31.12.2018

Evil Twin Molotov Cocktail

Evil Twin Molotov Cocktail

Panimo: Evil Twin Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 13,0 %

Maku: Oluessa maistuu trooppisen hedelmäinen sekä raikkaan sitruksinen (lähinnä greippinen) maku. Sen voimakkaasti humaloitu ja runsaan maltainen maku on myös miellyttävän makea ja karamellimainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea ja tuoreen (trooppisen) hedelmäinen. Aromista erottuu lisäksi hyvin havuinen ja yrttimäinen vivahteikkuus, joka täydentää kokonaisuutta erinomaisesti.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja sameaa runkoa somistaa vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Evil Twinin Molotov Cocktail on huippu olut, josta löytyy sopivasti kaikkea. Sen maku on todella hyvä ja monipuolinen sekä siinä alkoholi on onnistuttu peittämään erinomaisesti. Sen suutuntuma on sopivan täyteläinen ja koostumus äärettömän toimiva. Tällaisista oluista itse pidän ja jäänkin innolla odottamaan, minkä oluen heiltä seuraavaksi pääsen maistamaan.

Arvio: 91/100

Molson Canadian

Molson Canadian

Panimo: Molson Brewing Company
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Molson Canadian on erittäin miedon makuinen olut. Jos sen makua pitäisi kuvailla jotenkin, niin kuvailisin sitä hedelmäiseksi, viljaiseksi, muromaiseksi, makean maltaiseksi sekä hennon ruohomaiseksi.

Tuoksu: Sen makea, viljainen ja miedosti hedelmäinen aromi on varsin hento ja ponneton.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, keskihiilihappoisena ja hieman vetisenä. Sen kullanväristä ja varsin kirkasta runkoa koristaa paksu ja samettinen vaahtokukka.


Loppukommentit: Molson Canadian ei ollut kovin häävi olut. Yritti sitä, miten päin tahansa tutkiskella, niin lopputulos oli aina yhtä ankea ja tavanomainen. Se ei juurikaan poikennut muista markkinoilla olevista ja vastaavanlaisista bulkkioluista ja senpä vuoksi, en pysty sille tämän korkeampaa pisteytystä antamaan.

Arvio: 53/100

28.12.2018

Ballast Point Calico Amber Ale

Ballast Point Calico Amber Ale

Panimo: Ballast Point Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Calico Amber Ale on makean maltaisen, kevyesti paahteisen ja melko miedon humalointinsa ansiosta kukkamaisen, leipäisen, makean toffeisen, kuivahedelmäisen sekä sitrusmaisen maun omaava olut.

Tuoksu: Sen verrattain kevyttä, mutta tyylilajilleen varsin perinteikästä tuoksua kutsuisin makeaksi, hedelmäiseksi sekä kukkamaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen punertavanruskeaa ja melko kirkasta runkoa somistaa tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Ballast Pointin valmistama Calico Amber Ale tunnetaan myös hyvin nimellä California Amber. Se oli tämän kertaiseen ryppääseen tulleista Ballast Pointin oluista selkeästi paras ja muutoinkin varsin kelvollinen olut. Aivan tyylilajinsa kirkkaimpaan kärkeen en voi sitä millään sijoittaa, mutta paljon hyvää siitä kuitenkin löytyi...

Arvio: 74/100

27.12.2018

Ballast Point California Kölsch

Ballast Point California Kölsch

Panimo: Ballast Point Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Kölsch
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

IBU-arvo: 23

Maku: Kevyehköltä maultansa California Kölsch on hedelmäinen, mausteinen, sitrusmainen, makean karamellinen, leipäinen sekä ruohomainen.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan hyvin makea, maltainen ja miedosti hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa pidin melko kevyenä, matalahiilihappoisena ja vetisenä. Oluen oranssinväristä ja läpinäkyvää runkoa päällystää niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: California Kölsch on olut, josta Ballast Pointin tarina alun alkaeen alkoi. Se tunnettiin silloin nimellä "Yellowtail Pale Ale". Sen valmistuksessa on käytetty mm. saksalaisia humaloita sekä amerikkalaisia- ja Münich -maltaita. Oluen helppoudesta huolimatta, se ei kuitenkaan lukeudu niiden oluiden joukkoon, joita haluaisin juoda yhä useammin.

Arvio: 65/100

26.12.2018

Ballast Point Longfin Lager

Ballast Point Longfin Lager

Panimo: Ballast Point Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Dortmunder
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Longfin Lager on leipämäisen maltaiseen ja viljamaiseen mallaspohjaansa tukeutuen hyvin perinteikäs pohjahiivaolut, jonka maussa on havaittavissa myös ruohoisia, sitrusmaisia, miedosti hedelmäisiä sekä yllättävän mausteisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen aromille tyypillistä ruohoisuus, viljamaisuus sekä hedelmäisyys.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja kovin vetinen. Rungoltansa olut on kellertävä ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka lähes olematon ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Ballast Pointin valmistama Longfin Lager on pienellä twistillä varustettu dortmunder -tyylinen pohjahiivaolut. Pienoisesta yrityksestä huolimatta sen lopputulos jää sen verran vaisuksi, ettei se ainakaan omalla kohdallani aiheuttanut suuria tunteenpurkauksia. Ollaan siitä, mitä mieltä tahansa, ainakaan itselleni se ei ollut täsmähankinta.

Arvio: 63/100

25.12.2018

Hollolan Hirvi Ameriikan Hirvi APA

Hollolan Hirvi Ameriikan Hirvi APA

Panimo: Hollolan Hirvi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Kantavierre: 13,5 °P
Katkeroaineet: 51 EBU

Maltaat: Pilsner, Münchener, Dark Caramel
Humalat: Tettnanger, Magnum, Tomahawk

Maku: Ameriikan Hirvi on keskiasteista korkeamman humalointinsa ja makean/leipämäisen maltaisuudensa ansiosta olut, jossa maistuu yrttimäinen mausteisuus, sitruksisuus, greippimäisyys, kukkaisuus, hedelmäisyys sekä makea toffeisuus. Tämän lisäksi sen jälkimaku on verrattain katkera ja melko kuivahko.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makean maltaisuudensa lisäksi varsin hedelmäinen ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen meripihkanväristä ja sameaa runkoa päällystää nopeasti katoava ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Ameriikan Hirvi on kuivahumaloitu APA. Sen melkoisen voimakas maku ei sovellu varmasti kaikille oluenystäville, mutta mahdollisesti niille, jotka pitävät ronskista humaloinnista. Itse en tähän APA:an aivan 100 % ihastunut, mutta täytyy myöntää, että olihan sillä myös omat puolensa.

Arvio: 70/100

24.12.2018

Hollolan Hirvi HiidenHirvi

Hollolan Hirvi HiidenHirvi

Panimo: Hollolan Hirvi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Black Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: HiidenHirven hieman ruisleipämäinen ja paahtomaltainen makumaailma pitää sisällään myös tummahedelmäisiä, ruohomaisia, miedosti suklaisia, kevyesti yrttisiä ja makean karamellimaisia vivahteita.

Tuoksu: Olut on arominsa puolesta varsin makea, paahteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena ja hieman vetisenä. Oluen mahonginruskean ja samean rungon päälle muodostui varsin niukka ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: HiidenHirvi on kevyellä humaloinnilla varustettu englantilaistyylinen pintahiivaolut. Sen sopivan hillitty, mutta toimiva kokonaisuus tekevät siitä helposti juotavan ja varsin nautinnollisen oluen. Black Ale:ksi se yllätti minut positiivisesti monestakin syystä ja siksipä uskallan antaa sille mukavat 76 pistettä.

PS. Hollan Hirvi ei pullota lainkaan omia tuotteitaan eikä niitä saa valitettavasti myöskään vähittäiskaupoista tai Alkosta. Jos siis haluatte niitä päästä maistamaan, niin ei muuta kuin suunta kohti Hollolan Hirven omaa panimoravintolaa Hollolassa. Niitä saattaa kuitenkin olla tarjolla jonain vuosina Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumista lähinnä Lahden tai Tampereen alueilla.

Olut on juotu @ Hollolan Hirvi

Arvio: 76/100

21.12.2018

Hollolan Hirvi Kivisahti

Hollolan Hirvi Kivisahti

Panimo: Hollolan Hirvi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Sahti
Käymistapa: Pintahiivatyyppinen tuoreolut
Alkoholi: ~ 7,0 %

Kantavierre: ~ 20,0 °P

Maltaat: Aito sahtimallas, ruismallas
Humalat: Talon oma käpyhumala

Maku: Kivisahti on karamellimaltaisen ja banaanimaisen makunsa lisäksi myös hieman savuinen, katajainen, mausteinen ja miedosti rukiinen sahti.

Tuoksu: Sen äärimmäisen valloittavasta ja aromikkaasta tuoksusta on löydettävissä mm. makeita, hedelmäisiä ja katajamaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan kivisahti on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen ruskeahkoa ja sameaa runkoa koristaa tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Hollolan Hirven valmistama kivisahti on maailman ainoa kaupallinen kivisahti. Se on juomistani erilaisista sahdeista mielestäni selkeästi paras ja muutoinkin oluena suorastaan erinomainen. Sen tulisi ansaita huomattavasti enemmän huomiota ja kiitosta osakseen, sillä kyseessä on todellakin aito ja erittäin tyylikäs suomalainen perinnejuoma.

Olut on juotu @ Hollolan Hirvi

Arvio: 85/100

20.12.2018

In Peccatum Inverno

Inverno - Belgian Imperial Smoked Rye Ale (Bourbon BA)

Panimo: In Peccatum Craft Beer
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 15,0 %

Maku: Inverno on vahvan alkoholipitoisuudensa, keskiasteisen humalointinsa ja jykevän mallaspohjan ansiosta kuivahedelmäinen, bourbonmainen, tamminen, savuinen, makean karamellinen, vaniljainen sekä kevyesti rukiinen olut.

Tuoksu: Oluen hieman makuaan miedompi aromi on bourbonmaisesta otteestaan huolimatta varsin makea, tammimainen sekä runsaan hedelmäinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen tummanpunaista ja varsin synkkää runkoa päällystää kovin niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: En erityisemmin ihastunut tähän erittäin vahvaan ja täyteläiseen espanjalais olueeseen. Syy siihen löytyi oluen mausta, joka oli aivan liian sekava ja kysymyksiä herättävä. Se, miksi tällaiseen lopputulokseen päädyttiin, jäi minulta täysin hämärän peittoon. Oli päätösten tausta minkälainen tahansa, ei lopputulos ainakaan ollut kovinkaan mairitteleva.

Arvio: 65/100

19.12.2018

Brasseurs du Monde Houblonniére

Brasseurs du Monde Houblonniére

Panimo: Brasseurs du Monde
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Houblonniére on reilulla humaloinnilla höystetty yrttisen mausteinen ja greippimäinen APA. Oluelle ominaispiirteistä on myös sitruksinen, havumainen, makean maltainen ja hedelmäinen makukokonaisuus.

Tuoksu: Oluen humaloinnin hallitsemaan tuoksua voi kutsua hyvin pitkälti makunsa kaltaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen appelsiininoranssia ja sameaa runkoa somistaa jykevä ja samettinen vaahtokukka.


Loppukommentit: Hienoa etikettiään lukuun ottamatta tämä kanadalainen craft beer -olut ei tehnyt itseeni pysyvää vaikutusta. Sen erittäin vahva ja liian mausteinen/yrttimäinen maku eivät tälle kertaa onnistuneet voittamaan minua puolelleen. Harmillinen juttu sinäänsä, mutta näitähän sattuu "paremmillekin" tahoille.

Arvio: 68/100

18.12.2018

Emelisse Smoked Rye IPA

Emelisse Smoked Rye IPA

Panimo: Brouwerij Emelisse
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Maltaat: Rye Malt (20%), Smoked Weyermann Malt (10%)
Humalat: Simcoe, Cascade

Maku: Smoked Rye IPA on savuisella twistillä varustettu, runsas ja rukiinen olut. Sen muutoin makean karamellimaisessa ja greippisessä maussa esiintyy myös kukkaisia, havumaisia ja yrttisiä vivahteita.

Tuoksu: Aromiltansa olut on varsin makea, savuinen sekä sitrusmainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen keskitäyteläistä suutuntumaa pidin myös keskihiilihappoisena sekä öljymäisenä. Oluen runko oli meripihkanvärinen ja hieman samea sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Smoked Rye IPA oli varsin kelvollinen olut. Odotin siltä kuitenkin huomattavasti enemmän, kun otetaan huomioon, että pidän suuresti savuoluista ja monista Emelissen valmistamista tuotteista. Jokin siinä kuitenkin itseäni vaivasi (lähinnä maun puolesta) ja täten 78 pistettä enempää, en sille tällä kertaa pysty millään antamaan.

Arvio: 78/100

17.12.2018

Rosita d'ivori

Rosita d'ivori

Panimo: Cerveses La Gardénia
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Rosita d'ivori on mausteisen (korianterimaisen) ja appelsiinimaisen makunsa lisäksi myös sitrusmainen, hedelmäinen, vehnäinen sekä hiivamainen olut.

Tuoksu: Sen aromi eroaa maustaan ainoastaan makeamman ja hunajaisemman kokonaisuutensa puolesta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Oluen erittäin sameaa ja kuparinkeltaista runkoa somistaa muhkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Rosita d'ivori yllätti minua positiivisesti runsaan ja sopivan vivahteikkaan makunsa vuoksi. Odotin tältä miedomman alkoholipitoisuuden omaavalta oluelta vaisumpaa otetta läpi leikkauksen, mutta onneksi olin väärässä tällä kertaa. Erityisesti witbierien ja vehnäoluiden ystäville, tämä olut on varmasti maistamisen arvoinen tuote.

Arvio: 76/100

14.12.2018

Cerveza De Los Muertos Pay the Ferryman

Pay the Ferryman

Panimo: Cervecería Mexicana
Alkuperämaa: Meksiko

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

IBU-arvo: 18

Maltaat: 2-row, Caramel, Chocolate, Black
Humalat: Mount Hood, Liberty

Maku: Pay the Ferryman on sopivan runsas ja miellyttävän makukokonaisuuden sekä jälkimaun omaava porter. Sen makua kuvailisin suklaiseksi, kahvimaiseksi, paahtomaltaiseksi, makean karamelliseksi ja toffeiseksi sekä tummahedelmäiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on varsin makea, paahteinen sekä kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä hivenen öljymäisenä. Sen lähes mustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa koristaa beigenvärinen ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Juomistani Kuolleiden päivä -oluista Pay the Ferryman oli mielestäni aivan omaa luokkaansa. Se oli tyylikäs porter, joka oli makumaailmaansa ja suutuntumaansa myöten hyvin suunniteltu ja toteutettu olut. Tämän kaltaisia oluita olisin toivonut tältä panimolta ehdottomasti lisää, mutta tällä kertaa minun on tyytyminen vain tähän yhteen versioon.

Arvio: 77/100

13.12.2018

Cerveza De Los Muertos Death Becomes You

Death Becomes You

Panimo: Cervecería Mexicana
Alkuperämaa: Meksiko

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maltaat: 2-row, 6-row, Chocolate, Caramel
Humalat: Perles, Cascade, Magnum

Maku: Death Becomes You on makea (toffeinen) ja hieman paahteinen amber ale, jonka muutoin leipäisessä ja kuivahedelmäisessä maussa esiintyy myös kukkaisia ja hivenen suklaisia nyansseja.

Tuoksu: Olut on aromiltaan makea, hedelmäinen sekä jonkin verran kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumalle tyypillistä on keskitäyteläisyys, matalahiilihappoisuus sekä kevyt öljymäisyys. Sen meripihkanpunertavaa runkoa päällystää melko nopeasti katoava ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Death Becomes You oli varsin keskinkertainen amber ale. Sen humalointi ei ollut kovinkaan toimiva ja oluesta uupui sen tyylilajille uskollisia piirteitä. Oluen paras puoli oli sen juotavuus, mikä johtui pitkälti sen sopivan kevyestä ja tasapainoisesta suutuntumasta.

Arvio: 65/100

12.12.2018

Cerveza De Los Muertos Queen of the Night

Queen of the Night

Panimo: Cervecería Mexicana
Alkuperämaa: Meksiko

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

IBU-arvo: 30

Maltaat: 2-row, 6-row, Münich, Carapils, Caramel
Humalat: Chinook, Glaciar

Maku: Queen of the Nightin melko miedosti humaloitu, kevyesti paahteinen ja makean maltainen kokonaisuus tekevät sen mausta mm. hennosti yrttisen, hieman havumaisen, jonkin verran sitruksisen sekä kypsän hedelmäisen.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti oluen aromi on hyvin makea, runsaan maltainen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on hyvin kevyt, matalahiilihappoinen sekä varsin vetinen. Sen verrattain tummaa ja hieman punertavaa runkoa, koristaa tiivis ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Juomistani Cervecería Mexicanan Kuolleiden päivä -aiheisista oluista, Queen of the Night oli ehdottomasti huonoin. Olin tästä asiasta äärimmäisen yllättynyt, sillä odotin asian olevan juuri päinvastainen. APA -tyyliseksi olueksi Queen of the Night oli alle keskitason ja ainakin minulle selkeä pettymys.

Arvio: 60/100

11.12.2018

Williams Alcoholic Ginger Beer

Williams Alcoholic Ginger Beer

Panimo: Williams Brothers
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Traditional Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Maku: Tämä vahvasti inkiväärin makuinen ja miedon alkoholipitoisuuden omaava olut on juojalleen varsin helppo tapaus. Edellä mainittujen asioiden lisäksi oluen maku on myös makean karamellinen, sitruunainen, miedosti hedelmäinen sekä kevyesti maltainen.

Tuoksu: Sen voimakkaan inkiväärinen aromi oli täysin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli kevyt, keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Sen viljanväristä ja melko sameaa runkoa koristaa vaalea ja nopeasti katoava vaahtokukka.

Loppukommentit: Williams Brothersin valmistama Alcoholic Ginger Beer on maustettu inkiväärillä, ruokosokerilla, sitruunamehulla ja sitruunilla. En ole oikein koskaan ollut näiden inkiväärioluiden suurin ystävä, mutta aina silloin tällöin käteeni sellainen jostain eksyy. Kokeilunhaluisuudestani huolimatta, tälläkään kertaa olut ei vienyt miestä vaan mies oluen...

Arvio: 58/100

10.12.2018

Birrificio Indipendente Elav Techno Cybotronic Double IPA

Techno Cybotronic Double IPA

Panimo: Birrificio Indipendente Elav
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maltaat: Pale
Humalat: Chinook, Simcoe, Nelson Sauvin, Centennial

Maku: Techno Cybotronicin vahva ja voimakas maku koostuu greippimäisistä, makean maltaisista, alkoholimaisista, yrttisen mausteisista, kukkamaisista, runsaan hedelmäisistä sekä havumaisista nyansseista. Tämän lisäksi oluen jälkimaku on myös erittäin katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen hieman pistävässä ja alkoholin kyllästämässä aromissa esiintyy makeita, hedelmäisiä sekä havumaisia piirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa luonnehtisin täyteläiseksi, keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Oluen meripihkanväristä ja tummaa runkoa somistaa erittäin niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Italialaisen Birrificio Independente Elavin valmistamaa luonteikasta double ipaa ei voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta. Tässä tapauksessa yritystä saattoi olla jopa liikaakin, sillä oluen makumaailma oli (ainakin omaan makuuni) turhankin voimakas ja väkevä. Jos kuitenkin pidätte todellisesta haasteesta, niin ehkäpä tämä olut saattaa olla juuri se, mitä kaipaatte.

Arvio: 71/100

7.12.2018

Emelisse White Label Barley Wine (Heaven Hill BA)

Emelisse White Label Barley Wine (Heaven Hill BA)

Panimo: Brouwerij Emelisse
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Barley Wine / Wheat Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 15,0 %

Maku: White Label Barley Wine on tynnyrikypsytetty olut, jonka erittäin korkea alkoholipitoisuus ja runsas maltaisuus tekevät sen mausta mm. tammimaisen, tummahedelmäisen, vaniljaisen, bourbonmaisen sekä makean karamellisen.

Tuoksu: Oluen erittäin makea ja bourbonmainen aromi on myös runsaan hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa tämä äärimmäisen täyteläinen olut on matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen mahonginruskeaa ja sameahkoa runkoa päällystää hento ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Mitä tässä nyt voisi sanoa........mielestäni Emelisse White Label Barley Wine (Heaven Hill BA) on maailman paras barley wine -tyylinen olut. Olen törmännyt vuosien varella moneen todella hyvään ja upeaan barley wine -tyyliseen olueen, mutta tämä vie kyllä voitoin kaikista niistä. Jos oluet ovat intohimosi ja pidät vähääkään kyseisen tyylilajin oluista, niin tämä on varmasti se yksi olut, jota ei missään nimessä kannata jättää maistamatta.

Arvio: 100/100

6.12.2018

Devassa Tropical Lager (Brasilia)

Devassa Tropical Lager

Panimo: Cervejaria Devassa
Alkuperämaa: Brasilia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 11,1 EBU
Väri: 7 EBC

Maku: Devassa Tropical Lagerin viljainen, hedelmäinen, ruohoinen, muromainen, makean hunajainen sekä hennosti yrttinen maku, johtaa juurensa oluen miedosti humaloidusta ja makean maltaisesta kokonaisuudesta.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on pääosin makea, viljainen sekä ruohomainen. 


Ulkonäkö ja koostumus: Tyypillistä oluelle on kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen suutuntuma sekä kirkas ja viljanvärinen runko, jota koristaa melko niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Devassa Tropical Lager on varsin toimiva ja kelvollinen perusolut. Sen raikas ja kevyt kokonaisuus tekevät siitä äärimmäisen helposti juotavan ja makunsa puolesta sopivan riittoisan oluen. Se soveltuu parhaiten miedosti maustettujen ruokien seuralaiseksi tai kesäisen janon tunteen sammuttajaksi.

Arvio: 70/100

5.12.2018

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse

Tap 5 Meine Hopfenweisse

Panimo: Schneider Weisse G. Schneider & Sohn GmbH
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Weizenbock
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

IBU-arvo: 40

Maltaat: Wheat, Barley
Humalat: Hallertau Tradition, Hallertau Saphir

Maku: Tap 5 Meine Hopfenweisse on rikkaalta ja valloittavalta maultansa makean maltainen, kukkainen, trooppisen hedelmäinen, vehnäinen, sitrusmainen, miedosti mausteinen sekä hiivamainen olut.

Tuoksu: Sen makea, vehnäinen ja hedelmäinen tuoksu on äärimmäisen voimakas ja aromaattinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman kermamainen. Sen runko on karamellinvärinen ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka muhkea ja samettinen.

Loppukommentit: Tap 5 Meine Hopfenweisse on yksiä maailman parhaita ellei paras vehnäolut. Sen valloittavan maun ja aromin takana ovat satoja vuosia vanhat saksalaisperinteet, joita juuri oikealla tavalla yhdistelemällä on saatu aikaseksi tämä uskomattoman hyvä weizenbock. Jos ette ole tätä olutta jostain ihmeen syystä vielä maistaneet, niin nyt sitä kiireen vilkkaa esimerkiksi netistä tilailemaan...

Arvio: 96/100

4.12.2018

Stone IPA

Stone IPA

Panimo: Stone Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

IBU-arvo: 71

Humalat: Magnum, Chinook, Centennial, Azacca, Calypso, Motueka, Ella, Vic Secret™

Maku: Stone IPAn voimakkaasti humaloidussa ja keksimäisen maltaisessa maussa on havaittavissa trooppisen hedelmäisiä, sitrusmaisia, havuisia, makean karamellisia sekä yrttimäisiä vivahteita. Tämän lisäksi sen jälkimaku on erittäin runsas sekä todella katkera.

Tuoksu: Oluen erittäin monipuolista ja raikkasta aromia kuvailisin hedelmäiseksi, sitruksiseksi sekä havumaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanoranssi ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka tiivis ja samettinen.

Loppukommentit: Stone IPA on yltänyt tyylilajinsa osalta muun muassa Ratebeer TOP 50 -listalle. Se on hyvin valmistettu ja erittäin maukas olut, joka ansaitsee varmasti kiitosta osakseen. Se on myös yksiä panimonsa parhaita tuotteita ja vielä kun muistetaan, minkä tasoisesta panimonsta on kyse, niin se on mielestäni paljon sanottu.

Arvio: 86/100

3.12.2018

Fix Dark (Kreikka)

Fix Dark 

Panimo: Olympic Brewery
Alkuperämaa: Kreikka

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Fix Dark on makuprofiililtaan paahtomaltainen, kypsän hedelmäinen, makean karamellinen, ruisleipämäinen, suklainen sekä kahvimainen.

Tuoksu: Oluen pelkistettyä, mutta tyylilajilleen luonteenomaista aromia kutsuisin makeaksi, paahteiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntumaa arvioisin keskitäyteläiseksi, matalahiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Runkonsa puolesta olut oli lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Itselleni Olympic Brewery valmistama Fix Dark oli ehdottomasti positiivinen yllätys. Lähtökohtaisesti en odottanut tältä olueta liikoja, mutta sen miellyttävä ja tasapainoinen kokonaisuus onnistuivat voittamaan minut puolelleen. Mitään suuria vikoja siinä en havainnut ja senpä vuoksi keskivertoa korkeampi pisteytys on sille mielestäni täysin ansaittu lopputulema.

Arvio: 74/100