30.4.2019

Plevna Mr Equinox

Plevna Mr Equinox

Panino: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Maku: Mr Equinoxin jenkkityylisesti humaloitu maku on täynnä trooppisen hedelmäisiä, sitrusmaisia, makean maltaisia, kukkaisia, ruohomaisia sekä yrttisiä vivahteita.

Tuoksu: Luonteeltaan oluen aromi on trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli mielestäni keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen runko oli kullanvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Mr Equinox on jenkkityylinen lager-olut, joka on kuivahumaloitu Equinox-humalalla. Se oli yksinkertaisesti niin hyvä, että se nousi kertaheitolla yhdeksi suomalaisista suosikki lagereistani. Toivottavasti löydän vielä lisää tämän kaltaisia oluita, sillä tämähän on koko "olutmetsästyksen" suola.

Arvio: 88/100







29.4.2019

Plevna Idaho #7

Plevna Idaho #7

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Wheat Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Idaho #7 melko tyylipuhdas makumaailma rakentuu banaanimaisista, hedelmäisistä, neilikkaisista, makean toffeisista, vehnäisistä ja hiivamaisista nyansseista sekä kuivahkosta ja varsin pitkäkestoisesta jälkimausta.

Tuoksu: Tuoksultansa olut on makuaan raikkaampi ja sitrusmaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Rungoltaan olut on kellertävä ja erittäin samea sekä vaahtokukaltaan melko runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Idaho #7 on keskinkertainen vehnäale. Sen juotavuus on hyvä ja makukin ihan ok. Se ei kuitenkaan onnistunut tekemään minuun niin suurta vaikutusta, että olisin voinut sille 65 pistettä enempää missään nimessä antaa.

Arvio: 65/100







26.4.2019

Plevna Severin Extra IPA

Plevna Severin Extra IPA

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,9 %

Katkeroaineet: 90 EBU

Maltaat: Pilsener, Wiener
Humalat: Amarillo, Nugget, Tomahawk

Maku: Severin Extra IPA tarjoaa makumaailman, joka muodostuu sitrusmaisista, greippisistä, yrttimäisistä, ruohoisista, hedelmäisistä, makean karamellimaisista sekä hieman kukkaisista vivahteista. Lisäksi oluen jälkimaku on kuiva ja erittäin katkera.

Tuoksu: Oluen humaloinnin hallitsema aromi on vahvasti sitruksinen, ruohoinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen meripihkanvärinen ja hieman samea runko muodosti päälleen nopeasti katoavan ja pienikuplaisen vaahtokukan.


Loppukommentit: Severin Extra IPA on saanut nimensä Balkanilla taistelleen suomalaissotilaan mukaan. Se on Plevnan panimomestari Sam Viitaniemen kertoman perusteella paras olut, jonka hän on koskaan valmistanut. Olut on kieltämättä kohtalaisen hyvä, muttei mielestäni panimonsa paras.

Arvio: 75/100







25.4.2019

Plevna Smörre Ruis-I.P.A.

Plevna Smörre Ruis-I.P.A.

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,9 %

Maku: Smörre Ruis-I.P.A:n miellyttävän rukiinen maku on täynnä havumaisia, mausteisia, yrttisiä, greippimäisiä, makean toffeisia sekä hedelmäisiä vivahteita. 

Tuoksu: Mitä oluen tuoksuun tulee, niin se on hyvin havumainen, sitruksinen ja rukiinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Sen runko oli meripihkanpunainen ja jonkin verran samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Smörre Ruis-I.P.A:n ovat kehittäneet panimomestari Sam Viitaniemi ja hänen tanskalainen kolleekansa Christian Andersen. Sen ainesosiin lukeutuvat mm. ruismallas ja 5 eri humalalajiketta. Tämä jenkkityylinen IPA sopi erityisen hyvin omaan makuuni ja pidänkin sitä yhtenä Plevnan parhaista oluista.

Arvio: 84/100







24.4.2019

Plevna Luomu Pils

Plevna Luomu Pils

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Pidin Plevna Luomu Pilsin makua makean maltaisena, viljaisena, mausteisena, kukkaisena, hedelmäisenä sekä hieman sitrusmaisena.

Tuoksu: Oluen hyvin pitkälti makunsa kaltaisessa tuoksussa esiintyi myös ruohomaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen karamellinväristä ja läpinäkyvää runkoa koristaa varsin niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Plevnan valmistama Luomu Pils on varsin puhdas ja perinteikäs pilsener -tyylinen olut. Mitään erityisen suurta vikaa en tässä luomuoluessa havainnut, mutta olihan se jollain tavalla hieman liian hillitty ja jopa tylsähkö. Pienillä muutoksilla oluesta olisi voitu tehdä entistä kiinnostavampi, mutta tämä on vain oma vaatimaton mielipiteeni.

Arvio: 62/100







23.4.2019

Plevna Red Rocks

Plevna Red Rocks

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 67

Maku: Red Rocksin voimakkaasti humaloidussa ja karamellimaltaisessa maussa pääosaa näyttelevät trooppisen hedelmäiset, havumaiset, greippiset, makean karamelliset sekä leipämäiset vivahteet.

Tuoksu: Makeat, havuiset sekä hedelmäiset piirteet ovat luonteenomaisia oluen tuoksulle.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja jonkin verran kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Plevna Red Rocks oli kaikin puolin hyvin valmistettu ja miellyttävä APA. Pidin erityisesti oluen voimakkaasta humaloinnista, joka istui sen makuun varsin hyvin. Myös sen koostumus ja suutuntuma olivat vähintäänkin hyvät. Tälläisiä oluita toivon näkeväni lisää Plevnalta, sillä heidän erittäin hienossa ja viihtyisässä panimoravintolassaan tulen varmasti vierailemaan erittäin usein myös jatkossa.

Arvio: 71/100





22.4.2019

Plevna Weizenbock

Plevna Weizenbock

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Weizenbock
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 17,2 °P
Katkeroaineet: 20,0 EBU

Maku: Tyypillistä Plevna Weizenbockin maulle ovat neilikkaisuus, banaanimaisuus, hedelmäisyys, vehnäisyys, leipämäisyys, karamellimaisuus sekä hiivasuus.

Tuoksu: Mitä oluen aromiin tulee, niin se on ennen kaikkea makea, mausteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kutsuisin täyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä hieman kermamaiseksi. Rungoltaan olut on tummanoranssi ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka nopeati katoava ja pienikuplainen.

Loppukommentit: Plevna Weizenbock on valittu Suomen parhaaksi vehnäolueksi vuosina 2015 ja 2018. Tästä tittelistä se taistelee varmasti täysin ansaitusti. Niille teistä, jotka pidätte vehnäoluista, se on todennäköisesti must-hankinta. Jos tämä siis alkoi teitä enemmänkin kiinnostamaan, löydätte sen myynnistä Panimoravintola Plevnan lisäksi nyt myös Alkon nettikaupasta.

Arvio: 76/100







21.4.2019

Plevna 67 Minutes IPA

Plevna 67 Minutes IPA

Panimo: Koskipanimo Oy
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: 67 Minutes IPA on olut, joka maistuu makean karamelliselle, greippimäiselle, havuiselle, trooppisen hedelmäiselle sekä leipämäisen maltaiselle. Lisäksi sen jälkimaku on keskikatkera ja sopivan pitkäkestoinen.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on varsin sitrusmainen, hedelmäinen sekä maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumalle ominaista ovat keskitäyteläisyys, keskihiilihappoisuus ja kevyt öljymäisyys. Oluen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä somistava vaahtokukka varsin niukka ja pienikuplainen.

Loppukommentit: 67 Minutes IPA on ollut Plevnan sesonkituotteena (muistaakseni) aina vuodesta 2016 saakka. Se on profiililtaan hyvin perinteikäs IPA, jossa näkyy ja tuntuu selkeästi plevnamainen ote. Tällä kertaa joudun kuitenkin harmikseni toteamaan, ettei kyseinen olut oikein onnistunut vakuuttamaan minua, pitkälti sen hieman vaisun ja jopa turhankin yksiuloitteisen maun vuoksi.

Arvio: 68/100


20.4.2019

Dark Horse Plead the 5th Imperial Stout

Plead the 5th Imperial Stout

Panimo: Dark Horse Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

IBU-arvo: 41

Maku: Plead the 5th Imperial Stoutin paahtomaltaisessa, jonkin verran palaneessa ja hieman alkoholimaisessa maussa on selkeitä merkkejä myös tummahedelmäisistä, suklaisista, kahvimaisista, makean karamellimaisista sekä lakritsisista ominaispiirteistä.

Tuoksu: Oluen tuoksu on täynnä makeita, paahteisia, suklaisia sekä kahvimaisia sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä melko kermamaisena. Sen runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka nopeasti katoava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Dark Horsen valmistama Plead the 5th on vankka ja jopa hieman raskaan oloinen Imperial Stout. Tästä huolimatta se on kuitenkin kaikin puolin hyvin valmistettu ja miellyttävän makuinen olut, joka tekee ehdottomasti kunniaa sen hienolle tyylilajille. Pidin siitä melko lailla ja toivonkin pääseväni maistamaan sitä uudestaan vielä jonakin kauniina päivänä.

Arvio: 85/100

19.4.2019

Pizza Port Swami's I.P.A.

Pizza Port Swami's I.P.A.

Panimo: Pizza Port Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

Humalat: Chinook, CTZ, Cascade, Centennial, Citra, Simcoe

Maku: Swami's I.P.A:n makuprofiili on sitrusmainen/greippinen, havuinen, trooppisen hedelmäinen, makean karamellinen, mausteinen sekä kukkamainen. 

Tuoksu: Raikkaalta tuoksultaan on makea, hedelmäinen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kuvailisin keskitäyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja öljymäiseksi. Rungoltaan olut oli karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kookas ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä West Coast -tyylinen IPA on nimetty San Diegossa sijaitsevan surffareiden ja melojien suosiman ranta-alueen mukaan. Se on panimolleen hyvin rakas olut, koska 1) sen valmistus Solana Beachillä alkoi jo yli 20 vuotta sitten ja 2) se oli ensimmäinen heidän valmistamansa IPA-tyylinen olut. Lisäksi on hyvä mainita, että sen alkoholipitoisuus oli aiemmin 7,4 %. Pidin tästä jo tietynlaisen klassikkostatuksen saavuttaneesta IPA:sta suuresti ja suosittelen sitä ilolla myös teille.

Arvio: 83/100

18.4.2019

Oskar Blues IPA

Oskar Blues IPA

Panimo: Oskar Blues Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,4 %

Maltaat: Barley Malt, Red Wheat
Humalat: Enigma, Vic Secret, Ella, Galaxy

Maku: Tunnusomaista Oskar Blues IPAn maulle ovat trooppinen hedelmäisyys, vadelmaisuus, sitrusmaisuus, havuisuus, mausteisuus sekä makea maltaisuus.

Tuoksu: Mitä oluen tuoksuun tulee, niin sen raikas olemus on aromiltansa hedelmäinen, havumainen ja sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen kirkasta ja karamellinväristä runkoa koristaa korkea ja tiivis vaahtokukka.

Loppukommentit: Oskar Blues IPA oli itselleni pienoinen pettymys. Odotin siltä valtavasti varsinkin Dale's Pale Alen juotuani. Jokin siinä ei vain minulle sopinut ja tästä syystä joudun luokittelemaan sen "vain" keskivertaista hieman paremmaksi olueksi.

Arvio: 72/100

17.4.2019

AleSmith Double IPA

AleSmith Double IPA

Panimo: AleSmith Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: AleSmith Double IPAn alkoholin sävyttämässä makukokonaisuudessa esiintyy mm. makean maltaisia, greippimäisiä, havuisia, mausteisia, sitrusmaisia, trooppisen hedelmäisiä sekä yrttisiä piirteitä.

Tuoksu: Oluen väkevä tuoksu on käytännössä hyvin pitkälti edellä mainitun kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja sameahkoa runkoa koristi paksu ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: AleSmith Double IPA lukeutuu monien mielestä oman tyylilajinsa parhaimmistoon. Siitä kertovat sen saamat korkeat pisteytykset mm. Ratebeerissä ja Untappdissä. Tämä hienon oluen ainoa ongelma on sen liian alkoholimainen maku. Ilman sitä kyseessä olisi ollut lähes täydellisyyttä hipova ja erittäin taidokkaasti valmistettu DIPA.

Arvio: 84/100

16.4.2019

AleSmith IPA

AleSmith IPA

Panimo: AleSmith Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,25 %

Kantavierre: 15,9 °P
Katkeroaineet: 81,1 EBU
Väri: 22,0 EBC

Maku: Tässä maukkaasta ja erittäin voimakkaan makuisessa IPA:ssa maistuvat mm. trooppinen hedelmäisyys, greippisyys, sitrusmaisuus, havuisuus, kukkamaisuus, makea karamellisuus sekä pehmeä maltaisuus.

Tuoksu: Oluen raikas ja luonteikas aromi muodostuu sitrusmaisista, havuisista sekä hedelmäisistä vivahteista.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja sameahko runkoa päällystää tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: AleSmith IPA:a on pidetty pitkään yhtenä maailman parhaista India Pale Aleista. Se onkin yltänyt tyylilajinsa osalta mm. Ratebeerin TOP 50 -listalle vaatimattomalla 100/100 ratingillä. Se ansaitsee osakseen runsaasti kiitosta, muttei kuitenkaan ole aivan ratinginsä arvoinen.

Arvio: 86/100

15.4.2019

Oskar Blues Dale's Pale Ale

Oskar Blues Dale's Pale Ale

Panimo: Oskar Blues Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

IBU-arvo: 65

Maku: Dale's Pale Ale on voimakkaasti humaloitu ja makean maltainen olut. Tämä yhdistelmä tekee sen mausta mm. karamellisen, sitrusmaisen, kukkaisen, trooppisen hedelmäisen sekä jonkin verran leipämäisen.

Tuoksu: Oluen tuoksua pidin varsin makeana, hedelmäisenä sekä raikkaan greippimäisenä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen punertava ja melko samea runko keräsi päälleen muhkean ja samettisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Tämä Oskar Bluesin valmistama klassikko-olut on ehdottomasti yksiä suosikki APA:jani. Se on kaikin puolin erinomainen olut, jota on ilo juoda kerta toisensa jälkeen. Jos ette ole tätä mahtavaa olutta päässeet vielä maistamaan, niin tehkää se ihmeessä heti, kun siihen mahdollisuus syntyy.

Arvio: 93/100

13.4.2019

Olvin uudet (tasting) pullokoot - olutkulttuurin uusi suunta?



Olvin tarkoituksena on lanseerata kevään aikana myyntiin uudet 0,275 litran pullokoot. Tämän päätöksen taustalla on aikomus alentaa kuluttajien kokeilukynnystä ja tukea maistelukulttuuria. Itse olen ehdottomasti tämän uudistuksen kannalla ja toivonkin, että tästä muodostuisi yleinen valtakunnallinen ilmiö.

Moni kuluttaja pitää edelleen craft beer -oluiden hintoja varsin kalliina ja jättää niitä siitä syystä usein ostamatta. Pienemmät pullokoot ja alhaisemmat hinnat madaltaisivat varmasti tätä kynnystä. Voisin kuvitella, että seuraava vaihe tässä uudistuksessa olisi tuoda markkinoille 4 tai 6 pullon vahvuiset maistelu-packit kyseisellä pienemmällä pullokoolla varustettuina. Näille olisi tarvetta erityisesti todella vahvojen ja korkean alkoholipitoisuuden omaavien tuotteiden kohdalla.

HUOM! Maistelu-packien kuten pullojenkin ulkoasuun, teemaan ja nimiin toivoisin panimoiden kiinnittävän entistä suurempaa huomiota, sillä ainakin henkilökohtaisesti ne muodostovat todella ison osan omasta ostopäätöksestäni (enkä usko olevani ainoa).

Lisäksi kauppoihin olisi ehdottomasti saatava myyntiin "pahviset craft beer 6-packit", joihon kuluttaja voisi vapaasti valita 6 häntä itseään miellyttävää olutta ja tietysti aina samalla kiinteällä hinnalla (esim. 19,99€). Tästä minulla on hyviä kokemuksia ulkomailta, kuten Yhdysvalloista. Tämä, jos mikä tukisi varmasti oluiden kokeilu- ja maistulukulttuurin kehittymistä myös täällä Suomessa.

======================================================================

Olvi julkaisi markkinoilla nyt myös yhden uuden tuotteen eli Iisalmi Mustikka GIN lonkeron. Sen valmistuksessa on käytetty palkittua ja käsityönä tislattua artesaani -giniä, joka on saanut makunsa käsin poimituista ja huolella valituista mausteista ja yrteistä. Lonkerossa maistuvat Kainuun metsistä kerätyn mustikan lisäksi havumaisuus, kukkaisuus sekä sitruksisuus. Erityisesti lonkeroiden ja ginin ystäville se on varmasti must-juttu kokeilla.



Muistakaa maistaa myös CID siideriä, joka oli mielestäni erinomainen.

Näistä näytejuomista iso kiitos Olville!

12.4.2019

Suomenlinnan Imperial Vehnä Ale IVA

Suomenlinnan Imperial Vehnä Ale

Panimo: Suomenlinnan panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Wheat Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 14,8 °P
Katkeroaineet: 35,1 EBU
Väri: 12,0 EBC

Maku: Suomenlinnan IVA on luonteeltaan sitrusmainen, mallaskeksinen, hunajamainen, mausteinen, trooppisen hedelmäinen sekä tietysti vehnämäinen. Lisäksi oluen jälkimaulle tyypillistä ovat tietynasteinen kuivuus ja melko mieto katkeruus.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hedelmäinen, sitrusmainen ja vehnäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Sen runko oli karamellinvärinen ja hivenen samea sekä vaahtokukka nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Suomenlinnan IVA on uusi-seelantilaisittain humaloitu vehnäale. Olut oli koostumuksensa ja suutuntumansa puolesta varsin hyvä, mutta sen maku ja aromi jättivät minusta hieman toivomisen varaa. Itse en tästä oluesta suuremmin välittänyt, mutta se ei tietenkään tarkoita ettettekö te voisi.

Arvio: 68/100

11.4.2019

Holy Roller Ay, Caramba

Holy Roller Ay, Caramba

Panimo: Holy Roller Artisan Ales
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,9 %

Maku: Ay, Caramba on vivahteikas olut, joka omaa rukiisen, mausteisen, makean karamellisen, havuisen, greippisen, kypsän hedelmäisen sekä hieman turvemaisen maun.

Tuoksu: Makuaan imitoiden myös oluen tuoksu on hyvin sitrusmainen, havuinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on mahonginruskea ja melko samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Ay, Caramba on keskinkertainen erikoisvilja/IPA -tyylinen olut. Sen maun salaisuutena ovat erityisesti sen valmistuksessa käytetyt 6 eri mallasta sekä 3 eri humalaa (Simcoe, Centennial ja El Dorado). En oikein pystynyt innostumaan tästä oluesta sen jotenkin sekavan ja hieman turvemaisen maun vuoksi. Yritystä oluessa riitti, mutta lopputulos ei vain ollut aivan sitä, mitä siltä olisi voinut odottaa.

Arvio: 66/100

10.4.2019

Põhjala Kreuzberg

Põhjala Kreuzberg

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Berliner Weisse
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Kantavierre: 8,0 °P
IBU-arvo: 5

Maltaat: Pale Ale, Wheat, Oat Flakes
Humalat: Magnum

Maku: Kreuzberg on ennen kaikkea happaman makuinen berliner weisse. Sen muutoin keksimäisen maltainen, vehnämäinen, mausteinen, sitrusmainen ja hedelmäinen makukokonaisuus, on selkeästi maitohappabakteerien kyllästämä.

Tuoksu: Hedelmäiset, mausteiset ja sitrusmaiset vivahteet ovat osa sen happamaa aromia.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on kevyt, matalahiilihappoinen ja vetinen. Sen viljanvärinen ja kirkas runko muodostaa päällensä paksun ja samettisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Põhjala Kreuzberg on Lactobasillus-bakteerilla "möyhennetty", kevyt ja hieman erikoisen makuinen berliner weisse. Se on heittämällä huonoin olut, jonka Põhjala Pruulikooda on koskaan valmistanut. Ainoa asia, josta oluessa pidin, oli sen koira-aiheinen teema, mutta siihenpä ne iloin aiheet sitten oikeastaan minun osaltani jäivätkin.

Arvio: 57/100

9.4.2019

Põhjala Rukkirääk

Põhjala Rukkirääk

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,9 %

IBU-arvo: 20

Maltaat: Cara Pale, Crystal 150, Melanoid, Münich, Pale, Rye, Special B, Chocolate Rye
Humalat: Cascade, Chinook, Magnum

Maku: Rukkirääkin runsas maltaisuus ja varsin kevyt humalointi tekevät sen mausta mm. rukiisen, leipämäisen, mausteisen, makean toffeinen, sitrusmaisen, suklaisen, kukkamaisen sekä tummahedelmäisen.

Tuoksu: Aromiltansa olut oli täysin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Runko oli tummanruskea ja sameahko sekä vaahtokukka melko maltillinen ja samettinen.

Loppukommentit: Põhjala Rukkirääk on vahvan mallaspohjan omaava ja erikoisvilja tyylilajia edustava pintahiivaolut. Sen kauniin visuaalista etikettiä koristaa pääasiallisesti maalaismaisemassa elävä rantakanalaji ruisrääkkä. Olut oli sopivan täyteläisen koostumuksensa ja hyvän juotavuudensa puolesta erittäin onnistunut olut ja siitä se ansaitsee ehdottomasti kiitosta. Täydelliseksi olueksi en sitä missään nimessä mainosta, mutta melko hyväksi kuitenkin.

Arvio: 75/100

8.4.2019

Nepal Ice (Nepal)

Nepal Ice

Panimo: Sungold Brewery
Alkuperämaa: Nepal

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Nepal Ice on olut, jonka makean maltaisessa ja miedosti humaloidussa maussa esiintyy mm. viljaisia, hedelmäisiä, yrttisiä, ruohoisia sekä hieman voimaisia piirteitä.

Tuoksu: Oluen tuoksua kuvastavat parhaiten termit makea, hedelmäinen ja viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena ja öljymäisenä. Sen karamellinvärisen ja läpinäkyvän rungon päälle muodostui tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Nepal Ice on ehkä tunnetuin Suomessa myytävistä ja Nepalissa valmistetuista oluista. Sitä on ainakin tähän asti ollut saatavilla useista Suomessa toimivista nepalilaisravintoloista, mutta ehkä vielä tulevaisuudessa sen tie löytää myös erilaisten kauppojen hyllyihin. Panimonsa mukaan tämä erittäin puhtaista raaka-aineista valmistettu olut, ajoi asiansa ja sopii juuri siihen käyttötarkoitukseen, johon se on tehty eli nepalilaisten ruokien kyytipojaksi.

Olut on juotu @ Dining Nepal, Mäntsälä

Arvio: 58/100

5.4.2019

BrewDog Elvis Juice

BrewDog Elvis Juice

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 14,3 °P
Katkeroaineet: 37,0 EBU

Maku: Elvis Juice on vahvasti appelsiinin ja greipin makuinen olut. Edellä mainittujen lisäksi kuvailisin sen makua myös pähkinämäiseksi, havuiseksi, karamellimaltaiseksi, kukkaiseksi ja hedelmäiseksi. Lisäksi oluen jälkimaku on erittäin katkera ja kuivahko.

Tuoksu: Ominaispiirteistä oluen aromille ovat karamellimaisuus, greippisyys sekä havumaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka ilmava ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Elvis Juice on BrewDogin valmistama persoonallinen ja erittäin voimakkaan makuinen IPA. Sen vahvasti sitrusmainen maku on saatu aikaiseksi maustamalla olut appelsiinin ja greipin kuorilla. Jos siis pidät greipin mausta ja havumaisesta mausteisuudesta, tämä saattaa olla etsimäsi olut.

Arvio: 71/100

4.4.2019

Mustan Virran Neito Golden Ale

Mustan Virran Neito Golden Ale

Panimo: Mustan Virran Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale / Blonde Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 9,2 °P
Katkeroaineet: 33,0 EBU

Maku: Neito Golden Alen verrattain miedossa maussa on merkkejä mm. hedelmäisistä, mausteisista, makean maltaisista, sitrusmaisista, viljaisista sekä kukkamaisista vivahteista.

Tuoksu: Edellä mainitun kaltaisesti myös oluen tuoksu on miedosti sitrusmainen, viljainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut oli suutuntumaltansa melko kevyt, matalahiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen viljanväristä ja sameaa runkoa somistaa tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Neito Golden Ale oli laadullisesti varsin kehno olut. Se ilmestyi aikoinaan myyntiin melko pian panimonsa ensimmäisen oluen St. Olafin jälkeen. Olut koki ulkoasun muutoksen noin pari vuotta takaperin ja siitä asti sitä onkin ollut saatavilla vain sinisellä etiketillä varustettuna versiona.

Arvio: 54/100

3.4.2019

Urthel Saisonniére

Urthel Saisonniére

Panimo: Brouwerij Urthel
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Urthel Saisonniére on maultansa hiivamainen, vehnäinen, kukkainen, hedelmäinen, mausteinen sekä sitrusmainen olut. 

Tuoksu: Oluen tuoksu on jonkin verran makuaan makeampi, mutta muutoin hyvin pitkälti tämän kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumalle tyypillisiä ovat keskitäyteläisyys, voimakas hiilihappoisuus sekä öljymäisyys. Oluen runko on viljanvärinen ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka massiivisen kokoinen ja samettinen.

 
Loppukommentit: Saisonniére on perinteikäs ja tyylipuhdas belgialainen saison. Se on yksi kolmesta Brouwerij Urthelin valmistamasta oluesta ja mielestäni niistä kaikista selkeästi huonoin. Se, miksi olen tätä mieltä, johtui Saisonniéren omituisen saippuamaisesta mausta, joka ei vain yksinkertaisesti ollut minua varten.

Arvio: 60/100

2.4.2019

Dunham Black IPA

Dunham Black IPA

Panimo: Brasserie Dunham
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

IBU-arvo: 95

Maku: Dunham Black IPA on erittäin voimakkaasti humaloitu olut, jonka yllättävän tummassa maussa esiintyy mm. paahtomaltaisia, tummasuklaisia, greippimäisiä, mausteisia, kahvimaisia sekä havuisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen aromi on täynnä paahteisia, havumaisia ja greippisiä nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen runko on tummanruskea ja synkkä sekä vaahtokukka jykevä ja samettinen.

Loppukommentit: Dunham Black IPAn erittäin voimakas maku kerää varmasti kannattajia niin puolesta kuin vastaan. Ne jotka pitävät Black IPA -tyylisistä oluista todennäköisesti pitävät myös tästä. Henkilökohtaisesti tämä olut ei ollut aivan minua varten, vaan jäi muistoihini lähinnä hieman yliampuvan oloisena craft beer viritelmänä.

Arvio: 70/100

1.4.2019

Crew Republic Detox

Crew Republic Detox

Panimo: CREW Republic Brewery
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,4 %

Kantavierre: 9,0 °P
IBU-arvo: 32

Maltaat: Pilsener, Münich, Caramel
Humalat: Comet, Galaxy, Chinook

Maku: Detoxin makua luonnehtisin karamellimaltaiseksi, greippiseksi, sitrusmaiseksi, trooppisen hedelmäiseksi, havuiseksi, mausteiseksi sekä leipämäiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut oli täysin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin varsin kevyenä, keskihiilihappoisena ja melko vetisenä. Sen karamellinväristä ja hivenen sameaa runkoa koristi massiivinen ja muhkea vaahtokukka.

Loppukommentit: Crew Republic Detox tunnetaan nykyisin nimellä Hop Junkie. Nimeään lukuun ottamatta muuta oluessa ei ole muuttunut. En oikein jaksa enää innostua näistä session "ominaisuutta" kantavista oluista, niiden aivan liian kevyen koostumuksen ja laimennetun maun vuoksi. Niille ihmisille, joille edellä mainitut "arvot" eivät ole niin tärkeitä, tämä on varmasti hyvä ja turvallinen vaihtoehto.

Arvio: 64/100