30.6.2018

Bear Republic Big Bear Black Stout

Bear Republic Big Bear Black Stout

Panimo: Bear Republic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,1 %

Maltaat: American Pale, Crystal, Roasted Barley, Black
Humalat: Centennial, Cascade

IBU-arvo: 55

Maku: Big Bear Black Stout on olut, jonka maulle tyypillistä on paahtomaltaisuus, makean karamellisuus ja suklaisuus sekä kahvimaisuus, greippisyys ja mieto hedelmäisyys. Sen jälkimaku on keskikatkera ja verrattain kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on varsin makea, paahteinen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mustaruskea ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Big Bear Black Stout on melko hyvä olut, jonka valmistuksessa on käytetty lisänä fariinisokeria ja melassia. Sen humalointi on melko runsasta ja mallaspohja vähintäänkin kohdillaan. Jos jotain negatiivista siitä pitäisi sanoa, niin olkoon se sitten sen hieman liian pahteinen ja kahvimainen makumaailma.

Arvio: 82/100

29.6.2018

Tempest Red Eye Flight

Tempest Red Eye Flight

Panimo: Tempest Brewing Co
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,4 %

Maltaat: Pale, Münich, Chocolate, Crystal, Wheat, Carafa, Amber
Humalat: Columbus

Maku: Red Eye Flightin makua kuvailisin mm. paahtomaltaiseksi, suklaiseksi, makean toffeiseksi, kahvimaiseksi, miedosti lakritsiseksi sekä hennosti mausteiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin makea, paahteinen sekä kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka paksu ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Red Eye Flight on olut, jonka valmistuksessa on käytetty muun muassa 7 eri mallasta, orgaanista kaakaota ja Three Hills Coffee'sin sumatralaisia kahvipapuja. Pidin tästä oluesta kovasti ja se on edelleen suosikkini tältä tasokkaita oluita valmistavalta skottilaispanimolta.

Arvio: 87/100

28.6.2018

Buxton / Lervig Trolltunga

Buxton / Lervig Trolltunga

Panimo: Buxton Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Sour IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

IBU-arvo: 24

Maku: Trolltunga on miedosti humaloitu IPA, jonka happamassa maussa esiintyy mm. karviaismarjaisia, sitrusmaisia, hedelmäisiä, kukkaisia sekä havumaisia piirteitä.

Tuoksu: Aromiltaan olut on varsin hapan, kirpeä ja sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Runko on kellertävä ja samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Trolltunga on Buxtonin ja Levig Aktiebryggerin valmistama yhteistyöolut. Sen eloisa, raikas ja monipuolinen maku tekevät siitä helposti juotavan ja virkistävän oluen. Se ei lukeudu kumpaisenkaan panimon TOP 5- oluisiin, mutta on silti maistamisen arvoinen ja mielenkiintoinen tekele.

"Trolltunga is a jutting rock in Norway, hanging 700 metres over lake Ringedalsvatnet. Only the wary tread the path to the very edge. This beer was brewed to celebrate friendship and a love of wild places. A collaboration with Lervig Aktiebryggeri from Stavanger, Norway."

Arvio: 79/100

27.6.2018

Guinness Extra Stout

Guinness Extra Stout

Panimo: St. James's Gate Brewery
Alkuperämaa: Irlanti

Tyyli: Dry Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Guinness Extra Stoutin mieto humalointi ja paahtomaltaisuus tekevät oluen mausta mm. miedosti suklaisen, makean karamellisen, hieman kahvimaisen sekä kevyesti hedelmäisen.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen eli makea, paahteinen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka paksu ja hieman kermamainen.

Loppukommentit: Guinness Extra Stout on tyylikäs olut, jonka pehmeä, mutta runsas maku tekevät siitä maailmanluokan oluen. Se täydentää erinomaisesti Guinness-oluiden monipuolista tuoteperhettä niin tyylinsä kuin olemuksensa puolestakin. Tätä ja muita heidän tuotteitaan voisin juoda käytännössä maailman tappiin asti.

Arvio: 81/100

26.6.2018

Staropramen Dark

Staropramen Dark

Panimo: Pivovary Staropramen s.r.o.
Alkuperämaa: Tšekki

Tyyli: Dunkel/Tmavý
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

Maku: Staropramen Dark on paahtomaltainen olut, jonka muutoin makean karamellisessa ja kaakaoisessa maussa on havaittavissa myös kuivahedelmäisiä nyansseja sekä ruisleipäisiä piirteitä.

Tuoksu: Aromiltaan olut on etupäässä makea, paahteinen sekä kaakaoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Runko on kolanvärinen ja samea sekä vaahtokukka sopivan runsas ja samettinen.


Loppukommentit: Staropramen Dark on tunnetun tšekkiläispanimon valmistama klassinen pohjahiivaolut. Se on yksiä niitä oluita, joita join olutharrastukseni alkuvaiheessa useinkin ja päätin nyt kokeilla, pitivätkö vanhat muistikuvani paikkansa siitä. Ja pitiväthän ne, valitettavasti. Staropramen Dark on tylsähkö olut, joka on ainakin omaan makuuni aivan liian ponneton enkä täten voi sitä vieläkään muille suositella.

Arvio: 65/100

25.6.2018

Tuborg Special Shot (Turkki)

Tuborg Special Shot

Panimo: Türk Tuborg
Alkuperämaa: Turkki

Tyyli: Malt Liquor
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Tuborg Special Shot on runsaan maltainen, erittäin makea ja miedosti hedelmäinen olut, jolle on tyypillistä myös vahva alkoholin maku.

Tuoksu: Sen hyvin viinamainen aromi on myös varsin makea ja jonkin verran maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka valtava ja samettinen.

Loppukommentit: Tuborg Special Shot oli yllättävän hyvä ja mielenkiintoinen olut. En odottanut siltä alun alkaenkaan paljoa, mutta se onnistui yllättämään minut erittäin positiivisesti. Jos pidät yhtään Malt Liquer- tyylisistä oluista, tämä on varmasti kokeilemisen arvoinen luomus.

Arvio: 67/100

24.6.2018

Crabbie's Original Alcoholic Ginger Beer

Crabbie's Original Alcoholic Ginger Beer

Panimo: John Crabbie & Co
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maku: Crabbie's Original Alcoholic Ginger Beer vahvasti inkiväärin makuinen ja mausteinen olut, jonka hyvin voimakkaasta mausta on mahdollista erottaa myös hedelmäisiä, sitrusmaisia sekä yllättävän makeita piirteitä.

Tuoksu: Oluen mausteista ja hedelmäistä aromia hallitsee inkiväärisyys.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kevyt, keskihiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Crabbie's Original on hedelmämausteilla ja aidolla inkiväärillä maustettu olut. Sen valmistuprosessiin kuuluu myös 6 viikon mittainen kypsytysvaihe, jolla aikaansaadaan sille mahdollisimman rikas ja täyteläinen maku. Siitä on olemassa myös alkoholiton versio niille, jotka eivät alkoholiin kajoa. Inkiväärin mausta tai inkiväärioluista pitäville tämä on helppo ja varma valinta.

Arvio: 60/100

23.6.2018

Ciuc Premium Nefiltrat (Romania)

Ciuc Premium Nefiltrat

Panimo: Heineken Romania
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Zwickel/Keller/Landbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Ciuc Premium Nefiltrat on erittäin raikas ja kevyt olut. Sen maku on ennen kaikkea makean maltainen, ruohoinen ja leipämäinen, mutta siinä on havaittavissa myös sitrusmaisia, mausteisia sekä hiivamaisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on maltainen, sitruksinen ja hiivamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen runko kellertävä ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Suodattamattomat ja raikkaat oluet, kuten Ciuc Premium Nefiltrat, ovat erinomaisia janonsammuttajia. Niiden makumaailma on riittävän runsas, muttei kuitenkaan yliampuva ja ne sopivat hyvin erilaisille oluenystäville. Itse juon tällaisia oluita ennen kaikkea kesäaikaan, jolloin ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Arvio: 71/100

22.6.2018

Günther's Gold (Romania)

Günther's Gold

Panimo: Carlsrom Beverage Co
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Günther's Goldin makean maltaisessa ja viljaisessa maussa esiintyy sitrusmaisia, ruohoisia sekä miedosti hedelmäisiä vivahteita. Näiden lisäksi oluen maku on myös erikoisen saippuamainen ja kuivahko.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan miedompi ja hyvin pitkälti tämän kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko kullankeltainen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Günther's Gold ei ollut paljoa eilen esittelyssä ollutta Britosia parempi olut. Sen suurin ongelma oli sen tylsä ja saippuainen maku, joka pilasi käytännössä koko makunautinnon. Jos kyseessä on esimerkiksi (liian mausteisen) humaloinnin aiheutta ongelma, niin miksei sitä korjata? Ehkei tämä asia muita haittaa, mutta ainakin itse pysyn kaukana tällaisista oluista.

Arvio: 50/100

21.6.2018

Britos (Bulgaria)

Britos

Panimo: Pivovarna Britos
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,1 °P

Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Maku: Britos on hieman makea ja viljamainen olut, jonka muutoin ruohoista ja sitrusmaista makua kuvailisin myös jonkin verran muromaiseksi. Jälkimaultaan olut on aivan liian voimakas ja turhan katkera.

Tuoksu: Oluen hieman pistävää tuoksua luonnehtisin hyvin pitkälti makunsa kaltaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen sekä vetinen. Runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka sopivan runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Britos on erittäin kehno olut. Siinä ei toiminut mielestäni juuri mikään ja se on todellista perusoluiden pohjasakkaa. Jos tähän olueeseen jossain törmäätte, älkää missään nimessä ostako.

Arvio: 48/100

20.6.2018

Glarus Premium Pale Ale (Bulgaria)

Glarus Premium Pale Ale

Panimo: Glarus Craft Brewing Company
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maku: Glarus Pale Ale on makunsa puolesta viljainen, hedelmäinen ja sitrusmainen olut. Siinä maistuu myös keksimäisyys, mausteisuus ja makea karamellisuus sekä sen jälkimaku kevyesti katkera, mutta pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen mieto tuoksu on aromiltaan makea, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen. Runko on viljanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Glarus Premium Pale Ale oli jo lähtökohtaisesti kiinnostavan tuntuinen olut. Se edustaa hieman uudempaa bulgarialaista Craft Beer- kulttuuria ja vielä kohtalaisen onnistuneesti. Sen kokonaisuus oli maltillinen, mutta kuitenkin toimiva ja näistä syistä uskallan antaa sille hieman keskivertoa paremmat pisteet.

Arvio: 70/100

19.6.2018

Ariana Lager (Bulgaria)

Ariana Lager

Panimo: Pivovarna Zagorka
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Ariana Lager on hieman voinmakuinen ja miedosti humaloitu olut, jossa maistuu myös makea maltaisuus, viljaisuus, hedelmäisyys, ruohomaisuus sekä muromaisuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin makea, viljainen ja ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.



Loppukommentit: Ariana Lager ei todellakaan ollut bulgarialaisten oluiden eliittiä. Pidin kovasti pullon muodosta ja ulkoasusta, mutta muu olikin sitten yhtä suurta pettymystä. Tällaiset oluet kuuluvat kauppojen tarjouskoreihin, mutta eivät missään nimessä viemään hyllytilaa muilta varteenotettavilta oluilta.

Arvio: 56/100

18.6.2018

Каменица Старо Пиво (Bulgaria)

Kamenitza Staro Pivo

Panimo: Pivovaren Zavod Kamenitza
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11,25 °P

Maku: Kamenitza Staro Pivon olemusta hallitsee viljaisuus, leipämäisyys ja muromaisuus. Mausta nousee esille myös hieman makeita, mausteisia ja ruohomaisia piirteitä. Näiden lisäksi oluen jälkimaku on keskikatkera, mutta melko lyhytkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua kuvailisin makeaksi, viljaiseksi sekä ruohomaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen runko on karamellinenvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Kamenitza Staro Pivo poikkesi hieman muista perinteisista bulgarialaisoluista. Se ei kuitenkaan ollut niin erikoinen tai ainutlaatuinen, että olisin voinut antaa sille keskivertoa parempia pisteitä. Yritystä siinä riitti mukavasti, mutta lopputulos jäi hieman vajaavaiseksi.

Arvio: 61/100

17.6.2018

Silva Strong Dark Beer (Romania)

Silva Strong Dark Beer

Panimo: Heineken Romania
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Dunkler Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 16,0 °P

Maku: Silva Strong Dark Beerin paahtomaltaisessa ja miedosti humaloidussa kokonaisuudessa esiintyy mm. tummahedelmäisiä, makean siirappisia ja miedosti suklaisia nyansseja sekä sen maku on vahvasti alkoholinen.

Tuoksu: Myös oluen muutoin viehättävä tuoksu oli turhan alkoholimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on kolanvärinen ja hyvin tumma sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Silva Strong Dark Beer on keskiverto olut. Se on hyvin tyypillinen dunkler bock, niin makunsa kuin olemuksensa puolestakin. Sitä vaivasi kuitenkin liiallinen alkoholimaisuus, mistä annan tälle muutoin kelvolliselle oluelle erittäin ison miinuksen.

Arvio: 65/100

16.6.2018

Silva Original Pils (Romania)

Silva Original Pils

Panimo: Heineken Romania
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 11,8 °P

Maku: Silva Original Pils on makunsa puolesta melko maltainen, viljainen ja ruohomainen olut. Sen maulle tyypillistä on myös maissimaisuus ja mieto hedelmäisyys sekä kevyesti katkera ja kuiva jälkimaku.

Tuoksu: Oluen pääosin maltainen ja viljainen tuoksu on myös aromiltaan jonkin verran ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen runko on kuparinkeltainen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Silva Original on makunsa ja olemuksensa puolesta hyvin tyypillinen etelä-eurooppalainen pilsener. Sen kokonaisuus on hyvin hillitty ja mitään riemunkiljahduksia se tuskin kenessäkään aiheuttaa. Vankkaa perustekemisen meinikiä, ei siis juuri muuta.

Arvio: 60/100

15.6.2018

Albacher Original Premium (Romania)

Albacher Original Premium

Panimo: Romaqua
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: Albacher Original Premiumin maulle ominaista on makea maltaisuus, viljaisuus, ruohoisuus, hedelmäisyys sekä viheromenaisuus. Sen jälkimaku on verrattain katkera ja miellyttävän kuiva.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on maltainen, hedelmäinen sekä ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Runko on viljanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka reilu ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Albacher Original Premium on helppo perusolut, jollaisia löytyy kauppojen valikoimista useita. Se ei erottaudu edukseen käytännössä millään tavalla ja sulautuu massatuotettujen oluiden joukkoon liiankin hyvin. Ei siis mitään suurta herkkua, mutta kelpaa paremman puutteessa.

Arvio: 62/100

14.6.2018

Bergenbier (Romania)

Bergenbier

Panimo: Bergenbier SA
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Bergenbier on melko makea ja viljainen olut. Sen muutoin ruohomaisessa ja miedosti hedelmäisessä maussa on havaittavissa myös keitettyjen vihannesten tuntua.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on varsin makea, viljainen sekä hieman hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä vetinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas, mutta pitsimäinen.


Loppukommentit: Bergenbier ei ole kovin hyvä olut. Sen maku on turhan keinotekoisen kaltainen eikä aromikaan huippuhyvä ole. Olisin kaivannut sille myös jykevämpää suutuntumaa sillä sen koostumus on aivan liian niukka. Tällaisen oluen funktiota en kykene ymmärtämään ja ehkä parempi niin.

Arvio: 55/100

13.6.2018

Neumarkt Premium (Romania)

Neumarkt Premium

Panimo: Bere Mures
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 11,0 °P

Maku: Neumarkt Premium on miedosti humaloitu ja makean maltainen olut, jonka muutoin viljaista, hedelmäistä ja ruohomaista makua seuraa vain hieman katkera ja melko pitkäkestoinen jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on yllättävän vaisu, mutta sieltä on silti mahdollista erottaa makeita, viljaisia ja hieman hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Neumarkt Premium on olut, jota myytiin Romaniassa sekä muovi että lasipulloissa. Itse päädyin vaihtelun vuoksi muovipullon, joka ainakin omassa tapauksessani osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Neumarkt Premium oli hyvin perinteinen lager-tyylinen olut, joka tarjosi suurin piirtein sen, mitä siltä odotinkin. Sen maku olisi voinut olla huomattavasti parempi, mutta ottaen huomioon oluen hinnan ja sen valmistusprosessin, ymmärrän hyvin miksi kyseiseen lopputulokseen päädyttiin.

Arvio: 66/100

12.6.2018

Timișoreana (Romania)

Timișoreana

Panimo: Ursus Breweries
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,3 °P

Maku: Timișoreana on varsin mieto olut, jonka makua hallitsee maltaisuus, viljaisuus sekä muromaisuus. Näiden lisäksi oluessa esiintyy myös ruohoisia, hedelmäisiä sekä kevyesti yrttisiä nyansseja.

Tuoksu: Aromiltaan olut on sopivan maltainen, hedelmäinen sekä ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Timișoreana oli yksiä niitä oluita, jotka näkyivät runsain määrin romanialaisten kaupunkien katukuvassa. Olin tutustunut siihen ennen matkaani olutkirjallisuuden kautta ja täten siitä muodostui itselleni eräänlainen pakkohankinta. Se ei kuitenkaan yltänyt tämän ennakkohypetyksen tasolle, mutta tarjosi joka tapauksessa kohtalaisen siedettävän maisteluhetken.

Arvio: 60/100

11.6.2018

Ciucaș (Romania)

Ciucaș

Panimo: Brașov (Ursus Breweries)
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Ciucaș on rento ja huoleton olut, jonka pääosin makean maltaisessa ja viljamaisessa maussa on havaittavissa myös ruohoisia ja sitrusmaisia sävyjä.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen eikä se täten tarjoa yllätyksiä suuntaan tai toiseen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutumaltaan olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen runko on kullankeltainen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ciucaș on varsin mieto ja helposti lähestyttävä olut, joka ei suuremmin poikkea muista Ursus Breweriesin valmistamista oluista. Suuria makuelämyksiä se tuskin kenellekään tarjoilee, mutta kyllä se ainakin janon vie mennessään.

Arvio: 64/100

10.6.2018

Golden Bräu Original (Romania)

Golden Bräu Original

Panimo: Craiova
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,2 °P

Maku: Golden Bräu Original on melko miedolla humaloinnilla ja lempeällä mallaspohjalla varustettu olut, jonka maussa esiintyy mm. sitrusmaisia, miedosti hedelmäisiä, kevyesti yrttisiä sekä ruohomaisia piirteitä. Oluen jälkimaku on varsin kuiva ja verrattain katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan makeampi, mutta muilta osin hyvin vastaavanlainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa luonnehtisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä hieman vetiseksi. Rungoltaan olut on kullankeltainen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Golden Bräu Original lukeutuu Romanian tunnetuimpien oluiden joukkoon. Sitä on käsitykseni mukaan valmistettu aina vuodesta 1998 lähtien ja sen vuosittaiset myyntimäärät ovat erittäin suuria. Makunsa ja olemuksensa puolesta tämä perusolut ei erotu juurikaan kilpailijoistaan ja on jälleen yksi surullinen esimerkki massatuotettujen oluiden tunnusomaisuudesta.

Arvio: 57/100

9.6.2018

Vlahia Bier (Romania)

Vlahia Bier

Panimo: Vlahia Restaurant & Lounge
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: ~ 5,0 %

Maku: Vlahia Bier on sopivan kevyt ja pehmeä olut, jonka ennen kaikkea makean maltaisessa ja viljaisessa kokonaisuudessa on havaittavissa myös hedelmäisiä, ruohoisia sekä miedosti yrttimäisiä vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on runsaan maltainen, melko hedelmäinen sekä tuoreen ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka hieman niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Vlahia Bier on Brasovin kaupungissa, Transilvanian- alueella valmistettava Draft Pilsener. Se on hyvä olut, jonka saatavuus on vähintäänkin rajallinen (en löytänyt sitä kuin yhdestä paikasta koko matkani aikana). Reissuni jälkeen yritin googlettaa siitä hieman lisätietoa, mutta tulokset jäivät erittäin laihoiksi. Oli kyseessä sitten todella harvinainen olut tai ei, olen erittäin iloinen, että pääsin maistamaan tätä tyylipuhdasta ja hyvin valmistettua olutta.

Arvio: 75/100

8.6.2018

Ursus Black (Romania)

Ursus Black

Panimo: Ursus Breweries
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Ursus Blackin maulle tyypillistä on paahtomaltaisuus, makean karamellisuus sekä tummahedelmäisyys. Näiden lisäksi kutsuisin sitä myös sopivan suklaiseksi sekä ruisleipäiseksi.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan makea, paahteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Ursus Black oli Ursus- juomaperheen paras jäsen. Se edusti tyylilajiaan melko hyvin ja oli moneltakin kantilta varsin onnistunut olut. Join sitä matkani aikana pariinkin otteeseen ja se oli ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena ja suoraan hanasta laskettuna.

Arvio: 69/100

7.6.2018

Bergenbier Ale (Romania)

Bergenbier Ale

Panimo: Bergenbier SA
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Bergenbier Alen pehmeän maltaista ja verrattain makeaa (hunajaista ja karamellimaista) makua kuvailisin myös jonkin verran mausteiseksi, hieman kukkamaiseksi sekä runsaan hedelmäiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on etupäässä makea, mausteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Runko on kuparinruskea ja kirkas sekä vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Bergenbier Ale oli tyylilajinsa puolesta ilahduttava poikkeus perinteisten pohjahiivaoluiden hallitsemilla Romanian olutmarkkinoilla. Tähän suurimmat kehut sitten loppuivatkin. Se oli moneltakin kantilta katsottuna erittäin mitäänsanomaton olut, jonka väljää kokonaisuutta ei voi verrata millään lailla tyylilajinsa esikuviin. Harmillinen juttu sinäänsä, sillä olisin odottanut tältä oluelta huomattavasti enemmän.

Arvio: 58/100

6.6.2018

Bucegi (Romania)

Bucegi

Panimo: Malbera
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,3 °P

Maku: Bucegi on hyvin kevyt olut. Siinä maistuvat makean maltaiset ja viljamaiset vivahteet sekä mieto hedelmäisyys ja voimaisuus.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin mieto ja eikä poikkea käytännössä lainkaan sen mausta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kevyt, matalahiilihappoinen sekä vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä päällystävä vaahtokukka melko runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Pääsääntöisesti olut, jota myydään suuria määriä yli 2 litran kokoisissa muovipulloissa, ei voi olla hyvä. Ei tälläkään kertaa. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää, miksi tällaisen oluen tuotanto aloitettiin uudestaan vuonna 2002, mutta toivon suuresti, että joku pystyy siitä nauttimaan enemmän kuin minä.

Arvio: 50/100

5.6.2018

Stolichno Weiss (Bulgaria)

Stolichno Weiss

Panimo: Pivovarna Zagorka
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli:  Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Kantavierre: 11,8 °P

Maku: Stolichno Weiss on hyvin perinteisen makuinen vehnäolut. Siinä on havaittavissa banaanimaisia, hedelmäisiä, mausteisia, vehnäisiä ja makean karamellisia vivahteita sekä sen jälkimaku on vain miedosti katkera ja jonkin verran kuiva.

Tuoksu: Oluen makea ja hedelmäinen tuoksu on veikeän purkkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Sen runko on toffeenvärinen ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stolichno Weiss oli kovin yksipuolinen ja tylsähkö vehnäolut. Sen suurin ongelma oli sen maku, joka ei vain yksinkertaisesti toiminut. Myöskään oluen suutuntumassa ei ollut hurraamisen varaa. Jos jotain positiivista pitäisi nostaa siitä esille niin se on oluen jännän purkkamainen tuoksu, joka palautti monia lapsuudenmuistoja mieleeni.

Arvio: 57/100

4.6.2018

Zagorka Special (Bulgaria)

Zagorka Special

Panimo: Pivovarna Zagorka
Alkuperämaa: Bulgaria

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Zagorka Special on runsaan maltainen ja miedosti humaloitu olut, jonka melko tylsähkö maku koostuu viljaisista, makean karamellisista, ruohoisista ja miedosti hedelmäisistä sävyistä.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin makea, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Runko on kellertävän ruskea ja kirkas sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Zagorka Special ei ollut sen pitkästä historiasta huolimatta monia muita perusoluita kummoisempi. Se oli kyllä täysin kelvollinen ja juotavissa oleva olut, mutta sen kaltaisia on olemassa aivan liiaksi. Ei siis minun juttuni, pahoittelen.

Arvio: 62/100

3.6.2018

Ciuc Premium (Romania)

Ciuc Premium

Panimo: Heineken Romania
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,5 °P

Maku: Ciuc Premium on makean maltainen, viljainen ja sitrusmainen olut, jossa maistuvat myös hedelmäiset ja heinämäiset vivahteet. Sen humalointi on melko mietoa ja mallaspohja runsasta.

Tuoksu: Oluen tuoksu jäljittelee pitkälti makuaan, ollen etupäässä sitrusmainen, viljainen sekä heinämäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on viljankeltainen ja läpinäkyvä sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ciuc Premium osoittautui varsin toimivaksi perusolueksi. Se oli kaikin puolin kelvollinen tekele, joka ei säväyttänyt, mutta ei myöskään pettänyt suuremmin. Siitä löytyivät sen tyylilajille tyypilliset piirteet ja mikä parasta se vei janon mennessään.

Arvio: 70/100

2.6.2018

Ursus Untold (Romania)

Ursus Untold

Panimo: Ursus Breweries
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Ursus Untoldin makua kuvailisin makean maltaiseksi, viljaiseksi, hedelmäiseksi, ruohomaiseksi sekä hennosti kukkaiseksi. Sen jälkimaku on miedosti katkera ja jonkin verran kuiva.

Tuoksu: Aromiltaan olut on makea, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä melko vetinen. Runko on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Untold oli juomistani Ursuksen oluista selkeästi huonoin. Sen maku oli todella olematon eikä aromikaan paljoa tätä kummoisempi. Suutuntuma oli kovin väljä, eikä missään nimessä sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Jos siis tähän olueen jossain törmäätte, jättäkää se suosiolla väliin.

Arvio: 53/100

1.6.2018

Ursus Premium (Romania)

Ursus Premium

Panimo: Ursus Breweries
Alkuperämaa: Romania

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Ursus Premium on runsaan maltainen ja melko miedosti humaloitu olut, jonka muutoin hyvin viljaista ja leipämäistä makua luonnehtisin myös ruohoiseksi, hieman hedelmäiseksi sekä miedosti yrttimäiseksi. Sen jälkimaku on yllättävän katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua kutsuisin erittäin maltaiseksi sekä ruohomaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen runko on kullankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ursus Premium oli yksiä niitä oluita, joiden maistamista odotin eniten matkaltani Romaniaan ja Bulgariaan. Se on lukeutuu maansa juoduimpien olutmerkkien joukkoon ja oli jo sen puolesta pakollinen hankinta. Se osoittautui (kuten arvelinkin) melko perinteiseksi lageriksi, mikä ei ole siinäänsä yllättävää, kun puhutaan perinteisistä makrotuotetuista oluista. Join sitä muutamaan otteeseen matkani aikana, mutta millään niistä kerroista en onnistunut ihastumaan siihen suuremmin.

Arvio: 63/100