31.10.2017

Maku / Alechemy Deep-fried Mars Bar

Maku / Alechemy Deep-fried Mars Bar

Panimo: Maku Brewing / Alechemy Brewing
Alkuperämaa: Suomi / Skotlanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

Maltaat: Pale Ale, Special W, Caramel Wheat, Caramel, Chocolate
Humalat: Magnum

Maku: Deep-fried Mars Bar on kevyesti laktoosinen, hieman suolainen ja jonkin verran paahteinen olut. Sen muutoin runsaan maitosuklaisessa ja makean karamellisessa aromissa esiintyy myös herkullista pähkinäisyyttä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan paahteisempi ja samalla vähemmän makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä lievästi vetinen. Rungonltaan se on mustanruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka kovin niukka ja nopeasti katoava.

Loppukommentit: Deep-fried Mars Bar on Maku Brewingin ja Alechemy Brewingin yhteistyössä valmistama olut. Sen tarina alkoi siitä, kun Maku Brewing kävi vierailulla Skotlannissa. He veivät tuliaisiksi Skotlantiin koivuvihtoja ja saivat tilalle uppopaistettuja Mars-patukoita. Tämä skottien perinnejälkiruoka sopikin oivallisesti osaksi olutinnovointia ja niipä syntyikin nyt esittelyssä oleva erikoisolut. Maku Brewing ilmoittaa oluen tuotetiedoissa maustaneensa olutta edellä mainittujen ainesosien lisäksi myös kaakao nibseillä, suolalla ja laktoosilla. Omasta puolesta voin sanoa pitäneeni tästä erikoisen aromin omaavasta oluesta ja toivonkin pääseväni maistamaan sitä uudelleen vielä tulevaisuudessa.

Arvio: 83/100

30.10.2017

Ohrana / Hiisi Bun Intented

Ohrana / Hiisi Bun Intented 

Panimo: Ohrana Krouvi Panimo / Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 71

Maku: Bun Intented on voimakkaasti humaloitu, makea ja paahteinen olut. Sen ylipäätänsä hieman korvapuustimaisessa aromissa on havaittavissa mm. suklaista ja kahvimaista aromikkuutta sekä kanelista mausteisuutta. Oluen jälkimakua voi kuvailla lisäksi kuivaksi ja katkeraksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei poikkea paljoa maustaan ja onkin aromiltaan lähinnä makea, paahteinen sekä kaakaoinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä melko öljymäinen. Runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ohranan ja Hiisin yhteistyössä tekemä Bun Intended on korvapuustein mäskätty india porter. Sen voimakas jenkkihumalointi tuo aromiin monipuolisuutta ja tekee siitä varsin ryhdikkään. Tämän erittäin hauskan idean omaava olut oli itselleni pakkohankinta ja sillä avasinkin OlutExpon maistelukokonaisuuden. Siitä lisää tietoa ja veikeitä kuvia löydätte Hiisin Facebook-sivulta. Jännä olut, suosittelen ehdottomasti maistamaan.

Arvio: 77/100

29.10.2017

OlutExpo 2017 Helsinki


Tämänvuotinen OlutExpo Helsingin Kaapelitehtaalla oli itselleni positiivinen yllätys. Siellä oli mukana lukuisia tunnettuja panimoita niin ulkomailta kuin Suomesta. Olutvalikoima oli kattava ja myös vahvempia tislaamotuotteita oli ilahduttava määrä tarjolla. Ruokapuoli oli laajentunut entisestään eikä ohjelmaakaan oltu unohdettu. Vierailijat tuntuivat olevan tyytyväisiä tarjontaan ja järjestelyt toimivat moitteettomasti. Ainakin omasta puolestani voin sanoa olleeni kaikkeen erittäin tyytyväinen.


Itseäni messuilla kiinnostivat erityisesti Brooklyn Breweryn, Firestone Walkerin, Cool Head Brew:n ja Maku Brewingin tuotteet. Tarjolla oli ilahduttava määrä hieman erikoisempia oluita, kuten Ohranan ja Hiisin Bun Intended "korvapuustiolut", Maku Brewingin Deep-fried Mars Bar Ale, Borg Brugghúsin Sheep Shit Smoked RIS ja tietysti Cool Head Brew:n Suomen vahvimmaksi olueksi mainostettu 20 % Ice Ice NEIPA. 


Eniten aikaa vietin kuitenkin Brooklyn Breweryn osastolla, jossa pääsin keskustelemaan todella pitkän tovin panimon Beer Education & Community Ambassadorin Gabe Barryn kanssa. Pääsin maistamaan hänen opastuksellaan panimon viittä mielenkiintoista olutta ja keskustelemaan yleisesti olutmieltymyksistämme. Hänen lisäkseen hienosta vastaanotosta ja palvelusta haluan kiittää koko osaston ammattitaitoista henkilökuntaa.


Lauantain aikana maistoin OlutExpossa 22 eri olutta, joista ehkä kaikkein mieleenpanuvimman muiston minulle jätti Firestone Walkerin Stickee Monkey Vintage 2017 (kisa oli kuitenkin erittäin tiukka). Suurin osa maistamistani oluista oli erittäin laadukkaita ja se vain osoittaa, että jatkuvasti koventuva kilpailu markkinoilla pakottaa panimot entistä innovatiivisempaan ja nopeampaan tuotekehitykseen ja yhteistyöhön erilaisten kansallisten- ja kansainvälisten panimoiden kanssa.

Messuilla olisi ollut lukuisia muitakin kiinnostavia oluita, joita kaikkia olisin halunnut maistamaan, mutta tällä kertaa päädyin seuraaviin valintoihin. Nämä alla listatut olut tulen esittelemään blogissani yksi kerrallaan tututtuun tapaan seuraavan kolmen viikon aikana:

Ohrana / Hiisi Bun Intended India Porter 6,0 %
Maku / Alchemy Deep-fried Mars Bar 5,7 %
Borg Brugghús Surtur Nr. 30 9,0 %
Cool Head Brew Ice Ice NEIPA 20 %
Brooklyn Bel Air Sour 5,7 %
Brooklyn Kiwi's Playhouse 8,1 %
Brooklyn Bedivere Ghost Bottle 10,0 %
Brooklyn Cloaking Device BA 10,5 %
Brooklyn Quintaceratops BA 10,9 %
Firestone Walker Stickee Monkey Vintage 2017 12,5 %
Firestone Walker Parabola Vintage 2017 14,5 %
Firestone Walker DBA 5,0 %
Firestone Walker Pale 31 4,9 %
Fat Lizard Jesus Lizard 5,9 %
Fat Lizard Blacktop Porter 6,3 %
Maku Brewing Matryoshka Black IPA 6,5 %
Moose on the Loose Wild Saison 6,5 %
Thornbridge Tonttu Red Ale 6,0 %
Thornbridge Tart (Passionfruit and Blueberry) 6,0 %
Cool Head Brew Over the Galaxies NEIPA 7,0 %
Tanker Orient Express Baltic Porter 10,5 %
Tanker Abstraction Pale Ale 5,5 %

Laitilan Kukko Helles

Laitilan Kukko Helles

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,5 °P
Katkeroaineet: 26 EBU
Väri: 9 EBC

Maltaat: Pilsner, Caramel Pale
Humalat: Magnum, Perle

Maku: Laitilan Kukko Helles on aromiltaan ennen kaikkea makea (hunajainen), viljainen ja hedelmäinen, mutta samalla myös jonkin verran yrttinen, ruohomainen ja sitruksinen. Sen humalointi on noin keskiasteista ja jälkimaku yllättävän katkera.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on raikas ja vaivaton. Sen aromi on pääasiallisesti makea ja ruohomainen, mutta tuo esiin myös yrttimäisiä ja viljaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpikuultava sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Laitilan Kukko Hellekseen törmäsin ensimmäistä kertaa viime vuonna, kun sitä saapui kauppoihin PINT-mitoitetussa tölkissä. Olin lukenut siitä useita positiivisia kommentteja ja täytyihin sitä päästä maistamaan. Alkuun se vaikutti ihan mielenkiintoiselta tuttavuudelta, mutta loppua kohti alkoi jo hieman tökkiä. Yritystä siinä riitti, mutta omasta mielestäni lopputulos ei ollut liiemmin mairitteleva.

Arvio: 64/100

28.10.2017

Laitilan Kukko Schwarz

Laitilan Kukko Schwarz

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 12,9 °P
Katkeroaineet: 10 EBU
Väri: 84 EBC

Maltaat: Münich Light, Caramel 300, Black
Humalat: Magnum, Hersbrücker

Maku: Kukko Schwarz on miedosti humaloitu, paahtomaltainen ja makea (siirappinen) olut. Sen hyvin ruisleipämäisessä aromissa esiintyy myös tumma hedelmäistä ja suklaista aromikkuutta sekä hyvin hentoa yrttisyyttä ja ruohomaisuutta.


Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan riisutumpi ja miedompi. Se on aromiltaan etupäässä makea ja paahteinen, mutta myös jonkin verran hedelmäinen ja suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on punertavan ruskea ja samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Laitilan Kukko Schwarz on gluteeniton mustaolut, jonka kirjava aromi tekee siitä lähtökohtaisesti mielenkiintoisen tuttavuuden. Se ei kuitenkaan pysty täysin vastaamaan sille annettuun huutoon vaan jää valitettavasti vain monien perusoluiden tasolle. Harmillinen juttu, sillä potentiaalia sille olisi ollut vielä parempaan.

Arvio: 67/100

27.10.2017

Hartwall Hopventure Belgian Wheat

Hartwall Hopventure Belgian Wheat

Panimo: Hartwall (Royal Unibrew)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 10,9 °P
Katkeroaineet: 13 EBU
Väri: 7,5 EBC

Maku: Hopventure Belgian Wheat on eloisa ja jämerä olut. Sen ennen kaikkea mausteisessa, sitrusmaisessa ja vehnäisessä aromissa esiintyy myös makeita, viljaisia ja hedelmäisiä nyansseja. Tämän lisäksi sen jälkimakua voi kutsua kuivaksi ja melko pitkäkestoiseksi.

Tuoksu: Oluen raikas ja pirteä tuoksu on aromiltaan etupäässä sitruunainen, hiivamainen ja mausteinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on keltaruskea ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Hopventure Belgian Wheat on Liettuassa Kalnapilisin panimolla valmistettu olut. Se sisältää perinteisten ainesosien lisäksi myös appelsiinin kuorta ja korianteria. Nämä massatuotetut oluet ovat usein täysin virheettömiä, mutta aromiltaan varsin kehnoja. Hopventure Belgian Wheat:ä ei voi kuitenkaan täysin kehnoksi haukkua, sillä siitä löytyy myös jotain positiivisia elementtejä. Parantamisen varaa sillä siis jää, mutta uskon suunnan olevan oikea.

Arvio: 63/100

26.10.2017

Hartwall Hopventure British IPA

Hartwall Hopventure British IPA

Panimo: Hartwall (Royal Unibrew)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 10,9 °P
Katkeroaineet: 27 EBU
Väri: 16 EBC

Maku: Hopventure British IPA on makean maltainen, yrttisen mausteinen ja melko miedosti humaloitu olut. Siinä maistuu myös hedelmäinen/marjainen vivahteikkuus sekä kukkamaisuus, joka on aikaansaatu olueen lisätyllä ruusunmarjamehulla.

Tuoksu: Oluen tuoksu myötäilee pitkälti makuaan, ollen lähinnä makea, mausteinen ja kukkamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma muutoin matalahiilihappoinen sekä perin vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Hopventure British IPA on Hartwallin valikoimiin kuuluva olut, joka on valmistettu Tanskassa Albani -nimisellä panimolla. Se ei ole nimestään huolimatta perinteinen British IPA vaan tyylilajiltaan aromatisoitu olut, joka on maustettu ruusunmarjamehulla ja rosmariinilla. Sen hyvin erikoinen maku oli aivan liian dominoiva ja peitti liiaksi alleen muut aromit. Itse pidän suuresti eksotiikasta ja erikoisista kombinaatioista, mutta nekään eivät aina tuota haluttua tulosta (kuten tässä tapauksessa). Tämän vuoksi en pysty antamaan tälle oluelle kovin korkeita pisteitä.

Arvio: 52/100

25.10.2017

Mathildedalin Mathilda

Mathildedalin Mathilda

Panimo: Mathildedalin Kyläpanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Mathildedalin Mathilda on makea, raikas ja mausteinen vehnäolut. Sen miedosti humaloidussa aromissa maistuu myös banaanisen hedelmäinen ja sitruksinen aromikkuus sekä vehnäoluille tyypillinen hiivamaisuus.

Tuoksu: Oluen melko voimakas ja aromaattinen tuoksu pitää sisällään vehnämäisiä, mausteisia ja hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on karamellinvärinen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mathildedalin Mathilda on kylänsä nimikko-olut. Sen etiketissä poseeraavat paikalliset kyläalpakat, joista yksi on nimetty Mathildaksi. Tyyliltään Mathilda on saksalainen hefeweizen, joka ei arominsa puolesta tarjoa minkäänlaisia yllätyksiä. Se jää tasoltaa jälkeen saksalaisista sielunkumppaneistaan, mutta pystyy kuitenkin tuottamaan raikkaan ja kevyen juomaelämyksen. Se soveltuu parhaiten vehnäoluiden ystäville, mutta myös teille, jotka pidätte raikkaista ja mausteisista oluista.

Arvio: 67/100




24.10.2017

Mathildedalin Kantaja

Mathildedalin Kantaja

Panimo: Mathildedalin Kyläpanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Mathildedalin Kantaja on syvällä ja monipuolisella aromilla varustettu olut. Sen makua voi kuvailla paahtomaltaiseksi, suklaiseksi ja hieman hedelmäiseksi sekä jonkin verran sitruksiseksi ja kahvimaiseksi. Sille ominaisena voidaan pitää myös melko kuivaa ja miedosti katkeraa jälkimakua.

Tuoksu: Oluen paahteinen, suklainen ja hedelmäinen tuoksu on kaikin puolin pehmeä ja antelias.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on hyvin tumma ja läpinäkymätön sekä sitä kaunistava vaahtokukka nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Panimonsa mukaan Kantaja edustaa niin sanottua New Zealand Porter -tyylilajia. Se on makumaailmaltaan ja arominsa puolesta varsin runsas, mutta suutuntumaltaan ehkä hieman liian kevyt ja vetinen. Itseeni se ei tehdä suurta vaikutusta, mutta oli kuitenkin kokonaisuutta arvioitaessa keskiverto tai ehkä hieman sitä parempi aikaansaannos.

Arvio: 70/100




23.10.2017

Mathildedalin La Mer

Mathildedalin La Mer

Panimo: Mathildedalin Kyläpanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Maku: La Mer on keskiasteisesti humaloitu (kukkainen ja greippinen) ja makea (karamellinen) olut, jossa maistuu myös hedelmäinen ja viljamainen aromikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on ennen kaikkea makea ja greippinen, mutta samalla myös jonkin verran viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.

Loppukommentit: La Mer on Mathildedalin Kyläpanimon valmistama käsityöläisolut. Sen nimi ja etiketin kuva ovat peräisin Mathildedalin uimarannan kyltistä. Se edustaa hyvin trendikästä APA-tyylilajia ja onkin olemukseltaan sille varsin uskollinen. Itse pidin sitä kohtalaisena oluena, josta ei paljoa negatiivista sanottavaa löytynyt. Olisin kaivannut sille kuitenkin hieman jykevämpää suutuntumaa, mutta muutoin olin siihen suhteellisen tyytyväinen.

Arvio: 72/100

22.10.2017

Camba Bavaria Summer Ale

Camba Bavaria Summer Ale

Panimo: Camba Bavaria
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,9 %

Kantavierre: 9,9 °P

Maku: Camba Bavaria Summer Ale on raikas, melko miedosti humaloitu ja virkistävä olut. Sen hyvin kesäisessä aromissa esiintyy mm. sitrusmaisia, trooppisen hedelmäisiä, makean karamellisia, mausteisia, kukkamaisia ja leipämäisen maltaisia sävyjä.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan hyvin makunsa kaltainen, mutta jollain asteella kesympi ja laimeampi.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Runko kullanruskea ja samea sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Summer Ale on baijerilaisen pienpanimon valmistama kesäolut. Se on kehitetty erityisesti kuumien kesäpäivien seuralaiseksi, mutta soveltuu hyvin myös raikkaaksi ja kevyeksi janojuomaksi. Omasta mielestäni se oli erittäin onnistunut kauppavahvuinen olut. Siitä ei suuria puutteita löytynyt ja uskallan suositella sitä kaikille miedosta ja kevyistä oluista pitäville oluenystäville.

Arvio: 78/100

21.10.2017

BrewDog Ace of Simcoe

BrewDog Ace of Simcoe

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 38

Maltaat: Pale 2-Row (UK), Maris Otter Pale, Cara Malt
Humalat: Simcoe

Maku: Ace of Simcoe on keskiasteisesti humaloitu ja lempeä olut, jossa maistuu mm. greippinen sitruksisuus, trooppinen hedelmäisyys, havumaisuus, makea karamellisuus sekä maltaisuus.

Tuoksu: Oluen makea, sitruksinen ja hedelmäinen tuoksu on sopivan raikas ja houkutteleva.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Ace of Simcoe on erittäin tyylikäs kauppavahvuinen olut. Sen humaloinnista vastaa amerikkalainen aromihumala Simcoe, joka tuo oluelle mukavaa sitruksisuutta ja havumaisuutta sekä tietysti tarvittavaa katkeruutta. Itse pidin tästä BrewDogin valmistamasta session IPA:sta, sillä se toimiva ja nautinnollinen olut, joka ei pettänyt juuri millään sen osa-alueella.

Arvio: 80/100

20.10.2017

Vakka-Suomen Prykmestar Pale Ale

Vakka-Suomen Prykmestar Pale Ale

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: English Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Kantavierre: 10,0 °P
Katkeroaineet: 33 EBU
Väri: 26 EBC

Maltaat: Crystal
Humalat: Fuggles

Maku: Prykmestar Pale Ale on helppo ja vaivaton olut. Sen erityisesti makean maltaisessa ja hedelmäisessä aromissa esiintyy myös leipämäistä ja miedosti mausteista aromikkuutta sekä kevyttä voimaisuutta.



Tuoksu: Oluen kevyestä ja pehmeästä tuoksusta työntyy esiin ennen kaikkea makean maltaisia ja hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Prykmestar Pale Ale on english pale ale -tyylinen pintahiivaolut. Sen makumaailma on omasta mielestäni jopa liiankin löyhä eikä kovin kiinnostava. Pidän sitä ehkä panimonsa huonoimpana oluena, sillä yleisesti ottaen he tekevät varsin hyviä oluita. Tämä ei siis soveltunut omaan makuuni, mutta jokainen tehkööt siitä omat johtopäätöksensä.

Arvio: 60/100

19.10.2017

Hartwall Hopventure American Lager

Hartwall Hopventure American Lager

Panimo: Hartwall (Royal Unibrew)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Lager / Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 30 EBU
Väri: 20 EBC

Maku: Hopventure American Lager on makea (karamellinen), sitruksinen ja hieman hedelmäinen olut. Sen keskiasteisesti humaloidussa aromissa esiintyy myös runsaan viljaista ja kukkamaista aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on lähinnä kevyt ja sitrusmainen, mutta on siinä havaittavissa myös makeutta ja viljamaisuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on meripihkan punertava ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Hopventure American Lager oli yksi Hartwallin viime vuonna myyntiin tuomista uutuusoluista. Panino kuvaili sen amerikkalaista humalointia ja makua lähinnä sitrusmaiseksi, mikä pitikin täysin paikkansa. Muutoin se aromi oli ainakin omaan makuuni hieman liian kesy sekä suutuntuma turhankin kevyt ja vetinen. Mistään huippuoluesta ei nyt siis puhuta, mutta ei sitä huonoksikaan tarvitse haukkua.

Arvio: 68/100

18.10.2017

Mc Chouffe

Mc Chouffe

Panimo: Brasserie d'Achouffe (Duvel-Moortgat)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Mc Chouffe on makea (toffeinen), mausteinen ja kuivahedelmäinen olut, jossa maistuu myös paahteinen ja hiivamainen aromikkuus sekä lakritsisuus ja alkoholimaisuus. Lisäksi sen jälkimaku on erittäin voimakas ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta hieman miedompi ja pelkistetympi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen täyteläinen koostumus pitää sisällään keskihiilihappoisen ja kermamaisen suutuntuman. Oluen runko on ruskean punertava ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mc Chouffe on tyylikäs belgialaisolut, josta löytyy paljon sen tyylilajille perinteisiä elementtejä. Sen makumaailma on todella rikas ja monipuolinen sekä juotavuus miellyttävän täyteläinen ja runsas. Se on ehkä oma suosikkini tältä kulttipanimolta, jonka tuotoksiin harvoin joutuu pettymään. Laadukas olut kaikin puolin, suosittelen maistamaan.

Arvio: 84/100

17.10.2017

BrewDog Alice Porter

BrewDog Alice Porter

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Humalat: Bramling Cross, Sorachi Ace

Maku: Alice Porter on paahteinen, makea (paahdetun sokerinen) ja suklainen olut. Sen muutoin keskiasteisesti humaloidussa ja pehmeässä aromissa esiintyy myös mausteisuutta, sitruksisuutta ja marjamaisuutta. Jälkimaultaan se on varsin kuiva ja hennosti kahvimainen.

Tuoksu: Oluen erittäin ytimekkäässä ja sangen suppeassa aromissa on havaittavissa makeita, paahteisia ja suklaisia sävyjä.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Jo ensi kertaa markkinoille tullessaan Alice Porter oli erittäin suosittu olut. Se julkaistiin aikoinaan 6,2 % ja 50 IBU-yksikön vahvuisena tehopakkauksena, jota sisälsi mm. 5 eri mallasta ja 2 eri humalaa. Nyt uudelleen tuotantoon otettu versio poikkeaa hieman alkuperäisestä, mutta on perusrakenteeltaan hyvin alkuperäisen kaltainen. Suuresta suosiostaan huolimatta Alice Porter ei onnistunut vakuuttamaan itseäni sen suuremmin vaan oli lähinnä keskiverto tai sitä hieman parempi olut.

Arvio: 70/100

16.10.2017

Hopping Brewsters Thunder Chief IPA

Hopping Brewsters Thunder Chief IPA

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

IBU-arvo: 120

Maltaat: Pale Ale, Crystal 50
Humalat: Magnum, Equinox, Cascade, Mosaic

Maku: Thunder Chief IPA on erittäin voimakkaasti humaloitu olut, jolla on katkera ja pitkäkestoinen jälkimaku. Siinä maistuu myös makean karamellinen, greippisen sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen aromikkuus sekä havumaisuus, mausteisuus ja kukkamaisuus.


Tuoksu: Oluen ennen kaikkea makea, hedelmäinen ja sitruksinen tuoksu on makuaan pehmeämpi, mutta samalla pelkistetympi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thunder Chief IPA on yksiä tämän hetken puhutuimpia ja kiinnostavimpia oluita. Se nimittäin valittiin Elokuun alussa järjestetyssä Suomen Paras Olut -kilpailussa Suomen parhaaksi olueksi. Se on amerikkalaistyylinen IPA, jonka etikettiä koristaa F-105 Thunder Chief hävittäjä. Itse pidin suuresti sen voimakkaasta humaloinnista, mikä takasi sille erittäin täyteläisen ja runsaan aromin. Jos ette ole siihen vielä tutustuneet, nyt kiirellä maistamaan tätä tyylikästä uutuutta.

Iso kiitos tästä oluesta Hopping Brewstersille!

Arvio: 86/100

15.10.2017

Mallaskosken Black Pils

Mallaskosken Black Pils

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,5 °P
Katkeroaineet: 55 EBU

Maltaat: Pilsner, Carafa Special
Humalat: Hallertau, Magnum, Perle, Hersbrucker

Maku: Mallaskosken Black Pils on keskiasteisesti humaloitu, melko makea (toffeinen) ja paahtomaltainen olut. Aromiltaan se on lisäksi kahvimainen, suklainen sekä jonkin verran mausteinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on täysin makunsa kaltainen, mutta keskittyy tuomaan esiin lähinnä makeita, paahteisia ja suklaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mallaskosken valmista Black Pils on yksiä parhaita suomalaisoluita, joita olen koskaan juonut. Se oli joka osa-alueella erinomainen ja tarjosi järisyttävän hyvän aromin. Siitä ei yksinkertaisesti löytynyt mikäänlaisia puutteita ja sitä voi pitää lähes täydellisenä oluena. Se oli panimonsa todellinen taidonnäyte, joka hakee vertaistansa. Upeaa työtä, jatkakaa samaan malliin!

Arvio: 92/100

14.10.2017

Tibet Green Barley (Tiibet)

Tibet Green Barley

Panimo: Tibet Tiandi Green Beverage Developement Co.
Alkuperämaa: Tiibet

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 3,3 %

Maku: Tibet Green Barley on kevyt, miedosti humaloitu ja virkistävä olut. Sen pääasiassa viljainen ja ruohomainen aromi pitää sisällään myös sitrusmaisia, hieman hedelmäisiä ja yrttisiä nyansseja.

Tuoksu: Oluen hyvin hento ja mieto tuoksu on makuaan sitrusmaisempi, mutta muilta osin täysin vastaava.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on erittäin kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Runko on kellertävä ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka ohut ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tibet Green Barley on erittäin harvinainen olut. Sitä myydään ainoastaan kotimaassaan Tiibetissä, Kiinassa sekä jossain paikoin Japania. Yli puolet sen vuosituotannossa juodaan sen kotimaassa. Sitä valmistetaan Lhasassa huippumodernissa tuotantoyksikössä korkealla vuoristossa ja sen raaka-aineet ovat paikallisia ja taatusti puhtaita. Perusolueksi se oli erittäin hyvä ja olen todella tyytyväinen, että löysin sitä pari tölkkiä mukaani Pekingin lentokentältä.

Arvio: 64/100

13.10.2017

Smuttynose Finestkind IPA

Smuttynose Finestkind IPA

Panimo: Smuttynose Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

Kantavierre: 15,6 °P
IBU-arvo: 73,5
Väri: 21 EBC

Maltaat: North American 2-Row, Crisp Pale Ale, C-60
Humalat: Magnum, Simcoe, Centennial, Cascade, Amarillo

Maku: Finestkind IPA on kuiva, erittäin katkera ja voimakkaasti humaloitu olut. Siinä maistuu raikkaan sitruksinen, runsaan hedelmäinen ja makean hunajainen aromikkuus sekä kukkamaisuus, yrttisyys ja havumaisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan kevyempi ja miedompi ja samalla myös hieman tasapainoisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Finestkind IPA on Smuttynose Brewing Companyn valmistama olut. Se ilmestyi markkinoille ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Se on kevyt ja raikas IPA, jonka makua hallitsee voimakas humalointi ja runsas sitruksisuus. Siitä ei juuri vikoja löydy ja sen kokonaisuus on melkeinpä erinomainen. Se on miellyttävä ja helposti lähestyttävä olut, jota voisin juoda mielelläni myös uudestaan.

Arvio: 84/100

12.10.2017

Oppigårds Indian Tribute

Oppigårds Indian Tribute

Panimo: Oppigårds Bryggeri
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

IBU-arvo: 60
Väri: 30 EBC

Maltaat: Pale Ale, Light Caramel, Dark Caramel
Humalat: Centennial, Cascade

Maku: Indian Tribute on raikas ja virkistävä olut. Sen voimakas humalointi (sitruksinen, kukkainen ja havumainen) yhdistettynä karamellimaltaiseen ja trooppisen hedelmäiseen kokonaisuuteen tekevät oluen aromista hyvin maukkaan ja viehättävän.

Tuoksu: Oluen tasapainoista ja pehmeää aromia voi luonnehtia makeaksi, sitrusmaiseksi ja hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan punertava ja melko kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Oppigårds Indian Tribute on tyylikäs ruotsalaisolut. Sen humaloinnista vastaavat amerikkalaiset humalat Centennial ja Cascade sekä mallaspohjaa hallitsee karamellimaltaisuus. Se on tähän mennessä paras olut, jonka olen kyseiseltä panimolta maistanut ja nähtäväksi jää löytyykö sille vielä voittajaa. Ei yhtään hullumpi, suosittelen maistamaan.

Arvio: 78/100

11.10.2017

Põhjala Pesakond Black Forest IPA

Põhjala Pesakond Black Forest IPA

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Kantavierre: 14,8 °P
IBU-arvo: 40
Väri: 138 EBC

Maltaat: Pale, Cara Pale, Crystal 150, Black, Carafa type 2 special
Humalat: Columbus, Chinook, Mosaic

Maku: Põhjala Pesakond on rohkea ja uskalias olut. Sen voimakas ja monipuolinen aromi pitää sisällään mm. marjamaisia, mustikkaisia ja greippisiä piirteitä sekä havumaisia, paahtomaltaisia ja tummasuklaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen havumaista, mustikkaista ja paahteista tuoksua voi mainostaa vietteleväksi ja luokseen kutsuvaksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko mustanruskea ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Põhjala Pesakond on Pesakond -nimisen sarjakuvan 20-vuotisen taipaleen kunniaksi valmistettu olut. Sen viehättävää makumaailmaa on terästetty mm. kuusenkerkillä ja mustikoilla. Black IPA -tyyliseksi olueksi se oli erinomainen ja vastasi täysin sille asettamiani odotukia. Hyvää osaamista jälleen kerran Põhjala Pruulikodan väeltä.

Arvio: 82/100

10.10.2017

Bryggeri Sofia Imperial Stout

Bryggeri Sofia Imperial Stout

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 23,0 °P
IBU-arvo: 65
Väri: 110 EBC

Maltaat: Pale Ale, Crystal, Black, Roasted Barley, Spelt
Humalat: Magnum, Challenger, East Kent Goldings

Maku: Bryggeri Sofia on paahteinen, hieman makea ja jonkin verran alkoholin makuinen olut. Sen muutoin hyvin voimkasta aromia voi luonnehtia myös espressomaiseksi, tummasuklaiseksi sekä kuivahedelmäiseksi.

Tuoksu: Oluen erittäin runsas ja jykevä tuoksu on arominsa puolesta ennen kaikkea makea, paahteinen ja espressomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja kermamainen.

Loppukommentit: Bryggeri Sofia on tyylikäs ja hienostunut suomalaisolut. Sen humalointi on sille sopivaa ja mallasvalinnat vähintäänkin onnistuneet. Sen täyteläinen koostumus ja miellyttävä suutuntuma tekevät siitä todellisen nautiskeluoluen, jota on mukavaa maistella kaikessa rauhassa. Itse pidin siitä melko lailla ja toivonkin lisää vastaavanlaisia oluita tältä hienolta panimolta.

Arvio: 86/100

9.10.2017

Flying Dutchman Tree Hugging Wood Chopping Mother-Nature Loving IPA

Flying Dutchman Tree Hugging Wood Chopping Mother-Nature Loving IPA

Panimo: The Flying Dutchman Nomad Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14,1
Katkeroaineet: 70 EBU

Humalat: Centennial, Mosaic, Citra

Maku: Tree Hugging IPA on voimakkaasti humaloitu olut, jolla on katkera ja pitkäkestoinen jälkimaku. Sen aromissa esiintyy myös greippisen sitruksista, kukkaista, yrttistä, havumaista, makean karamellista sekä trooppisen hedelmäistä aromikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on lähinnä makea, sitruksinen ja havumainen sekä kokonaisuutta arvioitaessa hyvin runsas ja tasapainoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Tree Hugging IPA on suomalaisen kiertolaispanimon Belgiassa valmistuttama olut. Se on tyylikäs ja hyvänmakuinen IPA, jonka erikoisuutena voidaan pitää sen tammilastukypsytystä. Sen kaikki osa-alueet toimivat moitteettomasti ja juotavuus oli erinomainen. Hyvä olut kaikin puolin, suosittelen.

Arvio: 83/100

8.10.2017

L'Angelus Biére de Froment

L'Angelus Biére de Froment

Panimo: Brasserie Lepers
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Biére de Garde
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Biére de Froment on makean maltainen (hunajainen), keskiasteisesti humaloitu ja runsaan vehnäinen olut. Sen aromissa esiintyy myös sitruksista ja hedelmäistä aromikkuutta sekä mausteisia ja kukkamaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin raikas ja aromaattinen ja arominsa puolesta pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Biére de Froment on ranskalaisen Brasserie Lepersin valmistama olut. Se edustaa hieman harvinaisempaa pohjoisranskalaista oluttyyliä Biére de Gardea ja sen valmistuksessa on käytetty jopa 30 % vehnää. Mistään tuotteen tiedoista ei käynyt ilmi oliko kyseessä pinta- vai pohjahiivaolut, joten merkitsen oluen käymistavaksi pintahiivaoluen. Se oli kokonaisuutta arvioitaessa kohtalainen ja toimiva olut, joka oli ilo ja kunnia saada osaksi olutkokoelmaani.

Arvio: 70/100

7.10.2017

Mallaskosken Rainy Summer

Mallaskosken Rainy Summer Wheat Lager

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Style Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 35 EBU

Maltaat: Pilsner, Crystal, Cara pale, Wheat
Humalat: Magnum, Saphir, Mosaic

Maku: Rainy Summer on hieman makea, vehnämäisen maltainen ja runsaan hedelmäinen olut. Sen humalointi on keskiasteista ja aromiltaan käytännössä sitrusmaista, hivenen yrttistä sekä ruohomaista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko mieto ja pehmeä sekä aromi lähinnä makea, viljainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Rainy Summer on hieman eksoottisempaa tyylilajia "India Style Lager" edustava olut. Se on kunnianosoitus Suomen (sateisille) kesille, jolloin sää ei ole yhtä kylmää kuin muina vuodenaikoina. Vaikka itse pidän suuresti Mallaskosken panimosta ja sen oluista, Rainy Summer ei soveltunut lainkaan omaan makuuni. Se on mielestäni panimonsa ehdottomasti huonoin olut, joka tekee särön muuten hienoon ja tyylikkääseen valikoimaan. Ei näitä lisää, kiitos.

Arvio: 62/100



6.10.2017

Stallhagen Hefeweizen

Stallhagen Hefeweizen

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 15 EBU
Väri: 12 EBC

Maltaat: Vehnämallas, Pilsner, Crystal
Humalat: Magnum, Tettnang

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Stallhagen Hefeweizen on hyvin perinteinen ja miedosti humaloitu saksalaistyylinen vehnäolut. Sen aromissa esiintyy mm. vehnäisiä, banaanisen hedelmäisiä ja neilikkaisen mausteisia vivahteita sekä sitrusmaisia ja hiivaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen leikkisää ja melko raikasta tuoksua voi luonnehtia hyvin pitkälti makunsa kaltaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan voimakas hiilihappoinen sekä jonkin verran vetinen. Sen runko kellertävän ruskea ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Kauppavahvuisista vehnäoluista pitäville Stallhagenin valmista Hefeweizen on varmasti kelpo vaihtoehto. Se on tyylilajilleen monella tapaan uskollinen ja eikä tarjoile sen suurempia yllätyksiä puolesta tai vastaan. Sen juotavuus on hyvä ja aromi vähintään keskiverto tai hieman sitä parempi. Parhaiten se sopii makkaroiden tai juustojen kanssa nautittavaksi tai pienen janon sammuttajaksi.

Arvio: 74/100

5.10.2017

Left Coast Trestles IPA

Left Coast Trestles IPA

Panimo: Left Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

IBU-arvo: 58,5

Humalat: Chinook, Columbus, Simcoe, Centennial

Maku: Trestles IPA on voimakkaasti humaloitu ja erittäin maukas olut. Sen aromia voi kuivalla ennen kaikkea sitruksiseksi, mausteiseksi ja havumaiseksi, mutta toisaalta myös makean maltaiseksi, kukkamaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Tuoksu: Oluen hyvin makea, sitruksinen ja hedelmäinen tuoksu on erittäin runsas ja aromikas.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumusta voi luonnehtia keskitäyteläiseksi ja suutuntumaa keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Runko on meripihkanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Trestles IPA on Left Coast Brewing Companyn valmistama olut. Makumaailmaltaan se on varsin monipuolinen ja melko onnistunut sekä juotavuudeltaan erinomainen. Se ei ollut aivan niin hyvä olut kuin, mitä siltä olisin odottanut, mutta huonoksi tai edes keskiverroksi olueksi sitä on turha lähteä haukkumaan.

Arvio: 77/100

4.10.2017

Bear Republic Racer 5 IPA

Bear Republic Racer 5 IPA

Panimo: Bear Republic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

IBU-arvo: 75

Maltaat: Crystal, Wheat, Malted Barley
Humalat: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial

Maku: Racer 5 IPA on erittäin voimakkaasti humaloitu olut, jolla on kuiva ja todella katkera jälkimaku. Sen makua hallitsee makean maltainen, greippisen sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen aromikkuus sekä kukkamaisuus ja mausteisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin raikas ja eloisa. Siinä esiintyy ennen kaikkea makeita, mausteisia ja sitrusmaisia vivahteita sekä vehnämäisyyttä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Racer 5 IPA on lukuisia palkintoja voittanut yhdysvaltalaisolut. Se on tyylilajinsa ehdottomia edelläkävijöitä ja eräänlainen olutmaailman klassikko. Sen mallaspohja on hyvin pehmeä ja makea sekä humalointi lähinnä greippistä ja sitrusmaista. Itse pidin siitä melko lailla, mutta se ei siitä huolimatta yltänyt aivan suosikkioluideni joukkoon. Joka tapauksessa se on tyylikäs ja hieno olut.

Arvio: 85/100

3.10.2017

Duyck Jenlain Tenebreuse

Duyck Jenlain Tenebreuse

Panimo: Brasserie Duyck
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Tenebreuse on makea (karamellinen), hieman paahteinen ja leipämäisen maltainen olut. Aromiltaan se on lisäksi melko miedosti humaloitu, tumma hedelmäinen sekä jonkin verran pähkinäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on erittäin makea ja hedelmäinen, mutta samalla myös hivenen paahteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on punertava ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Brasserie Duyck on vuonna 1922 perustettu ranskalaispanimo. Sen toiminta ja omistus ovat jo viidettä sukupolvea saman perheen hallussa. Se on tunnettu ennen kaikkea vaaleista pinta- ja pohjahiivaoluista, joista esittelyssä on nyt Jenlain Tenebreuse. Se on perinteisiä belgityylisiä aleja hieman makeampi ja vähemmän mausteisempi. Itseäni siinä häiritsi hieman liian voimakas alkoholin maku, joka ei sopinut tälle oluelle lainkaan. Kyseessä ei ole siis missään nimessä huono tai kelvoton olut, mutta omaan makuuni se ei vain tällä kertaa soveltunut.

Arvio: 61/100

2.10.2017

Caldera Pilot Rock Porter

Caldera Pilot Rock Porter

Panimo: Caldera Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %
IBU-arvo: 27

Maltaat: Premium Two Row, Crystal, Münich, Brown, Pale Chocolate, Chocolate
Humalat: Willamette

Maku: Pilot Rock Porter on hieman makea, melko miedosti humaloitu ja paahtomaltainen olut. Arominsa puolesta sitä voi luonnehtia myös suklaiseksi, kahvimaiseksi, kevyesti mausteiseksi ja hennosti kukkamaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan se on makuaan hieman pelkistetympi ja aromiltaan lähinnä paahteinen, suklainen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on ruskeanmusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Calderan valmistama Pilot Rock Porter on hyvä ja tasapainoinen olut. Siinä ei suuria heikkouksia esiinny ja sen juotavuus on erinomainen. Se vastasi hyvin pitkälti sille asettamiani odotuksia, mutta hieman rohkeampaa humaloitia olisin siltä kaivannut.

Arvio: 81/100

1.10.2017

Maui Brewing Big Swell IPA

Maui Brewing Big Swell IPA

Panimo: Maui Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

IBU-arvo: 82

Maku: Big Swell IPA on voimakkaasti humaloitu ja kuivalla sekä pitkäkestoisella jälkimaulla varustettu olut. Aromiltaan se on näiden lisäksi myös makean karamellinen, greippisen sitruksinen, pehmeän maltainen, havuinen, kuivahedelmäinen sekä kukkamainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan hieman pelkistetympi ja tarjoilee juojalleen arominsa puolesta lähinnä maltaisia, sitrusmaisia ja havuisia piirteitä.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Big Swell IPA on yksi panimonsa neljästä Flagship-tuotteesta. Se on raikas ja pirteä IPA, josta ei potkua puutu. Sen voimakas humalointi (amerikkalaisilla humaloilla) takaa sille makumaailman, joka on sopivan yksilöllinen, mutta samalla tyylilajilleen uskollinen. Omaan makuuni se soveltui melko hyvin ja siksi annankin sille kohtalaisen hyvän pisteytyksen.

Arvio: 82/100