Humalat: Northern Brewer ja East Kent Goldings
Maltaat: Vienna, Munich, Special B, Paahdettu ohra, Cara-120 ja Black Malt

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Munkebo Ægirissa maistuu tumman suklainen ja tumman hedelmäinen aromi sekä kevyt kahvisuus. Se on paahdetun ja tumman maltainen sekä hieman makeasti karamellinen olut.

Tuoksu: Aromiltaan se on paahdetun ja tumman maltainen, tumman suklainen ja hedelmäinen sekä hieman lakritsinen. Alkoholin tuoksu erottuu melko selkeästi voimakkaan humaloinnin kera. Myös hentoa karamellisuutta ja kahvimaisuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on hyvin täyteläinen, erittäin öljymäinen sekä kevyesti hiilihappoinen.Väriltään se on lähes pikimusta ja vaahtokukaltaan melko niukka sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Russian Imperial Stout oli ensimmäinen tanskalaisen Munkebon mikropanimon olut, jonka join. Se oli tyylikäs ja erittäin runsasarominen olut, josta jäi hyvä ensivaikutelma. Kokonaisuus oli toimiva ja se oli hyvin valmistettu olut. Pullossa oli maininta "Brew number 60" eli pienillä määrillä olutta todella valmistetaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä heiltä seuraavaksi käsiini saan...

Arvio: 79/100

7.6.2016

Flying Dog Easy IPA

Flying Dog Easy IPA

Panimo: Flying Dog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 50

Maku: Oluessa maistuu keksimäisen maltainen ja trooppisen hedelmäinen aromi. Se on sitrusmaisesti ja mausteisesti humaloitu sekä maultaan lisäksi melko havuinen ja ruohoinen. Jälkimakua voi luonnehtia keskikatkeraksi ja hieman kuivaksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu ja maku vastaavat hyvin pitkälti toisiaan. Erona tuoksun ja maun välillä on miedompi maltaisuus, mutta voimakkaampi sitruksisuus ja ruohoisuus (tuoksussa). Lisäksi tuoksussa esiintyvä mausteisuus on kevyempää ja erottuu heikommin.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen sekä kevyesti hiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen kullankeltaista runkoa päällystää hyvin niukka ja vaalea vaahtokukka.

Loppukommentit: Flying Dog Easy IPA on kovin keskinkertainen ja melko ponneton IPA:ksi. Sen maku on jokseenkin mieto ja liian maanläheinen. Humalointia voisi olla enemmän ja alkoholipitoisuus korkeampi. Koostumus on puolestaan miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Panimonsa tuotokseksi se on aika kehno ja ainakin itselleni pienoinen pettymys.

Arvio: 67/100

6.6.2016

BrewDog Electric India

BrewDog Electric India

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Humalat: Amarillo ja Nelson Sauvin

Maku: Electric Indiassa maistuu sitruunainen ja mausteinen (pippurinen) aromi sekä trooppinen hedelmäisyys. Maku on lisäksi makean hunajainen ja pehmeän maltainen sekä melko hiivainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on sitrusmaisen kukkaisesti humaloitu sekä pippurisen mausteinen. Aromi on lisäksi hedelmäisen maltainen sekä kevyesti hiivainen.




Ulkonäkö ja koostumus: Tämä voimakkaasti hiilihappoinen olut on suutuntumaltaan keskitäyteläinen sekä suun pintoja peittävä. Väriltään se on tummankeltainen ja hyvin samea. Sen vaahtokukka on vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: BrewDog luonnehtii tätä olutta belgialaisen saisonin ja yhdysvaltalaisen IPA:n sekoitukseksi. Tämä luonnehdinta pitää hyvin paikkansa ja se tekeekin tästä oluesta tavallisesta poikkeavan ja hyvin mielenkiintoisen. Enemmän se muistuttaa kuitenkin saison- tyylistä olutta ja siitä löytyykin tyylilajilleen uskolliset piirteet. Sen maku on mielyttävä ja sitä tekee mieli lisää. Oluen koostumus on toimiva vaikkakin hyvin voimakkaasti hiilihappoinen. Kokonaisuutena se on erittäin hyvä olut, jota ei kannata jättää väliin.

Arvio: 82/100

5.6.2016

Teerenpeli Kaamos Kalle

Teerenpeli Kaamos Kalle

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,5 %
IBU-arvo: 26
Väri: 55 EBC

Maltaat: Pilsner, Munich, Crystal 50, Black Malt
Humalat: American Hop

Maku: Oluessa maistuu kevyesti paahteinen ja hedelmäinen aromi. Sen maku on lisäksi makean maltainen, toffeinen ja karamellinen sekä hieman tumman leipäinen. Olutta voi kuvailla myös keskiasteisesti humaloiduksi ja keskikatkeraksi.


Tuoksu: Oluen tuoksu on toffeinen ja karamellinen, jyväinen ja maltainen sekä hieman paahteinen. Myös pähkinäistä vivahteikkuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on hieman vetinen ja keskihiilihappoinen suutuntuma. Väriltään se on tummanpunainen ja vaahtokukaltaan mukavan tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Kaamos Kalle on melko mielenkiintoinen ja sopivan miellyttävä Amber Ale- tyylinen olut. Sen koostumus on hieman liian vetinen, mutta muuten se ei ole yhtään hullumpi olut. Sen maku on sopivan pehmeä ja kuitenkin tyylilajilleen riittävän monipuolinen. Myös aromi on kunnossa ja käypä. Se on oivallinen ruokajuoma ja sopii erityisesti syksyisten ja talvisten ruokien seuraksi.

Arvio: 74/100

4.6.2016

Hiisi Aarni

Hiisi Aarni

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

Kantavierre: 15,8 °P
Katkeroaineet: 82,2 EBU
Väri: 31,4 EBC

Maltaat: Pale Ale, Ruis, Vehnä ja Crystal 100
Humalat: Chinook ja Simcoe

Tarjoilulämpötila: 8-12°C

Maku: Hiisi Aarnissa maistuu makean maltainen ja karamellinen aromi sekä hyvin havuinen ja miellyttävän rukiinen vivahteikkuus. Maku on lisäksi trooppisen hedelmäinen ja pirteän sitruksinen sekä voimakkaasti humaloitu ja hyvin katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin havuinen ja sitruksinen (lähinnä greippinen) sekä hieman rukiinen ja mausteinen. Tuoksu voi kuvailla lisäksi trooppisen hedelmäiseksi sekä makean karamelliseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen sekä suutuntumaltaan keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen raparperin väristä ja sameaa runkoa koristaa hyvin tuuhea sekä hivenen kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Hiisi Aarnin mausta poikkeuksellisen (IPA:ksi) tekevät ruishiutaleet. Ne täydentävät hyvin kokonaisuutta sekä antavat oluelle sopivan boostin. Raivoavaan Rakkiin verrattuna rukiisuus sekä selkeämpi humalointi muodostavat paremman kokonaisuuden. Aarni on mielenkiintoinen olut, mutta aivan huippuoluiden kategoriaan se ei kuitenkaan yllä. Jälleen erikoismaininta ja pisteet hienosta etiketistä.

Arvio: 70/100

3.6.2016

Hiisi Raivoava Rakki

Hiisi Raivoava Rakki

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 14,3 °P
Katkeroaineet: 65 EBU
Väri: 23 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-12°C
Maltaat: Pale ale, Dark ale, Crystal ja Cara
Humalat: Amarillo, Cascade, Chinook, Columbus ja Simcoe

Maku: Raivoava Rakki on makean maltainen ja trooppisen hedelmäinen olut, jossa on metsämarjainen sekä kevyen mausteisteinen aromi. Siinä maistuu lisäksi makea toffeisuus ja karamellisuus sekä runsas havuisuus. Sen jälkimaku on hyvin kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen aromi on hieman sitruksinen, makean maltainen ja karamellinen sekä sopivan marjainen. Myös havumaisuutta sekä yrttistä mausteisuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on kevyesti hiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Väriltään olut on punaruskea ja vaahtokukaltaan vaalea ja hyvin pitsimäinen.

Loppukommentit: IPA- tyylisten oluiden suosio on tällä hetkellä valtaisaa ja kilpailu erittäin kovaa. Kategoriassaan Raivoava Rakki pärjää kohtalaisesti ja sijoittuu näin ollen keskikastiin. Sen koostumus on sopiva ja tuoksu houkutteleva, mutta itse maku on se, mikä pettää ainakin omasta mielestäni. Itse olisin toivonut hieman yksinkertaisempaa humalointia, mikä olisi voinut parantaa ja selkeyttää kokonaisuutta. Yritystä oluessa oli, mutta lopputulos ei valitettavasti ansaitse 66 pistettä enempää. Plussaa hienosta etiketistä.

Arvio: 66/100

2.6.2016

Hitachino Nest Ancient Nipponia

Hitachino Nest Ancient Nipponia

Panimo: Kiuchi Brewery (Hitachino)
Alkuperämaa: Japani

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 17,9 °P
Katkeroaineet: 36,8 EBU
Väri: 20 EBC

Maltaat: Kaneko Golden
Humalat: Sorachi Ace

Tarjoilulämpötila: 10 °C

Maku: Oluessa maistuu tuoreen hedelmäinen ja jyvämäisen maltainen aromi sekä yrttinen mausteisuus. Maku on lisäksi pirteän sitruksinen sekä hyvin havuinen ja ruohoinen. Myös kevyttä karamellisuutta ja riisimäisyyttä on havaittavissa.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on keksimäinen ja maltainen sekä sitruksinen ja hedelmäinen. Aromi on lisäksi makean karamellinen, yrttinen ja mausteinen sekä hivenen hiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman kermainen. Sen vaahtokukka on vaalea ja hyvin tuuhea sekä runko meripihkan värinen ja hieman samea.

Loppukommentit: Hitachino Nest Beer oluet ovat hyvin erikoisia. Osa niistä on erittäin hyviä ja osa taas hieman tylsiä. Ancient Nipponia sijoittuu niiden välimaastoon. Sen maku on sopivan vivahteikas, mutta samalla hieman liian yrttinen ja mausteinen. Lisäksi jonkin verran riisinen maku tuo mukavaa vaihtelevuutta muuten perinteisten aromien joukkoon. Rakenteellisesti ja koostumukseltaan olut on melko miellyttävä ja helposti nautittava. Se ei ole mikään tajunnan räjäyttäjä, mutta kokonaisuutena kelpo olut.

Arvio: 71/100

1.6.2016

Mikkeller Crooked Moon Tattoo Stockholm Stout Brewed with Figs

Mikkeller Crooked Moon Tattoo Stockholm Stout Brewed with Figs

Panimo: Mikkeller
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Crooked Moon on paahdetun maltainen ja tumman hedelmäinen olut, jossa maistuu runsaan viikunainen aromi. Sen makua voi kuvailla myös tumman suklaiseksi ja hieman kahvimaiseksi sekä makean toffeiseksi ja karamelliseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu vastaa hyvin pitkälti oluen makua. Sen ainoa selkeä ero on hieman lakritsinen aromi, jota mausta ei juuri löydy. Lisäksi viikunan aromi on tuoksussa miedompaa.



Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen ja hyvin öljymäinen suutuntuma. Sen tummanruskeaa runkoa päällystää beigen värinen ja melko kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä Mikkellerin Imperial Stout on sopivan eksoottinen ja tavanomaisesta poikkeava olut. Sen makua hallitsee selkeä viikunan aromi, joka on jopa hieman liian päällekäyvä ja läpipuskeva. Se kuka todella rakastaa viikunoita, pitää varmasti myös tästä oluesta. Itseäni tuo ylenpalttinen viikunaisuus ei suuremmin miellyttänyt, mutta muuten olut on makumaailmaltaan ja rakenteellisesti kohtuullisen hyvä ja kokeilemisen arvoinen luomus.

Olut on juotu @ Oluthuone Kaisla

Arvio: 74/100