30.4.2017

Great Divide Yeti Imperial Stout

Great Divide Yeti Imperial Stout

Panimo: Great Divide Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Kantavierre: 23,0 °P
IBU-arvo: 75
Väri: 592 EBC

Maku: Yeti on voimakkaasti humaloitu, katkera ja runsasarominen olut. Sen paahtomaltaista ja espressomaista makua voi luonnehtia myös tummasuklaiseksi, makean toffeiseksi ja karamelliseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on paahteinen, makea ja kahvimainen, mutta samalla myös hieman suklainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Oluen mustaa ja läpinäkymätöntä runkoa koristaa beigenvärinen ja kuohkea vaahtokukka.

Loppukommentit: Great Divide Brewing Company on vuonna 1994 perustettu panimo. Se sijaitsee Denverin kaupungissa Coloradossa ja valmistaa ympärivuotisesti noin pariakymmäntä erilaista olutta. Yeti on yksiä sen tunnetuimpia oluita ja erittäin hyvä sellainen. Se on ehdoton klassikko-olut, jota ei kannata missään nimessä sivuuttaa. Siitä valmistetaan myös neljää muuta versiota, joista kaikki ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Arvio: 92/100

29.4.2017

Nøgne Ø #100 Barley Wine

Nøgne Ø #100 Barley Wine

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 22,5 °P
IBU-arvo: 80

Tarjoilulämpötila: 16 °C

Maltaat: Maris Otter, Chocolate, vehnämallas
Humalat: Columbus, Chinook, Centennial

Maku: Nøgne Ø #100 on erittäin voimakkaasti humaloitu, makea (karamellinen) ja paahteinen olut. Maultaan se on lisäksi havumainen ja greippinen sekä kuivahedelmäinen ja suklainen.


Tuoksu: Sen tuoksu on hieman alkoholinen, makea ja monipuolisen humaloinnin sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja suun pintoja lämmittävä. Sen runko on tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Nøgne Ø #100 kehitettiin alunperin panimonsa omaksi iloksi, mutta sen suuri suosio pakotti sen kaupallisen valmistuksen aloittamisen vuonna 2004 (Batch 100). Se on ehdottomasti panimonsa parhaita ja tunnetuimpia oluita. Se on kaikin puolin erinomainen tekele, joka ansaitsee positiivista palautetta ja kiitosta osakseen. Suosittelen lämpimästi. (Juomani olut oli erää "Batch 1475")

Arvio: 90/100

28.4.2017

Brouwerij 't IJ Columbus

Brouwerij 't IJ Columbus

Panimo: Brouwerij 't IJ
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Columbus on makea, paahteinen ja leipämäisen maltainen olut. Sen aromi on lisäksi hiivamainen mausteinen ja hedelmäinen sekä suklainen ja kukkamainen. Jälkimaultaan olut on melko voimakas sekä keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, runsaan mausteinen ja hiivamainen sekä viehkeän humaloinnin tukema.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen on suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen pähkinänruskeaa ja erittäin sameaa runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Brouwerij 't IJ on vuonna 1985 perustettu olutpanimo. Se sijaitsee Amsterdamissa Hollannissa ja sen valikoimissa on tällä hetkellä reilu 30 erilaista olutta. Columbus on sen belgityylinen vahva ale, jonka suositeltu tarjoilulämpötila on 10-12 °C. Aromiltaan ja koostumukseltaan se ei ollut yhtään hullumpi ja sitä voikin hyvillä mielin mainostaa kelpo olueksi. Mielenkiintoinen tuttavuus kaikin puolin...

Arvio: 77/100

27.4.2017

Birra Biologica Ekó Puro Malto

Birra Biologica Ekó Puro Malto

Panimo: Drive Beer - Birra Morena
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Puro Malto on maltainen, hieman katkera ja kuivan jälkimaun omaava olut. Sen aromia voi kuvailla myös hieman sitrusmaiseksi ja viljaiseksi sekä ruohomaiseksi/kukkaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hieman tunkkainen ja yrttimäinen, mutta toisaalta myös melko maltainen ja hennosti sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on kevyt, matalahiilihappoinen sekä vetinen. Sen runko kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Ekó Puro Maltoa valmistava Birra Morena on italialainen mikropanimo. Se valmistaa vuodessa noin 600 000 hehtolitraa olutta ja sen valikoimissa on tällä hetkellä toistakymmentä eri tuotetta. Se mainostaa nyt arvostelussa olevaa oluttaan ekologiseksi luomuolueksi. Valitettavasti kaikesta sen hienoidestaan huolimatta se oli varsin vaisu ja ponneton tekele. Omaan makuuni se ei istunut ja en siitä syystä kehtaa suositella sitä muillekaan.

Arvio: 55/100

26.4.2017

Brasserie Les Trois Fourquets Lupulus Blonde

Les Trois Fourquets Lupulus Blonde

Panimo: Brasserie Les Trois Fourquets
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: Lupulus Blonde on makea, kuiva ja keskikatkera olut. Sen aromi on runsas ja monipuolinen sekä miellyttävän tuore ja eloisa. Aromiltaan olut on mm. hiivainen ja mausteinen, maltainen ja hedelmäinen sekä sitruksinen ja kukkamainen.

Tuoksu: Oluen virkistävä ja raikas tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta kokonaisaromiltaan enemmän alkoholinen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä mukavasti lämmittävä. Oluen runko on lähes kuparinkeltainen ja samea sekä sen vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Lupulus Blonde on belgialaisen Brasserie Les Trois Fourquetsin valmistama abbey tripel-tyylinen olut. Sen valmistus aloitettiin vuonna 2007 ja se oli Lupulus-sarjan ensimmäinen aikaansaannos. Se on pintahiivakäymisellä valmistettu olut, joka jälkikäy shampanjapulloissa- ja/tai tynnyreissä. Itse pidin siitä erittäin paljon ja se oli kaikin puolin erinomainen löytö. Se on todella tyylikäs ja nautinnollinen olut, jota voin suositella lämmöllä kenelle tahansa oluista kiinnostuneelle henkilölle.

Arvio: 89/100

25.4.2017

Belzebuth 8,5 %

Belzebuth 8,5 %

Panimo: Grain d'Orge (Brasseurs De Gayant)
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Malt Liquor
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: Belzebuth on melko makea (maltainen ja karamellinen), tuoreen hedelmäinen ja alkoholin makuinen olut. Sen aromi on lisäksi hieman katkera, kukkamainen sekä rapsakan mausteinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on ennen kaikkea runsaan viljainen ja leipämäinen, mutta myös kevyesti mausteinen ja sitruksinen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa voi kuvailla keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä liukkaan öljymäiseksi. Sen meripihkanväristä ja melko kirkasta runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Belzebuth on ranskalaisen Grain d'Orgen valmistuttama olut. Se on kaiken kaikkiaan melko perinteinen malt liquor, jossa alkoholipitoisuus on korkea ja maltaisuus näyttelee vahvaa roolia. Tyylilajinsa puolesta se ei lukeudu omien suosikkioluideni joukkoon ja eikä Belzebuth tehnyt siihen poikkeusta. Se oli kuitenkin ehdoton pakko-ostos tyylikkään pullonsa takia, mikä ei jäänyt harmittamaan lainkaan jälkeenpäin.

Arvio: 68/100

24.4.2017

Chimay Speciale 1956

Chimay Speciale 1956

Panimo: Chimay
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 18,7 °P
Katkeroaineet: 16,9 EBU
Väri: 64,6 EBC

Maku: Chimay Speciale on erittäin runsas, miedosti humaloitu ja todella monipuolinen olut. Sen aromi mm. tumma hedelmäinen, suklainen, siirappinen, mausteinen, makean toffeinen sekä paahtomaltainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta runsaammin hiivamainen ja kukkainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on hyvin tumma ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Chimay on vuonna 1862 perustettu Trappist-panimo. Se sijaitsee Chimayn kaupungissa Belgiassa ja on yksi yhdestätoista virallisesta Trappist-panimostasta. Nyt esittelyssä oleva Speciale on Chimay Bluen limited edition -versio, joka on pullotettu sen vuoden 1956 designilla varustettuun pulloon. Se on saanut Ratebeer:ssä arvioksi 100/100, mihin myös itse täysin yhdyn. Se on todellinen klassiko, joka ansaitsee paikkansa minkä tahansa kaupan hyllyllä. Mahtava olut, suosittelen lämpimästi.

Arvio: 100/100

23.4.2017

Top Fuel Hippie Juice

Top Fuel Hippie Juice

Panimo: Top Fuel Beer Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 14,4 °P
Katkeroaineet: 74,6 EBU
Väri: 28 EBC

Maku: Hippie Juice on voimakkaasti humaloitu ja katkera olut. Sen aromi on karamellimaltainen ja yrttisen mausteinen sekä trooppisen hedelmäinen ja greippisen sitruksinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, sitruksinen ja hedelmäinen sekä samalla hieman paahteinen. 



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on pähkinänruskea ja erittäin samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Top Fuel on vuonna 2014 perustettu lohjalainen mikropanimo. Se valmistaa oluitaan käsityönä ja vielä melko pienissä määrissä. Heidän valikoimissaan on tällä hetkellä 8 eri olutta nettisivujen mukaan. Juomani Hippie Juice oli hieman liian yrttinen ja mausteinen omaan makuuni. Myös greippinen sitruksisuus terästi oluen aromia melko lailla. Se oli valmistuserää "C9" ja ostohetkellä hyvin tuore IPA. Itse en siitä hurjasti pitänyt, mutta uskon että sille löytyy myös oma kannattajakuntansa.

Arvio: 69/100

22.4.2017

BrewDog No Label

BrewDog No Label

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Kölsch
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: No Label on havumaisesti, yrttisesti ja sitruksisesti humaloitu olut, jossa maistuu myös trooppisen hedelmäinen ja keksimäisen maltainen aromikkuus. Sen kokonaisuus on pyöreä ja tasapainoinen sekä jälkimaku on jonkin verran katkera.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on raikas ja pirteä sekä sen aromi sitruksinen, maltainen ja trooppisen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on kullankeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: BrewDogin No Label lukeutuu omassa tyylilajissaan Ratebeerin TOP 50-listalle. Se on olut, jota ei valmisteta enää, joten sen löytäminen saattaa olla hankalaa. Se on eräänlainen lagerin ja alen sekoitus, mutta lukeutuu silti kölsch-tyylilajin alle. Se oli kaikin puolin hyvin valmistettu olut, jossa sekä aromi että koostumus toimivan hyvin yhteen. Omaan makuuni se istui kohtalaisen hyvin ja ansaitsee ehdottomasti kiitosta innovatiivisuudestaan. (Batch 547)

"This is a beer for a postnuclear age. A posthopped, posttranslational, postrevolutionary, postpsychoanalytical, postrecession, postembryonic, post-presidential, postexperimental, postmodern non-binary post-gender beer".

Arvio: 78/100

21.4.2017

Little Creatures Pilsner

Little Creatures Pilsner

Panimo: Little Creatures Brewing (Lion Co.)
Alkuperämaa: Australia

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 40
Väri: 10 EBC

Maltaat: Pilsner
Humalat: Perle

Maku: Little Creatures Pilsner on hieman makea, mausteinen ja kuiva olut. Sen maku on pääasiassa runsaan maltainen ja hedelmäinen, mutta myös tuoreen kukkainen ja hieman katkera.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan raikas, hieman sitruksinen ja reilusti maltainen. Myös hedelmäistä ja kevyesti humalaista aromikkuutta on erotettavissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Sen runko on kirkkaan keltainen ja läpinäkyvä sekä sitä koristava vaahtokukka kovin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Little Creatures Brewing on vuonna 2000 perustettu panimo. Sen pääpaikka sijaitsee Fremantlen kaupungissa Australiassa ja nimi johtaa juurensa J.R.R. Tolkienin "The Hobbit" -kirjoista. Nimen keksi Howard Cearns yksi panimon kolmesta perustajasta. Kirjoissa pienet olennot vaelsivat kapakoista toiseen ja muistuttivat häntä kovasti hiivakäymisestä. Raikkaasta ja kevyestä koostumuksestaan huolimatta olut ei ollut mitenkään poikkeava. Sen makumaailma oli kohtalainen, muttei millään asteella säväyttävä. Se sopii hyvin kesäiseksi janonsammuttajaksi, mutta suurta makunautintoa, siltä on vaikea odottaa.

Arvio: 65/100

20.4.2017

Nøgne Ø Havrestout

Nøgne Ø Havrestout

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,5 °P
IBU-arvo: 25

Tarjoilulämpötila: 8 °C

Maku: Havrestout on makea, paahteinen ja keskikatkera olut. Sen aromia voi kuvailla paahtomaltaiseksi ja suklaiseksi sekä kahvimaiseksi ja kauraiseksi. Sen jälkimaku on melko kuiva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on pitkälti makunsa kaltainen, mutta jollain asteella tuhkamaisempi ja tumma hedelmäisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja kermainen.

Loppukommentit: Nøgne Ø Havrestout on kaikin puolin miellyttävä sweet stout. Sen aromi on pelkistetty, mutta toimiva ja makumaailma on tarkoin harkittu ja mielenkiintoinen. Sen sulava ja pehmeä koostumus tekevät siitä nautinnollisen ja helposti joutavan oluen. Itse pidin siitä melko lailla ja tulen juomaan sitä varmasti uudestaan myös tulevaisuudessa.

Arvio: 79/100

19.4.2017

Nøgne Ø Bitter

Nøgne Ø Bitter

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Premium Bitter / ESB
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11 °P
IBU-arvo: 30

Tarjoilulämpötila: 8 °C

Maltaat: Maris Otter, Crystal
Humalat: East Kent Goldings, Centennial

Maku: Nøgne Ø Bitter on makea, kuiva ja katkera olut. Sen aromi on ennen kaikkea keksimäisen maltainen ja raikkaan sitruksinen, mutta myös hedelmäinen, ruohoinen ja kukkamainen.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on lähinnä hiivainen, yrttisen mausteinen ja sitruksinen, mutta toisaalta myös hieman makea ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on keskitäyteläinen olut, jonka suutuntuma on voimakkaasti hiilihappoinen ja hieman kermamainen. Sen runko on appelsiininvärinen ja hyvin samea sekä sitä koristava vaahtokukka todella tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Nøgne Ø Bitteriä on valmistettu ensimmäisen kerran vuonna 2003. Se on yksiä panimonsa vanhimpia oluita ja hyvä valikoiman "runkotuote". Kauppavahvuiseksi olueksi se on melko hyvä ja siinä käytetty humalointi varsin onnistunutta. Se sopii erityisen hyvin lämpimien kesäpäivien seuralaiseksi tai vaikka pääsiäisruokien kyytipojaksi.

Arvio: 70/100

18.4.2017

Rekolan Panimo Amerikan Serkku

Rekolan Panimo Amerikan Serkku

Panimo: Rekolan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Amerikan Serkku on makean karamellinen, maltainen ja hedelmäinen olut, jossa maistuu myös sitruksinen, yrttinen ja ruohomainen humalointi. Sen jälkimaku on melko kuiva ja kohtalaisen katkera.

Tuoksu: Oluen makeaa ja maltaista tuoksua voi luonnehtia hyvin makunsa kaltaiseksi, mutta raikkaammaksi ja kukkamaisemmaksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Olut on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Amerikan Serkku on yksiä Rekolan Panimon (nykyisin Fiskarsin Panimo) vanhimpia oluita. Se on kohtalainen APA, jonka koostumus on kunnossa ja makumaailma melko onnistunut. Se ei lukeudu omien suosikkieni joukkoon kyseiseltä panimolta, mutta on silti ehdottomasti kokeilemisen arvoinen olut.

Arvio: 73/100

17.4.2017

Põhjala Pime Öö Imperial Stout

Põhjala Pime Öö Imperial Stout

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 13,6 %

Kantavierre: 32,0 °P
IBU-arvo: 60
Väri: 590,0 EBC

Maltaat: Pale, Münich, Special B, Crystal 300, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate, Chocolate rye + kaurahiutaleet

Humalat: Magnum, Northern Brewer

Tarjoilulämpötila: 12-20 °C



Maku: Pime Öö on paahteinen, tumma ja vahvasti alkoholinen olut. Sen aromi on myös mukavasti marjainen ja tumma hedelmäinen sekä makean toffeinen ja pehmeän suklainen. Jälkimaultaan olut on hyvin kuiva, katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan lakritsisempi ja kahvimaisempi, mutta muilta osin hieman miedompi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on erittäin täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on yönmusta ja samea sekä sitä komistava vaahtokukka niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Pime Öö kuuluu Põhjalan seasonals oluiden tuoteryhmään. Se on erittäin voimakas, runsasarominen ja täyteläinen olut. Sen alkoholipitoisuus on korkea ja humalointi runsasta. Põhjalan panimolla osataan tehdä hyviä oluita eikä Pime Öö tehnyt sääntöön poikkeusta. Itse pidin siitä melko paljon ja jään taas odottamaan innolla, mitä heiltä seuraavaksi julkaistaan.

Arvio: 85/100

16.4.2017

O'so Night Train Porter

O'so Night Train Porter

Panimo: O'so Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 17,5
Katkeroaineet: 25 EBU
Väri: 110 EBC

Maku: Night Train Porter on suklainen, paahtomaltainen ja makean karamellinen olut. Siinä maistuu lisäksi tumma hedelmäinen ja kahvimainen aromikkuus sekä kuiva ja keskikatkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen makeaa, paahteista ja kahvimaista tuoksua voi luonnehtia myös pehmeän suklaiseksi ja tumma hedelmäiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja sen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Väriltään se on lähes musta ja sen runkoa koristava vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: O'so Brewing Company on vuonna 2007 perustettu olutpanimo. Se sijaitsee Ploverin kylässä, Wisconsinissa ja sen valikoimissa on tällä hetkellä noin parikymmentä erilaista olutta. Night Train Porter oli ensimmäinen olut, jonka kyseiseltä panimolta join. Se oli erittäin miellyttävä tuttavuus, joka teki kunniaa tyylilajilleen. Sen kaikki osa-alueet toimivat hyvin yhteen ja tekivät siitä hyvän ja nautinnollisen oluen.

Arvio: 83/100

15.4.2017

Hiisi Hippa

Hiisi Hippa

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

IBU-arvo: 31
Väri: 75 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: Hiisi Hippa on paahteinen, makea ja pehmeä olut. Sen aromi on lähinnä paahtomaltainen ja kahvimainen, mutta myös hieman suklainen ja maitomainen.

Tuoksu: Oluen makeaa, paahteista ja tuhkamaista aromia voi luonnehtia myös maitokahvimaiseksi sekä maitosuklaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen kokonaisuus on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on tumma ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka niukka ja öljymäinen.

Loppukommentit: Hiisi Hippa on Paahtimo Papun ja Panimo Hiisin yhteistyön tulos. Sen valmistuksessa on käytetty brasilialaista luomukahvia ja hitusen verran laktoosia. Se on lisäksi suodattamaton ja pastöroimaton olut eikä siinä ole käytetty lainkaan lisä- ja säilöntäaineita. Se oli kaikin puolin erinomainen kauppavahvuinen olut, josta pidin suuresti. Lisäpisteitä annan sille myös sen taiteellisesta ja hienosta etiketistä.

"Metsän hippa halliparta / metsän kultainen kuningas / kahvin pavut pisti paahtain / liemen tumman kokoon keitti / juoman vahvan rauhoitteli / kyytön maidol liennytteli"

Arvio: 80/100

14.4.2017

Robinsons Trooper 666

Robinsons Trooper 666

Panimo: Robinsons Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: English Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

Kantavierre: 11,7
Katkeroaineet: 28 EBU
Väri: 24 EBC

Maku: Trooper 666 on makea (karamellinen), hieman paahteinen ja jonkin verran katkera olut. Sen muutoin leipämäisen maltainen ja hedelmäinen kokonaisuus tuo esiin myös mausteisia ja ruohomaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta humaloinniltaan enemmän kukkamainen ja yrttinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkan värinen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Trooper 666 on erikoisversio hyvin myyneestä Trooper oluesta. Sitä ei valmisteta enää, mutta todettakoon siitä, että se erosi tästä perusversiosta lähinnä korkeamman alkoholipitoisuudensa ja hieman runsaamman arominsa puolesta. Se kuten kevyempi versionsakin on tribuutti legendaariselle Iron Maiden- yhtyeelle. Itse pidin enemmän oluen perusversiosta, mitä saa edelleenkin monista hyvinvarustelluista ruokakaupoista ja olutmyymälöistä.

Arvio: 66,6/100

13.4.2017

Põhjala Virmalised

Põhjala Virmalised

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 15,4 °P
IBU-arvo: 50
Väri: 22,9 EBC

Maltaat: Pale, Cara Pale, Crystal 150
Humalat: Magnum, Amarillo, Centennial, Citra

Maku: Virmalised on reilusti humaloitu ja katkera olut. Sen greippinen sitruksista ja trooppisen hedelmäistä aromia voi kuvailla myös pippurisen mausteiseksi, keksimäisen maltaiseksi ja tuoreen havumaiseksi.



Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin runsas ja melko voimakas. Sen aromi on hyvin yrttinen, sitruksinen ja hedelmäinen sekä samalla myös havumainen ja maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on siman värinen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Põhjala Virmalised on panimonsa "core range" tuote. Se on hyvin valmistettu olut, mutta ei lukeudu mielestäni panimonsa aivan parhaimpien oluiden joukkoon. Omaan makuuni se oli hieman liian yrttinen ja mausteinen, mutta muilta osin sopivan tasapainoinen. Sille löytyy varmasti oma kannattajakuntansa, mutta itse pysyttäydyn panimon muissa oluissa.

Arvio: 78/100

12.4.2017

Ice Beaver Northern Pale Ale

Ice Beaver Northern Pale Ale

Panimo: Ice Beaver (Sori Brewing)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 40

Humalat: Tomahawk, Cascade, Magnum

Maku: Northern Pale Ale on keskiasteisesti humaloitu ja melko raikas olut. Siinä maistuu karamellimaltainen ja trooppisen hedelmäinen aromikkuus sekä havumainen ja sitruksinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea ja selkeän humaloinnin hallitsema (yrttinen, sitruksinen ja ruohomainen).


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko kevyt ja sen suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Ice Beaver on suomalainen, Helsingissä "pääkonttoriaan" pitävä pienpanimo. Sen valikoimissa on tällä hetkellä muutamia oluita, joista tänään esittelyssä on Sori Brewingin valmistama Northern Pale Ale. Se oli valmistuserää #020 eli melko uudesta oluesta oli ostohetkellä kyse. Se oli kohtalaisen hyvä "kauppavahvuinen" olut, joka teki tehtävänsä. Ostohetkellä kiinnitin huomiota sen tyylikkääseen logoon ja nimeen ja vielä silloin kyseinen panimo oli minulle täysin tuntematon. Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan, millaisia oluita he seuraavalla kerralla myyntiin tuovat.

Arvio: 70/100

11.4.2017

Struise Pannepot (2015)

Struise Pannepot (2015)

Panimo: De Struise Brouwers
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Struise Pannepot on todella maukas, runsasarominen ja katkera olut. Sen aromi on ensinnäkin paahtomaltainen ja makea (karamellinen ja fariinisokerinen), mutta samalla myös tumma hedelmäinen ja suklainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan hiivamaisempi ja mausteisempi sekä samalla kuivahedelmäisempi. Muilta osin se vastaa hyvin pitkälti makuaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja sen suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen tummaa ja valoa läpäisemätöntä runkoa päällystää beigenvärinen ja öljymäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Struise Pannepot on varmasti yksiä tunnetuimpia belgialaisoluita. Siitä on olemassa "tavallisia", Reserva ja Gran Reserva- versioita. Se on olut, jota kypsytetään valmistuksena jälkeen muun muassa Bourbon ja Calvados- tynnyreissä. Tällä kertaa nauttimani 2015 vuoden versio oli jo erinomainen olut, mutta täytyy muistaa, että sen maku vain paranee kypsyessään. Esimerkiksi viime vuonna juomani 2012 versio oli vielä asteen verran parempi. Joka tapauksessa kyseessä on täydellinen olut, joka kuuluu ehdottomasti omien suosikkieni joukkoon.

Arvio: 100/100

10.4.2017

Aldaris Porteris

Aldaris Porteris

Panimo: Aldaris (Carlsberg)
Alkuperämaa: Latvia

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

Kantavierre: 17,3 °P
Katkeroaineet: 22,8 EBU
Väri: 154 EBC

Maku: Aldaris Porteris on paahtomaltainen, makean toffeinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen humalointi on melko kevyttä, jälkimaku kuiva ja katkera sekä kokonaisuus muilta osin suklainen, tumma hedelmäinen sekä mausteinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin selkeä ja yksinkertainen. Se on ennen kaikkea paahteinen ja kahvimainen, mutta myös erittäin makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Oluen runko on musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja öljymäinen.

Loppukommentit: Suomessa Aldaris Porterista voi pitää eräänlaisena klassikko portterina. Sitä on myyty tasaisesti Alkon myymälöissä vuosikausia ja sen suosio ei näytä laskevan edes lukuisien muiden kilpailevien tuotteiden markkinoille tulon johdosta. Se on ehdottomasti käypä baltic porter- tyylinen olut, joka tunnetaan hyvin sen tasapaksusta laadusta. Se ei lukeudu aivan omien suosikkioluideni joukkoon, mutta on kaiken kaikkiaan varsin onnistunut luomus.

Arvio: 74/100

9.4.2017

La Corne du Bois des Pendus La Triple 10°

La Triple 10°

Panimo: Brasserie d'Ebly (Brasserie des Géants)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: La Triple 10° on makea, mausteinen ja hieman katkera olut. Sen muutoin hedelmäistä ja hiivamaista aromia tukee yrttinen, sitruksinen ja ruohomainen humalointi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin runsas ja monipuolinen. Siinä tuoksuu kandisokerinen ja yrttisen mausteinen aromikkuus sekä hedelmäinen, pähkinäinen ja alkoholinen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: La Triple 10° on abbey tripel- tyylinen olut, joka tarjoillaan perinteisesti panimon omasta sarvenmuotoisesta lasista (http://www.lacorneduboisdespendus.be/?lang=nl). Se on hyvin valmistettu ja tyylikäs belgialaisolut, josta ei aromia uuvu. Omaan makuuni se soveltui melko hyvin, mutta potentiaalia sillä olisi ollut vielä parempaan.

Arvio: 78/100

8.4.2017

Palm Cornet

Palm Cornet

Panimo: Brouwerij Palm
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: Cornet on makean maltainen ja melko katkera olut. Sen aromi on hedelmäinen, tamminen ja vaniljainen sekä siinä esiintyvä humalointi mausteista, ruohomaista ja kevyesti sitruksista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman alkoholinen ja varsin voimakas. Se muistuttaa pitkälti makuaan, ollen kuitenkin selkeämmin hiivamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan voimakas hiilihappoinen sekä suun pintoja lämmittävä. Sen runko on kullanvärinen ja läpikuultava sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Palm Cornet on melko tunnettu olut. Se on voittanut useita palkintoja, joista merkittävin lienee World Beer Awardsin Euroopan paras puukypsytetty olut (2014). Sen vaniljaisen aromin taustalla ovat tammilastut, joita on lisätty siihen sen kiehautusprosessin aikana. Se myös jälkikäy pullossa, mikä tekee sen kokonaisuudesta entistä täyteläisemmän. Se oli ehdottomasti positiivinen yllätys, joka sopi omaan makuuni erityisen hyvin.

Arvio: 81/100

7.4.2017

Mikkeller Stateside IPA

Mikkeller Stateside IPA

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

Kantavierre: 16,8 °P
Katkeroaineet: 67,1 EBU
Väri: 54 EBC

Maltaat: Münich, Cara + kaurahiutaleet
Humalat: Chinook, Amarillo, Cascade, Centennial

Maku: Stateside IPA on raikkaan sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen olut. Sen aromi on lisäksi makean karamellinen ja pehmeän maltainen sekä miellyttävän havumainen. Oluen humalointi on voimakasta ja jälkimaku todella kuiva ja katkera.


Tuoksu: Oluen tuoksua hallitsee runsas ja monipuolinen humalointi sekä makean maltainen ja hedelmäinen vivahteikkuus. Aromissa on havaittavissa myös kukkamaisia nyansseja, joita ei juuri mausta erota.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka todella tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Stateside IPA on jälleen yksi loistava olut Mikkelleriltä. Se sopi täydellisesti omaan makuuni ja siinä korostuivat oikeat aromit ja vielä oikeassa suhteessa. Sen humalavalinnat ovat onnistuneita ja koostumus kaikin puolin nautinnollinen. Se oli kaiken kaikkiaan hieno olut, jollaisia toivon löytäväni lisää vielä tulevaisuudessa.

Arvio: 90/100

6.4.2017

Brooklyn Black Ops

Brooklyn Black Ops

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,6 %

Maku: Brooklyn Black Ops on todella jykevä ja bourbonmainen olut. Sen ennen kaikkea paahtomaltaista ja kahvimaista aromia voi kuvailla myös suklaiseksi, vaniljaiseksi sekä tumma hedelmäiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee bourbontynnyrimäinen alkoholisuus ja tammisuus sekä erittäin paahteinen ja palanut aromi.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen olut. Sen kolanväristä ja synkkää runkoa päällystää melko niukka ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Brooklyn Black Ops on melko harvinainen ja todella kallis olut. Sen valmistuksessa on käytetty shampanjahiivaa sekä sitä on kypsytetty 4 kuukauden ajan bourbon-tynnyreissä. Sen erittäin vahva, paahteinen ja jopa palanut aromi jakaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Omaan makuuni se oli yksinkertaisesti liian bourbonmainen, mutta muilta osin todella tyylikäs ja hyvinvalmistettu olut. Sen alkoholipitoisuus oli noussut 10,7 % aina 11,6 % sitten viime maistamiseni (muutama vuosi taaksepäin). Jos kukkaro kestää ja siihen jossain törmäätte, lisätkää se ihmeessä ostoskoriinne.

"Brooklyn Black Ops does not exist. However, if it did exist, it would be a robust stout concocted by the Brooklyn brewing team under cover of secrecy and hidden from everyone else at the brewery. Supposedly, "Black Ops" was aged for four months in bourbon barrels, bottled flat, and re-fermented with Champagne yeast, creating big chocolate and coffee flavors with a rich underpinning of vanilla-like oak notes. They say it’s vanishingly rare. We have no idea what they’re talking about".

Arvio: 82/100

5.4.2017

Corsendonk Pater / Abbey Brown Ale

Corsendonk Pater / Abbey Brown Ale

Panimo: Brouwerij Corsendonk (Brasserie Du Bocq)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Maltaat: Caramel, Pilsen, Münich
Humalat: Saaz, Kent, Hallertau

Maku: Corsendonk Pater on paahteinen, katkera ja mausteinen olut. Siinä maistuu lisäksi makean toffeinen ja ruisleipämäinen aromikkuus sekä yrttinen, hedelmäinen, hiivainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta pähkinäisempi ja suklaisempi. Sen aromi on lisäksi melko tuore ja erikoisen kellarimainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen täyteläistä koostumusta tukee keskihiilihappoinen sekä kermamainen suutuntuma. Sen runko on hyvin tumma ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin runsas ja kuohkea.

Loppukommentit: Corsendonk Pater on abbey dubbel -tyylinen olut, joka jälkikäy pullossa. Se lukeutuu omassa kategoriassaan Ratebeerin TOP 50 listalle ja on ehdottomasti juomisen arvoinen olut. Omaan makuuni se soveltui kohtuullisen hyvin ja vastasi täysin sille asettamiani ennakko-odotuksia.

Arvio: 80/100

4.4.2017

St. Paul Speciale

St. Paul Speciale

Panimo: Brouwerij Sterkens (Van Den Bossche)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: St. Paul Speciale on paahtomaltainen, miedosti katkera, makean karamellinen olut. Siinä maistuu lisäksi hedelmäinen, mausteinen ja hiivamainen aromikkuus sekä lyhytkestoinen ja hieman kuiva jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, paahteinen ja hedelmäinen. Sen humalointi on lähinnä ruohomaista ja aromi muutoin hiivamaisen mausteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä liukkaan öljymäinen. Sen runko on väriltään kolamainen ja sitä päällystävä vaahtokukka todella tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Brouwerij Sterkens on perheomisten, vuonna 1651 perustettu mikropanimo. Se sijaitsee Meerin pienessä kaupungissa Pohjois-Belgiassa. Sen valikoimissa on tällä hetkellä 9 eri olutta, joista tänään esittelyssä on St. Paul Speciale. Se on Reinheitsgebot- puhtauslain mukaan ja kuivahumaloinnin avulla valmistettu olut. Se kunnioittaa panimon vanhoja perinteitä ja valmistustapoja. Sen koostumus oli miellyttävä, mutta makumaailma jotenkin liian erikoinen. Itse en pitänyt siitä suuremmin ja siksi annan vain keskiverron pisteytyksen.

Arvio: 65/100

3.4.2017

St. Idesbald Dubbel

St. Idesbald Dubbel

Panimo: Brouwerij Huyghe
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: St. Idesbald Dubbel on mausteinen, kuiva ja katkera olut. Sen aromi on lisäksi hyvin makea (karamellinen ja kandisokerinen), paahtomaltainen sekä tumma hedelmäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi luonnehtia makeaksi ja alkoholiseksi sekä makuaan runsaammin marjamaiseksi, suklaiseksi ja kuivahedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja sen suutuntuma keskihiilihappoinen sekä suun pintoja lämmittävä. Sen runko on mahonginruskea ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: St. Idesbald Dubbel on Brouwerij Huyghen valmistama olut. Panimo on tunnettu varsinkin "pink elephant" oluistaan, mutta se valmistaa myös monen muun merkkisiä juomia. St. Idesbald jäi laadullisesti sekä makumaailmaltaan kauas niiden jälkeen ja oli omasta mielestäni hieman tylsä olut. Itse en pitänyt siitä suuremmin ja varsinkin noin tunnetun ja hyvän panimon olueksi se oli ehdottomasti pettymys.

Arvio: 68/100

2.4.2017

Hopping Brewsters Warthog IPA

Hopping Brewsters Warthog IPA

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Kantavierre: 13,7 °P
IBU-arvo: 100
Väri: 30 EBC

Humalat: Magnum, Centennial, Citra, Columbus

Maku: Warthog IPA on voimakkaasti humaloitu ja katkera olut. Sen aromi on makean toffeinen, hedelmäinen ja marjamainen sekä yrttisen mausteisesti, sitruksisesti ja havumaisesti humaloitu.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan myötäillen makea, hedelmäinen ja mausteinen, mutta humaloinniltaan enemmän kukkamainen ja ruohoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on koostumukseltaan keskitäyteläinen ja sitä seuraava suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja hieman sameaa runkoa kaunistaa tuuhea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Warthog IPA on Hopping Brewstersin valmistama olut. Se valittiin Suomen parhaaksi olueksi vuonna 2016, vaaleiden ja keskitummien alejen sarjassa. Tällä kertaa maistelemani olut oli valmistuserää #145 ja päiväyksen perusteella se oli vielä melko tuore sellainen. Se poikkesi monista muista IPA-tyylistä oluista marjamaisen vivahteikkuutensa ansiosta, mikä teki sen makumaailmasta melko jännän. Itse pidin siitä kohtalaisen paljon ja voin suositella sitä varsinkin amerikkalaistyylisestä humaloinnista pitäville oluenystäville.

Erityiskiitokset näistä kahdesta viimeisestä oluesta Hopping Brewstersille ja Rikulle.

Arvio: 76/100

1.4.2017

Hopping Brewsters Black Tide

Hopping Brewsters Black Tide

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,4 %

IBU-arvo: 70

Humalat: Warrior, Amarillo, Simcoe

Maku: Black Tide on hieman palanut, erittäin katkera ja todella kahvimainen olut. Sen aromi on lisäksi paahtomaltainen ja pehmeän suklainen sekä humaloinniltaan greippisen sitruksinen ja havumainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan kevyempi ja lempeämpi. Se johtuu pitkälti sen hedelmäisemmästä ja kevyesti lakritsisesta aromista.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on mustanruskea ja valoa läpäisemätön sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Black Tide on Hopping Brewstersin valmistama olut. Se on vahvasti humaloitu ja monipuolinen Black IPA. Sen aromi on hyvin tumma ja paahteinen, mutta se sopi sille kuin nenä päähän. Se on perinteisiä Black IPA:a kahvimaisempi, mikä myös erottaa sen monista sen kilpailijoista. Omasta mielestäni se oli melko hyvä olut, jonka aromi vain parani lämmetessään. (Valmistuserä #151)

Arvio: 79/100