31.1.2019

Bryggeri Spezial Rauchbier

Bryggeri Spezial Rauchbier

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,4 °P
IBU-arvo: 26
Väri: 17 EBC

Maltaat: Smoked, Pilsner, Münich, CaraMünich
Humalat: Perle, Saaz

Maku: Bryggeri Spezialin savuisessa, hieman paahteisessa ja varsin makeassa maussa on havaittavissa myös viljaisia, miedosti hedelmäisiä, kevyesti mausteisia ja jonkin verran yrttimäisiä nyansseja.


Tuoksu: Oluen aromia pidin makeana, savuisena ja viljamaisena.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma oli keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Lisäksi oluen punertavan ja melko kirkkaan rungon päälle muodostui tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Omaksi harmikseni jouduin toteamaan, ettei Bryggeri Spezial ollut mikään järisyttävän hyvä savuolut. Se jäi tasoltaan kauaksi saksalaisen Schlenkerlan legendaarista savuoluista, mutta oli muutoin tarkasteltuna helposti juotava ja ihan kelvollinen pohjahiivaolut.

Olut on juotu @ Bryggeri Helsinki

Arvio: 68/100

30.1.2019

Bryggeri IPA

Bryggeri IPA

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 13,8 °P
IBU-arvo: 57
Väri: 16 EBC

Maltaat: Pale Ale, Münich, Crystal, Black, Wheat
Humalat: Columbus, Simcoe, Chinook, Amarillo, Cascade

Maku: Bryggeri IPAn voimakas humalointi ja monipuolinen mallaspohja tekevät sen mausta mm. hedelmäisen, havuisen, leipämäisen, karamellimaisen, greippisen sekä yrttimäisen.


Tuoksu: Oluen tuoksu poikkeaa maustaan ainoastaan kukkamaisemman kokonaisvaikutelman ansiosta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen meripihkanvärisen ja kirkkaan rungon päälle muodostuu vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Bryggeri IPA oli mielestäni keskitason olut. En havainnut siinä mitään sen suurempia vikoja, mutta kokonaisuus ei vain oikein säväyttänyt minua. Siitä jäi jotenkin liian helppo ja turvallinen vaikutelma, mikä myös vaikutti suuresti omaan arviooni siitä.

Olut on juotu @ Bryggeri Helsinki

Arvio: 70/100

29.1.2019

Saku Rock

Saku Rock

Panimo: Saku Õlletehas
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Maku: Saku Rock on alkoholin sävyttämältä makuprofiililtansa mm. maltainen, viljainen, maissinen, ruohoinen, miedosti hedelmäinen ja hennosti sitrusmainen olut.

Tuoksu: Sen melko vahvaa ja hieman pistävää aromia ei voi kutsua kovinkaan luokseenkutsuvaksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen kullanväristä ja kirkasta runkoa ja koristi melko kevyt ja pitsimäinen vaahtokukka.


Loppukommentit: Se, miksi tämä olut on valittu brändinsä puolesta Eestin parhaaksi tuotteeksi vuonna 2004 ihmetyttää minua vieläkin. Siinä täytyy olla jotain, mitä en pysty ymmärtämään, sillä ainakin oluena Saku Rock on korkeintaan välttävä, jos edes sitäkään. Tällaista bulkkikamaa löytyy kauppojen hyllyiltä, vaikka millä mitalla ja se jää ainakin minulta jatkossa ostamatta.

"Saku ROCK is a beer with a lot of attitude. It was first brewed in the spring of 1994 as a limited edition beer for a music festival that took place the same year. In the meantime, the success of Saku Rock meant that the Saku brewery continued the brewing and today, it is a regular of the Saku portfolio."

Arvio: 52/100

28.1.2019

Saku The Taste of Manchester

Saku Manchester

Panimo: Saku Õlletehas
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Amber Lager / Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maku: Saku Manchesterin makean toffeinen, kukkainen, hedelmäinen, miedosti yrttinen sekä leipämäinen maku saa voimansa oluen miedosta humaloinnista ja karamellimaltaisesta mallaspohjasta.

Tuoksu: Oluen mieto, mutta varsin viehättävä tuoksu on makea, hedelmäinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen punertavaa ja kirkasta runkoa päällystää ohut ja samettinen vaahtokukka.


Loppukommentit: Saku Manchester on yksiä niitä harvoja perusoluita, joiden makuun en aivan hevillä kyllästy. Sitä tulee aina silloin tällöin ostettua mukaan kaupasta tai laivalta (kuten tässäkin tapauksessa), jos mitään muuta järkevää ja kiinnostavaa ei oluthyllyistä löydy. Oluena se sopii hyvin myös "aremmille" oluenjuojille tai miksei vaikka kumppaniksi ruuanlaittoon.

Arvio: 69/100

25.1.2019

Dunham La Patt Porter Robuste

Dunham La Patt Porter Robuste

Panimo: Brasserie Dunham
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Dunham La Patt on porter-tyylinen olut, joka paahtomaltaisen, tummasuklaisen ja kahvimaisen makunsa lisäksi maistuu myös lakritsimaiselta, tummahedelmäiseltä, kukkaiselta sekä makean karamellimaiselta.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on erittäin paahteinen, suklainen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen keskitäyteläinen suutuntuma on myös voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen pikimusta runko kerää päällensä pitsimäisen ja erittäin korkean vaahtokukan.

Loppukommentit: Dunham La Patt Porter osoittautui hyvistä alkuasetelmistaan huolimatta vain hieman keskivertoa paremmaksi olueksi. Tämä johtui siitä, että oluen suutuntumaa vaivasti liiallinen hiilihapokkuus ja sen maku oli jollakin asteella erikoisen turvemainen. Harmillinen juttu, että tällaista sattuu, mutta minkäs teet.

Arvio: 71/100

24.1.2019

Maku Brewing Eero

Maku Brewing Eero

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Eero on uusi-seelantilaisilla humalalajikkeilla varustettu, hieman makea ja viljamaisen maltainen olut. Näiden lisäksi sen maussa esiintyi myös kukkaisia, sitrusmaisia, trooppisen hedelmäisiä, yrttisiä sekä ruohomaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen pääosin kukkainen, hedelmäinen ja maltainen aromi on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja jonkin verran vetiseksi. Sen kellertävää ja hieman sameaa runkoa koristaa vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: "Hyvät naiset ja herrat, Eero Lager, 4,9%. Kyseessä on veljessarjan nuorin, mutta harkittu ja vakaa olut. Oluttyylinä toimii New Zealand lager ja kyseessä on lageriksi melko runsaasti nimensämukaisesti uusiseelantilaisilla humalilla humaloitu olut." - Maku Brewing

Olut on juotu @ Bryggeri Helsinki

Arvio: 60/100

23.1.2019

Urthel Hop-it

Urthel Hop-it

Panimo: Brouwerij Urthel
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maku: Hop-it on makean maltaisen ja hieman alkoholin makuisen makunsa lisäksi mausteinen, hedelmäinen, leipäinen, kukkainen sekä hiivamainen olut. Lisäksi sen jälkimaku on varsin kuiva ja melko katkera.

Tuoksu: Oluen verrattain aromaattinen tuoksu on makuaan jonkin verran sitrusmaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen karamellinväristä ja sameaa runkoa päällystää jylhä ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Urthel Hop-it on varsin miellyttävä ja kaikin puolin laadukas belgialaisolut. Sen tasainen laatu sekä sopivan runsas ja aromaattinen kokonaisuus nostavan sen asemaa muiden vastaavantyylisten oluiden joukossa. Brouwerij Urthelin muista tuotteista ainakin 11,5 % vahva Samaranth -niminen quadrupel on ehdottomasti maistamisen arvoinen.

Arvio: 78/100

22.1.2019

Flying Dog Racing Bitch

Flying Dog Racing Bitch

Panimo: Flying Dog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,3 %

IBU-arvo: 60

Maltaat: Caramel
Humalat: Warrior, Columbus, Amarillo
Hiiva: Belgian El Diablo

Maku: Racing Bitchin voimakas humalointi ja makea maltaisuus tekevät sen mausta mm. nektariinimaisen, sitruksisen, kukkaisen, mausteisen, hiivamaisen sekä makean karamellisen.

Tuoksu: Oluen verrattain makeaa ja voimallista tuoksua on syytä kutsua myös runsaan hedelmäiseksi ja sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen meripihkanvärisen ja tumman rungon päälle asettuu tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä Flying Dog Breweryn valmistama belgityylinen IPA on yllättävän helposti juotava olut, vaikka sen alkoholipitoisuus on peräti 8,3 prosenttia. Siitä tavallisesta poikkeavan IPAn tekevät sen maun voimakas mausteisuus sekä belgityylinen hiivamaisuus. Racing Bitch on kauttaaltaan erittäin hyvin valmistettu ja laadukas olut, joskin sen kahden oluttyylin välinen kikkailu  jäi siinä minua hieman häiritsemään.

Arvio: 73/100

21.1.2019

Vakka-Suomen Raseborgs Slottsöl

Vakka-Suomen Raseborgs Slottsöl

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Raseborgs Slottsöl on vahvasti koiruohon makuinen, yrttinen, kukkainen, makean maltainen, viljainen sekä miedosti hedelmäinen olut. Sen erittäin voimakas ja keskikatkera jälkimaku on myös melko kuivahko.

Tuoksu: Oluen aromi on vahvasti sidoksissa sen makuun, joka on myös varsin makea, runsaan viljainen sekä koiruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen viljanvärinen ja kirkas runko luo päällensä vaalean ja pitsimäisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Vakka-Suomen Panimon valmistama Raaseporin linnaolut oli mielenkiintoisista lähtökohdistaan huolimatta selkeä pettymys. Odotin innolla pääseväni maistamaan olutta, joka oli maustettu koiruoholla, mutta en voinut kuvitellakaan, että se tekisi oluen mausta näin voimakkaan ja ylipursuavan ruohomaisen. Muilta osin kyseessä on hyvin tyypillinen Vakka-Suomen Panimon tuote ilman sen suurempia yllätyksiä tai kommervenkkejä.

Arvio: 58/100

18.1.2019

Poperings Hommel Bier

Poperings Hommel Bier

Panimo: Leroy Breweries
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 16,0 °P
IBU-arvo: 40

Maku: Poperings Hommel Bierin miellyttävän runsasta ja sopivan täyteläistä makua voi luonnehtia mm. makean hunajaiseksi, kukkaiseksi, sitrusmaiseksi, mausteiseksi, hiivamaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on makuaan pehmeämpi ja samalla maltaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin keskitäyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Sen karamellinväristä ja sameaa runkoa somistaa paksu ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Poperings Hommel Bier on mielestäni todellinen belgialainen olutklassikko, jota on valmistettu yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1981 asti. Oluen valmistuksessa on käytetty rapsakan humaloinnin ja muiden perusaineisosien lisäksi myös kesä-, talvi- ja aromaattisia pale-maltaita. Omaan makuuni tämä olut soveltui erinomaisesti ja siksipä rohkenen suositella sitä myös teille.

Arvio: 84/100

17.1.2019

De Halve Maan Brugse Zot

De Halve Maan Brugse Zot

Panimo: Huisbrouwerij De Halve Maan
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 13,5 °P
Katkeroaineet: 23,0 EBU
Väri: 13,0 EBC

Tarjoilulämpötila: 6 °C

Maku: Brugse Zot on monellakin tapaa hyvin perinteikäs belgityylinen ale. Sen hieman alkoholin makuisessa, mausteisessa ja hedelmäisessä maussa esiintyy myös hiivamaisia, karamellimaltaisia ja sitrusmaisia piirteitä.

Tuoksu: Oluen pääosin raikas ja mausteinen aromi on myös jonkin verran makea ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen karamellinvärinen ja samea runko kerää päälleen massiivisen ja samettimaisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Brugse Zot on Bruggen kaupungissa Belgiassa valmistettava olut. Se on nimetty kaupungissa vuonna 1488 tapahtuneiden historiallisten tapahtumien mukaan ja muistuttaa niistä yhä paikallisia asukkaita. Itse oluena se on varsin keskiluokkainen, mutta ajaa kuitenkin asiansa.

Arvio: 70/100

16.1.2019

Einstök Icelandic Arctic Berry Ale

Einstök Icelandic Arctic Berry Ale

Panimo: Einstök Ölgerð
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Fruit Beer
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maltaat: Wheat, Pilsner, Oats
Humalat: Bavarian hops

Maku: Icelandic Arctic Berry Ale on miellyttävän marjainen, hieman hapan ja sopivan makea hedelmäolut. Sen pääosin mustikkaisessa ja vehnämäisessä maussa on havaittavissa myös sitrusmaisia, kukkaisia ja ehkä hieman mausteisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultansa olut on melko makea, happaman mustikkainen ja raikkaan sitrusmainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli keskitäyteläinen, voimakkaan hiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen viljanväristä ja sameaa runkoa päällysti vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Einstök Icelandic Arctic Berry Ale on islantilaisilla mustikoilla maustettu hedelmäolut. Se on mielenkiintoinen tapaus paitsi makunsa, mutta myös hieman happaman ja hennosti poreilevan suutunmansa vuoksi. Olen aina ollut islantilaisten oluiden ystävä ja tämä olut on hyvä esimerkki miksi.

Arvio: 78/100

15.1.2019

Omnipollo Hypnopompa Marshmallow Stout

Hypnopompa Marshmallow Stout

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Hypnopompa Marshmallow Stoutin hyvin voimakas ja raskas kokonaisuus kätkee sisälleen vaniljaisen, vaahtokarkkimaisen, paahtomaltaisen, tummasuklaisen, kahvimaisen ja alkoholin makuisen makumaailman.

Tuoksu: Sen tuoksulle ominaista on paahteinen, suklainen ja vaniljainen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen täyteläinen suutuntuma on myös matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen pikimustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa koristaa niukka ja nopeasti katoava vaahtokukka.

Loppukommentit: Omnipo Hypnopompa on olut, jonka valmistuksessa on käytetty lähes 100 kg vaahtokarkkeja ja tahitilaisia vaniljapapuja. Siitä on olemassa tämän "perusversion" lisäksi myös kaksi tynnyrikypsytettyä versiota (Bourbon BA kultaisella korkilla ja Cognac BA vihreällä korkilla). Minulle tämä "perusversio" kelpasi tällä kertaa hienosti, mutta tulevaisuudessa ajattelin maistaa myös nuo tynnyrikypsytetyt versiot.

Arvio: 82/100

14.1.2019

Tempest Brewing A Face With No Name

Tempest Brewing A Face With No Name

Panimo: Temperst Brewing
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maltaat: Golden Promise, Carared, Amber, Vienna
Humalat: Centennial, Cascade, Green Bullet

Maku: A Face With No Namen hieman paahteisessa, makean karamellimaisessa ja keksimäisen maltaisessa maussa esiintyy myös humaloinnin aikaansaamaan mausteisuutta, sitrusmaisuutta, kukkaisuutta sekä hedelmäisyyttä.

Tuoksu: Oluen aromi on makeiden, mausteisten ja hedelmäisten vivahteiden sävyttämä.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen tummanpunertavaa ja synkkää runkoa päällystää tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tempest Brewingin valmistama A Face With No Name on yltänyt tyylilajinsa osalta Ratebeer TOP 50 -listalle. Se muistuttaa kuitenkin tyyliltään hieman enemmän makeahkoa ipaa kuin perinteistä amber alea. Pidin tämän varsin erikoisen symbioosin lopputulosta keskivertoa parempana, mutten kuitenkaan aivan huippuluokkaisena.

Arvio: 73/100

11.1.2019

Mustan Virran St. Olaf Pale Ale

St. Olaf Pale Ale

Panimo: Mustan Virran Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maltaat: Malted Barley, Wheat
Humalat: Citra

Maku: St. Olaf Pale Ale on makuprofiililtansa makean maltainen, sitrusmainen, greippinen, hedelmäinen, leipäinen sekä yrttimäinen olut. Tämän lisäksi sen jälkimaku on jonkin verran katkera ja hieman kuivahko.

Tuoksu: Oluen erittäin makunsa kaltaista aromia voi kutsua makeaksi, hedelmäiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen karamellinväristä ja sameaa runkoa somistaa kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: St. Olaf Pale Ale on Mustan Virran panimon ensimmäinen ja samalla tunnetuin olut. Se on tuttuun tapaan pakattu panimonsa vanhanaikaiseen ja tyylikkääseen lasipulloon, jonka muotoilusta pidän suuresti. Valitettavasti itse olut ei ollut lähellekään niin hyvä kuin sen mielenkiintoinen tarina ja pullo antoivat ymmärtää. Näiden asioiden saattelemana keskiaikainen giljotiinini leikkasi pisteistä kolmanneksen pois...

"St. Olaf - Pyhä Olavi on nimetty kaikkien ritareiden ja sotilaiden suojeluspyhimykseksi. Eläessään (vuosina 995-1030) hänet kuitenkin tunnettiin julmana ja väkivaltaisena hallitsijana. Olavin mukaan nimetyn Olavinlinnan ympärillä virtasi vesi jonka tutkimattomat syvyydet värjäsivät virran ja siinä uivat kalatkin mustaksi."

Arvio: 67/100

10.1.2019

Suomenlinnan Otago Pacific Lager

Suomenlinnan Otago Pacific Lager

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Otago Pacific Lagerin erittäin raikas ja trooppinen makupaletti sulkee sisäänsä laajan kirjon erilaisia makuja. Niitä ovat mm. trooppinen hedelmäisyys, kukkaisuus, karamellimaisuus, kevyt maltaisuus/viljamaisuus sekä sitruksisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksulle luonteenomaista on makeus, trooppinen hedelmäisyys sekä viljamaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen kullankeltaista ja läpinäkyvää runkoa koristaa varsin niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Otago Pacific Lager on mahdollisesti paras koskaan Suomessa valmistettu lager-tyylinen olut. Siinä on kaikkea, mitä huippuoluelta voi vaatia ja vielä vähän päälle. Enempää jaarittelematta toivon, että sitä tehtäisiin vielä joku päivä lisää ja paljon...

Olut on juotu @ Suomenlinnan Panimo

Arvio: 90/100

9.1.2019

Suomenlinnan Emanon APA

Suomenlinnan Emanon APA

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Emanon APA:n maku muodostuu pääasiallisesti sen makeista- ja keksimäisistä maltaista sekä oluen keskiasteisesta humaloinnista. Tämän vuoksi sen makuprofiili on mm. sitrusmainen, hedelmäinen, karamellimainen, keksimäinen, kukkainen sekä ruohomainen.

Tuoksu: Oluen tuoksua pidin varsin makeana, sitrusmaisena sekä hedelmäisenä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja melko kirkasta runkoa somisti vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Emanon APA oli melko raikkaasta olemuksestaan huolimatta hieman mitättömän oloinen olut. Se ei oikein missään vaiheessa päässyt oikeuksiinsa ja jätti minulle täten itsestään varsin vaisun kuvan. Senpä vuoksi 64 pistettä enempää en voi sille tällä kertaa millään suoda.

Olut on juotu @ Suomenlinnan Panimo

Arvio: 64/100

8.1.2019

Suomenlinnan Zander Stout

Suomenlinnan Zander Stout

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 18,5 °P
Katkeroaineet: 59,8 EBU
Väri: 189 EBC

Humalat: Pacific Jade, Centennial

Maku: Zander Stout on melko voimakkaasti humaloitu olut. Sen hieman ruisleipämäisessä maussa esiintyy mm. paahtomaltaisia, kuivahedelmäisiä, tummasuklaisia, kukkaisia, pippurisen mausteisia ja kahvimaisia nyansseja sekä sen jälkimaku verrattain katkera ja pitkäkestoinen.


Tuoksu: Oluen hieman pistävä ja voimakas aromi on erittäin paahteinen, kahvimainen ja suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen mustaa ja läpinäkymätöntä runkoa päällystää nopeasti katoava ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Zander Stout ei ollut aivan niin hyvä olut kuin, mitä siltä lähtökohtaisesti odotin. Se oli makunsa puolesta ehkä liiankin tumma ja paahteinen ja sen kokonaisuudesta uupui tietynlainen tasapainoisuus. Muutoin oluen juotavuus oli ihan kohdillaan, mutta sillä ei valitettavasti tätä foreign stouttia pystytä yksistään pelastamaan.

Olut on juotu @ Suomenlinnan Panimo

Arvio: 69/100

7.1.2019

Sierra Nevada Porter

Sierra Nevada Porter

Panimo: Sierra Nevada Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Kantavierre: 13,8 °P
IBU-arvo: 32

Maltaat: Two-row Pale, Münich, Chocolate, Caramel, Black & Carafa
Humalat: Aurora, Yakima Golding

Maku: Sierra Nevada Porter on melko miedolla humaloinnilla varustettu amerikkalaistyylinen porter. Kun sen kokonaisuuteen lisätään vielä monipuolinen ja runsas mallaspohja, niin saadaan olut joka maistuu kahvimaiselta, kaakaoiselta, mausteiselta, paahtomaltaiselta, tummahedelmäiseltä sekä karamellimaiselta.

Tuoksu: Oluen tummalle aromille ominaispiirteistä on paahteinen, suklainen sekä kahvimainen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen yönmustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa koristaa kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mielestäni Sierra Nevada Porter on keskivertoa parempi olut. Siitä tavallista paremman teki sen makumaailma, joka onnistui yhdistelemään oluen monipuolista mallaspohjaa ja amerikkalaistyylistä humalointia varsin mallikkaasti. Onnistuneen lopputuloksen kruunasi oluen sopivan täyteläinen suutuntuma, joka teki siitä varsin helposti juotavan ja nautinnollisen oluen.

Arvio: 77/100

4.1.2019

Tempest Brewing Mexicake

Tempest Brewing Mexicake

Panimo: Tempest Brewing
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

IBU-arvo: 70

Maltaat: Golden Promise, Chocolate, Roasted Barley, Caramel, Münich, Oats
Humalat: Columbus, North American

Maku: Mexicake on hyvin voimakkaan makuinen ja hieman tulinen stout. Sen voimakkaasti humaloidussa, runsaan maltaisessa ja erilaisin maustein rakennetussa kokonaisuudessa esiintyy mm. tummasuklaisia, vaniljaisia, paahtomaltaisia, chilimäisiä, mausteisia, karamellimaisia sekä vahvan alkoholin makuisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu kaikessa yksinkertaisuudessaan on erittäin makea, mausteinen sekä tummasuklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena ja kermamaisena. Oluen runko oli pikimusta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tempest Brewing Co:n valmistama Mexicake on maustettu vaniljapavuilla, korkealaatuisella kaakaolla, Sri Lankan (Ceylon) kanelilla sekä Chipotle ja Mulato chileillä. Sen hyvin suklaakakkumainen makumaailma on erittäin mielenkiintoinen, mutta omaa makuuni turhan poltteleva ja mausteinen. Ilman tätä ongelmaa olut olisi saanut minulta huomattavasti korkeamman pisteytyksen.

"Recipe: 1000 kg malted barley, 3000 l water, 2 kg Ceylon cinnamon, 2 kg vanilla beans, 2 kg cocoa, 2 kg Mulato chilies, 2 kg Chipotle chilies"

Arvio: 68/100

3.1.2019

Thornbridge Beadeca's Well

Thornbridge Beadeca's Well

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Maku: Beadeca's Well on makea (karamellimainen ja toffeinen), paahteinen ja savumainen olut. Sen muutoin jopa hivenen tuhkamaisessa maussa esiintyy myös tummahedelmäisiä ja hieman suklaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen hyvin nuotiomainen tuoksu on täynnä paahteisia, savumaisia sekä suklaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen lähes mustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa somistaa beigenvärinen ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Savuoluista ja muutoin tummista pintahiivaoluista pitävälle olutharrastajalle, kuten minulle, Beadeca's Well ei ollut aivan sitä, miltä siltä olisi ollut lupa odottaa. En siis missään nimessä väitä, että kyseessä olisi millään lailla huono olut vaan se ei vain yksinkertaisesti maistunut niin hyvältä kuin mitä se olisi voinut. Tämän vuoksi 71 pistettä tästä kelvollisesta oluesta on varmasti ihan oikeudenmukainen tuomio.

Arvio: 71/100

2.1.2019

North Coast Old Stock Ale (2016)

North Coast Old Stock Ale (2016)

Panimo: North Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Old Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Kantavierre: 23,9 °P
IBU-arvo: 34
Väri: 75 EBC

Maltaat: Maris Otter
Humalat: Fuggles, East Kent Goldings

Maku: Old Stock Alen hieman tammimaisesta, hunajamaltaisesta ja vahvasti alkoholin makuisesta kokonaisuudesta pystyy erottamaan mm. trooppisen hedelmäisiä, yrttisiä, vaniljaisia, toffeisia sekä sherrymäisiä makuvivahteita.


Tuoksu: Arominsa puolesta olut on makea, kypsän hedelmäinen ja alkoholin sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kuvailisin täyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi ja kermamaiseksi. Sen mahonginruskeaa ja sameaa runkoa koristaa viehkeä ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: North Coast Brewing Companyn valmistama Old Stock Ale on yltänyt tyylilajinsa osalta Ratebeer TOP 50 -listalle. Se on olut, joka paranee kypsyessään ja vaatii harrastajalta hieman aikaa ja hermoja. Uskallan myöntää, että itse hurahdin sen pauloihin aivan liian aikaisessa vaiheessa, mutta minkäs teet kun tällainen herkku olutkaappisi oven takana nimeäsi kutsuu...

Arvio: 76/100

1.1.2019

Founders Devil Dancer

Founders Devil Dancer

Panimo: Founders Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Kantavierre: 25,9 °P
Katkeroaineet: 112 EBU
Väri: 67 EBC

Maku: Devil Dancer runsaan maltainen, erittäin voimakkaasti humaloitu ja vahvasti alkoholin makuinen olut. Sen makuprofiilia luonnehtisin mm. kypsän hedelmäiseksi, yrttiseksi, karamellimaiseksi, havuiseksi, greippimäiseksi sekä kukkamaiseksi. Oluen jälkimaku on, kuten ollettaa saattaakin, valtavan katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen äärimmäisen voimakas ja intensiivinen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen tummanpunaista ja valoaläpäisemätöntä runkua päällystää tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Foundersin julkaisemien tietojen mukaan tämän "Triple IPA:n" kuivahumalointi on kestänyt peräti 26 päivää ja siihen on käytetty 10 eri humalalajiketta. Se on olut, joka haastaa juojansa sen jokaisella osa-alueella, erityisesti makunsa puolesta, ja siksipä se ei sovellu miedoista oluista pitäville tai myöskään aivan olutharrastuksensa alkuvaiheessa oleville nautiskelijoille.

Arvio: 70/100