31.5.2021

Monteith's Southern Pale Ale

Southern Pale Ale

Panimo: Monteith's Brewing Co.
Alkuperämaa: Uusi-Seelanti

Tyyli: New Zealand Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 23

Maku: Oluen maku on makean maltainen, yrttinen, kukkainen, ruohoinen, hedelmäinen sekä sitruksinen. 

Tuoksu: Tuoksu on varsin raikas ja makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma taas on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Ulkoasultaan olut on kellertävä ja utuinen sekä sen vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Monteith's Southern Pale Ale on varsin vaisu ja mitäänsanomattoman oloinen pintahiivaolut. Hyviä puolia siitä on vaikea löytää ja siksi myös pisteytys on seuraavan kaltainen.

Arvio: 62/100

28.5.2021

Naparbier Pumpkin Tzar

Pumpkin Tzar

Panimo: Naparbier
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,6 %

IBU-arvo: 80

Maku: Pumpkin Tzar on paahtomaltainen, tummasuklainen ja chilinen. Maku on tulinen, mutta myös makea. Oluessa käytetty kurpitsa pehmentää makua.

Tuoksu: Aromiltaan olut on yhtä lailla makea, paahteinen sekä tulinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Lisäksi olut on musta ja läpinäkymätön sekä sillä on tiivis ja kermainen vaahtokukka.

 

Loppukommentit: Pumpkin Tzar on kurpitsalla ja habanerolla maustettu Russian Imperia Stout. Sen ovat suunnitelleet Shelton Brothersin Robert Merryman ja muutama hänen ystävänsä. Oluen etiketti on suorastaan suurenmoinen, mutta itse olut ei niinkään.

Arvio: 68/100

26.5.2021

Stone Xocoveza

Xocoveza

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,1 %

Kantavierre: 20.1 °P
IBU-arvo: 50

Maltaat: Barley Malt, Wheat Malt, Rye
Humalat: English Challenger & East Kent Golding

Maku: Xocoveza on paahteinen, makea ja tulinen stout. Oluessa maistuvat kaakao, kahvi, mausteet, vanilja sekä pähkinät. Lisäksi maku on tummahedelmäinen.

Tuoksu: Kanelin ja kaakaon lisäksi tuoksu on kahvinen ja jonkin verran makea.

 

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on vuorostaan täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä suunpintoja lämmittävä. Rungon väritys on musta ja oluen vaahtokukka on kuohkea sekä ilmavan oloinen.

Loppukommentit: Xocoveza on olut, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta kaakaojuomasta, johon on lisätty kahvia. Se on maustettu kaakaolla, kahvilla, chilillä, vaniljalla, kanelilla, muskottipähkinällä ja laktoosilla. Kyseessä on erinomainen sesonkiolut, joka hakee vertaistaan.

Arvio: 86/100

24.5.2021

Samuel Smith Oatmeal Stout

Oatmeal Stout

Panimo: Samuel Smith Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 13.0 °P
Katkeroaineet: 30 EBU

Tarjoilulämpötila: 13°C

Maltaat: Malted Barley, Roasted Malt, Oatmeal 

Maku: Tämä klassinen englantilais stout on makunsa puolesta paahtomaltainen, suklainen, kahvinen, hedelmäinen, kaurainen sekä hieman kermainen. Oluella on lisäksi kuiva ja katkeranmakea jälkimaku.

Tuoksu: Oluen pääosin paahteinen ja makea tuoksu on myös jonkin verran suklainen ja kahvimainen.

 

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä pehmeän silkkinen. Oluen runko on ruskeanmusta ja varsin synkkä sekä sen vaahtokukka erittäin paksu ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Samuel Smith Oatmeal Stout on vegaaneille ja kasvissyöjille sopiva olut. Sen valmistuksessa on käytetty ruokosokeria, mikä luo mausta entistä pehmeämmän ja täyteläisemmän. Mielestäni kyseessä on hyvä olut, joka haastaa hienosti modernit ja innovatiiviset makukombinaatiot.

Arvio: 82/100

21.5.2021

Victory Art Brew Black Sails IPA

Black Sails IPA

Panimo: Victory Art Brew
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14.7 °P
IBU-arvo: 50

Maltaat: Pale ale, Carapils, Carafa III special
Humalat: Northern brewer, Mosaic, Amarillo

Maku: Black Sails on perinteistä Black IPA:a pehmeämpi eikä aivan niin tumma. Oluessa on pyritty korostamaan muita makuja ja siksi se ei ole "normaalin" paahteinen. Maultaan olut onkin enemmän trooppisen hedelmäinen, karamellinen, sitruksinen, havuinen sekä hieman suklainen.

Tuoksu: Oluen tuoksussa korostuvat hedelmien ja sitruksen lisäksi makea- ja paahdettu mallas.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hennon öljymäinen. Tumman ja utuisen runkonsa lisäksi oluella on ilmava ja seittimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Black Sails olutta voi ja on syytä kehua. Sen on erittäin laadukas Black IPA, jonka jokainen yksityiskohta - etikettiä myöten - on mietitty loppuun asti. Toivon, että pääsette sitä pian maistamaan ja kokemaan samalla uuden sekä mieltä rikastuttavan elämyksen.

Arvio: 84/100

19.5.2021

Westbrook Key Lime Pie Gose

Key Lime Pie Gose

Panimo: Westbrook Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

IBU-arvo: 10

Maltaat: Acidulated, Pale, Wheat
Humalat: CTZ

Maku: Key Lime Pie Gose on nimensä mukaisesti limettipiiraan makuinen hapanolut. Olut on maustettu kanelilla, korianterilla, limetillä, merisuolalla sekä vaniljalla ja nämä ovat oluessa esiintyviä makuja.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on lähinnä happaman raikas ja sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma sen sijaan on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Lisäksi olut on kellertävä ja erittäin samea sekä sillä on todella niukka ja hennon pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Key Lime Pie Gose on varsin hyvä ja miellyttävän makuinen hapanolut. Se sopii erityisesti kesäjuomaksi ja nyt sitä kannattaa hankkia, sillä sitä on saatavilla vain maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana.

Arvio: 76/100

17.5.2021

Põhjala / Boneyard North of Bend

North of Bend

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 17,0 °P
IBU-arvo: 75

Tarjoilulämpötila: 6-10 °C

Maltaat: Pale malt, Munich malt, Flaked wheat
Humalat: Cascade, Citra, HBC 431, El Dorado, Galaxy

Maku: Tämä mehukas ja erittäin voimakkaasti humaloitu IPA on makunsa puolesta trooppisen hedelmäinen, ananaksinen, mangoinen, sitruksinen, kukkainen, yrttinen sekä makean maltainen.

 

Tuoksu: Kuten olettaa saattaa myös sen tuoksu on hedelmäinen, makea sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kevyen öljymäinen. Oluella on lisäksi meripihkanvärinen ja samea runko sekä paksu ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: North of Bend on virolaisen Põhjala Pruulikodan ja yhdysvaltalaisen Boneyard Beerin yhteistyössä suunnittelema ja valmistama "Intergalactic Tropical IPA". Oluen trooppinen ja raikas maku ovat peräisin amerikkalaisista- ja australialaisista humalalajikkeista.

Arvio: 72/100

14.5.2021

To Øl Mochaccino Messiah

Mochaccino Messiah

Panimo: To Øl
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maltaat: Malted Barley, Flaked Oats
Humalat: Simcoe, Citra, Nelson Sauvin, Centennial

Maku: Mochaccino Messiah on tummalta ja täyteläiseltä maultaan paahtomaltainen, espressoinen, pähkinäinen, tummasuklainen, laktoosinen sekä tummahedelmäinen.

Tuoksu: Jos oluen maku oli kahvin säätelemä, niin sitä oli tuoksukin.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut oli äärimmäisen helppo ja nautinnollinen juoda, koska sen suutuntuma oli täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Ulkoasultaan olut oli musta ja läpinäkymätön sekä sillä oli paksu ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mochaccino Messiah on Belgiassa De Proefbrouwerijn panimolla pantu olut. Se on kahvilla ja laktoosilla maustettu brown ale, joka on arvostettu tyylilajinsa osalta mm. Ratebeer TOP 50- listalle. Tämä olut on ehdottomasti yksiä parhaita brown aleja ja muutenkin oluita, joita olen koskaan juonut.

Arvio: 88/100

12.5.2021

Põhjala Hooaeg

Hooaeg

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 25

Maltaat: Pale Malt, Flaked Wheat, Flaked Spelt, Wheat Malt, Cara pale
Humalat: Magnum, HBC 431, El Dorado

Maku: Oluessa käytetty kuivahumalointi ja viidestä eri maltaasta koostuva mallaspohja tekevät Hooaegeen mausta trooppisen hedelmäisen, sitruunaisen, mausteisen, kukkaisen sekä hieman makean ja maltaisen.

Tuoksu: Oluesta syntyvä tuoksu on lähinnä hedelmäinen, mausteinen sekä sitruksinen.

 

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja jokseenkin vetinen. Oluella on myös kellertävä ja samea runko sekä isokokoinen ja pehmeä vaahtokukka.

Loppukommentit: Hooaeg on korianterin siemenillä ja sitruunankuorella maustettu saison. Se on olut, jossa raaka-aineiden kanssa ei ole pihtailtu, mutta minkä lopputulema on erikoisen vaisu.

Arvio: 68/100

10.5.2021

Karksi Blond Munk

Blond Munk

Panimo: Karksi Õlletehas (Karme AS)
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 13,3 °P
IBU-arvo: 16

Maku: Perusmaultaan Blond Munk on makean maltainen, miedosti humaloitu ja hieman alkoholinen. Lisäksi olut maistuu leipäiselle, viljaiselle, ruohoiselle sekä hedelmäiselle.

Tuoksu: Oluen tuoksu taas on jotenkin tunkkainen ja väljähtynyt.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hennon öljymäinen. Oluella on lisäksi kullankeltainen ja kirkas runko sekä kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Blond Munk on virolainen peruslager, jonka pulloversio on pantu Volfas Engelmanin panimolla Liettuessa. Olut on hinnaltaan äärimmäisen halpa,  minkä myös huomaa nopeasti tuotteen laadusta.

Arvio: 52/100

7.5.2021

Cantillon Rosé de Gambrinus

Rosé de Gambrinus

Panimo: Cantillon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 5,0 %

IBU-arvo: 25

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: Oluen hieman kellarimaista makua kuvailisin happamaksi, vadelmaiseksi ja marjaisaksi.

Tuoksu: Raikkautta oluesta löytyy mukavasti niin tuoksun kuin maunkin osalta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan tämä tasapainoinen ja hienostunut olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä todella kuiva. Oluen runko on punertava ja samea sekä sillä on kuohkea ja paksu vaahtokukka.

Loppukommentit: Rosé de Gambrinus on suorastaan erinomainen lambic. Se on valmistettu sekoittamalla eri lambiceita ja vadelmia keskenään. Yhteen litraan olutta on käytetty peräti 200 grammaa vadelmia. Ei siis ole ihme, että tämä olut on niittänyt mainetta maailmalla ja ansainnut paikkansa esimerkiksi Ratebeer TOP 50 -listalla omassa tyylilajissaan.

"The raspberries are from Serbia and the fruit is blended with lambic that is on average 20 months old, the proportion being 200 g of fruit per litre of beer. Since raspberries are delicate it is necessary to select a lambic that is both mellow and subtle so that it will be a good match for the fruit. After soaking for two to three months, the lambic has extracted the full colours, fragrances and flavours of the raspberries. At that point it is blended with one-year-old lambic, which contributes the sugars necessary for secondary fermentation in the bottle".

Arvio: 86/100

5.5.2021

Tanker / Van Moll Animal Instinct

Animal Instinct

Panimo: Tanker Brewery
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

IBU-arvo: 60

Maku: Animal Instinct on mehukas, hieman makea, mangoinen, ananaksinen, sitruksinen, havuinen sekä hiivan makuinen IPA. Oluen humalointi on voimakasta ja tämän huomaa myös jälkimaussa.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei tuo esille mitään uutta, vaan on raikas ja makunsa mukainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman mehumainen. Oluella on myös viljanvärinen ja samea runko sekä paksu ja samettinen vaahtokukka.

 

Loppukommentit: Animal Instinct on valmistettu yhteistyössä hollantilaisen Van Mollin panimon kanssa. Oluen hiivakannaksi valittiin Saccharomyces Bruxellensis Trois, mikä tarkoitti että kyseinen olut oli ensimmäinen näin pantu IPA Viron historiassa.

Arvio: 73/100

3.5.2021

Omnipollo Levon

Levon

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Belgian-style Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

IBU-arvo: 37

Maku: Levon on keskiasteisesti humaloitu pintahiivaolut, jolla on mausteinen, hedelmäinen, sitruksinen, kukkainen, hiivainen, leipäinen sekä makean maltainen maku.

Tuoksu: Oluelle luonteenomaista on myös voimakkaan vivahteikas, belgityylinen tuoksu.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan tämä belgityylinen Pale Ale on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hennon öljymäinen. Edellä mainittujen asioiden lisäksi oluella on kullankeltainen ja utuinen runko sekä muhkea ja hitaasti haihtuva vaahtokukka.

Loppukommentit: Levon on shampanjahiivalla käynyt olut. Se ei ole aivan niin villi, kuin useat muut Omnipollon valmistamat oluet, mutta ainakin tälle kertaa valinta on onnistunut.

Arvio: 75/100