30.4.2016

Feldschlösschen Original

Feldschlösschen Original

Panimo: Feldschlösschen (Carlsberg)
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Pils (Pale Lager)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: Maultaan olut on maltainen ja jyvämäinen sekä makean karamellimainen. Siinä maistuu lisäksi hivenen yrttinen ja leipäinen aromi sekä ruohoinen humalointi. Oluella on myös miedosti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on leipämäisen maltainen sekä hyvin ruohoinen ja heinäinen. Sen aromi on lisäksi hieman jyvämäinen ja pirteän sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko kevyt ja hieman vetinen. Sen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä lievästi metallinen. Rungoltaan olut on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä sen vaahtokukka on tuuhea ja hivenen kermainen.

Loppukommentit: Feldschlösschen Original on keskiverto olut. Sen tasapaksu kokonaisuus on melko yllätyksetön ja samalla myös hieman tylsä. Maultaan se on kohtalainen, mutta sen hyvin erikoinen suutuntuma tekee siitä hiukan epämiellyttävän. Humalointi on jokseenkin niukkaa ja oluttyylille tuttu katkeruus lähes olematonta. Odotuksiini nähdes se oli pienoinen pettymys. 

Feldschlösschenin panimo on perustettu vuonna 1876. Sen pääpaikka sijaitsee Rheinfeldenin kaupungissa Sveitsissä. Feldschlösschen on ollut Sveitsin johtava olutmerkki jo yli 100 vuoden ajan. Heillä on tällä hetkellä valikoimissaan 12 eri olutta ja 1300 työntekijää ympäri Sveitsiä. Vuodessa heidän tuotantokapasiteettinsa on noin 340 miljonaa litraa. Myös olutkirjallisuudessa heidän päätuotteensa on ollut hyvin edustettuna.

Arvio: 59/100

29.4.2016

Appenzeller Vollmond Bier

Appenzeller Vollmond Bier

Panimo: Brauerei Locher AG
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Tarjoilulämpötila: 7°C

Maku: Oluen maku on leipämäisen maltainen ja hyvin mausteinen. Siinä maistuu lisäksi kevyen hiivainen, miedosti hedelmäinen sekä jyväinen aromi. Olut on myös sopivasti humaloitu ja keskikatkera.

Tuoksu: Tuoksultaan se on melko yrttinen ja mausteinen sekä sitrusmaisesti ja ruohoisesti humaloitu. Siinä tuoksuu lisäksi leipämäisen maltainen, makean hunajainen sekä rouhean keksimäinen aromi.


Ulkonäkö ja koostumus: Tämä keskitäyteläinen olut on suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kevyesti öljymäinen. Sen väritys on kullankeltainen ja sillä on vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka. 

Loppukommentit: Vollmond Bier on kohtalainen olut, joka ei aivan täyttänyt odotuksiani. Maultaan se jotenkin hyytyi ja jätti hieman toivomisen varaa. Rakenteellisesti se oli toimiva ja suutuntumaltaan sopivan miellyttävä. Yritystä siinä kyllä oli, mutta kokonaisuus jäi harmittavan vajaavaiseksi. Juomistani Appenzellerin oluista se oli huonoin.

Arvio: 65/100

28.4.2016

Appenzeller Leermond Bier

Appenzeller Leermond Bier

Panimo: Brauerei Locher AG
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Vähäalkoholinen olut
Alkoholi: 0,0 %

Tarjoilulämpötila: 4-5°C

Maku: Leermond Bier on hyvin makea ja runsaan maltainen. Maultaan se on lisäksi hieman jyvämäinen sekä aromikkaan humalainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on sangen maltainen. Sen aromi on melko leipäinen ja jyvämäinen sekä hivenen ruohoinen ja sitruksinen. Myös hentoa heinämäisyyttä siinä saattaa esiintyä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on erittäin kevyt ja suutuntumaltaan hieman vetinen sekä kevyesti hiilihappoinen. Väriltään se on kullankeltainen ja sitä koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Blogissani olen päättänyt esitellä myös muutamia alkoholittomia oluita ja tässä yksi niistä. Tämä siitä syystä, että kaikki eivät käytä alkoholia ja haluavat nauttia siitä huolimatta oluen hienosta mausta. Lisäksi alkoholittomien oluiden suosio on jatkuvassa kasvussa.

Leermond Bier on paras koskaan maistamani alkoholiton olut. Vaikka siinä ei ole lainkaan alkoholia, sen maku on silti todella hyvä. Se on valmistettu käyttämällä kolmea eri mallaslajia ja kahta eri humalaa. Sen runsaan maltaista makua on parannettu säilyttämällä sitä pitkiä aikoja matalassa lämpötilassa. Lisäksi sitä valmistetaan ainoastaan täydenkuun aikaan muutamia kertoja vuodessa.

Arvio: 70/100

Appenzeller Quöllfrisch naturtrüb

Appenzeller Quöllfrisch naturtrüb

Panimo: Brauerei Locher AG
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Kellerbier (Zwickel)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maltaat: Pilsner
Humalat: Stammheim & Hallertau

Maku: Perusmaultaan olut on raikas ja hivenen makea. Siinä maistuu leipämäisen maltainen, tuoreen hedelmäinen ja hieman hiivainen aromi sekä ruohoinen humalointi. Olut on myös hivenen olkimainen, mausteinen sekä pirteän sitruksinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin maltainen ja jyvämäinen sekä tuoreen ruohoinen ja hiivainen. Aromi on lisäksi hieman hedelmäinen (lähinnä sitrusmainen) sekä hennosti mausteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämä hieman samea ja kullankeltainen olut on keskitäyteläinen. Sen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä kevyesti öljymäinen. Oluen runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Quöllfrisch naturtrüb on miellyttävän raikas ja helposti nautittava olut. Se on suodattamaton kellerbier jonka suutuntuma on sopivan täyteläinen ja koostumus muutenkin toimiva. Sen maku on hyvin runsasarominen ja monipuolinen ja se kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena. Se on jälleen yksi hyvä Appenzeller tuoteperheen olut joka kannattaa ostaa mukaan, jos siihen jossain törmää.

Arvio: 74/100

27.4.2016

Сибирская Корона Амурский нрав

Сибирская Корона Амурский нрав
Siberian Crown "Amurin luonne"

Panimo: JSC "SUN InBev" (Anheuser-Busch)
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 12,5 °P
IBU-arvo: 18

Maku: Maultaan olut on runsaan rukiinen sekä makean karamellimainen ja toffeinen. Oluessa maistuu lisäksi kevyen paahteinen maltaisuus sekä hento tumma hedelmäisyys. Olut on myös miedosti katkera sekä lievästi mausteinen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on erittäin makea sekä rukiinen ja vastaa hyvin pitkälti oluen makua. Aromista voi erottaa lisäksi haalean ja varsin miedon humaloinnin.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen, mutta samalla kuitenkin hieman vetinen sekä kevyesti hiilihappoinen. Rungoltaan se on rubiininpunainen ja lähes vaahdoton. Se hyvin niukka ja vaalea vaahtokukka joka oluelle muodostuu, on rakenteeltaan pitsimäinen.

Loppukommentit: "Amurin luonne" on oivallinen ruis ale. Se on venäläisten uutuusoluiden kärkikastia ja aivan ansaitusti. Sen on erittäin maukas ja samalla kuitenkin sopivan yksinkertainen kokonaisuus. Sen vahvan rukiinen maku on onnistuttu tasapainottamaan tyylikkäästi sopivalla makeudella. Se on lisäksi melko kevyt ja helposti nautittava joten se sopii varmasti kaikentyyppisille oluenystäville.

Siberian Crown kertoo pullon takaosan etiketissään seuraavasti: "Kun pullon aukaisee, voi sieltä kuulua amurintiikerin murahdus". Tämä hauska väite toi välittömästi hymyn kasvoilleni.

Olutta valmistavalla JSC "SUN InBevillä" on ollut johtava asema Venäjän olutmarkkinoilla jo viimeiset 15 vuotta. Heillä on valtavan suuri tuoterepertuaari ja he valmistavat monia todella tunnettuja ja hyviä oluita. Heidän tunnettuudestaan hyvä esimerkki on David Duchovnyn tähdittämä panimon oma mainosvideo: https://www.youtube.com/watch?v=H5tMYyopMf8

Arvio: 81/100

26.4.2016

Schützengarten St. Galler Klosterbräu

Schützengarten St. Galler Klosterbräu

Panimo: Brauerei Schützengarten
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Kellerbier (Zwickel)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Maultaan St. Galler Klosterbräu on makean karamellimainen, pehmeän maltainen sekä tuoreen hedelmäinen. Siinä maistuu raikkaan sitruksinen aromi sekä kevyesti yrttinen ja ruohoinen humalointi. Sen makua voi kuvailla lisäksi hieman jyvämäiseksi ja leipäiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makean maltainen, runsaan hedelmäinen (lähinnä sitrusmainen) sekä sangen hiivainen. Aromiin vivahteikkuutta tuo lisäksi ruohomainen ja yrttinen humalointi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan tämä keskitäyteläinen olut on öljymäinen sekä kevyesti hiilihappoinen. Sen meripihkan väristä runkoa koristaa hyvin runsas ja pehmeä vaahtokukka.

Loppukommentit: St. Galler Klosterbräu on hyvin poikkeava ja perinteistä aromikkaampi kellerbier. Sen maku on tavallista monipuolisempi ja runsaampi sekä omalla tavallaan raikkaampi. Myös hiivaisuutta siitä uupuu, mutta tässä tapauksessa se on ainoastaan positiivinen ongelma. Kokonaisuutena olut on erittäin onnistunut ja muutenkin melko mielenkiintoinen. Pieniä puuttuita siitä kuitenkin löytyy ja siksi en voi antaa sille aivan huippuarvosanaa.

Arvio: 73/100

25.4.2016

Rothaus Pils Tannenzäpfle

Rothaus Pils Tannenzäpfle

Panimo: Badische Staatsbrauerei Rothaus
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 12.4 °P
IBU-arvo: 32

Maku: Rothaus Tannenzäpfle on yrttisesti ja ruohomaisesti humaloitu olut, jolla on leipämäisen maltainen ja vehnäinen aromi. Siinä maistuu lisäksi kevyen hedelmäinen (lähinnä sitrusmainen) maku sekä kevyt heinäisyys. 

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin maltainen ja jyvämäinen sekä runsaan ruohoinen ja yrttinen. Sen aromi on lisäksi sitrusmaisen hedelmäinen sekä erittäin kuiva ja heinämäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja sen suutuntuma on matalahiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Väriltään se on vaaleankeltainen ja sen runkoa päällystää vaalea sekä hieman kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tannenzäpfle Pils on hyvä esimerkki perinteisestä ja puhtaasta saksalaistyylisestä pilsener oluesta. Se on kohtalaisen maukas ja melko täyteläinen olut, jonka suutuntuma jättää hieman toivomisen varaa. Se on sopivasti humaloitu ja miellyttävän katkera, mutta kokonaisuutena kuitenkin hieman tylsä ja yksitoikkoinen. Tästä syystä en voi antaa kovin korkeita pisteitä tälle muuten hyvin valmistetulle oluelle.

Arvio: 67/100

24.4.2016

Monsteiner Mungga Bier

Monsteiner Mungga Bier

Panimo: Biervision Monstein AG
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Tarjoilulämpötila: 9°C

Maku: Perusmaultaan Monsteiner Mungga on karvas sekä ruohoisesti ja yrttimäisesti humaloitu. Siinä maistuu lisäksi leipäisen maltainen sekä pehmeän jyvämäinen aromi. Maku on myös hieman makea ja karamellimainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on puolestaan hyvin hiivainen sekä makea. Sitä voisi luonnehtia hunajaiseksi, karamellimaltaiseksi sekä kevyesti yrttiseksi. Se on myös hivenen hedelmäinen (lähinnä sitrusmainen) sekä karkean jyvämäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on hyvin kevyt, suodattamaton sekä fermentoitu. Suutuntumaltaan se on hieman vetinen ja voimakkaasti hiilihappoinen. Sen koostumus on samea ja väritys tummankeltainen. Vaahtokukka on erittäin runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Monsteiner Mungga Bier on luomuolutta parhaimmillaan. Se on valmistettu puhtaista raaka-aineista, ilman lisäaineita sekä sen valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan kemiallisesti syntetisoituja torjunta-aineita tai lannoitteita. Tästä syystä se on saanut Biosuisse luomumerkinnän ja maistuu äärimmäisen hyvältä. Suosittelen lämpimästi.

Arvio: 85/100

23.4.2016

Appenzeller BrandLöscher

Appenzeller BrandLöscher

Panimo: Brauerei Locher AG
Alkuperämaa: Sveitsi

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Tarjoilulämpötila: 5-7°C

Maku: Maultaan olut on todella pehmeä ja runsaan aromikas. Sen tavallista täyteläisemmän maun aikaansaamiseksi siinä on käytety paahdettua mallasta sekä karamellimallasta. Oluessa maistuu makean maltainen ja karamellimainen aromi sekä jyvämäinen että leipämäinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hieman paahteinen sekä hyvin maltainen. Sen aromi on lisäksi makean karamellimainen sekä jyvämäinen. Myös leipämäisyyttä sekä hentoa hedelmäisyyttä on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja sillä on kuiva ja keskihiilihappoinen suutuntuma. Sen väritys on ruskeankellertävä sekä sen runkoa koristaa vaalea ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: BrandLöscher eli "palosammuttaja" on kerta kaikkiaan upea olut, jonka valmistus aloitettiin vuonna 2010. Sitä voisi kutsua täydelliseksi lager- tyyliseksi olueksi. Sillä on upea maku ja miellyttävä koostumus. Sen kokonaisuus yksinkertaisesti toimii ja se on ehdotonta tyylilajinsa parhaimmistoa. Se nousi kerta heitolla yhdeksi suosikki lager-oluistani ja siitä syystä annan sille todella korkeat ja ansaitut pisteet.

Sitä valmistaa Brauerei Locher AG joka on perustettu jo vuonna 1886. Heidän panimonsa sijaitsee Appenzellin kauniissa Alppi-kaupungissa Sveitsissä. Sen toiminta on aina ollut perheomisteista ja jatkuu jo viidennessä sukupolvessa. Tämän todella mielenkiintoisen panimon oluita esittelen hieman lisää myöhemmissä julkaisuissani.

Arvio: 88/100

22.4.2016

Kaiser Fasstyp

Kaiser Fasstyp

Panimo: Kaiser-Brauerei Geislingen
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Märzen (Oktoberfest)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11.6 °P

Maku: Maultaan olut on jyvämäisen maltainen sekä makean karamellimainen. Siinä maistuu lisäksi hieman leipämäinen ja miedosti hedelmäinen aromi. Myös humalointia mausta löytyy, mutta se on kovin mietoa.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on runsaas maltainen, pehmeän leipämäinen sekä hyvin jyvämäinen. Sen aromi on myös tuoreen ruohoisesti humaloitu sekä hivenen karamellimainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluella on kevyesti hiilihappoinen ja hieman metallinen suutuntuma. Väriltään se on kullankeltainen ja hyvin kirkas. Sen vaahtokukka on hyvin kevyt ja pitsimäinen. Lisäksi olut on keskitäyteläinen.

Loppukommentit: Kaiser Fasstyp on kohtalainen perusolut. Sen maku ei ole mitenkään kovin erikoinen, mutta se on kuitenkin sopivan pehmeä ja kokonaisuutena kelvollinen. Se on helposti nauttiva ja suutuntumaltaan on melko kevyt ja vetinen olut. Sen aromi on hyvin perinteinen märzen- tyyliselle oluelle eli siis vuolaasti maltainen ja keskiverrosti humaloitu. Janojuomaksi se sopii aika hyvin, mutta valitettavasti sen suurempaan nautintoa siitä tuskin saa aikaiseksi.

Arvio: 55/100

21.4.2016

Engelburg Bräu

Engelburg Bräu

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Kantavierre: 9,2 °P

Maku: Engelburg Bräu on perusmaultaan raikas ja sopivan kirpeä. Siinä maistuu mausteisen yrttinen sekä makean maltainen aromi. Maku on lisäksi hieman leipämäinen sekä miedosti hedelmäinen ja hennosti kukkainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on karamellimaltainen, pehmeän hedelmäinen sekä yrttimäisesti humaloitu. Aromi on lisäksi hieman jyvämäinen ja melko puhdas.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on hyvin kevyt, mutta koostumukseltaan jotenkin rakeinen. Sen suutuntuma on kevyesti hiilihappoinen sekä hieman vetinen. Rungoltaan olut on läpinäkyvä ja väritykseltään vaaleankeltainen. Sitä päällystää vaalea ja melko niukka vaahtokukka.

Loppukommentit: Oluena Engelburg Bräu ei ollut kovinkaan nautinnollinen. Tuoksultaan se oli lupauksia antava, mutta maku oli jotenkin teollinen ja hyvin epämääräinen. Rakenteellisesti se oli aika epämiellyttävä ja suuntuntumaltaan myös melko väljä. Pilsener- tyyliseksi olueksi se oli selkeä pettymys, en suosittele.

Arvio: 48/100

20.4.2016

Fohrenburger Stiftle

Fohrenburger Stiftle

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11,8 °P

Maku: Fohrenburger Stiftle on pehmeän maltainen, makean karamellimainen sekä melko mausteinen (lähinnä pippurinen) olut. Siinä maistuu heinäinen ja humalainen aromi sekä sillä on kevyesti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen aromi on hyvin pehmeä ja yltäkylläinen. Se on runsaan maltainen ja jyvämäinen ja siinä heinäinen ja raikkaan ruohoinen humalointi tulee mukavasti esille.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja se omaa kevyesti hiilihappoisen sekä melko vetisen suutuntuman. Väriltään se on kirkkaankeltainen ja sen vaahtokukka on vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Fohrenburger Stiftle on hieman keskiverto olutta parempaa. Se on sopivan raikasta ja helposti nautittavaa. Sen aromi on aika yksinkertainen, mutta silti melko miellyttävä. Oluen humalointi on puolestaan liian kevyttä ja sitä olisi toivonut olevan enemmän. Rakenteellisesti se on kunnossa ja kokonaisuutena se on aika kelvollinen Premium Lager- tyylinen olut.

Arvio: 63/100

19.4.2016

Fohrenburger Jubiläum

Fohrenburger Jubiläum

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,8 °P

Maku: Fohrenburger Jubiläumissa maistuu runsaan yrttinen, miedon hedelmäinen sekä jyvämäisen maltainen aromi. Se on kukkamaisesti humaloitu ja keskikatkera.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin ruohoinen ja kukkainen sekä pehmeän maltainen. Aromi on lisäksi hieman yrttinen sekä tuoreen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Väriltään se on kirkkaankeltainen ja rungoltaan läpinäkyvä. Vaahtokukka on pitsimäinen ja tuuhea.

Loppukommentit: Jubiläum on Fohrenburgerin panimon 130-vuotisen historian kunniaksi luotu juhlaolut. Se on panimonsa uusin ja samalla myös huonoin olut. Koostumukseltaan se on liian kevyt ja vetinen sekä maultaan jotenkin hieman tylsä ja epämääräinen. Oluena Jubiläum on liian yksinkertainen ja ei vain yksinkertaisesti sopinut omaan makuuni.

Arvio: 55/100

18.4.2016

Fohrenburger Weizen

Fohrenburger Weizen

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,5 °P

Maku: Olut on maultaan trooppisen hedelmäinen (lähinnä banaaninen), hyvin mausteinen sekä hiivamainen. Siinä maistuu lisäksi vehnäinen ja pehmeän maltainen aromi. Myös humalointia löytyy, mutta se on hyvin mietoa.

Tuoksu: Aromiltaan se on hyvin voimakas ja runsas. Siinä tuoksuu neilikkainen mausteisuus, raikas sitruksisuus sekä trooppinen hedelmäisyys. Lisäksi siinä esiintyy hiivaisia nyansseja.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja sillä on keskihiilihappoinen ja hieman öljyinen suutuntuma. Väriltään se on ruskeankeltainen ja sen runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Fohrenburger Weizen on melko toimiva ja kohtalainen vehnäolut. Sen makumaailma on runsas ja monipuolinen, mutta humalointi oli lähes mitäänsanomatonta ja maku yksinkertaisesti liian mausteinen ja hiivainen. Sen suuntuntuma oli miellyttävä ja koostumus sopivan täyteläinen. Se oli juotava olut, mutta kokonaisuutta tarkasteltaessa se sijoittuu vain hieman keskiverto olutta ylemmälle tasolle.

Arvio: 57/100

17.4.2016

Fohrenburger Keller

Fohrenburger Keller naturtrüb

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Kellerbier (Zwickel)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 11,9 °P

Maku: Keller naturtrüb on maultaan raikas ja hieman hapan olut. Siinä maistuu makean maltainen ja karamellimainen aromi sekä sitrusmainen ja ruohoinen humalointi. Lisäksi olut on hieman leipämäinen ja siinä esiintyy hiivamaisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on kirpeän sitruksinen ja hiivainen. Se on ruohomaisesti humaloitu ja sillä on makean maltainen ja hieman heinäinen aromi.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on suodattamaton ja keskitäyteläinen. Sillä on suun pintoja peittävä ja keskihiilihappoinen suutuntuma. Väriltään se on sitruunankeltainen ja sitä koristaa mahtavan pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Fohrenburger Keller on kohtalaisen nautinnollinen ja raikas olut, jolla on miellyttävä suutuntuma ja keskiluokkainen makumaailma. Se kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena jolloin sen maku on parhaimmillaan. Sen väritys on todella kaunis ja rakenteellisesti se on hyvin onnistunut ja toimiva. Parhaiten se sopii janojuomaksi tai kasvisruokien kanssa tarjoiltavaksi.

Arvio: 60/100

16.4.2016

Fohrenburger Dunkles

Fohrenburger Dunkles

Panimo: Brauerei Fohrenburg GmbH & Co KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dunkel (Tumma Lager)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,7 °P

Maku: Fohrenburger Dunkles on paahdetun maltainen, melko mausteinen sekä makean toffeinen olut. Siinä maistuu myös tumman hedelmäinen ja hivenen suklainen aromi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea ja mausteinen. Siinä on havaittavissa paahdettua maltaisuutta ja jyvämäisyyttä sekä toffeista ja karamellimaista aromikkuutta.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Sen suutuntuma on hieman kermainen ja keskihiilihappoinen. Väriltään se on punaruskea ja sitä koristaa tuuhea ja beigemäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Fohrenburger Dunklesin pääsin nautiskelemaan panimovierailun jälkeen panimon omassa Brauerei Stubassa. Olut nautittiin tietysti heidän omasta lasistaan ja vielä sopivan lämpöisenä. Olut oli aivan tuoretta ja melko hyvää. Siinä yhdistyivät mielenkiintoisesti hieman paahteinen ja makea aromi joka sopi oluella varsin hyvin.

Fohrenburger eli yksisarvinen on perustettu jo vuonna 1881 ja se on saavuttanut kunnioitettavan 135-vuoden iän. Heidän panimonsa sijaitsee kauniissa alppimaisemissa Bludenzin kylässä Itävallassa. Panimolla voi tehdä vierailuja 7,50 € (per henkilö) korvausta vastaan jolla pääsee maistamaan minkä tahansa heidän oluistaan ja saa vielä muistoksi mukaan minituopin. Hanoissa on tarjolla useita heidän oluitaan ja palvelu oli mitä mainiointa. Lisäksi Stuban yhteydessä sijaitsee heidän oma olutmuseonsa sekä pieni ja viehättävä matkamuistomyymälä. Suosittelen käymään vierailulla jos liikutte Itävallassa.

Arvio: 62/100

15.4.2016

Mohren Kellerbier

Mohren Kellerbier

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Kellerbier (Zwickel)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

Kantavierre: 12,8 °P

Tarjoilulämpötila: 8-10 C°

Maku: Maultaan olut on hieman karvas ja katkera. Sillä on leipämäisen maltainen ja miedosti hedelmäinen maku. Aromiltaan se on lisäksi hivenen hiivainen ja siinä maistuu yrttimäinen ja ruohoinen humalointi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hieman hapan. Sen aromi on maltainen ja leipämäinen sekä keskiverrosti humaloitu (lähinnä ruohoinen). Se on lisäksi hieman hiivainen ja hennosti hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Suuntuntumaltaan olut on keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Se on meripihkan värinen ja sen vaahtokukka on hyvin runsas ja kermainen. Olut on lisäksi keskitäyteläinen.

Loppukommentit: Mohren Kellerbier on hyvä suodattamaton olut. Siinä on runsaasti makua ja aromeita sekä sen suuntuma on hyvin miellyttävä. Olut on hyvin eloisa, mikä näkyy muun muassa todella tuuheasta vaahtokukasta. Humaloinnilla on saatu aikaiseksi tyylikäs kokonaisuus josta on ilo nauttia kerta toisensa jälkeen.

Arvio: 80/100

14.4.2016

Mohren Gambrinus

Mohren Gambrinus

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dunkel (Tumma Lager)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Kantavierre: 11,6 °P

Tarjoilulämpötila: 8-12 C°

Maku: Maultaan olut on paahdetun maltainen, makean karamellimainen ja tummansuklainen. Oluessa maistuu lisäksi tumman hedelmäinen ja poltetun sokerin aromi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea ja tumma. (saaristolaisleipämäinen). Aromi on paahdetun maltainen, hieman karamellimainen ja siirappinen sekä kahvimainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja sen suutuntuma kevyesti hiilihappoinen sekä hieman kermainen. Väriltään olut on lähes yön musta ja sitä päällystää tuuhea ja vaalea vaahtokukka.

Loppukommentit: Mohren Gambrinus oli vähään aikaan yksiä parhaita maistamiani tummia lagereita. Se oli hyvä, mieto ja miellyttävän katkera olut. Koostumukseltaan se oli sopivan täyteläinen ja rakenteellisesti muutenkin toimiva. Humalointia siinä oli riittävästi, mutta se peittyi osittain muuten vahvojen aromien alle. Tämä olut sopii parhaiten suolaisten piiraiden tai makkararuokien seuraksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Arvio: 78/100

13.4.2016

Mohren Festbock

Mohren Festbock

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Heller Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 16,5 °P

Tarjoilulämpötila: 10-13 °C

Maku: Maultaan olut on hyvin karamellimaltainen ja makean hunajainen. Siinä on hiivainen aromi ja se on miellyttävästi humaloitu. Sitrusmaiset nyanssit raikastavat makua ja alkoholi lämmittää mukavasti.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea ja maltainen. Sen aromi on hunajainen ja hiivamainen ja sitä voisi kuvailla myös hieman jyvämäiseksi ja raikkaan sitruksiseksi. 


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Sen suutuntuma on hieman öljymäinen ja kevyesti hiilihappoinen. Väritykseltään se on simamainen sekä sitä koristaa kermainen ja vaalea vaahtokukka.

Loppukommentit: Mohren Festbock on rohkea ja poikkeuksellinen, sesonkiluontoinen juhlaolut. Aromiltaan se on hyvin makea ja sopii parhaiten jälkiruokien kanssa nautittavaksi. Oluen kantavierre on tavallista korkeampi ja sen koostumus ei ole kevyimmästä mahdollisesta päästä. Makunsa puolesta se ei sovi kaikille ja kerää varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan...

Arvio: 66/100

12.4.2016

Mohren Pale Ale

Mohren Pale Ale

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,6 °P

Tarjoilulämpötila: 8-10 C°

Maku: Maultaan Mohren Pale Ale on trooppisen hedelmäinen, pehmeän maltainen sekä havumainen. Sen miellyttävä humalointi luo oluelle tuhdin katkeran jälkimaun. Oluessa on havaittavissa myös sitrusmaisia ja hivenen yrttisiä nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on kirpeän sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen. Sen aromi on lisäksi makean karamellimainen ja kevyesti maltainen. Humalointi erottuu mukavasti taustalta ja täydentää aromia.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on hyvin samea ja keskitäyteläinen. Sillä on keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen suutuntuma. Väriltään se on maitokahvimainen ja sen runkoa koristaa vaalea ja runsas vaahtokukka. 

Loppukommentit: Mohren Pale Ale on erittäin hyvä APA. Se on todella mainio ja kekseliäs. Se erottuu hienosti APA- tyylisten oluiden suuresta joukosta edukseen. Itse pidän sen hedelmäisestä ja sitruksisesta mausta ja hyvin erikoisesta ulkonäöstä. Vaikka se on hyvin vahva-arominen niin sen tärkeimmät avut tulevat hienosti esille ja myös humalointi on mukavan pirteää. Suosittelen maistamaan.

Arvio: 82/100

11.4.2016

Thornbridge Wild Swan

Thornbridge Wild Swan

Panimo: Thornbridge Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Maku: Kevyestä alkoholipitoisuudestaan huolimatta Wild Swan on melko maukas ja vahva-arominen. Maultaan se on sitruunamainen, miedosti mausteinen ja yrttimäisesti humaloitu. Sillä on lisäksi trooppisen hedelmäinen ja kukkainen aromi sekä se on kevyesti maltainen.

Tuoksu: Tuoksu on trooppisen hedelmäinen, yrttinen ja mausteinen sekä sitruksinen. Aromi on lisäksi hieman maltainen ja kukkamainen. Humalointi on miellyttävää ja se erottuu riittävästi.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluena se on hyvin kevyt. Sen suutuntuma on vetinen ja kevyesti hiilihappoinen. Ulkonäöltään se on kirkas ja läpinäkyvä. Väritys on kirkkaankeltainen ja vaahtokukka on vaalea ja lähes mitätön.

Loppukommentit: Thornbridgen Wild Swan on kelpo olut. Keveydestään huolimatta se on yllättävän maukas ja miellyttävä. Se on lisäksi raikas ja rakenteellisesti toimiva. Se ei aivan yllä panimonsa muiden tuotteiden tasolle, mutta on silti kokeilemisen arvoinen olut.

Arvio: 70/100

10.4.2016

Mohren Pilsner

Mohren Pilsner

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11,4 °P

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Mohren Pilsner on raikas ja hivenen sitruksinen olut, jossa maistuu jyvämäisen maltainen sekä yrttinen aromi. Se on ruohomaisesti humaloitu ja jälkimaultaan melko katkera.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on runsaan maltainen ja voimakkaasti humaloitu. Sen vuolaan yrttiset sekä ruohomaiset nyanssit täydentävät mukavasti jo muutenkin vahvaa aromia.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Suutuntumaltaan se on hieman kuiva ja voimakkaasti hiilihappoinen. Ulkonäöltään se on vaalea ja kirkas. Väritys on kullankeltainen ja vaahtokukkaa voisi kuvailla tuuheaksi ja pitsimäiseksi.

Loppukommentit: Maultaan olut on puhdas ja kohtalainen. Humalointia on sopivasti ja maltaisuutta löytyy riittävästi. Aromi on hyvin perinteinen ja ei millään lailla yllätyksellinen. Oluena se on melko nautinnollinen ja sen perusasiat ovat kunnossa. Aivan huippuolueksi siitä ei kuitenkaan ole ja se kuuluukin keskikastiin pilsener- tyylisten oluiden joukossa.

Arvio: 59/100

9.4.2016

Edelweiss Dunkel Weizenbier

Edelweiss Dunkel Weizenbier

Panimo: Hofbräu Kaltenhausen
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Vehnäolut (Dunkelweizen)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 12,3 °P

Maku: Dunkel Weizenbierin maku on erittäin monipuolinen ja vivahteikas. Ensinnäkin se on hyvin mausteinen (lähinnä kanelia ja neilikkaa), vehnämaltainen ja pehmeän hedelmäinen (käytännössä banaaninen). Lisäksi se on makean karamellimainen, sopivasti humaloitu sekä siinä on vaniljaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksu on hyvin aromaattinen. Siitä löytyy banaanista hedelmäisyyttä, makeaa karamellisuutta ja hivenen sitruunaa. Se on hieman leipämäinen ja erittäin mausteinen sekä hiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Ulkonäöltään olut on hyvin samea ja tumma. Väriltään se on kuparinruskea ja sitä päällystää ohut ja vaalea vaahtokukka. Se on keskitäyteläinen ja sillä on kevyesti hiilihappoinen ja kermainen suutuntuma.

Loppukommentit: Edelweiss Dunkel on erinomainen tumma vehnäolut. Se jatkaa panimonsa oivien oluiden sarjaa. Oluena se on erittäin aromikas ja mainiosti toimiva kokonaisuus. Se ei ole kevyin mahdollinen olut, mutta se ei olekaan sen tarkoitus. Sen tarkoitus on olla mahdollisimman nautinnollinen ja täyteläinen olut joka takaa äärimmäisen hyvän makunautinnon. Itse en ole suuri vehnäoluiden ystävä (enää), mutta välillä niiden joukosta löytyy tämänkaltaisia miellyttäviä yllätyksiä.

Arvio: 79/100

8.4.2016

Stiegl Goldbräu

Stiegl Goldbräu

Panimo: Stiegl Brauerei
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Kantavierre: 12 °P
Tarjoilulämpötila: 6-8 °C

Maku: Stiegl Goldbräu on hyvin selkeäarominen ja pehmeä olut. Maultaan se on karamellimaltainen, leipämäinen ja kevyesti hedelmäinen. Aromiltaan se on lisäksi hennosti sitruksinen sekä ruohoinen ja heinämäinen.

Tuoksu: Tuoksu on leipämäisen maltainen ja jyvämäinen. Se on myös makean hunajainen sekä tuoreen ruohoinen ja kukkamainen. Lisäksi siinä on havaittavissa hentoa heinämäisyyttä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja sillä on keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen suutuntuma. Väriltään se on kirkkaankeltainen ja sitä koristaa tuuhea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Stiegl Goldbräuta voisi kuvailla tyylikkääksi ja sopivan maukkaaksi lager-olueksi. Se on vanhoja perinteitä kunnioittaen valmistettu puhdasarominen olut. Suutuntumaltaan se on miellyttävä ja rakenteellisesti toimiva. Omaan makuuni melko sopiva ja kohtalaisen nautinnollinen. Ei hullumpi olut.

Stieglin panimo on ollut yksityisomistuksessa aina vuodesta 1492, jolloin ensimmäiset tunnetut dokumentit sen toiminnasta ovat peräisin. Se on Itävallan suurin yksityisomisteinen panimo joka tunnetaan hyvin täyteläisistä oluistaan ja perinteisistä valmistusmenetelmistään, joissa käytetään ainoastaan humalaa, hiivaa, vettä ja maltaita. Heidän filosofiansa mukaista on myös se, että kaikkien oluiden kantavierre tulee olla aina 12°.

Arvio: 68/100

7.4.2016

Egger Spezial Bier

Egger Spezial Bier

Panimo: Brauerei Egg
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Märzen (Oktoberfest)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,7 °P

Tarjoilulämpötila: 8°C

Maku: Maultaan olut on hieman makea, kevyesti yrttinen sekä hennosti hedelmäinen. Siinä maistuu leipämäinen ja jyvämäinen maltaisuus sekä miedosti katkera humalointi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hedelmäisesti humaloitu ja leipämäisen maltainen. Aromi on lisäksi miedosti yrttinen sekä hivenen sitrusmainen ja ruohoinen.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Sillä on kevyesti hiilihappoinen ja suun pintoja peittävä suutuntuma. Väritys on kullankeltainen ja vaahtokukka on pitsimäinen sekä hyvin niukka.

Loppukommentit: Egger Spezial Bier oli pienoinen pettymys. Tyyliltään se oli hyvin tyypillinen itävaltalais olut, mutta muilta osin se ei vastannut lainkaan ennakko-odotuksiani. Se oli sopivan täyteläinen ja rakenteellisesti toimiva, mutta aromi oli jälleen kerran valitettavan yksipuolinen ja vaisu. Lopputulos ei ollut kovin mairitteleva ja jää siksi omissa arvioissani keskiluokan olueksi.

Arvio: 55/100

6.4.2016

Mohren Export

Mohren Export

Panimo: Mohrenbrauerei Vertriebs KG
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,7 °P

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: Olut on perusmaultaan sekä raikas että hieman makea. Siinä maistuu jyvämäisen maltainen, hieman yrttinen ja pehmeän hedelmäinen aromi. Se on lisäksi ruohomaisesti humaloitu ja sillä on miedosti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu ja maku vastaavat pitkälti toisiaan. Tuoksultaan olut on hyvin jyvämäinen ja maltainen, hennosti hedelmäinen, ruohomaisesti humaloitu sekä miedosti yrttinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Sillä on kuiva ja metallinen sekä voimakkaasti hiilihappoinen suutuntuma. Väritys on kullankeltainen ja hyvin kirkas. Vaahtokukka on pitsimäinen ja runsas.

Loppukommentit: Mohren Export on hieman tavallista perusolutta parempi, mutta vain hieman. Oluena se on helposti nautittava ja sopivan kevyt. Humalointi on hyvin haaleaa ja hentoa. Aromi on kohtalaisen pehmeä ja raikas, mutta kokonaisuutena se on liian mieto ja melko mitäänsanomaton. Kerran sitä oli mukava nautiskella, mutta en välttämättä ostaisi uudelleen.

Arvio: 57/100

5.4.2016

Egger Wälder Bier

Egger Wälder Bier

Panimo: Brauerei Egg
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Kantavierre: 12.7 °P

Tarjoilulämpötila: 8°C

Maku: Maultaan olut on melko mausteinen (lähinnä pippurinen), hivenen karamellimainen sekä pehmeän maltainen. Siinä maistuu lisäksi viljainen aromi sekä sitrusmainen ja ruohoinen humalointi.

Tuoksu: Myös tuoksu on hyvin mausteinen, hieman olkimainen sekä vahvasti ohramaltainen. Aromissa esiintyy lisäksi vahva ruohomainen ja sitruksinen humalointi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kuiva ja voimakkaasti hiilihappoinen. Väritys on kirkkaankeltainen ja runko läpinäkyvä. Vaalea vaahtokukka on hieman kermainen ja sopivan tuuhea. Lisäksi olut on keskitäyteläinen.

Loppukommentit: Dortmunder/Helles- tyyliseksi oluksi Wälder Bier on mukavan poikkeava. Mausteisuus hallitsee sen aromia ja tekee siitä mielenkiintoisen. Se on hyvin voimakasta, muttei kuitenkaan yliampuvaa. Kokonaisuus on sopivan hillitty ja oluena se ei ole yhtään hullumpi.

Arvio: 65/100

4.4.2016

Frastanzer S'Klenne

Frastanzer S'Klenne

Panimo: Brauerei Frastanz reg. Gen.m.b.H.
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Kantavierre: 11,7 °P

Maku: Maku on runsas ja miellyttävä. Se on hennosti makean karamellimainen, hivenen mausteinen ja ruohomainen sekä maukkaan maltainen. Siinä maistuu lisäksi yrttimäinen humalointi sekä oluella on katkera jälkimaku.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on raikas ja pehmeä. Sillä on jyvämäisen maltainen ja tuoreen ruohoinen aromi. Lisäksi humalointi on melko voimakasta ja erottuu selkeästi.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluella on kuiva ja kevyesti hiilihappoinen suutuntuma. Väritykseltään se on kirkkaankeltainen. Olut on keskitäyteläinen sekä sillä on lisäksi ohut ja vaalea vaahtokukka.

Loppukommentit: Frastanzer S'Klenne oli mukava ja yllätyksellinen olut. Sen makumaailma oli sopivan hienostunut ja rakenteellisesti se oli toimiva. Humalointia oli mukavasti sekä maussa että tuoksussa. Lager olueksi se oli hyvä ja kaikin puolin miellyttävä. Tämä olut sopii loistavasti grilliruokien seuraksi tai nautittavaksi vain sellaisenaan. Suosittelen kokeilemaan, jos pidät lager- tyylisistä oluista.

Arvio: 73/100

3.4.2016

Frastanzer Gold Spezial

Frastanzer Gold Spezial

Panimo: Brauerei Frastanz reg. Gen.m.b.H.
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,6 °P

Erityispiirre: Olut on valmistettu avoimissa käymistankeissa suljettujen sijaan, jossa se saa runsaasti ilmaa. Lisäksi käyminen on hitaampaa ja se toteutetaan teollista tuotantoa matalammissa lämpötiloissa.

Maku: Maultaan olut on hieman makea, viljamainen ja jyvämäisen maltainen. Siinä maistuu myös kevyt yrttisyys. Olut on lisäksi keskiverrosti humaloitu ja sillä on katkera jälkimaku.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin jyvämäinen ja maltainen sekä kuivan heinämäinen. Aromista työntyy esille myös sitrusmainen ja ruohoinen humalointi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen. Sillä on hieman vetinen ja kevyesti hiilihappoinen suutuntuma. Runko on läpinäkyvä ja kirkas. Väritys on kullankeltainen ja vaahtokukka on hyvin niukka ja vaalea.

Loppukommentit: Frastanzer Gold Spezial on hieman keskivertoa parempi olut. Sen tavallisesta poikkeava valmistustapa ja käymisprosessi tekevät siitä mielenkiintoisen. Oluen maku ja aromit ovat hyvin tasapainossa ja se on helposti nautittava ja mukavan kevyt. Tästä huolimatta siitä ei aivan huippuolueksi kuitenkaan ole. Makumaailmasta ei valitettavasti löydy mitään tavallisesta poikkeavaa ja juuri se tekee tästä muuten hyvin valmistetusta oluesta hieman tylsän.

Arvio: 58/100

2.4.2016

Edelweiss Hofbräu Weizenbier

Edelweiss Hofbräu Weizenbier (Weissbier)

Panimo: Hofbräu Kaltenhausen
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,8 °P

Maku: Edelweiss Weizenbier on vahvasti vehnän ja banaanin makuinen olut. Se on hyvin mausteinen (lähinnä korianterinen), hiivamainen sekä hivenen sitruksinen. Siitä löytyy myös hedelmäisiä ja jyvämäisiä nyansseja.

Tuoksu: Tuoksu on puolestaan hyvin monipuolinen ja vahva-arominen. Sitä hallitsevat banaaninen hedelmäisyys sekä vehnäinen viljaisuus. Se on myös voimakkaasti mausteinen (korianteria ja neilikkaa) ja sillä on pehmeä hiivainen aromi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen meripihkan väristä runkoa kaunistaa pitsimäinen, vaalea vaahtokukka. Koostumus on samea ja suutuntuma on hieman öljymäinen sekä pirteän hiilihappoinen. Lisäksi olut on keskitäyteläinen.

Loppukommentit: Hofbräu Weizenbier on erittäin hyvä vehnäolut. Siitä löytyy kaikkea, mitä tyylikkäältä vehnäoluelta voi odottaa. Se on hyvin valmistettu, maukas ja sopivan täyteläinen. Itse pidän eniten hefeweizen- tyylisistä vehnäoluista ja tämä olut edustaa tyylilajiaan mallikkaasti. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille vehnäoluen ystäville. Mainittakkoon vielä, että Edelweiss Weizenbier on käsittääkseni eniten myyty hefeweizen- tyylinen olut koko Itävallassa.

Arvio: 77/100

1.4.2016

Schwechater Bier

Schwechater Bier

Panimo: Brauerei Schwechat
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,5 °P

Maku: Olut on makean maltainen ja jyvämäinen. Siinä maistuu ruohomainen humalointi sekä heinämäinen aromi. Se on lisäksi kevyesti hedelmäinen ja sillä on miedon katkera ja kuiva jälkimaku.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hivenen hiivamainen, ruohoinen ja yrttinen sekä miellyttävän maltainen. Siinä esiintyy lisäksi tuoreen hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluella on metallinen ja kevyesti hiilihapokas suutuntuma. Se on lisäksi keskitäyteläinen ja väritykseltään kuparinkeltainen. Vaahtokukka on pitsimäinen ja tuuhea.

Loppukommentit: Schwechater Bier on melko kehno perusolut. Sen suurin ongelma on väljä, hieman pahvinen ja liian kuiva maku joka ei miellyttänyt minua lainkaan. Myöskään kokonaisuus ei vain toiminut. Itse olisin toivonut oluelle hieman voimakkaampaa humalointia ja miellyttävämpään suutuntumaa. Täystyrmäystä en sille kuitenkaan anna vaan laadullisesti sijoitan sen hieman alle keskitason.

Arvio: 48/100