28.2.2019

Teerenpeli Vahva Veijo

Teerenpeli Vahva Veijo 

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Pils
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 17,5 °P
Katkeroaineet: 35,0 EBU
Väri: 25,0 EBC

Maltaat: Pilsner, Cara Pale
Humalat: Herkules, Mittelfrüh

Maku: Vahva Veijo on olut, jonka makean maltainen ja viljainen maku tukeutuvat siinä esiintyviin hedelmäisiin, ruohoisiin, mausteisiin ja kukkamaisiin vivahteisiin.

Tuoksu: Oluen runsaan viljamaista aromia kutsuisin myös jonkin verran hedelmäiseksi ja ruohomaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen kellertävä ja hivenen samea runko saa päällensä varsin niukan ja pitsimäisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Vahva Veijo on rajoitetun ajan saatavilla oleva, Teerenpelin juhlavuotta juhlistava käsityöläisolut. Tyylilajiltansa tämä imperial pils poikkeaa perinteisistä pilsenereistä paitsi alkoholipitoisuudensa, mutta myös vahvemman makunsa ja jykevämmän koostumuksensa puolesta. Kokonaisuutta arviotaessa, Vahva Veijo on olut, joka sijoittuu omassa arvosteluasteikossani hieman keskitasoa alempaan kastiin.

Arvio: 66/100

27.2.2019

Mustan Virran Tott Double IPA

Mustan Virran Tott Double IPA

Panimo: Mustan Virran Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 17,6 °P
Katkeroaineet: 81,0 EBU

Maku: Tott Double IPAn alkoholin makuisessa ja hunajamaltaisessa maussa on havaittavissa merkkejä myös kypsän hedelmäisistä, pähkinämäisistä, greippisistä, havumaisista sekä yrttisistä nyansseista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on täynnä makeita, havumaisia sekä yrttisiä vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen tumman merikainen ja samea runko muodosti päälleen nopeasti katoavan ja pitsimäisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Tyylikästä etikettiään lukuun ottamatta Tott Double IPA ei ansainnut suurempia kehuja. Sen sekavan maun lisäksi olutta vaivasi ikävän pistävä ja voimakas jälkimaku, josta en yksinkertaisesti pitänyt lainkaan. Jos tällaisia käsityöläisoluita tulee vielä jatkossa lisää, niin jäävät ne ainakin minulta juomatta.

Arvio: 59/100

26.2.2019

Suomenlinnan Wrede Brown Ale

Suomenlinnan Wrede Brown Ale

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 14,5 °P
Katkeroaineet: 73,0 EBU

Maku: Wrede Brown Alen pehmeä ja tasapainoinen maku saa muotonsa oluen karamellimaltaisista, pähkinämäisistä, kuivahedelmäisistä, yrttisistä, kukkaisista sekä suklaisista/kaakaomaisista piirteistä.

Tuoksu: Sen mieto aromi on yhdistelmä pähkinämäisiä, kaakaoisia ja hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Sen mahonginruskean ja kirkkaan oloisen rungon päälle asettui kevyt ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Wrede Brown Ale on saanut nimensä everstiluutnantti ja vapaaherra Fabian Casimir Wreden mukaan, joka toimi Suomenlinnan linnoituksen päämajamestariluutnanttina 1700-luvun puolivälissä. Tämä Cascade- ja Centennial-humalalla kuivahumaloitu olut, edustaa vanhaa ja perinteikästä bronw ale -tyylilajia. Se oli monipuolisesta maustaan huolimatta jotenkin erikoisen mieto ja samalla hennon oloinen olut. En osaa sanoa, kuinka paljon oluen makuun vaikutti sen jonkin verran kohonnut tarjoilulämpötila, mutta loppuarvosanaksi sille tällä tarjoilukerralla annoin kuitenkin 73 pistettä sadasta.

Arvio: 73/100

25.2.2019

Maku Brewing West Coast IPA

Maku Brewing West Coast IPA

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,4 %

Kantavierre: 14,9 °P
Katkeroaineet: 71,0 EBU

Maltaat: Pale Ale, Cara Pale
Humalat: Cascade, Chinook, Citra, Columbus, Simcoe

Maku: Erittäin katkeran ja kuivan jälkimaun lisäksi West Coast IPAssa maistuvat hunajamaltaisuus, keksimäisyys, trooppinen hedelmäisyys, sitrusmaisuus, yrttisyys, havumaisuus sekä mausteisuus.

Tuoksu: Oluen aromi on ennen kaikkea upean hedelmäinen ja miedosti makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen tumman meripihkaista ja sameahkoa runkoa koristaa kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Maku Brewining West Coast IPA on yksiä niitä harvoja oluita, joiden tuoksu on selvästi parempi kuin sen maku. Tämä on valitettavaa, sillä jos olut olisi todella maistunut samalta, miltä se tuoksui, olisi kyseessä ollut varmasti varsin poikkeuksellinen olut.

Arvio: 71/100

22.2.2019

Fiskarsin Will O'Wisp Wild Berry Sour

Will O'Wisp Wild Berry Sour

Panimo: Fiskarsin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hapan Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,2 °P
Katkeroaineet: 7,0 EBU

Maku: Will O'Wisp on hapan ja kirpeä olut. Sen muutoin viljaista ja marjamaista (erityisesti tyrnimäistä) makua täydentävät greippiset, yrttimäiset sekä vehnäiset sävyt.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on täynnä happamia, kirpeitä ja marjamaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli melko kevyt, matalahiilihappoinen ja vetinen. Runko oli karamellinvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka vaalea ja olematon.

Loppukommentit: Fiskarsin Panimon valmistama Will O'Wisp on ruusunmarjoilla, tyrnillä, vadelmalla ja karpalolla maustettu hapan ale. Oluessa käytetty vilja on saatu paikalliselta Mörbygårdin tilalta. Tämä erikoisen miedon makuiseksi jäänyt olut oli yksiä niitä tuotteita, joilta odotin todella paljon Alkon järjestämässä erikoiserien- ja käsityöläisoluiden pruuvissa. Omaksi harmikseni jouduin toteamaan, että tämä odotus ei ollut kaiken tuon hypetyksen arvoista.

Arvio: 61/100

21.2.2019

Stadin Fest Pils

Stadin Fest Pils

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 12,7 °P
Katkeroaineet: 58,0 EBU

Maku: Fest Pilsin mallaskeksimäisessä ja vahvasti nokkosmaisessa makukokonaisuudessa on merkkejä myös hedelmäisistä, greippimäisistä sekä kukkaisista nyansseista. Tätä kaikkea seuraa varsin katkera ja terävä jälkimaku.

Tuoksu: Oluen nokkos -painotteinen aromi on makuaankin makeampi.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä hieman vetisenä. Sen viljanvärinen ja läpinäkyvä runko kokosi päälleen kevyen ja pitsimäisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Pidin Stadin Fest Pilsin makua varsin jännittävä ja melko poikkeuksellisena. Tällaiset vahvasti nokkosen makuiset oluet ovat usein kiinnostavia tapauksia juoda. Ne sopivat erityisesti henkilöille, jotka pitävät yrttisistä ja pitkäkestoisista mauista. Tämä pitkään kypsytetty erikoiserä voi siis hyvinkin olla juuri sinun juttusi.

Arvio: 70/100

20.2.2019

Saimaan Brewer's Special Florida IPA

Saimaa Brewer's Special Florida IPA

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 16,0 °P
Katkeroaineet: 60,0 EBU
Väri: 14,0 EBC

Maltaat: Pale Ale, Cookie, Münchener, Caramel Pale
Humalat: Columbus, Cryo-Loral, Cascade, Citra

Maku: Florida IPAssa maistuivat alkoholin lisäksi hunajamaltaisuus, sitruksisuus, kuivahedelmäisyys, havumaisuus sekä yrttisyys. Näiden lisäksi pidin sen jälkimakua myös varsin voimakkaana ja pistävänä.

Tuoksu: Sen pääosin makeassa ja alkoholimaisessa tuoksussa oli havaittavissa myös havumaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja kirkasta olemusta täydensi niukka ja nopeasti katoava vaahtokukka.

Loppukommentit: Brewer's Special Florida IPA oli neljällä eri humalalla ja neljällä eri maltaalla varustettu india pale ale -tyylinen olut. Se oli voimakkaan humalointinsa lisäksi vahvasti alkoholissa kylpevä makukokonaisuus. Edellä mainittu kombinaatio ei valitettavasti toiminut tämän oluen osalta kovinkaan hyvin ja senpä vuoksi, en voi sille 64 pistettä enempää millään suoda.

Arvio: 64/100

19.2.2019

Kasteel Hoppy

Kasteel Hoppy

Panimo: Brouwerij Van Honsebrouck
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Katkeroaineet: 45 EBU

Maku: Kasteel Hoppy on kuivahumaloitu belgityylinen ale, jossa maistuvat makea maltaisuus, viljamaisuus, mieto hedelmäisyys, mausteisuus, hiivamaisuus sekä ruohoisuus.

Tuoksu: Olut on arominsa puolesta makuaan sitrusmaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen karamellinväristä ja sameaa runkoa peittää kuohkea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä 6 °C lämpöisenä tarjoiltavaksi suositeltava belgialaisolut oli varsinainen pettymys. Se oli paitsi makunsa puolesta, mutta myös muutoin omituisen sekava olut. Se ei vastannut millään lailla Brouwerij Van Honsebrouckin normaalia tasoa, ja toivonkin, että vastaavanlaisia oluita heiltä ei enää jatkossa ilmestyisi.

Arvio: 58/100

18.2.2019

Founders Mosaic Promise

Founders Mosaic Promise

Panimo: Founders Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 50

Maltaat: Golden Promise
Humalat: Mosaic

Maku: Mosaic Promisen keskiasteinen humalointi ja keksimäinen maltaisuus tekevät sen mausta mm. trooppisen hedelmäisen, havuisen, sitrusmaisen, yrttisen sekä viljamaisen. Jälkimaultaan olut on sopivan katkera ja varsin riittoisa.

Tuoksu: Hedelmäisyys, sitruksisuus ja viljamaisuus ovat sen tuoksun ominaispiirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja hieman öljymäiseksi. Sen kullankeltaisen ja hieman samean rungon päälle muodostui kuohkea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mosaic Promise on varmasti yksiä parhaita single hop -humaloituja oluita, joita tiedän. Se on niin makumaailmansa kuin koostumuksensa puolesta erinomainen olut. Tällaisiin positiivisen yllätyksen omaaviin oluisiin, toivon törmääväni useammin myös jatkossa.

Arvio: 85/100

15.2.2019

Sori Brewing Great Scott!

Sori Brewing Great Scott!

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 13,3 °P
IBU-arvo: 44
Väri: 25 EBC

Maku: Great Scott! on katkeran ja kuivahkon jälkimaun omaava pintahiivaolut. Oluen maku on muilta osin hedelmäinen, greippinen, yrttinen, makean maltainen, hiivamainen sekä ruohoinen.

Tuoksu: Sitruksisuus, hedelmäisyys sekä yrttisyys kuvastavat ehkä parhaiten oluen varsin vahvaa aromia.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen meripihkanoranssia ja sameaa runkoa päällysti massiivinen ja kuohkea vaahtokukka.

Loppukommentit: Great Scott! on citra-humaloitu belgityylinen ale. Sen Back to the Future -aiheinen teema teki siitä minulle täysin vastustamattoman oluen juoda. Tähän kuitenkin ne ilonaiheet sitten loppuivat, koska itse olut oli valitettavan vaisu. En tiedä, johtuiko tämä siitä, että ostamani yksilö ei ollut päiväyksensä puolesta aivan tuoreimmasta päästä, mutta kaikki kaikessa teen arvioni niillä "korteilla" jotka minulle on jaettu.

Arvio: 69/100

14.2.2019

Malheur 10

Malheur 10

Panimo: Brouwerij Malheur
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Malheur 10 erittäin vahvassa ja alkoholin täyttämässä maussa on mahdollisuus havaita mm. mausteisia, hiivamaisia, kukkaisia, makean maltaisia, hedelmäisiä (erityisesti persikkamaisia) sekä sitrusmaisia vivahteita.

Tuoksu: Olut on voimakkaalta aromiltansa mausteinen, hedelmäinen sekä hiivamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Sen runko oli viljanvärinen ja samea sekä vaahtokukka ylväs ja samettinen.

Loppukommentit: Malheur 10 ei ollut mielestäni lähellekään niin hyvä olut kuin sen vahvempi versio Malheur 12. Onhan näissä oluissa tietysti muitakin eroja kuin pelkkä alkoholipitoisuus, mutta silti puhutaan kahdesta aivan eri tason oluesta. Odotuksiini nähden siis petyin, mutta ehkä ne olivat sattuneesta syystä tällä kertaa liiankin korkeat.

Arvio: 71/100

13.2.2019

De Molen Tsarina Esra

De Molen Tsarina Esra

Panimo: Brouwerij de Molen
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Imperial Poter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,1 %

Kantavierre: 23,4 °P
Katkeroaineet: 93,0 EBU
Väri: 385 EBC

Maltaat: Pilsner, Münich, Chocolate, Caramel, Wheat
Humalat: Permiant, Sladek

Maku: Tsarina Esran tummaa, mutta samalla makeaa makua kuivailisin tummasuklaiseksi, lakritsimaiseksi, paahtomaltaiseksi, yrttiseksi, kahvimaiseksi sekä tummahedelmäiseksi. Oluelle tyypillistä on myös vahva ja keskikatkera jälkimaku.


Tuoksu: Paahteisuus, suklaisuus ja tummahedelmäisyys ovat tyypillisiä piirteitä oluen aromille.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen yönmustaa ja läpinäkymätöntä runkoa somistaa niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tsarina Esra on erinomainen imperial porter. Siitä paistaa läpi de Molenin huippulaatu, joka toistuu käytännössä oluesta toiseen. Kyseisestä oluesta on valmistettu myös barrel aged -versio, mutta jos näistä kahdesta toinen pitäisi valita, niin maistakaa ihmeessä tämä.

Arvio: 90/100

12.2.2019

Founders Breakfast Stout

Founders Breakfast Stout

Panimo: Founders Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,3 %

Kantavierre: 19,9 °P
IBU-arvo: 60
Väri: 293 EBC

Maku: Founders Breakfast Stoutin runsaassa ja täyteläisessä maussa maistuvat paahtomaltaisten, tummasuklaisten ja kahvimaisten sävyjen lisäksi myös karamellimaisuus, tummahedelmäisyys, kauramaisuus sekä vaniljaisuus.

Tuoksu: Oluen erittäin pehmeää ja silkkistä aromia kuvailisin suklaiseksi, kahvimaiseksi sekä vaniljaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman kermamainen. Sen pikimustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa päällystää varsin niukka ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Founders Breakfast Stout on yksiä suosikkioluitani. Tämän mestarillisen oluen valmistuksessa on käytetty perinteisten ainesosien lisäksi myös kaurahiutaleita, katkeran makuista suklaata sekä kahta eri kahvilaatua. Jos ette ole sitä vielä jostain syystä maistaneet, niin nyt on korkea aika, sillä tästä ei juuri imperial stout -tyylinen olut parane.

Arvio: 100/100

11.2.2019

BrewDog Albino Squid Assassin

BrewDog Albino Squid Assassin

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,4 %

Maku: Albino Squid Assassin on erittäin voimakkaan makuinen ja runsas olut. Sen hyvin paahteisessa, rukiisessa ja havumaisessa kokonaisuudessa esiintyy myös mausteisia, hedelmäisiä, sitrusmaisia sekä makean toffeisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen ennen kaikkea makea, rukiinen ja sitrusmainen aromi on kuin kopio sen mausta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen mahonginruskeaa ja melko kirkasta runkoa somistaa varsin niukka ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Rukiiset IPAt ovat usein varsin miellyttäviä ja melko yllätyksellisiä oluita. Näin kävi myös Albino Squid Assassinin kanssa. Pidin erityisesti sen voimakkaasta mausta, mutta myös koostumuksesta, joka sopi sille kuin hattu päähän. Sen humalointi oli onnistunutta eikä mallasvalinnoissakaan ollut mitään valittamista. Erityiskiitoksen olut saa sen hienosta nimestä ja tyylikkäästä "etiketistä".

Arvio: 79/100

8.2.2019

Stone Ruination Double IPA

Stone Ruination Double IPA

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 18,1 °P
IBU-arvo: 100+

Humalat: Magnun, Nugget, Centennial, Simcoe, Citra, Azacca

Maku: Stone Ruinationin makuun vaikuttavat eniten sen erittäin voimakas humalointi ja vahva alkoholipitoisuus. Nämä, kun yhdistetään oluen makeaan maltaisuuteen saadaan kokonaisuus, jossa maistuvat trooppisen hedelmäisyys, havuisuus, sitrusmaisuus, mausteisuus sekä karamellimaisuus.


Tuoksu: Olut on arominsa puolesta runsaan hedelmäinen, sitrusmainen sekä vahvasti alkoholinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Sen karamellinväristä ja hieman sameaa runkoa koristi tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Stone Ruination oli tyylikäs ja varsin maittava Double IPA. Oluen ainut selkeä haittapuoli oli sekä sen maussa että tuoksussa esiintyvä vahva alkoholin aromi, joka myös vähensi sen pisteytystä melko tuntuvasti.

Arvio: 84/100

7.2.2019

Stone Cali-Belgique IPA

Stone Cali-Belgique IPA

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

IBU-arvo: 77

Humalat: Magnum, Centennial, Chinook

Maku: Cali-Belgique IPA on makuprofiililtansa banaanimainen, hedelmäinen, mausteinen, sitrusmainen, kukkainen sekä leipämäisen maltainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu oli makuunsa nojaten myös hyvin belgihiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen viljanväristä ja melko kirkasta runkoa päällysti kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä Stone IPAn päälle rakennettu ja vahvasti belgialaisia sävyjä sisältänyt olut, oli verrattain mielenkiintoinen ja tervetullut tuttavuus. Se jäi oman "isäntäoluensa" varjoon jo alkumetreillä, mutta myönnettäköön että olihan silläkin omat hyvät puolensa. Jos minun pitäisi kuitenkin jatkossa valita perinteisen ja belgityylisen IPAn välillä, niin valintani osuisi joka ikinen kerta perinteiseen version kannalle.

Arvio: 77/100

6.2.2019

Donut Island Frisco Disco

Donut Island Frisco Disco Citra IPA

Panimo: Donut Island Brewing / Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 15,4 °P
IBU-arvo: 70
Väri: 9 EBC

Maku: Frisco Disco on oluena raikas, eloisa ja melko monipuolinen. Sen ennen kaikkea keksimäisen maltaisessa ja greippimäisessä maussa on havaittavissa myös ruohomaisia, yrttisiä, kepeän hedelmäisiä sekä karamellimaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen aromi on pääpiirteiltään sitrusmainen, hedelmäinen sekä maltainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja öljymäiseksi. Sen oljenvärisestä ja sameaa runkoa päällystää kuohkea ja nopeasti katoava vaahtokukka.

Loppukommentit: Näistä kahdesta peräkkäin esitellystä Panimo Hiisin ja Donut Island Brewing valmistamasta oluesta Frisco Disco oli selkeästi parempi. Se oli pienistä puutteistaan huolimatta varsin kelvollinen IPA, jonka juotavuus oli kutakuinkin kunnossa eikä makumaailmassakaan sen suurempia valittamisen aiheita ilmennyt. (Erä #340)

Arvio: 76/100

5.2.2019

Hiisi / Donut Island Cream Pie

Hiisi / Donut Island Cream Pie

Panimo: Panimo Hiisi / Donut Island Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

IBU-arvo: 75

Maku: Cream Pie on olut, jossa maistuvat trooppinen hedelmäisyys, yrttisyys, kukkaisuus, hiivamaisuus, sitruksisuus, makea toffeisuus sekä viljamaisuus.

Tuoksu: Kaikki edellä mainitut elementit toistuvat myös oluen aromissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja erittäin sameaa runkoa päällysti varsin niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Cream Pie on Panimo Hiisin ja Donut Island Brewingin valmistama yhteistyöolut. Tämä 5,7 % vahvuinen APA oli tietyllä tavalla omituisen sekava ja jopa epämääräinen olut. En oikein missään vaiheessa päässyt sinuiksi tämän tekeleen kanssa, mistä johtuu loppujen lopuksi myös sen noin keskiverto arvosana. (Erä #323)

Donut Island Brewing x Naughty Beer x Kauppayhtiö x Skiffer Restaurant

Arvio: 67/100

4.2.2019

Olvi x4 muodonmuutoksella

Olvi III

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Olvi III on hyvin hento ja kevyt pale lager- tyylinen pohjahiivaolut. Sen erittäin miedosti humaloidussa ja hieman makeassa maussa esiintyy maltaisia, viljaisia, hennosti ruohomaisia ja kevesti sitrusmaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen haalea ja hieman yksipuolinen aromi on jonkin verran makea, maltainen ja viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut oli suutuntumansa puolesta kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen. Sen kullanväristä ja läpinäkyvää runkoa päällysti vaalea ja melko ohut vaahtokukka.

Arvio: 45/100

Olvi Export

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Sama kuin Olvi III:lla, mutta hieman tätä runsaampi ja täyteläisempi.

Tuoksu: Myöskään oluen tuoksu ei tuonut mukanaan mitään sen suurempia muutoksia tai yllätyksiä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olvi Exportin suutuntumaa pidin miedompaa versiotaan hieman paksumpana ja rikkaampana.





Arvio: 48/100

Olvi Tuplapukki

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Malt Liquer
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: Sama, kuin kahdella edellisellä, mutta näitä molempia selkeästi makeampi ja alkoholimaisempi.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti Olvi Tuplapukin aromi oli vahvasti alkoholin ohjailema, makea ja viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Näistä kolmesta Tuplapukki oli selkeästi täyteläisin ja "liukkaimman" suutuntuman omaava olut.





Arvio: 50/100

Olvi Fizz Original Dry

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Cider
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Olvi Fizz maistuu omenaisen makunsa lisäksi hieman makealle, kuivalle ja jopa viinimäiselle.

Tuoksu: Happamuus ja omenaisuus ovat sen tuoksun pääpiirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämä voimakas hiilihappoinen siideri on suutuntumaltansa myös varsin kevyt ja vetisen oloinen. Sen runko on kirkkaankeltainen ja täysin läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka lähes olematon ja nopeasti häviävä.



Loppukommentit: Itse en juuri koskaan juo siidereitä, minkä vuoksi olen jäävi niitä sen enempää kommentoimaan tai muutoin arvioimaan.

Yhteenveto: Olvi päätti vuodenvaihteen jälkeen uudistaa sen 0,33 litraisten pullotuotteiden ulkonäön entistä modernimmaksi ja houkuttelevammaksi. Niiden ulkonäkö ja ilme todellakin paranivat ja olen ainakin itse tyytyväinen tähän muutokseen. Merkittävää niissä on lisäksi se, että käyttönsä jälkeen pulloista saatu lasi murskataan sekä uusiokäytetään. Vastuullista toimintaa, josta pidän ja suuresti arvostan.

Suuret kiitokset näistä näyteoluista Olville!

3.2.2019

Bryggeri Wee Heavy

Bryggeri Wee Heavy

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Scotch Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 17,2 °P
IBU-arvo: 29
Väri: 36 EBC

Maltaat: Pale, Dark, Crystal
Humalat: Magnun, Challenger, Fuggles

Maku: Maultansa Bryggeri Wee Heavy on makean maltainen, kuivahedelmäinen, kukkainen, sitrusmainen, mausteinen sekä leipämäinen olut.

Tuoksu: Sen hyvin pitkälti makunsa kaltaista aromia hallitsevat makeat, hedelmäiset sekä leipämäisen maltaiset aromivivahteet.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin täyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Rungoltansa olut oli mahonginruskea ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka hento ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Koska pidän suuresti scotch ale/wee heavy -tyylisistä oluista, on myös niille asettamani arviointiasteikko melko kova. Tämän vuoksi Bryggeri Wee Heavylle antamani pisteytys voi tuntua melko ankaralta suhteessa siihen, minkälaisesta oluesta tässä on kyse. Oluena Wee Heavy on hyvin valmistettu ja melko tasapainoinen kokonaispaketti, jolla ei ole yksinkertaisuudessaan mitään hävettävää. Omaan makuuni se ei vain täysin istunut ja siitä syystä lopputuloksen näette alla.

Olut on juotu @ Bryggeri Helsinki

Arvio: 69/100

1.2.2019

Bryggeri Dynamo

Bryggeri Dynamo

Panimo: Bryggeri Helsinki
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Heller Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 15,0 °P
IBU-arvo: 35
Väri: 8 EBC

Maltaat: Pilsner, Pale Ale
Humalat: Tettnanger, Magnum

Maku: Bryggeri Dynamon keskiasteinen humalointi ja viljamainen maltaisuus tekevät sen mausta mm. hedelmäisen, ruohoisen, sitrusmaisen, yrttisen sekä makean karamellimaisen. Lisäksi oluen jälkimaku on sopivan kuiva ja keskikatkera.


Tuoksu: Olut oli arominsa puolesta yksinkertaisesti makuaan kukkamaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen viljanväristä ja jonkin verran sameaa runkoa koristi tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Bryggeri Dynamo oli Pekka Kääriäisen 60-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettu saksalaistyylinen vahva lager. Omaan makuuni tämä paljon perinteisiä elementtejä sisältänyt heller bock sopi erinomaisesti ja oli mielestäni erittäin onnistunut olut.

Olut on juotu @ Bryggeri Helsinki

Arvio: 81/100