31.8.2018

Keltius Los Suaves

Keltius Los Suaves

Panimo: In Peccatum Craft Beer
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

Maku: Los Suaves on olut, jossa paahtomaltaisuuden ja makean karamellisuuden lisäksi maistuvat myös suklaisuus, pähkinäisyys, tummahedelmäisyys sekä lakritsisuus.

Tuoksu: Oluen melko vahva tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin makea, paahteinen sekä tummahedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa luonnehtisin keskitäyteläiseksi, voimakas hiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Runkonsa puolesta olut on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja jättimäinen.

Loppukommentit: Los Suaves oli Craft Beer olueksi varsin kehno ja melko mitäänsanomaton. Sen maku oli jotenkin tönkkö ja vaisu, eikä aromikaan ollut mitenkään loistelias. Tästä kokemuksesta huolimatta jatkan kuitenkin matkaani eteenpäin oluiden ihmeellisessä maailmassa.

Arvio: 60/100

30.8.2018

Charlevoix Dominus Vobiscum Double

Charlevoix Dominus Vobiscum Double

Panimo: MicroBrasserie Charlevoix
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Charlevoix Dominus Vobiscum Double on voimakkaasti mausteinen ja kevyesti paahteinen Abbey Dubbel. Sen muutoin kuivahedelmäisessä ja rusinamaisessa maussa on havaittavissa myös makean karamellisia ja miedosti suklaisia piirteitä. Lisäksi oluen jälkimaku on erittäin vahva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Edellä mainittujen asioiden lisäksi oluen tuoksu vahvasti alkoholinen.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on punertavan musta ja erittäin samea sekä sitä somistava vaahtokukka sopivan runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Dominus Vobiscum Double on yksi kolmesta panimonsa Dominus Vobiscum- sarjaan kuuluvasta belgityylisestä oluesta. Se on Abbey Dubbel- tyyliseksi olueksi ihan kohtalainen, muttei missään nimessä niin hyvä kuin, mitä sain siitä ennen ostohetkeäni ymmärtää. Jos lähtisin nyt tämän sarjan oluita muille suosittelemaan niin, ehkä päätyisin kokeilemaan niitä kahta muuta.

Arvio: 70/100

29.8.2018

Flying Dog The Truth Imperial IPA

Flying Dog The Truth Imperial IPA

Panimo: Flying Dog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,7 %

IBU-arvo: 80

Maltaat: Münich, Malted Wheat
Humalat: Warrior, Summit, Columbus, Citra, Amarillo

Maku: The Truth Imperial IPA on voimakkaasti humaloitu olut, jonka makeassa ja leipämäisen maltaisessa maussa esiintyy trooppisen hedelmäisiä, sitrusmaisia, havuisia ja yrttisen mausteisia vivahteita. Jälkimakunsa puolesta olut melko kuiva sekä erittäin katkera.



Tuoksu: Oluen varsin raikas, mutta hieman alkoholinen tuoksu on aromiltaan muutoin hyvin havumainen, sitruksinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa kuvailisin täyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi ja öljymäiseksi. Oluen runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: The Truth- nimistä olutta juotuani, minulle tuli selkeä tarve puhua totta. Kyseessä on nimittäin melko tyylikäs ja karismaattinen DIPA, josta ei varmasti asennetta tai potkua puutu. Pidin erityisesti sen vahvasta humaloinnista, joka oli onnistuneesti sovitettu yhteen pehmeän ja makean mallaspohjan kanssa. Kyseessä on siis hieno olut, jota kannattaa maistaa, jos pitää vähänkin Double IPA- tyylisistä oluista.

Arvio: 84/100

28.8.2018

Omnipollo Sisyfos Corn Wheat Cheese Yellow Raisin Jam Coconut Croissant Vanilla Foodie Saison

Omnipollo Sisyfos Saison

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Omnipollo Sisyfoksen melko jännää ja uniikkia makua luonnehtisin ennen kaikkea vaniljaiseksi, rusinaiseksi ja leivosmaiseksi. Tämän lisäksi oluessa maistuu myös juustomaisuus, kookoksisuus, sitrusmaisuus, mausteisuus sekä hiivamaisuus.

Tuoksu: Oluen varsin herkullinen tuoksu on etupäässä vaniljainen, hiivamainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan Sisyfos on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka melko runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Omnipollo Sisyfos oli kaikesta kikkailustaan huolimatta erittäin onnistunut olut. Olen kuullut sen jakavan mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan, mutta ainakin minulle se sopi erinomaisesti. Tämä on yksiä niitä oluita, joka on vain yksinkertaisesti maistettava, jotta ymmärtää, mistä kaikki häly on lähtenyt liikkeelle.

Arvio: 80/100

27.8.2018

Omnipollo Apple Cinnamon Vanilla Muffin

Omnipollo Apple Cinnamon Vanilla Muffin

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Omnipollo Apple Cinnamon Vanilla Muffin on erittäin voimakas olut, jonka paahtomaltaisessa ja tummassa maussa esiintyy mm. omenaisia, kanelimaisia, vaniljaisia sekä mausteisia nyansseja. Lisäksi oluen maku on vahvasti alkoholinen ja jollain lailla poltteleva.

Tuoksu: Aromiltaan olut on makuaan suklaisempi ja hivenen tummahedelmäisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa luonnehtisin täyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Rungoltaan olut on pikimusta ja läpinäkymätön sekä sen vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Apple Cinnamon Vanilla Muffin oli olut, jolta odotin lähtökohtaisesti melko paljon. Se ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan minua täysin, mikä johtui pitkälti oluen turhankin mausteisesta ja alkoholimaisesta makupaletista. Joka tapauksessa Omnipollon oluena se piti tiukasti kiinni panimonsa linjasta ja tarjoili jälleen jännän ja ajatuksia herättävän maistelukokemuksen.

Arvio: 73/100

26.8.2018

Omnipollo Marshmallow Fruity Pebble Breakfast Smoothie

Omnipollo Marshmallow Fruity Pebble Breakfast Smoothie

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Maku: Marshmallow Fruity Pebble Breakfast Smoothie on olut, jonka hieman vaahtokarkkimaista makua luonnehtisin mm. trooppisen hedelmäiseksi, kukkaiseksi, vaniljaiseksi, sitrusmaiseksi sekä kevyesti laktoosiseksi.

Tuoksu: Sen aromi on makuaan vaahtokarkkimaisempi sekä jonkin verran makeampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on vaaleankeltainen ja hieman samea sekä sitä somistava vaahtokukka melko runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä hieman vaahtokarkin makuinen ja smoothiemainen olut oli kokonaisuuteensa nähden kohtalaisen onnistunut DIPA. Se vastasi hyvin pitkälti sitä, mitä sen nimi antoi olettaa, eikä sen onnistunut kompastua edes omaan näppäryyteensä.

Arvio: 77/100

25.8.2018

Omnipollo Shoutao Peach Sluch IPA

Omnipollo Shoutao Peach Sluch IPA

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Omnipollo Shoutao on melko hapan ja hieman makea olut. Sen maku on voimakkaasti persikkainen ja laktoosinen, mutta maistuu siinä myös sitruksisuus, kukkaisuus ja trooppinen hedelmäisyys.

Tuoksu: Aromiltaan olut on makuaan maltaisempi ja jonkin verran happamampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävä ja samea sekä vaahtokukka nopeasti katoava ja samettinen.


Loppukommentit: Omnipollo Shoutao on olut, jonka valmistuksessa on käytetty runsaasti persikoita ja laktoosia. Sen hieman epätasapainoinen ja erikoinen maku ei aivan vastannut sitä, miltä siltä lähtökohtaisesti osasin odottaa. Tuoretta olemustaan lukuunottamatta Shoutao oli ainakin itselleni pienoinen pettymys.

Arvio: 70/100

24.8.2018

Omnipollo Pleroma Creme Brulee Rasperry Sour Ale

Omnipollo Pleroma Creme Brulee Rasperry Sour Ale

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Omnipollo Pleroman happamassa ja hieman laktoosimaisessa maussa esiintyy mm. vadelmaisia, vaniljaisia, paahdetunsokerisia ja sitrusmaisia nyansseja.

Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee herkullinen laktoosilla kyllästetty vadelman ja vaniljan sekoitus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta Pleroma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen ja hieman kermamainen. Sen runko on tummapunainen ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka melko runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Omnipollo Pleroma on hyvä hapanolut. Sen valmistusprosessissa on käytetty perinteisten ainesosien lisäksi myös aitoa vaniljaa, laktoosia sekä vadelmia. Pleroma edusti juuri sellaista kokeilullista olutkulttuuria, josta itse pidän ja toivottavasti pääsen nauttimaan usein myös jatkossa.

Arvio: 82/100

23.8.2018

Omnipollo / Tired Hands Mexican Vanilla Piña Colada Milkshake IPA

Omnipollo / Tired Hands Mexican Vanilla Piña Colada Milkshake IPA

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Maku: Mexican Vanilla Piña Colada Milkshake IPA on makunsa puolesta mm. trooppisen hedelmäinen, vaniljainen, kookoksinen, laktoosinen, vadelmainen, hieman hapan sekä sitrusmainen. Sen jälkimaku ei ole millään lailla liian katkera tai edes kovin kuiva.

Tuoksu: Oluen melko raikasta tuoksua hallitsevat vaniljaiset, laktoosimaiset, vadelmaiset sekä hedelmäiset vivahteet.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on vaaleankeltainen ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Lähtökohtaisesti pidin Mexican Vanilla Piña Colada Milkshake IPA:a erittäinen mielenkiintoisena oluena. Sen makumaailma vastasi vain osittain sitä, mitä sen herkullinen nimi antoi olettaa. Se, miksi sanon näin, johtui pitkälti siitä, ettei piñacoladamaisuus tullut paljoakaan esille oluen maussa. Joko tapauksessa tällaisia jänniä makukombinaatioita sisältäviä oluita, on hyvä juoda ja kokeilla aina silloin tällöin.

Arvio: 71/100

22.8.2018

Omnipollo Gimbagagompa Coffee Vanilla Granola

Omnipollo Gimbagagompa Coffee Vanilla Granola

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Gimbagagompa on varsin jykevä olut. Sen hyvin runsas maku saa luonteensa paahtomaltaisista, vaniljaisista, kahvimaisista, pähkinäisistä, tummasuklaisista, granolamaisista sekä makean karamellisista nyansseista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on ehkä makuaan hieman alkoholimaisempi, mutta muutoin hyvin pitkälti sen kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on yönmusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka hieman ruskea ja kermainen.

Loppukommentit: Gimbagagompan vahva ja monipuolinen maku tekevät siitä todellisen nautiskelijan oluen. Se sopii hyvin myös seurustelujuomaksi, sillä se ei varmasti häviä lasista liian nopeasti. Lisäksi se lukeutuu ehdottomasti Omnipollon parhaiden Imperial Stout- tyylisten oluiden joukkoon ja on kalliista hinnastaan huolimatta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen olut.

Arvio: 85/100

21.8.2018

Omnipollo Double Peach Candy Popcorn Sour

Omnipollo Double Peach Candy Popcorn Sour

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Maku: Double Peach Candy Popcorn Sour on hieman karkinmakuinen olut. Sen happamasta ja melko makeasta mausta voi erottaa mm. persikkaisia, sitrusmaisia sekä vehnäisiä sävyjä.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on melko lailla makunsa kaltainen ja täten käytännössä yllätyksetön.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen ja varsin vetinen. Sen runko on kellertävä ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas, mutta pitsimäinen.

Loppukommentit: Double Peach Candy Popcorn Sour oli itselleni pienoinen pettymys. Sen erikoinen ja ainutlaatuinen nimi enteili siltä paljon, mutta lopputulos ei ollut mielestäni aivan kaivatunlainen. Lisäksi on pakko todeta, että en tiedä maistoinko oluessa minkäänlaista popcornin makua, mutta ehkäpä sitä sinne jonnekin oli osattu piilottaa.

Arvio: 69/100

20.8.2018

Hiisi Kipinätär

Hiisi Kipinätär

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Tarjoilulämpötila: 12-14 °C

Maku: Kipinätär on vahva olut, jonka poltteleva (chilimäinen) ja paahteinen maku pitää sisällään tummasuklaisia, kahvimaisia sekä kevyesti tummahedelmäisiä piirteitä.

Tuoksu: Sen hyvin voimakas tuoksu on aromiltaan chilimäinen, paahteinen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on hiilenmusta ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka ruskeahko ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Panimo Hiisi on valmistanut vuosien varrella monta hyvää olutta, joten sen uusimpiin oluisiin lukeutuva Kipinätär oli ehdottomasti päästävä maistamaan. Se on Oloroso-tynnyreissä kypsytetty Imperial Stout, joka on maustettu kahvipavuilla ja habanero-chilillä. Pidin tämän oluen rohkeasta asenteesta ja otteesta, mikä näkyi ja tuntui läpi koko oluen. Pientä hienosäätöä olisin kuitenkin siihen kaivannut, sillä omaan makuuni se oli hieman liian tulinen.

"Kissa villi ilmikiuas // Taivaankannen liekki liukas // Kipinöi ja lentää värein // Suhisevin tulensälein."

Arvio: 78/100

19.8.2018

BrewDog Abstrakt AB:24

BrewDog Abstrakt AB:24

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

IBU-arvo: 50

Maku: Abstrakt AB:24 on täyteläinen olut, jonka runsaan kahvimaisessa ja erittäin makeassa (karamellinen ja paahdetun sokerinen) maussa esiintyy myös marjaisia, katkeran suklaisia sekä paahtomaltaisia vivahteita. Jälkimakunsa puolesta olut on keskikatkera ja yllättävän pitkäkestoinen.

Tuoksu: Olut on aromiltaan erittäin makea, paahteinen ja kahvimainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Rungoltaan olut on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä sen vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Abstrakt AB:24 on tummalla Muscovado- sokerilla ja Cold-Brew kahvilla maustettu Baltic Porter- tyylinen olut. Sen maku on hyvin voimakas ja aromi luoksensa kutsuva. Oluen vahva alkoholipitoisuus antaa sen kokonaisuudelle mukavasti ryhtiä ja tarjoaa lämmittävän tunteen niin suun pinnoissa kuin kurkussakin.

Arvio: 82/100

18.8.2018

Kona Brewing Koko Brown Ale

Kona Brewing Koko Brown Ale

Panimo: Kona Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 13,3 °P
IBU-arvo: 45

Maltaat: Pale 2 Row Premium, Victory, Carapils, Aromatic, Chololate
Humalat: Millenium

Maku: Koko Brown Alen hyvin Bounty-suklaapatukkamaista makua kuvailisin kookosmaiseksi, makean toffeiseksi, maitosuklaiseksi, pähkinäiseksi sekä miedosti paahteiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin suklainen, kookosmainen sekä toffeinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan Koko Brown Ale on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on punertavanruskea ja hieman samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Koko Brown Ale on olut, joka yllätti minut aivan täydellisesti Craft Beer Helsinki 2018- tapahtumassa. Se on paahdetuilla kookoshedelmillä maustettu olut, joka ylsi omissa arvioissani tapahtuman parhaaksi olueksi. Sen maku oli erinomainen ja juotavuus todella hyvä. En keksi siitä yhtään mitään pahaa sanottavaa ja siksi uskallan antaa sillä huippukorkeat 90 pistettä.

Arvio: 90/100

17.8.2018

Lehe I Am What I Am

Lehe I Am What I Am

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 20,0 %

Maku: I Am What I Am on erittäin voimakas olut, jonka vahvasti alkoholisessa maussa esiintyy mausteisia, makean karamellisia, toffeisia, kypsän hedelmäisiä sekä runsaan maltaisia sävyjä.

Tuoksu: Jopa hieman pistävän tuoksunsa puolesta olut on hyvin makea, alkoholimainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Tämä hyvin viinapaukkumainen olut oli kaiken kaikkiaan melko mielenkiintoinen tapaus. Jos pitää hyvin vahvoista ja alkoholin makuisista oluista niin silloin varmasti pystyy nauttimaan myös tästä. Omalta osaltani päädyin antamaan sille hieman keskivertoa paremman pisteytyksen, sillä läheskään kaikki sen osa-alueet eivät onnistuneet minua täysin vakuuttamaan.

Arvio: 70/100

16.8.2018

Lehe Singularity

Lehe Singularity BA Imperial Stout

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 18,0 %

Katkeroaineet: 80 EBU

Maku: Singularity on hyvin tummasävytteinen olut, jonka erittäin monipuolisessa maussa on havaittavissa mm. tummahedelmäisiä, rusinaisia, suklaisia, paahtomaltaisia, tammimaisia sekä vaniljaisia vivahteita. Lisäksi oluen vahva alkoholipitoisuus lämmittää mukavasti suuta ja tarjoaa sille mukavasti luonnetta.

Tuoksu: Oluen melkoisen aromaattinen tuoksu on hyvin makea, alkoholinen, tummahedelmäinen sekä paahteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on yönmusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Singularity on mielestäni paras Lehen valmistamista erittäin vahvan alkoholipitoisuuden omaavista oluista. Niitä olen päässyt maistamaan tähän mennessä kolme ja toivon suuresti, ettei se jää tähän. Ne kaikki ovat olleet tyyliltään erilaisia ja toisistaan täysin poikkeavia. Jos siis pidätte vahvoista ja voimakkaista oluista niin kokeilkaa myös näitä ihmeessä.

“It is done. I am Alpha and Omega, the beginning and the end. I will give unto him that is athirst of the fountain of the water of life freely.” - Revelation 21:6

Arvio: 86/100

15.8.2018

La Quince Jurassic Milkshake















Panimo: La Quince Brewery
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Maltaat: Wheat, Maris Otter, Rolled Oats
Humalat: Willamette, Mandarina Bavaria, Simcoe, Mosaic, Warrior

Maku: Jurassic Milkshake on tyylikkäästi rakennettu ja hieman pirtelömäisiä piirteitä omaava pintahiivaolut. Sen pääasiallisesti trooppisen hedelmäisessä ja laktoosimaisessa maussa esiintyy myös sitrusmaisia, makean karamellisia, kukkaisia, yrttisiä sekä havumaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti hieman makea, laktoosinen ja runsaan hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Osa olutharrastajista on sitä mieltä, ettei oluiden kanssa saisi leikkiä, mutta jos lopputulos on näinkin hyvä kuin Jurassic Milkshakella, niin antaa mennä vaan. La Quince onnistui yllättämään minut erittäin positiivisesti tällä oluellaan ja toivonkin, että sitä saataisiin myyntiin Suomessa vielä Alkoihin asti. Jos sitä jossain muualla bongaatte, ei muuta kuin maistamaan vaan.

Arvio: 87/100

14.8.2018

Stone Exalted IPA

Stone Exalted IPA

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Humalat: Citra, Loral

Maku: Exalted IPAn raikasta ja miellyttävästi humaloitua makua luonnehtisin sitrusmaiseksi, greippiseksi, trooppisen hedelmäiseksi, kukkaiseksi, makean karamelliseksi sekä leipämäisen maltaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan pelkistetympi ja aromiltaan lähinnä maltainen, sitruksinen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Exalted IPA on osa Stone Brewinging Hop Worship Seasonal IPA- sarjaa. Se on tuotantomääränsä puolesta rajattu ja sitä ei enää valmisteta sen jälkeen lisää. Tällaiset kokeiluluontoiset erät ovat mielestäni äärimmäisen mielenkiintoisia niin panimolle kuin sen asiakkaillekin. Pyrin maistelemaan tällaisia oluita aina kun mahdollista, sillä niiden kautta pääsee näkemään, missä mennään nykyisen tuotekehityksen ja tuoteinnovaatioiden kanssa.

Arvio: 80/100

13.8.2018

Stone / Miguel Ceja Andrade / Brandon Berube Merc Machine

Stone / Miguel Ceja Andrade / Brandon Berube Merc Machine

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 48

Humalat: Cascade, Citra, Simcoe, Amarillo

Maku: Makunsa puolesta Merc Machine on hyvin vahva ja intensiivinen. Sen ennen kaikkea makean maltaisessa, sitrusmaisessa ja greippisessä maussa on havaittavissa myös trooppisen hedelmäisiä, havumaisia sekä yrttisiä vivahteita. Oluen jälkimaku on sen tyylilajille uskollinen eli erittäin katkera ja sopivan kuivahko.


Tuoksu: Oluen raikas tuoksu on aromiltaan sitruksinen, hedelmäinen sekä havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Stone Brewinging, Miguel Ceja Andraden ja Brandon Beruben yhteistyön tuloksena syntynyt Merc Machine on klassinen old school Double IPA. Ihastuin siihen heti ensi puraisulla ja tiesin samantien, että nyt ollaan sen tyylilajin niin sanotulla alkulähteellä. Tämän tyylinsten DIPA:jen vuoksi ihastui aikoinaan tähän oluttyyliin ja toivonkin, että pääsen maistamaan sen kaltaisia oluita myös mahdollisimman usein jatkossa.

"THE MERC FOR YOUR MOUTH Mercenaries. The A-Team. Soldiers of Fortune. Rambo. Chuck Norris. Deadpool. These are just a few of the names that bubble up to the top when one starts to ponder who best to hire when you need something ... accomplished. In this case, we at Stone Brewing needed something explosively hoppy. And slo-mo through the smoke walked in our own in-house duo of destruction -- Brandon Berube & Miguel Ceja Andrade -- more than happy to rain down the hop grenades for us. Not a lot of talk, just all action. The team created a beer that is one of the most highly anticipated hop experiences at Stone Brewing ever. Our dual disciples of destruction have yielded an inspired accomplishment from out of the murk, just what you would expect from Stone's crack team of ace brewers. Make sure to thank 'em if you see 'em, as it's best to keep on their good sides. Since 2014, the Stone Spotlight Series competition allows our brewers to create two-person teams and vie for the chance to have their recipe brewed and distributed nationwide. This year, Brandon and Miguel won."

Arvio: 88/100

12.8.2018

Ballast Point Dead Ringer

Ballast Point Dead Ringer

Panimo: Ballast Point Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Oktoberfest/Märzen
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 26

Maku: Dead Ringer hyvin hillittyä ja lempeää makua kuvailisin mm. makean toffeiseksi/karamelliseksi, hivenen paahteiseksi, tummahedelmäiseksi, leipämäiseksi, miedosti mausteiseksi sekä ruohomaiseksi.

Tuoksu: Oluen melko miedosta aromista työntyy esiin makean toffeisia, viljaisia ja hedelmäisiä vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan tämä olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on punertavanruskea ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Dead Ringeriä mainostaisin melko onnistuneeksi Oktoberfest/Märzen- tyyliseksi olueksi. Tämä sesonkiolut sopii luonteensa puolesta hyvin monenlaisiin tilanteisiin, puhtaasti nautiskeluolueksi tai ruuanlaittoon. Se on hinta-laatusuhteeltaan järkevä ja helppo valinta niin aloittelevalle kuin kokeneelle olutharrastajalle.

Arvio: 77/100

11.8.2018

Ballast Point Tongue Buckler Imperial Red Ale

Ballast Point Tongue Buckler

Panimo: Ballast Point Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 21,2 °P
IBU-arvo: 108

Maku: Tongue Buckler on miellyttävän makea (karamellinen) ja kypsän hedelmäinen olut, jonka makupaletista löytyy myös pähkinämäisiä, greippisiä, havuisia, paahteisia sekä leipämäisiä nyansseja.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti hyvin makea, greippimäinen, hedelmäinen sekä havuinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on suutuntumansa puolesta täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes tummanpunainen ja hieman samea sekä koristava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Pidin tästä Ballast Pointin valmistamasta Imperial Red Alesta melko lailla. Se oli niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta erinomainen ja tarjosi vähintääkin sen, mitä siltä alunperin odotin. Siihen en ollut ennen Craft Beer Helsinki tapahtumaa törmännyt, joten täytyy kai sanoa, että nyt minulla kävi hyvä tuuri...

Arvio: 87/100

10.8.2018

Olarin Panimo Dips on the Cacao Nibs

Olarin Panimo Dips on the Cacao Nibs

Panimo: Olarin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Katkeroaineet: 40 EBU

Maku: Dips on the Cacao Nibs on yhdeksällä eri maltaalla ja kaakaonibseillä varustettu Imperial Stout. Tämä mielenkiintoinen yhdistelmä tekee oluen mausta mm. paahtomaltaisen, tummasuklaisen, kaakaoisen, salmiakkisen sekä vaniljaisen. Vahvasta alkoholipitoisuudestaan johtuen oluen maku on myös hieman alkoholinen.

Tuoksu: Oluen miellyttävän pehmeä aromi on ennen kaikkea paahteinen, suklainen sekä kaakaoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä sitä somistava vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Dips on the Cacao Nibs on varsin hyvänmakuinen ja tyylikäs olut espoolaiselta Olarin Panimolta. Pidin erityisesti oluen suklaisesta/kaakaoisesta kokonaisuudesta, joka oli varsin hallittu ja onnistunut. Tämän kokemuksen rohkaisemana jään nyt innolla odottamaan, mitä he meille seuraavaksi onnistuvat eteemme taikomaan.

Arvio: 82/100

9.8.2018

Cervisiam Seppuku

Cervisiam Seppuku

Panimo: Cervisiam Brewery AS
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Cervisiam Seppuku on hedelmäisyyttä pursuava, raikas ja hieman makea olut. Sen mehuisa maku perustuu trooppisen hedelmäiseen, sitrusmaiseen, havuiseen sekä miedosti yrttiseen vivahteikkuuteen.

Tuoksu: Oluen hyvin tuore ja aisteja stimuloiva aromi on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman vetinen. Runko on kellertävä ja erittäin samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Cervisiam Seppuku on New England Pale Ale- tyylinen pintahiivaolut. Sen nimi ja erittäin rohkea logo perustuvat vanhaan japanilaiseen rituaali itsemurhaan, joka suoritettiin kunniasyistä. Oluena se on erittäin hyvä ja mielestäni tähän mennessä maistamistani Cervisiamin oluista ehdottomasti paras.

Arvio: 81/100

Craft Beer Helsinki 2018



Helsingin Rautatientorilla 5.-7.7.2018 järjestetty kolmipäiväinen Craft Beer Helsinki- tapahtuma oli itselleni ensimmäinen laatuaan. Osallistuin tapahtumaan heti ensimmäisenä festaripäivänä, joka oli omaksi epäonnekseni säänsä puolesta huonoin. Vettä satoi käytännössä vähän väliä ja sää oli muutoinkin ankea. Tänä vuonna järjestetty tapahtuma oli saanut suomalaisten panimoiden lisäksi mukaan myös ilahduttavan paljon kansainvälisesti tunnettuja Craft Beer- panimoita/vaikuttajia.

Osa rohkeimmista uskalsi istua ulkona ilman suojaa, sateisesta säästä huolimatta.

Tapahtumassa itseäni kiinnostivat erityisesti ulkomaalaisten panimoiden tuotteet. Niitä oli tarjolla ihan mukavasti ja niiden tyylilajit vaihtelivat ilahduttavan paljon. Lehe tarjosi tapahtuman alkoholipitoisuudeltaan vahvimmat oluet ja Omnipollo varmasti eksoottisimmat. Suomalaispanimoiden tuotteista itseäni kiinnostivat tällä kertaa eniten Olarin Panimon Dips on the Cacao Nibs ja Hiisin Kipinätär.

Telttakatos pelasti oman festarikokemukseni.

Join lähes täysimittaisen festaripäiväni aikana yhteensä 20 erilaista olutta, joista varsinkin kaksi onnistuivat yllättämään minut erittäin positiivisesti. Ne olivat La Quincen Jurassic Milkshake ja Kona Brewinging Koko Brown Ale. Muutoin juomien oluideni taso oli varsin korkea ja eivätkä ne aiheuttaneet suurempia valittamisen aiheita.

Jono Omnipollon ständille oli koko tapahtuman ajan vähintääkin kohtuullinen.

Viihdyin festareilla hyvin ja sen järjestelyt toimivat moitteettomasti yhtä asiaa lukuunottamatta. Telttoja/katettuja alueita oli yksinkertaisesti aivan liian vähän, sillä todella moni festarivieras joutui änkemään sadetta turvaan panimoiden omien telttojen alle. Plussaa tapahtumanjärjestäjälle haluan antaa toimivasta maksujärjestelmästä sekä vieraita varten pystytetystä olutkaupasta.

Craft Beer Helsinki 2018 tapahtuman aikana juomani oluet:

Cervisiam - Seppuku 5,5 %
Olarin Panimo Dips on the Caceo Nibs 11,0 %
Ballast Point Tongue Buckler 10,0 %
Ballast Point Dead Ringer 6,0 %
Stone / Miguel Ceja Andrade / Brandon Berube Merc Machine 9,0 %
Stone Brewing Exalted IPA 7,0 %
La Quince Jurassic Milkshake 6,2 %
Lehe Singularity 18,0 %
Lehe I Am What I Am 20,0 %
Kona Brewing Koko Brown Ale 5,5 %
Brewdog Abstract AB:24 12,0 %
Hiisi Kipinätär 11,0 %
Omnipollo Double Peach Candy Popcorn Sour 3,5 %
Omnipollo Gimbagagompa Coffee Vanilla Granola 11,0 %
Omnipollo / Tired Hands Mexican Vanilla Pina Colada Milkshake IPA 7,2 %
Omnipollo Pleroma Creme Brulee Rasperry Sour Ale 6,0 %
Omnipollo Shoutao Peach Sluch IPA 7,0 %
Omnipollo Marshmallow Fruity Pebble Breakfast Smoothie 7,2 %
Omnipollo Apple Cinnamon Vanilla Muffin 11,0 %
Omnipollo Sisyfos Corn Wheat Cheese Yellow Raisin Jam Coconut Croissant Vanilla Foodie Saison 6,0 %

8.8.2018

Northern Monk / KCBC Patrons Project 9.04 Very Stable Genius

Northern Monk / KCBC Patrons Project 9.04 Very Stable Genius

Panimo: Northern Monk Brew Co.
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: India Style Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,4 °P
IBU-arvo: 15

Maltaat: Malted Barley + Rice & Maize
Humalat: Citra, Ekuanot

Maku: Makunsa puolesta kuvailisin tätä erittäin maukasta ja herkullista olutta mm. trooppisen hedelmäiseksi, sitrusmaiseksi, makean maltaiseksi, yrttimäiseksi, mausteiseksi sekä havumaiseksi.

Tuoksu: Oluen raikas ja aromaattinen tuoksu on varsin makea, hedelmäinen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävänoranssi ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka muhkea ja samettinen.

Loppukommentit: Ostamani Very Stable Genius oli tölkkinsä puolesta rajoitettu keräilyversio. Sen virallisen etiketin päälle oli liimattu Krang (Turtles) / Donald Trump- aiheinen keräilytarra, mikä teki tästä versiosta itselleni aivan ehdottoman Must-have tuotteen. En ollut aiemmin juonut yhtään Northern Monkin olutta, mutta jos heidän perustasonsa on lähellekään yhtä hyvä kuin tämän oluen niin WOW. Jos siis tahdotte jotain uutta ja virkistävää, niin maistakaa ihmeessä tätä riisillä ja maissilla jykevöitettyä kesäherkkua.

Arvio: 86/100

7.8.2018

Käbliku El Jefe

Käbliku El Jefe 
"Make Beer Great Again!"

Panimo: Käbliku Pruulikooda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,6 %

IBU-arvo: 13

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: El Jefe on saksalaistyylinen hefeweizen, jonka maku koostuu vehnäisistä, hedelmäisistä, banaanimaisista, makean karamellisista, sitrusmaisista sekä mausteisista vivahteista. 

Tuoksu: Sen tuoksu on jotenkin epäpuhdas ja vielä makuaan yksitoikkoisempi.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan El Jefe on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: En oikein innostunut tähän virolaiseen vehnäolueen. En tiedä sainko käsiini jotenkin pilaantuneen tai muuten vain huonosti valmistetun oluen, sillä El Jefen maku oli ikävän käynyt ja tunkkainen. Jos sen laatu on todellakin tällainen, älkää missään nimessä sortuko sitä olutkoriinne hyllystä lisäämään.

"Sometimes you lack the strength to stand up to others...like a beta you are. Real alphas take El Jefe to bring ordnung and show who is the boss".

Arvio: 56/100

6.8.2018

RPS Let's Settle This Like Adults

RPS Let's Settle This Like Adults

Panimo: RPS Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Let's Settle This Like Adults on makean maltainen ja viljamainen olut. Siinä maistuvat myös hedelmäiset, ruohoiset ja sitrusmaiset vivahteet sekä sen jälkimaku on kuiva ja vain miedosti katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta tätä vähemmän hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on viljanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.


Loppukommentit: Olin yksiä niitä onnekkaita, jotka onnistuivat saamaan tämän harvinaisuuden käsiinsä. Sen kysyntä ylitti kaikki odotukset ja mediahuomio oli valtaisaa. Itse oluena se oli varsin onnistunut ja tyylilajinsa mukainen. Suurempia valittamisen aiheita en siitä löytänyt ja itse maistaluhetki sujuikin varsinaisen fiilistelyn merkeissä.

HELSINKI SUMMIT 2018 SPECIAL EDITION

“Believe me when I tell you, no one knows problem solving better than us. We know they have difficult decisions to make, indifferences to solve, so we wanted to remind them that you can always settle things like adults, with rock-paper-scissors."

Arvio: 78/100

5.8.2018

Black Market Aftermath IPA

Black Market Aftermath IPA

Panimo: Black Market Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

IBU-arvo: 44

Maltaat: Pale, Münich
Humalat: Cascade, Centennial, Citra, Columbus, Mosaic

Maku: Aftermath IPAn sopivan makeassa ja miellyttävän raikkaassa maussa on havaittavissa mm. karamellimaisia, trooppisen hedelmäisiä, havuisia, sitrusmaisia sekä kevyesti mausteisia nyansseja. Sen jälkimaku ei ole liian kuiva eikä myöskään liian katkera.


Tuoksu: Oluen runsaan hedelmäinen tuoksu on arominsa puolesta myös jonkin verran makea ja sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa kuvastaa parhaiten keskitäyteläisyys, keskihiilihappoisuus sekä öljymäisyys. Sen runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Aftermath IPA oli erikoinen tapaus tyylilajinsa puolesta. Sitä luonnehdittiin APA:ksi Ratebeerissä ja BeerAdvocatessa, IPA:ksi Untappdissä ja jopa eräänlaiseksi Session IPA:ksi panimonsa omilla sivuilla. Itse luokittelisin sen APA:ksi lähinnä sen katkeropitoisuuden sekä alkoholiprosenttinsa vuoksi (jotka ovat varsin tyypillisiä APA-tyylisille oluille). Olipa asia miten päin tahansa, kyseessä on hyvä ja ehdottomasti maistamisen arvoinen olut, joka on vielä kaiken kukkuraksi paketoitu äärimmäisen tyylikkäällä ja visuaalisesti silmiä hivelevällä tölkkietiketillä.

Arvio: 82/100

4.8.2018

Belching Beaver Hop Highway IPA

Belching Beaver Hop Highway IPA

Panimo: Belching Beaver Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,3 %

IBU-arvo: 65

Humalat: Galaxy, Nelson, Mosaic, Citra

Maku: Hop Highway IPA on melko voimakkaasti humaloitu olut, jonka makua luonnehtisin mm. sitrusmaiseksi, greippiseksi, trooppisen hedelmäiseksi, makean karamelliseksi, havumaiseksi sekä miedosti yrttiseksi.

Tuoksu: Olut on arominsa puolesta melko makea, passionhedelmäinen sekä sitruksinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Belching Beaverin valmistama Hop Highway IPA on nimetty Kaliforniassa sijaitsevan Highway 78 mukaan. Se on käsittääkseni yksiä panimonsa parhaiten menestyneitä oluita niin myynnillisesti kuin saamiensa palkintojen osalta. Ymmärrän hyvin tämän seikan, sillä olihan kyseessä kaikin puolin maittava ja nautinnollinen olut.

Arvio: 76/100

3.8.2018

Belching Beaver Me So Honey

Belching Beaver Me So Honey

Panimo: Belching Beaver Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 25

Maku: Me So Honey on olut, jossa maistuu makea maltaisuus, hunajaisuus sekä viljamaisuus. Näiden lisäksi kuvailisin sen makua myös hedelmäiseksi, kukkaiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Tuoksu: Oluen mieto tuoksu on aromiltaan hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka varsin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tämä hauskalla nimellä varustettu Golden Ale on hieman keskivertoa parempi olut. Yllättävää sille oli sen maku, joka ei ollut läheskään yhtä makea kuin, mitä siltä osasin odottaa. Muilta osin mitään valtaisia puutteita en siinä havainnut ja siksipä 70 pistettä olkoon sille tällä kertaa sopiva pisteytys.

Arvio: 70/100

2.8.2018

To Øl First Frontier IPA

To Øl First Frontier IPA

Panimo: To Øl
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,1 %

Maltaat: Cara Crystal, Flaked Oats, Münich Malt, Pale Pilsner
Humalat: Centennial, Simcoe, Warrior

Maku: First Frontier on hyvin voimakkaan makuinen IPA. Sen maussa esiintyy sitrusmaisia, greippisiä ja trooppisen hedelmäisiä vivahteita sekä makean maltaisia, havumaisia ja yrttisiä piirteitä. Lisäksi oluen jälkimaku on melkoisen katkera ja kuivahko.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on sitrusmainen, havuinen ja hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka valtaisa ja samettinen.

Loppukommentit: First Frontier IPA oli itselleni pienoinen pettymys. Kyseessä on siis kaikin puolin hyvin valmistettu ja mielenkiintoinen olut, joka vain ei yksinkertaisesti ollut 100% minun makuuni. Joka tapauksessa se lukeutuu To Øl:n hyvin tunnettujen oluiden joukkoon, joten tästä syystä maistakaa sitä ihmeessä.

Arvio: 71/100

1.8.2018

William Brothers Kelpie Seaweed Ale

William Brothers Kelpie Seaweed Ale

Panimo: William Brothers
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Traditional Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

Kantavierre: 11,2 °P
IBU-arvo: 15

Maltaat: Lager Malt, Roasted Barley, Crystal, Chocolate
Humalat: First Gold, Savinjski Goldings

Maku: Kelpie Seaweed Ale on merilevällä maustettu olut. Merilevän lisäksi oluessa maistuu myös makea karamellisuus, suklaisuus, paahtomaltaisuus, kevyt suolaisuus sekä mieto mausteisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu poikkeaa maustaan lähinnä sen kahvimaisen aromin vuoksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka riittävän runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Kelpie Seaweed Ale on nimensä mukaisesti "merellinen" olut. Sen sopivan jännä kokonaisuus toimi hyvin yhteen ja omaksi yllätyksekseni tykästyin tähän olueen melko lailla. En olisi muutanut siitä juuri mitään ja siksipä suosittelen kaikkia uskaliaampia oluenystäviä sen maistamista harkitsemaan.

"Prior to the 1850's Scottish coastal alehouses brewed with malted barley, grown in fields fertilised by seaweed. This environment gave the barley a very specific flavour which we recreate by the inclusion of fresh seaweed in the mash tun."

Arvio: 84/100