30.9.2019

Uinta Baba Black Lager

Uinta Baba Black Lager

Panimo: Uinta Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

IBU-arvo: 38,0
Väri: 102,4 EBC

Maltaat: Caramünich, Carafa, Chocolate
Humalat: Hallertau Tradition, Sterling

Maku: Baba Black Lager on olut, joka maistuu paahtomaltaiselle, kahvimaiselle, suklaiselle, hieman savumaiselle, tuhkaiselle ja karamellimaiselle. Lisäksi oluen jälkimaku oli miedosti katkera ja kuivahko.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut oli makuaan tummahedelmäisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut oli melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Oluen noenväristä ja läpinäkymätöntä runkoa päällysti pienikuplainen ja tiivis vaahtokukka.

Loppukommentit: Baba Black Lager oli erinomainen Schwarzbier. Oluen vivahteikkaan maun ansiosta olut oli nautinnollinen juoda. Olut onnistui tehtävässään kunniakkaasti ja ansaitsee täten hyvän arvostelun.

Arvio: 81/100

29.9.2019

Sori Brewing Dark Humor Club Hot Chocolate

Dark Humor Club Hot Chocolate

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,2 %

Kantavierre: 25.6 °P
IBU-arvo: 42,0
Väri: 293,0 EBC

Maku: Dark Humor Club Hot Chocolate on suklaamaltainen olut, jonka alkoholin sävyttämässä maussa esiintyy kaakaoisia, tummahedelmäisiä, kahvimaisia sekä vaniljaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen herkullinen aromi on etupäässä tummasuklainen, vaniljainen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena ja kermamaisena. Oluen runko oli pikimusta ja valoa läpäisemätön sekä vaahtokukka paksu ja kermainen.

Loppukommentit: Dark Humor Club Hot Chocolate on erittäin tyylikäs ja hienostunut Imperial Stout. Olut oli mielestäni erittäin onnistunut ja kaikin puolin ilo juoda. Jos tätä olutta jostain löydätte, niin älkää jättäkö sitä maistamatta.

Arvio: 86/100

28.9.2019

Maistila Keidas

Maistila Keidas

Panimo: Maistila
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Berliner Weisse
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,9 %

Maku: Maistila Keidas on kirpeä ja hapan berliner weisse. Sen vivahteikas maku saa muotonsa persikkaisista, vehnäisistä, sitrusmaisista, viljaisista sekä hieman mausteisista nyansseista.

Tuoksu: Oluen vehnäistä ja sitrusmaista aromia ryhdittää herkullinen persikkamaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on kevyt, voimakas hiilihappoinen sekä vetinen. Oluen viljanväristä ja erittäin sameaa runkoa koristaa kuohkea ja samettinen vaahtokukka.



Loppukommentit: Keidas on persikalla maustettu vehnäolut. Sen kepeä ja kirpakka maku tekevät siitä oivan kesäoluen. Oluen onnistuneen kokonaisuuden kruunasi tyylikäs ja teemaan sopiva etiketti.

Arvio: 74/100

27.9.2019

Bryggeri Vuosi Sata

Bryggeri Vuosi Sata

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 22.6 °P
IBU-arvo: 25
Väri: 38,0 EBC

Maltaat: Pils, Münich, Caramel, Black
Humalat: Magnum

Maku: Bryggeri Vuosi Sadan paahtomaltaisessa ja mallasleipäisessä maussa on havaittavissa kuivahedelmäistä, mausteista, makean toffeista, siirappista, ruohoista sekä sitrusmaista vivahteikkuutta.



Tuoksu: Oluen maku ja tuoksu eroavat toisistaan käytännössä vain tuoksussa vahvemmin esiin tulevan alkoholin aromin myötä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Rungoltaan olut oli ruskeanpunertava ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Bryggeri Vuosi Sata on Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistava olut. Pidin tätä olutta erittäin onnistuneena ja nautin siitä suuresti. Se teki hienolla tavalla kunniaa Suomen itsenäisyydelle ja samalla ehdottomasti maistamisen arvoinen olut.

Arvio: 83/100

26.9.2019

Teerenpeli Jöröjukka

Teerenpeli Jöröjukka

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Dunkler Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 16.7 °P
Katkeroaineet: 12,9 EBU
Väri: 48,0 EBC

Maltaat: Münich, Pilsner, Cara Pale, Chocolate
Humalat: Perle

Maku: Jöröjukan runsas maku on yhdistelmä mallasleipäisiä, kypsän hedelmäisiä, pähkinämäisiä, makean hunajaisia, ruohoisia, yrttisiä sekä suklaisia nyasseja. Lisäksi oluen jälkimaku on melko kuiva ja vahvasti alkoholinen.



Tuoksu: Oluen terävää tuoksua kuvailisin makeaksi, hedelmäiseksi sekä leipämäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut täyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen ruskeanpunertavaa ja sameahko runkoa somistaa ilmava ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Jöröjukka on saksalais-tyylinen Dunkler Bock. Oluessa hyvää olivat sen monipuolinen maku ja täyteläisyys. Pidin olutta varsin onnistuneena, vaikkei se tyylilajiltaan olekaan suuria suosikkejani.

Arvio: 73/100

25.9.2019

Stadin American Barley Wine

Stadin American Barley Wine

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 19,0 °P
Katkeroaineet: 60,0 EBU
Väri: 46,0 EBC

Maku: Oluen alkoholin sävyttämää makua kuvailisin karamellimaltaiseksi, kuivahedelmäiseksi, marjaisaksi, greippiseksi, pähkinämäiseksi sekä kukkaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksua kuvastavat parhaiten termit makea, maltainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen viikunanväristä ja sameaa runkoa päällystää ilmava ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: American Barley Wine on pitkään kypsytetty ja vaalea ohraviiniolut, joka jälkikäy pullossa. Olut saavutti sille asettamani odotukset ja ansaitsee mielestäni hyvän pisteytyksen.

Arvio: 77/100

24.9.2019

Hiisi Kaiku Hefeweizen

Hiisi Kaiku Hefeweizen

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Kaiku Hefeweizen on perinteikäs vehnäolut, joka maistuu vehnämäiselle, leipäiselle, hiivamaiselle, hedelmäiselle, banaanimaiselle sekä mausteiselle.

Tuoksu: Oluen tuoksu oli mielestäni makuaan selkeästi kukkamaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, voimakas hiilihappoisena ja hieman öljymäisenä. Oluen kuparinruskeaa ja erittäin sameaa runkoa päällysti tiivis ja valtavan kokoinen vaahtokukka.



Loppukommentit: Kaiku Hefeweizen oli vuoden 2016 Kymijoki Beer Festivaalin virallinen tapahtumaolut. Olutta oli tuolloin myynnissä vain hyvin rajallinen määrä ja eikä sen tuotantoa tämän jälkeen enää jatkettu.

Arvio: 61/100

23.9.2019

Põhjala / To Øl Ginie (In a Bottle)

Põhjala / To Øl Ginie (In a Bottle)

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maltaat: Cara Pale, Melanoidin, Oat, Pale, Wheat
Humalat: El Dorado, Motueka

Maku: Ginie In a Bottle on hapan ja suolainen gose. Oluessa maistuvat gini, korianteri, kuusenkerkkä, katajanmarja, rosmariini sekä sitrusmainen ja hedelmäinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti oluen aromi on hyvin runsas ja monivivahteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on kevyt, matalahiilihappoinen ja kovin vetinen. Oluen punertavanruskeaa ja sameaa runkoa päällystää ilmava ja pienikuplainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Genie In a Bottle on varsinainen makupommi. Sen valmistuksessa on käytetty mm. Himalajan suolaa, korianteria, katajanmarjoja, kuusenkerkkiä, rosmariinia, inkivääriä ja ruusun terälehtiä. Erikoisia makukombinaatioita etsiville olut on pakkohankinta.

Arvio: 61/100

22.9.2019

Mikkeller Santa's Little Helper

Mikkeller Santa's Little Helper

Panimo: Mikkeller
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,9 %

Kantavierre: 22,8 °P
Katkeroaineet: 23,6 EBU
Väri: 109,0 EBC

Maltaat: Pale, Chocolate, Wheat Flakes
Humalat: Hallertau, Centennial

Maku: Santa's Little Helper on olut, joka maistuu paahtomaltaiselle, makean karamelliselle, tummahedelmäiselle, siirappiselle, mokkamaiselle, mausteiselle sekä vahvalle alkoholille.

Tuoksu: Nämä edellä mainitut elementit toistuvat pitkälti myös oluen aromissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen tummanruskeaa ja läpinäkymätöntä runkoa koristaa kuohkea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Santa's Little Helper on jouluolut, joka on maustettu appelsiininkuorella, korianterin siemenillä ja kandisokerilla. Mielestäni tämä rohkeasti rakennettu olut loi jouluisen tunnelman ja toteutti täten sille asetetun funktion.

Arvio: 75/100

21.9.2019

Lehe Tagasi Etioopiasse

Lehe Tagasi Etioopiasse

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 13,6 °P
IBU-arvo: 19,0
Väri: 20,0 EBC

Maku: Coffee is strong on this one 😄. Edellä todetun lisäksi olut on myös makea, hieman paahteinen, kevyesti mausteinen sekä jonkin verran pähkinämäinen.

Tuoksu: Oluen yllättävän mietoa aromia voi kutsua makeaksi, paahteiseksi ja kahvimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on kevyt, keskihiilihappoinen ja kovin vetinen. Oluen mahonginruskeaa ja sameaa runkoa koristaa pehmismäinen ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä etiopialaisella kahvilla maustettu olut osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi. Pidin olutta varsin onnistuneena, vaikkakin olisin toivonut sen olevan hieman vahvempi ja täyteläisempi.

Arvio: 70/100

20.9.2019

Stockholm Hop Hound

Stockholm Hop Hound

Panimo: Stockholm Brewing Co.
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Hop Houndin makean maltaisessa ja sitruksisessa maussa esiintyy myös viljaisia, hedelmäisiä sekä kukkaisia nyansseja. Lisäksi oluen jälkimaku on keskikatkera ja hieman kuivahko.

Tuoksu: Tunnusomaista olut tuoksulle ovat sitruksisuus, hedelmäisyys ja kukkamaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja varsin vetinen. Oluen runkoa somistaa tiivis ja samettinen vaahtokukka.



Loppukommentit: Kevyestä ja melko raikkaasta olemuksestaan huolimatta, Hop Hound ei ollut mitenkään järin erikoinen olut. Se oli varsin tyypillinen Session IPA, joka olisi kaivannut hieman lisää "ruista ranteeseen". Hienoa etikettiään lukuun ottamatta olut oli itselleni pienoinen pettymys.

Arvio: 62/100

19.9.2019

Stadin Panimo Helsch & Helsch Grapefruit

Stadin Panimo Helsch

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Kölsch
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 11,0 °P
IBU-arvo: 25

Maku: Helsch on olut, joka maistuu makean maltaiselle, viljaiselle, hedelmäiselle, ruohoiselle, yrttiselle sekä hieman sitrusmaiselle.

Tuoksu: Maltaisuus, viljaisuus ja hedelmäisyys ovat tyypillisiä piirteitä oluen aromille.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja varsin vetinen. Oluen runko on kullankeltainen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka ilmava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stadin Panimon Helsch on hyvin kevyt ja helposti juotava olut. Se oli voinut olla maultaan ja aromiltaan huomattavasti nykyistä runsaampi, mutta ehkei tämä ollut sen päälimmän tarkoituskaan. Tulipahan kokeiltua, mutta ei enää uudestaan.

Arvio: 58/100

Stadin Panimo Helsch Grapefruit

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 11,0 °P
IBU-arvo: 25,0

Maku: Oluen maku on hyvin Helschin kaltainen, mutta tätä sitrusmaisempi ja vahvasti verigreippinen.

Tuoksu: Myös oluen tuoksusta oli havaittavissa verigreipin runsas käyttö.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta näiden kahden oluen välillä ei ole suurta eroa. Helsch Grapefruit oli väriltään tavallista Helschiä punertavampi.


Loppukommentit: Verigreipillä maustettu Helsch oli parempi olut kuin tavallinen Helsch. Verigreippi onnistui tekemään sen mausta selkeästi monipuolisemman ja mielenkiintoisemman. Vaikka sekään ei mikään huippuolut ollut, niin ainakin suunta oli selkeästi parempi.

Arvio: 60/100

18.9.2019

Pater Lieven Blond

Pater Lieven Blond

Panimo: Brouwerij Van Den Bossche
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maku: Pater Lieven Blonden makua kuvailisin hiivamaiseksi, mausteiseksi, sitrusmaiseksi, kukkaiseksi, maltaiseksi, hedelmäiseksi ja makean karamellimaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on maltainen, kukkainen ja sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, keskihiilihappoisena ja öljymäisenä. Oluen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka tiivis ja samettinen.



Loppukommentit: Pater Lieven Blond oli kokonaisuutta arvioitaessa melko mitään sanomattoman oloinen olut. Se ei oikeastaan loistanut millään osa-alueella ja teki näin ollen itsestään hyvin tylsän ja mielikuvituksettoman juotavan.

Arvio: 63/100

17.9.2019

Boulder Slope Style Winter IPA

Boulder Slope Style Winter IPA

Panimo: Boulder Beer Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,4 %

Kantavierre: 14.7 °P
IBU-arvo: 60,0
Väri: 56,0 EBC

Maltaat: Pale Malt, Midnight Wheat, Melanoidin, Carared, Carapils
Humalat: Nugget, Crystal, Horizon

Maku: Slope Stylen voimakas humalointi sekä keksimäisen maltainen ja hieman paahteinen mallaspohja saavat aikaiseksi makumaailman, joka on sitruksinen, hedelmäinen (lähinnä aprikoosinen), kinuskinen sekä kukkamainen.


Tuoksu: Oluen tyylikästä aromia kuvailisin makuaan havumaisemmaksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen meripihkanväristä ja varsin kirkasta runkoa päällystää tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Boulder Beer Companyn valmistama Slope Style Winter IPA on erittäin onnistunut olut. Se sopii nimensä mukaisesti talviaikana nautittavaksi talviolueksi ja mikä parasta on vielä todella maukas sellainen.

Arvio: 81/100

16.9.2019

Hiisi Leimaus Mango-Habanero IPA

Hiisi Leimaus

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 13.9 °P
IBU-arvo: 45,0
Väri: 18,0 EBC

Maku: Hiisi Leimaus on tulinen olut, jonka muutoin makean maltaisessa ja runsaan hedelmäisessä (mangoinen ja aprikoosinen) maussa on selkeitä merkkejä maisteisuudesta, greippisyydestä, habaneeromaisuudesta sekä kukkaisuudesta. Jälkimakunsa puolesta olut on hyvin voimakas ja poltteleva.

Tuoksu: Sitruksisuus, hedelmäisyys sekä mausteisuus hallitsevat tämän vahvan oluen aromia.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä suunpintoja poltteleva. Oluen runko oli mielestäni kellertävä ja erittäin samea sekä sen päälle muodostuva vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Hiisi Leimaus on kotimaisista maltaista, uuden maailman humaloista, kotimaista habaneeroista sekä kypsytysvaiheessa lisättyistä mangoista valmistettu India Pale Ale. Voimakkaista ja tulisista oluista pitäville tämä varmasti kokeilemisen arvoinen olut, mutta te muut edetkää rauhassa ja varoen 😉

"Tuli ei polta tuttuansa - palatko sinä // sulkeeko leimaus lempeään syleilyyn, // vai kynsitkö kylmähän kivehen // hampahin vesihakohon?"

Arvio: 76/100

15.9.2019

Left Hand Fade to Black, Vol. 1

Left Hand Fade to Black

Panimo: Left Hand Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 18,0 °P
IBU-arvo: 30,0

Maltaat: Pale 2-row, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Cara-Aroma, Malted wheat
Humalat: Apollo, US Goldings

Maku: Fade to Blackin maku on täynnä lakritsisia, espressomaisia, melassisia, mausteisia, paahtomaltaisia, tummasuklaisia sekä hasselpähkinämäisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen makua ryhditää makea, kahvimainen ja lakritsinen aromikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on musta ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka kevyt ja hyvin huomaamaton.

Loppukommentit: Fade to Black oli mielestäni erittäin hyvin valmistettu olut. Pidin sen kokonaisuutta tasapainoisena ja mikä tärkeintä makua erinomaisena. Jos foreign stoutit kiinnostavat teitä, älkää jättäkö tätä väliin.

Arvio: 85/100

14.9.2019

Redhook Long Hammer IPA

Redhook Long Hammer IPA

Panimo: Redhook Ale Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 13,2 °P
IBU-arvo: 44,0

Maltaat: Pale, Crystal
Humalat: Cascade

Maku: Long Hammer IPA on raikas olut, joka maistuu greippiselle, sitruksiselle, havumaiselle, makean maltaiselle, hedelmäiselle sekä mausteiselle.

Tuoksu: Oluen aromia kutsuisin sitrusmaiseksi, greippiseksi ja havumaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä somistava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Long Hammer IPA oli varsin hyvä olut. Pidin suuresti sen raikkaasta ja vivahteikkaasta mausta sekä matalahiilihappoisesta ja kepeästä suutuntumasta.

Arvio: 80/100

13.9.2019

Radbrew Blackout Porter

Radbrew Blackout Porter

Panimo: Radbrew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

IBU-arvo: 25,0

Maltaat: Pale Ale, Carafa I, Brown Malt, Crystal 50, Crystal 300, Wheat
Humalat: East Kent Goldings

Maku: Blackout Porterin pehmeä ja vastustamaton maku on aikaansaannos paahtomaltaisista, laktoosimaisista, maitosuklaisista, karamellimaisista sekä kahvimaisista nyansseista.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti oluen aromi on hyvin makea, suklaisen sekä kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin erittäin kevyenä, matalahiilihappoisena sekä vetisenä. Runkonsa puolesta olut oli musta ja valoa läpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Blackout Porter oli erittäin miellyttävä olut. Se yllätti minut positiivisesti ja on varmasti yksiä parhaita mietoja portereita, joita olen pitkään aikaan juonut.

"Best enjoyed behind a barricaded door in the dark night"

"When the lights go out, it’s time to load up the shotgun. Pile up the rations and put on the good ol’ tinfoil hat. Or just enjoy this mixture of malts and worry not"

Arvio: 80/100

12.9.2019

Malmgård Arctic Circle Ale

Malmgård Arctic Circle Ale

Panimo: Malmgårdin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,3 %

Kantavierre: 17.6 °P
Katkeroaineet: 60,0 EBU
Väri: 80,0 EBC

Maku: Arctic Circle Ale on perusmaultaan karamellimaltainen ja rukiinen olut. Sen muutoin katajanmarjaista ja siirappista makua sävyttävät tummahedelmäisyys, paahteisuus sekä veikeä mausteisuus.

Tuoksu: Perustavanlaatuista oluen aromille ovat makeus, mausteisuus sekä katajamaisuus.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen runkoa kuvailisin tummaksi ja sameaksi sekä sen päälle muodostuvaa vaahtokukkaa paksuksi ja samettiseksi.

Loppukommentit: Arctic Circle Ale on katajasta ja ruismaltaasta pantu olut. Pidin suuresti tästä suomalaisia perinne raaka-aineita kunnioittavasta ja laadullisesti korkeatasoisesta oluesta. Kerta kaikkiaan hienoa työtä jälleen Malmgårdin panimolta.

Arvio: 82/100

11.9.2019

Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA

Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA

Panimo: The Flying Dutchman Nomad Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14.1 °P
Katkeroaineet: 57,1 EBU
Väri: 34,0 EBC

Maltaat: Pale Ale, Crystal
Humalat: Cascade, Centennial, Citra, Mosaic

Maku: Tyypillistä tämän oluen maulle ovat keksimäisyys, sitruksisuus, kukkamaisuus, mausteisuus, yrttisyys, hedelmäisyys, makea maltaisuus sekä havumaisuus.


Tuoksu: Oluen vahvasti humaloitu ja karamellimainen aromi on tekevät oluen tuoksusta makean, hedelmäisen, mausteisen sekä sitrusmaisen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä varsin öljymäinen. Oluen meripihkanväristä ja melko sameaa runkoa koristaa paksu ja tiivis vaahtokukka.

Loppukommentit: Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA on varsin veikeä talviolut. Hauskaa ja kekseliästä nimeään lukuun ottamatta olut ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, vaan jäi tasoltaan turhan vaatimattomaksi.

Arvio: 68/100

10.9.2019

Brugge Tripel

Brugge Tripel

Panimo: Brouwerij Palm
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,7 %

Kantavierre: 17,8 °P

Maku: Brugge Tripel on alkoholin sävyttämä ja vahva olut. Tämä tarkoittaa käytännössä, että olut maistuu maltaiselle, hedelmäiselle, yrttiselle, mausteiselle, makean hunajaiselle, hiivaiselle sekä ruohomaiselle. Lisäksi oluen jälkimaku on erittäin voimakas ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on lähinnä maltainen, hedelmäinen sekä hiivamainen.




Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kuvailisin täyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Oluen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Brugge Tripel on yrteillä ja mausteilla (gruut blend) maustettu kaupunkiolut. Vaikka olut on tyylilajilleen uskollinen, niin olisin toivonut sen olevan hieman kevyempi ja helpommin juotavampi.

Arvio: 62/100

9.9.2019

Vakka-Suomen Prykmestar Alt

Vakka-Suomen Prykmestar Alt

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Altbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 12.1 °P
Katkeroaineet: 33,3 EBU
Väri: 49,0 EBC

Maku: Prykmestar Altin makua luonnehtisin mallasleipäiseksi, kuivahedelmäiseksi, kaakaoiseksi, yrttiseksi, makean toffeiseksi sekä ruohomaiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on makuaan pähkinäisempi.





Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä hieman öljymäisenä. Rungoltaan olut on pähkinänruskea ja hieman samea sekä somistava vaahtokukka näyttävä ja samettinen.

Loppukommentit: Prykmestar Alt on kotimaisista maltaista ja saksalaisista humaloista valmistettu pintahiivaolut. Olut oli juotavuudeltaan varsin hyvä, mutta muutoin kovin tylsä ja yksiuloitteinen.

Arvio: 60/100

8.9.2019

Vakka-Suomen Lazy Bones

Vakka-Suomen Lazy Bones

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Lazy Bones on kuivan jälkimaun omaava vehnäolut, joka maistuu hedelmäiselle, vehnäiselle, sitruksiselle, erittäin mausteiselle ja neilikkamaiselle.

Tuoksu: Aromiltaan olut on makuaan selkeästi banaanimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin melko kevyenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Rungoltaan olut on kullanvärinen ja melko samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Lazy Bones on kehno vehnäolut. Arvioni siitä perustuu oluen yksiuloitteiseen ja aivan liian mausteiseen makuun, joka ei todellakaan sopinut minulle. Ehkä olette asiasta eri mieltä, mutta näin sen itse koin.

Arvio: 54/100

7.9.2019

BrewDog #Mashtag 2016

BrewDog #Mashtag 2016

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Triple IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Kantavierre: 21.6 °P
IBU-arvo: 100,0
Väri: 15,0 EBC

Maltaat: Pale, Dextrose
Humalat: Columbus, Simcoe, Mosaic, Citra, Amarillo

Maku: #Mashtag 2016 on keksimäisen maltainen olut, jonka hapankirsikkaisessa ja tammimaisessa maussa esiintyy trooppisen hedelmäisiä, greippisiä, havumaisia sekä kukkaisia nyansseja. Oluen erittäin voimakas humalointi tekee sen jälkimausta pitkäkestoisen ja todella katkeran.


Tuoksu: Rikkaan arominsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Rungoltaan olut on meripihkanruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: #Mashtag 2016 on vuosikertaolut, jota on kypsytetty hapankirsikoiden ja tammilastujen seassa. Tämä 100 IBU-yksikköä tuottava dynamiittipötkö ei jätä varmasti ketään kylmäksi.

Arvio: 75/100

6.9.2019

Thisted / Mikkeller Beer Geek Limfjordsporter

Beer Geek Limfjordsporter

Panimo: Thisted Bryghus
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,7 %

Kantavierre: 17.3 °P
Katkeroaineet: 46,6 EBU
Väri: 154,0 EBC

Maku: Beer Geek Limfjordsporter on hyvin vahvan ja omaperäisen maun omaava baltic porter. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa on, että olut maistuu paahtomaltaiselle, espressomaiselle, mausteiselle, lakritsimaiselle, tummasuklaiselle, tummahedelmäiselle sekä karamellimaiselle.

Tuoksu: Aromiltaan olut on upean paahteinen, kahvimainen sekä lakritsinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Runkonsa puolesta olut on musta ja valoa läpäisemätön sekä sen päälle muodostuva vaahtokukka erittäin tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Beer Geek Limfjordsporter on kahvilla ja lakritsilla maustettu Baltic Porter. Tämä yhteistyöolut on sekoitus näiden kahden panimon kuulusia oluita Beer Geek Breakfastia ja Limfjordsporteria. Oma mielipiteeni on kuitenkin, että nämä kaksi olutta kuuluisi nauttia omina erillisinä tuotoksina, sillä kyseinen sekoitus ei ollut mitenkään mairitteleva.

Arvio: 69/100

5.9.2019

Tempest In The Dark We Live

Tempest In The Dark We Live

Panimo: Tempest Brewing Co.
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 16.7 °P
Katkeroaineet: 71,0 EBU

Humalat: North American, Mosaic, Columbus, Simcoe

Maku: In The Dark We Live on erittäin voimakkaan humalointinsa ja paahtomaltaisen mallaspohjansa ansiosta ruisleipäinen, tummahedelmäinen, tummasuklainen, espressomainen, greippinen ja havumainen olut.

Tuoksu: Mitä oluen aromiin tulee, niin se on erittäin paahteinen, voimakkaan sitruksinen sekä havumainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on musta ja valoa läpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: In The Dark We Live on olut, joka on yltänyt Ratebeer TOP 50 -listalle oman tyylilajinsa osalta. Sen erittäin vahva ja tumma makumaailma eivät kuitenkaan sovi kaikille, mikä on hyvä pitää mielessä, jos olette tätä olutta itsellenne ostamassa.

Arvio: 70/100

4.9.2019

La Pirata Black Block

La Pirata Black Block

Panimo: Cerveses La Pirata
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,2 %

Kantavierre: 26,0 °P
IBU-arvo: 72,0
Väri: 85,0 EBC

Maltaat: Pale Ale, Black, Chocolate, Oats, Roasted, Barley, Flaked Barley
Humalat: Magnum, Northern Brewer

Maku: Black Block on erittäin voimakkaasti humaloitu olut. Sen makeassa ja alkoholin sävyttämässä maussa on mahdollista havaita suklaamaltaisia, espressomaisia, lakritrisisia, tervamaisia, kaakaoisia ja tummahedelmäisiä ominaispiirteitä.


Tuoksu: Oluen varsin synkkää aromia varjostaa paahteisuus, suklaisuus ja kahvimaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen yönmustaa ja läpinäkymätöntä runkoa päällystää paksu ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Black Block oli mielestäni maukas ja hyvin valmistettu imperial stout. Sen kaikki osa-alueet toimivat hyvin yhteen ja tekivät oluesta erittäin miellyttävän juoda. Hyvä olut kaikin puolin, suosittelen.

Arvio: 83/100

3.9.2019

Lost Coast 8 Ball Stout

Lost Coast 8 Ball Stout

Panimo: Lost Coast Brewery & Café
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Kantavierre: 13,8 °P
IBU-arvo: 28,0

Maku: 8 Ball Stout on makea ja paahtomaltainen sweet stout, jonka maku on täynnä lakritsimaisia, suklaisia, tummahedelmäisiä ja kahvimaisia vivahteita.

Tuoksu: Vantteralta tuoksultaan olut on paahteinen, suklainen sekä kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen runko on pikimusta ja valoa läpäisemätön sekä vaahtokukka melko paksu ja samettinen.

Loppukommentit: En pitänyt 8 Ball Stouttia erityisen onnistuneena sweet stouttina. Se oli makeasta maustaan huolimatta liian tumma ja synkän oloinen olut. Itselleni pettymys, mutta en tiedä teistä...

Arvio: 69/100

2.9.2019

Naparbier Mad Clown

Naparbier Mad Clown

Panimo: Naparbier
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

IBU-arvo: 45,0

Humalat: Citra, Simcoe, Mosaic, Equinox

Maku: Mad Clown on karamellimaltainen ja hieman keskiasteista voimakkaammin humaloitu olut. Tämä tarkoittaa, että sen mausta muodostuu karamellimainen, sitruksinen, trooppisen hedelmäinen, appelsiinimainen, yrttinen sekä havumainen.

Tuoksu: Ryhtiä oluen maulle tuo sitruksinen, hedelmäinen ja makea maltainen aromikkuus.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuman koin keskitäyteläiseksi, voimakas hiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Runkonsa puolesta olut oli meripihkanoranssi ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mad Clown on neljällä eri humalalla varustettu, maukas ja erittäin monipuolinen olut. Pidin siitä suunnattoman paljon ja kannustan myös teitä sitä rohkeasti maistamaan.

Arvio: 85/100

1.9.2019

Nøgne Ø Imperial Stout

Nøgne Ø Imperial Stout

Panimo: Nøgne Ø
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 22,0 °P
IBU-arvo: 75,0

Maltaat: Barley, Wheat, Oat
Humalat: Chinook, Northern Brewer

Maku: Nøgne Ø Imperial Stout on hyvin tumma ja voimakkaan makuinen olut. Tämä tarkoittaa, olut maistuu paahtomaltaiselle, espressomaiselle, suklaiselle, nahkaiselle, tummahedelmäiselle ja makean karamelliselle. Lisäksi oluen jälkimaku on katkera ja pitkäkestoinen.



Tuoksu: Olut tuoksuu paahteiselle, kahvimaiselle ja suklaiselle.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka paksu ja kermainen.

Loppukommentit: Nøgne Ø Imperial Stout on tyylikäs olut. Se on loistava esimerkki panimonsa korkeasta oluen valmistustaidosta ja ehdottomasti maistamisen arvoinen olut.

Arvio: 80/100