30.6.2021

Saaremaa Tuulik

Saaremaa Tuulik

Panimo: A. Le Coq
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 10,0 °P
IBU-arvo: 15
Väri: 5 EBC

Maku: Saaremaa Tuulik on makean maltainen pohjahiivaolut, jolla on kuivan viljamainen ja ruohoinen jälkimaku. Mausta löytyy myös hedelmiä ja sitruunaa.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on käytännössä vain maltainen ja viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Oluen rungosta on tehty viljankeltainen ja kirkas sekä sen vaahtokukasta kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Saaremaa Tuulik on yksi A. Le Coqin valmistamista peruslagereista. Siihen törmää yleensä Tallinnaan liikennöivillä laivoilla tai muutoin Virossa. Hinnaltaan se on erittäin halpa, mikä tulee nopeasti esiin olutta juodessa.

Arvio: 47/100

28.6.2021

Borg Brugghús Giljagaur Nr.14 (2015)

Giljagaur Nr.14

Panimo: Borg Brugghús
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

IBU-arvo: 45

Maku: Giljagaur Nr. 14 on karamellin ja marmeladin makuinen, kuivahedelmäinen, alkoholinen, kukkainen, yrttinen sekä hieman sitruksinen islantilaisolut.

Tuoksu: Oluen tuoksu, aivan kuten makukin, on makea, hedelmäinen sekä maltaan ja alkoholinen sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Olut on lisäksi tummanpunainen ja samea sekä sillä paksu ja samettinen vaahtokukka.

 

Loppukommentit: Giljagaur tai Gully Gawk on olut, joka on saanut nimensä joulupukkia muistuttavan islantilaisen jouluhahmon mukaan (alla panimon virallinen tarina nimen takaa). Se on kolmesta eri hiivasta sekä slovenialaisista ja amerikkalaisista humalalajikkeista voimansa saava barley wine -tyyppinen pintahiivaolut. Olut on kuivahumaloitu ja alkoholipitoisuudeltaan (olueksi) erittäin vahva.

"Giljagaur, or Gully Gawk, is named after one of the 13 Icelandic Yule Lads who bear little resemblance to Santa Claus. The Yule Lads are the sons of Grýla and Leppalúði, two of the most hideous ogres known to man, and their original role was to strike fear in the hearts of children".

Arvio: 86/100

25.6.2021

Põhjala Cellar Series - Pime Öö PX

Pime Öö PX

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 13,9 %

Kantavierre: 35 °P
IBU-arvo: 60

Maltaat: Pale malt, Munich malt, Special B, Crystal 300, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate malt, Chocolate Rye, Oats

Humalat: Magnum, Northern Brewer

Tarjoilulämpötila: 12-16 °C

Maku: Pime Öö PX on sherryn sävyjä täynnä oleva imperial stout. Oluen maku on myös paahtomaltainen, kirsikkainen, tummasuklainen, tummahedelmäinen, tamminen sekä karamellinen. Vaikka oluen jälkimaku on tumma ja voimakas, niin sen juotavuus / nautinnolli-suus ovat huippuluokkaa.

Tuoksu: Jos oluen tuoksua pitäisi kuvailla vaan muutamalla termillä, niin sanoisin että se on hyvin vahva ja aromaattinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on erittäin täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä lähes kermamainen. Oluella on lisäksi musta ja valoa läpäisemätön runko sekä ruskea ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Pime Öö PX on Pedro Ximenex sherrytynnyrikypsytetty versio Põhjalan Pime Öö oluesta. Se on samalla yksi Põhjalan Cellar Series -sarjan oluista, joita on valmistettu vain rajallinen erä. Olut on suorastaan erinomainen ja sopii erityisesti sherryn mausta pitäville oluenystäville.

Arvio: 87/100




24.6.2021

Lehe Aus Karu Tuleb

Aus Karu Tuleb

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 20 °P
Katkeroaineet: 60 EBU
Väri: 65 EBC

Maku: Aus Karu Tuleb on mausteinen stout, jolla on paahtomaltainen, suklainen, kanelinen, neilikkainen, melassinen sekä rukiinen maku.

Tuoksu: Oluelle on onnistuttu luomaan myös äärimmäisen miellyttävä ja tasapainoinen tuoksu, joka on paahteinen sekä mausteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä pehmeän silkkinen. Lisäksi olut on musta ja läpinäkymätön sekä sillä on kuohkea ja hieman kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä karhu-aiheisella teemalla esiintyvä virolaisolut rakentuu kuuden eri maltaan, ceyloninkanelin sekä madagaskarin neilikan varaan. Sen maku on erittäin hyvä ja juotavuus erinomainen.

Arvio: 84/100

21.6.2021

Lehe Klerre

Klerre

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 20,0 °P
IBU-arvo: 50
Väri: 200 EBC

Maku: Klerre on paahtomaltainen olut, jossa belgihiiva, kandisokeri ja Jarrylo-humala tekevät mausta makean, hiivaisen, hedelmäisen, ruohoisen sekä mausteisen. Oluen vahva alkoholipitoisuus tuntuu, mutta se ei onneksi ole keskiössä.

Tuoksu: Paahteiselta aromiltaan olut on myös makea ja hedelmäinen.

 

 

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on taas täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on tummanruskea ja samea sekä oluella on muhkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Klerre on varsin hyvä belgityylinen vahva ale. Olueen valittu Jarrylo-humala sopii siihen erinomaisesti ja myös muut elementit ovat kohdillaan. Alla myös hieman tietoa oluen nimestä ja ja siihen liittyvästä kuvasta.

Klerre on hollantilainen vesidemoni, joka näyttäytyy usein jättimäisen mustan koiran muodossa. Klerre on muodonmuuttaja, joten se voi näyttäytyä myös esimerkiksi kissan, lepakon tai sammakon muodossa. Normaalisti Klerre on varsin harmiton, mutta yksinäiselle kulkijalle kohtaaminen pimeänä iltana voi olla viimeinen.

Arvio: 77/100

18.6.2021

Wychwood Black Wych

Black Wych

Panimo: Wychwood Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maltaat: Pale Malt, Black Crystal Malt, Oats
Humalat: Target

Maku: Black Wych on paahtomaltainen ja samalla varsin makea (karamellinen) pintahiivaolut. Maku on myös limppuinen, kahvinen sekä suklainen.

Tuoksu: Edellä mainittujen lisäksi sekä tuoksussa että maussa on merkkejä hedelmistä.

Ulkonäkö ja koostumus: Mitä taas tulee oluen suutuntumaa, niin se on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hennon öljymäinen. Olut on lisäksi musta ja läpinäkymätön sekä sillä on samettinen ja paksu vaahtokukka.

Loppukommentit: Wychwoodin valmistamat oluet ovat aina teemaltaan niin mielenkiintoisia, ettei niitä voi yksinkertaisesti oluthyllyssä ohittaa. Toinen hyvä puoli niissä on, että ne myös maistuvat usein varsin hyviltä. Black Wych on hyvä esimerkki tästä.

Arvio: 74/100

16.6.2021

Fuller's Past Masters 1910 Double Stout

Past Masters 1910 Double Stout

Panimo: Fuller's
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,4 %

Kantavierre: 18.7 °P
Katkeroaineet: 52,15 EBU
Väri: 254 EBC

Maku: Past Masters 1910 Double Stout on paahtomaltainen, suklainen, tummahedelmäinen, metsämarjainen, kahvinen sekä karamellinen pintahiivaolut.

Tuoksu: Vaikka oluen aromi on tumma ja paahteinen, niin makeuttakin siitä löytyy.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Olut on lisäksi ruskeanmusta ja valoa läpäisemätön sekä sillä on kuohkea ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tänään esittelyvuoron sai Past Masters 1910 Double Stout. Kuten oluen nimikin jo kertoo, sen resepti perustuu Fuller'sin vuoden 1910 olueen. Past Master -sarjan oluet ovat olleet pääsääntöisesti varsin hyviä eikä tähänkään olueen tarvinnut pettyä.

Arvio: 76/100

14.6.2021

Fuller's Past Masters 1905 Old London Ale

Past Masters 1905 Old London Ale

Panimo: Fuller's
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: English Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,9 %

Kantavierre: 18.9 °P
Katkeroaineet: 55 EBU

Maku: Past Masters 1905 Old London Ale on maultaan mallasleipäinen, karamellimaltainen, kuivahedelmäinen, pähkinäinen, greippinen, hennosti paahteinen sekä kukkainen.

Tuoksu: Vaikka oluen tuoksussa on havaittavissa humalan aromeita, on tuoksu pääasiassa makea, hedelmäinen sekä maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumasta on tehty täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Väritykseltään olut on punertava sekä kirkas ja sillä on paksu sekä pehmeän samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: 1905 Old London Ale on Past Masters -sarjan kahdeksas olut. Sen resepti juontaa juurensa aina vuoteen 1905. Olut on valittu mukaan Past Masters -sarjaan Fuller'sin olutpanijoiden ja oluthistorijoitsija Ron Pattinsonin toimesta. Lisäksi mainittakoon, että olut on yltänyt omassa tyylilajissaan muun muassa Ratebeerin TOP 50 -listalle. 

Arvio: 78/100

11.6.2021

Bacchus Kriekenbier

Bacchus Kriekenbier

Panimo: Brouwerij Van Honsebrouck
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Oud Bruin / Flanders Red Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Tarjoilulämpötila: 5 °C

Maku: Bacchus Kriekenbier on hennosti paahteinen, hapankirsikkainen, karamellinen, mantelinen sekä marsipaanin makuinen oud bruin. Oluelle luonteenomaista on myös erittäin voimakas ja kuiva jälkimaku.

Tuoksu: Happaman ja kirsikkaisen arominsa lisäksi olut on myös varsin makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma taas on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hennon öljymäinen. Lisäksi oluella on tummanpunainen ja melko samea runko sekä tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Bacchus Kriekenbier edustaa hyvin tunnettua ja perinteikästä belgialaista oluttyyliä. Se on makunsa puolesta hyvin runsas ja muutonkin aromiltaan erittäin vahva. Tämä hienostunut olut on parhaimmillaan maukkaiden juustojen tai suklaan kera tarjoiltuna sekä tietyisti sopivan viileänä nautittuna.

Arvio: 70/100
 

9.6.2021

Mallaskosken High Hopes

High Hopes

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Oat Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 30 EBU

Maltaat: Pale Ale, Cara Plus 10, Oats
Humalat: Magnum, Comet, Citra

Maku: High Hopes on makean maltainen, leipäinen, trooppisen hedelmäinen, sitruksinen, hieman ruohoinen sekä yrtin makuinen Oat Pale Ale.

Tuoksu: Oluen raikasta ja makeaa tuoksua hallitsevat trooppiset- ja sitrushedelmät.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hiukan vetinen. Olut on lisäksi karamellinvärinen ja kirkas sekä sillä on kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mallaskosken High Hopes on suomalaiseen makuun suunniteltu OPA, jonka keskiössä on kaura. Olut ei itse asissa ole yhtään hullumpi ja nykyisin sitä on saatavilla vain 5,2 % vahvuisena versiona.

Arvio: 74/100

7.6.2021

Alberga King's Road

King's Road

Panimo: Alberga Brewing Co.
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 10.8 °P
Katkeroaineet: 16 EBU
Väri: 6 EBC

Maltaat: Pilsner, Münich
Humalat: Chinook

Maku: King's Road on hunajamaltainen ja miedosti humalaloitu pohjahiivaolut. Makean maltaisen makunsa lisäksi olut on hedelmäinen, sitruksinen, yrttinen sekä ruohoinen.

Tuoksu: Oluella on makea, maltainen sekä hedelmäinen ominaistuoksu.

 

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja samalla varsin vetinen. Lisäksi olut on kullankeltainen ja kirkas sekä sillä on pehmeä ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: King's Road on Stallhagenin panimolla pantu suomalainen lager-tyylinen olut. Mitään järin erikoista siinä ei ole, mutta on se ainakin helposti juotava ja vaivaton valinta.

Arvio: 66/100

4.6.2021

Borg Ástríkur Klausturöl Nr. 18

Ástríkur Klausturöl Nr. 18

Panimo: Borg Brugghús
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

IBU-arvo: 35

Maku: Ástríkur Klausturöl Nr. 18 on alkoholin makuinen, hiivainen, hedelmäinen (ennen kaikkea persikkainen), makean maltainen, leipäinen, kandisokerinen sekä sitruksinen belgityylinen vahva ale. Oluella on lisäksi kuiva ja mausteinen jälkimaku.

Tuoksu: Alkoholi esiintyy vahvasti myös oluen aromissa, niin kuin hedelmäisyys ja sitruksisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumasta on tehty täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkanruskea ja samea sekä sen vaahtokukka on pehmeä ja samettinen.

Loppukommentit: Borg Brugghúsin valmistaman oluen tarkoituksena on tukea ihmisoikeustyötä ja vuosittain elokuussa järjestettävää seksuaalivähemmistöjen juhlatapahtumaa Reykjavikissa. Oluen nimessä esiintyvä Ástríkur on puolestaan Asterixin istantilainen nimi, joka tarkoittaa ihmistä joka on täynnä rakkautta.

Arvio: 65/100

2.6.2021

De Struise Brouwers Tsjeeses Reserva (Bourbon Barrel Aged) - 2014

Tsjeeses Reserva BBA

Panimo: De Struise Brouwers
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

IBU-arvo: 35

Maku: Tsjeeses Reserva on makea, mausteinen ja vahvasti alkoholin makuinen (bourbonmainen) jouluolut. Maku on myös kuivahedelmäinen, tamminen sekä hiivainen.

Tuoksu: Oluen vahvaa ja voimakasta aromia on pehmennetty karamellin ja hedelmien sopusoinnulla.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan tämä rohkea ja aromikas olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä liukkaan öljymäinen. Oluella on lisäksi punertavanruskea ja erittäin samea runko sekä muhkea ja samettisen pehmeä vaahtokukka.

Loppukommentit: Tsjeeses Reserva on 6 kuukautta bourbon-tammitynnyrissä kypsynyt ja pullossa jälkikäyvä vuosikertaolut. Sen valmistusaineita ovat vesi, ohramallas, ruokosokeri, hiiva sekä mausteet. Oluella on hyvin voimakas maku, joka varmasti jakaa mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

Arvio: 61/100