30.9.2016

Mallaskosken Dark Mood Rye Lager

Mallaskosken Dark Mood Rye Lager 

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 40 EBU

Maltaat: Pilsner, Ruis, Crystal, Savu, Choco
Humalat: Simcoe, Centennial

Maku: Dark Mood on kevyesti savumaltainen ja runsaan rukiinen olut. Sen aromiltaan pehmeää ja makean karamellista kokonaisuutta tasapainottaa sitruksisen hedelmäisyys sekä hento suklaisuus. Sen jälkimaku on puolestaan hieman kuiva ja humalointi keskiasteista.



Tuoksu: Tuoksultaan olut on raikas, mutta samalla erittäin tukeva. Siinä rukiinen ja makean karamellinen aromi yhdistyy tumma hedelmäiseen sekä hieman sitruksiseen tuoksuun. Myös hentoa suklaisuutta on erotettavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen rusinanväristä ja tummaa runkoa kauniistaa vaalea sekä hento vaahtokukka.

Loppukommentit: Dark Mood Rye Lagerin säästin tarkoituksella viimeiseksi, sillä se kiinnosti minua lähtökohtaisesti eniten. Se on Mallaskosken Black Imperial Rye (11,4 %) oluen "pikkuveli-versio", joka on tarkoitettu ja suunniteltu nimenomaisesti myyntiin ruokakaupoissa ja muissa erikoisliikkeissä. (Sitä en ole vielä valitettavasti päässyt maistamaan, mutta nyt minulla on jotain, mitä odottaa). Rukiiset oluet ovat vain harvoin huonoja ja tämäkään olut ei tehnyt siinä poikkeusta. Se oli mielestäni uutuusoluista paras ja joisin sitä mielelläni uudestaan.

Erityiskiitokset uutuusoluista Mallaskosken Panimolle ja Capitol Invest Oy:lle.

Arvio: 82/100

29.9.2016

Mallaskosken Tough Luck India Pale Ale

Mallaskosken Tough Luck India Pale Ale

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 70 EBU

Maltaat: Pale ale, Vehnämallas, Cara +10, Crystal
Humalat: Columbus, Centennial, Pekko, Amarillo

Maku: Tough Luck on greippisen sitruksinen ja havumainen olut, jossa maistuu makean karamellinen ja kevyesti maltainen aromi. Sen maku on lisäksi voimakkaasti humaloitu ja erittäin katkera sekä loppusilaus hieman ruohomainen.



Tuoksu: Oluen tuoksu on tuore ja pirteä ja sitä voi kuvailla lähinnä trooppisen hedelmäiseksi sekä tukevan sitruksiseksi. Aromissa esiintyy lisäksi makeaa karamellisuutta ja keksimäistä maltaisuutta sekä hennon yrttistä vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä erittäin sulava. Sen kinuskinväristä ja kaunista runkoa päällystää vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tough Luck on tyylikäs ja hyvin valmistettu kauppavahvuinen IPA. Sen makumaailma on monipuolinen ja ennen kaikkea toimiva. Eniten minua siinä ilahdutti sen voimakas humalointi, joka jää usein valitettavan vaisuksi matalamman alkoholipitoisuuden omaavissa oluissa. Lisäksi se oli äärimmäisen nautinnollinen juoda ja koostumus juuri oikeanlainen. Harva kauppa IPA yltää sen tasolle ja tekeekin siitä äärimmäisen houkuttelevan vaihtoehdon ostoskorin pohjalle.

Arvio: 80/100

28.9.2016

Mallaskosken Last Laugh Amber Lager

Mallaskosken Last Laugh Amber Lager

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 32 EBU

Maltaat: Pilsner, Vienna, Crystal, Black
Humalat: Cascade

Maku: Last Laugh on perusluonteeltaan makea ja hivenen paahteinen olut. Sen makua hallitsee pehmeän maltainen ja leipämäinen aromi, joka yhdistyy makean karamelliseen ja toffeiseen kokonaisuuteen. Sitä voi kuvailla lisäksi viehättävän hedelmäiseksi sekä hieman ruohomaiseksi.


Tuoksu: Oluen tuoksu on raikas ja jopa hivenen kirpeä. Aromiltaan se on lähinnä tuoreen hedelmäinen (pääasiassa omenainen) sekä makean toffeinen ja karamellinen. Myös leipämäisen maltaista vivahteikkuutta on erotettavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Väriltään se on kauniin punertava ja kirkas sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Amber Lager on yksi kolmesta Mallaskosken uutuusoluesta, jotka tulen esittelemään seuraavia päivien aikana. Last Laugh eroaa kahdesta muusta oluesta sillä, että sitä on valmistettu jo vuodesta 2009 ja se on panimonsa klassikkotuote. Sen imago on kokenut uudistuksen, sillä sen nimi ja ulkonäkö ovat vaihtuneet, mutta muutoin tuotteen sisältö on säilynyt samana. Ensimmäistä kertaa törmäsin siihen "Kuohu Amber Lager"-nimellä jo pari vuotta sitten ja siitä jääneet hyvät muistikuvat pitivät paikkansa. Se on edelleen yhtä pehmeä ja miellyttävä olut kuin muistinkin. Suosittelen kokeilemaan sitä, sillä se sopii hyvin kaikille oluenystäville sekä monenlaisien ruokien seuraksi.

Arvio: 79/100

27.9.2016

Hikiän Velli "parhaille parasta" (Rekolan Panimo)

Rekolan Panimo Hikiän Velli

Panimo: Rekolan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Hikiän Velli on melko kuiva ja katkera olut. Sen perusaromi on tuhkamainen, mutta samalla yllättävän raikas. Siinä maistuu yrttimäisen mausteinen ja makean maltainen aromi sekä havumaisuus. Myös kevyesti sitruksista vivahteikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Oluen aromi on puolestaan todella erikoinen ja poikkeuksellinen. Sitä voi kuvailla tuhkamaiseksi ja turpeiseksi sekä samalla jopa navettamaiseksi. Näiden lisäksi siinä tuoksuu hivenen hedelmäinen aromi.




Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kevyesti kermainen. Sen lähes kinuskinväristä ja hieman sameaa runkoa koristaa vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Hikiän Velli on Rekolan Panimon Hikiän M-Lähikauppalle luoma olut. Käsittääkseni sitä voi ostaa ainoastaan Hikiän M-Lähikaupasta, joten jos se kiinnostaa, niin ei muuta kuin auton keula kohti Hikiää. Alun ihmetyksen ja kuvassa näkyvän ensireaktion jälkeen aloin pitää tästä oluesta (jollain kierolla tavalla). Minulle kesti hetki oppia ymmärtämään sitä ja loppujen lopuksi päädyin siihen tulokseen, että se oli kuitenkin keskivertoa parempaa ja nautilloisempaa APA:a. Sen kyytipojaksi suositellaan Hikiän kyrsää, jota saa sopivasti mukaansa samaisesta kyläkaupasta.

Erityiskiitokset Ilkalle tästä oluesta.

Arvio: 78/100

26.9.2016

Olvi Xmas IPA "Hohoho from Iisalmi"

Olvi Xmas IPA

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11 °P
Katkeroaineet: 45 EBU
Väri: 45 EBC

Humalat: Opal, Kazbek, Comet

Tarjoilulämpötila: 10-14 °C

Maku: Xmas IPA:n alkuun makean karamellinen ja trooppisen hedelmäinen aromi vaihtuu loppua kohden pitkäkestoiseen ja ruohomaisen katkeraan jälkimakuun. Siinä on havaittavissa lisäksi raikkaan greippimäistä ja yrttisen mausteista aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen aromi on makuaan miedompi ja makeampi ja sitä hallitseekin makean karamellinen ja trooppisen hedelmäinen kokonaisuus. Hirvittävän paljoa muuta sen aromista ei irtoa, mutta kevyen yrttinen mausteisuus nostaa päätään oluen lämmetessä.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen suutuntuma. Väriltään se on meripihkamainen ja kirkas sekä vaahtokukaltaan vaalea ja sopivan kuohkea.

Loppukommentit: Olvin kolmesta IPA tuoteperheen jäsenestä Xmas IPA on mielestäni parhain. Se on aromiltaan selkein ja ainakin omaan makuuni mielenkiintoisin. Sen juomisessa on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota sen tarjoilulämpötilaan. Aloitan maistelun tarkoituksella 8 °C lämpötilasta, jonka jälkeen annoin sen nousta toivottuun 10-14 asteeseen. Ero oli merkittävä. Oluen aromi muuttui selkeästi kirpeästä ja hieman pistävästä mausta enemmän makeaksi ja pehmeäksi. Uskon tälle tuotteelle olevan kysyntää ja ymmärrän hyvin sen tarkoitusperän. Kokonaisuutena se on onnistunut IPA, jota voisin juoda vielä myöhemminkin uudestaan.

Erityiskiitokset Olville tästä sekä aiemmin lähetetystä Black IPA:sta.

Arvio: 73/100

25.9.2016

Rocking Bear Pietniemi Pale Ale

Rocking Bear Pietniemi Pale Ale

Panimo: Rocking Bear Brewers
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Pietniemi Pale Ale on tasapainoinen ja puhdasarominen olut. Siinä maistuu selkeä mansikkainen aromi, joka yhdistyy kukkamaiseen ja hedelmäiseen kokonaisuuteen. Sen maku on lisäksi hieman yrttinen ja leipämäisen maltainen.

Tuoksu: Aromiltaan olut on yhtälailla mansikkainen ja hedelmäinen kuin makunsa, mutta siinä kevyesti kukkainen humalointi ja leipämäinen maltaisuus jäävät väistämättä taka-alalle.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Väriltään se on hieman raparperimainen ja melko kirkas sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Rocking Bear Brewers on yksiä uusimpia pienpanimoita Suomessa. Yrityksen perustivat viisi porilaista miestä ja he ovat ilmoittaneet vuotuiseksi tavoitteekseen valmistaa 20000-30000 litraa olutta. Ensimmäiset oluet valmistuivat kesän tienoilla ja nyt syksyn kunniaksi löysin myynnistä yhden heidän uutuusoluistaan. Se oli ehdottomasti positiivinen yllätys ja harvoin törmää näin herkullisen marjaiseen olueeseen muuten kuin juomalla virallisia hedelmä- tai marjaoluita. Sen kokonaisuus toimi moitteettomasti ja se ansaitsee kehut hienosta "ensikosketuksesta" olutmarkkinoille.

"Ota huikka ja sulje silmäsi. On vuosi 1988 ja korvalappustereoissasi soi Sweet Child O'Mine. Tämä olut on ylistys nuoruuden kesille. Pietniemi sijaitsee Länsi-Porissa". (Pullon tekstiä lainaten).

Arvio: 80/100

24.9.2016

Aass Bayer

Aass Bayer

Panimo: Aass Bryggeri
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Dunkel/Tmavý
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 20
Väri: 45,5 EBC

Maltaat: Bayer ja värimallas
Humalat: Hallertau

Maku: Aass Bayer on pehmeä ja viehkeä olut. Sille tyypillistä on hedelmäinen ja paahtomaltainen aromi sekä makean karamellinen ja hieman suklainen sivumaku. Siitä löytyy myös hivenen pähkinämäistä vivahteikkuutta, joka kruunaa kokonaisuuden.



Tuoksu: Oluen aromi on myös hedelmäinen ja paahdetun maltainen, mutta samalla enemmän viljainen ja makean karamellinen. Sen humalointi on mietoa ja erottuu melko huonosti.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä metallinen. Sen lähes luumunväristä runkoa koristaa vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Aass Bayer oli tänään aiemmin arvostelussa ollutta Pale Alea selkeästi parempi ja mielenkiintoisempi olut. Sen maku ja aromi toimivat yksinkertaisesti paremmin ja olivat omaan makuuni paljon monipuolisempia. Myös sen koostumus on täyteläisempi ja suutuntuma hieman miellyttävämpi. Tästä huolimatta se ei pääse edes lähelle Nøgne Ø:n tai HaandBryggerietin oluita ja edustaa selkeästi enemmän perinteisiä maitokauppa valikoiman tuotteita.

Arvio: 69/100

Aass Pale Ale

Aass Pale Ale

Panimo: Aass Bryggeri
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: English Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 20,1
Väri: 32,1 EBC

Maltaat: Pilsner, Cara Plus 10, CaraAroma, Vienna Red mallasuute
Humalat: Target, East Kent Goulding, Fuggels

Maku: Aass Pale Ale on melko makea ja hieman paahteinen olut. Sen humalointi on kevyttä ja aromiltaan hivenen ruohomaista. Siinä maistuu makean karamellinen ja leipämäisen maltainen aromi sekä mieto mausteisuus ja kevyt hedelmäisyys.


Tuoksu: Aromiltaan olut on hyvin makunsa kaltainen, mutta kokonaisuutena se on hieman viljaisempi sekä sitruksisempi. Myös makea karamellisuus nousee esiin mausteista makuaan selkeämmin.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on hyvin kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä melko vetinen. Väriltään se on syksyisen punertava ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Aass Bryggeri on hyvin vanha ja perinteinen norjalainen panimo. Heidän oluistaan luin ensimmäistä kertaa 2000-luvun loppupuolella olutkirjoistani ja vasta nyt pääsin maistamaan niitä ensi kertaa. Ensikostetus ei ollut kuitenkaan mairitteleva, sillä esittelelyssä oleva Pale Ale ei ollut kovinkaan hyvä. Sen maku oli liian yksinkertainen ja hieman tylsä, enkä saanut kiinni kokonaisuudesta oikein missään vaiheessa. 53 pistettä enempää en sille millään voi antaa ja toivotaan, että seuraava versio luo uskoa paremmasta.

Arvio: 53/100

23.9.2016

HaandBryggeriet Norwegian Wood

HaandBryggeriet Norwegian Wood

Panimo: HaandBryggeriet
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Perinteinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Norwegian Wood on savuinen ja pehmeän täyteläinen olut. Siinä maistuu paahtomaltainen ja katajainen aromikkuus sekä mausteinen ja hieman havumainen vivahteikkuus. Sen maku on lisäksi hieman hedelmäinen sekä makean karamellinen.

Tuoksu: Aromiltaan olut savuinen ja melko makea, mutta samalla kuitenkin hyvin selkeä ja puhdas. Sitä hallitsee katajainen ja havumainen aromi, joka yhdistyy paahdetun maltaiseen ja tumma hedelmäiseen kokonaisuuteen.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on keskitäyteläinen olut, jonka suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Väriltään se on kastanjamainen ja melko samea sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Norwegian Wood on miellyttävä ja tyylikäs perinteinen ale. Sen maltaat on onnistuneesti savustettu ja ne rakentavat toimivan rungon oluelle. Sen maustamiseen käytetyt herkulliset katajanmarjat kruunaavat kokonaisuuden. Nyt arvostelussa oleva luomus oli ensimmäinen HaandBryggeriet panimon olut, jonka olen koskaan juonut ja täytyy myöntää, että se oli enemmän kuin lupauksia antava. Jos heidän tasonsa pysyy jatkossakin yhtä korkeana myös muissa tuotteissa niin hyvä tulee. Yksinkertaisesti ja lyhyesti sanottuna hyvä olut ansaitsee hyvän arvostelun.

Arvio: 85/100

22.9.2016

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Imperial IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10 %

Kantavierre: 23,5 °P
IBU-arvo: 100

Maku: Nøgne Ø #500 on voimakkaasti humaloitu olut. Pääaromiltaan se on raikkaan sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen, mutta siinä maistuu myös makean karamellinen, ja pehmeän maltainen aromi sekä havumaisuus.

Tuoksu: Sen tuoksu vastaa pitkälti sen makua, keskittyen pääasiallisesti trooppiseen hedelmäisyyteen ja raikkaaseen sitruksisuuteen sekä miellyttävään havumaiseen sivuaromiin. Sen kokonaisuutta voi kuvailla myös hyvin raikkaaksi ja erittäin tuoreeksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen täyteläistä koostumusta tukee keskihiilihappoinen sekä öljymäinen suutuntuma. Sen kauniin meripihkamaista runkoa päällystää vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Nøgne Ø #500 on panimonsa 500 valmistuserän kunniaksi luotu juhlaolut. Sen valmistuksessa on käytetty 5 eri mallasta ja 5 eri humalaa. Se on ehdoton suosikkini heidän panimoltaan, vaikkakin Nøgnen #100 Barley Wine tulee hyvänä kakkosena. Se on lisäksi yksiä kaikkien aikojen suosikkioluitani ja omasta mielestäni täydellinen Imperial IPA-tyylinen olut. Hiljaiseksi vetää tällaiset mestariteokset......

Arvio: 100/100

21.9.2016

Nøgne Ø / Jolly Pumpkin / Stone Special Holiday Ale

Nøgne Ø Special Holiday Ale

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 22 °P
IBU-arvo: 50

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Erityistietoa: Oluen maustamiseen on käytetty ruismaltaita, kastanjoita, katajan marjoja, valkoista salviaa sekä kuminaa.

Maku: Special Holiday Alen aromi on runsaan mausteinen ja katajainen sekä marjainen ja rukiisen maltainen. Siihen monimuotoisuutta tuovat lisäksi pähkinäinen sekä inkiväärimäinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen on tuoksu on hyvin voimakasarominen ja monipuolinen. Sitä hallitsee mausteisuus ja katajaisuus, mutta siitä löytyy myös marjaisuutta sekä pähkinäisyyttä. Sen tuoksu on selkeästi makuaan makeampi ja siinä onkin havaittavissa viehättävää karamellimaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja täyttävä sekä suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermainen. Väriltään se on rusinamainen ja todella samea sekä vaahtokukaltaan vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Special Holiday Ale on valmistettu yhteistyössä Jolly Pumpkin Artisan Alesin ja Stone Brewing Co. kanssa. Sen ideasta ja toteutuksesta vastaavat Nøgne Ø panimomestari Kjetil Jikiun, Jolly Pumkinin panimomestari Ron Jeffries sekä Stone Brewingin panimomestari Mitch Steel. Olut on kyseisten herrojen taidonnäyte ja sitä voikin hyvillä mielin mainostaa yhdeksi mielenkiintoisimmista aromatisoiduista oluista. Se löytyy myös Ratebeer-sivuston TOP50 osiosta oman tyylilajinsa alta. Omaan makuuni se oli kuitenkin sen verran erikoinen, että annan sille "vain" 77 pistettä.

Arvio: 77/100

20.9.2016

Nøgne Ø Two Captains Double IPA

Nøgne Ø Two Captains Double IPA

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 18,3 °P
IBU-arvo: 100

Maku: Two Captains DIPA on todella runsasarominen olut. Sen maku on raikkaan greippinen ja trooppisen hedelmäinen sekä makean maltainen ja karamellinen. Sen humalointi on hyvin voimakasta ja se tuo oluelle havumaista ja ruohoista aromikkuutta sekä yrttistä vivahteikkuutta.

Tuoksu: Sen tuoksu on pääasiallisesti hyvin sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen sekä tuoreen ruohoinen ja havumainen. Myös kevyttä kukkamaisuutta sekä makeaa karamellisuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä samalla kuivaava ja hivenen poreileva. Väriltään olut on kauniin meripihkamainen ja erittäin samea sekä vaahtokukaltaan vaalea ja kuohkea.

Loppukommentit: Jan Halvor Fjeld on tämän oluen kehittäjä. Vuonna 2010 hän voitti "Home Breweing Championships" kilpailun Norjassa, jonka jälkeen hän sai Nøgne Ø:lta kunnian valmistaa sitä heidän panimollaan. Tämä Double IPA tai Imperial IPA on tyylikäs olut, joka edustaa hienosti kehittäjänsä olut tuntemusta ja tietotaitoa. Omasta mielestäni se on erinomainen olut, joka ansaitsee kehuja ja arvostusta osakseen.

Arvio: 86/100

19.9.2016

Nøgne Ø India Pale Ale

Nøgne Ø India Pale Ale

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 17,8 °P
Katkeroaineet: 73,6 EBU
Väri: 21,4 EBC

Tarjoilulämpötila: 10 °C

Maku: Nøgne Ø IPA on voimakkaasti humaloitu olut, jolla on pitkäkestoinen ja katkera jälkimaku. Siinä maistuu trooppisen hedelmäinen ja greippisen sitruksinen aromi sekä havumaisuus. Se on lisäksi melko makea (karamellinen/hunajainen) sekä hivenen hiivamainen.


Tuoksu: Oluen tuoksu vastaa hyvin pitkälti sen makua, ollen samalla todella raikas ja miellyttävä. Siinä runsas humalan käyttö yhdistettynä makeaan maltaisuutteen takaavat sille viehättävän lopputuloksen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä liukkaan öljymäinen. Sen meripihkan väristä ja sameaa runkoa koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Nøgne Ø on loistava panimo, jolta harvoin tulee huonoja oluita. Nyt esittelyssä oleva versio ei tehnyt poikkeusta ja sitä voikin mainostaa erinomaiseksi IPA:ksi. Siitä löytävät sen tyylilajille tunnusomaiset piirteet ja kun kokonaisuus toimii vielä näin hienosti niin ei sille voi muuta kuin antaa kiitosta. Voin suositella sitä lämpimästi ja uskon, että suurin osa olutharrastajista siihen jossain vaiheessa harrastustaan törmäävät.

Arvio: 88/100

18.9.2016

7 Fjell Kjuagutt Amber Ale

7 Fjell Kjuagutt Amber Ale

Panimo: 7 Fjell Bryggeri
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11 °P
IBU-arvo: 28
Väri: 33 EBC

Maltaat: Pale, Münchener, Caramalt, Crystal, Chocolate

Humalat: Horizon, Cascade, Amarillo

Tarjoilulämpötila: 6-8 °C




Maku: Kjuagutt Amber Ale on hyvin monipuolinen ja kirpakka olut, josta löytyy hedelmäistä ja makean karamellista aromikkuutta sekä pähkinäistä ja leipämäisen maltaista tuntua. Sen kokonaisuuden kruunaa sitruksinen ja havumainen humalointi, joka näkyy ja tuntuu aromissa. Jälkimaultaan olut on kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta se keskittyy enemmän raikkaan sitruksiseen ja havumaiseen kokonaisuuteen, jonka dominoiva humalointi tuo tulleessaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen väritys on punaherukkamainen ja vaahtokukka vaalea sekä hennosti samettinen.

Loppukommentit: 7 Fjell on norjalainen käsityöläispanimo, jonka panimomestarina toimii tunnettu Gahr Smith-Gahrsen. Hän on voittanut lukuisia Homebrew kilpailuja ja vastaa panimonsa tuotteiden laadusta ja kehitystyöstä yhdessä muun henkilöstön kanssa. Juomani Amber Ale oli erää "Batch 83", joka oli hienosti ilmoitettu pullon kyljessä. Kokonaisuutta arvioitaessa olut oli sopivan monipuolinen ja kiinnostusta herättävä, mutta toisaalta hieman liian kevyt ja joillaan asteella sekava. Se ei päässyt suosikkioluideni listalle, mutta hyvästä yrityksestä se ansaitsee kohtalaisen arvosanan.

Arvio: 70/100

17.9.2016

Ringnes Pilsner

Ringnes Pilsner

Panimo: Ringnes Bryggeri (Carlsberg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Ringnes Pilsner on todella raikas ja hieman makea olut. Sen maku on makean maltainen ja kevyesti hedelmäinen sekä viljainen ja leipämäinen. Siinä maistuu myös hieman maissinen sekä ruohoinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on selkeä ja sopivan kevyt. Aromiltaan se on makean maltainen ja viljainen sekä hivenen ruohoinen ja yrttinen. Myös maissimaista aromikuutta on havaittavissa.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hyvin vetinen. Väriltään se on kullankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ringnes AS on Norjan suurin panimo, joka on perustettu jo vuonna 1876. Nyt esittelyssä oleva Ringnes Pils on maansa myydyin Pilsener-tyylinen olut ja ei suotta. Perusolueksi se ei ole yhtään hullumpi vaikkakin melko kevyt sellainen. Sen maku on selkeä ja kuitenkin tyylilajilleen uskollinen. Sitä juodessa tuli hyvä fiilis ja siksi se ansaitsee kohtalaisen pisteytyksen.

Arvio: 68/100

16.9.2016

Ridgeway Insanely Bad Elf

Ridgeway Insanely Bad Elf

Panimo: Ridgeway Brewing (Hepworth)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,2 %

Maku: Insanely Bad Elf on erittäin tuhti ja vahvalla alkoholin aromilla höystetty olut. Siinä maistuu runsaan maltainen ja makean karamellinen aromi sekä herkullinen kuivahedelmäisyys. Sen maku on lisäksi kevyesti luumuinen ja rusinainen.

Tuoksu: Alkoholi pelaa roolinsa myös tuoksussa, muttei peitä liikaa kokonaisuutta. Sen runsaan maltaista ja makean karamellista tuoksua ryhdittää hieman mausteinen ja kuivahedelmäinen sivuaromi.




Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä kevyesti siirappinen. Sen korkea alkoholipitoisuus takaa pitkäkestoisen ja mukavasti lämmittävän tunteen ympäri suun pintoja. Rungoltaan olut on meripihkan värinen ja kirkas sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Insanely Bad Elf on yksi kolmestatoista Ridgewayn jouluoluesta, jotka tulevat myyntiin aina Syyskuun alussa. Se ei ole sarjan parhaimmistoa ja Barley Wine-tyyliseksi olueksi se on tylysti sanottuna melko huono. Sen ennakkoasetelma antaa odottaa paljon, mutta kokonaisuutena se pettää pahasti. Siitä on vaikea löytää monia positiivisia asioita ja siksi annan sille vain 60 pistettä.

"ELF WARNING: Too much of this stuff may be bad for your Elf, and may impair his ability to drive or sleigh or operate toy-making machinery".

Arvio: 60/100

15.9.2016

Founders Porter

Founders Porter

Panimo: Founders Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 16,8 °P
Katkeroaineet: 47,9 EBU
Väri: 239 EBC

Maltaat: Münich- ja suklaamaltaat
Humalat: Crystal, Willamette, Nugget

Maku: Founders Porter on voimakkaasti humaloitu ja silkkimäisen pehmeä olut. Siinä maistuu paahtomaltainen ja makean karamellinen aromi sekä tumma hedelmäisyys. Maultaan se on lisäksi suklainen ja kaakaoinen sekä sopivan kahvimainen.


Tuoksu: Oluen tuoksu on viettelevä ja erittäin aromikas. Se muistuttaa hyvin pitkälti makuaan, mutta tuo esiin myös herkullisen vaniljaisuuden.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän täyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä todella öljymäinen. Väriltään se on lähes pikimusta ja valoa läpäisemätön ja sen vaahtokukka melko niukka sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Founders on Dave Engbersin ja Mike Stevensin perustama käsityöläispanimo, joka kuuluu tätä nykyä lajinsa suurimpien joukkoon USA:ssa. Panimona se on yksiä ehdottomia suosikkejani ja etsin aina suurella innolla heidän uutuustuotteitaan olutlasiini testattavaksi. Founders Porter on heidän toiseksi paras oluensa heti Breakfast Stoutin jälkeen. Sille on vaikea antaa liikaa ylistäviä sanoja tai kehuja, sillä se on mielestäni yksiä niitä oluita, joita jokaisen on jossain vaiheessa maistettava.

Arvio: 100/100

14.9.2016

Olvi Black IPA "The Dark Side of Iisalmi"

Olvi Black IPA

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Humalat: Cascade, Target, Yellow Sub, T'N'T

Kantavierre: 11 °P
Katkeroaineet: 55 EBU
Väri: 100 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-14 °C

Maku: Olvi Black IPA on hyvin paahteinen ja kevyesti makea olut. Sen maku on paahtomaltainen ja mausteinen sekä hieman kahvinen ja hennosti toffeinen. Se on lisäksi keskiasteisesti humaloitu ja keskikatkera olut.

Tuoksu: Aromiltaan se on paahdetun maltainen ja tumma hedelmäinen sekä hieman kahvinen ja kevyesti mausteinen. Sen tuoksu on makuaan parempi ja miellyttävämpi sekä kokonaisuutena muutenkin toimivampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen olut. Sen mustaherukan väristä runkoa koristaa beige sekä hyvin tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: Olvi on alkanut panostaa entistä enemmän trendikkäämpien tuotteiden kehittelyyn ja valmistukseen. Viimeisin heidän luomuksistaan on nyt esittelyssä oleva Black IPA, joka seuraa IPA:n ja APA:n jalanjälkiä kauppojen hyllyille. Siinä on käytetty kahta hieman erikoisempaa humalalajia eli Yellow Subia sekä T'N'T:tä, joilla on yritetty luoda sille aivan uudenlainen makumaailma. Kokonaisuus ei ole kuitenkaan täysin onnistunut ja jäin kaipaamaan siltä hieman monipuolisuutta ja runsautta lähinnä sen aromiin. Positiivista siinä on sen kevyt ja helposti nauttiva koostumus, joka tekee siitä muutoin nautinnollisen oluen juoda.

Arvio: 69/100

13.9.2016

N'Ice Chouffe

N'Ice Chouffe

Panimo: Brasserie d'Achouffe (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 19.1 °P
Katkeroaineet: 16,9 EBU
Väri: 55 EBC

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: N'Ice Chouffe on todella tuhti ja alkoholin aromilla höystetty olut. Sen maku on yrttisen mausteinen ja kuivahedelmäinen sekä hyvin hiivainen. Siinä maistuu myös tumma hedelmäinen aromi sekä makea karamellimaltaisuus.



Tuoksu: Sen tuoksu on aivan makunsa kaltaisesti hyvin runsas ja voimakas. Siinä esiintyy kuivahedelmäinen ja yrttisen mausteinen aromikkuus sekä melko hiivainen ja voimakkaan alkoholinen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on erittäin täyteläinen olut, jonka suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä mukavasti lämmittävä. Väriltään se on mutakakkumainen ja sen runkoa koristaa kuohkea sekä beigen värinen vaahtokukka. 

Loppukommentit: N'Ice Chouffe on suodattamaton ja keskiasteisesti humaloitu sesonkiolut, joka jälkikäy pullossa. Sitä myydään vain muutaman kuukauden verran vuodessa, lähinnä Joulun aikoihin. Se sopii tyylinsä ja makunsa puolesta hyvin jouluruokien seuraksi tai nautittavaksi vain sellaisenaan. Se ei pärjää aivan parhaille jouluoluille, mutta on silti ehdottomasti kokeilemisen arvoinen luomus.

Arvio: 79/100

Pirkka Parhaat Amber Ale Juhlaolut 30V

Pirkka Parhaat Amber Ale Juhlaolut

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pilsner, Münich, Crystal
Humalat: Columbus, Cascade, Citra, Chinook, Mosaic

Katkeroaineet: 30 EBU
Väri: 26 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Tässä suodattamattomassa ja hieman karkeassa oluessa maistuu trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen aromi sekä maltainen ja havumainen vivahteikkuus. Sen jälkimaku on kevyesti katkera ja kokonaisuus muutenkin makean karamellinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman tunkkainen. Sen aromi on makean karamellinen ja maltainen sekä trooppisen hedelmäinen ja hieman sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on matalahiilihappoinen sekä kuivaava. Väriltään se on appelsiinimainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä samettinen.

Loppukommentit: Pirkka Parhaat Amber Ale on Saimaan Juomatehtaan Keskolle valmistama Pirkka-tuotemerkin 30V juhlaolut. Se on poikkeuksellisesti pienpanimotuotantoa ja siitä hatunnosto Keskon suuntaan. Myös sen tyylilaji on tavallisesta hieman poikkeva ja siksi se ansaitsee erityismaininnan. Sitä voi luonnehtia keskiverroksi kauppaolueksi, joka on hintansa puolesta varmasti houkutteleva vaihtoehto perusoluen ystäville.

Arvio: 60/100

12.9.2016

Urthel Samaranth

Urthel Samaranth

Panimo: Brouwerij Urthel
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Quadrupel (Abt)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,5 %

Maku: Urthel Samaranth on hyvin monipuolinen olut. Sen makua voi kuvailla kuivahedelmäiseksi ja suklaiseksi sekä makean karamelliseksi ja paahtomaltaiseksi. Myös belgialaisille oluille hyvin tyypillistä hiivaista ja mausteista vivahteikkuutta löytyy sen mausta.

Tuoksu: Sen tuoksu on erittäin runsasarominen ja houkutteleva. Siinä esiintyy makuaan voimakkaampi alkoholin aromi, mutta muutoin se vastaa makuaan lähes täydellisesti.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskihiilihappoinen, mukavasti lämmittävä ja sekä suun pintoja peittävä. Koostumukseltaan se on erittäin täyteläinen ja todella samea. Sen mahonkisen väristä runkoa kaunistaa erittäin tuuhea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Samaranth on erinomainen belgialainen olutklassikko. Sen hurjasta alkoholipitoisuudesta huolimatta alkoholi ei maistu siinä liiaksi tai peitä alleen muita aromeita. Sen koostumus on upea ja suutuntuma esimerkillinen. Se on oma suosikkini Urthel olutperheestä ja kestää hyvin vertailua muihin tyylilajinsa huippuihin verrattuna.

Arvio: 86/100

Saimaan Marsalkka Tumma Luomu

Marsalkka Tumma Luomu (Suodattamaton)

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maltaat: Pilsner, Münchener, Crystal, Savumallas, Värimallas
Humalat: Saaz, Target

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 22 EBU
Väri: 85,9 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C




Maku: Marsalkka Tumman maku on hento, mutta selkeä. Siinä maistuvat paahtomaltaisuus, mieto suklaisuus sekä pehmeä hedelmäisyys. Edellä mainittujen lisäksi olut on myös melko viljainen, hivenen sitruksinen sekä makean karamellinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on kevyt ja melko puhdas. Siinä tuoksuu paahdetun maltainen ja makean karamellinen aromi sekä kevyt suklaisuus. Myös viljaista ja sitruksista aromikkuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään olut on mustanruskea ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Itse koin, että Marsalkka Tummassa oli potentiaalia. Sen maku oli mielenkiintoinen, mutta melko mieto. Uskon vahvasti, että alkoholipitoisuutta nostamalla ja tammitynnyrikäymisellä siitä olisi voitu saada aikaiseksi erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus. No tämä on vain omaa pohdiskeluani eikä sillä ole väliä tämän tuotteen arvostelun kanssa. Joka tapauksessa tähän olueeseen on hyvä päättää Saimaan Juomatehtaan normi tuotevalikoiman läpikäynti ja suunnata kohti seuraavia haasteita ja arvosteluja.

Arvio: 66/100

11.9.2016

Saimaan Marsalkka Vaalea

Marsalkka Vaalea (Luomu Täysmallaslager)

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maltaat: Pilsner
Humalat: Saaz, Target

Kantavierre: 10,8 °P
Katkeroaineet: 20 EBU
Väri: 14,7 EBC
Tarjoilulämpötila: 6-8 °C

Maku: Perusmaultaan olut on leipämäisen maltainen ja viljainen. Siinä maistuu myös tuoreen hedelmäinen ja hivenen sitruksinen aromi sekä makea karamellisuus. Sen humalointi on ruohomaista ja melko kevyttä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko kevyt ja selkeä. Sen aromia voi luonnehtia makean karamelliseksi ja runsaan hedelmäiseksi sekä hyvin viljaiseksi ja maltaiseksi. Sen humalointi on ruohomaista aivan makunsa kaltaisesti.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Marsalkka Vaalea oli mielestäni kyseisen tuotesarjan huonoin olut. Sen maku ja aromi olivat jotenkin liian pelkistettyjä ja mietoja eli toisin sanoen siitä puuttui sitä särmikkyyttä, jota aivan kärkipään oluista löytyy. Täysin toivoton tapaus se ei kuitenkaan ole, mutta parempia luomuksia ko. panimolta löytyy useampia. Jos siis haluat maistaa Marsalkka tuoteperheen oluita, tämä ei ole se versio, mistä tuo taival kannattaa aloittaa.

Arvio: 62/100

10.9.2016

Saimaan Marsalkka Luomuvehnä

Marsalkka Luomuvehnä (Suodattamaton)

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maltaat: Pilsner, Vehnä
Humalat: Target, Saaz

Kantavierre: 11,6 °P
Katkeroaineet: 20 EBU
Väri: 12 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C





Maku: Marsalkka Luomuvehnä on kevyt ja puhdasarominen olut. Siinä maistuu banaanisen hedelmäinen ja viljainen maku sekä runsas vehnäisyys. Oluen jälkimaku on miedosti katkera, melko mausteinen sekä kevyesti sitruksinen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on raikas ja tuore. Myös sen aromia hallitsee banaanisen hedelmäinen sekä viljainen ja vehnäinen kokonaisuus. Sen tuoksusta voi erottaa kuitenkin myös hentoa hiivasuutta, jota ei niinkään mausta juurikaan löydy.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä lievästi öljymäinen. Väriltään se on kullankeltainen ja melko samea sekä sen vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Esittelyssä oleva suodattamaton luomuolut on valmistettu kotimaisesta luomuvehnästä sekä luomuohrasta. Se on ehdottomasti paras Marsalkka tuoteperheen olut ja ehkä oma suosikkini Saimaan Juomatehtaan olutvalikoimasta. Tämänkaltaisia vehnäoluita kaipaan lisää markkinoille ja voin rehellisesti sanoa, että se on varmasti keskivertoa vehnäolutta huomattavasti parempaa. Tulevina päivinä esittelen vielä loput Saimaan Juomatehtaan lähettämistä maistiaisoluista, jonka jälkeen siirrymme takaisin "normaaliin päiväjärjestykseen".

Arvio: 79/100

9.9.2016

Saimaan Marsalkka Golden Ale

Marsalkka Golden Ale (Suodattamaton)

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6%

Maltaat: Pale Ale, Cara Pale
Humalat: Chinook, Target, Cascade

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 25 EBU
Väri: 18 EBC

Tarjoilulämpötila: 6-8 °C





Maku: Marsalkka Golden Ale on aromikas ja henkevä olut. Sen maku on trooppisen hedelmäinen ja pehmeän maltainen sekä melko viljainen ja hivenen hiivainen. Siinä maistuu lisäksi kevyesti kukkainen ja hieman sitruksinen humalointi. Sen jälkimaku on miedosti katkera ja melko puhdas.

Tuoksu: Aromiltaan olut on selkeä ja hento. Makunsa kaltaisesti siinä tuoksuu trooppisen hedelmäinen ja viljainen aromi sekä sitruksinen ja kukkainen humalointi. Myös hiivaista vivahteikkuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään se on kauniin meripihkainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä samettinen.

Loppukommentit: Golden Ale on suodattamaton olut, joka on maultaan ja aromiltaan suodatettua versiotaan parempi. Sen aromi on selkeämpi ja monipuolisempi sekä suutuntuma entistä miellyttävämpi. Tämä olut edustaa Marsalkka tuoteperheen parhaimmistoa ja onkin kokonaisuutena maistamisen arvoinen uutuus.

Arvio: 71/100

8.9.2016

Saimaan Brewer's Special Oktoberfest

Brewer's Special Oktoberfest

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Märzen (Oktoberfest)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Maltaat: Vienna
Humalat: Magnum, Saaz

Kantavierre: 15 °P
Katkeroaineet: 20 EBU
Väri: 23 EBC

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Brewer's Special Oktoberfest on hyvin makea ja kevyesti kirpeä olut. Sen maku on makean maltainen ja karamellinen sekä tuoreen hedelmäinen. Siinä maistuu myös leipämäisen viljainen aromi sekä herkullinen hunajaisuus. 

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko hento ja pehmeä. Sen aromi on hyvin makea (maltainen, hunajainen ja karamellinen) ja hedelmäinen sekä hennosti sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermainen. Sen meripihkan väristä runkoa koristaa vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Saimaan Juomatehtaan Brewer's Special Oktoberfest on olut, joka pääsi ainoana suomalaisena oluena Ruotsin Systembolagetin Oktoberfest-valikoimaan (lisätietoa alla olevasta linkistä). Voin ymmärtää miksi. Se on maukas ja sopivan makea Märzen, joka sopii oivallisesti Oktoberfest juhlaan. Sen suutuntuma on miellyttävä ja se on muutenkin erittäin helposti lähestyttävä olut. Siitä on vaikea löytää mitään sen suurempaa moitittavaa ja siksi se ansaitsee kohtalaisen hyvät pisteet.

http://viisitahtea.com/panimojuomat/olut/saimaan-juomatehdas-ruotsin-olutmarkkinoille/

Arvio: 72/100

7.9.2016

Saimaan Brewer's Special Joker Hop Ale (Erä 8)

Brewer's Special Joker Hop Ale

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pale Ale, Wheat

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 30 EBU
Väri: 19 EBC

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Joker Hop Alen maku oli jotenkin sekava ja hieman epäpuhdas. Siinä maistui hedelmäinen ja vehnäinen aromi sekä yrttinen mausteisuus. Se oli lisäksi pehmeän maltainen ja hyvin viljainen sekä kevyesti hiivainen. Sen humalointi oli melko kevyttä ja jälkimaku vain kevyesti katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu oli kovin tunkkainen ja jopa hieman hapan. Sen aromista erottui hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä sekä vehnäisen maltaista ja hiivaista aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma oli keskihiilihappoinen sekä hieman metallinen ja koostumus keskitäyteläinen. Väriltään se oli aprikoosimainen ja erittäin samea ja vaahtokukaltaan vaalea sekä todella samettinen.

Loppukommentit: Joker Hop Ale oli tuotteena hyvin tuttu minulle entuudestaan. Olin aiemmin juonut erien 1-6 versiot, joista omaa muistiini paras taisi olla erän 6 olut eli "JaskanKaljat-edition".  Joker Hop Ale:ssa humalointi vaihtuu aina erän mukana, joten koskaan ei tiedä, miltä uusi versio maistuu. Tämänkertainen 8 erän versio oli valitettavan kehno. Kuten aiemmin totesin se oli kokonaisuutena hyvin sekava ja ei tehnyt vaikutusta minuun. Tuotteina Joker Hop Alet eivät ole yhtään hullumpia ja hauskin tapa maistella niitä on ostaa useamman erän tuotteet vierekkäin ja tehdä vaikka sokkotesti.

Arvio: 58/100

6.9.2016

Saimaan Brewer's Special Houston Brown Ale

Brewer's Special Houston Brown Ale

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pilsner, Münchener, Wheat, Crystal, Red Ale, Smoked
Humalat: Columbus, Chinook, Cascade

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 55 EBC

Tarjoilulämpötila: 12-14 °C

Maku: Perusmaultaan olut on hieman savuinen ja trooppisen hedelmäinen. Siinä maistuu makean maltainen ja toffeinen aromi sekä kevyt havuisuus. Sen jälkimaku on melko katkera ja samalla hieman kuiva.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on sopivan raikas ja pehmeä. Makunsa kaltaisesti se on trooppisen hedelmäinen ja hieman havuinen sekä makean maltainen ja pehmeän toffeinen. Savumaltaisuutta en kuitenkaan erottanut tuoksusta.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Väriltään se on kuparinpunainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä samettinen.

Loppukommentit: Houston Brown Ale oli eilistä California IPA:a miellyttävämpi ja maukkaampi kokonaisuus. Pidin enemmän sen runsaammasta ja selkeämmästä aromista sekä täyteläisemmästä suutuntumasta. Sen maku ei ollut myöskään liian makea ja kevyt savuisuus toi lisää monipuolisuutta. Se ei yltänyt aivan Pacific Pale Alen tasolle, mutta oli kuitenkin sopivan hyvä perusolut.

Arvio: 70/100

5.9.2016

Saimaan Brewer's Special California IPA

Brewer's Special California IPA

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pale Ale, Cara Pale, Wheat
Humalat: Columbus, Cascade, Chinook, Citra ja Mosaic

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 50 EBU
Väri: 22 EBC

Maku: California IPA on melko pehmeä ja raikas olut. Sen maku trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen sekä kevyesti havuinen. Siinä maistuu myös melko mausteinen sekä pehmeän maltainen aromi. Sen jälkimaku on hyvin pitkäkestoinen ja katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman tunkkainen ja epäpuhdas. Tästä huolimatta siinä on havaittavissa trooppisen hedelmäinen ja happaman sitruksinen aromi sekä kevyesti makean maltainen ja mausteinen sivutuoksu.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä melko vetinen. Oluen meripihkan väristä ja suodattamatonta runkoa päällystää vaalea sekä hyvin tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: California IPA oli pienoinen pettymys. Sen aromi oli jokseenkin liian mieto ja koostumus turhankin kevyt. Sen valmistuksessa oli käytetty kolmea eri mallasta ja viittä eri humalalajia, mutta minusta vain tuntui siltä ettei niistä oltu saatu kaikkea irti. Parhaiten se sopii mielestäni raikkaaksi kesäolueksi tai grilliruokien seuraksi, vaikkakin kesä on jo vaihtumassa syksyyn kovaa vauhtia.

Arvio: 66/100

4.9.2016

Saimaan Brewer's Special Pacific Pale Ale

Brewer's Special Pacific Pale Ale

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pale Ale, Cara Pale, Wheat
Humalat: Columbus, Cascade, Citra ja Equinox

Kantavierre: 11 °P
Katkeroaineet: 30 EBU
Väri: 20 EBC

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Pacific Pale Ale on hyvin selkeä arominen ja melko katkera olut. Pääaromiltaan se on leipämäisen maltainen ja greippisen sitruksinen. Siinä maistuu myös trooppisen hedelmäinen sekä kevyesti havuinen sivumaku.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen ja miellyttävän raikas. Siinä esiintyy raikkaan sitruksisuuden ja trooppisen hedelmäisyyden lisäksi myös hieman makeaa karamellisuutta ja viljaista aromikkuutta. Myös aavistuksen verran hentoa havumaisuutta saattaa erottua.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kevyesti vetinen. Väriltään se on hyvin meripihkamainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä samettinen. 

Loppukommentit: Ennen kuin sain käsiini Saimaan Juomatehdaan uutuus boxin (iso kiitos tästä panimolle), olin päässyt nauttimaan vuosien varrella 33 erilaista olutta heidän panimoltaan. Pacific Pale Ale oli ainakin omaan makuuni yksiä parhaita heidän tuotoksiaan. Halusin aloittaa sillä, koska sen hieno etiketti puhutteli minua eniten (myös muut uudet etiketit olivat erittäin tyylikkäitä). Sen kokonaisuus toimi hyvin ja ensimmäiseksi uutuudeksi se oli hyvin lupauksia antava. Siitä on hyvä jatkaa kohti seuraavia arvosteluja ja jakaa niistä saatuja kokemuksia.

Arvio: 78/100

3.9.2016

Omnipollo / Buxton Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout

Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout

Panimo: Omnipollo (Buxton)
Alkuperämaa: Ruotsi (Englanti)

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Yellow Belly on voimakkaasti humaloitu olut, jolla on erittäin vivahteikas ja monipuolinen aromi. Sen mausta minulle tulee mieleen maapähkinävoi, vaahtokarkit, keksitaikina ja Reese's Peanut Butter Cupsit. Sen makua voi kuvailla paahtomaltaiseksi ja suklaiseksi sekä makean toffeiseksi ja karamelliseksi. Myös vaniljaista ja hieman kahvista aromikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on hyvin runsasarominen ja voimakas. Siinä pähkinäinen ja paahtomaltainen aromi sekoittuu pehmeän suklaiseen ja vaniljaiseen kokonaisuuteen. Tuoksun kruunaa makean toffeinen ja karamellinen aromikkuus sekä kevyt kahvimaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hyvin öljymäinen. Alkoholi lämmittää mukavasti ja luo juomasta vieläkin nautinnollisemman. Väriltään olut on mustanruskea ja vaahtokukaltaan beige sekä pehmeän samettinen.

Loppukommentit: Yellow Belly on Omnipollon ja Buxtonin panimoiden yhteistyön tulos. Se on valmistettu Buxtonin panimolla Englannissa. Se on loistava olut, jonka monipuolista aromia ei voi kehua liikaa. Jos pitää todella makeasta ja jälkiruokamaisesta aromista, se on täydellinen olut juuri sinulle. Se on pitkään aikaan yksiä erikoisempia ja mielenkiintoisimpia oluita, johon olen törmännyt. Se on hinnaltaan melko kallis, mutta silti ehdottomasti kokeilemisen arvoinen luomus.




 "Yellow Belly - a person who is without courage, fortitude, or nerve; a coward.
To us, one of the most cowardly deeds is to act anonymously, hiding behind a group. A signifying trait of institutionalised racism.
This beer is brewed to celebrate all things new, open minded and progressive. A peanut butter biscuit stout with no biscuits, butter or nuts. Taste, enjoy, and don't be prejudiced."

http://www.omnipollo.com/beer/yellow-belly/

Arvio: 93/100

2.9.2016

Abbaye des Rocs La Montagnarde

Abbaye des Rocs La Montagnarde

Panimo: Brasserie de l'Abbaye des Rocs
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: La Montagnarde on runsaan hedelmäinen, pehmeän maltainen sekä makea karamellinen olut. Lisäksi luonnehtisin sen makua myös mausteiseksi ja belgihiivaiseksi sekä sen jälkimakua kevyesti alkoholiseksi ja erittäin katkeraksi.

Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee tuoreen hedelmäinen ja hiivaisen mausteinen aromi. Myös kevyttä maltaisuutta ja makeaa karamellisuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on voimakkaasti hiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä suutuntuma. Sen runko on meripihkan värinen ja vaahtokukka vaalea sekä hieman kermainen.

Loppukommentit: La Montagnarde on yksi Brasserie de l'Abbaye des Rocsin hienoista ja tyylikkäsistä oluista. Oma suosikkini heiltä on Brune, joka edustaa ehdonta belgialaista huippuosaamista. Tämä olut jää kuitenkin sen varjoon, ollen siistä huolimatta erinomainen luomus. Sen aromi on hyvin monipuolinen ja kokonaisuus toimii mainiosti. Sille voi antaa kiitosta monesta asiasta ja sitä voi suositella läpimästi kaikille belgialaisten oluiden ystäville.

Arvio: 82/100

1.9.2016

De Verboden Vrucht / Le Fruit Défendu

De Verboden Vrucht / Le Fruit Défendu

Panimo: Brouwerij Hoegaarden
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 5-6 °C

Maku: Tässä kevyesti paahtomaltaisessa ja runsaan hedelmäisessä oluessa maistuu myös melko hiivainen ja mausteinen aromikkuus. Se maku on lisäksi hieman sitruksinen sekä makean karamellinen.

Tuoksu: Aromiltaan se on lähes makunsa kaltainen, mutta siinä esiintyy makuaan voimakkaampi alkoholin vivahteikkuus.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hyvin öljymäinen. Sen kotikaljan väristä ja erittäin sameaa runkoa päällystää vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: De Verboden Vrucht eli kielletty hedelmä on mielenkiintoinen pintahiivaolut Belgiasta. Se edustaa tyylikkäästi omaa tyylilajiaan, ollen samalla kuitenkin perinteistä hieman runsasaromisempi ja monipuolisempi. Parasta siinä oli sen täyteläinen koostumus sekä runsaan hedelmäinen aromi. Sen humalointi esiintyi edukseen tukien onnistuneesti muuta kokonaisuutta. Sitä voi mainostaa keskivertoa hieman paremmaksi olueksi, joka tuskin aiheuttaa kenellekään sen suurempaa pettymystä.

Arvio: 71/100