30.9.2018

Blue Point Toasted Lager

Blue Point Toasted Lager

Panimo: Blue Point Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Amber Lager / Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 28

Maku: Blue Point Toasted Lager on olut, jonka leipämäisen maltaisessa, makean karamellisessa ja viljamaisessa maussa on havaittavissa myös mausteisuutta sekä paahteisia ja miedosti hedelmäisiä sävyjä. Sen jälkimaku ei ole järisyttävän katkera, mutta kuitenkin sopivan riittoisa.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut ei tuo minkäänlaisia yllätyksiä vaan on selkeästi makea, paahteinen ja viljamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Toasted Lager on panimonsa flagship-olut. Se on 6 eri maltaalla ja hieman paahteisella twistillä varustettu amerikkalaistyylinen amber olut. Hienosta tarinastaan huolimatta tämä olut onnistunut vakuuttamaan minua vaan jäi niin makunsa kuin muunkin olemuksensa puolesta vain keskiverroksi pohjahiivaolueksi.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 63/100

29.9.2018

Magic Hat #9

Magic Hat #9

Panimo: Magic Hat Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Fruit Beer
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

IBU-arvo: 20

Maku: Magic Hat #9 on hyvin hedelmäinen ja vahvasti aprikoosin makuinen olut. Tämän lisäksi sen mausta löytyy myös karamellimaisia, kukkaisia, sitrusmaisia sekä viljaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen varsin makeaa ja pääosin hedelmäistä tuoksua kuitsuisin erittäin aprikoosimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa mainostaisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä melko öljymäiseksi. Oluen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka varsin niukka ja samettinen.

Loppukommentit: Magic Hat #9 on hedelmäolut, jonka käymisprosessissa on hyödynnetty 150-vuotta vanhaa englantilaista oluthiivakantaa. Tyylinsä mukaisesti se on viehkeän hedelmäinen olut, joka sopisi mielestäni erinomaisesti erilaisten jälkiruokien seuralaiseksi. Lisäksi Magic Hat #9 oli ensimmäinen olut, jonka kyseiseltä panimolta join, muttei tämän perusteella varmasti viimeinen.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 74/100

28.9.2018

Coney Island Mermaid Pilsner

Coney Island Mermaid Pilsner

Panimo: Coney Island Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

IBU-arvo: 30

Maku: Mermaid Pilsnerin miedosti humaloidussa ja makean maltaisessa maussa esiintyy mm. viljaisia, hedelmäisiä, kukkaisia, mausteisia sekä sitrusmaisia vivahteita.

Tuoksu: Olut on arominsa puolesta viljainen, hedelmäinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja varsin öljymäiseksi. Lisäksi sen runko on kellertävä ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka hintelä ja samettinen.

Loppukommentit: Mermaid Pilsner on olut, joka esiintyi hyvin vahvasti monissa newyorkilaisissa ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Se on pilsener- tyyliseksi olueksi varsin hyvä ja kestää vertailua myös saksalaisia esikuviaan vastaan. Mielenkiintoinen tuttavuus kaikin puolin, lisää tällaisia kiitos.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 76/100

27.9.2018

Brooklyn Pilsner

Brooklyn Pilsner

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 12,5 °P

Maltaat: German Pilsner
Humalat: Perle, Saaz, Hallertauer Mittelfrueh

Maku: Brooklyn Pilsnerin pehmeä maku koostuu mausteisista, hedelmäisistä, kukkaisista, karamellimaisista, viljaisista sekä leipämäisistä vivahteista. Sen jälkimaku on sen tyylilajille sopivasti katkera ja kaikin puolin riittoisa.

Tuoksu: Oluen hyvin luokseen kutsuvaa aromia kuvailisin makean karamelliseksi, kukkamaiseksi sekä viljaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä koristava vaahtokukka ohut ja samettinen.

Loppukommentit: Olipa kuka tahansa, mitä mieltä tahansa, niin tämä olut on täydellinen Pilsener. Oluena tämä saksalaistyylisesti valmistettu pilsener on lähes omaa luokkaansa ja viime vuosien aikana vain muutama yksittäin olut, kuten Founders PC Pils on yltänyt sen tasolle. Yllätyin tämän oluen puolesta aivan täydellisesti, sillä odotin juovani jotain peruskamaa, josta ei paljoa kerrottavaa jälkipolville jäisi. Ehkäpä näemmä tämän hienon oluen vielä jossain vaiheessa kauppojen hyllyillä, mutta siitä vastuun jätämme maahantuojille ja Sinebrychoffin väelle.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 87/100

26.9.2018

Lagunitas A Little Sumpin' Sumpin' Ale

A Little Sumpin' Sumpin' Ale

Panimo: Lagunitas Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 18,4 °P
IBU-arvo: 64,2

Maku: Makunsa puolesta A Little Sumpin' Sumpin' Ale on hedelmäinen, greippinen, sitruksinen, makean karamellinen, ruohomainen, havuinen sekä vehnämäinen.

Tuoksu: Sen hyvin raikas ja aromaattinen tuoksu on profiililtaan lähinnä hedelmäinen, greippinen ja havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kuvailisin keskitäyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Sen runko on viljanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä päällystävä vaahtokukka nopeasti häviävä ja samettinen.

Loppukommentit: A Little Sumpin' Sumpin' Ale on vahvasti vehnänmakuinen IPA, joka ensimmäisellä maistelukerrallaan saattaa olla monelle varsinainen yllätys. Se ei ole kaikkein helpoin olut juoda, sen pehmeästä ja "liukkaasta" suutuntumastaan huolimatta. Jos kuitenkin pidätte vehnäoluista ja niiden omalaatuisesta makumaailmasta, silloin uskon, että te pidätte myös tästä.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 73/100

25.9.2018

Dogfish Head 60 Minute IPA

Dogfish Head 60 Minute IPA

Panimo: Dogfish Head Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 60

Maku: 60 Minute IPAn voimakas humalointi ja makea maltaisuus tekevät siitä sitrusmaisen, havuisen, ruohomaisen, greippisen, hedelmäisen sekä mausteisen oluen. Lisäksi sen jälkimaku on tyylilajilleen uskollisesti hyvin katkera ja melko kuivahko.

Tuoksu: Oluen vahvaa aromia hallitsee havumaisuus, sitruksisuus sekä hedelmäisyys.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tämä East Coast IPA on panimonsa flagship-olut. Sen valmistuksessa on käytetty Luoteis-Yhdysvalloissa kasvaneita humalalajikkeita, joita on oluen nimen mukaisesti keitetty yhteensä 60 minuutin ajan. Olin metsästänyt tätä olutta hyvin pitkään (kuten myös myöhemmin esittelyyn tulevaa 90 Minute IPAa) ja mikä parasta, kun sain sen vihdoin käsiini, se oli aivan tuoretta.

Olut on juotu @ Double Tree by Hilton, New York (USA)

Arvio: 88/100

24.9.2018

Alaskan Amber

Alaskan Amber

Panimo: Alaskan Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Altbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 13,3 °P
IBU-arvo: 18
Väri: 43,3 EBC

Maku: Alaskan Amber on miedolla humaloinnilla varustettu, miellyttävän makea ja hieman paahteinen olut. Tämä kombinaatio tekee sen mausta kuivahedelmäisen, kukkaisen, ruohomaisen, makean toffeisen sekä pähkinämäisen. Jälkimakunsa puolesta olut on keskikatkera ja yllättävän pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen varsin aromaattista tuoksua kuvailisin etupäässä makeaksi, hedelmäiseksi sekä ruohomaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on punertava ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Alaskan Brewing Company on yksiä niitä panimoita, joiden oluita haluaisin päästä juomaan yhä useammin. Tällä kertaa esittelyvuoroon nostin sen jo klassikoksi muodostuneen Amber Alen (valmistettu vuodessa 1986 asti). Se on yksiä tyylilajinsa edelläkävijöitä ja varmasti Craft Beer- suuntauksen esikuvia. Hieno olut kaikin puolin, suosittelen.

Olut on juotu @ Beer Park, Las Vegas (USA)

Arvio: 80/100

23.9.2018

Abbaye des Rocs Blanche des Honnelles

Abbaye des Rocs Blanche des Honnelles

Panimo: Brasserie de l'Abbaye des Rocs
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Blanche des Honnellesin äärimmäisen raikasta ja virkistävää makua luonnehtisin sitrusmaiseksi, mausteiseksi (korianterimaiseksi), hiivamaiseksi, vehnäiseksi, kukkaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Tuoksu: Oluen aromi ei poikkea juuri maustaan, mutta on kuitenkin tätä miedompi ja hieman simppelimpi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja hieman öljymäiseksi. Sen runko on viljanvärinen ja melko samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Blanche des Honnelles on erinomainen belgialaisolut. Se on kesäoluiden aatelia ja nautinnollisuudeltaan poikkeuksellinen. Pidin suunnattomasti tästä Brasserie de l'Abbaye des Rocsin valmistamasta oluesta, mikä ei ole sinäänsä yllättävää panimonsa huippulaadun tietäen.

Arvio: 86/100

22.9.2018

To Øl Yeastus Christus

To Øl Yeastus Christus

Panimo: To Øl
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,4 %

Maku: Yeastus Christus on jänniä maitohappobakteerin piirteitä omaava ja tammitynnyrikypsytyksestä vaikutteita ottanut IPA. Kun tämä kaikki yhdistetään oluen keskiasteiseen humalointiin ja makeaan maltaisuuteen niin sen mausta saadaan trooppisen hedelmäinen, sitruksinen, hiivamainen, mausteinen, kukkainen, havumainen ja makean karamellinen.

Tuoksu: Oluen hyvin jännä tuoksu on hieman kellarimainen ja hapan. Jottei tämä pelottaisi liikaa juojaansa, löytyy siitä myös hieman perinteisempiä piireitä kuten sitruksisuutta, hiivamaisuutta ja mausteisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen meripihkanvärinen ja hieman samea runko omaa valtaisan vaahtokukan, joka on hitaasti katoava ja samettinen.

Loppukommentit: Jälleen kerran To Øl on onnistunut luomaan jännän, mutta maukkaan oluen. Se on olut, joka ei hyydy loppua kohti ja on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Jos pidätte vähääkään To Øl valmistamista oluista niin älkää jättäkö tätä maistamatta.

“Christianity has been interpreted and rewritten many times since the Almighty had an affair in the Middle East. So we also the took the opportunity of making a new scripture for our Yeastus Christus. We took the beer to (almost holy) Chardonnay barrels and unleashed the Force of Nature in the form of lactic acid bacteria. A bit like the Purgatory… But Yeastus Christus stayed away from sin, decided not to grow any moulds but stay pure and strong and reborn. This reborn Yeastus Crist is ”

Arvio: 84/100

21.9.2018

Löwenbräu Triumphator

Löwenbräu Triumphator

Panimo: Löwenbräu Münich
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,6 %

Kantavierre: 18,2 °P

Maku: Triumphatorin hyvin vahvassa ja hieman alkoholimaisessa maussa esiintyy mm. ruisleipämäisiä, makean karamellisia, tummahedelmäisiä, paahtomaltaisia, suklaisia sekä mausteisia nyansseja.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti hyvin makea, suklainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa luonnehtisin täyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Rungoltaan olut on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Triumphator oli yksiä niitä saksalaisoluita, joita olin jo pitkään halunnut päästä maistamaan. Se ei kuitenkaan osoittautunut aivan niin hyväksi olueksi kuin, mitä sen maine oli antanut ymmärtää. Sen suurimmaksi ongelmaksi muodostui sen aivan liian mausteinen maku, joka ei yksinkertaisesti miellyttänyt minua yhtään. En ymmärrä tällaisen valinnan/päätöksen syitä varsinkaan, kun mietitään, millainen potentiaali tällä oluella olisi voinut olla.

Arvio: 69/100

20.9.2018

St. Austell Admiral's Ale

St. Austell Admiral's Ale

Panimo: St. Austell Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Premium Bitter / ESB
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maltaat: Cornish Gold
Humalat: Styrian Golding, Cascade

Maku: Admiral's Alen makua kuvailisin keksimäisen maltaiseksi, miellyttävän makeaksi sekä kypsän hedelmäiseksi. Siinä esiintyy myös mausteisia, sitrusmaisia ja kukkaisia vivahteita sekä sen jälkimaku on sopivasti katkera.

Tuoksu: Oluen makean karamellinen tuoksu on hedelmäisten ja kukkaisten nyanssien sävyttämä.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on punertava ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Admiral's Ale luotiin aikoinaan Trafalgarin taistelun 200-vuotis juhlapäivän muistoksi. Sen valmistuksessa on käytetty paikallisesti kasvatettua Cornish Gold- mallasta ja aromaattisia humalajikkeita eli Styrian Goldingia sekä Cascadea. Se on erinomainen olut, joka lukeutuu varmasti niin perinteikkäisiin brittioluisiin, joita en jättäisi missään nimessä maistamatta.

Arvio: 81/100

19.9.2018

Bombardier Glorious English

Bombardier Glorious English

Panimo: Charles Wells (Marston's)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Premium Bitter / ESB
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 35

Maltaat: Pale Malt, Crushed Crystal Malt
Humalat: Challenger, Goldings

Maku: Bombardier Glorious English on olut, jonka makean maltainen, miedosti paahteinen ja kypsän hedelmäinen maku sitoo itseensä mausteisia, kukkamaisia sekä hennosti pähkinäsiä vivahteita.

Tuoksu: Olut tuoksu on yllättäen makuaan selkeästi sitrusmaisempi (lähinnä greippimäisempi) ja raikkaampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on melko kevyt, matalahiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen runko on punertava ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Bombardier Glorious English oli yksiä niitä englantilaisia klassikko-oluita, joita minun oli pakko päästä maistamaan. Se on aito ja tyylikäs pubi-olut, jota juodaan usein Britteinsaarilla esimerkiksi työpäivän päätteeksi. Helposta juotavuudesta ja raikkaasta kokonaisuudestaan huolimatta en täysin ihastunut siihen, mitä se minulle tarjosi ja täten joudun omaksi harmikseni antamaan sille vain 62 pistettä.

Arvio: 62/100

18.9.2018

Sandels Pils

Sandels Pils

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Katkeroaineet: 40 EBU

Tarjoilulämpötila: 7-10 °C

Maku: Sandels Pils on katkeran ja melko kuivan jälkimaun omaava olut. Sen hyvin viljaisessa ja karamellimaisessa maussa esiintyy myös ruohomaisia, yrttisiä, mausteisia sekä miedosti hedelmäisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen perin selkeää ja mutkatonta tuoksua luonnehtisin maltaiseksi, viljamaiseksi ja ruohoiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Toinen Olvin uutuusoluista (Sandels Pils) on saksalaistyyppinen Pilsener-olut. Se on vahvaa humalointiaan lukuun ottamatta hyvin perinteinen pilsener, joka näkyy ja tuntuu koko sen olemuksessa. Täysin yllätyksetön se ei kuitenkaan ole, sillä tuo kyseinen humalointi tuo sen makuun jotain pientä, jolla se pystyy erottautumaan edes hieman muista saman tyylilajin/hintaluokan kilpakumppaneistaan.

Kiitos näistä kahdesta näyteoluesta Olville!

Arvio: 64/100

17.9.2018

Olvi Hi-Hop Mild IPA "Iisalmi Guide to Hoppiness"

Olvi Hi-Hop Mild IPA

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 2,5 %

Kantavierre: 6,3 °P
Katkeroaineet: 40 EBU
Väri: 15 EBC

Humalat: Amarillo, Crystal, Cascade

Tarjoilulämpötila: 7 °C

Maku: Hi-Hop Mild IPA on keskiasteisesti humaloitu, kevyen maltainen ja hivenen makea olut. Sen mieto maku on yllättävän monipuolinen sitrusmaisten, greippisten, kukkaisten, hedelmäisten ja mausteisten vivahteidensa ansiosta. Myöskään sen jälkimaku ei ole jäänyt vaisuksi vaan siinä ilahduttavasti katkeruutta.

Tuoksu: Oluen hennon raikas tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin sitruksinen, hedelmäinen ja kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin kevyeksi, matalahiilihappoiseksi ja vetiseksi. Oluen runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Olvin kertoman mukaan tämäntyyppisten mietojen ja kuitenkin perinteisiä alkoholittomia oluita selkeästi maukkaampien oluiden kysyntä, on nyt selvässä kasvussa. Jos tällaisia oluita kuluttajat todella kaipaavat, niin mikäpä siinä, mutta itse kuulun ja pysyn vankasti vahvojen ja täyteläisten oluiden ystävänä/suurkuluttajana. Sanonpa vielä loppuun, että jos pohditte tämän tai minkä tahansa alkoholittoman oluen välillä, niin valitkaa ihmeessä tämä oikeasti oluelta maistuva ultra-low Session IPA.

Arvio: 60/100

16.9.2018

Viven Porter

Viven Porter

Panimo: Brouwerij van Viven
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Makunsa puolesta Viven Porter on melko makea, hieman savumainen sekä runsaan paahteinen. Tämän lisäksi oluen maussa esiintyy myös suklaisia, kaakaoisia ja kahvimaisia nyansseja sekä lakritsimaisia piirteitä.

Tuoksu: Paahteisen ja suklaisen arominsa lisäksi oluen tuoksu on myös sangen kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on yönmusta ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.


Loppukommentit: Viven Porter oli selkeästi paras maistamistani kolmesta Brouwerij van Vivenin valmistamasta oluesta. Se oli kaikin puolin kelvollinen ja hyvin valmistettu olut, jonka maku oli varsin onnistunut ja juotavuus vähintäänkin hyvä. Porter-tyylisten oluiden ystäville Viven Porter on varmasti kokeilemisen arvoinen makuelämys.

Arvio: 78/100

15.9.2018

Viven Imperial IPA

Viven Imperial IPA

Panimo: Brouwerij van Viven
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Humalat: Tomahawk, Simcoe

Maku: Viven Imperial IPA on karamellimaltaisuudensa lisäksi greippinen, kypsän hedelmäinen, kukkainen, havuinen, yrttinen ja melko alkoholin makuinen olut.

Tuoksu: Oluen aromi on varsin makea, sitruksinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on hieman punertava ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka tuhti ja samettinen.

Loppukommentit: Viven Imperial IPA oli ehdottomasti parempi olut kuin samaisen panimon miedompi Viven IPA. Sen maku oli jotenkin täyteläisempi ja kokonaisuus enemmän ipamaisempi. Olen kuitenkin itse ehdottomasti sitä mieltä, että belgialaisten panimoiden kannattaisi keskittyä vanhoihin ja perinteisiin oluttyyleihin, missä he ovat erittäin hyviä ja jättää nämä uudemmat ja trendikkäät oluttyylit muiden tehtäväksi.

Arvio: 73/100

14.9.2018

Sori Brewing Madonna of Sori

Sori Brewing Madonna of Sori

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 13,0 °P
IBU-arvo: 50

Väri: 28 EBC

Maku: Madonna of Sorin sitrusmainen, greippinen, yrttinen, trooppisen hedelmäinen, havuinen ja karamellimainen maku pohjautuu oluen keskiasteiseen humalointiin sekä makeaan maltaisuuteen.

Tuoksu: Oluen raikas tuoksu kätkee taakseen hedelmäisiä, sitrusmaisia sekä havuisia piirteitä.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä hieman öljymäiseksi. Oluen runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Madonna of Sori on sitruunankuorilla ja Mosaic-humaloilla maustettu Session IPA. Se on kaikessa raikkaudessaan helposti juotava ja melko nautinnollinen olut, joka soveltuu erityisen hyvin lämpimien kesäpäivien seuralaiseksi. Tyylilajinsa huomioon ottaen mitään merkittävää vikaa siinä ei ole, joten 76 pistettä luulisi olevan sille varsin kelvollinen arvosana.

"Limoncello inspired single hop Mosaic Session IPA with lemon peel. Inspired by Italian Riviera, where you can also find the town of Sori. In the 16th century, the statue of the Madonna was stolen by pirates. During fights, they threw it into the sea and the statue disappeared. The statue was found again from Sori beach around 50 years later, unharmed. During WWII, the town of Sori was bombarded and the statue ended up in the sea. 11 years later the statue found back to the beach of Sori, again unharmed".

Arvio: 76/100

13.9.2018

Petrus Oud Bruin

Petrus Oud Bruin

Panimo: De Brabandere
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Sour Red / Brown
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Petrus Oud Bruin on tammimaisella twistillä varustettu, hieman hapan ja paahteinen olut. Sen maulle tyypillisiä ovat myös kypsän hedelmäiset, karamellimaiset sekä sokerimaiset vivahteet.

Tuoksu: Olut on makunsa kaltaisesti jonkin verran makea, paahteinen sekä hedelmäinen, mutta toisaalta myös ikävän viinietikkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on mahonginruskea ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Petrus Oud Bruin on yksi De Brabanderen tynnyrikypsytetyistä oluista. Se tunnetaan markkinoilla myös nimellä Petrus Roodbruin. Sen mielenkiintoisesta sekoituksesta huolimatta (lisätietoa alla), se ei kuitenkaan vedä vertoja Aged Palelle, jota henkilökohtaisesti pidän aivan äärimmäisen hyvänä oluena. Joka tapauksessa tynnyrikypsytetyt oluet ovat aina vähintäänkin tutustumisen arvoisia tekeleitä.

"Petrus Roodbruin is a blend of 33% Petrus Aged Pale, pure foeder beer that has been aged for 2 years in oak foeders, and 67% young brown beer. In this blend, the young dark beer contributes the reddish-brown color and the Aged Pale contributes the slightly sour flavor. Petrus Roodbruin is a typically Flemish red ale as tradition dictates".

Arvio: 77/100

12.9.2018

Unibroue La Fin Du Monde

Unibroue La Fin Du Monde

Panimo: Unibroue
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 19

Tarjoilulämpötila: 12-14 °C

Maku: La Fin Du Monde on perusprofiililtaan makea, mausteinen ja hiivamainen. Sen muutoin melko alkoholimaisessa maussa on havaittavissa myös viljaisia, hedelmäisiä sekä sitrusmaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu eroaa maustaan lähinnä sen kukkamaisuuden myötä.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Unibrouen valmistama La Fin Du Monde on päässyt tyylilajinsa osalta Ratebeerin TOP50- listalle. Se on hyvä olut, muttei yllä mielestäni aivan parhaimpien belgialaisten kilpaveljiensä tasolle. Tästä huolimatta se on ehdottomasti maistamisen arvoinen olut, varsinkin silloin, jos Abbey Tripel- tyyliset oluet kiinnostavat sinua.

Arvio: 78/100

11.9.2018

Drake's 1500 Pale Ale

Drake's 1500 Pale Ale

Panimo: Drake's Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,2 °P
IBU-arvo: 48

Maltaat: 2-Row, Crystal 35
Humalat: Hallertau Mandarina, Lemondrop, Simcoe, Amarillo, Cascade

Maku: 1500 Pale Alen keskiasteinen humalointi ja karamellimaltaisuus tekevät sen mausta paitsi makean niin myös havuisen, greippisen, sitrusmaisen, trooppisen hedelmäisen sekä miedosti kukkaisen.

Tuoksu: Oluen hyvin voimakas ja aromaattinen tuoksu on ennen kaikkea sitruksinen, hedelmäinen sekä havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Drake'sin 1500 Pale Ale oli ihan ok olut, mutta jotenkin olisin odottanut siltä hieman enemmän. Jäin ehkä liiaksi painimaan oluen humaloinnin kanssa, mikä teki sen mausta turhankin mausteisen ja sitrusmaisen. Muutoin pidin sen kokonaisuutta toimivana ja juotavuutta hyvänä.

Arvio: 75/100

10.9.2018

A. Le Coq Kriek

A. Le Coq Kriek

Panimo: A. Le Coq
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Fruit Beer
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Humalat: Hallertau, Magnum

Maku: A. Le Coq Kriek on makunsa puolesta hapan ja kirsikkainen olut. Siinä maistuu myös sitrusmaisuus, mantelisuus sekä erittäin makea sokerisuus/siirappimaisuus. Lisäksi sen jälkimaku on yllättävän vahva ja samalla pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin hapan, makea sekä kirsikkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä hieman vetiseksi. Oluen runko on tummanpunainen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka jättimäinen ja samettinen.

Loppukommentit: A. Le Coq Kriek olut, joka sisältää 15 % aitoa kirsikkamehua. Se on kaikessa raikkaudessaan ja makeudessaan kelpo janojuoma, mutta olueksi ei kovinkaan kummoinen. Mainostaisin sitä kuitenkin hyväksi vaihtoehdoksi niille, jotka tykkäävät juoda niin lonkeroita kuin siidereitä.

Arvio: 55/100

9.9.2018

Perlenbacher Hefeweissbier

Perlenbacher Hefeweissbier

Panimo: Lidl
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,5 °P

Maku: Perlenbacher Hefeweissbier on hyvin perinteinen vehnäolut. Sen makua luonnehtisin mm. vehnäiseksi, mausteiseksi, neilikkaiseksi, hiivamaiseksi, banaaniseksi, hedelmäiseksi sekä makean karamelliseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu oli runsaan vehnäinen, mausteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut oli melko kevyt, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen runko oli viljanvärinen ja hivenen samea sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Asia, jota ihmettelen suuresti Lidl:ssä on se, että he jaksavat vuodesta toiseen myydä ja pitää kauppojen hyllyllä tällaista kuraa, vaikka heillä olisi helposti saatavilla mahtava määrä saksalaisia huippuoluita. Kun mietitään heidän hinnoittelupolitiikkaansa, kotimaatansa ja vieläpä alkoholiprosentin nostoa kauppavahvuisten oluiden osalta, pitäisi heidän valikoimistaan löytyä helposti useita kymmeniä erinomaisia ja laadukkaita saksalaisoluita. Jos muut ketjut ovat tässä onnistuneet niin, miksi ette myös tekin? Siksipä toivon suuresti, että Lidlissä tämä asia otettaisiin vakavasti: kuunneltaisin asiakkaiden toiveita, seurattaisiin paremmin vallitsevia trendejä sekä samalla lisättäisiin omia myyntejä paitsi erikoisoluiden niin myös muiden tuotteiden osalta. Ei pitäisi olla kovin vaikea yhtälö toteuttaa vai olenko väärässä?

Arvio: 48/100

8.9.2018

Greene King East Coast IPA

Greene King East Coast IPA

Panimo: Greene King
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maltaat: Pale Malts
Humalat: Citra, Centennial, Amarillo, Galaxy

Maku: East Coast IPA:n leipämäinen maltaisuus ja melko mieto jenkkihumalointi tekevät sen mausta sitrusmaisen, mausteisen, kukkamaisen, makean karamellisen sekä hedelmäisen.

Tuoksu: Oluen aromi on makunsa kaltaisesti varsin sitruksinen, kukkainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin melko kevyeksi, matalahiilihappoiseksi sekä vetiseksi. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Nimestään huolimatta Greene Kingin valmistama East Coast IPA muistuttaa tyyliltään hieman perinteisiä brittiläisiä Golden/Blond Aleja. Se on naamioitu ovelasti jenkkihumaloinnilla, minkä vuoksi tähän asiaan ei kiinnitä kovin helposti huomiota. Olipa kyseessä sitten IPA tai Ale, niin joka tapauksessa mestarillisesta oluesta ei tällä kertaa ole kyse.

Arvio: 62/100

7.9.2018

Mufloni Single Hop Simcoe

Mufloni Single Hop Simcoe

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Maku: Mufloni Single Hop Simcoe on olut, jonka melko runsaassa maussa esiintyy mm. yrttisiä, havumaisia, hedelmäisiä, toffeisia, sitrusmaisia sekä keksimäisen maltaisia nyansseja. Sen jälkimaku on tyylilajilleen uskollisesti verrattain kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen pääosin sitrusmaista ja maltaista tuoksua luonnehtisin myös jonkin verran havumaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on kevyt, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen runko on ruskea ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka valtaisia ja samettinen.

Loppukommentit: Single Hop Simcoe oli miedoksi/bitter-tyyliseksi olueksi ihan kohtalainen. Se ei aiheuttanut minussa sen suurempia riemun kiljahduksia vaan teki juuri sen, mitä sen pitikin eli tarjosi minulle uuden ja verrattain onnistuneen makuelämyksen.

Arvio: 67/100

6.9.2018

Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale

Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale

Panimo: Boulevard Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 17,4 °P
IBU-arvo: 38
Väri: 12 EBC

Maku: Tank 7 on sangen hapan saison, jonka makua luonnehtisin ennen kaikkea kypsän hedelmäiseksi, greippisen sitrusmaiseksi, pippurisen mausteiseksi, belgihiivaiseksi sekä kukkamaiseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on varsin kukkainen, hiivamainen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on kellertävä ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Tank 7 Farmhouse Alen valmistuksessa on käytetty veden lisäksi ohra- ja vehnämaltaita, jenkkihumaloita sekä belgihiivaa. Saisoniksi se on keskivertoa hieman parempi, muttei ainakaan omaan makuuni mitenkään ainutlaatuinen tai ihmeellinen. Sen hinta-laatusuhde on kuitenkin kohdillaan, joten siinä mielessä se ei ole yhtään pöllömpi ostos.

Arvio: 72/100

5.9.2018

Viven Master IPA

Viven Master IPA

Panimo: Brouwerij van Viven
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 50

Maku: Makunsa puolesta Viven Master IPA on hedelmäinen, sitruksinen, kukkainen, makean maltainen sekä yrttimäinen. Lisäksi oluen jälkimaku on varsin katkera ja kuivahko.

Tuoksu: Oluen melko erikoinen tuoksu on makuaan selkeästi hiivamaisempi ja samalla pehmeämpi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja hieman samea sekä sitä somistava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: En oikein innostunut tästä paljon hyviä arvosteluja keränneestä belgialaisoluesta. Se, kuten moni muukin Belgiassa valmistettu IPA, on usein makunsa puolesta enemmän belgityylinen ale kuin perinteinen IPA. Syy, miksi annan tälle oluelle hieman keskivertoa matalamman pisteytyksen on sen maku, joka ei vain yksinkertaisesti sopinut yksi yhteen omien mieltymysteni kanssa.

Arvio: 66/100

4.9.2018

Hiisi Pecko Brett IPA

Hiisi Pecko Brett IPA

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Kantavierre: 14,7 °P
IBU-arvo: 50

Väri: 8 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Pecko Brett IPA on hapan ja tallimaisia piirteitä sisältävä olut. Sen vahvasti hiivaisessa ja sitrusmaisessa maussa on havaittavissa myös hedelmäisiä, kukkaisia sekä keksimäisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on kellertävä ja melko kirkas sekä vaahtokukka todella valtava ja samettinen.

Loppukommentit: Hiisi Pecko on hapanolut, joka on höystetty Pekko-humalalla ja brettahiivalla.  Sen kokonaisuus oli jotenkin vaisu ja ainakin itselleni siitä jäi käteen enemmän negatiivista kuin positiivista. En oikein päässyt sinuiksi tämän oluen kanssa, joten tästä syystä joudun antamaan sille noin keskiverron pisteytyksen.

 "Pellonpoika colmes polves, kellerissä alisessa // Cadzelee mait, cuin acanoita - putkachtelee pacanoita. // Tauiaan kurkia keskyttepi, jywäsillä jumaluhden // Rauoisasti rackasthaen - cuutamon corret cukoistauat."

Arvio: 68/100

3.9.2018

Mufloni Appeaua Porter

Mufloni Appeaua Porter

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Mufloni Appeaua Porter on hieman hapan olut, jonka paahtomaltaisessa ja suklaisessa maussa esiintyy myös appelsiinimaisia, hieman kahvimaisia sekä kevyesti mausteisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen pääosin paahteinen ja appelsiinimainen tuoksu on yllävän kevyt ja yksinkertainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen runko on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.


Loppukommentit: Mufloni Appeaua Porter on appelsiininkuorilla ja suklaalla varustettu, hivenen Jaffa-keksin oloinen olut. Sen lähtökohtaisesti melko kiinnostava ja tarkkaan harkittu alkuasetelma ei kuitenkaan toteudu läheskään niin hyvin kuin, mitä siltä ainakin itse osasin odottaa. Beer Hunter'sin olueksi Appeaua Porter oli siis mielestäni selkeä pettymys eikä yllä lähellekään heidän normaalia tasoaan.

Arvio: 58/100

2.9.2018

Põhjala Põhja Konn

Põhjala Põhja Konn

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,8 %

Kantavierre: 19,9 °P
Katkeroaineet: 63,7 EBU
Väri: 17 EBC

Humalat: Columbus, Mosaic, Nelson Sauvin, Waimea, Pacifica, Dr. Rudi, Motueka (Batch #193)

Maku: Põhja Konnin maku on monipuolisen humaloinnin ja karamellimaltaisuuden ansiosta melko makea, trooppisen hedelmäinen, yrttinen ja mausteinen, greippimäisen sitruksinen sekä havumainen. Sen jälkimaku on erittäin katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen viettelevä tuoksu on etupäässä makea, hedelmäinen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on meripihkan värinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Pidin suuresti tämän oluen vahvasta mausta ja tuoreesta olemuksesta. Sen kokonaisuus oli ilahduttavan rohkea ja humalavalinnat onnistuneita. Hienoa työtä jälleen kerran Põhjalan panimolta.

Arvio: 83/100

1.9.2018

Maku Double IPA

Maku Double IPA

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,2 %

Kantavierre: 21,6 °P
Katkeroaineet: 112 EBU
Väri: 24 EBC

Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Cara Malt
Humalat: Magnum, Columbus, El Dorado, Nelson Sauvin

Maku: Maku Double IPAn erittäin voimakkaasti humaloitua ja pehmeän maltaista makua luonnehtisin lähinnä sitrusmaiseksi, yrttiseksi, trooppisen hedelmäiseksi, makean karamelliseksi sekä yllättävän vahvasti alkoholimaiseksi.

Tuoksu: Oluen hyvin vahva ja aromaattinen tuoksu ei poikkea juuri maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Maku Double IPA ansaitsee mielestäni paikkansa suomalaisten Double IPA:jen kärkikastissa. Se on liian alkoholimaista makuaan lukuunottamatta varsin kelvollinen ja onnistunut olut, jonka maku on parhaimmillaan erittäin tuoreena.

Arvio: 77/100