31.8.2017

Shepherd Neame Whitstable Bay Blonde Premium Lager

Shepherd Neame Whitstable Bay Blonde Premium Lager

Panimo: Shepherd Neame
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Whitstable Bay Blonde on hieman makea, miedosti katkera ja keksimäisen maltainen olut. Sen aromissa esiintyy myös sitruksisia, kukkaisia ja hedelmäisiä piirteitä sekä yrttistä mausteisuutta.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makuaan kevyempi ja pelkistetympi ja paljastaa lähinnä maltaisia, sitrusmaisia ja kukkaisia sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Whitstable Bay Blonde on hyvin perinteinen brittilager. Aromiltaan se on melko kevyt, muttei kuitenkaan liian laiha. Se on kaikin puolin helposti juotava perusolut, joka ei petä, muttei myöskään säväytä olemuksellaan. Itse en pitänyt siitä erityisen paljon, mutta tiedän sen olevan kohtalaisen suosittu juoma kotimaassaan.

Arvio: 59/100

30.8.2017

Abbaye des Rocs Triple Impériale

Abbaye des Rocs Triple Impériale

Panimo: Brasserie de l'Abbaye des Rocs
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Triple Impériale on erittäin makea (karamellinen & fariinisokerinen), melko mausteinen ja jonkin verran alkoholin makuinen olut. Siinä maistuu myös tumma hedelmäinen, hiivamainen ja kevyesti kaakaoinen aromikkuus sekä vahva ja pitkäkestoinen jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on todella vahva ja aromaattinen sekä luonteeltaan hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Abbaye des Rocs Triple Impériale sijoittuu tyylilajinsa puolesta Ratebeerin TOP 50- listalle. Se on panimonsa vahvin oma olut 10 % alkoholipitoisuudella. Se on erinomainen nautiskeluolut, jota kannattaa juoda hitaasti ja pienissä annoksissa. Se soveltuu myös oivallisesti kellarikypsytykseen ja tarjoaa varmasti vanhentuessaan äärimmäisen rikkaan ja monipuolisen makuelämyksen.

Arvio: 92/100

29.8.2017

Guinness West Indies Porter

Guinness West Indies Porter

Panimo: St. James's Gate Brewery
Alkuperämaa: Irlanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Humalat: US Goldings

Maku: Guinness West Indies Porter on makea (toffeinen), paahteinen ja sopivan katkera olut. Sen aromissa esiintyy myös pehmeän suklaista ja hieman kahvimaista aromikkuutta sekä kevyen vaniljaisia ja miedosti tumma hedelmäisiä nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea ja paahteinen, mutta toisaalta myös hennosti happama ja pehmeän suklainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: West Indies Porter pohjautuu Guinnessin vuoden 1801 reseptiin, jolloin he alkoivat ensi kertaa viedä legendaarista oluttaan ympäri maailman. Se julkaistiin myyntiin vuonna 2014 yhdessä Guinness Dublin Porterin kanssa. Se jatkaa hienosti Guinnessin erinomaista tarinaa ja tarjoaa hyvin tuttuja ja turvallisia elementtejä, joihin niin moni on heidän oluissaan rakastunut. Itse pidin siitä kovasti ja voin suositella sitä lämpimästi varsinkin kaikille Guinness oluiden ystäville.

Arvio: 85/100

28.8.2017

Rogue Yellow Snow IPA

Rogue Yellow Snow IPA

Panimo: Rogue Ales
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 16,0 °P
IBU-arvo: 82

Maltaat: CaraFoam, Melanoid, Rogue Farms Dare, Rogue Farms Risk, 2-Row
Humalat: Amarillo
Hiiva: Pacman

Maku: Yellow Snow IPA on erittäin voimakkaasti humaloitu ja katkeralla jälkimaulla varustettu olut. Sen aromissa esiintyy mm. trooppisen hedelmäistä, persikkaista, kukkamaista, greippisen sitruksista, makean karamellista ja keksimäisen maltaista aromikkuutta.

Tuoksu: Sen tuoksu on erittäin voimakas ja aromiltaan lähinnä makea, sitruksinen, kukkainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on koostumukseltaan keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Rogue Yellow Snow IPA esiteltiin ensimmäistä kertaa Salt Lake Cityn talviolympialaisissa vuonna 2002. Se on luotu kunnioittamaan kaikkia talviurheilulajeja (jopa curlingia) ja se on voittanut yli 30 palkintoa erilaisissa olutkilpailuissa ympäri maailmaa. Itse pidin siitä suuresti ja voin suositella sitä lämpimästi varsinkin talviurheilulajien ystäville.

Arvio: 86/100

27.8.2017

St-Feuillien Blonde

St-Feuillien Blonde

Panimo: Brasserie St-Feuillien / Friart
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 16,2 °P
Katkeroaineet: 26 EBU
Väri: 11 EBC

Maltaat: Pilsen
Humalat: Saaz, Styrian Goldings

Maku: St-Feuillien Blonde on hyvin vahva ja voimakasarominen olut. Sille on tyypillistä myös kuiva ja pitkäkestoinen jälkimaku sekä sitruksinen, mausteinen, hedelmäinen, kukkainen/ruohoinen, hiivamainen sekä maltainen makumaailma.


Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on erittäin intensiivinen ja aistillinen. Se noudattelee pitkälti makuaan ollen etupäässä mausteinen, sitruksinen, hedelmäinen ja hiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kullankeltainen ja läpikuultava sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: St-Feuillien Blondea valmistaa vuonna 1873 (uudelleen) perustettu Friartin perheen omistama Brasserie St-Feuillien. Se sijaitsee Le Roeulxin kaupungissa Belgiassa ja sen vuosituotannon arvellaan olevan noin 40 000 hehtolitraa. Sen valikoimissa on noin kymmenkunta olutta, joista Blonde- versio on yksiä myydyimpiä ja tunnetuimpia. Sen valmistuksessa on käytetty muiden perinteisten ainesosien lisäksi myös kandisokeria. Itselleni se oli pienoinen pettymys, sillä odotin siltä ehkä liiankin paljon. Jokin sen aromissa ei täysin miellyttänyt minua ja siksi joudun antamaan sille "vain" 73 pistettä.

Arvio: 73/100

26.8.2017

Oppigårds Easter Ale

Oppigårds Easter Ale

Panimo: Oppigårds Bryggeri
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: English Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 13,8 °P
Katkeroaineet: 34,7 EBU
Väri: 38,7 EBC 

Maltaat: Pilsner, Caramel, Dark Caramel, Melanoid 
Humalat: Pacific Gem, Cascade, Centennial 

Maku: Oppigårds Easter Ale on hivenen paahteinen, keskiasteisesti humaloitu sekä kuivan ja pitkäkestoisen jälkimaun omaava olut. Sen aromissa esiintyy myös karamellimaltaista ja hedelmäistä aromikkuutta sekä yrttisen mausteisen, sitruksisen ja kukkamaisen humaloinnin tuomia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pehmeä, makea ja aromaattisen humaloinnin sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on meripihkanpunertava ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Oppigårds Easter Ale on amerikkalaisilla humalalajeilla maustettu pääsiäisolut. Se sopii erityisesti kevään aikoihin nautittavaksi ja useipien pääsiäisruokien seuraksi. Se ei ole liian makea tai mausteinen ja juuri sopivasti humaloitu. Se on kohtalaisen hyvä sesonkiolut, jolle uskon löytäväni käyttöä myös tulevaisuudessa.

Arvio: 75/100

25.8.2017

Malastrana Bohemian Beer

Malastrana Bohemian Beer

Panimo: Interpivo Czech (Pivovar Protivín)
Alkuperämaa: Tšekki

Tyyli: Czech Pilsner (Svêtlý)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maku: Malastrana on hieman makea, miedosti humaloitu ja kevyesti katkera olut. Sen runsaan maltaisesta ja viljaisesta aromissa esiintyy myös ruohomaista ja hennon hedelmäistä aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti melko pelkistetty ja aromiltaan lähinnä makea, maltainen ja ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on kevyt, matalahiilihappoinen sekä vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Malastran Bohemian Beer on hyvin perinteinen tšekkiläisolut. Sen kevyt koostumus sekä tasapainoinen ja pehmeä aromi tekevät siitä helposti juotavat perusoluen. Suurempia puutteita tai vikoja tai siinä ei esiinny, mutta itse kaipaan olueltani kyllä hieman enemmän.

Arvio: 60/100

24.8.2017

Wychwood Hobgoblin Gold

Wychwood Hobgoblin Gold

Panimo: Wychwood Brewery (Marston's Brewery)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maltaat: Barley, Wheat
Humalat: Pilgrim, Nelson Sauvin, Citra, Summit

Maku: Hobgoblin Gold on hieman makea, jonkin verran katkera ja melko miedosti humaloitu olut. Sen aromissa esiintyy keksimäisen maltaista, raikkaan sitruksista ja tuoreen hedelmäistä aromikkuutta sekä mausteisia, ruohomaisia ja kukkaisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makunsa kaltainen, mutta samalla myös miedompi ja marjamaisempi.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Wychwoodin valmistamaa Hobgoblin Gold olutta on saatavilla sekä 4,2 % tynnyriversiona että 4,5 % pulloversiona. Siitä on olemassa myös 5,2 % premium bitter/esb- versio, joka on näitä muita variaatioita huomattavasti parempi.

Hobgolin Gold on melko perinteinen golden ale/blond ale- tyylinen olut. Se ei tarjoa mitään tavallisesta poikkeavaa tai muutakaan erityisen säväyttävää. Sen makumaailma on ok ja koostumus sopivan kevyt. Se ei ole missään nimessä huono olut, muttei erotu juurikaan muiden vastaavien oluiden joukosta.

Arvio: 70/100

23.8.2017

Toccalmatto Stray Dog No Rules Bitter

Stray Dog No Rules Bitter

Panimo: Birrificio Toccalmatto
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Humalat: Styrian Golding, Citra

Maku: Stray Dog on erittäin maukas ja aromaattinen olut. Sen humalointi on keskiasteista ja jälkimaku miellyttävän katkera. Siinä maistuu trooppisen hedelmäinen, leipämäisen maltainen ja raikkaan sitruksinen aromikkuus sekä makean karamellinen ja ruohomainen/kukkainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pehmeä ja puoleensa kutsuva. Se on makuaan mukailleen lähinnä makea, sitruksinen ja runsaan hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkan värinen ja hieman samea sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Stray Dog No Rules Bitter on olut, joka jälkikäy pullossa. Se on päässyt tyylilajinsa osalta Ratebeer Top 50- listalle ja on varmasti yksiä parhaita kauppavahvuisia oluita. Sen makumaailma on erinomainen ja muut osa-alueet kunnossa. Se yllätti minut täydellisesti ja tarjosi minulle todellisen makuelämyksen. Loistava olut kerta kaikkiaan...

Arvio: 93/100

22.8.2017

Maku Brewing Amorphis Pale Ale

Maku Brewing Amorphis Pale Ale

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Katkeroaineet: 70 EBU
Väri: 15 EBC

Maltaat: Pale Ale, Cara Pale, Crystal 100
Humalat: Columbus, Cascade, Centennial, Chinook

Maku: Amorphis Pale Ale on voimakkaasti humaloitu, melko katkera ja leipämäisen maltainen olut. Sen aromille tyypillistä on myös trooppisen hedelmäisyys, sitruksisuus, makea karamellisuus, kukkamaisuus sekä mausteisuus.



Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on makuaan pelkistetympi ja miedompi sekä aromiltaan lähinnä makea, hedelmäinen ja pihkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Amorphis Pale Ale on Maku Brewingin valmistama "bändiolut". Se on vanhempi versio panimonsa kahdesta Amorphis- nimikkeellä myydystä oluesta ja on (käsittääkseni) reseptiltään identtinen perinteisen Palen Alen kanssa. Sen etikettiä koristaa hieno Amorphis aiheinen kuva sekä mainosteksti "Ale From The Thousand Lakes". Se on kaikin puolin raikas ja kevyt olut, jonka aromi runsas, muttei liian päällekäyvä. Siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kohtalaisen, mutteivat kuitenkaan aivan mahdottoman hyvää olutta. Uskon sen jakavan vahvasti mielipiteitä puolesta ja vastaan ja jokainen itse päättäkööt tykkääkö siitä vai ei...

Arvio: 68/100

21.8.2017

Ravencraft Доппельбок (Venäjä)

Ravencraft Доппельбок

Panimo: Ravencraft
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 17,0 °P
IBU-arvo: 17

Tarjoilulämpötila: 15 °C

Maku: Ravencraft Доппельбок on makea (karamellinen), miedosti humaloitu ja paahtomaltainen olut. Sen aromi on lisäksi tumma hedelmäinen, pehmeän suklainen sekä jonkin verran alkoholin makuinen.

Tuoksu: Tuoksu on ennen kaikkea makea ja siirappinen, mutta muilta osin hyvin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on mustanruskea ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ravencraft Доппельбок etikettiä koristaa "Capra Ibex" eli vuorikauris. Se on yllättävän kevyt doppelbock- tyyliseksi olueksi, sillä sen suutuntuma on varsin vetinen. Se ei haittaa millään tavoin oluen juotavuutta, mutta tuntuu aluksi hieman oudolta. Siitä ei ole haastamaan tyylilajinsa parhaimmistoa, mutta on kuitenkin kokonaisuutta arvioitaessa ihan ok olut.

Arvio: 68/100

20.8.2017

Ravencraft Чесночный Эль "Garlic Ale" (Venäjä)

Ravencraft Чесночный Эль

Panimo: Ravencraft
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 14,0 °P
IBU-arvo: 27

Tarjoilulämpötila: 11 °C

Maku: Чесночный Эль on katkeralla humaloinnilla ja erittäin vahvalla valkosipulin aromilla höystetty olut. Sen makumaailmasta löytyy myös vehnäistä ja sitruksista aromikkuutta sekä mausteisia ja makean karamellisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksua hallitsee niin voimakas valkosipulin aromi, ettei juuri muita sävyjä pysty sen seasta havaitsemaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on koostumukseltaan keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko punaruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Ravencraft on Venäjällä Voronežin kaupungissa sijaitseva pienpanimo. Se valmistaa erilaisia craft beer- oluita, joista ensimmäisenä esittelyssä on sen varmasti eksoottisin ja erikoisin tuote, valkosipuliolut. Itse en ole koskaan maistanut valkosipulilla maustettua olutta ja vielä kun sen etikettiä koristaa Vlad "Dragul" Tepesin kuva, korvasta korvaan levinnyt hymyni oli valmis. Matkustin viime vuonna Romaniaan ja vierailin useissa vampyyri- ja Dracula aiheisissa paikoissa (kuten Draculan linnassa Branissa), mutta en löytänyt matkaltani yhtään vampyyri tai Dracula-aiheista olutta. (Viinejä sen sijaan löysin, esimerkiksi kuvassa alla vasemmalla). Siitä syystä tämä Venäjällä valmistettu olut oli sitäkin merkityksellisempi. Sen idea oli hauska ja toteutus varsin onnistunut. Toivon näkeväni lisää sen kaltaisia innovatiivisia oluita jatkossakin ja nyt ei auta muu kuin jäädä odottamaan...

Arvio: 66/100

19.8.2017

Полярный Белый Эль "Arctic Wolf" (Venäjä)

Полярный Белый Эль

Panimo: JSC "SUN InBev" (Anheuser-Busch)
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Vehnäale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Kantavierre: 12,5 °P

Maku: Полярный Белый Эль on runsaan mausteinen (korianteri), miedosti katkera ja vahvan perusaromin omaava olut. Sen maussa esiintyy lisäksi vehnämäistä ja makean karamellista aromikkuutta sekä sitruksisia ja hedelmäisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on jykevä ja intensiivinen sekä aromiltaan lähinnä makea, mausteinen ja sitruksinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Полярный Белый Эль on neljäs JSC:n eläinaiheinen olut, jonka olen juonut. Muut kolme (Amurin tiikeri, Altain haukka ja Taigan karhu) olen arvostellut blogissani aiemmin. Arktinen susi täydentää tyylikkäästi tätä kyseistä sarjaa ja on kokonaisuutta arvosteltaessa varsin onnistunut vehnäale. Ainoana suurempana miinuksena voidaan pitää sen turhan mausteista makumaailmaa, joka peittää liiaksi alleen oluen muun aromin. Muita suurempia puutteita siitä ei juuri löydy, joten kyseessä on varsin toimiva ja hieman keskivertoa parempi olut.

Arvio: 76/100

18.8.2017

Лідскае Класічнае Lidskoe Klassicheskoe (Valko-Venäjä)

Lidskoe Klassicheskoe

Panimo: Lidskoe Pivo (Olvi)
Alkuperämaa: Valko-Venäjä

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 12,0 °P

Maku: Lidskoe Klassicheskoe on makean maltainen, hieman katkera ja jonkin verran alkoholinen makuinen olut. Sen muutoin pehmeässä ja kevyessä aromissa esiintyy myös hedelmäistä ja viljaista aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko pistävä ja aromiltaan lähinnä makea, hedelmäinen ja alkoholinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Lidskoe Klassicheskoe on toinen tällä viikolla esittelyyn tulleista valkovenäläisistä oluista. Se on niistä kahdesta parempi lähes joka osa-alueella. Se on perusolut, joka ei ole millään tavalla yliampuva eikä tuota juojalleen sen suurempaa pettymystä. Se on olut, joka ajaa asiansa ja sopii hyvin ennen kaikkea janojuomaksi.

Arvio: 65/100

17.8.2017

Крыніца Экспартнае Krynica Export (Valko-Venäjä)

Крыніца Экспартнае Krynica Export

Panimo: OJSC Krinitsa
Alkuperämaa: Valko-Venäjä

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %
Kantavierre: 13,0 °P

Maku: Krynica Export on miedosti katkera ja vahvan jälkimaun omaava olut. Sen makean maltaisessa ja viljaisessa aromissa esiintyy myös mausteista, alkoholimaista ja hieman hedelmäistä aromikkuutta.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on melko selkeä ja yksinkertainen ja tuo esiin lähinnä makeita, hedelmäisiä ja maltaisia sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kullankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Krynica Exporti on OJSC Krinitsan valmistama valkovenäläinen olut. Sen valmistuksessa on käytetty veden ja hiivan lisäksi myös riisiryynejä, ohramallasta sekä katkeraa ja aromaattista humaa. Se on ok perusolut, joka ajaa asiansa, muttei tarjoa mitään sen erikoisempaa. Sen suurin ongelma oli sen turhan alkoholimainen aromia, joka (jälleen kerran) sotki muuten pehmeän ja puhtaan perusmaun. Se ei missään nimessä lukeudu maansa parhaisiin oluisiin, mutta oli silti tuore ja sopivan erilainen tuttavuus.

Arvio: 62/100

16.8.2017

Оболонь Светлое Obolon Light (Ukraina)

Оболонь Светлое Obolon Light

Panimo: Obolon
Alkuperämaa: Ukraina

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %
Kantavierre: 11,0 °P

Maku: Obolon Light on makean maltainen, miedosti katkera ja runsaan viljainen olut. Sen aromia voi kutsua myös kevyesti hedelmäiseksi, hieman ruohomaiseksi ja kauttaaltaan pehmeäksi sekä tasapainoiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan se on hyvin mieto ja kevyt ja tarjoaa arominsa puolesta lähinnä makeita, hedelmäisiä ja maltaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Obolon on vuonna 1980 perustettu ukranalaispanimo. Sen valikoimissa on useita eri oluita, joista nyt esittelyssä oleva Obolon Light on kaikista myydyin. Itse yllätyin siitä positiivisesti, sillä se ei ollut yhtään hullumpi kauppavahvuiseksi olueksi. Sen makumaailma toimi mallikkaasti ja se oli nimensä mukaisesti miellyttävän kevyt olut juoda. Hauska tuttavuus kaikin puolin.

Arvio: 70/100

15.8.2017

ლუდი „ნატახტარი“ Natakhtari Beer (Georgia)

ლუდი „ნატახტარი“ Natakhtari Beer

Panimo: Natakhtari Brewery (Efes)
Alkuperämaa: Georgia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 12,0 °P

Maku: Natakhtari Beer on makea (karamellinen), jonkin verran katkera ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen aromissa esiintyy lisäksi keksimäisen maltaista ja kevyesti hedelmäistä aromikkuutta sekä kukkamaisuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makea, maltainen ja alkoholinen sekä se muistuttaa väistämättä voilla maustettuja popkorneja.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Natakhtari Beer toi itselleni ensikosketuksen georgialaisten oluiden maailmaan. Se ei ollut kovin kummoinen olut, mutta sitäkin mielenkiintoisempi tuttavuus. Sitä alettiin valmistaa ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja valmistajan mukaan sen rungon muodostavat paikallinen lähdevesi ja korkealaatuiset maltaat. Omaan makuuni se ei soveltunut erityisen hyvin, sillä sen aromi oli liiaksi alkoholinen ja voin makuinen. Olen kuitenkin kiitollinen, että pääsin sitä maistamaan, sillä se oli hyvin eksoottinen tuttavuus ja toi hyvän lisän olutkokoelmaani.

Arvio: 57/100

14.8.2017

Assir Abkhazian Beer "Асcир Лагер" (Abhasia)

Assir Abkhazian Beer

Panimo: Abkhazian Drinks Company
Alkuperämaa: Abhasia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 12,0 °P

Maku: Assir on melko kevyt, pehmeä ja miedosti katkera olut. Sen aromi on lähinnä makean maltainen (hunajainen), viljainen ja hieman alkoholinen, mutta samalla myös jonkin verran ruohomainen ja kevyesti hedelmäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko voimakas ja aromiltaan etupäässä makea, viljainen ja alkoholinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä mielenkiintoisen kermamainen. Runko on sitruunankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Assir Abkhazian Beeriä voidaan pitää todella harvinaisena oluena. Sitä saa käytännössä vain ja ainoastaan sen omasta ja eksoottisesta kotimaasta Abhasiasta, joka sijaitsee Venäjä ja Georgian rajojen välissä. Se on tyyliltään pale lager- tyylinen olut, jonka muutoin pehmeä ja tasapainoinen perusaromi on pilattu liiallisella alkoholin maulla. Sen koostumus oli erittäin hyvä ja juotavuus erinomainen. Itse join sen suurella nautinnolla varsinkin siksi, kun tiesin kuinka ainutlaatuisesta tapauksesta oli kyse. Suuret kiitokset tästä ja seuraavista esittelyyn tulevista oluista kuuluvat Anastasialle, joka selkä väärällään kantoi niitä minulle aina Abhasiasta (ja Venäjältä) asti.

Arvio: 60/100

13.8.2017

Хамовники Ирландский Стаут (Hamovniki Irish Stout)

Hamovniki Irish Stout

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Dry Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %
Kantavierre: 10,0 °P

Maku: Hamovniki Irish Stout on makea, kuiva ja keskikatkera olut. Sen paahtomaltaisen, kahvimaisen ja hieman suklaisen aromin seassa esiintyy myös makean karamellisia ja kevyesti ruohomaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu myötäilee pitkälti makuaan, ollen täten lähinnä makea, paahteinen ja suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on melko kevyt ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Hamovniki Irish Stout on tyylilajinsa mukaisesti hyvin kuiva stout. Sen makumaailma on kohtalainen ja koostumus sopivan kevyt. Se on kaikin puolin helposti juotava olut, joka ei erityisemmin säväytä tai myöskään tuota pettymystä. Se sopii hyvin kauppavahvuisten oluiden valikoimaan ja tarjoaa perusoluiden ystäville ainakin mielenkiintoisen vaihtoehdon.

Arvio: 70/100

12.8.2017

Williams Brothers Pavlov's Dog

Williams Brothers Pavlov's Dog

Panimo: Williams Brothers (Heather Ales)
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Kantavierre: 10,4 °P
IBU-arvo: 30

Maltaat: Lager Malt, Malted Wheat, Vienna, Münich, Crystal, Oats
Humalat: First Gold, Cascade, Chinook, Savinjski Goldings

Maku: Pavlov's Dog on melko makea, kevyesti paahteinen ja sopivan katkera olut. Aromiltaan se on lisäksi toffeinen, hedelmäinen ja sitruksinen sekä samalla myös leipämäisen maltainen ja jonkin verran kukkainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan miedompi ja pelkistetympi ja tuo esiin lähinnä makeaa, paahteista ja sitruksista aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on tummanpunainen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Williams Brothers jaksaa yllättää positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Kaikki sen viime aikoina juomani oluet ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja kaikin puolin toimivia. Pavlov's Dog ei tehnyt tähän sääntöön poikkeusta. Se oli erittäin hyvä amber ale- tyylinen olut. Sen makumaailma toimi loistavasti ja se oli äärimmäisen helposti juotava olut. Itse pidin siitä kovasti ja tulen juomaan sitä varmasti lisää myös tulevaisuudessa.

Arvio: 82/100

11.8.2017

Wychwood Hot Cross Bunny

Wychwood Hot Cross Bunny

Panimo: Wychwood Brewery (Marston's Brewery)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,8 %

Maku: Hot Cross Bunny on miedosti humaloitu, hieman makea ja runsaan mausteinen olut. Sen aromia hallitsevat kaneliset ja neilikkaiset sävyt sekä pehmeä maltaisuus. Olut on lisäksi kevyesti hedelmäinen ja jonkin verran sitruksinen sekä jälkimaultaan kuiva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin voimakas ja tuo esiin lähinnä makeaa, mausteista ja sitruksista aromikkuutta.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kevyt, matalahiilihappoinen sekä melko vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Wychwood Hot Cross Bunny on pääsiäistyylinen olut. Se on varustettu hienolla etiketillä kuten panimonsa muutkin oluet. Se on kuitenkin niistä ehdottomasti huonoin ja itselleni selkeä pettymys. Wychwoodin laatu on normaalisti erittäin hyvä ja siksi ihmettilin, mitä oli päässyt tapahtumaan. Se ei missään nimessä sopinut omaan makuuni sen vahvan ja erikoisen mausteinen aromin vuoksi.

Wychwoodin upeilla kotisivuilla kannattaa ehdottomasti vierailla:
https://www.wychwood.co.uk/

Arvio: 53/100

10.8.2017

Duysters Loterbol Bruin

Duysters Loterbol Bruin

Panimo: Brouwerij Loterbol (was Duysters)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Loterbol Bruin on runsas ja täyteläinen olut, jolla on myös melko alkoholinen ja katkera jälkimaku. Sen aromissa esiintyy lisäksi paahtomaltaisuutta, mausteisuutta ja tumma hedelmäisyyttä sekä maitosuklaisia ja makean karamellisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti jonkin verran makea, paahteinen ja pehmeän suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Loterbol Bruinia valmistetaan vain noin 60 laatikollista vuodessa (panimon tiedotteen mukaan) eli sitä voidaan pitää melko harvinaisena oluena. Sen nimi Loterbol tarkoittaa keppostelijaa (prankster), mikä käy ilmi myös oluen etiketistä. Se erinomainen belgialaisolut, jossa kaikki toimii lähes täydellisesti. Itse pidin valtavasti varsinkin sen makumaailmasta, josta ei juuri mitään puutu. Jos sitä jostain löydätte, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Arvio: 91/100

9.8.2017

Struise Ignis & Flamma

Struise Ignis & Flamma

Panimo: De Struise Brouwers
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 10,6 °P
Katkeroaineet: 66 EBU
Väri: 20 EBC

Humalat: Galena, Chinook, Simcoe, Cascade, Amarillo

Maku: Ignis & Flamma on makea, voimakkaasti humaloitu ja katkera olut. Sen maussa esiintyy myös hedelmäistä, maltaista ja sitruksista aromikkuutta sekä mausteisia, havumaisia ja kukkaisia vivahteita. 

Tuoksu: Tuoksultaan olut on lähinnä runsaan ja kirjavan humaloinnin hallitsema.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan värinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: De Struise Brouwers lukeutuu ehdottomasti suosikkipanimoideni joukkoon. Se valmistaa huippuoluita, joita arvostetaan ympäri maailmaa. Nyt arvostelussa oleva Ignis & Flamma on panimonsa vastaus IPA-tyylisten oluiden maailmanvalloitukseen. Sen vahva ja voimakas makumaailma on saatu aikaiseksi 5 eri humalan voimin sekä käyttämällä kuivahumaloitua Cascadea. Itselleni se oli kokonaisuutta arvioitaessa ehdottomasti pienoinen pettymys eikä siitä ole mielestäni haastamaan maailman parhaita IPA-tyylisiä oluita.

Arvio: 72/100

8.8.2017

Bryggeri Roggenfest

Bryggeri Roggenfest

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Oktoberfest/Märzen
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 13,2 °P
IBU-arvo: 36
Väri: 20 EBC

Maltaat: Pilsner, Rye, Wheat, Black, Smoked, Caramel
Humalat: Magnum, Perle

Maku: Bryggeri Roggenfest on keskiasteisesti humaloitu, keskikatkera ja miellyttävän rukiinen olut. Aromiltaan se on lisäksi savuinen, makean karamellinen ja hedelmäinen sekä samalla myös jonkin verran kinuskinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti melko makea, rukiinen (leipämäinen) ja savumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on väriltään kotikaljamainen ja samea sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Roggenfest on Bryggeri Helsingin valmistama sadonkorjuuolut. Se on maustettu lukuisien maltaiden ja humalajikkeiden lisäksi myös Ekbergin ruisleivällä. Sen makumaailma on erittäin onnistunut ja kaikin puolin herkullinen. Se on sopivan täyteläinen olut, josta pidin kovasti ja uskon sille löytyvän käyttöä myös tulevaisuudessa.

Arvio: 82/100

7.8.2017

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room

Panimo: Evil Twin Brewing (Two Roads Brewing Co.)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Christmas Eve at a New York City Hotel Room on makea, erittäin paahteinen ja hieman palaneen makuinen olut. Se on aromiltaan myös paahtomaltainen, tummasuklainen ja espressomainen sekä runsaan alkoholinen ja melko lakritsimainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on täysin makunsa kaltainen ja arominsa tapaan erittäin runsas ja voimakkaasti humaloitu.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka melko niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Christmas Eve at a New York City Hotel Room on raskaalla ja hyvin tummalla aromilla varustettu imperial stout. Sen jykevä kokonaisuus ja täyteläinen suutuntuma tekevät siitä todellisen nautiskeluoluen. Se on hyvä olut, mutta ainakaan itse en pysty sitä lasillista enempää yhdellä kertaa nauttimaan.

Arvio: 81/100

6.8.2017

Affligem Tripel

Affligem Tripel

Panimo: Brouwerij Affligem / De Smedt (Heineken)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Humalat: Saaz, Savinski Golding

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Affligem Tripel on runsas ja täyteläinen olut. Sen aromissa esiintyy leipämäisen maltaista, tuoreen hedelmäistä ja belgihiivaista aromikkuutta sekä mausteisia, sitruksisia ja ruohomaisia vivahteita.

Tuoksu: Sen tuoksua voi luonnehtia makeaksi, mausteiseksi ja ruohomaiseksi, mutta makuaan miedommin hedelmäiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Runko on kullanvärinen ja läpikuultava sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Affligem Tripel on hieno ja tyylikäs belgialaisolut. Perinteisen pintahiivakäymisen lisäksi se jälkikäy pullossa. Sen aromi ja juotavuus ovat erinomaisia sekä kokonaisuus vähintäänkin toimiva. Itse pidin siitä kovasti ja se on yksiä niitä belgialaisoluita, joita jokaisen tulisi ainakin kerran elämässään kokeilla.

Arvio: 88/100

5.8.2017

Top Fuel Hoplite Pale Ale

Top Fuel Hoplite Pale Ale

Panimo: Top Fuel Beer Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7%

IBU-arvo: 55
Väri: 22 EBC

Humalat: Magnum, Centennial, Columbus, Simcoe

Maku: Hoplite Pale Ale on voimakkaasti humaloitu, makean karamellinen ja leipämäisen maltainen olut. Sen aromissa esiintyy lisäksi trooppisen hedelmäistä ja sitruksista aromikkuutta sekä havumaisuutta.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makuaan kukkaisempi ja hieman epäpuhtaampi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Hoplite Pale Ale on korkeintaan keskiverto APA. Sen paras puoli on sen tyylikäs etiketti, sillä itse olut ei ole kovin erikoinen. Makumaailmaltaan ja aromiltaan se on ihan ok, mutta esimerkiksi sen hiilihappoisuus on aivan liian korkea. Omaan makuuni se ei soveltunut kovinkaan hyvin ja siksi en voi antaa sille 62 pistettä enempää.

Arvio: 62/100

4.8.2017

Lammin Sahti

Lammin Sahti

Panimo: Lammin Sahti
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Sahti
Käymistapa: Pintahiivatyyppinen tuoreolut
Alkoholi: 7,5 %

Maku: Lammin Sahti on raikas, makea ja hieman kirpeä perinnejuoma. Sen katajaisessa, rukiisessa ja yrttisen mausteisessa maussa esiintyy myös sitrusmaista ja banaanisen hedelmäistä aromikkuutta.

Tuoksu: Sen tuoksu on melko hento, mutta aromaattinen. Siinä esiintyy muun muassa banaanisen hedelmäisiä, rukiisia, katajaisia ja mausteisia sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sahdin suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen runko on tummanruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Helmikuussa 2002 sahti rekisteröitiin Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.

Lammin Sahti on perinteisin menetelmin valmistettu, humalalla ja katajalla maustettu perinnejuoma. Sen ainesosiin lukeutuvat myös laadukkaat ohra- ja ruismaltaat. Se nautitaan tietysti äärimmäisen tuoreena ja viilennettynä. Se on osa suomalaista kulttuuria ja kuuluu ehdottomasti niihin oluisiin, joita jokaisen on eräs kerran elämässään maistettava. Itse olen aina pitänyt sahdin mausta ja sitä onkin tullut maistettua varsin erilaatuisina ja mielenkiintoisina versiona.

Arvio: 76/100


3.8.2017

Bryggeri / Põhjala Union Imperial Pils

Bryggeri / Põhjala Union Imperial Pils

Panimo: Bryggeri Helsinki (Põhjala Pruulikoda)
Alkuperämaa: Suomi (Viro)

Tyyli: Imperial Pils
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 16,0 °P
IBU-arvo: 48
Väri: 9 EBC

Maltaat: Pils, Wheat, Cara Pale, Caramel
Humalat: German Cascade, Hüll Melon, Summer

Maku: Union Imperial Pils on makea ja voimakkaasti humaloitu olut. Sen aromi on trooppisen hedelmäinen, leipämäisen maltainen ja viljainen sekä samalla raikkaan sitruksinen ja tuoreen kukkainen. Jälkimaku on lisäksi kuiva ja katkera.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on makuaan miedompi ja aromiltaan lähinnä kukkainen, hedelmäinen ja jykevän maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes kullanvärinen ja melko samea sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Union Imperial Pils on Bryggeri Helsingin ja Põhjala Pruulikodan valmistama yhteistyöolut. Sen valmistuksessa on käytetty neljää eri mallasta sekä saksalaisia ja australialaisia humalalajikkeita. Sen hieman tavallisesta poikkeava tyylilaji kiehtoi minua ja kun sen olivat valmistaneet vielä kaksi hienoa panimoa, se oli pakko päästä maistamaan. Se oli ehdottomasti hintansa arvoinen tapaus, jota toivoisin näiden panimoiden valmistavan lisää vielä tulevaisuudessa (limited edition -versio).

Arvio: 80/100

2.8.2017

Kulmbacher EKU 28

Kulmbacher EKU 28

Panimo: Kulmbacher Brauerei (Schörghuber)
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Kantavierre: 25,0 °P

Maku: EKU 28 on hieman paahteinen, erittäin makea ja hivenen sherrymäinen olut. Aromiltaan se on lisäksi kuivahedelmäinen, tumma hedelmäinen ja karamellimaltainen sekä yltäkylläisen alkoholinen ja siirappinen.

Tuoksu: Myös sen tuoksu on todella makea ja alkoholinen sekä runsaan maltaisuuden ja hedelmäisyyden sävyttämä.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on punertava ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: EKU 28 on saksalainen klassikko-olut, joka on valmistettu Reinheitsgebot-puhtauslakien mukaisesti. Sen mallaspitoisuus on jopa kaksin- tai kolminkertainen esimerkiksi tavalliseen bock-tyyliseen olueen nähden. Sen resepti on erittäin salainen, mutta panimo paljastaa sen verran, että käymisaikaa sillä on jopa 9 kuukautta. Se oli kohtalainen olut, jonka aromi oli omaan makuuni hieman liian vahvasti alkoholin makuinen ja ylimakea. Se oli kuitenkin yksiä niitä oluita, joiden maistamista olin odottanut pitkään ja siitä syystä olen nyt tyytyväinen.

Arvio: 77/100

1.8.2017

Broeder Jacob Formidabel

Broeder Jacob Formidabel

Panimo: Broeder Jacob (Brouwerij Anders!)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Tarjoilulämpötila: 6-10 °C

Maku: Formidabel on keskiasteisesti humaloitu, melko kuiva ja keskikatkera olut. Sen aromia voi luonnehtia runsaan hedelmäiseksi, makean maltaiseksi ja hiivamaiseksi sekä jonkin verran mausteiseksi, sitruksiseksi ja ruohomaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makea, mausteinen ja hedelmäinen. Siinä esiintyy myös ruohomaista/kukkaista aromikkuutta sekä sitrusmaisuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Sen runko on karamellinvärinen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Formidabel on tyylikäs belgialainen pintahiivaolut. Sen valmistuksessa on käytetty kolmea eri belgialaista humalaa ja kolmea eri mallasta. Se omaa erinomaisen suutuntuman ja on kaikin puolin helposti juotava olut. Sen makumaailma on miellyttävän runsas ja monipuolinen, eikä sen muissakaan osa-alueissa valittamista ole.

Arvio: 82/100