28.2.2018

Mallaskosken True Double IPA

Mallaskosken True Double IPA

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 19,0 °P
Katkeroaineet: 75 EBU

Maltaat: Pale Ale, Wheat
Humalat: Centennial

Maku: True Double IPA on makean maltainen, vahvasti alkoholin makuinen sekä erittäin katkeran ja kuivan jälkimaun omaava olut. Sen makua voi kuivalla myös greippiseksi, havumaiseksi, kukkaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta samalla myös äärimmäisen voimakas.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mahonginruskea ja varsin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Mallaskosken True Double IPA oli itselleni ehdottomasti pettymys. Panimonsa normaalisti hyvä laatu ja kokeiluhenkisyys eivät näkyneet tässä tuotoksessa juuri lainkaan. Oluen suurimmaksi ongelmaksi koin aivan liian alkoholin makuisen kokonaisuuden, joka peitti alleen käytännössä kaiken muun potentiaalisen. Harmillinen juttu panimonsa tuntien...

Arvio: 67/100

27.2.2018

Iso-Kallan Cardinal IPA

Iso-Kallan Cardinal IPA

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

Kantavierre: 14,2 °P
Katkeroaineet: 52 EBU

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Cara Pale, Wheat
Humalat: Galena, Centennial, Styrian Cardinal

Maku: Tässä keskiasteisesti humaloidussa ja hieman mentholmaisessa oluessa maistuu mm. muromaisuus, trooppisen hedelmäisyys, kukkamaisuus, yrttisyys, sitruksisuus sekä mausteisuus.


Tuoksu: Harvinaista kyllä, oluen tuoksu on makuaan selkeästi parempi ja kaikin puolin kiehtovampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanruskea ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka tuuhea ja samettimainen.

Loppukommentit: Iso-Kallan Cardinal IPA on belgialaisen hiivan ja amerikkalaisten sekä eurooppalaisten humalalajikkeiden varaan rakennettu olut. Sen jännää ja mielenkiintoista tuoksua seuraa maku, joka ei ole kuitenkaan kumpaakaan näistä. Odotin tältä oluelta selkeästi enemmän, mutta jouduin kuitenkin karvaasti pettymään.

Arvio: 68/100

26.2.2018

Lammin Sahti Naakka Strong Ale

Lammin Sahti Naakka Strong Ale

Panimo: Lammin Sahti
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: English Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 23,7 °P
Katkeroaineet: 19 EBU

Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Buchernrauch-malz
Humalat: Hallertau Magnum

Maku: Naakka Strong Ale on makean maltainen, kinuskinen ja runsaan hedelmäinen olut, jossa maistuu myös päärynäinen, sitrusmainen ja miedosti mausteinen vivahteikkuus. Jälkimakunsa puolesta olut on keskikatkera ja miellyttävän pehmeä.

Tuoksu: Oluen pääosin makeaa ja hedelmäistä tuoksua voi kutsua arominsa puolesta myös jonkin verran sitrusmaiseksi sekä mausteiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on toffeenvärinen ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Naakka Strong Ale oli erittäin tyylikäs ja onnistunut olut. Sen makumaailma oli tasapainoinen ja hienostunut sekä aromi vähintäänkin mielenkiintoinen. Omaan makuuni tämä olut soveltui todella hyvin ja voin suositella sitä lämpimästi myös muille käsityöläisoluista kiinnostuneille oluthörhöille.

Arvio: 85/100

25.2.2018

Suomenlinnan Kealakekua IPA

Suomenlinnan Kealakekua IPA

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: New England IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 13,8 °P
Katkeroaineet: 83 EBU

Maku: Kealakekua IPA on mehukas, sopivan makea (karamellinen) ja voimakkaasti humaloitu olut. Muutoin sen pehmeän maltaisessa ja trooppisen hedelmäisessä maussa esiintyy myös greippimäisiä ja havumaisia sävyjä.

Tuoksu: Tuoksultaan tämä luokseen kutsuva ja hurmaava olut on sitruksinen, hedelmäinen sekä havumainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on kellertävän ruskea ja todella samea sekä vaahtokukka miellyttävän tuuhea ja samettimainen.

Loppukommentit: Suomenlinnan Kealakekua IPA on saanut nimensä havaijilaisen saaren mukaan, jossa kapteeni James Cook kohtasi loppunsa. Se on raikkailla aromihumalilla kuivahumaloitu olut, joka on ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena. Itse pidin siitä suunnattoman paljon ja se oli ehdottomasti paras tämänvuotisista käsityöläisoluista.

Arvio: 87/100

24.2.2018

Laitilan Kukko Vehnä

Laitilan Kukko Vehnä

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 14,0 °P
Katkeroaineet: 27,0 EBU

Maltaat: Pilsner, Caramel Pale, CaraRed, Wheat
Humalat: Magnum, Hersbrücker, Perle

Maku: Kukko Vehnä on lempeä ja perinteikäs hefeweizen. Sen varsin monipuolinen makumaailma pitää sisällään mm. mausteisia, hiivamaisia, vehnäisiä, banaanisen hedelmäisiä, yrttisiä sekä hieman kukkamaisia vivahteita.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on etupäässä vehnäinen, hedelmäinen sekä mausteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Runko on kirkkaankeltainen ja hieman samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Sitten kritiikin pariin. Miksi ihmeessä Laitila tuo (tai saa edes tuoda) Alkon käsityöläisoluiden valikoimaan mukaan oluen, jota on myyty 4,7 % versiona jo iät ja ajat. Muut panimot ovat panostaneet tuotekehitykseensä ja luoneet uusia ja yrittelijäitä oluita käytännössä vain tätä "tapahtumaa" varten. Todella mielikuvituksetonta, ei minulla muuta...

Arvio: 63/100

23.2.2018

Rocking Bear Tuorsniemi Bitter Ale

Rocking Bear Tuorsniemi Bitter Ale

Panimo: Rocking Bear Brewers
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 12,5 °P
Katkeroaineet: 36 EBU

Maku: Tuorsniemi Bitter Ale erittäin mieto, melko makea (maltainen) ja kuivahedelmäinen olut. Näiden lisäksi sen maku on myös sitrusmainen, pähkinämäinen sekä hennosti kukkainen. Erikoisinta siinä on, ettei alkoholi maistu lainkaan vaikka kyseessä on kuitenkin 6 prosenttiyksikön vahvuinen tekele.

Tuoksu: Oluen varsin kevyttä ja haalea tuoksua voi mainostaa aromiltaan lähinnä makeaksi, sitrusmaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on pähkinänruskea ja hieman utuinen sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tuorsniemi Bitter Alelta odotin lähtökohtaisesti paljon. Se osoittautui kuitenkin pienoiseksi pettymykseksi eikä vastannut aivan niitä odotuksia, joita minulla sille oli. Kiitosta annan sille kuitenkin tyylikkäästä visuaalisesta ilmeestä sekä tyylipuhtaudesta.

Arvio: 70/100

22.2.2018

Orava Brewing Orwellian Nightmare Imperial Stout

Orava Brewing Orwellian Nightmare Imperial Stout

Panimo: Orava Brewing (CoolHead Brew)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 23,0 °P
Katkeroaineet: 45,0 EBU

Maku: Orwellian Nightmare on espressomainen, makean siirappinen ja tummasuklainen olut. Sen muutoin hyvin mallasleipäistä ja tummahedelmäistä makua seuraa katkera sekä voimakas jälkimaku.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on melko makea, paahteinen sekä kahvimainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on mustanruskea ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka hieman niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Tämä erittäin mielenkiintoisen nimen ja etiketin omaava tuotos on Orava Brewing-nimisen pienpanimon käsialaa. Se on kaikin puolin tyylikäs ja onnistunut käsityöläisolut, joka istui omaan makuuni varsin hyvin. Siitä ei suuria virheitä tai puutteita löytynyt ja siksi uskallaan antaa sille varsin hyvän pisteytyksen.

Arvio: 81/100

21.2.2018

Radbrew Don of Wasteland

Radbrew Don of Wasteland

Panimo: Radbrew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 11,4 °P
Katkeroaineet: 37 EBU

Maku: Don of Wastelandin hieman makeaa, sitrusmaista ja mausteista makua voi kuvailla myös jonkin verran hiivamaiseksi, vehnäiseksi sekä muromaiseksi. Sen jälkimaku on miedosti katkera ja vain asteen verran kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan yksinkertaisempi ja arominsa puolesta etupäässä sitrusmainen, mausteinen sekä hiivamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja hivenen samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Don of Wasteland on upealla He-Man-aiheisella etiketillä varustettu käsityöläisolut. Se on keskiverto saison, jonka makumaailma on siedettävä ja kokonaisuus ehkä turhankin kevyt ja mieleenpainumaton. Mukiinmenevää tekemistä ei sen enempää tai sen vähempää.

Arvio: 72/100

20.2.2018

Malmgård Imperial Oatmeal Stout

Malmgård Imperial Oatmeal Stout

Panimo: Malmgårdin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 21,0 °P
Katkeroaineet: 60 EBU
Väri: 400 EBC

Maltaat: Malmgård Special Pale, Crystal, Roasted, Oats
Humalat: Mosaic, Cascade, Citra

Maku: Malmgård Imperial Oatmeal Stout on voimakkaalla ja katkeralla jälkimaulla varustettu, runsas ja täyteläinen olut. Makunsa puolesta sitä voi kuvailla mm. paahteiseksi, kauramaiseksi, tummahedelmäiseksi, kaakaoiseksi, havumaiseksi sekä yrttiseksi.

Tuoksu: Aromiltaan olut on lähinnä paahteinen, kaakaoinen sekä kauramainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka varsin niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Malmgård Imperial Oatmeal Stout oli tyylipuhdas ja ammattimaisesti valmistettu käsityöläisolut. Sitä valmistettiin panimonsa julkaisemien tietojen mukaan 2000 litran erä ja yksi sen keskeisimmistä ainesosista oli Malmgårdin omilta pelloilta kerätty kaura. Olutta suositeltiin nautittavaksi sille soveltuvasta lasista ja vielä 12-14 asteen lämpöisenä.

Arvio: 83/100

19.2.2018

Tuju Export Stout N:O 2

Tuju Export Stout N:O 2

Panimo: Panimoyhtiö Tuju
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 18,4 °P
Katkeroaineet: 60 EBU

Maltaat: Pale Ale, Münich, Crystal 150, Crystal 300, Black, Roasted Barley, Rolled Oats
Humalat: Columbus, Willamette

Maku: Export Stout N:O 2 jykevää, mutta pehmeää makua on helppo on luonnehtia ennen kaikkea paahtomaltaiseksi ja ruisleipämäiseksi, mutta samalla myös jonkin verran mausteiseksi, tummasuklaisiseksi sekä mokkamaiseksi.


Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta tätä alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on hyvin tumma ja samea sekä vaahtokukka sopivan runsas ja kermainen.

Loppukommentit: Panimoyhtiö Tujun valmistama Expert Stout N:O 2 oli yksiä käsityöläispruuvin iloisimpia yllätyksiä. Pullon käärme-aiheisen etiketin takaa paljastui tyylikäs ja tasapainoinen olut, jota oli ilo nauttia ja juoda. Esimerkillistä työtä, lisää tällaisia kiitos.

Arvio: 82/100

18.2.2018

Mufloni Hermansson Barley Wine

Mufloni Hermansson Barley Wine

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Kantavierre: 22,9 °P
Katkeroaineet: 54 EBU

Maku: Hermansson Barley Winen melko voimakas humalointi ja pehmeä maltaisuus tekevät sen mausta ennen kaikkea makean (siirappisen), mallasleipämäisen sekä hieman paahteisen. Oluen muutoin alkoholimaisessa maussa esiintyy myös yrttisiä, sitrusmaisia sekä tummahedelmäisiä sävyjä.

Tuoksu: Oluen pääosin makeaa ja hedelmäistä tuoksua voi luonnehtia myös hieman alkoholimaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on siirapinvärinen ja melko samea sekä sitä somistava vaahtokukka kohtalaisen niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mufloni Hermansson oli varsin miellyttävä olut. Sen kaikki osa-alueet toimivat hyvin yhteen ja tekivät siitä helposti lähestyttävän sekä sopivan tasapainoisen käsityöläisoluen. Vaikkei se lukeudukkaan aivan tyylilajinsa parhaimmistoon niin se on kuitenkin ehdottomasti maistamisen arvoinen tekele.

Arvio: 78/100

17.2.2018

Vakka-Suomen Prykmestar Kölschbier

Vakka-Suomen Prykmestar Kölschbier

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Kölsch
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 12,9 °P
Katkeroaineet: 55 EBU

Maltaat: Pilsner, Wheat
Humalat: Magnum, Hallertau Perle

Maku: Prykmestar Kölschbierin viljaista, makean karamellista ja sitrusmaista kokonaisuutta voi kuvailla myös ruohomaiseksi, mausteiseksi sekä viheromenaiseksi.



Tuoksu: Oluen melko raikas ja pirteä tuoksu on aromiltaan etupäässä sitrusmainen, viljainen sekä ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Vakka-Suomen valmistama Prykmestar Kölschbier on alkuperäsuojattua ja saksalaista perinneolutta imitoiva suomalaisversio. Se on pyritty valmistamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä esikuvaansa, perinteistä saksalaista Kölsch-hiivaa myöden. Mielenkiintoinen tuttavuus kaikin puolin, suosittelen maistamaan.

Arvio: 74/100

16.2.2018

Saimaan Luomu Pilsner

Saimaan Luomu Pilsner

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,8 °P
Katkeroaineet: 70 EBU

Maltaat: Special Barley and Oats
Humalat: Target, Mandarina Bavaria

Maku: Saimaan Luomu Pilsner on voimakkaalla humaloinnilla varustettu, makea ja keksimäisen maltainen olut. Oluessa maistuvat myös sitrusmaiset ja yrttiset vivahteet sekä pippurinen mausteisuus ja mieto hedelmäisyys. Jälkimakunsa puolesta olut on erittäin katkera ja todella kuiva.


Tuoksu: Oluen tuoksu on ennen kaikkea makea, sitruksinen ja yrttimäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Saimaan Luomu Pilsner on aurinkoenergialla tuotettu olut. Se on valmistettu Mattisen yhden viljelijän tilalta saaduista luomuohrista -ja kauroista. Pilseneriksi tämän olut oli ehkä tavallista hieman makeampi ja voimakkaammin humaloitu, mutta muilta osin kutakuinkin perinteinen.

Arvio: 70/100

15.2.2018

Teerenpeli Hullujussi

Teerenpeli Hullujussi

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 17,0 °P
Katkeroaineet: 23,0 EBU

Maltaat: Pilsner, Dark Ale, Dark Caramel, Roasted
Humalat: Hallertau, Northern Brewer, Aurora

Maku: Teerenpeli Hullujussi on miellyttävän makea (karamellinen/siirappinen), paahtomaltainen ja tummasuklainen olut. Näiden lisäksi sen makua voi luonnehtia myös mausteiseksi sekä jonkin verran kuivahedelmäiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on varsin makea, paahteinen sekä suklaisten vivahteiden sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on tummanruskea ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Teerenpeli Hullujussia on valmistettu vain pieni "käsityöläiserä". Se pohjautuu vuonna 2008 valmistettuun samannimiseen olueeseen, mutta on reseptiltään uudistettu. Se on makunsa ja arominsa puolesta monia perinteisiä porttereita miedompi ja samalla myös asteen verran makeampi. Hauskaa nimeään lukuun ottamatta, olut ei ollut valitettavasti millään tavalla mielenpainuva.

Arvio: 69/100

14.2.2018

Honkavuoren 694 Tupla IPA

Honkavuoren 694 Tupla IPA

Panimo: Panimo Honkavuori
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,7 %

Kantavierre: 17,6 °P
Katkeroaineet: 71 EBU

Maltaat: Pale Ale, Münich, Cara Plus 150, Cara Pale, Cookie, Caramel 100
Humalat: Chinook, Centennial, Cascade, Citra

Maku: 694 Tupla IPA on voimakkaasti humaloitu, hieman paahteinen ja makean toffeinen olut. Sen muutoin keksimäisen maltaisessa ja pähkinäisessä maussa esiintyy myös yrttimäisiä ja kukkaisia vivahteita. Näiden lisäksi oluen jälkimaku on varsin katkera ja todella pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen kovin hento ja vaisu tuoksu on aromiltaan lähinnä makea, paahteinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä melko öljymäinen. Runko on hieman punertava ja jokseenkin synkkä sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas, mutta pitsimäinen.

Loppukommentit: Honkavuoren valmistama 694 Tupla IPA on "pikkuveljeään" 347 Session IPA:a parempi olut. Sen monipuolinen mallaspohja ja runsas humaloiden käyttö tekevät siitä lähtökohtaisesti mielenkiintoisen tuttavuuden. Olisin toivonut heiltä kuitenkin hieman rohkeampaa ja poikkeuksellisempaa lähestymistapaa, sillä onhan kyse vain kerran saatavilla olevasta käsityöläisoluesta.

Arvio: 71/100

13.2.2018

Ruosniemen Mandarina Lomittaja

Ruosniemen Mandarina Lomittaja

Panimo: Ruosniemen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 6,3 %

Kantavierre: 13,4 °P
Katkeroaineet: 28 EBU

Maltaat: Pilsner
Humalat: Mandarina Bavaria

Maku: Mandarina Lomittajan etupäässä makean karamellista, mandariinimaista ja kuivahedelmäistä makua voi luonnehtia myös sitrusmaiseksi, yrttiseksi sekä pippurimaiseksi. Jälkimaultaan olut pehmeä, mutta pitkäkestoinen.



Tuoksu: Oluen makuaan pelkistetympi tuoksu on aromiltaan lähinnä makea, mausteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tätä kuivahumaloinnin läpikäynyttä saisonia on valmistajan mukaan valmistettu 2000 litran erä. Ilahduttavaa oluessa on se, että siinä todella maistuu mandariini aivan kuten oluen nimi antaa osviittaa. Toisaalta taas oluen mausteisuus ja yrttimäisyys ovat ehkä liiankin ärhäköitä ja tekevän sen mausta turhankin rajun. Mandarina Lomittaja ei lukeutunut tämänvuotisiin suosikkeihini ja epäilen vahvasti, että ostaisin sitä enää myöhemmin uudestaan.

Arvio: 68/100

12.2.2018

Kimito Brewing British Rye Ale

Kimito Brewing British Rye Ale

Panimo: Kimito Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 14,1 °P
Katkeroaineet: 48 EBU

Maltaat: Rye, Pale Ale, Caramel
Humalat: Admiral, Northdown, Challenger

Maku: British Rye Ale on rukiinen, erittäin makea (siirappinen) ja hieman kuivakakkumainen olut. Sen kokonaisuutta voi kuvailla myös hedelmäiseksi, mausteiseksi sekä kukkamaiseksi. Olut omaa lisäksi miedosti katkeran ja varsin pehmeän jälkimaun.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin makea, hedelmäinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on siirapinvärinen ja samea sekä vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: British Rye Ale on Kimito Brewingin valmistama olut, joka on tyylilajinsa puolesta määritelty erikoisvilja olueksi siinä käytetyn ruismallaksen vuoksi. Valmistajan mukaan sen käyminen ja kypsyminen kestävät yhteensä noin 4 viikkoa. Se lukeutuu mielestäni panimonsa parhaiden oluiden joukkoon ja on samalla varsin onnistunut valinta edustamaan heitä Alkon käsityöläisoluiden valikoimassa.

Arvio: 76/100

11.2.2018

Maku Farmhouse Ale

Maku Farmhouse Ale

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 17,7 °P
Katkeroaineet: 64 EBU

Maltaat: Pilsner, Wheat, Cara Pale
Humalat: Magnum, Chinook

Maku: Farmhouse Ale on miellyttävästi humaloitu, eloisa ja purevan oloinen olut. Sen monimuotoinen ja maanläheinen maku koostuu mm. viljamaisista, sitruksisista, hedelmäisistä, hiivamaisista, mausteisista, marjamaisista ja hennosti havumaisista sävyistä.


Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on erittäin raikas ja makuaan asteen verran pirteämpi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Valmistajan mukaan tämä olut on kunnianosoitus panimon juurille niin Tuusulassa kuin Itä-Suomessa. Se on keskivertoa parempi saison, jonka makumaailma on tarkoin harkittu ja varsin onnistunut. Omaan makuuni se soveltui kohtalaisen hyvin ja siitä syystä annan sille kelpo pisteytyksen.

Arvio: 75/100

10.2.2018

Fiskarsin Drikkekammerat Pale Ale

Fiskarsin Drikkekammerat Pale Ale

Panimo: Fiskarsin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 16,0 °P
Katkeroaineet: 82 EBU

Maku: Drikkekammerat Pale Ale on voimakkaalla humaloinnilla varustettu, keksimäisen maltainen ja makea (karamellinen) olut. Sen vahvassa ja persoonallisessa maussa on havaittavissa myös greippimäisiä, kuivahedelmäisiä sekä havuisia vivahteita. Jälkimaku on katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan yksinkertaisempi ja selkeämpi. Se on aromiltaan makea ja greippimäinen, mutta myös jonkin verran havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Drikkekammerat Pale Ale on Fiskarsin Panimon uusin olut. Se on tyylilajiltaan (Norweigian) American Pale Ale ja ihan ok sellainen. Sen katkeroainepitoisuus on APA:ksi tavallista korkeampi, mikä myös näkyy ja tuntuu oluessa. Kaikin puolin mielenkiintoinen tuttavuus, joka ei ainakaan ensimmäisellä maistelukerralla itseeni kolahtanut.

Arvio: 70/100

9.2.2018

Alkon Käsityöläisoluet 2018



Osallistuin Alkon järjestämään käsityöläisoluiden pruuviin perjantaina 2.2.2018. Paikalle pääsin kuin pääsinkin lakkojärjestelyistä ja VR:n myöhästelyistä huolimatta. Paikalle oli tullut myös muutamia tuttuja kasvoja sekä tietysti Alkon henkilökuntaa.


Alkon tämänvuotisista käsityöläisoluista paikalle oli ehtinyt 19 kaikkiaan 22:sta. Jälkitoimitukseen olivat jääneet Panimo Hiisin, Flying Dutchmanin ja Iso-Kallan oluet. Ne kaikki tulevat kuitenkin noin kuun puolivälissä myyntiin Alkon myymälöihin ja nettikauppaan.


Pruuvissa kerkesin maistelemaan yhteensä 16 kaikkiaan 19 tarjolla olleesta oluesta. Loput päätin tilata kotiini, puuttuvien tuotteiden kera maisteltavaksi. Niistä pyrin laittamaan arviot heti näiden "pruuvioluiden" perään (jotka esittelen tuttuun tapaan yksi kerrallaan). Oluiden tyylikirjo oli kiitettävä ja osallistuvia panimoita oli mukana ennätysmäärä. Muutamien tunnettujen ja itselleni tärkeiden pienpanimoiden puuttuminen listalta harmitti kuitenkin itseäni.


Oluiden tasossa oli jonkin verran heilahtelua ja kaikista niistä en välittänyt suuremmin. Ehkä parhaat mielikuvat itselleni jäivät Kimito Brewingin, Malmgårdin, Panimoyhtiö Tujun ja Mallaskosken oluista. Isoin erityiskiitos menee kuitenkin Radbrew:lle, jonka etiketit jaksavat ihastuttaa minua kerta toisensa jälkeen. Tilaisuus oli jälleen kerran onnistunut ja kiitos tästä kuuluu tilaisuuden järjestäneille tahoille ja Alkolle. PS. Pienet purtavat olivat jälleen kerran suorastaan taivaallisia.

Paulaner Hefeweissbier Dunkel

Paulaner Hefeweissbier Dunkel

Panimo: Paulaner Brauerei (Schörghuber)
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Dunkelweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 12,6 °P
Katkeroaineet: 12,6 EBU
Väri: 43 EBC

Maltaat: Dark Wheat, Light Wheat, Pilsner, Münich
Humalat: Herkules, Taurus

Maku: Hefeweissbier Dunkel on banaanisen hedelmäinen, makean karamellinen ja neilikkaisen mausteinen vehnäolut. Näiden lisäksi oluessa maistuu myös raikas sitruksisuus, hento paahteisuus sekä mieto suklaisuus.


Tuoksu: Oluen erittäin makeaa ja raikasta tuoksua voi kuvailla myös mausteiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on punertavanruskea ja todella samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Hefeweissbier Dunkel on yltänyt tyylilajinsa puolesta Ratebeerin TOP 50-listalle. Se on veikeä vehnäolut, jonka maku muistuttaa ilahduttavasti hedelmäpurkkaa. Sen on ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena ja kannattaa nauttia, jos mahdollista, hanatuotteena.

Arvio: 78/100

8.2.2018

Märkischer Landmann Schwarzbier

Märkischer Landmann Schwarzbier

Panimo: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Landmann Schwarzbierin paahtomaltaisessa ja paahdetun sokerisessa kokonaisuudessa esiintyy myös tumma hedelmäisiä, marjamaisia sekä suklaisia nyansseja. Sen humalointi on mietoa ja jälkimaku pehmeä sekä pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta kuitenkin tätä miedompi ja kevyempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Runko on punertavan musta ja hivenen samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Saksan reissuni positiivisimman yllätyksen tarjosi Märkischer Landmann Schwarzbier. Se sopi omaan makuuni erinomaisesti ja todisti, että myös tästä tyylijalista on löydettävissä tyylikkäitä ja tasapainoisia oluita. Jos pidät sopivan makeista ja hedelmäisistä/marjan makuisista oluista, tässä voisi olla sinulle tutustumisen arvoinen tekele.

Arvio: 82/100

7.2.2018

12 Apostel Pilsner

12 Apostel Pilsner

Panimo: 12 Apostel
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: ~ 5,0 %

Maku: 12 Apostel Pilsner on pehmeä, herkkä ja jopa hieman lattea olut. Sen makua voisi luonnehtia ennen kaikkea makean maltaiseksi ja viljamaiseksi, mutta myös jonkin verran hedelmäiseksi, hennosti yrttiseksi sekä tuoreen ruohomaiseksi.

Tuoksu: Oluen kepeä tuoksu on aromiltaan etupäässä maltainen, hedelmäinen sekä ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Nyt esittelyvuorossa oleva 12 Apostel Pisner onkin sitten asteen verran harvinaisempi olut. Siitä ei löydy lainkaan arvosteluja esimerkiksi Ratebeerissä tai BeerAdvocatessa. Kyseisen oluen join 12 Apostel- nimisessä ravintolassa Berliinissä. Ravintolan menussa sen nimeksi oli määritelty "12 Apostel Berlin Draught Pilsner". Muita tietoa kyseisestä oluesta en löytänyt, mutta arvioisin sen alkoholipitoisuuden olleen noin 5,0% paikkeilla. Pilsener-tyyliseksi oluksi se oli kohtalaisen hyvä ja jos liikutte Berliinissä niin käykäähän sitä maistamassa.

PS. Ravintolan ruoka oli varsin tasokasta ja asiakkaita riitti vaikka muille jakaa.

Arvio: 70/100

6.2.2018

Veltins Pilsener

Veltins Pilsener

Panimo: Brauerei C. & A. Veltins
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11,0 °P

Maku: Veltins Pilsenerin hieman makean, viljaisen ja hedelmäisen maun takaa paljastuu myös sitrusmaisia, yrttisiä sekä jännän heinämäisiä sävyjä. Oluen jälkimaku on lisäksi keskikatkera ja melkoisen kuiva.

Tuoksu: Oluen raikas ja pehmeä tuoksu on aromiltaan ennen kaikkea sitrusmainen, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on vaaleankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Veltins Pilsener on ihan kelpo olut. Se ajaa asiansa ihan kuin mikä tahansa muukin perusolut, mutta ei myöskään yllätä millään osa-alueella. Vastavanlaisia viritelmiä on markkinoilla aivan liikaa ja siksi toivoisinkin näiden panimoiden kehittävän uusia ja innovatiivisia lähestymistapoja tähän ongelmaan.

Arvio: 61/100

5.2.2018

Berliner Kindl Jubiläums Pilsener

Berliner Kindl Jubiläums Pilsener

Panimo: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 23,0 EBU

Maku: Jubiläums Pilsener on melko miedosti humaloitu, viljamainen ja makean maltainen olut. Näiden lisäksi sen maku on myös jonkin verran hedelmäinen, hennosti sitruksinen ja yrttimäinen sekä täynnä kukkaisia/ruohomaisia vivahteita. Jälkimakunsa puolesta olut on verrattain katkera ja melko kuiva.

Tuoksu: Oluen kevyt ja hento tuoksu on aromiltaan etupäässä makea, viljainen sekä kukkamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Jubiläums Pilsener ei ollut mikään huono perusolut. Pidin sitä selkeästi parempana, kun kyseisen panimon miedompaa perusversiota. Sen tyylipuhdas kokonaisuus miellytti minua ja toivon saavani maistaa sitä uudestaan nimenomaan hanaversiona.

Arvio: 75/100

4.2.2018

BRLO Pale Ale

BRLO Pale Ale

Panimo: BRLO
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %
IBU-arvo: 40

Maltaat: Pilsner, Münich, Wheat, Cara
Humalat: Cascade, Centennial, Citra, Saphir, Willamette

Maku: BRLO Pale Ale on veikeällä humaloinnilla varustettu, varsin makea ja pehmeän maltainen olut. Sen mausta vastaavat pääosin trooppinen hedelmäisyys ja greippinen sitruksisuus sekä kukkamaisuus ja mausteisuus.

Tuoksu: Oluen raikas ja tuore tuoksu on aromiltaan ennen kaikkea sitruksinen, hedelmäinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tänään esittylyvuoron ottaa saksalaisen BRLO:n valmistama American Pale Ale. Se oli reissuni varsinainen valopilkku, sillä käytännössä kaikki muut maistamani tuotteet olivat enemmän tai vähemmän perinteisiä saksalaisoluita. Pidin tästä oluesta kohtalaisen paljon enkä löytänyt siitä sen suurempaa valittamisen aihetta.

Arvio: 76/100

3.2.2018

Franziskaner Weissbier Royal

Franziskaner Weissbier Royal

Panimo: Spaten-Franziskaner-Bräu (InBev)
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Franziskaner Weissbier Royal on makean karamellinen, erittäin vehnäinen ja runsaan hedelmäinen (lähinnä banaanimainen) olut. Sen maussa esiintyy myös mausteisuutta ja hiivamaisuutta sekä miedosti sitrusmaisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on todella makea, vehnämäinen sekä äärimmäisen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kuparinruskea ja hyvin samea sekä vaahtokukka erittäin runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Weissbier Royal oli omaan makuuni Franziskanerin valmistamista vehnäoluista kaikista huonoin. Sinäänsä mitään suurempaa vikaa siinä ei ollut, mutta kyseisen sarjan muut versiot ovat vain sen verran tasoikkaita. Näistä kommenteista huolimatta uskallan mainostaa tätä olutta varsin toimivaksi ja onnistuneeksi.

Arvio: 77/100

2.2.2018

Licher Pilsner

Licher Pilsner

Panimo: Licher Privatbrauerei (Bitburger)
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Licher Pilsner on keskiasteisesti humaloitu, kevyt ja kohtalaisen raikas olut. Sen makean maltaisessa ja viljamaisessa maussa on havaittavissa myös ruohoisia, sitrusmaisia sekä miedosti yrttisiä nyansseja.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on varsin makea, viljainen sekä ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on kellertävä ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Licher Pilsner on kevyt ja helposti lähestyttävä olut. Sen maku on kuitenkin turhan mieto ja pelkistetty ja olisin kaivannut siltä hieman rosoisempaa sekä hedelmäisempää otetta. Miksikään mestariteokseksi tätä olutta on turha ylistää, mutta ei se täysin huonokaan ole.

Arvio: 64/100

1.2.2018

Landskron Pupen-Schultzes Schwarzes

Landskron Pupen-Schultzes Schwarzes

Panimo: Landskron Brauerei
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 3,8 %

Kantavierre: 9,8 °P

Tarjoilulämpötila: 8 °C

Maku: Pupen-Schultzes Schwarzes on erittäin makea, herkullisen tumma hedelmäinen sekä paahtomaltainen olut. Näiden lisäksi makua uskaltaa kuvailla myös lakritsimaiseksi sekä hieman suklaiseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen eikä näin ollen luo yllätyksen elementtejä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kevyt, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sen vaahtokukka runsas ja melko kermamainen.

Loppukommentit: Tämä miedolla alkoholipitoisuudella varustettu "perusolut" yllätti itseni positiivisesti. Sen kaikki elementit olivat kunnossa ja mikä tärkeintä, maku oli kohdillaan. Se oli tyylikäs olut, jota suosittelen myös muiden jossain vaiheessa kokeilemaan.

Arvio: 80/100