30.9.2017

Andersson Valley Highway 128 The Kimmie, The Yink, and the Holy Gose

Andersson Valley Highway 128

Panimo: Andersson Valley Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maltaat: Pale Two-Row, Malted White Wheat
Humalat: Bravo

Maku: Highway 128 on hapan, suolainen ja miedosti humaloitu olut. Sen muutoin raikkaassa ja selkeässä aromissa esiintyy myös trooppisen hedelmäistä ja sitrusmaista aromikkuutta sekä mausteisia ja vehnämäisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen hyvin hillitty ja mieto aromi on makuaan kukkamaisempi, mutta muilta osin käytännössä vastaavanlainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on kellertävä ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Highway 128 on melko perinteinen, mutta tyylikäs gose. Sen happamuus ja suolaisuus sopivan hyvin yhteen sen muun aromin kanssa ja tekevät siitä varsin miellyttävän oluen. Juotavuudeltaan se on kevyt ja raikas ja sopii erityisesti kesäjanon sammuttajaksi. Kelpo olut kaikin puolin, kannattaa kokeilla.

Arvio: 75/100

29.9.2017

Victory Golden Monkey

Victory Golden Monkey

Panimo: Victory Brewing Company (ABV)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Kantavierre: 19,0 °P
Katkeroaineet: 21,0 EBU
Väri: 12,6 EBC

Maku: Victory Golden Monkey on mausteinen, hieman makea ja jonkin verran alkoholin makuinen olut. Siinä maistuu myös keksimäisen maltainen ja viljainen aromi sekä kuivahedelmäisyys ja kevyt yrttisyys.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen ja tuo esiin lähinnä makeita, mausteisia ja hedelmäisiä sävyjä.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kullankeltainen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Victory Golden Monkey on abbey tripel -tyylinen olut. Se ei yllä kokonaisuutena belgialaisten sukulaisoluidensa tasolle vaan jää niistä selvästi jälkeen. Suurimpana ongelmana pidin sen aivan liian mausteista aromia, joka peitti alleen lähes kaiken. Muutoin hyvin valmistettu olut, mutta ei vain sovellu omaan makuuni.

Arvio: 71/100

28.9.2017

Coronado Stingray Imperial IPA

Coronado Stingray Imperial IPA

Panimo: Coronado Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,9 %

IBU-arvo: 48

Humalat: Citra, Mosaic, Simcoe, Southern Cross

Maku: Coronado Stingray on keskiasteisesti humaloitu, melko katkera ja voimakasarominen olut. Sille tyypillisenä voidaan pitää myös keksimäisen maltaista ja trooppisen hedelmäistä aromikkuutta sekä makean karamellisia, havumaisia ja sitruksisia piirteitä.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan varsin makea, hedelmäinen ja sitruksinen sekä kokonaisuutta tarkasteltaessa myös tasapainoinen ja eloisa.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Coronado Stingray on vuonna 1996 toimintansa aloittaneen Coronado Brewing Companyn valmistama olut. Se sijaitsee samannimisessä kaupungissa Yhdysvaltain Kaliforniassa ja on valmistanut vuosien mittaan aivan järjettömän määrän erilaisia oluita. Stingray oli ensimmäinen heiltä maistamani olut ja täytyy sanoa, ettei se ollut yhtään hullumpi. Omaan makuuni se oli hieman liian sitruksinen, mutta muilta osin varsin miellyttävä. Se on kaikin puolin mielenkiintoinen tuttavuus, joka jätti positiivisen kuvan heidän tuotteistaan.

Arvio: 79/100

27.9.2017

Bear Republic Grand-Am

Bear Republic Grand-Am

Panimo: Bear Republic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 50

Maku: Grand-Am on raikas olut, jolla on kuiva ja katkera jälkimaku. Sen aromissa esiintyy mm. makean karamellista, trooppisen hedelmäistä ja leipämäisen maltaista aromikkuutta sekä havuisia, sitrusmaisia ja kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on erittäin runsas ja aromaattinen. Se vastaa hyvin pitkälti makuaan eikä tarjoa näin ollen sen suurempia yllätyksiä.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on appelsiinin värinen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Grand-Am on Bear Republic Brewing Companyn valmistama olut. Se kuuluu panimonsa "Racer" -tuoteperheeseen ja on höystetty useilla amerikkalaisilla humaloilla. Se on sekä arominsa että koostumuksensa puolesta kelpo APA, josta ei makua tai asennetta puutu. Itse pidin siitä kohtalaisen paljon ja uskallan suositella sitä myös muille APA-tyylisistä oluista pitäville oluenystäville.

Arvio: 80/100

26.9.2017

Reinaert Grand Cru

Reinaert Grand Cru

Panimo: De Proefbrouwerij
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maku: Reinaert Grand Cru on hyvin makea, kevyesti paahteinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sille luonteenomaista on myös tumma hedelmäinen ja mausteinen aromikkuus sekä hiivamaisuus.

Tuoksu: Oluen hyvin tasapainoista ja pehmeää tuoksua voi luonnehtia aromiltaan lähinnä makeaksi, mausteiseksi ja hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermamainen. Runko on pääosin tummanruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Reinaert Grand Cru on kuuluisan De Proefbrouwerijn omiin valikoimiin kuuluva ja valmistama olut. Se on melko hyvä belgityylinen vahva ale, josta makua tai luonnetta ei puutu. Se ei lukeutunut aivan tyylilajinsa parhaimpaan kärkeen, mutta on kuitenkin kaikin puolin kokeilemisen arvoinen ja sopivan hintainen luomus.

Arvio: 78/100

25.9.2017

Troubadour Magma

Troubadour Magma

Panimo: Brouwerij The Musketeers
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 45
Väri: 35 EBC

Maku: Troubadour Magma on makea, hieman alkoholin makuinen sekä pitkän ja katkeran jälkimaun omaava olut. Sen muutoin leipämäisen maltaisessa ja trooppisen hedelmäisessä aromissa esiintyy myös havumaisia ja greippisen sitruksisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä hieman makeampi ja mausteisempi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Troubadour Magma on erinomainen Double IPA. Aromiltaan se on runsas ja täyteläinen sekä suutuntumaltaan erittäin miellyttävä. Se on joka osa-alueella äärimmäisen onnistunut olut, josta pidin suunnattoman paljon. Jos sitä jostain löydätte, ostakaa ihmeessä mukaanne.

Arvio: 92/100

24.9.2017

Rogue Mocha Porter

Rogue Mocha Porter

Panimo: Rogue Ales
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Kantavierre: 13,0 °P
IBU-arvo: 54

Maltaat: 2-Row, Münich, C120, Chocolate, Black, Kiln Coffee, Rogue Farms Dare & Risk
Humalat: Rogue Farms Rebel & Liberty
Hiiva: Pacman

Maku: Mocha Porter on makea, paahteinen ja voimakkaasti humaloitu olut. Sille ominaispiirteistä on myös suklainen, kaakaoinen ja espressomainen aromikkuus sekä kukkamaiset ja hivenen sitruksiset vivahteet.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin tuhti ja jykevä. Se tarjoaa paahteisen, kahvimaisen, mokkaisen arominsa lisäksi myös humalamaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Rogue Mocha Porter on olut, joka on omistettu kaikille suklaanystäville. Se tunnettiin aikoinaan nimellä "New Porter" Roguen kotikaupunkia Newporttia kunnioittaen. Se on jälleen yksi oivallinen esimerkki tämän loistavan panimon aikaansaannoksista. Se on olut, jonka kaikki osa-alueet toimivat erinomaisesti yhteen ja tekevät sen kokonaisuudesta huippu nautinnollisen. Omaan makuuni se istui lähes täydellisesti ja voin suositella sitä lämpimästi myös muille oluenystäville.

Arvio: 93/100

23.9.2017

Master Brew Kentish Ale

Master Brew Kentish Ale

Panimo: Shepherd Neame
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maku: Kentish Ale on makean toffeinen, keksimäisen maltainen ja hieman hedelmäinen olut. Sen muutoin katkera ja hivenen voimainen aromi pitää sisällään myös pähkinäisiä, kukkaisia ja ruohomaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan pelkistetympi ja tuo esiin lähinnä makeita, maltaisia ja hedelmäisiä vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on kevyt, keskihiilihappoinen ja melko vetinen. Runko on hieman punertava ja kirkas sekä sitä kaunistava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Master Brew Kentish Ale on Shepherd Neamen valmistava vanha brittiklassikko. Sen valmistuksessa on käytetty muun muassa kenttiläisiä ohramaltaita ja humalalajeja (kuten Admiralia, Targettia ja Goldingsia). Se tarjoaa hyvin peri brittiläisen makumaailman, joka josta ei suuria yllätyksiä tai pettymyksiä löydy. Omaan makuuni se oli hieman liian tylsä ja siksi annan sille vain keskiverron pisteytyksen.

Arvio: 62/100

22.9.2017

Badger Fursty Ferret

Badger Fursty Ferret

Panimo: Badger (Hall & Woodhouse)
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

Maku: Fursty Ferret on miellyttävän katkera, sopivan makea (toffeinen) ja keksimäisen maltainen olut. Siinä maistuu myös sitruksinen ja hieman hedelmäinen aromikkuus sekä kukkainen ja pähkinäinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen hyvin makea ja viehättävää tuoksua voi luonnehtia myös melkoisen mausteiseksi ja sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kevyesti kermamainen. Runko karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Badger osaa valmistaa sellaisia brittioluita, joista pääsääntöisesti pidän. Ne ovat omalla tavallaan melko pelkistettyjä, mutta niiden aromi on sitäkin täyteläisempi. Fursty Ferret ei tehnyt ei sääntöön poikkeusta ja tarjosi tyylikkään ja pehmeän juomaelämyksen. Sen valmistuksessa on käytetty myös Sevillasta tuotuja appelsiineja, jotka tuovat oluelle tarvittavaa lisäpotkua. Kaikin puolin hyvä olut, suosittelen.

Arvio: 78/100

21.9.2017

St. Peter's Honey Porter

St. Peter's Honey Porter

Panimo: St. Peter's
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: St. Peter's Honey Porteria voi pitää makunsa puolesta erittäin makeana (hunajaisena), paahtomaltaisena sekä suklaisena. Sen humalointi on hieman yrttistä ja kukkamaista sekä jälkimaku pääosin kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen ja tuo esiin lähinnä makeita, paahteisia ja suklaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja jopa hieman tahmea. Runko on punertavanruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Olen aina pitänyt St. Peter's oluiden pulloista ja erityisesti niiden "apteekkimaisesta" ulkonäöstä. Nyt esittelyssä oleva Honey Porter on varmasti yksiä heidän tunnetuimpia ja myydyimpiä oluitaan. Siitä erityisen tekee sen valmistuksessa käytetty aito hunaja ja sen tarjoama makumaailma. Pääsin maistamaan sitä nyt toista kertaa ja täytyy myöntää, että ensimmäisellä kerralla pidin siitä enemmän. Se saattoi johtua siitä, että olin juuri olutharrastukseni alussa enkä vielä osannut vertailla makuja riittävästi muihin oluisiin.

Arvio: 68/100

20.9.2017

Saimaan Red Ale

Saimaa Red Ale

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,4 °P
Katkeroaineet: 28 EBU
Väri: 40 EBC

Maltaat: Vienna, Wheat
Humalat: Cascade, Magnum, Chinook

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Saimaa Red Ale on makea, hieman paahteinen ja keskiasteisesti humaloitu olut. Sen muutoin hyvin viljainen ja hedelmäinen aromi pitää sisällään myös sitrusmaisia, mausteisia ja kukkaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen varsin pehmeää ja puhdasta tuoksua voi kuvailla melkolailla makunsa kaltaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko jokseenkin punertava ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Saimaa Red Ale omaa Saimaan Juomatehtaan oluille tunnusomaisia piirteitä. Aromiltaan se on melko tasapainoinen ja puhdas, muttei kuitenkaan millään lailla säväyttävä. Juotavuus siinä on kohdillaan ja humalointi panimolle tyypillistä. Kokonaisuutta arvioitaessa se oli ihan ok olut ja hintaansa nähden varsin kelvollinen.

Arvio: 64/100

19.9.2017

Belhaven Black Scottish Stout

Belhaven Black Scottish Stout

Panimo: Belhaven (Greene King)
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Dry Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

IBU-arvo: 20

Maltaat: Pale, Chocolate, Crystal, Roasted Barley
Humalat: Challenger

Maku: Belhaven Black Scottish Stout on paahtomaltainen, hieman makea ja ruisleipäinen olut. Siinä maistuu myös tumma suklainen, kahvimainen ja miedosti tumma hedelmäinen aromikkuus sekä kevyt humalointi.

Tuoksu: Oluen hyvin pehmeää ja kevyttä tuoksua voi kuivalla lähinnä makeaksi, paahteiseksi sekä kahvimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja kermainen.

Loppukommentit: Belhaven Black Scottish Stout ei ole aivan yhtä kuiva ja katkera olut, kuin mitä siltä voisi odottaa. Sen makumaailma oli jollain asteella hieman tylsä, enkä oikein päässyt sinuiksi sen kanssa. Itseäni se ei suuremmin miellyttänyt ja siitä syystä joudun antamaan sille vain keskiverron arvosanan.

Arvio: 65/100

18.9.2017

Lehe 32. August

Lehe 32. August

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Kantavierre: 11,4 °P
IBU-arvo: 25
Väri: 10 EBC

Maku: 32. August on hieman makea, melko miedosti humaloitu ja pehmeän maltainen olut. Sen muutoin raikkaassa ja kevyessä aromissa esiintyy myös trooppisen hedelmäisiä, kukkaisia, greippisiä ja hiivamaisia piirteitä.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makuaan mausteisempi ja kokonaisuutta tarkasteltaessa jokseenkin sekavampi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Lehe 32. Augustin erikoinen nimi juontaa juurensa päivään, jolloin pieni joukko opiskelijoita päätti, ettei kesä voinut loppua 31.8. Tämän golden ale/blond ale- tyylisen oluen, humaloinnista vastaa Amarillo humala. Siinä on paljon APA-tyylisiä piirteitä, jotka tekevät sen aromista hieman tavallisesta poikkeavan. Omasta mielestäni se on kohtalaisen hyvä kauppavahvuinen olut, joka sopii erityisesti kesäaikana nautittavaksi.

Arvio: 71/100

17.9.2017

Lehe Heckle

Lehe Heckle

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 12,1 °P
IBU-arvo: 35
Väri: 16 EBC

Maltaat: Maris Otter + kaurahiutaleet
Humalat: Cascade, Centennial, Citra

Maku: Lehe Hecklen makeaa, maltaista ja runsaan hedelmäistä perusmakua tukee hienosti sen keskiasteinen ja sopivasti katkera humalointi (sitruksinen ja kukkainen).



Tuoksu: Oluen tuoksu on hillitty ja tasapainon sekä kokonaisuutta tarkasteltaessa melko makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Heckle on Comedy Estonian, James Ramsdenin ja Lehe Pruulikodan suunnittelema ja valmistama yhteistyöolut. Se on kelpo APA, jonka makuun ja rakenteeseen illahduttavat lisäpotkua toivat siinä käytetyt kaurahiutaleet. Sen humalointi oli tyylilajilleen sopivaa ja tässäkin tapauksessa varsin riittävää. Kokonaisuutta tarkasteltaessa se ei ollut yhtään hullumpi miedoksi olueksi, mutta olisin toivonut sille kuitenkin jonkin verran korkeampaa alkoholipitoisuutta.

Arvio: 70/100

16.9.2017

Koff APA

Koff APA

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,5 °P
Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 18 EBC

Maku: Koff APA on keskiasteisesti humaloitu, raikas ja eloisa olut. Sen runsaan hedelmäisessä ja raikkaan sitruksisessa pääaromissa esiintyy myös makean maltaista, kevyesti yrttistä ja kukkamaista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko pirteä ja terävä sekä aromiltaan lähinnä makea, sitruksinen ja kukkamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Koff APA on yksiä panimonsa uusimpia tuotteita. Se ilmestyi myyntiin Maaliskuussa 2016 ja tarjoaa yllättäen kauppavahvuiseksi- ja massatuotetuksi olueksi ihan miellyttävän aromin. Sen makumaailmasta vastaavat lähinnä amerikkalaisten humalat sekä kevyt ja pehmeä mallaspohja. Edullisemman pään "erikoisolueksi" se ajaa asiansa erinomaisen hyvin, eikä siitä jäänyt itselleni minkäänlaista negatiivista sanottavaa.

Arvio: 72/100

15.9.2017

Olvi American Brown Ale "Born in the I.I.S.A.L.M.I"

Olvi American Brown Ale

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 70 EBC

Humalat: Willamette, Mount Hood, Columbus

Tarjoilulämpötila: 10-13 °C

Maku: American Brown Ale on paahteinen, keskiasteisesti humaloitu ja hyvin katkeran jälkimaun omaava olut. Sille tyypillisenä voidaan pitää myös tummasuklaista ja hedelmäistä aromikkuutta sekä sitruksista, kukkaista ja mausteista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Aluksi oluen tuoksu on hieman apea ja nuhruinen, mutta henkiin herätessään se tarjoilee varsin viehättävän ja eläväisen konsonanssin.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumuksensa osalta sitä voidaan kutsua keskitäyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä hivenen vetiseksi. Sen runko tummanruskea ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Olvi jatkoi uutuusoluidensa puolesta varsin mielenkiintoista ja onnistunutta linjaansa. Tällä kertaa he toivat markkinoille Brown Ale- tyylisen oluen amerikkalaisella twistillä. Se ilmestyy myyntiin virallisesti ensi viikon alussa ja tarjoaa juojalleen varmasti jännittävän ja vahvan makuelämyksen. Itse pidän oluen ideasta ja se maistui itselleni sitä paremmin, mitä enemmän olin sitä maistellut. Jos haluatte jotain hieman toisenlaista kauppavahvuisten oluiden rintamalle, tämä on varmasti kokeilemisen arvoinen uutuus.

Näyteoluista isot kiitokset Olville!

Arvio: 71/100

14.9.2017

Stadin Panimo South Pacific Lager

Stadin Panimo South Pacific Lager

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,6 °P
IBU-arvo: 30

Maku: South Pacific Lager on melko miedosti humaloitu, jonkin verran makea ja trooppisen hedelmäinen olut. Siinä esiintyy myös runsaan maltaista ja viljamaista aromikkuutta sekä sitrusmaisia ja hiivaisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksultaan tämä olut on makea, hedelmäinen ja miedosti sitruksinen sekä kokonaisuutta tarkasteltaessa hyvin mieto ja lempeä.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkan punertava ja samea sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stadin Panimon valmistama South Pacific Lager on australialaisilla ja uusi-seelantilaisilla humaloilla maustettu olut. Se valittiin Suomen parhaaksi vaaleaksi lageriksi vuonna 2015 (enintään 4,7% sarjassa). Se on aromiltaan varsin onnistunut tapaus, jonka kevyt ja liukas suutuntuma tekevät siitä erittäin helposti lähestyttävän oluen. Omaan makuuni se soveltui melko hyvin ja siksi voin mainostaa sitä kelvolliseksi kauppavahvuiseksi olueksi.

Arvio: 77/100

13.9.2017

Weird Beard Decadence

Weird Beard Decadence

Panimo: Weird Beard
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Decadence on paahtomaltainen, kaakaoinen ja melko kahvimainen olut, jossa maistuu myös hieman makea, lakritsinen ja mausteinen aromikkuus. Näiden lisäksi se tarjoaa myös kuivan ja katkeran jälkimaun.

Tuoksu: Oluen tuoksu on paahteinen, suklainen ja kahvimainen sekä melko lailla makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Weird Beard on hieno englantilaispanimo, joka valmistaa tyylikkäitä ja todella monipuolisia oluita. Nyt esittelyssä on sen stout- tyylinen olut Decadence, jonka koostumusta on parannettu kaurahiutaleilla. Sen juotavuus on erinomainen, mutta makumaailma olisi kaivannut ehkä hieman runsaampaa humalointia. Se ei lukeudu aivan panimonsa kärkioluisiin, mutta on silti varsin miellyttävä ja toimiva kokonaisuus.

Arvio: 75/100

12.9.2017

Thiriez Dalva

Thiriez Dalva

Panimo: Brasserie Thiriez
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Humalat: Nugget, Simcoe, Citra, Aramis

Maku: Thiriez Dalva on vahva ja uskalias olut. Sen jonkin verran alkoholin makuinen ja voimakkaasti humaloitu aromi pitää sisällään mm. trooppisen hedelmäisiä, greippisiä, kukkaisia, havumaisia ja makean maltaisia sävyjä.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin runsas ja aromaattinen sekä tarjoaa sille mm. makeita, hedelmäisiä ja sitrusmaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Thiriez Dalva on varsin mielenkiintoinen Double IPA. Se poikkeaa humaloinniltaan hieman perinteisemmistä tyylilajinsa edustajista, mutta tarjoaa kuitenkin kohtalaisen hyvän ja maukkaan makuelämyksen. En pitänyt siitä aivan yhtä paljon, kuin muista viime päivinä esittelemistäni DIPA- tyylisistä oluista, mutta oli se silti ainakin keskivertoa parempi sellainen.

Arvio: 78/100

11.9.2017

Alameda Yellow Wolf Imperial IPA

Alameda Yellow Wolf Imperial IPA

Panimo: Alameda Brewing Co.
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

IBU-arvo: 82

Maku: Yellow Wolf on makean karamellinen, leipämäisen maltainen ja trooppisen hedelmäinen olut. Sen voimakas humalointi tarjoaa sille myös pitkäkestoisen ja katkera jälkimaun sekä havumaisen, sitruksisen ja mausteisen sivumaun.

Tuoksu: Oluen tuoksu on runsas ja intensiivinen ja aromiltaan hyvin pitkälti makea, hedelmäinen ja havumaisten sävyjen kyllästämä.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Tämä Alameda Brewing Companyn valmistama olut on kaikin puolin miellyttävä ja hyvin valmistettu Imperial IPA. Se tarjoaa juojalleen maukkaan ja monipuolisen makumaailman sekä sopivan täyteläisen ja nautinnollisen suutuntuman. Omaan makuuni se soveltui varsin hyvin ja uskallan suositella sitä myös muille vahvasti humaloiduista oluista pitäville oluenystäville.

Arvio: 84/100

10.9.2017

Dieu du Ciel Grande Noirceur

Dieu du Ciel Grande Noirceur

Panimo: Dieu du Ciel
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Grande Noirceur on voimakkaasti humaloitu, miellyttävän katkera ja sopivan paahteinen olut. Sen aromissa on havaittavissa myös karamellimaltaista ja pehmeän suklaista aromikkuutta sekä espressomaisia, tumma hedelmäisiä ja vaniljaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen ja aromiltaan lähinnä makea, paahteinen ja suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko hyvin synkkä ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka melko niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Grande Noirceur on huippuluokan olut. Se edustaa kanadalaista oluenvalmistustaitoa parhaimmillaan ja tarjoaa erinomaista vastinetta rahoille. Sen korkea alkoholipitoisuus lämmittää suunpintoja mukavasti ja kermamainen suutuntuma tekevät siitä erittäin nautinnollisen oluen juoda. Itse pidin siitä suunnattomasti ja toivon pääseväni maistamaan sitä joku päivä uudestaan.

Arvio: 95/100

9.9.2017

Omnipollo Nebuchadnezzar IIPA

Omnipollo Nebuchadnezzar IIPA

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 12-14 °C

Maku: Nebuchadnezzar IIPA:n monipuolinen ja voimakkaasti humaloitu maku pitää sisällään makean karamellista, keksimäisen maltaista ja greippisen sitruksista aromikkuutta sekä yrttisen mausteisia, trooppisen hedelmäisiä ja kukkamaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu eroaa maustaan käytännössä vain alkoholimaisemman ja hieman havuisemman arominsa puolesta.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko karamellinvärinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Omnipollon kehittämä Nebuchadnezzar IIPA on pantu De Proefbrouwerij panimolla Belgiassa. Panimo on tunnettu sen hyvin innovatiivisista ja kekseliäistä oluista sekä hauskoista ja erikoisista "pulloetiketeistä". Nebuchadnezzar IIPA oli yksiä niitä sen oluita, joita olin jo pidempää halunnut päästä maistamaan. Se ei ollut aivan niin hyvä olut, kuin mitä siltä odotin, mutta kuitenkin kaikin puolin tyylikäs luomus. Ei siis aivan mestarillinen, mutta silti ehdottomasti kokeilemisen arvoinen IIPA.

Arvio: 81/100

8.9.2017

Left Coast Hop Juice

Left Coast Hop Juice

Panimo: Left Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,7 %

IBU-arvo: 100

Maltaat: Premium American 2-Row, Light Crystal Malt
Humalat: Cascade, Columbus, Mt. Hood, Mosaic*, Simcoe*, Columbus* (*Dry-Hopped)

Maku: Hop Juice on runsas, uskalias ja erittäin voimakkaasti humaloitu olut. Sen monipuolisessa aromissa esiintyy mm. makeaa karamellisuutta, greippistä sitruksisuutta, havumaisuutta, mausteisuutta, kukkamaisuutta sekä trooppista hedelmäisyyttä. Jälkimaultaan se on lisäksi hyvin kuiva ja todella katkera.

Tuoksu: Sen tuoksu on äärimmäisen voimakas ja aromiltaan hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Hop Juice on todellinen tehopakkaus. Siinä on kaikkea, mitä Double IPA:lta/Imperial IPA:lta voi toivoa. Sen erittäin ärhäkkää makumaailmaa hallitsee 5 eri humalan sävyttämä kokonaisuus, jota tasapainotetaan varsin onnistuneesti kahdella eri maltaalla. Nautin suunnattomasti tämän oluen tarjoamasta kekseliäisyydestä ja pidän sitä äärimmäisen hyvänä oluena.

Arvio: 85/100

7.9.2017

Abbaye du Lys Triple

Abbaye du Lys Triple

Panimo: Grain d'Orge (Brasseurs de Gayant)
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: Abbaye du Lys Triple on makean maltainen, vahvasti alkoholin makuinen ja miedosti humaloitu olut. Näiden lisäksi siinä maistuu myös hiivamaisuus, mausteisuus sekä hento hedelmäisyys.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin pistävä ja karu ja tuo mukanaan lähinnä makeita, alkoholimaisia ja mausteisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka hyvin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Abbaye du Lys Triple on hienoon pulloon pakattu abbey tripel- tyylinen olut. Sen ulkoasu ja osittain myös itse olut tuovat jollain asteella mieleeni Trappist-oluet, vaikka tässä tapauksessa niistä ei ole kyse. Tämän oluen suurimpana miinuksena voidaan ehdottomasti pitää sen aivan liian alkoholin kyllästämään aromia, joka peittää alleen muuten melko pelkistetyn ja selkeän makumaailman. Vaikka en siitä valtavasti siitä pitänyt, oli se kuitenkin kaikin puolin tervetullut ja melko harvinainen tuttavuus osaksi olutkokoelmaani.

Arvio: 62/100


6.9.2017

Boréale Noire

Boréale Noire

Panimo: Brasseurs du Nord
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 25

Maltaat: Dark Malt, Chocolate, Roasted Barley

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: Boréale Noire on hieman makea, melko miedosti humaloitu ja hyvin paahteinen olut. Sen muutoin tumma-arominen makumaailma sisältää mm. tummasuklaisia, kahvimaisia sekä hivenen lakritsisia vivahteita.

Tuoksu: Makeat, paahteiset ja suklaiset sävyt kuuluvat osaksi oluen vahvaa ja runsasta tuoksua.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi koostumukseltaan keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermamainen. Sen runko on lähes musta ja synkkä sekä sitä koristava vaahtokukka nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brasseurs du Nord on Laura Urtnowskin, Bernard Morinin ja Jean Morinin vuonna 1987 perustama kanadalainen pienpanimo. Se on noussut viimeisen 30 vuoden aikana yhdeksi Quebecin alueen johtavista panimoista ja keskittynyt valmistamaan oluita mahdollisimman omalaatuisina, autenttisina sekä huippulaatuisina. Boréale Noire on varmasti yksiä sen kiinnostavimmista oluista. Se on laadukas ja hyvänmakuinen stout, josta ei virheitä juuri löydy. Omaan makuuni se soveltui erinomaisesti ja jään nyt innolla odottomaan, minkä oluen pääsen seuraavaksi heiltä maistamaan.

Arvio: 82/100

5.9.2017

Cantillon Gueuze "The Champagne of Belgium"

Cantillon Gueuze

Panimo: Cantillon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Gueuze)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 30

Tarjoilulämpötila: 15 °C

Maku: Cantillon Gueuze on erittäin hapan, hieman kirpeä ja todella kuivan jälkimaun omaava olut. Sen aromia voi kuvailla näiden lisäksi myös hedelmätorttumaiseksi, sitruksiseksi sekä tammimaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan se on hyvin jännä ja erikoinen ja tuo mieleeni lähinnä tallipihamaisia ja kellarimaisia piirteitä sekä runsaan puumaista ja sitruksista tuntua.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan oranssi ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Cantillon Gueuze on todellinen belgialainen klassikko-olut. Se on sekoitus yksi, kaksi ja kolme-vuotiaita Lambic-oluita ja se jälkikäy pullossa vielä perinteisen käymisprosessinsa lisäksi. Sen vahva ja monipuolinen aromi tekevät siitä todella tyylikkään ja mielenkiintoisen oluen. Se haastaa juojansa sen jokaisella osa-alueella ja tarjoaa sen tyylisistä oluista pitäville varmasti unohtumattoman elämyksen.

Arvio: 83/100

4.9.2017

Stallhagen IPA

Stallhagen IPA

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 50 EBU
Väri: 24 EBC

Maltaat: Pilsner, Dark Ale, Crystal 300, Black
Humalat: East Kent Goldings, Fuggles

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Stallhagen IPA on makea, keskikatkera ja keksimäisen maltainen olut. Sen aromi on lisäksi hedelmäinen, yrttisen mausteinen ja sitruksinen sekä jonkin verran ruohomainen ja hennosti kukkainen.


Tuoksu: Oluen tuoksu on sopivan runsan ja vivahteikas ja tuo esiin lähinnä makeaa, ruohomaista ja maltaista aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Stallhagen Original IPA:n on suunnitellut ja luonut panimomestari Mats Ekholm. Se on järjestyksessään panimonsa kolmas IPA-tyylinen olut ja sen valmistuksessa on käytetty muun muassa peri-englantilaisia humalalajeja sekä neljää eri mallasta. Siitä on olemassa myös 6,0% versio, joka on itselläni vielä juomatta. Nyt juomani miedompi versio ei oikein soveltunut omaan makuuni, mutta oli kuitenkin kokonaisuutta arvioitaessa ihan kohtalainen luomus.

Arvio: 69/100

3.9.2017

Inveralmond Blackfriar Scottish Ale

Inveralmond Blackfriar Scottish Ale

Panimo: Inveralmond (Innis & Gunn)
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Scotch Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 15,3 °P
Katkeroaineet: 24,0 EBU
Väri: 36,4 EBC

Maltaat: Pale Ale, Crystal, Chocolate, Wheat
Humalat: Pilgrim, Fuggles, Cascade

Maku: Blackfriar on paahteinen, makean maltainen ja kuivahedelmäinen olut. Sen keskiasteinen humalointi tarjoaa sille myös mausteisia, havumaisia ja kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan sitrusmaisempi, mutta muilta osin käytännössä vastaava.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Blackfriar olutta valmistaa vuonna 1997 toimintansa aloittanut skottilaispanimo Inveralmond. Sen valikoimissa on useita hyvin erilaisia oluita, joista Blackfriar on oma suosikkini. Se edustaa tyylilajia, josta pidän suunnattomasti ja myös siksi Blackfriarille asettamani odotukset olivat varsin korkeita. Se ei kuitenkaan tuottanut minulle minkäänlaista pettymystä vaan tarjosi juuri niitä asioita, joita siltä toivonkin. Erittäin hyvä olut, suosittelen.

Arvio: 83/100

2.9.2017

Thornbridge AM:PM

Thornbridge AM:PM

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Humalat: Citra, Amarillo, Nelson Sauvin

Maku: AM:PM on kuivalla ja katkeralla jälkimaulla varustettu trooppisen hedelmäinen ja makean maltainen olut. Sen humalointi on keskiasteista ja aromiltaan lähinnä sitrusmaista ja kukkaista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin voimakas ja kirjava sekä makuaan myötäilevä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä Thornbridge Breweryn valmistama "All Day IPA" on erittäin hyvin valmistettu ja tyylikäs olut. Itse pidin suunnattomasti sen trooppisen hedelmäisestä rungosta, johon oli onnistuttu samaan mukaan myös muita aromia tukevia elementtejä. Sen suutuntuma oli miellyttävä ja juotavuus erinomainen. Miedoksi olueksi se oli huippuluokkainen ja vastasi enemmän kuin hyvin sille asettamiani ennakko-odotuksia.

Arvio: 81/100

1.9.2017

Belhaven McCallum's Sweet Scottish Stout

McCallum's Sweet Scottish Stout

Panimo: Belhaven (Greene King)
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %

Maku: McCallum's Sweet Scottish Stout on makea (karamellinen), paahteinen ja miedosti katkera olut. Sen muutoin hedelmäisessä ja suklaisessa aromissa esiintyy myös kahvimaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksu on pehmeä ja tasapainoinen sekä aromiltaan hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on hyvin tumma ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja kermainen.


Loppukommentit: McCallum's Sweet Scottish Stout on skotlantilaisen Belhavenin valmistama olut. Se poikkeaa pulloversiostaan ainoastaan pidemmän nimensä perusteella (Belhaven McCallum's Stout -pulloversio). Se on juotavuudeltaan erinomainen ja makumaailmaltaan varsin onnistunut. Itse pidin sitä kaikin puolin hyvin valmistettuna ja kohtalaisen hyvänä stout- tyylisenä oluena. Ei yhtään hullumpi, muttei kuitenkaan aivan mestarillinen.

Arvio: 77/100