31.7.2016

Belikin Stout (Belize)

Belikin Stout

Panimo: Belize Brewing Company
Alkuperämaa: Belize

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Erityistietoa: Oluen valmistuksessa on käytetty kanadalaisten maltaiden ja saksalaisten humalalajikkeiden lisäksi belizeläistä ruokosokeria sekä sokerikulööriä.

Maku: Maultaan olut on paahtomaltainen ja kevyesti tummasuklainen. Siinä maistuu lisäksi makean karamellinen ja ruokosokerinen aromi sekä hieman tumma hedelmäinen vivahteikkuus. Humalointi on keskiasteista ja jälkimaku hieman savuinen ja miedosti katkera.



Tuoksu: Tuoksultaan olut on myös melko makea ja paahteinen. Makean karamellisuuden ja paahdetun maltaisuuden lisäksi se on hieman suklainen ja kaakaoinen sekä hivenen kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä erittäin kermainen. Väriltään se on kolamainen ja vaahtokukaltaan beigen värinen sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Väli-Amerikan matkallani olin lukenut matkaoppaastani, että Belikin Stoutia pidettiin ehkä jopa Belizen parhaana tai ainakin tunnetuimpana oluena. Se oli siis saatava. Sen, jopa ylimakea aromi teki siitä erityisen. Se antoi oluelle luonnetta ja rungon, johon muun kokonaisuuden rakentaa. Se ei kuitenkaan peittänyt tai syrjäyttänyt muita aromeita vaan antoi myös niille tilaa tulla esille. Sen suutuntuma on mahtavan kermainen ja koostumus sopivan täyteläinen. Se ei ole aivan Stout- tyylisten oluiden huippuluokkaa, mutta kuitenkin mielenkiintoinen sellainen.

Arvio: 72/100

30.7.2016

Belikin Beer (Belize)

Belikin Beer

Panimo: Belize Brewing Company
Alkuperämaa: Belize

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: Belikin Beerissä maistuu leipämäisen maltainen ja viljainen aromi sekä hieman ruohoinen ja heinämäinen vivahteikkuus. Makua voi luonnehtia lisäksi olkimaiseksi sekä hivenen hedelmäiseksi.

Tuoksu: Tuoksussa esiintyy pehmeän maltainen ja maissinen aromikkuus, joka sekoittuu melko olkiseen sekä makean karamelliseen kokonaisuuteen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään se on kirkkaan keltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Belikin Beer on viehättävä ja eksoottinen perusolut. Sen valmistuksessa on käytetty kanadalaisia pilsener-maltaita sekä saksalaisia humala-lajikkeita. Sen muuten maltaista ja viljaista makua täydentää mukavasti hieman makea sivuaromi. Koostumukseltaan se on melko kevyt ja helposti nauttiva olut. Sitä voi kutsua lähes täydelliseksi kesäolueksi ja sopiikin täydellisesti juuri Belizen kaltaiseen trooppiseen paratiisiin.

Arvio: 67/100

29.7.2016

Mikkeller Beer Geek Dessert

Mikkeller Beer Geek Dessert

Panimo: Mikkeller (Lervig Aktiebryggeri)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Beer Geek Dessertissä maistuu runsaan kaakaoinen ja viehättävän vaniljainen aromi sekä paahtomaltaisuus. Pehmeyttä ja monipuolisuutta sen aromiin tuovat herkullinen maitosuklaisuus sekä makea karamellisuus. Maussa esiintyy lisäksi paljon kahvimaista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen monimuotoista tuoksua voi kuvailla lähes makunsa kaltaiseksi. Erona siihen voidaan pitää lähinnä hennon lakritsista ja pähkinäistä aromikkuutta, jota ei juuri mausta löydy.



Ulkonäkö ja koostumus: Tällä täyteläisellä oluella on hyvin kermainen ja kevyesti hiilihappoinen suutuntuma. Väriltään se on lähes yönmusta ja vaahtokukaltaan mukavan tuuhea sekä hitaasti häviävä.

Loppukommentit: Mikkellerin Beer Geek Dessert on huippu olut. Se on nimensä mukaisesti hyvin makea ja jälkiruokamainen kokonaisuus, josta ei makua puutu. Sen 11 % alkoholipitoisuus lämmintää mukavasti, muttei kuitenkaan tunkeudu esiin häiritsevästi. Sen koostumus on tuhdin kermainen, mikä tekee herkutteluhetkestä vieläkin miellyttävämmän ja suutuntumasta sopivan täyteläisen. Se jatkaa kunniakkaasti Beer Geek- erikoisolutsarjan hyvää laatua ja on kalliista hinnastaan huolimatta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen olut.

Arvio: 89/100

28.7.2016

Nøgne Ø Tiger Tripel

Nøgne Ø Tiger Tripel

Panimo: Nøgne Ø
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 21 °P
IBU-arvo: 35 
Väri: 12,9 EBC

Maltaat: Pilsner- ja vehnämaltaat sekä turvesavustetut maltaat.  
Humalat: Saaz, Columbus ja Bobek

Maku: Tiger Tripelin makua voi kuvailla makean maltaiseksi ja hieman siirappiseksi sekä melko hiivaiseksi. Siinä maistuu lisäksi hyvin mausteinen ja tuoreen hedelmäinen aromi sekä runsas mausteisuus.


Tuoksu: Oluen erittäin hiivaista ja mausteista aromia ryhdittää hieman sitruksinen ja vehnäinen kokonaisuus. Aromissa esiintyy lisäksi kevyttä hedelmäisyyttä sekä hennosti savuista vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hyvin öljymäinen. Sen samean keltaista runkoa päällystää vaalea sekä hivenen kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Nøgne Ø Tiger Tripelissä minua kiehtoi lähtökohtaisesti eniten turvesavustetut maltaat, joiden eksoottista makua odotin oluessa kohtaavani. Aromia ei kuitenkaan voinut kuvailla millään lailla turpeiseksi tai hädin tuskin savuiseksi. Tästä huolimatta kokonaisuus oli riittävän aromikas ja helposti lähestyttävä sekä muutenkin sopivan nautinnollinen. Aivan mestariteokseksi sitä en uskalla arvioida, mutta kohtalaisen hyväksi olueksi kuitenkin.

Arvio: 71/100

27.7.2016

Rekolan Panimo Katajan Kuiske

Rekolan Panimo Katajan Kuiske

Panimo: Rekolan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Kantavierre: 14,5 °P
Katkeroaineet: 20,8 EBU
Väri: 66,5 EBC

Maltaat: Tummat alemaltaat ja paahdetut ruismaltaat
Humalat: Fuggles

Erityistietoa: Tämä rukiinen olut on maustettu katajanmarjoilla, jotka on lisätty vasta kypsytysvaiheessa.




Maku: Katajan Kuiskeessa maistuu runsaan rukiinen ja katajainen aromi. Sen maku on lisäksi hyvin havuinen ja leipämäisen maltainen sekä siinä on havaittavissa marjaisia nyansseja. Se on keskiasteisesti humaloitu ja jälkimaultaan keskikatkera.

Tuoksu: Sen tuoksua voi puolestaan kuvailla hyvin rukiiseksi sekä katajaiseksi, mutta samalla myös melko mausteiseksi ja marjamaiseksi. Kokonaisuudesta erottuu lisäksi makean toffeinen ja karamellinen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Väriltään olut on hyvin mämmimäinen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä hivenen kermainen.

Loppukommentit: Itse pidin Rekolan Panimon ideasta käyttää katajanmarjoja tämän aromatisoidun oluen maustamiseen varsin sopivana ideana. Se oli itse asiassa tämän oluen paras puoli ja muodosti hyvän rungon sille. Kokonaisuutena tämä helposti lähestyttävä ja runsaan aromaattinen olut ei ollut yhtään hullumpi. Se ei edusta aivan panimonsa parasta osaamista, mutta on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen luomus.

Arvio: 70/100

26.7.2016

Pyynikin Käsityöläispanimo Tumma Mamu Dark Ale

Tumma Mamu Dark Ale

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Tumma Mamu on hyvin paahtomaltainen ja kahvimainen olut, jossa esiintyy myös tumma suklaisia ja yrttisen mausteisia vivahteita. Lisäksi sen jälkimaku on keskikatkera ja melko kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on paahdetun maltainen ja kahvimainen sekä kevyesti mokkainen ja lakritsinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma lievästi metallinen sekä keskihiilihappoinen. Sen lähes pikimustaa runkoa koristaa niukka sekä hieman kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tumma Mamu on Pyynikin Käsityöläispanimon Varustelekalle valmista olut. Olin aiemmin juonut kolme heidän armeija-aiheista oluttaan "Upseeri IPA", "Sissi Ale" sekä "Miehistö Pilsener", jotka kaikki yllättivät minut positiivisesti. Tumma Mamu ei kuitenkaan yltänyt niiden tasolle ja ei siis vastannut sille asettamiani odotuksia. Sen suurin haaste oli ehkä liiankin paahteinen ja kahvinen aromi, joka peitti alleen lähes kaikki muut maut. Myös sen koostumus olisi voinut olla runsaampi ja täyteläisempi ja tällöin sopinut paremmin tälle tyylilajille. Kokonaisarvosanaksi muodostan näin ollen 58 pistettä, joka on tällä kertaa enemmän kuin riittävä.

Arvio: 58/100

Stadin Panimo Larun IPA

Stadin Panimo Larun IPA

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Larun IPA:a hallitsee jotenkin tunkkaisen epämääräinen aromi, joka saattaa johtua oluen humaloinnista ja/tai yrttisyydestä. Makua voi muuten kuvailla runsaan maltaiseksi ja trooppisen hedelmäiseksi sekä kirpeän sitruksiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on puolestaan huomattavasti raikkaampi. Siinä tuoksuu greippisen sitruksinen ja pehmeän maltainen aromi sekä melko hedelmäinen sekä makean karamellinen vivahteikkuus.




Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen suutuntuma. Väriltään se on auringonlaskun keltainen ja vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Eiliseen Laruun verrattuna tämän päivänä versio oli todella kehno. Sen aromi oli hyvin ponneton ja suoraan sanottuna huono. Koostumus oli puolestaan liian kevyt ja vetinen. Positiivisia puolia oli niin vähän, ettei oluelle voi millään tapaa antaa edes keskivertoa arvosanaa.

Arvio: 55/100

25.7.2016

Stadin Panimo Laru Wheaty IPA

Stadin Panimo Laru Wheaty IPA

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Laru Wheaty IPA on raikkaan sitruksinen ja vehnäinen olut, jossa maistuu myös viljamainen maltaisuus. Se on lisäksi hieman hedelmäinen sekä hennosti yrttisen mausteinen.

Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee runsaan sitruksinen ja vehnäisen maltainen aromi. Myös kevyttä yrttisyyttä sekä pehmeää hedelmäisyyttä on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on melko kevyt ja suutuntumaltaan hivenen öljymäinen sekä matalahiilihappoinen.


Loppukommentit: Laru eli Lauttasaaren oma Wheaty IPA yllätti minut positiivisesti. Se oli sopivan raikas ja kevyt olut. Sen makua rikasti vehnäinen vivahteikkuus, joka yhdistettyinä muihin aromeihin toimivat hyvin yhteen. Sen kevyt koostumus ja miellyttävä suutuntuma kruunasivat kokonaisuuden. Sitä voi hyvillä mielin kutsua hyväksi kauppa IPA:ksi ja josta alueen asukkaat voivat olla ylpeitä.

Arvio: 75/100

24.7.2016

Two Roads Road 2 Ruin

Two Roads Road 2 Ruin

Panimo: Two Roads Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Humalat: Summit, Palisade, Cascade ja Magnum

Maku: Road 2 Ruin on havuinen ja sitruksinen olut, jossa maistuu melko kukkainen ja hedelmäinen aromi. Sen vahvaa makua täydentää keksimäisen maltainen sekä makean karamellinen kokonaisuus. Olut on lisäksi voimakkaasti humaloitu sekä erittäin herkullisen aromikas.

Tuoksu: Myös oluen tuoksua voi luonnehtia todella havumaiseksi ja sitruksisen hedelmäiseksi. Siinä esiintyy lisäksi pehmeän maltaista sekä makean karamellista vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on matalahiilihappoinen sekä hyvin öljymäinen. Sen meripihkan väristä ja sameaa runkoa kaunistaa vaalea sekä mukavan pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Two Roads panimon valmistama Road 2 Ruin on erinomainen Double IPA. Sen aromia hallitsee erittäin voimakas humalointi, joka antaa sille äärimmäisen runsaan makumaailman. Se on todella nautinnollinen olut juoda, ei vain aromikkuutensa vaan myös koostumuksensa puolesta. Siitä on vaikea löytää mitään moitittavaa ja siksi se ansaitsee todella hyvät pisteet. Se oli kyseisen panimon ensimmäinen olut, jonka pääsin juomaan, muttei varmasti viimeinen.

Arvio: 86/100

23.7.2016

Mikkeller Mission Chinese Food

Mikkeller Mission Chinese Food

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Erityistietoa: Tämä savustettu pilsener on maustettu sichuaninpippurilla ja se on valmistettu San Franciscolaisen Mission Chinese ravintolan kunniaksi.

Maku: Oluessa maistuu voimakkaan pippurinen ja yrttisen mausteinen aromi sekä runsas maltaisuus. Sen maku on myös hieman sitruksinen sekä hivenen hiivainen. Jälkimaku on puolestaan melko kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi kuvailla pippurisen mausteiseksi ja viljamaisen maltaiseksi. Aromia täydentää inkiväärimäinen ja melko hiivainen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä suutuntuma. Sen tumman oranssia runkoa koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mission Chinese Food Pilsener on idealtaan melko mielenkiintoinen olut. Valitettavasti sen toteutus ei sitä puolestaan ole. Itse oluen maku on kohtalainen ja se edustaa aika tyyllikkäästi sitä ideologiaa, mitä varten se on luotu. Sitä hallitsee runsas mausteisuus, joka on tuotu esiin paremmin itse maussa kuin se tuoksussa. Tuoksua hallitsee jotenkin tunkkainen ja todella erikoinen aromi. Sitä ei voi kutsua millään asteella houkuttelevaksi tai kutsuvaksi. Oluen koostumus ansaitsee vuorostaan kehuja ja siinä ei ole mitään valittamisen aihetta. Kokonaisuutena uskallan arvioida oluen hieman keskivertoa paremmaksi, mutta paljon parantamisen varaa siinä vielä on.

Arvio: 68/100

22.7.2016

Blue Moon Belgian White Ale

Blue Moon Belgian White Ale

Panimo: Blue Moon Brewing Company (MillerCoors)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Kantavierre: 13 °P
IBU-arvo: 9

Maltaat: Pale, White Wheat ja Oats

Erityistietoa: Olut on maustettu korianterilla ja kuivatuilla Valencia appelsiinin kuorilla.

Maku: Belgian White Ale on sitruksisen hedelmäinen ja runsaan mausteinen olut. Siinä maistuu lisäksi erittäin vehnäinen sekä hiivainen aromi sekä viljamainen maltaisuus.


Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin pelkistetty, mutta samalla todella selkäarominen. Sitä voi kuvailla raikkaan sitruksiseksi ja yrttisen mausteiseksi sekä voimakkaan vehnäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen. Sen suutuntuma on matalahiilihappoinen sekä hyvin kermainen. Väriltään se on appelsiinin oranssi ja vaahtokukaltaan vaalea ja todella pitsimäinen.

Loppukommentit: Ensimmäisen kerran bongasin Blue Moon Belgian White Alen eräästä olutkirjastani. Se vaikutti niin hyvältä, että se oli pakko saada. Oluesta jäänyt mielikuva vastasi melko hyvin todellisuutta. Se oli hyvin valmistettu ja tyylikäs Witbier, josta ei juuri makua tai aromia puuttunut. Sen viljamainen maltaisuus tasapainotti mukavasti muuten mausteista ja vehnäistä kokonaisuutta. Se on sopivan mielenkiintoinen ja nautinnollinen olut, joka sopii erittäin hyvin varsinki vehnäoluiden ystäville.

Arvio: 79/100

21.7.2016

Flying Monkeys Netherworld Cascadian Dark Ale

Flying Monkeys Netherworld Cascadian Dark Ale

Panimo: Flying Monkeys Craft Brewery
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 35

Maltaat: Pale Malt, Muntons Crystal 240, Thomas Faucet Brown Malt ja Munton’s Chocolate Malt.
Humalat: Columbus ja Cascade

Maku: Netherworldia voi kuvailla kevyen paahtomaltaiseksi, pehmeän suklaiseksi sekä jämäkän espressomaiseksi. Siinä maistuu lisäksi tuoreen hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen aromi sekä yrttinen mausteisuus.


Tuoksu: Oluessa tuoksuu paahdetun maltainen ja herkullisen suklainen aromi sekä makea toffeisuus. Aromi on lisäksi melko havuinen sekä runsaan hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen suutuntuma. Sen mustanruskeaa runkoa päällystää vaalea sekä hieman kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Flying Monkeysin Netherworld on keskivertoa parempi Black IPA. Sen humalointi on toteutettu yhdistämällä kahta eri humalalajiketta keittämisen eri vaiheissa (myös kuivahumalointia on käytetty). Tällä on aikaansaatu hyvin voimakasarominen kokonaisuus, joka varmasti jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Olut on lisäksi sopivan täyteläinen ja suutuntumaltaan melko miellyttävä. Potentiaalia siitä siis löytyy, mutta aivan mestariteokseksi sitä ei voi luokitella.

Arvio: 71/100

20.7.2016

Flying Monkeys Smashbomb Atomic IPA

Flying Monkeys Smashbomb Atomic IPA

Panimo: Flying Monkeys Craft Brewery
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 72

Maltaat: Pale Malt, Weyerman’s Munich Type II, Weyerman’s Melanoidin Malt ja Great Western Crystal 60
Humalat: Citra

Maku: Smashbomb Atomic IPA:ssa maistuu trooppisen hedelmäinen ja leipämäisen maltainen aromi. Sitä tukee raikkaan sitruksinen sekä makean toffeinen ja karamellinen vivahteikkuus. Sen humalointi on erittäin voimakasta ja havumaista. Jälkimakua voi kuvailla puolestaan kuivaksi ja katkeraksi.

Tuoksu: Oluen tuoksussa on havaittavissa hieman yrttinen ja kukkainen aromikkuus, jota ei mausta juuri löydy. Lisäksi se on sopivan raikas sekä aromikas ja vastaa hyvin pitkälti oluen makua.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on matala hiilihappoinen sekä miellyttävän öljymäinen. Sen raparperin punaista runkoa koristaa vaalea sekä melko kevyt vaahtokukka.

Loppukommentit: Smashbomb Atomic IPA on kohtalaisen hyvä olut. Se on hyvin runsasarominen ja raikas olut, jonka aromia hallitsee trooppinen hedelmäisyys, raikas sitruksisuus ja runsas maltaisuus. Kyseinen kombinaatio toimi melko hyvin ja teki oluesta aika nautinnollisen. Kokonaispisteitä laski kuitenkin hieman liian havumainen sivumaku, joka ei sopinut ainakaan omaan makuuni. Muilta osin olut toimi mallikkaasti ja oli kaikin tavoin kelpo luomus.

Arvio: 74/100

19.7.2016

Flying Monkeys Genius of Suburbia

Flying Monkeys Genius of Suburbia

Panimo: Flying Monkeys Craft Brewery
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,8 %

IBU-arvo: 21

Maltaat: Pale, Melanoidin, 2-Row ja Flaked Oats
Humalat: Centennial ja Amarillo

Maku: Oluessa maistuu leipämäisen maltainen ja greippisen sitruksinen aromi sekä yrttinen mausteisuus. Maku on lisäksi tuoreen hedelmäinen sekä hieman havuinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi kuvailla runsaan hedelmäiseksi ja kirpeän sitruksiseksi sekä melko yrttiseksi. Sen aromia täydentää tuoreen ruohoinen ja raikkaan kukkamainen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on hyvin kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään se on kullankeltainen ja vaahtokukaltaan erittäin tuuhea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Genius of Suburbia on erittäin miellyttävä ja sopivan kevyt Session IPA. Sitä voi luonnehtia todelliseksi kesäolueksi, joka vie janon mennessään. Sen maku on hyvin monipuolinen ja runsas ja sitä ei voi millään uskoa vain 3,8 % vahvuiseksi. Humalointia siinä on riittävästi ja se korostaa makua hienosti. Sen koostumus on hieman vetinen, mutta se sopii kuitenkin hyvin tälle oluelle. Siitä on vaikea sanoa mitään pahaa ja miedoksi olueksi se onkin oivallinen valinta...

Arvio: 77/100

18.7.2016

Mission Dark Seas Russian Imperial Stout

Mission Dark Seas Russian Imperial Stout

Panimo: Mission Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,8 %

IBU-arvo: 75

Maku: Dark Seas Russian Imperial Stouttia voi luonnehtia tumman hedelmäiseksi ja tummasuklaiseksi olueksi, jossa maistuu paahtomaltainen sekä herkullisen kaakaoinen aromi. Sen hivenen mausteinen ja kevyesti lakritsinen vivahteikkuus täydentää mukavasti kokonaisuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi kuvailla paahdetun maltaiseksi ja tummasuklaiseksi sekä kevyesti kahvimaiseksi. Myös vaniljaista sekä hivenen lakritsista aromikkuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä täyteläisellä oluella on eloisan hiilihappoinen sekö melko öljymäinen suutuntuma. Väriltään se on lähes yön musta ja vaahtokukaltaan melko tuuhea sekä hivenen kermainen.

Loppukommentit: Dark Seas on erittäin hyvä vanhan perinteen mukaan valmistettu Russian Imperial Stout- tyylinen pintahiivaolut. Sen herkullinen ja runsasarominen kokonaisuus ansaitsee kehuja niin makunsa kuin arominsa puolesta. Se on hieno olut, josta ei paljoa puutu ja siksi se ansaitsee paikkansa tyylilajinsa klassikoiden joukossa. Sitä ei välttämättä löydy perinteisten oluthyllyjen valikoimista, mutta jos jossain siihen törmäät, suosittelen lisäämään sen ostoskoriisi...

Arvio: 88/100

17.7.2016

L'Alchimiste Eisbock (Kanada)

L'Alchimiste Eisbock

Panimo: Microbrasserie Alchimiste
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Eisbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

IBU-arvo: 20

Tarjoilulämpötila: 14-16 °C

Maku: L'Alchimiste Eisbockia voi kuvailla saaristolaisleipämäiseksi. Sen maku on mielenkiintoinen sekoitus tummaa hedelmäisyyttä sekä paahtomaltaisuutta. Aromi on lisäksi makean toffeinen ja karamellinen sekä hieman siirappinen.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan makean karamellinen ja tumma hedelmäinen sekä paahdetun maltainen. Myös kevyttä pähkinäisyyttä on havaittavissa.


Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä hyvin öljymäinen. Sen lähes mustaa runkoa kaunistaa beigen värinen ja sopivan tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: L'Alchimiste Eisbock oli kerrassaan mainio pohjahiivaolut. Sen sopivan makea ja paahteinen aromi sekoitettuna hyvin rusinaisella ja luumuisella hedelmäisyydellä tekivät siitä herkullisen juoman. Sen nautinnollisuutta lisäsi myös miellyttävän öljymäinen suutuntuma ja täyteläinen koostumus. Kokonaisuutena tämä olut on mielestäni hyvä esimerkki kanadalaisesta pienpanimo tuotannosta ja siksi se on ehdottomasti hintansa arvoinen ostos.

Arvio: 82/100

16.7.2016

Le Sang d'Encre (Kanada)

Le Sang d'Encre

Panimo: Le Trou du Diable
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Dry Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 45

Tarjoilulämpötila: 4-6 °C

Maku: Le Sang d'Encressa maistuu paahtomaltainen ja maitosuklainen aromi sekä kuivahedelmäisyys. Maku on lisäksi makean toffeinen ja karamellinen sekä mukavasti kaakaoinen. Jälkimaku on puolestaan kuiva ja keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi luonnehtia paahdetun maltaiseksi ja kevyesti kahvimaiseksi. Makeutta ja pehmeyttä siihen tuo toffeinen ja maitosuklainen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen suutuntuma. Väriltään se on mustanruskea ja vaahtokukaltaan beigen värinen ja hyvin niukka.

Loppukommentit: Le Sang d'Encre on Le Trou du Diable-nimisen mikropanimon luoma Dry Stout- tyylinen pintahiivaolut. Se on yllättävän kevyt ja helposti lähestyttävä kokonaisuus. Sen aromi on hyvin pehmeä, mutta samalla kuitenkin riittoisa. Lisäksi sen koostumus on tyylilajilleen, ehkä hivenen liian vetinen, muttei kuitenkaan millään tavalla epämiellyttävä. Se ei ole aivan kanadalaisen pienpanimotuotannon parhaimmistoa, mutta kuitenkin kokeilemisen arvoinen luomus.

Arvio: 71/100

15.7.2016

Port Brewing Shark Attack Double Red Ale

Port Brewing Shark Attack Double Red Ale

Panimo: Port Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maltaat: Crystal
Humalat: Cascade ja Centennial

Maku: Tämä voimakkaasti humaloitu olut on maultaan makean karamellinen, melko mausteinen sekä runsaan maltainen. Sen raikkaan sitruksinen ja erittäin havuinen aromi sekoittuu tuoreen hedelmäiseen kokonaisuuteen.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi kuvailla hedelmäisen maltaiseksi sekä greippisen sitruksiseksi. Myös makeaa karamellisuutta sekä rusinaisia nyansseja on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä erittäin öljymäinen. Väriltään se on viininpunainen ja vaahtokukaltaan äärimmäisen tuuhea sekä hivenen kermainen.

Loppukommentit: Port Brewingin Shark Attack on mielenkiintoinen ja hyvin valmistettu olut. Sen erittäin monipuolinen ja runsasarominen makumaailma tekevät siitä hyvin nautinnollisen. Sen suutuntuma on miellyttävä ja alkoholi lämmittää mukavasti. Oluessa on käytetty yhdysvaltalaisia humalalajikkeitta todella runsaasti ja ne tekevät humaloinnista voimakasta ja selkeästi erottuvaa. Kokonaisuutena se on hyvä olut, muttei lukeudu siitä huolimatta omiin suosikkeihini.

Arvio: 78/100

14.7.2016

Lion Strong Beer (Sri Lanka)

Lion Strong Beer

Panimo: Lion Brewery
Alkuperämaa: Sri Lanka

Tyyli: Malt Liquor
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,8 %

Erityistietoa: Olut sisältää riisiä.

Maku: Perusmaultaan Lion Strong Beer on hyvin makea (sokerinen) ja runsaan alkoholinen. Sen viljamaisen maltaista ja hennosti hedelmäistä aromia täydentää sangen maissinen ja riisinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan hieman viljaisempi ja maissisempi ja samalla hieman vähemmän makea ja alkoholinen. Muutoin aromi on hyvin pelkistetty ja lähes identtinen maun kanssa.



Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen suutuntuma. Sen lähes kuparin väristä runkoa koristaa vaalea ja hieman kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Lion Strong Beer on panimonsa ehdottomasti huonoin olut. (Muita Lion Breweryn oluita esittelen lisää hieman myöhemmin). Sen maku ja aromi ovat hyvin tyypillisiä Malt Liquor- tyylilajin oluille ja eivät sovi ainakaan omaan makuuni. Niiden liiallinen makeus ja runsas alkoholin tuntu tekevät kokonaisuudesta hieman epämiellyttävän. Itse koostumuksessa tai suutuntumassa ei ole suurta valittamisen aihetta, mutta kun tärkein asia eli itse aromi on todella ponneton, niin ei siitä suurta nautintoa tuksin kenellekään irtoa.

Arvio: 52/100

13.7.2016

Dubuisson Cuvée des Trolls

Dubuisson Cuvée des Trolls

Panimo: Brasserie Dubuisson
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 15,8 °P
IBU-arvo: 19

Erityistietoa: Oluen maustamiseen on käytetty kuivattuja appelsiinin kuoria, jotka on lisätty siihen keittämisen aikana.

Maku: Cuvée des Trollsin makua hallitsee raikkaan sitruksinen sekä hyvin hiivainen ja mausteinen aromi. Maku on lisäksi leipämäisen maltainen, makean hunajainen sekä tuoreen hedelmäinen. Oluelle tyypillistä on myös erittäin kuiva ja karhea jälkimaku.


Tuoksu: Myös oluen tuoksua voi kuvailla hyvin mausteiseksi ja hiivaiseksi sekä runsaan sitruksiseksi. Leipämäisen maltainen aromi täydentää kokonaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Sen appelsiinin oranssia runkoa päällystää hyvin tuuhea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Dubuisson Cuvée des Trolls ei ollut kovin hyvä olut. Sen suurin ongelma oli ehdottomasti liian voimakasarominen makumaailma (se oli lähinnä liian hiivainen ja mausteinen). Sen suutuntuma on kohtalainen, mutta liian kuiva ja karhea jälkimaku ei ollut tässä tapauksessa missään nimessä nautintoa lisäävä tekijä. Näin ollen kokonaisuus jää heikoksi ja sen mukaisia ovat myös arvioinnista saatavat pisteet.

Arvio: 62/100

12.7.2016

Stadin Panimo American Session IPA

Stadin Panimo American Session IPA

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,4 °P
IBU-arvo: 60

Maku: Perusmaultaan American Session IPA on hedelmäisen maltainen sekä hieman yrttinen ja sitruksinen. Sen ruohoinen ja havuinen humalointi on melko voimakasta ja jälkimaku aika pitkäkestoinen ja katkera.

Tuoksu: Tuoksua hallitsee raikkaan sitruksinen ja tuoreen hedelmäinen aromi. Aromia voi kuvailla lisäksi melko mausteiseksi, pehmeän maltaiseksi sekä kovin kukkamaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on melko kevyt ja suutuntumaltaan hieman vetinen sekä keskihiilihappoinen. Sen meripihkan väristä runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Stadin Panimon American Session IPA on kuivahumaloitu, suodattamaton ja pastöroimaton täysmallaspintahiivaolut. Se on oivallinen "kauppa IPA", joka tarjoaa kohtalaisesti vastinetta rahoilleen. Sen maku on sopivan raikas ja samalla myös riittoisa. Koostumus on melko kevyt, mutta se ei haittaa kun tarkastelee käyttötarkoitusta ja muutenkin kokonaisuutta. Ei yhtään hullumpi olut, voisin juoda uudestaan.

Arvio: 73/100

11.7.2016

Suomenlinnan Panimo Sparre Pale Ale

Suomenlinnan Panimo Sparre Pale Ale

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: English Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Maultaan olut on hyvin raikas. Sen trooppisen hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen aromi täydentyy sopivasti keksimäisen maltaisella sekä hieman karamellisella kokonaisuudella. Humalointia esiintyy mukavasti ja sitä voi kuvailla hennosti ruohoiseksi/kukkamaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on puolestaan jotenkin erikoisen tunkkainen. Se voi johtua havuisesta ja kukkamaisesta humaloinnista yhdistettynä runsaan yrttiseen ja sitruksiseen vivahteikkuutteen. Tasapainoa aromille tuo kuitenkin trooppisen hedelmäinen tuoreus.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä kevyesti vetinen suutuntuma. Väriltään se on vaalean oranssi ja vaahtokukaltaan melko kevyt sekä hyvin pitsimäinen.

Loppukommentit: Sparre Pale Ale on mielenkiintoinen luomus Suomenlinnan Panimolta. Se on hyvin raikas ja miellyttävän maukas kokonaisuus. Se on helposti lähestyttävä ja nautinnollinen English Pale Ale- tyylinen olut, joka sopii varmasti hyvin useimmille oluenystäville. Lisäksi uskon tämän oluen sopivan loistavasti myös kesäolueksi ja grilliruokien seuraksi. Lisää tällaisia kiitos.

Arvio: 78/100

10.7.2016

Left Coast Voo Doo American Stout

Left Coast Voo Doo American Stout

Panimo: Left Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

IBU-arvo: 37,8

Humalat: Simcoe ja Cascade

Maku: Voo Doo American Stout on paahtomaltainen ja pehmeän suklainen olut, jossa maistuu runsaan kahvinen sekä makean karamellinen sekoitus. Aromia voi kuvailla lisäksi tumma hedelmäiseksi sekä kaakaoiseksi. Oluen humalointi on melko voimakasta ja jälkimaku hyvin katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan enemmän suklainen ja makean karamellinen, mutta myös hennosti vaniljainen. Muuten aromit ovat lähes identtiset ja samalla puhtaat.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on melko öljymäinen sekä keskihiilihappoinen. Sen mustanruskeaa ja valoa läpäisemätöntä runkoa kaunistaa beigen värinen, kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Left Coast Voo Doo oli lähtökohtaisesti todella mielenkiintoinen olut, joka osottautui loppujen lopuksi pienoiseksi pettymykseksi. Sen suurin ongelma oli sen maku, joka ei kaikesta monimuotoisuudestaan huolimatta toiminut toivotulla tavalla. Koostumukseltaan ja suutuntumaltaan se ei ollut yhtään hullumpi, mutta se ei vain riittä pelastamaan muuten väljää kokonaisuutta. Näistä syistä valtavan hyvää arvosanaa sille on vaikea antaa.

Arvio: 69/100

9.7.2016

Coedo Shikkoku Black Lager

Coedo Shikkoku Black Lager

Panimo: Kyodo Shoji Koedo Brewery
Alkuperämaa: Japani

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Shikkoku Black Lageria voi kuvailla paahtomaltaiseksi ja tummasuklaiseksi sekä hyvin kahvimaiseksi. Sen maku on lisäksi pehmeän kaakaoinen sekä hieman ruisleipämäinen. Jälkimaku on puolestaan todella kuiva ja hieman makea sekä humalointi korkeintaan keskiasteista.

Tuoksu: Oluen aromi on paahdetun maltainen ja runsaan kahvinen sekä hennosti savuinen. Sen makean karamellinen ja paahdetun sokerinen vivahteikkuus tasapainottaa mukavasti muuten hyvin paahteista kokonaisuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Tämän hyvin silkkisen ja pehmeän oluen suutuntuma on keskitäyteläinen sekä kevyesti hiilihappoinen. Sen mustanruskeaa runkoa päällystää niukka ja beigen värinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Shikkoku Black Lager ei ole yhtään hullumpi olut ja se on hyvä esimerkki japanilaisesta oluenvalmistuskulttuurista. Se edustaa erittäin mallikkaasti saksalaista schwarzbier (pohjahiivaolut) tyylisuuntausta ja täyttää kaikki sen kriteeriten enemmän kuin hyvin. Makua siitä löytyy runsaasti ja ennen kaikkea sen aromi on mukavan monipuolinen. Myös koostumus on mainio ja tekee siitä todella helposti nautittavan kokonaisuuden. Paljoa moitittavaa siitä ei oikein löydy ja siksi annan sille reilut pisteet.

Arvio: 80/100

8.7.2016

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Panimo: North Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 75

Maku: Oluessa maistuu tummasuklainen ja kahvinen aromi sekä paahtomaltaisuus. Maku on lisäksi makean toffeinen ja karamellinen sekä mokkainen. Myös suolalakritsimaisuutta sekä tummaa hedelmäisyyttä on havaittavissa. Olut on lisäksi voimakkaasti humaloitu ja yllättävän pehmeä.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on hyvin tumma ja erittäin aromikas. Sitä voi kuvailla paahdetun maltaiseksi ja tumma hedelmäiseksi sekä makean toffeiseksi. Aromi on lisäksi erittäin tummasuklainen ja mokkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän täyteläisen oluen suutuntuma on todella öljymäinen sekä matala hiilihappoinen. Väriltään se on lähes yön musta sekä sen beigemäinen vaahtokukka on hyvin tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Old Rasputin Russian Imperial Stout on järjettömän hyvä olut. Sille on vaikea antaa riittävästi kehuja, sillä se on vain yksinkertaisesti, ainakin omasta mielestäni, täydellinen olut. Minulle kesti pitkään ennen kuin sain tämän klassikon käsiini, mutta odotus oli sen arvoista. Omasta mielestäni kaikki sen osa-alueet toimivat upeasti ja tekevät siitä todellisen nautinnon lähteen. Tätä olutta voin suositella suurella lämmöllä, sillä ainakin itse en voi saada siitä tarpeekseni...

Arvio: 100/100

7.7.2016

Andersson Valley Heelch O´Hops Double IPA

Heelch O´Hops Double IPA

Panimo: Andersson Valley
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,7%

IBU-arvo: 100

Maltaat: Pale Two-Row ja Victory
Humalat: Columbus, Chinook ja Cascade

Maku: Heelch O´Hops Double IPA on keksimäisen maltainen ja tuoreen hedelmäinen olut, jossa maistuu erittäin greippisen sitruksinen ja havuinen aromi. Maku on lisäksi melko pippurisen mausteinen ja makean karamellinen. Kokonaisuutta voi kuvailla voimakkaasti humaloiduksi sekä jälkimakua hyvin katkeraksi.



Tuoksu: Oluessa tuoksuu pehmeän maltainen ja raikkaan sitruksinen aromi sekä yrttinen ja havuinen humalointi. Myös makeaa toffeisuutta ja karamellimaisuutta on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä lähes täyteläisellä oluella on kevyesti hiilihappoinen ja hyvin öljymäinen suutuntuma. Sen meripihkan värisistä runkoa koristaa vaalea ja hivenen kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Heelch O´Hops on kelpo DIPA. Se on aromiltaan hieman mausteisempi ja runsaammin greippinen kuin eilen arvioinnissa ollut Hop Ottin' IPA. Myös humalointi on voimakkaampaa ja koostumus täyteläisempi. Tästä huolimatta pidin hivenen enemmän Hop Ottin' IPA:sta kuin nyt arvioinnissa olevasta DIPA- versiosta.

Arvio: 75/100

6.7.2016

Andersson Valley Hop Ottin' IPA

Andersson Valley Hop Ottin' IPA

Panimo: Andersson Valley Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 78

Maltaat: Pale Two-Row, Crystal ja Münich
Humalat: Columbus ja Cascade

Maku: Maultaan olut on rusinaisen hedelmäinen, yrttinen ja sitruksinen sekä makean maltainen ja hunajainen. Aromissa esiintyy lisäksi runsaan havuista vivahteikkuutta sekä pitkä ja kuiva humalainen jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makean karamellinen sekä raikkaan sitruksinen ja havumainen. Verevän kukkainen humalointi täydentää mukavasti kokonaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, hieman öljymäinen sekä matala hiilihappoinen. Sen raparperin punaista ja melko sameaa runkoa kaunistaa vaalea sekä hivenen kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Andersson Valleyn Hop Ottin' IPA on keskivertoa parempi India Pale Ale. Sen jopa ylimakea aromi sekä hieman liian karhea humalointi tekevät siitä kuitenkin turhan erikoisen yhdistelmän ainakin omaan makuuni. Sen suutuntuma ja koostumus toimivat mainiosti ja kokonaisuutena sitä voikin kutsua hyvin valmistetuksi olueksi. Aivan täydellinen luomus se ei siis ole, mutta sopiva janojuoma kaikesta huolimatta.

Arvio: 77/100

5.7.2016

Andersson Valley Boont Amber Ale

Andersson Valley Boont Amber Ale

Panimo: Andersson Valley Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

IBU-arvo: 16

Maltaat: Pale Two-Row, Crystal
Humalat: Columbus, Bravo, Northern Brewer ja Mt. Hood

Maku: Oluessa maistuu kevyesti paahdetun maltainen ja tuoreen hedelmäinen aromi sekä hento pähkinäisyys. Maku on lisäksi hyvin makean toffeinen ja karamellinen sekä melko sitruksinen ja havumainen. Humalointi on keskiasteista ja jälkimaku keskikatkera.



Tuoksu: Tuoksua voi kuvailla yrttisen mausteiseksi sekä melko hedelmäiseksi. Aromi on lisäksi makean toffeinen ja karamellinen sekä runsaan maltainen. Myös hivenen sitrusmaisia nyansseja on havaittavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on keskihiilihappoinen sekä melko kermainen suutuntuma. Väriltään olut on pähkinän ruskea ja vaahtokukaltaan vaalea sekä mukavan tuuhea.

Loppukommentit: Boont Amber Ale on kohtalaisen hyvä ja sopivan aromikas olut. Sen suutuntuma on miellyttävä ja kokonaisuus helposti nauttiva. Neljän humalalajin sekoitus luo sille hyvin monipuolisen makumaailman, joka sopii mainiosti tämän tyylilajin oluelle. Se edustaa tyylikkäästi panimonsa keskimäärin hyvää tuotevalikoimaa ja esiintyy mukavasti myös olutkirjallisuudessa.

Arvio: 81/100

4.7.2016

Alaskan Smoked Porter (2013)

Alaskan Smoked Porter (2013)

Panimo: Alaskan Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 16,2 °P
Katkeroaineet: 32,1 EBU
Väri: 182 EBC

Maku: Alaskan Smoked Porterissa maistuu runsaan savuinen ja paahdetun maltainen aromi sekä tumma hedelmäisyys. Olut on myös melko mausteinen ja voimakkaasti humaloitu sekä aromiltaan lisäksi hieman tummasuklainen ja kahvimainen.

Tuoksu: Oluen tuoksua hallitsee vahvasti savuinen ja hyvin paahdetun maltainen aromi. Tuoksu on lisäksi hivenen kahvimainen sekä sitä voisi kuvailla jopa pekonimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän täyteläisen oluen suutuntuma on hyvin öljymäinen sekä keskihiilihappoinen. Rungoltaan se on mustanruskea sekä vaahtokukaltaan beigen värinen sekä hieman kermainen.

Loppukommentit: Alaskan Smoked Porter on todellinen klassikko-olut ja savuoluiden aatelia. Sen valmistuksessa käytetään 5 eri mallasta sekä 2 eri humalalajia. Sen maltaat savustetaan pienissä erissä täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Sen maku on aivan uskomaton ja monipuolinen sekä koostumus mahtava. Se on mielestäni täydellinen olut, joka hakee vertaistaan. Olen juonut yli 2100 eri olutta ja niistä vain 10-15 uskallan antaa täydet pisteet. Tämä on ehdottomasti yksiä suosikkioluitani ja voin suositella sitä kaikille oluenystäville.

Arvio: 100/100

3.7.2016

Hitachino Nest Beer Extra High (XH)

Hitachino Nest Beer Extra High (XH)

Panimo: Kiuchi Brewery (Hitachino)
Alkuperämaa: Japani

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

IBU-arvo: 44

Maltaat: Marris Otter, Münich, Crystal ja Chocolate
Humalat: Chinook ja Styrian Golding

Erityistietoa: Olutta on kypsytetty tislatuissa Sake- tynnyreissä 3 kuukauden ajan ennen sen pullottamista.

Maku: Hitachino XH:lle tyypillistä on yrttisen mausteinen, kevyesti hiivainen sekä hieman tamminen aromi. Sen tuoreen hedelmäistä makua täydentää runsaan maltainen sekä hieman alkoholinen vivahteikkuus.


Tuoksu: Sen tuoksua voi kuvailla makean karamelliseksi ja toffeiseksi sekä runsaan hedelmäiseksi. Tuoksusta erottuu lisäksi melko mausteinen ja kevyesti tamminen aromi sekä hento alkoholimaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, kevyesti hiilihappoinen sekä melko kermainen. Sen ruskean punaista ja sameaa runkoa koristaa vaalea sekä melko niukka vaahtokukka.

Loppukommentit: Hitachino Nest Beer XH on erinomainen japanilainen olut. Sen moniuloitteinen ja erittäin runsasta aromi on kerta kaikkiaan herkullinen ja houkutteleva. Koostumukseltaan se on sopivan täyteläinen ja suutuntumaltaan hyvin miellyttävä. Oluen kypsyminen Sake-tynnyreissä näkyy ja tuntuu aromissa ja tekee siitä vielä tavallista mielenkiintoisemman. Kokonaisuutena se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen luomus, jota voin suositella lämpimästi.

Arvio: 85/100

2.7.2016

La Binchoise Biére des Ours

La Binchoise Biére des Ours

Panimo: Brasserie La Binchoise
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,4 %

Maku: Biére des Oursissa maistuu hiivainen ja hunajainen aromi sekä kuivahedelmäisyys. Olut on lisäksi melko mausteinen sekä runsaan maltainen. Myös alkoholin maku erottuu selkeästi.

Tuoksu: Oluessa tuoksuu erittäin hiivainen ja hyvin mausteinen kokonaisuus, joka täydentyy makean hunajaisella aromilla. Tuoksua voi kuvailla lisäksi hieman maltaiseksi sekä hyvin kukkamaiseksi.





Ulkonäkö ja koostumus: Tällä keskitäyteläisellä oluella on voimakkaasti hiilihappoinen sekä melko öljymäinen suutuntuma. Rungoltaan se on lähes kuparinkeltainen sekä todella samea. Lisäksi sen vaahtokukkaa voi kuvailla erittäin tuuheaksi ja hieman kermaiseksi.

Loppukommentit: Biére des Ours eli "karhun olut" on hyvin tyypillinen belgialainen vahva ale. Sen erikoisuus on runsas hunajan käyttö, joka erottuu mukavasti sekä maussa että tuoksussa. Muutoin kokonaisuutta hallitsevat runsas hiivaisuus sekä mausteisuus. Se on helposti juotava sekä melko nautinnollinen kokonaisuus, jonka kaikki osa-alueet toimivat hyvin yhteen. Sen suutuntuma on miellyttävä, vaikkakin kovin hiilihapokas. Tätä olutta voi uskoakseni kutsua yhdeksi belgialaiseksi klassikko-olueksi, joka pitää ainakin kerran kokeilla.

Arvio: 74/100

1.7.2016

Tupiniquim Monjolo Imperial Porter (Brasilia)

Tupiniquim Monjolo Imperial Porter

Panimo: Cervejaria Tupiniquim
Alkuperämaa: Brasilia

Tyyli: Imperial Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Tarjoilulämpötila: 6-10 °C

Maku: Oluessa maistuu paahdetun maltainen ja makean karamellinen aromi sekä hieman yrttisen mausteinen humalointi. Maku on lisäksi erittäin tummasuklainen ja kaakaoinen sekä hyvin kahvimainen. Myös lakritsimaista ja vaniljaista vivahteikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin paahdetun maltainen ja kahvimainen sekä tummasuklainen. Siinä esiintyy lisäksi kuivahedelmäinen ja vaniljainen aromi sekä makean toffeisia ja karamellisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on erittäin täyteläinen ja suutuntumaltaan todella öljymäinen sekä kevyesti hiilihappoinen. Sen mustanruskeaa runkoa koristaa beigen värinen ja kovin niukka vaahtokukka.

Loppukommentit: Tupiniquim Monjolo Imperial Porter on upea olut, joka edustaa brasilialaisen oluttuotannon kirkkainta kärkeä. Siitä ei makua tai aromi puutu ja sen täyteläinen koostumus tekee siitä todella helposti lähestyttävän kokonaisuuden. Siitä on lähes mahdotonta löytyy mitään moitittavaa ja se todella edustaa tyylilajinsa huippuluokkaa. Tämä on olut, jota suosittelen suurella lämmöllä.

Arvio: 90/100