30.11.2017

Stallhagen Pale Ale

Stallhagen Pale Ale

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14,9 °P
Katkeroaineet: 28 EBU
Väri: 6 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maltaat: Pilsner, Crystal
Humalat: Chinook, Centennial, Willamette

Maku: Stallhagen Pale Ale on melko miedosti humaloitu, makea (karamellinen) ja hedelmäinen olut. Sen muutoin viljaista ja sitrusmaista makua voi kuvailla myös kukkamaiseksi ja hieman havuiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on lähes makunsa kaltainen eikä tarjoa täten minkäänlaisia yllätyksiä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja erittäin samea sekä vaahtokukka runsas ja kermamainen.

Loppukommentit: Stallhagen Pale Ale on ehdottomasti yksiä panimonsa parhaita oluita. Se on mallikas APA, jonka makumaailma on runsas ja aromi luokseen kutsuva. Varsinkin hintaansa nähden se on oiva ostos, jolla ei ole mitään hävettävää. Jos sitä maistatte, suosittelen ehdottomasti valitsemaan nyt arvostelussa olevan 6,0 % version.

Arvio: 80/100

29.11.2017

Pyynikin Wanaka Stout

Pyynikin Wanaka Stout

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Wanaka Stoutin tyylikäs ja herkullinen maku on ennen kaikkea paahtomaltainen, suklainen ja tumma hedelmäinen. Kokonaisuutta voi kuvailla myös makean karamelliseksi ja kahvimaiseksi sekä hennosti kukkaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan miedompi ja heppoisempi, mutta aromiltaan kuitenkin hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Wanaka Stout on erittäin onnistunut kauppavahvuiseksi olueksi. Se on uusi-seelantilaisilla humaloilla varustettu, paahteinen ja makea olut. Se on mielestäni yksiä Pyynikin Käsityöläispanimon parhaita oluita ja ansaitsee osakseen kiitosta.

Arvio: 81/100

28.11.2017

Peak Organic Fresh Cut

Peak Organic Fresh Cut

Panimo: Peak Organic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Style Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Humalat: Chinook, Citra, Centennial

Maku: Peak Organic Fresh Cut on raikkaan sitruksinen, melko mausteinen ja lempeän maltainen olut. Sen miellyttävä humalointi tuo makuun myös ruohomaisuutta ja hedelmäisiä nyansseja. Jälkimaultaan olut on hieman kuiva ja vain miedosti katkera.

Tuoksu: Oluen raikas ja pirteä tuoksu on ennen kaikkea hedelmäinen, sitruksinen ja ruohomainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja samea sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Fresh Cut on varsin tyylikäs ja onnistunut India Style Lager. Sen makumaailma on riittävän runsas ja juotavuus erinomainen. Matalasta alkoholipitoisuudesta huolimatta siitä ei asennetta puutu ja se tarjoaa erinomaisesti rahoille vastinetta.

Arvio: 77/100

27.11.2017

BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid

BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

Humalat: Centennial, Columbus, Nelson Sauvin, Bramling Cross

Maku: Hello My Name Is Little Ingrid on miellyttävällä humaloinnilla varustettu, melko makea ja runsaan hedelmäinen olut. Sen muutoin torttumaisessa ja lakkaisessa maussa on havaittavissa myös sitrusmaisia ja kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on varsin raikas ja sitruksinen sekä omaa muuten marjaisen ja hedelmäisen aromin.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: BrewDogin mukaan Hello My Name Is Little Ingrid edustaa kaikkea sitä hyvää, mitä Ruotsi tarjoaa. Se on skandinavialaisilla lakoilla maustettu Session IPA, joka edustaa tyylilajiaan varsin kunniakkaasti. Kauppavahvuiseksi olueksi se oli erittäin miellyttävä ja uskon maistavani sitä myös vielä joku päivä uudestaan.

Arvio: 76/100

26.11.2017

Hiisi Kiito

Hiisi Kiito

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 35
Väri: 8 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Hiisi Kiito on vahvasti inkiväärin makuinen ja melko miedosti humaloitu olut. Sen muutoin hedelmäistä ja sitruksista makua voi mainostaa myös keksimäisen maltaiseksi sekä mausteiseksi.

Tuoksu: Oluen verrattain raikas ja inkiväärinen tuoksu on makuaan miedompi ja kevyempi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on kellertävän oranssi ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Inkivääri ei ole koskaan lukeutunut suosikki mausteisiini ja siitä syystä suhtaudun hieman nihkeästi inkiväärillä maustettuihin oluisiin. Oluet, joissa sitä käytetään ovat usein joko liian mausteisia tai sitten liian mietoja. Hiisi Kiidossa tätä ongelmaa ei onneksi esiinny. Sen maku ja aromi on hyvässä tasapainossa keskenään ja siitä ei suurempia puuttuita löydy. Aromatisoiduksi olueksi se ei ole missään nimessä huono, mutta totuuden nimissä odotin siltä kuitenkin hieman enemmän.

"Kiito kumma tuuliaispää // Levottomii asuttelevi // Vanhimpansa hämärtää // Tuulen tuomii liikuttelee"

Arvio: 61/100

25.11.2017

Geco Marvin

Geco Marvin

Panimo: Birrificio Geco
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Maku: Geco Marvin on korkeintaan keskiasteisesti humaloitu, makean toffeinen ja keksimäisen maltainen olut. Sen kuivan ja katkeran jälkimaun lisäksi oluessa esiintyy myös hedelmäisiä ja miedosti sitruksisia sävyjä sekä kukkamaisuutta.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on varsin makea ja hedelmäinen sekä hennosti sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkan punertava ja samea sekä vaahtokukka erittäin kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Marvin Best Bitter on milanolaisen Birrificio Gecon valmistama olut. Sen vahvasti englantilaistyyliset vivahteet tekevät siitä varteenotettavan bitterin. Se on makumaailmaltaan kohtalainen eikä sen koostumuksessakaan ole suurta valittamisen varaa. En löytänyt siitä merkittäviä puutteita ja siksi annan sille keskiverron pisteytyksen.

Arvio: 71/100

24.11.2017

Teerenpeli Ruis RIPA

Teerenpeli Ruis RIPA

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,6 °P
Katkeroaineet: 45 EBU
Väri: 48 EBC

Maltaat: Dark Rye, Pilsner, Crystal, Barley flakes
Humalat: Green Bullet, Waimea, Fuggles

Maku: Ruis RIPA on reipas, hieman makea ja rukiinen olut. Sen mausteisen, havumaisen ja sitruksisen humaloinnin lisäksi oluessa maistuu myös herkullinen tumma hedelmäisyys.

Tuoksu: Olut on aromiltaan makea, sitrusmainen ja rukiinen, eikä näin ollen poikkea juuri maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Teerenpelin Ruis RIPA on virkistävän rukiinen ja monipuolinen IPA. Sen juotavuus on hyvää luokkaa ja kokonaisuus kelvollinen. Se on kauppavahvuiseksi olueksi keskiluokkainen ja ajaa asiansa siinä missä moni muukin vastaavan hintainen viritelmä.

Arvio: 68/100

23.11.2017

Olvi APA "From Iisalmi with Love"

Olvi APA

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 58 EBU
Väri: 12 EBC

Maltaat: Ohra- ja vehnämaltaat
Humalat: Citra, Chinook, Equinox

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Olvi APA:n keskiasteisesti humaloidussa ja raikkaassa maussa on havaittavissa makean toffeisia, greippimäisiä ja trooppisen hedelmäisiä sävyjä sekä mausteisia, havumaisia ja hennosti kukkaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä hieman enemmän maltainen ja keksimäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja melko kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Olvi toi markkinoille reilu vuosi sitten uudistetun tuoteperheensä ensimmäisen oluen, Olvi APA:n. Se on olut, joka haastaa onnistuneesti monet kauppavahvuiset kilpakumppaninsa ja tarjoaa juojalleen varsin kelvollisen makuelämyksen. Itselleni siitä ei jäänyt mitään pahaa sanottavaa ja olen erittäin iloinen, että saimme taas yhden varteenotettavan haastajan perusolut markkinoille.

Arvio: 70/100

22.11.2017

Трехгорное Золотой Эль (Venäjä)

Trekhgornoe Golden Ale

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,0 °P

Maltaat: Barley Malt, Dark Wheat
Humalat: Columbus

Maku: Trekhgornoe Golden Alen makean maltaista ja viljamaista perusmakua lujittavat siinä esiintyvät pippurisen mausteiset, miedosti sitruksiset ja voimakkaan ruohomaiset vivahteet. Jälkimaultaan olut on lisäksi melko voimakas ja varsin katkera.

Tuoksu: Oluen makeaa ja viljamaista tuoksua voi kutsua myös varsin pehmeäksi sekä jonkin verran hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Trekhgornoe Golden Ale on hienon näköiseen pulloon pakattu pintahiivaolut. Se tarjoaa sen tyylilajille uskollisia elementtejä, mutta on kokonaisuutena aivan liian mausteinen ja voimakas. Itseäni tämä asia jäi häiritsemään sen verran suuresti, että joudun antamaan sille melko niukat pisteet.

Jos haluatte maistaa näitä Trekhgornoen oluita, löydätte niitä myynnistä K-Supermarket Viikistä.

Iso kiitos Nikelle!

Arvio: 59/100

21.11.2017

Трехгорное Белый Эль (Venäjä)

Trekhgornoe White Ale

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %

Kantavierre: 10,0 °P

Maltaat: Barley Malt, Wheat
Humalat: Cascade, Columbus

Maku: Trekhgornoe White Alen makua voi luonnehtia vehnämäiseksi, maltaiseksi ja sitrusmaiseksi. Oluessa maistuu myös mausteisuus ja hiivamaisuus sekä jonkin asteinen kukkamaisuus. Jälkimaultaan olut on miedosti katkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Oluen vehnämäinen ja sitruksinen tuoksu on hieman apea ja tunkkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä jokseenkin vetinen. Runko on kellertävä ja samea sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Trekhgornoe White Ale on Moscow Brewing Companyn valmistama olut. Se on kohtalaisen hyvä ja verrattain onnistunut witbier. Sen maku toimii, mutta itse aromi jättää aika lailla toivomisen varaa. Koostumus oli sen tyylilajille sopiva ja juotavuus kunnossa. Se ei ole yhtään hullumpi olut, jolle uskon löytyvän käyttöä myös tulevaisuudessa.

Arvio: 73/100

20.11.2017

Tanker Abstraction

Tanker Abstraction

Panimo: Tanker
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %
IBU-arvo: 56

Maku: Tanker Abstraction on keskiasteisesti humaloitu, hieman makea ja keskikatkera olut. Sen mehukasta makua voi kuvailla pehmeän maltaiseksi, trooppisen hedelmäiseksi ja greippisen sitruksiseksi sekä myös jonkin verran havumaiseksi.

Tuoksu: Oluen kevyt ja raikas tuoksu on aromiltaan lähinnä hedelmäinen ja sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävä ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Abstraction IPA on Tankerin valmista versio palkitusta Hallucination oluesta. Se on tätä miedommin katkera ja omaa matalamman alkoholipitoisuuden. Se ei lukeudu aivan oman tyylilajinsa kirkkaimpaan kärkeen, mutta on kokonaisuutta arvioitaessa varsin onnistunut olut.

Arvio: 79/100

19.11.2017

Tanker Orient Express

Tanker Orient Express

Panimo: Tanker
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Maku: Orient Express on makea, paahteinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen humalointi on voimakasta ja maku muutoin tummasuklainen, tumma hedelmäinen sekä lakritsinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta muuttuu hieman alkoholimaisemmaksi lämmetessään.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Orient Express on virolaisen pienpanimon Tankerin uusimpia oluita. Se on makea ja paahteinen Baltic Porter, jonka 10,5 prosentin alkoholipitoisuus tekee siitä varsin nautinnollisen oluen juoda. Sen maku ja aromi olivat kohdillaan ja koostumus erinomainen. Omaan makuuni se soveltui erittäin hyvin ja uskallan mainostaa sitä hyväksi olueksi.

Arvio: 84/100

18.11.2017

CoolHead Brew Over the Galaxies

CoolHead Brew Over the Galaxies

Panimo: CoolHead Brew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Humalat: Galaxy

Maku: Over the Galaxies on voimakkaasti humaloitu, trooppisen hedelmäinen ja raikkaan greippinen olut. Sen pääosin ananaksen makuisessa ja vain hieman makeassa kokonaisuudessa on havaittavissa myös havumaisia ja ruohoisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen trooppisen hedelmäistä ja greippisen sitruksista aromia voi kutsua stimuloivaksi ja aistikkaaksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävän ruskea ja erittäin samea sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Over the Galaxies on yksiä CoolHead Brew:n uusimpia oluita. Se on New England IPA -tyylinen olut, jonka tyylikkäästä humaloinnista vastaa Galaxy. Se on hyvä esimerkki CoolHead Brew:n jatkuvasti paranevasta laadusta ja pienpanimona se alkaa olla yksiä Suomen parhaita. Over the Galaxies on yksinkertaisesti hyvä olut, jota aion juoda myös jatkossa.

Arvio: 83/100

17.11.2017

Thornbridge Tart (Passionfruit and Blueberry)

Thornbridge Tart (Passionfruit and Blueberry)

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Thornbridge Tart on hapan ja raikas olut. Sen maku on pääosin mustikkainen ja passionhedelmäinen, mutta samalla myös jonkin verran torttuinen, marjamainen ja sitruksinen. Oluen humalointi on varsin mietoa ja jälkimaku sangen kuiva.

Tuoksu: Oluen pisteliästä ja eloisaa tuoksua voi kutsua happamaksi, marjaiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thornbridgen valmistamaa Passionfruit and Blueberry Tart -olutta on käsitykseni mukaan valmistettu melko vaatimaton erä. Se on tyylikäs hapanolut, jonka maku on varsin onnistunut ja aromi viettelevä. Sitä oli saapunut Helsinki OlutExpoon vain pieni määrä ja olinkin erittäin iloinen, että kerkesin sitä annoksen verran itselleni lipastamaan.

Arvio: 82/100

16.11.2017

Thornbridge Tonttu

Thornbridge Tonttu

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: American Amber / Red Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Thornbridge Tonttu on viehättävällä humaloinnilla varustettu, makea ja hennosti mausteinen olut. Sen maku on pullollaan trooppisen hedelmäisiä ja mansikkaisia vivahteita sekä keksimäistä maltaisuutta.

Tuoksu: Oluen hurmaava tuoksu on ennen kaikkea makea ja runsaan hedelmäinen, mutta samalla myös jonkin verran mansikkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan punainen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka kohtuullisen niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thornbridge Tonttu on Single Hop -humaloitu (Enigma) jouluolut. Sen jännän mansikkainen ja makea makumaailma tekevät sitä erittäin hauskan ja mielenkiintoisen juotavan. Se on varmaa Thornbridgen laatua enkä usko sen tuottavan kennellekään suurempaa pettymystä.

Arvio: 80/100

15.11.2017

Moose On The Loose Wild Saison

Moose On The Loose Wild Saison

Panimo: Moose On The Loose Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

IBU-arvo: 16

Maltaat: Pilsner, Pale Caramel
Humalat: Tradition

Maku: Wild Saison on olemukseltaan kevyt, raikas ja hapan olut. Sen makua voi luonnehtia ennen kaikkea herukkaiseksi, marjamaiseksi ja sitruksiseksi, mutta myös jonkin verran torttumaiseksi ja hiivaiseksi.

Tuoksu: Oluen hapan ja runsaan marjamainen aromi ei poikkea juuri maustaan.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on punertava ja erittäin samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Wild Saison on porilaisen Moose On The Loose pienpanimon valmistama olut. Sen valmistuksessa on käytetty muun muassa Anttilan tilan karviaisia (Kokemäeltä) sekä Belle Saison-hiivaa. Melko korkeasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta alkoholi ei maistunut lainkaan oluessa. Sen makua vaivasi kuitenkin liiallinen hiivamaisuus sekä koostumusta turha keveys. Näistä huolimatta se on helposti lähestyttävä ja raikas kesäolut, joka ei turhia kainostele.

Arvio: 71/100

14.11.2017

Maku / HopHead Matryoshka

Maku / HopHead Matryoshka

Panimo: Maku Brewing / HopHead Craft Brewery
Alkuperämaa: Suomi / Venäjä

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maltaat: Pale Ale, Rye, Crystal 150, Carafa1, Carafa3
Humalat: Columbus, Amarillo, Mosaic

Maku: Matryoshkan voimakkaasti humaloitu ja paahteinen maku pitää sisällään tumma hedelmäisiä, rukiisia ja greippimäisiä sävyjä sekä laktoosin tuntua.

Tuoksu: Oluen varsin tummaa ja syvää aromia raikastuttaa sen sitrusmaisuus ja laktoosisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumusta voi kuvailla keskitäyteläiseksi ja suutuntumaa keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Rungoltaan olut on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka veikeä ja samettinen.

Loppukommentit: Matryoshka on suomalaisen Maku Brewinging ja venäläisen HopHeadin yhteistyössä valmistama olut. Se on rukiilla ja laktoosilla boostattu Black IPA, josta ei makua tai luonnetta puutu. Hyvän arominsa lisäksi olut ansaitsee kiitosta myös hienosta nimestään ja etiketistään. Itse pidin siitä suuresti ja varsinkin Black IPA:ksi se oli erittäin onnistunut.

Arvio: 84/100

13.11.2017

Fat Lizard Blacktop Porter

Fat Lizard Blacktop Porter

Panimo: Fat Lizard Brewing Co.
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 70 EBC

Humalat: Magnum, Willamette

Maku: Blacktop Porterin erittäin paahteinen ja kuiva aromi pitää sisällään suklaisia/kaakaoisia vivahteita sekä kahvimaisia ja vaniljaisia nyansseja. Lisäksi olut on keskikatkera ja omaa pitkäkestoisen ja äärimmäisen voimakkaan jälkimaun.

Tuoksu: Oluen pelkistetty, mutta intensiivinen tuoksu on ennen kaikkea paahteinen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on erittäin tumma ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Blacktop Porter on yksiä panimonsa varhaisimpia luomuksia. Se on keskiasteisesti humaloitu porter, josta ei makua puutu. Sen erittäin vahva ja tumma aromi todennäköisesti jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Oluena se tarjoaa kuitenkin miellyttävän juomaelämyksen ja on kohtalaisen onnistunut sellainen.

Arvio: 73/100

12.11.2017

Fat Lizard Jesus Lizard IPA

Fat Lizard Jesus Lizard IPA

Panimo: Fat Lizard Brewing Co.
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,9 %

IBU-arvo: 75

Humalat: Magnum, Citra, Mosaic

Maku: Jesus Lizard IPA on voimakkaalla humalaloinnilla ja vahvalla passionhedelmän aromilla ratsastava olut. Sen maku pitää sisällään myös trooppisen hedelmäisiä ja greippisen sitruksisia vivahteita sekä ruohomaisia, hennosti marjaisia ja keksimäisen maltaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on lähinnä runsaan hedelmäinen ja pirteän sitruksinen eikä näin ollen poikkea suuremmin maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä varsin öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Jesus Lizard IPA oli jo pelkästään nimensä puolesta pakkohankinta. Itse pidän suunnattomasti passionhedelmän mausta ja myös siksi en voinut jättää sitä ostamatta. Passionhedelmän maku hallitsikin aromia eikä näin ollen poikennut luvatusta. Oluen valmistuksessa onkin käytetty runsain määrin kyseisen hedelmän hedelmälihaa. Kokonaisuutta arvioitaessa Jesus Lizard IPA on veikeä olut, josta ainakaan itselleni ei jäänyt mitään pahaa sanottavaa.

Arvio: 75/100

11.11.2017

Firestone Walker Pale 31

Firestone Walker Pale 31

Panimo: Firestone Walker Brewing (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

IBU-arvo: 43
Väri: 13,8 EBC

Maltaat: Premium Two-Row, Maris Otter Pale, Münich, Crystal
Humalat: Fuggles, Cascade, Centennial, Chinook

Maku: Pale 31 on aromiltaan puhdas ja lempeä. Sen makean maltainen ja hedelmäinen runko saa mukavasti potkua sitrusmaisesta, kukkaisesta ja havumaisesta humaloinnista.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei tarjoa suurempia yllätyksiä, mutta on ehkä makuaan asteen verran mausteisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä melko öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Pale 31 on Golden State osavaltion kunniaksi nimetty olut (Golden State oli Yhdysvaltojen 31. osavaltio). Se on osuvasti American Pale Ale- tyylinen olut, joka edustaa tätä tyylilajia aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Sen tarkoin valittu mallaspohja yhdistettynä amerikkalaiseen humalointiin tekevät siitä kultivoidun ja elegantin oluen. Itse pidin erityisesti sen mausta ja aromista, mutta myös muut sen osa-alueet olivat vähintäänkin kunnossa. Se yltää ainakin omalta osastani niiden oluiden joukkoon, joita tulen juomaan vielä joskus uudestaan.

Arvio: 84/100

10.11.2017

Firestone Walker DBA (Double Barrel Ale)

Firestone Walker DBA

Panimo: Firestone Walker Brewing (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Premium Bitter/ESB
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

IBU-arvo: 30
Väri: 25,6 EBC

Maltaat: Premium Two-Row, Maris Otter Pale, Münich, Crystal, Chocolate
Humalat: Magnum, Styrian Golding, East Kent Golding

Maku: Firestone Walker DBA on tammisella, pehmeän maltaisella ja makean toffeisella/karamellisella aromilla varustettu olut. Sen muutoin melko miedoti humaloidussa ja silkkisessä maussa on havaittavissa myös vaniljaista ja kuivahedelmäistä aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen hellää ja viehättävää tuoksua voi luonnehtia etupäässä hieman makeaksi, tammimaiseksi sekä maltaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkan punertava ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Firestone Walker DBA:n valmistus aloitettiin vuonna 1996. Se on panimonsa lippulaiva olut ja samalla myös heidän tunnetuin tuotteensa. Se on lukuisia palkintoja voittanut klassikko-olut, joka on kylvänyt menestystä varsinkin Great American Beer Festivaaleilla. Se toimii myös eräänlaisena esikuvana perinteisille tynnyrikypsytetyille englantilaistyylisille aleille. Oluena se oli melko hyvä, mutta olisin toivonut sen aromin tarjoavan hieman jämäkkäämpää otetta. Muuta sanottavaa siitä minulla ei tällä kertaa ollut, mutta ehkä saan siitä irti hieman lisää seuraavalla maistelukerralla.

Arvio: 79/100

9.11.2017

Firestone Walker Parabola (Vintage 2017)

Firestone Walker Parabola 

Panimo: Firestone Walker Brewing (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 14,5 %

Kantavierre: 31,2 °P
IBU-arvo: 69
Väri: 202,9 EBC

Maltaat: Crisp Maris Otter, Münich, Cara-hell, Carafa, Dark & Light Crystal, Chocolate, Oats, Roasted Barley
Humalat: Zeus, Hallertau
Hiiva: British Ale

Maku: Parabola on samettisen pehmeä ja häikäisevän tasapainoinen olut. Sen erittäin runsaassa ja voimakkaasti humaloidussa aromissa makuhermoja kutkuttavat paahtomaltaisuus ja tammisuus sekä vaniljaiset, tummasuklaiset ja hieman bourbonmaiset vivahteet.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä hieman enemmän bourbonmainen ja vähemmän makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Parabola Imperial Stout on Heaven Hillin bourbon tynnyreissä vuoden verran kypsytetty olut. Sen kerta kaikkiaan harmoonista ja lähes sanoinkuvailematonta aromia ei voi ylistään liiaksi. Myös tämä Firestone Walkerin klassikko on päässyt tyylilajinsa puolesta Ratebeerin TOP 50 listalle ja lukeutuu varmasti olutmaailman parhaimmistoon. Kerta kaikkiaan upea olut, suosittelen erittäin lämpimästi. (No. 008)

Arvio: 100/100

8.11.2017

Firestone Walker Stickee Monkee (Vintage 2017)

Firestone Walker Stickee Monkee Barrel-Aged Central Coast Quad

Panimo: Firestone Walker Brewing (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,5 %

Kantavierre: 28,5 °P
IBU-arvo: 26
Väri: 147,8 EBC

Maltaat: 2-row, Münich, Caramel, Torrified Wheat, Roasted Barley
Humalat: Styrian Gold

Hiiva: Lucha Libre

Tarjoilulämpötila: 12-13 °C (55 °F)


Maku: Stickee Monkee on erittäin makea, miedosti humaloitu ja kevyesti bourbonmainen olut. Sen muutoin kuivahedelmäisessä ja jonkin verran paahteisessa aromissa maistuu myös tammisuus ja kookospähkinämäisyys.

Tuoksu: Oluen erittäin herkullista ja viettelevää tuoksua voi kuvailla lähinnä makeaksi, hedelmäiseksi, bourbonmaiseksi sekä tammiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko siirapinvärinen ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stickee Monkee on panimonsa lippulaiva tuotteita. Se on bourbon tynnyreissä kypsytetty olut, jonka valmistuksessa on käytetty muun muassa belgialaista candy sokeria ja meksikolaista Turbinadon ruskeaa sokeria. Se on päässyt myös ansaitusti tyylilajinsa osalta Ratebeerin TOP 50 listalle. Itse ihastuin tähän olueen täydellisesti ja olen erittäin iloinen, että voin antaa jälleen yhdelle upealle mestariteokselle täydet pisteet. (No. 004)

Arvio: 100/100

7.11.2017

Brooklyn Quintaceratops

Brooklyn Quintaceratops

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Abt/Quadrupel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,9 %

Kantavierre: 21,0 °P

Maltaat: British Pale, Abbey, Belgian Special B
Humalat: Perle, Aurora, East Kent Goldings
Hiivat: Our House Belgian Yeast, Prise de Mousse Champagne

Maku: Quintaceratopsin todella erikoista ja vivahteikasta makua voi kuvailla ainakin melassiseksi, tupakkamaiseksi, rommiseksi, mausteiseksi, tumma hedelmäiseksi, tammimaiseksi sekä hiivaiseksi. Jälkimaultaan olut on lisäksi todella runsas ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen erittäin makeaa ja hedelmäistä tuoksua ympäröi vahva rommin ja bourbonin aromi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on pähkinänruskea ja varsin samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Brooklynin Quintaceratops on trinidadilaisissa rommitynnyreissä ja amerikkalaisissa bourbontynnyreissä kypsytetty erikoisolut. Tynnyrikypsytyksen lisäksi sen aromia on pyritty kehittämään vielä entisestään lisäämällä siihen tummaa belgialaista candy siirappia. Sitä ei suositella nautittavaksi heti tuoreeltaan, sillä sen aromi kehittyy pullossa vielä vuosien ajan. Itselleni se osottautui pienoiseksi pettymykseksi, mutta ehkä muutaman vuoden kypsytyksellä sen aromi olisi ollut aivan jotain muuta.

(Alla linkki Quintaceratops oluen esittelyvideoon)
https://www.youtube.com/watch?list=PLWhA9BejZZ_1JBkeFQb8QDFmAvZYIGzvt&v=YK-nxQ9SEtA

Arvio: 70/100

6.11.2017

Brooklyn Cloaking Device BA

Brooklyn Cloaking Device BA

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Kantavierre: 21,1 °P

Maltaat: 2-row, Crystal 150, Crisp Chocolate, Crisp Black, Roasted Barley
Humalat: Summit, East Kent Goldings

Maku: Cloaking Device BA on makunsa puolesta paahteinen, hivenen makea sekä punaviinimäinen. Sen muutoin täyteläisessä ja runsaassa maussa esiintyy myös suklaisia ja tummahedelmäisiä vivahteita sekä vaniljaisia ja tammisia ominaispiirteitä.

Tuoksu: Oluen aromi on melko raskas ja intensiivinen eikä se poikkea juuri maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen täyteläinen koostumus tuo tullessaan matalahiilihappoisen sekä kermamaisen suutuntuman. Oluen runko on mustanruskea ja valoaläpäisemätön sekä sitä somistava vaahtokukka varsin niukka ja kermamainen.

Loppukommentit: Cloaking Device BA on ranskalaisissa Larkmead Wineryn tammitynnyreissä kypsytetty Imperial Porter. Sen kypsymisaika on yhdeksän kuukautta, minkä jälkeen olut pullotetaan käsin ja siirretään myyntiin. Lisäksi on syytä mainita, että sen käyminen on saatu aikaiseksi shampanjahiivalla. Itse odotin tämän oluen maistamista kuumeisesti ja täytyy todeta, ettei se tuottanut minulle pettymystä. Pidin siitä erityisesti sen jännän ja viinimäisen aromin vuoksi, johon en ainakaan itse turhan usein oluenmaistelussa törmää. Se on ehdottomasti mielenkiintoinen tuttavuus, jota kannattaa lähteä rohkein mielin maistamaan.

Arvio: 86/100

5.11.2017

Brooklyn Bedivere (Ghost Bottle)

Brooklyn Bedivere (Ghost Bottle)

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Bedivere on hieman hapan, kevyesti tamminen ja jonkin verran alkoholin makuinen olut. Sen muutoin mausteisessa ja sitrusmaisessa maussa esiintyy myös hedelmäisiä sekä hiivamaisia piirteitä. Sille ominaispiirteisenä voidaan pitää myös kuivaa ja pitkäkestoista jälkimakua.

Tuoksu: Oluen hyvin mausteisessa ja sitrusmaisessa tuoksussa on havaittavissa myös hedelmäisiä ja hiivamaisia sävyjä.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä melko kermamainen. Rungoltaan olut on kullankeltainen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Brooklyn Bedivere on kokeellinen olut, jota ei ole valmistettu kaupalliseen tarkoitukseen. Se on valkoviini tynnyreissä kypsytetty harvinaisuus, johon on lisätty Brettanomyces-sientä aromilähteeksi. Pullotuksensa jälkeen tämä olut vielä jälkikäy pullossa ja tarjoaa näin ollen juojalleen unohtumattoman juomaelämyksen. Ennen sen lasiin kaatoa on syytä vielä varmastaa, että se tarjoillaan varmasti sopivan lämpöisenä. Se on kaikin puolin erinomainen olut, joka tekee kunniaa omalle tyylilajilleen ja edustaa oluen valmistustaitoa parhaimmillaan.

Arvio: 91/100

4.11.2017

Brooklyn Kiwi's Playhouse

Brooklyn Kiwi's Playhouse

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,1 %

Maltaat: 2-row, Pale, Wheat Malt
Humalat: Willamette, Perle, Simcoe, Amarillo

Maku: Kiwi's Playhouse on kirpeä ja hapan olut, jossa maistuu runsaan kiivimäisyys sekä sitruksisuus. Sen muutoin hedelmäinen ja kukkainen profiili on varsin raikas ja sopivan täyteläinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu poikkeaa maustaan lähinnä sen maltaisemman kokonaisuuden turvin.




Ulkonäkö ja koostumus: Olut on koostumukseltaan keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan muutoin keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Kiwi's Playhouse on hapan ale, jota kypsytetään kiiveillä täytetyssä viinitynnyrissä muutaman kuukauden ajan. Tämän jälkeen sitä sekoitetaan vielä toisen oluen kanssa, jonka kypsytysaika on ollut yli vuoden mittainen. Jotta prosessista tulisi täydellinen, olueen lisätään myös Lactobasillus-bakteeria, halutunlaisen happamuuden aikaansaamiseksi. Kyseessä on siis erittäin hienostunut ja tarkoin kriteerein valmistettu olut. Sen saatavuus on varsin rajoitteellinen, joten jos sitä jostain löydätte, järkevintä olisi ehkä napata sitä pullo tai pari kotiinviemisiksi. Hyvä olut kaikin puolin, suosittelen.

Arvio: 85/100

3.11.2017

Brooklyn Bel Air Sour

Brooklyn Bel Air Sour

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Kantavierre: 13,0 °P

Maltaat: American 2-row, Pale Wheat
Humalat: Amarillo, Challenger,  Perle, Mosaic

Maku: Bel Air Sourin happamassa ja raikkaassa maussa on havaittavissa trooppisen hedelmäisiä, greippisiä, hiivamaisia, mausteisia sekä kukkamaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan asteen verran pirteämpi ja samalla kirpeämpi, mutta sieltä löytyy myös sille tuttua raikkautta ja happamuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumuksensa osalta olut on melko kevyt ja sen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä melko vetinen. Runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Viime aikoina hyvin trendikkääksi muodostunut hapanolut genre on poikinut markkinoille varsin mielenkiintoisia ja jännän makuisia oluita. Tällä kertaa tutustumme Brooklyn Breweryn valmistamaan Bel Air Souriin, jonka kevyt ja viettelevä maku sopii useimmille oluenystäville kuin hattu päähän. Itseäni oluessa kiinnosti sen kevyt, mutta samalla moniulotteinen makumaailma ja ylipäätänäsä sen vaivattomuus. Hapanoluiden ystäville se on ehdoton "must-juttu", mutta uskon sen maistuvan myös "rankempia oluita" suosiville oluthörhöille (kuten minulle).

Arvio: 80/100

2.11.2017

CoolHead Brew Ice Ice NEIPA

CoolHead Brew Ice Ice NEIPA

Panimo: CoolHead Brew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Eisbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 20,0 %

Maku: Ice Ice NEIPA on tuhdisti humaloitu ja väkevällä alkoholipitoisuudella varustettu olut. Sen pääasiallisesti trooppisen hedelmäisessä ja runsaan maltaisessa maussa on havaittavissa myös hennosti kukkamaisia ja greippisiä sävyjä sekä havumaisuutta.

Tuoksu: Lämmetessään oluen tuoksu alkoi kehittyä entistä alkoholimaisemmaksi, mutta säilytti silti sen maulle ominaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen erittäin täyteläinen koostumus tarjosi sille matalahiilihappoisen ja kermamaisen suutuntuman. Rungoltaan olut oli kellertävä ja hyvin samea sekä vaahtokukka vaalea ja lähes olematon.

Loppukommentit: CoolHead Brew:n valmistama Ice Ice NEIPA on virallisesti Suomen vahvin olut. Sen korkea alkoholipitoisuus on saatu aikaiseksi niin sanottua jäätislaus-menetelmää hyödyntäen. Sen valmistuksessa on käytetty myös "vaatimattomasti" 100 g humalaa jokaista valmistettua olutlitraa kohden. Se on oivallinen esimerkki kekseliään valmistusmetodin hyödyntämisestä ja nyt toivonkin suuresti, että myös osa muista pienpanimoista lähtisi kehittelemään jotain vastaavaa omia valikoimiaan silmällä pitäen. Hienoa työtä CoolHead Brew, jatkakaa samaa malliin.

Arvio: 81/100

1.11.2017

Borg Surtur Nr. 30 Sheep Shit Smoked RIS

Borg Surtur Nr. 30

Panimo: Borg Brugghús
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Surtur Nr. 30 on voimakkaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta varsin pehmeä ja hillitty olut. Sen aromia voisi kuvailla tummasuklaiseksi, paahteiseksi ja rukiiseksi, mutta samalla myös jonkin verran kahvimaiseksi, lakritsiseksi sekä paahdetun sokeriseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on varsin erikoinen. Sen häiritsevän nahkamainen ja lampainen aromi eivät tee siitä lähtökohtaiseksi kovin luokseensa kutsuvaa.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko tummanruskea ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Surtur on saanut nimensä Skandinaavisessa mytologiassa esiintyvän jättiläis paholaisen mukaan. Se on tyylilajiltaan Rye Imperial Stout (RIS) ja siitä hyvin erikoisen sekä samalla peri-islantilaisen oluen tekee sen valmistuksessa hyödynnetty lampaan uloste. Se on olut, jota kannattaa maistaa jo pelkästään sen eksotiikan vuoksi, mutta myös sen jännän ja mielenkiintoisen aromin takia. Itselleni tämä oli jo toinen kerta kun pääsin sitä maistamaan, enkä usko, että se oli myöskään viimeinen.

Arvio: 78/100