28.2.2017

Iso-Kallan Kuopiorockin 15-vuotis Juhlalager

Kuopiorockin 15-vuotis Juhlalager

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,3 °P
Katkeroaineet: 22 EBU

Maltaat: Pilsner, Cara Pale, Crystal
Humalat: Azacca, Cascade, Amarillo, Galena

Maku: Kuopiorockin 15-vuotis juhlalager on hieman makea ja keskikatkera olut. Sen leipämäisen maltaista ja hedelmäistä aromia ryhdittää havumainen, yrttinen sekä sitruksinen humalointi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on kevyt ja raikas. Se on makuaan selkeästi makeampi (karamellinen), mutta muilta osin reilusti miedompi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkan värinen ja samea sekä vaahtokukaltaan erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Iso-Kallan juhlalager on kunnianosoitus Kuopiorockin 15-vuotiaalle taipaleelle. Sen pullon kyljestä löytyy tarinoita Kuopiorockin historiasta ja mitä milloinkin on sattunut ja tapahtunut. Se oli ehdottomasti hyvin valmistettu olut, jonka pääosaa näytteli runsas ja tasapainoinen humalointi. Itse pidin siitä kohtalaisen paljon ja se kunniotti hyvin pitkää ja menestyksekästä Kuopiorockin historiaa.

Arvio: 78/100

27.2.2017

Waterloo Triple Blond

Waterloo Triple Blond

Panimo: Brewery John Martin
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Waterloo Triple Blond on makea, mausteinen ja keskikatkera olut. Sen hieman alkoholin makuista aromia voi luonnehtia myös hedelmäiseksi, maltaiseksi ja sitruksiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on hieman tunkkainen ja makuaan selkeämmin hiivamainen ja ruohoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Rungoltaan olut on kirkas ja kullankeltainen sekä sitä päällystävä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brewery John Martin on vuonna 1909 toimintansa aloittanut belgialainen pienpanimo. Waterloo Triple Blond on yksi sen monista oluista. Se on valmistettu vanhanaikaisella triple-fermentation metodilla, mikä tekee siitä hyvin moniuloitteisen. Sen nimi ja tarina liittyvät Napoleonia vastustaneisiin joukkoihin, jotka joivat vastaavaa olutta vuoden 1815 Waterloon taisteluissa. Sen kerrotaan antaneen heille voimia ja rohkeutta. Se virkisti myös itseäni niin paljon, että rohkenin antaa sille 79 pistettä hyvästä ja toimivasta kokonaisuudesta.

Arvio: 79/100

26.2.2017

De Graal Quest

De Graal Quest

Panimo: De Graal
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: De Graal Quest on hieman alkoholin makuinen, makea (hunajainen) ja keskikatkera olut. Siinä maistuu lisäksi leipämäisen maltainen ja hedelmäinen aromikkuus sekä mausteinen, hiivamainen ja raikkaan sitruksinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu muistuttaa pitkälti makuaan, mutta tuo esiin myös humaloinnin aikaansamaa kukkamaisuutta ja ruohoisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen lähes appelsiinin väristä ja sameaa runkoa koristaa runsas sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: De Graal Quest on yksi panimonsa kuudesta oluesta. Se on todellinen seikkailijan olut, joka saa kenen tahansa historiasta ja uskonnosta kiinnostuneen henkilön suupielet koholle ja mielikuvituksen lentämään. Sen valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan sokereita joten sopii myös diabeetikoille. Kokonaisuutena se ei ollut yhtään hullumpi olut ja siitä jäi itselleni lähinnä positiivisia ja hauskoja mielikuvia.

Arvio: 70/100

25.2.2017

Mikkeller Black Hole

Mikkeller Black Hole

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 13,1 %

Maku: Mikkeller Black Hole on erittäin katkera ja alkoholin sävyttämä olut. Sen todella runsaassa ja jykevässä aromissa maistuu mm. kahvimaisia, paahtomaltaisia, vaniljaisia, suklaisia, tumma hedelmäisiä sekä marjaisia aromeita.

Tuoksu: Sen makeaa, paahteista ja kahvimaista aromia voi kuvailla myös hieman tervamaiseksi ja greippisen sitruksiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on todella täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen tummaa ja synkkää runkoa kaunistaa tuuhea sekä kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mikkeller Black Hole on varsinainen tajunnanräjäyttäjä. Se on yhtä aromien tykitystä ja todellinen tyylilajinsa dynamiittipötkö. Se ei ole todellakaan mitään kevyintä mahdollista juotavaa, mutta on varma valinta todellisille nautiskelijoille. Itselleni 0,375 litran pullo teki tiukkaa saada alas kokonaan, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan sitä alkuun hieman pienempiä annoksina.

Arvio: 87/100

24.2.2017

La Trappe Dubbel

La Trappe Dubbel

Panimo: De Koningshoeven
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 16,7 °P
Katkeroaineet: 13,9 EBU
Väri: 84,2 EBC

Maltaat: Münich, Pale malt, Caramel

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: La Trappe Dubbel on tumma hedelmäinen ja paahtomaltainen olut, jossa maistuu myös makean hunajainen, yrttinen ja suklainen vivahteikkuus. Sen jälkimaku on kevyesti katkera ja suun pintoja lämmittävä.

Tuoksu: Sen aromi on hyvin makea (karamellinen ja suklainen), paahteinen ja hiivamainen. Siinä esiintyy myös miellyttävän vaniljaisia nyansseja, jotka tekevät tuoksusta lähes vastustamattoman.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on mahonginruskea ja melko samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka todella tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Brouwerij de Koningshoeven on vuonna 1884 perustettu luostaripanimo. Se aloitti oluenvalmistuksen alkujaan rahoittaakseen luostarin muuta toimintaa. Vuonna 1980 se otti La Trappe tuotenimen virallisesti käyttöön oluissaan. Se on valmistanut trappistioluita jo toistasataa vuotta ja sen oluista huomaan kyllä miksi. La Trappe Dubbel on sen abbey dubbel- tyylinen pintahiivaolut, joka on miedosti humaloitu ja kolmella maltaalla höystetty kokonaisuus. Se oli omaan makuuni juuri sopiva ja kaikin tavoin nautinnollinen olut. Suosittelen kokeilemaan.

Arvio: 90/100

23.2.2017

Crew Republic 7:45 Escalation

Crew Republic 7:45 Escalation

Panimo: Crew Republic Brewery
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,3 %

Kantavierre: 18,3 °P
IBU-arvo: 83
Väri: 12,8 EBC

Maltaat: Pilsener, Münich, Crystal
Humalat: Columbus, Simcoe, Amarillo, Chinook

Tarjoilulämpötila: 6-8 °C

Maku: 7:45 Escalation on katkera, mutta särmä olut. Sen makean karamellista ja trooppisen hedelmäistä aromia ryhdittää greippisen sitruksinen, yrttinen ja havumainen humalointi.

Tuoksu: Sen makeasta ja voimakkaasti humaloidusta tuoksusta paljastuu myös häiritsevän vahvaa alkoholin katkua sekä tuoreen kukkamaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkan värinen ja kirkas sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettimainen.

Loppukommentit: 7:45 Escalation edustaa uutta saksalaista Craft Beer kulttuuria parhaimillaan. Se on hyvin valmistettu ja toimiva Double IPA- tyylinen olut. Sen aromi on kaikin puolin runsas ja viehättävä, mutta kuitenkin liiaksi alkoholinen. Sen humalointi on erittäin voimakasta ja lajike valinnat onnistuneita. Itse pidin siitä melko lailla, mutta potentiaalia sillä olisi voinut olla vielä parempaan.

Arvio: 85/100

22.2.2017

St. Bernardus Witbier

St. Bernardus Witbier

Panimo: St. Bernardus Brouwerij
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: St. Bernardus Witbier on raikas ja virkistävä olut. Sen aromi on vehnäinen ja yrttisen mausteinen sekä samalla sitruksinen ja makean hunajainen. Jälkimaultaan sitä voi kuvailla on yllättävän pitkäkestoiseksi ja melko kuivaksi, mutta toisaalta vain miedosti katkeraksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on belgityylisille oluille hyvin tyypillinen. Siitä löytyy hiivamaisuutta ja mausteisuutta, mutta myös aromia tasapainottavaa makeutta ja hedelmäisyyttä.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen sameaa ja kuparinkeltaista runkoa kaunistaa vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: St. Bernardus Witbier on erittäin laadukas pintahiivaolut. Se on valmistettu ja kehitetty yhteistyössä legendaarisen panimomestari Pierre Celisin kanssa. Se, kuten muutkin panimonsa oluet ovat jokainen omanlaisiaan mestariteoksia. Niitä on ilo juoda kerta toisensa jälkeen ja niihin ei tarvitse koskaan pettyä. Klasikko, mikä klassikko.

Arvio: 83/100

21.2.2017

Amager Hr. Frederiksen

Amager Hr. Frederiksen

Panimo: Amager Bryghus
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Humalat: Tomahawk, Centennial

Maku: Hr. Frederiksen on makea (karamellinen), maukas ja sitrusmaisesti humaloitu olut. Sen enimmäkseen paahtomaltaista ja runsaan suklaista aromia voi luonnehtia myös tumma hedelmäiseksi ja kahvimaiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan runsaammin lakritsinen ja vaniljainen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen mustanruskeaa ja synkkää runkoa päällystää sopivan tuuhea ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Amagerin Hr. Frederiksen on saanut nimensä panimoa tukeneen ja heidän läheisen ystävänsä Peter Frederiksenin mukaan. Se on erittäin tyylikäs ja kaikin tavoin miellyttävä Imperial Stout- tyylinen olut. Sen todella tuhdin ja runsaan aromin salaisuutena ovat siinä käytetyt 8 eri mallasta ja 2 eri humalalajia. Voin suositella sitä lämpimästi kenelle tahansa vahvoista ja tummista oluista pitäville henkilölle.

Arvio: 92/100

20.2.2017

Camba Bavaria Black Shark

Camba Black Shark

Panimo: Camba Bavaria
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 20,2 °P
IBU-arvo: 120
Tarjoilulämpötila: 13 °C

Humalat: Columbus, Chinook, Simcoe, Centennial, Crystal

Maku: Black Shark on erittäin voimakkaasti humaloitu ja katkera olut. Sen aromi on ennen kaikkea paahtomaltainen ja tumma suklainen, mutta myös kahvimainen ja lakritsinen. Maussa esiintyy lisäksi greippistä sitruksisuutta, joka tasapainottaa miellyttävästi muutoin hyvin vahvaa ja paahteista kokonaisuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu muistuttaa enemmän perinteistä IPA:a kuin se maku. Siinä on löydettävissä marjaista ja hedelmäistä vivahteikkuutta sekä vahvan humaloinnin aikaansaamaa havumaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermainen. Rungoltaan olut on lähes musta ja valoa läpäisemätön sekä sitä koristaa niukka ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Black Shark on ehdoton suosikkini Camba Bavarian oluista. Se on todella tyylikäs ja hyvin valmistettu Black IPA. Se edustaa tyylilajinsa parhaimmistoa ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen olut. Suosittelen lämpimästi.

Arvio: 89/100

19.2.2017

Lervig Kringly Kris Norwegian Juleporter

Lervig Kringly Kris

Panimo: Lervig Aktiebryggeri
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 12 °P
IBU-arvo: 30
Väri: 50 EBC

Maltaat: Pale malt, Caramel malt, paahdetut maltaat, kaurat
Humalat: Perle, Cascade

Maku: Kringly Kris on makea ja paahteinen olut. Jälkimaultaan se on kuiva ja katkera sekä yllättävän pitkäkestoinen. Sitä voi luonnehtia myös paahtomaltaiseksi ja tumma suklaiseksi sekä kanelisen mausteiseksi ja kahvimaiseksi.

Tuoksu: Sen paahdetun maltaista ja tumma suklaista aromia tasapainottavat makean karamelliset ja mokkamaiset nyanssit.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan se on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä tukevan kermamainen. Sen runko on lähes pikimusta ja samea sekä sitä päällystää niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Lervig Aktiebryggeri on Stavangerissa, Norjassa sijaitseva yksityisomisteinen Craft Beer panimo. Sen panimomestarina toimii Mike Murphy- niminen henkilö. Se on valmistanut oluita yhteistyössä monien huippupanimoiden kanssa ja on päässyt myös Ratebeerin maailman parhaiden panimoiden TOP 100- listalle. Heidän oluitaan myydään noin 20 maassa ja tuotannosta kolmannes menee vientiin. Kringly Kris on heidän miedommalla alkoholipitoisuudella varustettu jouluolut. Sitä suositellaan nautittavaksi 8 asteisena ja mieluiten pint-tyylisestä lasista. Omasta mielestäni se oli pienoinen pettymys ja olisin odottanut paljon enemmän kyseisen panimon luomukselta.

Arvio: 61/100

18.2.2017

Suomenlinnan Panimo Old Greig

Suomenlinnan Old Greig

Panimo: Suomenlinnan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Perinteinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 20,6 °P
Katkeroaineet: 23,5 EBU
Väri: 94 EBC

Maku: Old Greig on hyvin runsas ja jykevä olut. Sen paahtomaltaista ja ruisleipämäistä aromia tukee mausteinen ja tumma hedelmäinen vivahteikkuus sekä makea karamellisuus.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hieman tunkkainen ja melko erikoinen. Se poikkeaa maustaan melko lailla (paahteista aromia lukuun ottamatta) ja tuo esiin muun muassa sitrusmaisia ja alkoholin katkuisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman lämmittävä. Väriltään sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja kermainen.

Loppukommentit: Suomenlinnan panimo aloitti toimintansa vuonna 1995. Sen yksiä toimintaperiaatteita on kunnioittaa saaren vanhoja oluenvalmistus perinteitä, jotka johtavat juurensa aina 1700-luvulla asti. Old Greig on osa sen sensonkioluiden valikoimaa ja lukeutuu tarkemmin jouluoluiden kategoriaan. Se on pitkään kypsytetty olut, joka on maustettu kuusenkerkällä, paahdetuilla katajanmarjoilla sekä appelsiininkuorilla. Sen eksoottinen makumaailma soveltuu hyvin vaativampaan makuun, mutta saattaa asettaa rajoituksia perinteisempien vaaleiden oluiden ystäville.

Arvio: 73/100

17.2.2017

Aldaris Mežpils Alus

Aldaris Mežpils Alus

Panimo: Aldaris (Carlsberg)
Alkuperämaa: Latvia

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Tarjoilulämpötila: 4-8 °C

Maku: Mežpils Alus on hyvin tyypillinen amber lager/vienna- tyylinen olut. Sen humalointi on kevyttä ja aromi lähinnä leipämäisen maltainen ja viljainen sekä makeasti karamellinen.

Tuoksu: Aromiltaan olut on hennosti mausteinen ja ruohomainen, mutta muutoin hyvin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä melko vetinen. Rungoltaan se on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukaltaan niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Aldaris Brewery on vuonna 1865 perustettu panimo. Se on yksiä Latvian suurimpia ja sijaitsee sen pääkaupungissa Riikassa. Mežpils Alus kuuluu sen Craft Beer oluiden valikoimaan ja on samalla panimonsa uusimpia tuotteita. Se on luotu kunnioittamaan vuoden 1906 European Brewers Congressia, joka järjestettiin Latviassa Waldschlossenin tai toiselta nimeltään Mežpilsin panimolla (nykyisin Aldaris). Omaa makuuni se soveltui mainosti ja oli kaikin puolin helposti juotava ja melko nautinnollinen olut. 

Arvio: 78/100

16.2.2017

Verhaeghe Duchesse De Bourgogne

Verhaeghe Duchesse De Bourgogne

Panimo: Brouwerij Verhaeghe Vichte
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 16 °P

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: Duchesse De Bourgogne on makea, hapan ja hieman viinietikkamainen olut. Sen paahtomaltaista ja hedelmäistä aromia tukevat tammiset ja miellyttävän marjamaiset nyanssit. Maku on lisäksi miedosti katkera ja melko tasapainoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on happaman hedelmäinen ja marjainen. Se on aromiltaan enemmän portviinimäinen kuin olutmainen ja vaatii usemman nuuhkaisun ennen kuin sitä oppii arvostamaan, jos vielä silloinkaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman siirappimainen. Väriltään olut on tummanpunainen ja synkkä sekä sen vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brouwerij Verhaeghe Vichte on jo vuonna 1885 toimintansa aloittanut ja edelleen perheomisteinen pienpanimo. Duchesse De Bourgogne on käsittääkseni sen tunnetuin ja kuuluisin olut. Se kypsyy tammitynnyreissä useiden kuukausien ajan, mikä on myös sen hedelmäisen maun salaisuus (tanniinit). Sen todella hapan ja erikoisen maku ei sovi varmasti kaikille ja jakaa nyt sekä tulevaisuudessa mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan.

Arvio: 82/100

15.2.2017

Хамовники Венское (Hamovniki Venskoe)

Hamovniki Venskoe

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11 °P

Maltaat: Light malt, Vienna, Cara Red, Caramel
Humalat: Sapphire, Tettnanger

Maku: Hamovniki Venskoe on miedosti katkera ja kevyt olut. Sen aromi on ennen kaikkea makean toffeinen ja karamellinen sekä leipämäisen maltainen, mutta myös kevyesti hedelmäinen sekä runsaan viljainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hento, mutta selkeä. Sitä voi kuvailla makeaksi ja viljaiseksi sekä kukkamaisesti humaloiduksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka niukka ja samettinen.

Loppukommentit: Hamovniki Venskoe on venäläinen amber lager/vienna- tyylinen pohjahiivaolut. Ensivaikutelmani siitä oli positiivinen, mutta mitä lähemmäksi loppua pääsin sitä tylsemmäksi se kävi. Se ei ole missään nimessä huono olut, mutta suuria ennakko-odotuksia en sen varaan rakentaisi.

Arvio: 67/100

14.2.2017

La Binchoise Speciale Noël

La Binchoise Speciale Noël

Panimo: Brasserie La Binchoise
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Speciale Noël on paahtomaltainen ja hedelmäinen olut. Siinä maistuu myös mausteinen ja hiivamainen aromi sekä appelsiinimainen sitruksisuus ja makea hunajaisuus. Sen jälkimaku on kuiva ja karhea sekä melko pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua hallitsee neilikkainen ja korianterin mausteisuus sekä belgihiivamaisuus. Myös makuaan selkeämpää kukkamaisuutta on havaittavissa.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan voimakas hiilihappoinen sekä kermamainen. Sen pähkinänruskeaa ja hieman sameaa runkoa koristaa todella tuuhea ja hitaasti häviävä vaahtokukka.

Loppukommentit: Brasserie La Binchoise on belgialainen Binchen kaupungissa toimiva panimo. Se aloitti toimintansa vuonna 1986 ja valmisti oluita alkujaan omistajapariskunnan omasta kodista käsin. Speciale Noël on sen valmistama jouluolut ja erittäin tyylikäs sellainen. Se sopii erinomaisesti myös muina aikoina nautittavaksi, mutta parhaimmalta se maistuu juuri joulun aikana korkattuna.

Arvio: 87/100

13.2.2017

Ardwen Woinic Rouge

Ardwen Woinic Rouge

Panimo: Brasserie Ardwen
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Hedelmäolut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Woinic Rouge on hapan, makea ja kevyesti katkera olut. Siinä maistuu marjainen ja kirsikkainen aromikkuus sekä hedelmäinen ja maltainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti hyvin makea ja hapan, mutta runsaammin hiivamainen ja sokerinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman siirappinen. Rungoltaan se on burgundin värinen ja samea sekä vaahtokukaltaan tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brasserie Ardwen on vuonna 2003 perustettu pienpanimo. Se sijaitsee Koillis-Ranskassa Ardennesin alueella ja keskittyy valmistamaan oluitaan perinteisin menetelmin. Woinic Rouge on sen kehittämä hedelmäolut, jonka valmistuksessa on käytetty seljapensaan marjamehua, makeutusaineita sekä happamia kirsikoita. Sen suositeltu tarjoilulämpötila on 8-9 °C. Marjaolueksi se oli omituisen vahva ja aromiltaan hieman erikoinen. Itse pidän paljon hyvin valmistetuista marjaoluista, mutta tämä versio ei vain kolahtanut minuun.

Arvio: 60/100

12.2.2017

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Panimo: Brauerei Heller
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,1 %

Kantavierre: 13,5 °P
Katkeroaineet: 25,3 EBU
Väri: 58,3 EBC

Tarjoilulämpötila: 7-8 °C

Maku: Rauchbier Märzen on upean savuisella ja tervamaisella aromilla varustettu olut. Sen muutoin paahtomaltainen perusmaku tuo esiin myös tammista vivahteikkuuta, joka juontaa juurensa oluen tammitynnyri säilytyksestä. Myöskään sen kuivaa ja pitkäkestoista jälkimakua ei pidä unohtaa, sillä se on eräänlainen tavaramerkki tälle oluttyylille.

Tuoksu: Sen tuoksu on kirjaimellisesti mehevä ja herkullinen. Se muistuttaa pitkälti paistettua pekonia, metsässä palavaa nuotioa sekä sen lopputuotoksena syntyvää tuhkaista hiillospetiä.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on koostumukseltaan täyteläinen olut. Sen suutuntuma on matalahiilihappoinen sekä liukkaan öljymäinen ja sen karamellin väristä ja tummahkoa runkoa päällystää vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen on mielestäni maailman paras savuolut ja muutenkin yksiä omia suosikkioluitani. Sen valmistaa kukas mukaan kuin Bambergissa, Saksassa majaansa pitävä legendaarinen Brauerei Heller. Se on olut, joka hipoo täydellisyyttä ja on mielestäni jokaisen savuoluista pitävän oluenystävän unelma.

Arvio: 100/100

11.2.2017

Ørbæk Kors Øøll

Ørbæk Kors Øøll

Panimo: Ørbæk Bryggeri
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Perinteinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 17,5 °P
Katkeroaineet: 17,7 EBU
Väri: 97 EBC

Maltaat: Pilsner, karamelli- ja paahtomaltaat
Humalat: Hallertau

Maku: Kors Øøll on paahtomaltainen ja makean karamellinen olut. Sen runsasta ja miedosti katkeraa aromia voi luonnehtia myös runsaan mausteiseksi ja miellyttävän hedelmäiseksi.



Tuoksu: Sen tuoksu on melko tasapainoinen ja ennen kaikkea mausteiden sävyttämä. Se on aromiltaan todella makunsa kaltainen, mutta kuitenkin enemmän hiivamainen ja hennosti sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumusta ja suutuntumaa voi kuvailla täyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Väriltään runko on vähän lakritsimainen ja samea sekä sen vaahtokukka sopivan tuuhea ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Ørbæk Bryggeri on tanskalainen pienpanimo, joka on keskittynyt luomutuotteiden valmistukseen. Se on valmistanut yhteistyössä Nyborgin linnan kanssa historiallisen oluen, jonka juuret vievät aina keskiajalle asti. Pullon etikettiä koristaa Maltanristi, joka oli eli eteenkin Johanniittain ritarikunnan sekä Maltan ritarikunnan käyttämä symboli. Sen valmistuksessa on käytetty ruokosokeria, sitruunamelissaa ja sahramia sekä sille on myönnetty EU:n luomutunnus. Se on panimonsa niin sanottu jouluolut, jonka todella erikoinen aromi jakaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse pidin sitä kohtalaisen hyvänä, mutten kuitenkaan täydellisenä oluena.

Arvio: 75/100

10.2.2017

Olutpaja Jouluolut

Olutpaja Jouluolut

Panimo: Olutpaja
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Humalat: Cascade, Chinook

Maku: Olutpajan Jouluoluen makeaa, paahteista ja keskikatkeraa aromia ryhdittää sitruksinen ja havumainen humalointi. Sille tyypillisiä ovat myös leipämäisen maltaiset ja hedelmäiset nyanssit sekä hieman kuiva jälkimaku.

Tuoksu: Sen makean karamellisessa ja paahdetun sokerisessa tuoksussa on havaittavissa kevyttä mausteisuutta ja kukkamaisuutta, mutta muita eroavaisuuksia niiden välillä on hyvin vähän.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus liikkuu kevyen ja keskitäyteläisen välimaastossa ja tekee suutuntumasta samalla matalahiilihappoisen sekä hieman öljymäisen. Sen runko on kuparin punertava ja jonkin verran samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja samettimainen.

Loppukommentit: Olutpaja on suomalainen Pälkäneellä toimiva pienpanimo. Heidän valikoimissaan on tällä hetkellä nettisivujen mukaan 10 eri olutta ja mottonsa seuraavanlainen: "Oluenpanotaito on Olutpaja-oluiden perusta. Kaikki muu on toissijaista". Itse olen tutustunut aiemmin muutaman heidän oluistaan ja jokainen niistä on ollut positiivinen yllätys. Nyt esittelyssä oleva jouluolut ei tehnyt sääntöön poikkeusta ja ansaitsee osakseen kiitosta. Myöhemmin blogissani esittelen myös muita heidän oluitaan kuten Maltaan Haukan.

Arvio: 81/100

9.2.2017

Stallhagen Brewdolf the Reindeer

Stallhagen Brewdolf the Reindeer

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14,7 °P
Katkeroaineet: 52,5 EBU
Väri: 44,9 EBC

Maku: Brewdolf the Reindeer on tiukka, mutta virkistävä olut. Sen jälkimaku on kuiva ja katkera sekä yleisluonne erittäin leipämäinen (johtuen pitkälti oluessa käytetystä ruismaltaasta). Muutoin sen aromia voi kuvailla lähinnä yrttiseksi ja kevyesti paahtomaltaiseksi, mutta myös sitruksiseksi sekä makean hunajaiseksi.



Tuoksu: Sen on tuoksu on todella raikas ja mielenkiintoinen. Se nostaa esiin havumaisia ja hedelmäisiä nyansseja, joita on huomattavasti vaikeampi erottaa itse mausta. Muilta asteilta se on hyvin samankaltainen ja kaikin puolin tasapainoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman poreileva. Sen kastanjanruskeaa ja sameaa runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Stallhagen toi Brewdolf the Reindeer oluen myyntiin jouluksi 2015. Se on yksiä heidän monista sensonkioluitaan ja melko kiinnostava sellainen. Ruismaltaan käyttö teki siitä hieman poikkeavan amber ale- tyylisen oluen, mikä vain lisäsi omaa mielenkiintoani sitä kohtaan. Innovatiivisiä ja yllättäviä oluita ei voi olla koskaan liikaa ja sillä se onnistui erottautumaan muista sesongin kilpailevista tuotteista omaksi edukseen.

Arvio: 71/100

8.2.2017

Zoller-Hof Donator Heller Doppelbock

Zoller-Hof Donator Heller Doppelbock

Panimo: Brauerei Zoller-Hof
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 19,2 °P
Katkeroaineet: 28 EBU
Väri: 16 EBC

Maltaat: Ohramaltaat ja suklaamaltaat
Humalat: Hallertau, Magnum, Polaris, Tettnanger Perle

Maku: Donator on makea ja hieman alkoholin makuinen olut. Siinä maistuu myös kuivahedelmäinen ja runsaan maltainen aromikkuus sekä makea hunajaisuus.


Tuoksu: Sen tuoksu on ennen kaikkea viljainen ja makea (hunajainen), mutta myös hennosti mausteinen ja kevyesti hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä suuta lämmittävä. Sen väritys on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brauerei Zoller-Hof on vuonna 1845 perustettu perhepanimo. Sen omistaa Claudia Sieben, joka jatkaa sukunsa toimintaa jo kuudennessa sukupolvessa. Donator oluen valmistuksessa käytetään panimon omaa kaivovettä sekä alueella kasvatettua viljaa. Ennen pullottamista olutta kypsytetään vuoden ajan, minkä jälkeen se jatkaa kypsymistään ja muuttaa makuaan pullossa vielä jonkin verran. Omaan makuuni se ei soveltunut kovin hyvin, mutta uskon sille löytyvän paljon innokkasta käyttäjäkuntaa.

Arvio: 65/100

7.2.2017

Nøgne Ø Hvit Jul

Nøgne Ø Hvit Jul

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Vehnäale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 12 °P
IBU-arvo: 20

Maku: Hvit Jul on raikas ja makea sekä jälkimaultaan kuiva ja katkera olut. Sen pääasiallisesti vehnäistä ja mausteista aromia voi luonnehtia myös sitruksiseksi ja havumaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan runsaammin hiivainen ja hedelmäinen, mutta muilta osin enemmän tai vähemmän samankaltainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään sen runko on kirkas ja kullankeltainen sekä sitä päällystävä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Hvit Jul on yksiä Nøgne Ø:n hieman kevyempiä sesonkioluita. Sen makumaailma on sopivan raikas ja miellyttävä, mutta sen koostumukselta ja suutuntumalta olisin odottanut hieman enemmän. Se ei ollut missään nimessä heidän parhaita oluitaan, mutta huonoksi olueksi sitä on turha mainostaa. Oma pulloni oli erää "Batch #1500", mikä ilmenee aina selkeästi ja informatiivisesti heidän pulloetiketeistään.

Arvio: 73/100

6.2.2017

Malmgård Tammiportteri

Malmgård Tammiportteri

Panimo: Malmgårdin Panimo:
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

Kantavierre: 16,0 °P
Katkeroaineet: 45 EBU
Väri: 150 EBC

Maltaat: Vienna, Caramel, Chocolate, paahdetut ohrat
Humalat: Perle, Spalt Select

Tarjoilulämpötila: 12-15 °C

Maku: Malmgård Tammiportteri on keskiasteisesti humaloitu ja jykevä olut. Sen aromi on paahtomaltainen ja tamminen sekä maitosuklainen ja mokkamainen. Myös makean karamellista sekä hieman tuhkamaista aromikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin miellyttävä ja tasapainoinen. Se on makuaan runsaammin vaniljainen ja savumainen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan se on yönmusta ja samea sekä vaahtokukaltaan nopeasti häviävä ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tammiportteri on yksiä Malmgårdin panimon niin sanottuja jouluoluita. Siihen on lisätty kypsytysvaiheessa tammilastuja, joiden tehtävänä on antaa oluelle vaniljaisia, tammisia ja savuisia aromeja. Sen innovatiivinen idea toteutuu kohtalaisen hyvin ja tekee aikaansaannoksesta melko mielenkiintoisen. Itse pidän kovasti Malmgårdin oluista, mutta tämä versio ei lukeudu omien suosikkieni joukkoon.

Arvio: 79/100

5.2.2017

Nøgne Ø God Jul

Nøgne Ø God Jul

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Kantavierre: 20,8 °P
Katkeroaineet: 33,6 EBU
Väri: 188 EBC

Maltaat: Maris Otter, ruis, special b, turvesavustetut maltaat, paahto- ja kahvimaltaat sekä melanoidmaltaat.
Humalat: Cascade, Columbus, Bobek

Maku: God Jul on todella runsas ja täyteläinen olut. Sen makua voi luonnehtia paahtomaltaiseksi ja mausteiseksi sekä tummasuklaiseksi ja tumma hedelmäiseksi. Sen kokonaisuus on lisäksi keskiasteisesti humaloitu sekä makean karamellinen.

Tuoksu: Oluen todella monipuolista ja rikasta aromia voi kuvailla, maussa esiintyvien aromien lisäksi, myös hieman lakritsiseksi sekä kahvimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kermainen. Runko on väriltään kahvimainen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka melko niukka ja kermamainen.

Loppukommentit: God Jul on yksi Nøgne Ø:n valmistamista jouluoluista. Se on valmistettu kaksivaiheisella infuusiomäskäyksellä ja se säilyy oikein säilytettynä jopa 4 vuoden ajan. Sen suositeltu tarjoilulämpötila on 12 astetta, jolloin panimo uskoo oluen maistuvan parhaimmalta. Itse pidin siitä kovasti ja se täydentää oivallisesti kauppojen vaihtelevaa jouluolut tarjontaa.

Arvio: 82/100

4.2.2017

Rekolan Panimo Talven Tähti (5,6%)

Rekolan Panimo Talven Tähti

Panimo: Rekolan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Kantavierre: 14,2 °P
Katkeroaineet: 25,1 EBU
Väri: 107 EBC

Maltaat: Pilsner, Crystal, Chocolate
Humalat: Columbus, eurooppalaiset aromihumalat
Tarjoilulämpötila: 13-16 °C

Maku: Talven Tähti on erittäin mausteinen ja melko makea (karamellinen) olut. Sen aromi on kanelinen, kardemummamainen ja neilikkainen sekä muutoin suklainen ja paahtomaltainen. Jälkimaultaan se on keskikatkera ja erittäin pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on todella jouluinen ja tuo makuaan selkeämmin esille inkivääristä, lakritsista ja aniksista mausteisuutta. Muutoin sen aromi ja maku vastaavat hyvin pitkälti toisiaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan muutoin keskihiilihappoinen sekä hieman kermainen. Väriltään se on kotikaljamainen ja samea sekä vaahtokukaltaan tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Talven Tähti on jouluolut, joka vaatii juojaltaan hieman enemmän kokemusta. Sen todella tuhti ja mausteinen aromi ei sovi varmasti monille perinteisten oluiden ystäville. Olut on nimittäin maustettu kanelilla, tähtianiksella, kardemummalla ja neilikalla. Se on parhaimmillaan tuoreena, jolloin sen aromit pääsevät oikeuksiinsa. Itse pidin sitä kohtalaisen mielenkiintoisena ja hyvänä oluena, mutta se ei silti pääse suosikki jouluoluideni joukkoon.

Arvio: 77/100

3.2.2017

EZA ζ (Z) Hellenic Pilsener Beer

EZA ζ (Z) Hellenic Pilsener Beer

Panimo: Hellenic Breweries of Atalanti - EZA
Alkuperämaa: Kreikka

Tyyli: Pilsener
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: ζ Hellenic Pilsener on runsaan maltainen (leipämäinen) ja melko makea (hunajainen) olut. Sen jälkimaku on kevyesti katkera ja verrattain lyhytkestoinen. Makunsa puolesta olut on lisäksi viljainen ja hedelmäinen sekä ruohomaisesti humaloitu.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makea ja vähän epäpuhdas. Sen kokonaisuutta sävyttää erikoinen sitruksisuus, joka tekee tuoksusta hieman epämiellyttävän.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on kirkas ja kullanvärinen sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: EZA on vuonna 1988 perustettu panimo. Se sijaitsee Atalántin kaupungissa Kreikassa. Se valmistaa ζ Hellenic Pilsenerin lisäksi myös Berlin, Odyssey, Gulden Draak, Krombacher ja Arcobräu -merkkisiä oluita. Se sijoittui viime päivien kreikkalais oluiden vertailussa toiseksi, ollen kuitenkin Alfa Beeriä huonompi. Itseäni se ei oikein sävyttänyt millään asteella ja parhaiten luonnehtisin sitä kohtalaiseksi, mutta juotavaksi perusolueksi.

Arvio: 58/100

2.2.2017

Ey Zython

Ey Zython

Panimo: Mythos Brewery (Carlsberg)
Alkuperämaa: Kreikka

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Ey Zython on kevyesti katkera ja makean maltainen olut. Siinä maistuu ruohomainen ja melko hedelmäinen aromi sekä hento sitruksisuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan viljaisempi ja maissisempi, mutta toisaalta vähemmän makea ja ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on kevyt, matalahiilihappoinen sekä melko vetinen. Sen runko on kirkkaan kullankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Mythos Brewery S.A. on koko Kreikan suurimpia panimoita. Se on kuuluisa ennen kaikkea sen Mythos oluistaan, mutta se valmistaa myös useita muita oluita ja siidereitä. Se liittyi osaksi Carlsberg Groupia vuonna 2008, mikä kasvatti sen toimintaa huomattavasti. Ey Zython on yksiä sen edullisemman pään tuotteita, mikä näkyy valitettavasti oluen laadussa. Tämä on ehkä ymmärrettävää, jos 6-pack olutta maksaa huimat 2,70€ (Kreikassa). Se soveltuu osaksi ruokakauppojen perus oluiden valikoimaa, mutta juuri muuhun siitä ei valitettavasti ole.

Arvio: 51/100

1.2.2017

Alfa Beer (Άλφα)

Alfa Beer (Άλφα)

Panimo: Athenian Brewery (Heineken)
Alkuperämaa: Kreikka
Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Alfa Beer on hyvin perinteinen lager-tyylinen olut. Sen maku on ennen kaikkea makean maltainen ja viljainen, mutta myös tuoreen ruohomainen ja kevyesti hedelmäinen. Siinä maistuu lisäksi hivenen sitruksinen aromi sekä kevyesti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Se on tuoksultaan hyvin maltainen, viljainen ja heinämäinen. Sen aromi myötäilee makuaan lähes virheettömästi ollen samalla melko puhdas ja selkeä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko kevyt ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä vetinen. Sen kullanväristä ja kirkas runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Athenian Brewery on vuonna 1963 perustettu panimo. Sen tuotanto alkoi pari vuotta myöhemmin ja se on nykyään yksiä suurimpia toimijoita Kreikassa. Se valmistaa yhteensä 25 eri tuotetta ja vie niitä myyntiin 11 eri maahan. Alfa Beer on yksiä sen tunnetuimpia oluita ja se on valmistettu 100% kreikkalaisista maltaista. Perusolueksi se on melko miellyttävä ja kaikin tavoin nautinnollinen kokonaisuus. Ei yhtään hullumpi...

Arvio: 69/100