31.7.2018

Traquair House Ale

Traquair House Ale

Panimo: Traquair House Brewery
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Scotch Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Maku: Traquair House Ale on hieman sherrymäinen olut, jonka muutoin tummahedelmäisessä, tammisessa ja miedosti paahteisessa maussa esiintyy myös vaniljaisia sekä makean toffeisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta tätä selkeästi alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on tummanpunainen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Traquair House Ale on varmasti yksiä tunnetuimpia skottilaisoluita. Se edustaa tyylilajia, josta itse suuresti pidän ja josta en tunnu saavan tarpeekseni. Jostain syystä tämä olutklassikko ei onnistunut täysin vakuuttamaan minua ja siksipä annan sille tällä kertaa vain 72 pistettä.

Arvio: 72/100

30.7.2018

Flying Dog Bloodline Blood Orange IPA

Flying Dog Bloodline Blood Orange IPA

Panimo: Flying Dog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 40

Maltaat: Malted Barley, Malted Wheat
Humalat: Northern Brewer, Citra, Galaxy

Maku: Flying Dog Bloodline on erittäin raikas, veriappelsiinin ja greipin makuinen olut. Näiden lisäksi siinä maistuu myös makea karamellisuus, trooppinen hedelmäisyys, maltaisuus sekä havumaisuus. Jälkimakunsa puolesta olut on kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen pääosin sitrusmaisen aromin takaa paljastuu myös hedelmäisiä sekä havumaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on punertavanoranssi ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Flying Dogin valmistama Blood Orange IPA on täydellinen kesäolut. Sen raikas ja sopivan makea kokonaisuus tekevät siitä äärimmäisen helposti juotavan ja nautinnollisen oluen. Tällaisia oluita toivoisi lisää kauppojen valikoimiin varsinkin kesäaikaan ja pahinta janoa sammuttamaan.

Arvio: 83/100

29.7.2018

Evil Twin Freudian Slip

Evil Twin Freudian Slip

Panimo: Evil Twin Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,3 %

Maku: Freudian Slipin kypsän hedelmäisen ja vahvasti alkoholimaisen maun takaa paljastuu makean karamellisia, sitrusmaisia, havusia, miedosti mausteisia sekä pehmeän maltaisia nyansseja.

Tuoksu: Myös oluen alkoholimainen aromi on tuoksunsa puolesta varsin sitruksinen, hedelmäinen sekä havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on tummanpunainen ja samea sekä sitä koristava vaahtoukka melko niukka ja samettinen.

Loppukommentit: Freudian Slip on Barley Wine- tyyliseksi olueksi kohtalaisen hyvä. Se on monipuolinen olut, jonka muutoin toimivaa kokonaisuutta häiritsee liiallinen alkoholimaisuus. Minua siinä kiinnosti tyylilajinsa ja panimonsa lisäksi myös oluen hauska ja kekseliäs nimi, joka vain entisestään lisäsi tämän oluen kiinnostavuutta. Jos olette kyseisen tyylilajin ystäviä, en jättäisi tätä "kiveä kääntämättä".

Arvio: 76/100

28.7.2018

To Øl Dangerously Close to Stupid

To Øl Dangerously Close to Stupid

Panimo: To Øl
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,3 %

Maltaat: Melanoidin, Pilsener
Humalat: Centennial, Citra

Maku: Dangerously Close to Stupid on vahva olut, jonka hieman alkoholin sävyttämästä mausta paljastuu trooppisen hedelmäisiä, makean toffeisia, raikkaan greippimäisiä, tuoreen havuisia sekä miedosti yrttimäisiä vivahteita.

Tuoksu: Oluen raikas ja makea aromi on etupäässä runsaan hedelmäinen, sitruksinen sekä havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on appelsiininoranssi ja erittäin samea sekä sitä somistava vaahtokukka valtaisa ja samettinen.

Loppukommentit: Dangerously Close to Stupid on todella hyvin valmistettu DIPA. Se on jälleen oiva esimerkki To Øl:n erinomaisesta laadusta ja ammattitaidosta. Pidin tästä suuremmoisesta olusta sen verran paljon, että 86 pistettä vähempää en tohdi sille millään antaa.

Arvio: 86/100

27.7.2018

Rogue 7 Hop IPA

Rogue 7 Hop IPA

Panimo: Rogue Ales
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,77 %

Kantavierre: 18,0 °P
IBU-arvo: 76

Maltaat: Rogue Farms Dare, Rogue Farms Risk, Rogue Maier & Dare R-3
Humalat: Rogue Farms Liberty, Newport, Revolution, Rebel, Independent, Freedom, Alluvial

Maku: Makunsa puolesta Rogue 7 Hop IPA on makean karamellinen, keksimäisen maltainen, kukkainen, greippinen, sitrusmainen, trooppisen hedelmäinen sekä havuinen. Tämän lisäksi oluen jälkimaku on kuiva ja melkoisen katkera.

Tuoksu: Oluen hyvin raikkaassa ja aromaattisessa tuoksussa esiintyy mm. havumaisia, makeita, hedelmäisiä sekä maltaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Rogue 7 Hop IPA on nimensä mukaisesti 7 eri humalalla varustettu Double IPA- tyylinen pintahiivaolut. Sen kokonaisuus on erittäin hallittu ja sopivan runsas. Se on osa Roguen "Hop Family"- sarjaa, josta kyseinen versio on oma suosikkini ja hyvä olut muutoinkin.

Arvio: 84/100

26.7.2018

Stone Arrogant Bastard Ale

Stone Arrogant Bastard Ale

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 16,5 °P
Katkeroaineet: 73,9 EBU
Väri: 85 EBC

Maku: Arrogant Bastard on erittäin voimakkaasti humaloitu, paahteinen sekä karamellimaltainen Ale. Oluen makumaailman voidaan sanoa olevan melko makea, runsaan maltainen, tummahedelmäinen, havuinen, mausteinen sekä sitruksinen.

Tuoksu: Oluella on lisäksi varsin terävä ja alkoholimainen aromi.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Lisäksi oluen runko on tummanpunainen ja erittäin synkkä sekä sitä koristava vaahtokukka paksu, tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Arrogant Bastard Ale on ehkä Stone Brewinging tunnetuin olut. Sitä on valmistettu vuodesta 1997 lähtien ja siitä on muodostunut eräänlainen amerikkalainen Craft Beer -klassikko. Olut ei kuitenkaan vastannut kaikkea sitä hypetystä ja niitä ennakko-odotuksia, joita minulla sitä kohtaan oli muodostunut ja tästä syystä annan oluelle "vain" 78 pistettä.

Arvio: 78/100

25.7.2018

Mother Earth Boo Koo

Mother Earth Boo Koo

Panimo: Mother Earth Brew Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 13,8 °P
IBU-arvo: 57,5
Väri: 11,8 EBC

Maltaat: 2-Row, Flaked Wheat, Light Crystal, Acidulated
Humalat: Warrior, El Dorado, Mosaic, Simcoe, Mt. Hood

Maku: Boo Koo on makea ja hedelmäinen olut, jossa esiintyy myös havuisia, sitrusmaisia sekä kukkaisia vivahteita. Sen jälkimaku on keskikatkera ja verrattain kuiva.

Tuoksu: Oluen raikasta ja runsaan aromaattista tuoksua kuvailisin makeaksi, voimakkaan havumaiseksi sekä trooppisen hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Boo Koo on Mother Earth Brew Companyn valmistama India Pale Ale- tyylinen olut. Se on nimeään ja hienoa tölkkiään myöten loppuun asti mietitty kokonaisuus. Minulle se ei kuitenkaan täydellisesti sopinut, sillä jokin sen maussa ja aromissa jäi minua vaivaamaan.

Arvio: 73/100

24.7.2018

Ironfire 51/50 IPA

Ironfire 51/50 IPA

Panimo: Ironfire Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

IBU-arvo: 95

Humalat: Simcoe, Eureka

Maku: Ironfire 51/50 on erittäin voimakkaasti humaloitu IPA, jonka maku koostuu mausteisista, greippisistä, havumaisista, trooppisen hedelmäisistä, makean karamellisista sekä pehmeän maltaisista vivahteista. Tämän lisäksi oluen jälkimaku on todella katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen viettelevää ja aromikasta tuoksua kutsuisin maltaiseksi, hedelmäiseksi sekä havumaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Ironfire 51/50 oli hienoa "etikettiään" myöten todella hyvä olut. Pidin siitä melko lailla ja suosittelekin sitä maistamaan, olit sitten IPA-tyylisten oluiden ystävä tai et.

Arvio: 85/100

23.7.2018

Borg Úlfrún Nr. 34

Borg Úlfrún Nr. 34

Panimo: Borg Brugghús
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maltaat: Barley, Wheat, Rye, Oats
Humalat: Citra, Mosaic, Sorachi Ace, Centennial, Simcoe

Maku: Úlfrún Nr. 34 on monipuolisesti humaloitu ja runsaan maltainen olut. Sen makua luonnehtisin ennen kaikkea trooppisen hedelmäiseksi, sitrusmaiseksi ja makean karamelliseksi, mutta samalla myös kohtalaisen ruohoiseksi ja kukkamaiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on varsin makea, hedelmäinen sekä sitruksinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on viljanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Úlfrún Nr. 34 on sopivan kevyt ja raikas Session IPA. Se ei edusta tyylilajinsa parhaimmistoa, mutta on kuitenkin helposti juotava ja riittävän monipuolinen kesäolut. Sen enempää sitä en lähde tässä kehumaan tai moittimaan vaan jokainen tehkööt siitä omat johtopäätöksensä.

Arvio: 65/100

22.7.2018

Greene King London Glory

Greene King London Glory

Panimo: Greene King
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %

Maltaat: Crystal
Humalat: Challenger, Goldings

Maku: London Glory on makean maltainen olut, jonka kevyesti paahteisessa ja runsaan hedelmäisessä maussa esiintyy myös sitrusmaisia, kukkaisia sekä pähkinämäisiä sävyjä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti verrattain makea, hedelmäinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, matalahiilihappoinen ja yllättävän vetinen. Runko on karamellinvärinen ja aika kirkas sekä vaahtokukka nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Perinteiseksi brittiolueksi London Glory oli keskivertoa heikompi. Se ei vastannut sille asettamiani ennakko-odotuksia vaan tuotti pettymyksen lähes jokaisella osa-alueella. Sen tunnisti hyvin bitter-tyyliseksi olueksi, mutta muutoin se oli omaan makuuni aivan liian kevyt ja mitäänsanomaton.

Arvio: 58/100

21.7.2018

Black Diamond White Witch IPA

Black Diamond White Witch IPA

Panimo: Black Diamond Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Humalat: Citra, Simcoe, Chinook

Maku: White Witch IPAn vahva humalointi ja makea maltaisuus tekevät sen mausta mm. trooppisen hedelmäisen, havuisen, makean karamellisen, sitrusmaisen, ruohoisen sekä miedosti yrttisen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on etupäässä hyvin makea ja hedelmäinen, mutta siinä esiintyy myös havumaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: White Witch IPA oli jo toinen melkoisen hyvä olut Black Diamond Brewing Companylta lyhyen ajan sisään. Se oli tyylipuhdas ja onnistunut IPA, josta ei uupunut juuri mitään. Pidin erityisesti sen trooppisen hedelmäisestä mausta ja rohkeasta aromista, jotka tekivät siitä vaivatta maailmanluokan oluen.

Arvio: 82/100

20.7.2018

Speakeasy Prohibition Ale

Speakeasy Prohibition Ale

Panimo: Speakeasy Ales and Lagers
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,1 %

IBU-arvo: 50
Väri: 76,6 EBC

Maltaat: 2-Row Pale, CaraMünich, Crystal
Humalat: Chinook, CTZ, Cascade, Centennial

Maku: Prohibition Ale on miedosti paahteinen ja miellyttävän makea Amber Ale, jonka mausta löytyy myös hedelmäisiä, havumaisia, kukkaisia, sitrusmaisia sekä yrttisen mausteisia vivahteita. Oluen jälkimaku on lisäksi keskikatkera sekä sopivan kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on varsin makea, hedelmäinen sekä sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on tummanpunainen ja melko kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Speakeasyn valmistama Prohibition Ale on erinomainen Amber Ale. Pidin erityisesti sen tyylikkäästi humaloidusta ja tasapainoisesta mausta sekä suutuntumasta, joka oli riittävän runsas ja täyteläinen. Valittamisen aiheita se ei minulle tarjonnut, joten tällä kertaa hyvän pisteytyksen antaminen ei tuottanut minkäänlaista vaivaa.

Arvio: 83/100

19.7.2018

Hanscraft & Co. Backbone Splitter

Hanscraft & Co. Backbone Splitter IPA

Panimo: Hanscraft & Co.
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

Kantavierre: 17,2 °P

Tarjoilulämpötila: 5-7 °C

Maltaat: Pilsener, Münich, Vienna, CaraAmber
Humalat: Magnum, Amarillo, Summit, Simcoe

Maku: Backbone Splitter on väkevästi humaloitu IPA, jonka makua luonnehtisin greippimäiseksi, trooppisen hedelmäiseksi, makean karamelliseksi, kukkaiseksi, havuiseksi sekä yrttisen mausteiseksi. Sen jälkimaku on tyylilajilleen uskollisesti verrattain katkera ja sopivan pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen makeasta ja raikkaan sitrusmaisesta tuoksusta nousee esiin myös tuoreen hedelmäisiä ja havumaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: BackBone Splitter on tyylikäs ja hyvinvalmistettu India Pale Ale. Se edustaa mallikkaasti hieman kokeilunhaluisempaa saksalaista Craft Beer- kulttuuria, josta on poikinut markkinoille viime vuosien aikana monia erittäin hyviä ja mielenkiintoisia oluita. Jos siis kiinnostuit tästä oluesta, ei muuta kuin netistä tilailemaan.

Arvio: 84/100

18.7.2018

De Koninck Wild Jo

De Koninck Wild Jo

Panimo: Brouwerij De Koninck
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Wild Jo on makunsa puolesta kukkainen, hedelmäinen, hiivainen, sitrusmainen, makean maltainen sekä kevyesti mausteinen. Sen jälkimaku on melko miedosti katkera, mutta toisaalta vahva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Tuoksua luonnehtisin makeaksi, hedelmäiseksi ja kukkamaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja hieman samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Itselleni tämä melko tunnettu belgityylinen ale oli selkeä pettymys. Sen maku oli jotenkin tylsä ja sekava eikä aromikaan sitä kummoisempi ollut. En oikein ymmärtänyt tämä oluen pointtia ja siitä syystä sen mukainen pisteytys.

Arvio: 61/100

17.7.2018

Guinness Special Export

Guinness Special Export

Panimo: St. James Gate Brewery
Alkuperämaa: Irlanti

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 18,1 °P
Katkeroaineet: 37 EBU
Väri: 149 EBC

Maku: Guinness Special Exportin yltäkylläinen ja rikas makumaailma on etupäässä palanut, paahteinen ja mämmimäinen, mutta siinä maistuu myös salmiakkisuus, suklaisuus, makea karamellisuus sekä kahvimaisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan hieman pelkistetympi, mutta tarjoilee juojalleen kuitenkin makeita, paahteisia sekä pehmeän suklaisia aromivivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on todella tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka valtaisa ja samettinen.

Loppukommentit: Guinness Special Export on yksiä vahvimpia oluita, joita Guinness oman tuotemerkkinsä alla valmistaa. Se on samalla myös yksiä parhaimpia, ei siis alkoholipitoisuutensa vaan kokonaisuutensa vuoksi. Itse pidin siitä melko lailla, mutta nähtäväksi jää, milloin pääsen maistamaan sitä seuraavan kerran.

Arvio: 85/100

16.7.2018

Three Coins Irish Dark (Sri Lanka)

Three Coins Irish Dark

Panimo: Millers Brewery
Alkuperämaa: Sri Lanka

Tyyli: Irish Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Maku: Irish Darkin runsas maltaisuus ja mieto humalointi tekevät oluen mausta tummahedelmäisen, maitosuklaisen, makean karamellisen sekä kevyesti paahteisen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin makea, tummahedelmäinen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on punertavanmusta ja samea sekä vaahtokukka varsin kevyt ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Millers Breweryn valmistama Irish Dark oli itselleni positiivinen yllätys. Pidin erityisesti sen sopivan kevyestä, mutta samalla runsaasta mausta sekä suutuntumasta, joka oli esimerkillinen. Näitä Sri Lankan ihmeitä pääsen valitettavan harvoin maistelemaan, mutta kun niitä joskus kohdalle sattuu, niin silloin niistä on parasta ottaa kaikki ilo irti.

"Irish Dark is a dark horse indeed. Light in body but strong in alcohol, it’s got a kick like a mule. Yet Irish Dark positively strokes the palate as it goes down, with it’s mild, clean and crisp delicateness. For good measure, a liberal use of hops lightens as well as heightens the feeling in your mouth. The luck of the Irish Dark indeed."

Arvio: 83/100

15.7.2018

Vakka-Suomen Prykmestar Suvi

Vakka-Suomen Prykmestar Suvi

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Prykmestar Suvin hyvin pilsener-tyylinen maku pitää sisällään koivunlehtimäisiä, makean maltaisia, viljaisia, ruohomaisia sekä hedelmäisiä vivahteita. Sen jälkimaku on miedosti katkera ja sen tyylilajille sopivan kuiva.

Tuoksu: Oluen makuaan yrttimäisempi tuoksu ei poikkea muilta osin juuri maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja aika vetinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä koivunlehdillä maustettu sesonkiolut on noussut vuosien aikana eräänlaiseksi kesän alkamisen symboliksi. Itse törmäsin siihen ensi kertaa vasta pari vuotta sitten, mutta nykyisin se kuuluu osaksi omaa kesänodotustani. Saunaan en sitä kuskaa mukanani, mutta muutoin se maistuu kyllä lämpimässä kesäillassa sopivasti viilennettynä.

Arvio: 72/100

14.7.2018

Finlandia Sahti Strong

Finlandia Sahti Strong

Panimo: Finlandia Sahti
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Sahti
Käymistapa: Pintahiivatyyppinen tuoreolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 23,9 °P

Tarjoilulämpötila: 1-5 °C

Maku: Finlandia Sahti Strong on maukas sahti, jonka melko makeassa ja hieman alkoholimaisessa maussa esiintyy banaanimaisia, hedelmäpurkkaisia, katajaisia sekä mausteisia nyansseja.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan selvästi laimeampi, mutta kuitenkin hyvin pitkälti tämän kaltainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta sahti on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen runko on punertavanruskea ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka käytännössä olematon ja nopeasti häviävä.

Loppukommentit: Finlandia Sahti on suomalainen perinnejuoma. Sitä valmistetaan nykyisin tarkoin valvotuin valmistusmenetelmin tasalaatuisen laadun varmistamiseksi. Sen käyminen saadaan aikaiseksi perinteisellä leivontahiivalla ja se maustetaan humalan ja katajan voimin. Sahti on ehdoton osa suomalaista perinnekulttuuria ja siksi olen äärimmäisen iloinen että sitä valmistetaan sekä kotioloissa että perinteisten brändien voimin.

Arvio: 68/100

13.7.2018

Hoppin' Frog B.O.R.I.S. The Crusher

Hoppin' Frog B.O.R.I.S. The Crusher

Panimo: Hoppin' Frog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,4 %

Kantavierre: 25,3 °P
IBU-arvo: 60

Maku: B.O.R.I.S. The Crusher on paahteinen olut, jonka jykevän ja täyteläisen maun takaa paljastuu tummasuklaisia, kauraisia, kahvimaisia, makean karamellisia sekä tummahedelmäisiä sävyjä. Jälkimaku ei ole lähtökohtiin nähden liian kuiva tai edes super katkera.

Tuoksu: Oluen aromia kutsuisin varsin paahteiseksi, suklaiseksi sekä kahvimaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on yönmusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka hieman niukka ja myös kermainen.

Loppukommentit: B.O.R.I.S. The Crusher oli olut, joka sai minut aikoinaan innostumaan Hoppin' Frogin valmistamista oluista. Sitä uskaltaa kutsua eräänlaiseksi amerikkalaiseksi klassikoksi, jota on vain yksinkertaisesti joskus päästävä maistamaan. Nykyään, jos johonkin heidän oluistaan törmään, ostan/maistan sitä varmasti aivan välittömästi.

Arvio: 91/100

12.7.2018

AleSmith Horny Devil

AleSmith Horny Devil

Panimo: AleSmith Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 19,56 °P
IBU-arvo: 15,2

Tarjoilulämpötila: 10-13 °C

Maku: Horny Devil on yltäkylläinen ja antelias olut, jonka makua kuvailisin mm. pippurisen mausteiseksi, korianterimaiseksi, sitruksiseksi, banaanisen hedelmäiseksi, hiivamaiseksi, makean maltaiseksi sekä miedosti kukkaiseksi. Lisäksi sen jälkimaku on melkoisen kuiva ja voimakas.

Tuoksu: Oluen vahvasti alkoholimaisesta tuoksusta voi erottaa myös sitrusmaisia, mausteisia sekä hedelmäisiä nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, voimakas hiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on kellertävä ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Horny Devil on mallikas belgityylinen vahva ale. Sen valmistuksessa on käytetty perinteisten ainesosien lisäksi mm. kandisokeria ja aitoa trappisti-hiivaa. Sen ei tarvitse häpeillä millään lailla belgialaisia esikuviaan ja väittäisin, että sokkovertailussa vain ani harva pystyisi sanomaan, mistä tämä tyylikäs olut on oikeasti kotoisin.

Arvio: 85/100

11.7.2018

B. Nektar Kill All The Golfers

B. Nektar Kill All The Golfers

Panimo: B. Nektar Meadery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Mead
Käymistapa: Oluthiiva käyminen
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Kill All The Golfers on erittäin jännän makuinen sima, jossa esiintyy makean hunajaisia, vahvasti teemäisiä sekä voimakkaan sitrusmaisia piirteitä.

Tuoksu: Sen tuoksu on täysin makunsa kaltainen, mutta ehkä tätä hennosti kukkamaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Siman suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen runko on hunajanvärinen ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka lähes olematon ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Kill All The Golfers on Gallberryn hunajalla, mustalla teellä ja sitruunamehulla maustettu panimosima. Sen hauskan nimen ja etiketin lisäksi se ei ole yhtään hullumpi janojuoma, korkeaa ostohintaansa lukuunottamatta.

" It’s been a long day. // I had to hide out in my burrow for the better part of the day waiting for those damn golfers. // But today was my day, I finally did it. I didn’t even need a reason. I wonder if they received total consciousness. It’s like a Cinderella story, out of nowhere, a former dancing gopher becomes a killing champion. // I had my special drink, a half & half, while I got in touch with that force in the universe that makes things happen. // All I had to do was stop thinking…let things happen…and // B. THE BALL"

Arvio: 71/100

10.7.2018

Founders Sumatra Mountain Brown

Founders Sumatra Mountain Brown

Panimo: Founders Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 20,1 °P
Katkeroaineet: 40 EBU
Väri: 98 EBC

Maltaat: Caramel, Chocolate, Münich, Flaked Barley
Humalat: German, Perle

Maku: Sumatra Mountain Brown on vahvasti kahvinmakuinen ja leipämäisen maltainen olut, jonka monipuolisesta mausta vastaavat paahteiset, makean karamelliset, hedelmäiset, veikeän suklaiset sekä kevyen pähkinäiset vivahteet.


Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee espressomainen aromi, mutta myös muita sen maulle tyypillisiä piirteitä on siinä havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on yönmusta ja läpinäkymätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka sille hyvin soveltuva ja samettimainen.

Loppukommentit: Sumatra Mountain Brown on erittäin jykevä ja täyteläinen olut, jonka pääosaa näyttelee sumatralaisen kahvin siihen mukaan tuomat ominaispiirteet. Itse en ole suuri kahvin ystävä, mutta varsinkin tummissa oluissa se sopii niihin kuin nyrkki silmään. Panimonsa parhaaksi olueksi tätä Imperial Brown Alea on turha lähteä kehumaan, mutta on se olut, joka ei jätä varmasti ketään sanattomaksi.

Arvio: 79/100

9.7.2018

Unibroue Trois Pistoles

Unibroue Trois Pistoles

Panimo: Unibroue
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Abt/Quadrupel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 15,5
Väri: 63 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-14 °C

Maku: Tämä miellyttävän makea ja miedosti humaloitu olut on makunsa puolesta ennen kaikkea romminen, paahtomaltainen, viljainen, yrttisen mausteinen ja tummahedelmäinen.

Tuoksu: Oluen vahva ja aromaattinen tuoksu on makuaan suklaisempi, mutta muutoin hyvin pitkälti tämän kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mahonginruskea ja samea sekä vaahtokukka kerta kaikkiaan hurja ja samettinen.

Loppukommentit: Unibrouen Trois Pistolesia on valmistettu aina vuodesta 1997 saakka. Se on erittäin hyvä Abt/Quadrupel- tyylinen olut, jolla ei ole todellakaan mitään hävettävää. Se oli ensimmäinen olut, jonka pääsin tältä hienolta kanadalaispanimolta maistamaan, mutta ei varmasti viimeinen.

Arvio: 80/100

8.7.2018

Heretic Evil Cousin

Heretic Evil Cousin

Panimo: Heretic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

IBU-arvo: 100

Maku: Evil Cousinin erittäin voimakas maku koostuu greippisistä, havumaisista, makean karamellisista, trooppisen hedelmäisistä, mausteisista sekä kukkamaisista nyansseista. Jälkimakunsa puolesta olut on verrattain kuiva ja todella katkera.

Tuoksu: Oluen raikas tuoksu on aromiltaan lähinnä havuinen, sitrusmainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja hivenen samea sekä vaahtokukka tuhti ja samettimainen.

Loppukommentit: Tähän mennessä juomistani Heretic Brewing Companyn oluista Evil Cousin on ollut huonoin. Sekään ei ole missään nimessä huono tai edes keskiverto olut, mutta aiempi verrokkipohja on ollut vain sen verran kova. Se edustaa tyylilajiaan ansiokkaasti ja tarjoaa juojalleen varmasti vähintäänkin sen, mitä silti voi lähtökohtaisesti odottaa.

Arvio: 78/100

7.7.2018

Saku Originaal

Saku Originaal

Panimo: Saku Õlletehas
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 10,2 °P
Katkeroaineet: 15 EBU
Väri: 7 EBC

Tarjoiluilämpötila: 4-7 °C

Maku: Saku Originaalin makea maltaisuus ja mieto humalointi tekevät oluen mausta yrttisen, ruohoisen, hedelmäisen, viljaisen sekä leipämäisen. Jälkimaku on miedosti katkera ja vain hieman kuivahko.

Tuoksu: Oluen varsin kevyt ja mieto tuoksu on aromiltaan  viljainen, hedelmäinen sekä ruomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja kovin vetinen. Runko on vaaleankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka eloisa ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Saku Originaalia valmistava Saku Õlletehas on Viron vanhin panimo. Sen tuotteista Saku Originaal on käsitykseni mukaan Viron tunnetuin olut jo pelkästään sen pitkän ja menestyksekkään historian vuoksi. Sitä on tullut nautittua yksi, jos toinenkin vuosien varrella enkä usko, että sen kulutus vielä tähänkään pulloon päättyy.

Arvio: 55/100

6.7.2018

Drake's Jolly Rodger (2015)

Drake's Jolly Rodger (2015)

Panimo: Drake's Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,1 %

Maku: Jolly Rodger (2015) on vahvasti kahvinmakuinen ja sopivan paahteinen olut, jonka monipuolisessa ja herkullisessa maussa esiintyy mm. pehmeän suklaisia, tammimaisia, vaniljaisia, makean karamellisia sekä tummahedelmäisiä vivahteita. Sen jälkimaku on miellyttävän katkera eikä millään lailla liian kuiva.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on pitkälti paahteinen, espressomainen ja suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on pikimusta ja synkkä sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Jolly Rodger (2015) on hunajalla ja kahvilla "terästetty" Imperial Porter, joka on oman tyylilajinsa ehdotonta eliittiä. Siitä on olemassa myös BA-versio, joka on saanut osakseen suurta ylistystä. Jos siis jompaan kumpaan näistä jossain vielä törmäät, osta ne välittömästi mukaasi. Savvy?

Arvio: 94/100

5.7.2018

Belching Beaver Peanut Butter Milk Stout

Belching Beaver Peanut Butter Milk Stout

Panimo: Belching Beaver Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

IBU-arvo: 30

Maku: Peanut Butter Milk Stout on kaurahiutaleilla ja laktoosilla varustettu Sweet Stout. Sen maku on varsin makea, muttei aivan niin maapähkinävoimainen kuin, mitä siltä voisi odottaa. Onneksi oluesta löytyy myös makeutensa lisäksi tummasuklaisia, kahvimaisia sekä paahtomaltaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei tarjoile juurikaan yllätyksiä vaan seurailee pitkälti makuaan.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka melkoisen niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Belching Beaverin valmistama Peanut Butter Milk Stout on oiva jälkiruokaolut, joka sopii hienosti myös erilaisten liharuokien maustamiseen. Itse päätin nauttia sen kuitenkin sellaisenaan, sillä olihan kyseessä ensimmäinen kerta, kun sitä pääsin maistamaan. Jos jotain palautetta saanen siitä jättää, niin olisin toivonut sen maun olevan vielä runsaammin makea ja maapähkinävoimainen.

Arvio: 72/100

4.7.2018

Black Diamond Rampage Imperial IPA

Black Diamond Rampage Imperial IPA

Panimo: Black Diamond Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Rampage on erittäin voimakkaasti humaloitu, makean maltainen ja vahvan alkoholipitoisuuden omaava olut. Sen maulle ominaista on havuisuus, greippimäisyys ja makea karamellisuus, mutta siinä esiintyy runsain määrin myös trooppisen hedelmäisiä ja kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltainen, mutta tätä aromiltaan selvästi maltaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Rampage on näyttävää etikettiään myöten tyylikäs ja miellyttävä olut. Sen makumaailmaa dominoi runsas ja monipuolinen humalointi, joka oli mielestäni kaikin puolin onnistunut. Miellyttävää oluessa oli myös sen jälkimaku, joka oli riittävän katkera, muttei kuitenkaan tavattoman voimakas. Kun kokonaisuus toimii näinkin hyvin, ei siinä voi muuta kuin tyytyväisenä myhäillä.

Arvio: 84/100

3.7.2018

Flying Dog Gonzo Imperial Porter

Flying Dog Gonzo Imperial Porter

Panimo: Flying Dog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,2 %

IBU-arvo: 85

Maltaat: Caramel, Black, Chocolate
Humalat: Warrior, Northern Brewer, Cascade

Maku: Gonzo Imperial Porter on olut, josta makua ei puutu. Sen paahtomaltaisessa, suklaisessa ja kahvimaisessa maussa esiintyy myös vaniljaisia, makean karamellisia ja tummahedelmäisiä sävyjä sekä alkoholimaisuutta.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on kahvimainen, suklainen ja miellyttävän hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mustanruskea ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka valtaisa ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Gonzo Imperial Porter on kunnianosoitus edesmenneelle Dr. Hunter S. Thompsonille, jota pidetään ns. gonzo-kirjallisuuden isänä. Se on erinomainen olut, jota ei voi muuta kuin ihmetellä. Sen kokonaisuus on hallittu ja jokainen yksityiskohta loppuun asti mietitty. Se on ehkä oma suosikkini Flying Dogin monista hyvistä oluista ja jos et ole siihen tutustunut, suosittelen sitä pikimmiten maistamaan.

Arvio: 93/100

2.7.2018

Rogue Shakespeare Oatmeal Stout

Rogue Shakespeare Oatmeal Stout

Panimo: Rogue Ales
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Kantavierre: 15,0 °P
IBU-arvo: 60

Maltaat: 2-Row, C120, Chocolate, Rogue Farms Dare, Rogue Farms Risk, Rolled Oats, Roasted Barley,
Humalat: Rogue Farms Rebel Hops
Hiiva: Pacman

Maku: Shakespeare Oatmeal Stout on hyvin pehmeä ja tasapainoinen olut, jonka maussa on havaittavissa mm. suklaisia, kahvimaisia, makean toffeisia ja paahtomaltaisia piirteitä sekä sitrusmaisia, kukkaisia ja kauramaisia sävyjä.

Tuoksu: Tuoksultaan tämä olut on ennen kaikkea makea, suklainen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka runsas ja hieman kermamainen.

Loppukommentit: Shakespeare Oatmeal Stout on yksi kolmesta Rogue Alesin alkuperäisoluesta. Sitä on valmistettu aina vuodesta 1988 asti ja se on kerännyt enemmän palkintoja ja huippuarvosteluita kuin mikään muu heidän valmistamista oluista. Se on päätynyt myös Ratebeerin TOP 50- listalle tyylilajinsa puolesta, minkä ymmärrän täysin, sillä se on myös omia suosikki stouttejani.

Arvio: 100/100

1.7.2018

Lindemans Oude Kriek Cuvée René (2014)

Lindemans Oude Kriek Cuvée René

Panimo: Brouwerij Lindemans
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Oude Kriek Cuvée René on hapan lambic, jonka makua kuivailisin etupäässä kirsikkaiseksi, sitrusmaiseksi, tammiseksi, hedelmäiseksi sekä mantelimaiseksi. Oluen jälkimaku on tyylilajilleen uskollisesti erittäin kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei poikkea lainkaan maustaan ja onkin todella hapan, kirsikkainen ja sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko tummanpunainen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Oude Kriek Cuvée Renée oli itselleni eräänlainen yksisarvinen. Ensinnäkin sen löytäminen tuotti minulle aikoinaan melkoista tuskaa ja sen lisäksi sain sen kotiini vasta kolmannella tilauskerralla (kahtena ensimmäisenä Saveur Biére onnistui toimittamaan minulle väärän oluen). Pitkä odotukseni palkittiin lopulta oluella, joka on tyylilajissaan keskivertoa parempi, muttei kuitenkaan aivan loistelias. Se oli vuosikertaa 2014 ja numeroitu pulloksi "No 3517".

Arvio: 77/100