31.5.2017

Top Fuel Lab Genious Porter

Top Fuel Lab Genious Porter

Panimo: Top Fuel Beer Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,4 %

Kantavierre: 17,8 °P
IBU-arvo: 45
Väri: 133 EBC

Maku: Lab Genious Porter on makea, keskiasteisesti humaloitu ja kuivan jälkimaun omaava olut. Sen muutoin paahtomaltaista ja vaniljaista aromia voi luonnehtia myös kahvimaiseksi, suklaiseksi sekä pähkinäiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin selkeä ja ryhdikäs. Sille tyypillisenä voidaan pitää makeaa, paahteista ja espressomaista aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on todella tumma ja samea sekä sen vaahtokukka kuohkea ja kermainen.

Loppukommentit: Top Fuelin valmistama Lab Genious Porter on varsin onnistunut olut. Sen aromi on erittäin miellyttävä ja suutuntuma sopivan nautinnollinen. Siitä löytyvät hienosti kaikki sen tyylilajille ominaiset piirteet eikä puuttuita juuri löydy. Se on tähän mennessä panimonsa paras olut (ainakin omasta mielestäni) ja ansaitsee ehdottomasti kiitosta osakseen. Suosittelen kokeilemaan.

Arvio: 81/100

30.5.2017

Ruosniemen Musta Lomittaja 6,3 %

Ruosniemen Musta Lomittaja

Panimo: Ruosniemen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Kantavierre: 14,5 °P
Katkeroaineet: 34,4 EBU
Väri: 131 EBC

Maku: Musta Lomittaja on keskiasteisesti humaloitu pohjahiivaolut. Sen maulle tyyppilistä on paahtomaltaisuus, savumaisuus ja mausteisuus sekä miellyttävä hedelmäisyys, tervamaisuus sekä mokkaisuus.

Tuoksu: Sen aromia voi luonnehtia hyvin makunsa kaltaiseksi ja monilta osin jopa savukinkkumaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen pikimustaa ja synkkää olemusta kaunistaa beigenvärinen ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Ruosniemen Musta Lomittaja on kerta kaikkiaan hieno olut. Panimonsa mainostaa sitä savu-saisonina ja se tuli tutuksi minulle osana Alkon käsityöläisoluiden valikoimaa. Suurena savuoluiden ystävänä se oli enemmän kuin tervetullut tuttavuus, jota joisin mielelläni lukuisia kertoja uudestaan. Se on ehdottomasti yksi oiva esimerkki jatkuvasti kasvavasta ja laadullisesti kovaa vauhtia kehittyvästä suomalaisesta pienpanimokulttuurista. Tämänkaltaisia hyvin valmistettuja ja kekseliäitä oluita toivoisin lisää myyntiin ja kauppojen hyllyille myös tulevaisuudessa.

Arvio: 91/100

29.5.2017

Ruosniemen Työmies RSB

Ruosniemen Työmies RSB

Panimo: Ruosniemen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Humalat: Magnum, East Kent Goldings, Fuggles

Maku: Työmies RSB on jonkin verran katkera, miellyttävästi humaloitu ja maultaan pehmeä olut. Näiden lisäksi sitä voisi kuvailla myös makean toffeiseksi ja karamelliseksi, marjaiseksi ja kukkamaiseksi sekä pähkinäiseksi ja leipämäiseksi olueksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makunsa kaltainen, mutta selkeämmin yrttinen ja hedelmäinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kovin vetinen. Oluen pähkinänruskeaa ja sameaa runkoa päällystää erittäin tuuhea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: RSB eli Ruosniemen Special Bitter on tyylikäs kauppavahvuinen olut. Sen koostumus on helposti lähestyttävä ja sopivan kevyt sekä makumaailma viettelevä ja monipuolinen. Itse pidin siitä ja se ansaitsee mielestäni ehdottomasti paikkansa ruoka- ja muiden erikoiskauppojen hyllyillä.

Arvio: 79/100

28.5.2017

Iso-Kallan Savo Dark Lager

Iso-Kallan Savo Dark Lager

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Dunkel/Tmavý
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,9 °P
Katkeroaineet: 24 EBU

Maltaat: Pilsner, Münich, Crystal, Chocolate
Humalat: Perle, Saaz

Maku: Savo Dark Lager on pehmeä, miedosti katkera ja sopivan kevyt olut. Sen paahtomaltaista, tumma hedelmäistä ja makean karamellinen aromia voi mainostaa myös kevyesti yrttiseksi ja suklaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin ruisleipämäinen. Se on ennen kaikkea makea ja paahteinen, mutta samalla myös melko kevyt.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on kepeä, keskihiilihappoinen sekä vetinen. Sen hyvin tummaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa päällystää kuohkea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Iso-Kallan Savo Dark Lager on tsekkiläistyylinen tumma lager. Sen valmistuksessa on käytetty perinteisten aineisosien lisäksi myös aromihumalointia. Sen suutuntuma voisi olla täyteläisempi ja aromi hieman runsaampi, mutta kokonaisuutena se ei ole yhtään hullumpi kauppavahvuinen tumma olut. Panimo suosittelee sitä nautittavaksi tukevampien liharuokien kera.

Arvio: 70/100

27.5.2017

Top Fuel Ex-Parrot Rye E.S.B.

Top Fuel Ex-Parrot Rye E.S.B.

Panimo: Top Fuel Beer Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Bitter/ESB
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 40
Väri: 30 EBC

Maku: Ex-Parrot Rye E.S.B. on makea, paahteinen ja hieman rukiinen olut. Sen aromia voi luonnehtia myös jonkin verran hedelmäiseksi ja pähkinäiseksi sekä hivenen yrttiseksi ja sitrusmaiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hiukan sekava ja erikoinen. Sen kokonaisuudesta ei meinaa päästä millään kiinni, mutta kyllä sitä silti uskaltaa mainostaa ainakin paahteiseksi, rukiiseksi ja sitrusmaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan muutoin voimakas hiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen pähkinänruskeaa ja sameaa runkoa koristaa erittäin tuuhea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Ex-Parrot Rye E.S.B. on mielenkiintoinen premium bitter-tyylinen olut. Siinä esiintyvä rukiinen mausteisuus sekä pähkinäisyys tekevät siitä hieman perinteisestä poikkeavan bitterin. Tarkkasilmäisimmät lukijat saattoivat huomata pullon etiketissä Monty Python- henkisiä viittauksia, joista itse ainakin heti innostuin. Oluen tuoksua lukuunottamatta olut ei ollut yhtään hullumpi ja ainakin itselleni se maistui kohtalaisen hyvin.

Arvio: 74/100

26.5.2017

Ice Beaver Red Ale

Ice Beaver Red Ale

Panimo: Ice Beaver (Sori Brewing)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Humalat: Tomahawk, Magnum, Simcoe

Maku: Ice Beaver on yllättävän katkera, melko kuiva ja hieman paahteinen olut. Sen aromille tyypillistä on myös yrttinen, sitruksinen ja havumainen humalointi sekä makean karamellinen ja hedelmäinen aromikkuus.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on aromiaan pelkistetympi ja tasapainoisempi. Sitä voikin kuivalla lähinnä sitruksiseksi, yrttiseksi sekä melko makeaksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on myös melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on hyvin punertava ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Ice Beaver Red Ale on julkaisujärjestyksessä toinen panimonsa oluista. Sen voimakas humalointi sekä paahteinen ja makea aromi tekevät siitä hyvin perinteisen amber ale-tyylisen oluen. Yritystä siinä on mukavasti, mutta kokonaisuus oli ehkä hieman liian yliampuva. Kaiken kaikkiaan 64 pistettä enempää sille on mahdotonta antaa, rohkeasta ideonnista huolimatta.

Arvio: 64/100

25.5.2017

Original Ritterguts Gose

Original Ritterguts Gose

Panimo: Brauerei Reichenbrand
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,5 °P

Maku: Ritterguts Gose on hapan, todella suolainen ja vahvasti korianterin makuinen olut. Sen aromia voi luonnehtia lisäksi jännän sitruksiseksi, hieman hedelmäiseksi sekä vehnämäiseksi. Sille tyypillistä on myös kuiva ja pitkäkestoinen jälkimaku.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan hyvin makunsa kaltainen sekä erittäin voimakas (hapan, sitruksinen, suolainen ja mausteinen).



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä jonkin verran vetinen. Oluen runko on appelsiininvärinen ja samea sekä sen vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Original Ritterguts Gose on saksalaisen Brauerei Reichenbrandin valmistama muinaistyylinen olut. Sitä valmistettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1738 ja sitä pidetään maailman vanhimpana Gose-tyylisiä oluita valmistavana brändinä. Sen aromista erityisen jännän tekevät valmistuksessa käytetyt Gose-hiiva, korianteri ja suola. Gose-tyylisten oluiden ystäville tämä on ehdoton valinta, mutta muille vähemmän tämän tyylisiä oluita juoneille, se saattaa olla hieman liian haastava/erikoinen tuttavuus.

Arvio: 73/100

24.5.2017

Malmgård Emmer IPA

Malmgård Emmer IPA

Panimo: Malmgårdin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 14 °P
Katkeroaineet: 77 EBU
Väri: 13 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maltaat: Vienna- ja karamellimaltaat
Humalat: Columbus

Maku: Emmer IPA on makea, erittäin katkera ja väkevästi humaloitu olut. Sen aromi on ennen kaikkea vehnäinen, havumainen ja trooppisen hedelmäinen, mutta samalla myös sitruksinen, keksimäinen sekä yrttisen mausteinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on vahva, tasapainoinen ja monipuolisen humaloinnin hallitsema.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen keskitäyteläistä koostumusta seuraa matalahiilihappoinen sekä öljymäinen suutuntuma. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja erittäin samea sekä sen vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Malmgård Emmer IPA on vehnällä höystetty, suodattamaton pintahiivaolut. Sen valmistusprosessiin kuuluu 4 viikon mittainen kypsytysvaihe ennen itse pullottamista. IPA-tyyliseksi olueksi se oli kohtalaisen hyvä, muttei kuitenkaan aivan erinomainen. Laadullisesti siinä ei ollut mitään vikaa ja se edustaa kunniakkasti panimonsa perinteitä ja erikoisosaamista.

Arvio: 75/100

23.5.2017

Hiisi Iku-Turso

Hiisi Iku-Turso

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

IBU-arvo: 100
Väri: 90 EBC

Tarjoilulämpötila: 12-14 °C

Maku: Iku-Turso on voimakkaasti humaloitu, runsas ja kuivan jälkimaun omaava olut. Sen paahtomaltaista, tummasuklaista ja tumma hedelmäistä aromia voi luonnehtia myös jonkin verran kahvimaiseksi, hieman lakritsiseksi sekä hivenen greippimäiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin tumma ja aromaattinen. Sitä hallitsevat paahteiset ja tummasuklaiset nyanssit sekä selkeän kahvimaiset vivahteet.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on erittäin synkkä ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Iku-Turso on Hiisi panimon 100 erän kunniaksi valmistettu ja lanseerattu juhlaolut. Sen etikettiä komistaa Kalevalasta tuttu Äijön poika, "Iku-Turso". Panimon suosittelee sitä nautittavaksi Sibeliuksen seitsemättä sinfoniaa kuunneltaessa. Sen hyvin rikas ja monipuolinen aromi tekevät siitä erittäin onnistuneen ja nautinnollisen oluen. Omaan makuuni se soveltui melko hyvin ja siksi uskallan suositella sitä paahteisista ja tummista oluista pitäville oluenystäville.

"Jyhkeä ja voimaisa // Kuohujansa kirvoittelee // Maata vääntää, kääntelee // Nurjaa puolta näyttelee"

Arvio: 83/100

22.5.2017

Iso-Kallan Salmiakki Porter

Iso-Kallan Salmiakki Porter

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,7 %

Kantavierre: 17,3 °P
Katkeroaineet: 27,1 EBU
Väri: 200 EBC

Maltaat: Pale Ale, Münich, Crystal, Chocolate, Black Malts
Humalat: Magnum, East Kent Goldings

Maku: Salmiakki Porter on paahtomaltainen, salmiakkinen ja makean siirappinen olut. Siinä maistuu myös tummasuklainen ja mausteinen aromikkuus sekä kuiva ja keskikatkera jälkimaku.


Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman lääkemäinen ja melko erikoinen. Siitä löytyy makeutta ja paahteisuutta sekä tietysti hyvin jännää salmiakkimaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen pikimustaa ja todella sameaa runkoa koristaa kuohkea ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Salmiakki Porter on Iso-Kallan valmistama käsityöläisolut. Sen valmistuksessa on käytetty 5 eri mallasta, 2 eri humalaa sekä salmiakkiuutetta. Lähtökohtaisesti olut oli todella mielenkiintoinen. Odotin sitä jopa eniten viime vuoden käsityöläisoluista, mutta se osoittautui valitettavasti niistä kuitenkin huonoimmaksi. Sen makumaailma oli ainakin itselleni aivan liian erikoinen ja siitä syystä joudun antamaan sille vain keskiverto pisteet.

Arvio: 58/100

21.5.2017

Straffe Hendrik Quadrupel 11°

Straffe Hendrik Quadrupel 11°

Panimo: Huisbrouwerij De Halve Maan
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abt/Quadrupel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Kantavierre: 22 °P
Katkeroaineet: 35 EBU
Väri: 100 EBC

Tarjoilulämpötila: 8 °C

Maku: Straffe Hendrik Quadrupel on runsas ja täyteläinen olut. Sen paahteista, tumma hedelmäistä ja makean siirappista aromia voi kuvailla myös melko mausteiseksi ja pähkinäiseksi.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan makea, mausteinen ja hiivamainen sekä siinä esiintyy myös tumma hedelmäistä aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Sen runko on lähes yönmusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Straffe Hendrik Quadrupel 11° on Huisbrouwerij De Halve Maan valmistama olut. Kyseinen panimo sijaitsee Bruggen kaupungissa Belgiassa ja on tunnettu Brugse Zot ja Straffe Hendrik- nimisistä oluistaan. Nyt esittelyssä oleva Quadrupel 11° tuli myyntiin vuonna 2010. Pintahiivakäymisen lisäksi se jälkikäy myös pullossa. Sen makumaailma on valtavan monipuolinen ja juotavuus erinomainen. Itse pidin siitä suuresti ja se oli mielestäni yksiä parhaita quadrupel-tyylilajin oluita, joita olen koskaan juonut.

Arvio: 90/100

20.5.2017

Lammin Sahti Ruisrääkkä

Lammin Sahti Ruisrääkkä

Panimo: Lammin Sahti
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 22,1 °P
Katkeroaineet: 15,4 EBU
Väri: 141 EBC

Maku: Ruisrääkkä on paahteinen, rukiinen ja miedosti humaloitu olut. Sen aromissa esiintyy myös tumma hedelmäistä ja makean toffeista aromikkuutta sekä kukkamaista ja mausteista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin ryhdikäs ja runsas. Sitä hallitsee rukiinen ja paahteinen aromi sekä makean toffeiset nyanssit.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes musta ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Ruisrääkkä on legendaarisen Lammin Sahdin valmistama käsityöläisolut. Sen etikettiä koristaa panimolle tyypillisesti jonkin lintu ja tällä kertaa siihen oli valittu ruisrääkkä. Se on hyvin valmistettu, hyvän suutuntuma omaava ja erittäin maukas ruisolut. Se edustaa kunniakkaasti panimonsa korkeaa laatua ja on ehdottomasti maistamisen arvoinen luomus.

Arvio: 82/100

19.5.2017

Stadin Panimo Wilhelm I Imperial Black Pils

Stadin Panimo Wilhelm I

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 15,7 °P
IBU-arvo: 65,8
Väri: 84 EBC

Maltaat: Pilsner, Vienna, Münich, Crystal, Chocolate

Maku: Wilhelm I oluen voimakas humalointi (yrttisen mausteinen, sitruksinen ja ruohomainen) tukee hyvin sen muutoin paahtomaltaista, hieman lakritsista ja kaakaoista kokonaisuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan kahvimaisempi ja marjaisempi, mutta muilta lähestulkoon sama.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on lähes musta ja melko synkkä sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stadin Panimon Wilhelm I on yksiä viime vuonna Alkossa myydyistä käsityöläisoluista. Se on pastöroimaton ja suodattamaton pohjahiivaolut, joka on valmistettu käsinmäskäystä ja kuivahumalointia (saksalaiset aromihumalat) hyödyntäen. Pullon etikettiä koristaa Preussin entisen kuninkaan sekä Saksan ensimmäisen keisarin Wilhelm Friedrich Ludwigin kuva. Olut oli lähtökohtaisesti todella mielenkiintoinen, mutta se ei aivan vastannut niitä odotuksia, joita olin sille asettanut. Sen suurimpana ongelma pidin sen hieman liian sekavaa ja outoa makumaailmaa, josta en millään päässyt kiinni. Se ei ole missään nimessä panimonsa parhaita oluita vaan korkeintaan keskiverto sellainen.

Arvio: 60/100

18.5.2017

Laitilan Lakritsi Portteri

Laitilan Lakritsi Portteri

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Kantavierre: 15,6 °P
Katkeroaineet: 18,9 EBU
Väri: 240 EBC

Maltaat: Pale Ale, Dark Ale, Caramel 300, Chocolate
Humalat: Northern Brewer

Maku: Lakritsi Portteri on makea, paahteinen ja keskikatkera olut. Sen aromi on ennen kaikkea tuoreen lakritsinen ja hieman mausteinen, mutta myös jonkin verran suklainen ja hedelmäinen.

Tuoksu: Sen tuoksua hallitsee on todella makea ja lakritsinen aromikkuus sekä mieto paahteisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen hyvin tummaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa koristaa kermainen ja sopivan tuuhea vaahtokukka.

Loppukommentit: Laitilan Lakritsi Portteri on Alkon valikoimissakin esiintynyt käsityöläisolut. Sen valmistuksessa on käytetty muun muassa useampaa eri mallasta, Northern Brewer-humalaa sekä Kouvolan lakritsia (lakritsiuuteen muodossa). Olut on aidosti lakritsin makuinen, eikä millään asteella keinotekoinen. Sen hyvin vahva ja poikkeuksellinen maku vaatii varmasti alkuun totuttelua, mutta se paranee ajan myötä. Se sopii erityisen hyvin jälkiruokien kanssa nautittavaksi tai silloin tällöin eksotiikkaa hakevan oluenystävän makeannälkään. Hauska tapaus kaikin puolin.

Arvio: 77/100

17.5.2017

Stallhagen Beebock

Stallhagen Beebock

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Dunkler Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 17,2 °P
Katkeroaineet: 16,2 EBU
Väri: 75 EBC

Maku: Beebock on erittäin makea (hunajamaltainen), miedosti humaloitu ja tasapainoinen olut. Sen aromi on myös tuoreen hedelmäinen, sopivasti mausteinen sekä miellyttävän leipämäinen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut todella makea ja hivenen sitruksinen sekä jonkin verran paahteinen ja hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Oluen mustanruskeaa ja sameaa runkoa päällystää vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Beebock on Stallhagenin valmistama käsityöläisolut. Sen makean hunajainen ja hieman paahteinen aromi sopii sille erittäin hyvin. Se edustaa kaikin puolin mainiosti omaa tyylilajiaan ja onkin varsin onnistunut tapaus. Uskon sen sopivan parhaiten liharuokien seuraksi tai esimerkiksi talvi-iltojen lämmikkeeksi. Hyvä olut joka asteella, suosittelen.

Arvio: 78/100

16.5.2017

Bad Brewer California Common

Bad Brewer California Common

Panimo: Bad Brewer
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: California Common
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,6 °P
IBU-arvo: 24
Väri: 16 EBC

Tarjoilulämpötila: 6-8 °C

Maku: Bad Brewer California Common on makea, maltainen ja miedosti katkera olut. Sen sitruksisen hedelmäinen ja yrttisen mausteinen aromi on myös melko kuiva ja kukkamainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta jollain asteella miedompi ja raikkaampi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä suun pintoja peittävä. Sen runko on hyvin kirkas ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Bad Brewer California Common on olut, joka valmistetaan pohjahiivaoluen hiivalla, mutta pintahiivaoluen korkeammissa käymislämpötiloissa. Makumaailmaltaan se ei ole kovin erikoinen, mutta sen kevyt koostumus ja raikas kokonaisuus tekevät siitä helposti juotavan oluen. Itse en pitänyt siitä hirvittävästi, mutta uskon sille löytyvän menekkiä kauppavahvuisten oluiden joukossa.

Arvio: 59/100

15.5.2017

Hopping Brewsters Finnjävel

Hopping Brewsters Finnjävel

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut (Gruit Pale Ale)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Maku: Finnjävel on kuivalla ja jykevällä jälkimaulla varustettu olut. Sen aromi on ennen kaikkea sitruunainen, limemäinen ja lakritsinen, mutta myös runsaan mausteinen ja puolukkainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makuaan hieman raikkaampi ja eloisampi. Sen aromista mieleen tulevat raastetut sitruunan kuoret sekä tuore lakritsi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen hyvin sameaa ja lähes kuparinväristä runkoa päällystää vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Finnjävel on muinaisen reseptin mukaan valmistettu olut. Se on tehty yhteistyössä sommelier Samuil Angelovin ja Finnjävel-ravintolan kanssa. Panimo luonnehtii sitä kunnianosoitukseksi sekä suomalaisille perinteille ja ruokakulttuurille että käsityölle ja muotoilulle. Sen todella jännä ja erikoinen aromi tulevat varmasti jakamaan mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Omaan makuuni se oli kuitenkin hieman liian eksoottinen, mutta ehkä se on vain totuttelun puutetta. (Erä #02)

Arvio: 70/100

14.5.2017

Hopping Brewsters Resistance

Hopping Brewsters Resistance

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

IBU-arvo: 20

Humalat: Magnum, Celeia

Maku: Resistance on hivenen hapan, miedosti katkera ja hieman alkoholin makuinen olut. Muutoin sen aromia voi luonnehtia makean maltaiseksi ja hedelmäiseksi sekä jonkin verran mausteiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, mausteinen ja hedelmäinen. Siinä on havaittavissa myös viljaista aromikkuutta, muttei lainkaan makunsa kaltaista alkoholimaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Resistance tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon lageroluiden ystäville. Se omaa jännän ja poikkeava suutuntuman sekä aromin. Sen maku kehittyy asteittain suussa ja muuttuu kovasti kohti loppuaan. En pitänyt siitä aivan yhtä paljon kuin aiemmista Hopping Brewstersin oluista, mutta se oli silti ehdottomasti hyvin valmistettu ja poikkeuksellinen olut.

Arvio: 73/100

13.5.2017

Hopping Brewsters Red Tails

Hopping Brewsters Red Tails

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

IBU-arvo: 65

Humalat: Magnum, Cascade, Glacier

Maku: Red Tails on kuiva, keskikatkera ja sopivasti paahteinen olut. Sen aromi on myös miellyttävän makea (toffeinen), jännästi sitruksinen ja hedelmäinen sekä pehmeästi suklainen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on ennen kaikkea suklainen ja mokkamainen, mutta myös makeasti toffeinen ja fariinisokerinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Red Tails on tyylikästä etikettiään myöten erittäin onnistunut olut. Sen aromi on niin erikoinen ja mielenkiintoinen, että kestää hetken ennen kuin saa juonen päästä kiinni. Se ei ole niin makea kuin sweet stoutit eikä niin paahteinen vahvat portterit. Kun soppaan sekoitetaan vielä iso läjä raikkaita sitruksen elementtejä niin on kokeneempikin juoja ihmeissään, että mitä tässä oikein tuli nautittua. Itselleni se maistui sitä paremmin, mitä pidemmälle oluttani pääsin. Se on yksiä parhaita viime aikoina juomiani suomalaispanimoiden oluita ja kansainvälisestikin äärimmäisen hyvä sellainen. (Erä #147)

Arvio: 85/100

12.5.2017

Hopping Brewsters Amelia

Hopping Brewsters Amelia

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,7 %

IBU-arvo: 40

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maltaat: Pale, Crystal, Melanoid
Humalat: Mandarina Bavaria, Cascade, Citra

Maku: Amelia on pehmeä, maukas ja miellyttävästi humaloitu olut. Sen aromi on makean toffeinen, keksimäisen maltainen ja raikkaan sitruksinen, mutta myös vahvasti havumainen ja kukkainen. Sen kokonaisuus täydentyy vielä katkeralla ja karvaalla jälkimaulla.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan miedompi ja pelkistetympi. Se tuo esiin lähinnä makeaa ja kukkamaista aromikkuutta sekä runsasta hedelmäisyyttä.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Amelia Amber Ale on kunnianosoitus yhdysvaltalaiselle ilmailualan uranuurtajalle Amelia Earhartille. Ja sitä se myös on. Se on ehdottomasti yksiä parhaita amber ale-tyylisiä oluita, joita olen koskaan juonut. Sen kokonaisuus on toimiva ja makumaailma erittäin runsas ja monipuolinen. Se ei ole millään asteella liian makea tai liiaksi humaloitu ja siitä löytyy mukavasti myös sellaisia elementtejä, joihin ei usein amber ale-tyylisissä oluissa törmää. Erittäin onnistunut olut, suosittelen. (Erä #162)

Arvio: 83/100

11.5.2017

Hopping Brewsters Thora Gruit Ale

Hopping Brewsters Thora Gruit Ale

Panimo: Hopping Brewsters
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Perinteinen ale (Gruit Ale)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Thora on pirteä, hieman hapan ja jonkin verran kirpeä olut. Sen valtavan marjaisaa (varsinkin mustaherukkaista, punaherukkaista ja puolukkaista) ja hieman vehnämäistä makua voi kuvailla myös hivenen mausteiseksi ja hiivamaiseksi. Lisäksi sen jälkimaku on kuiva ja kohtalaisen pitkäkestoinen.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan hapan, mutta raikas. Sen aromi on ennen kaikkea marjaisten sävyjen värittämä, mutta myös jonkin verran mausteinen.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on matalahiilihappoinen ja hieman öljymäinen sekä koostumus keskitäyteläinen. Rungoltaan olut on hyvin punertava ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thora on vanhoja viikinkiperinteitä kunnioittaen valmistettu olut. Se on kunnianosoitus Thora-nimiselle taistelijalle, jonka hiukset olivat yhtä punaiset kuin itse olut. Siinä ei ole käytetty lainkaan humalaa, mutta sitäkin enemmän muita ainesosia kuten puolukkaa, karpaloa, mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, karviaisia, raparperia, mustaherukkaa ja punaherukkaa. Se on kaikin puolin oivallinen gruit ale, josta ei makua tai asennetta puutu. Mielestäni sen sopivan happama ja marjaisa koostumus sopi sille täydellisesti ja sitä voinkin suositella lämpimästi varsinkin perinteisemmistä marjaoluista pitäville oluenystäville. (Erä #163).

"As a little girl, Thora was mocked for her red hair. Paying this no heed, she tied up her hair and joined Helgi Eiyólfrson's clan, becoming a brilliant fighter and a revered shieldmaiden. One day, the clan's village was attacked, and a fierce battle ensued. Chieftain Helgi would have been killed by a thrown spear, if not for Thora placing herself, and her shield, in the deadly spear's path. Helgi was so grateful, he offered the redheaded warrioress a place at his side, as the second in command of his longship".

Arvio: 81/100

10.5.2017

Panimovierailu: Hopping Brewsters

(Blogisti itse & Kimmo Kyllönen)

Heräsin kylmään ja koleaan kevätaamuun intoa täynnä, sillä vihdoin pääsisin vierailulle Akaalla sijaitsevaan Hopping Brewstersin käsityöläispanimoon. Sain heiltä kutsun muutamia viikkoja aiemmin ja nyt oli aika lunastaa tuo lupaus. Reissasimme panimolle ystäväni Laurin ja panimon myyntiedustajan Rikun kanssa. Siellä meitä vastassa oli panimon perustaja ja pääkeittäjä Kimmo Kyllönen. Vierailun aikana tuli opittua paljon panimon toiminnasta, ideologiasta ja tulevaisuuden suutauksista.


Hopping Brewsters on vuonna 2014 perustettu käsityöläispanimo. Se työllistää noin kymmenkunta ihmistä ja valmistaa olutta suurin piirtein 25 000 litraa kuukaudessa. Valikoimien suuruus vaihtelee hieman sesonkien ja kysynnän mukaisesti, mutta portfoliosta löytyy runsaat parikymmentä erilaista olutta. Itse panimon nimi "Hopping Brewsters" johtaa juurensa sekä ilmailuhistoriaan että innovatiiviseen ja kokeilunhaluiseen tapaan tehdä uusia oluita. Panimon logoa koristaa Brewster Buffalo-taistelulentokone, jota suomalaiset käyttivät menestyksekkäästi talvi- ja jatkosodassa.


Panimon ideologia on hyvin suoraviivainen ja mielenkiintoinen. Se haluaa valmistaa erilaisia ja rohkeita oluita, jotka pysyvät vankasti peruslinjan ulkopuolella. Heidän mukaansa oluen pitää herättää tunteita ja kannustaa juojaansa kokeilemaan ja oppimaan uutta. Tätä väitettä tukee erinomaisesti muun muassa panimon suuri kiinnostus gruitteja eli muinaisoluita kohtaan. Heille on myös tärkeää, että hyviä oluita juotaisiin hyvän ruuan kanssa ja itse olutkulttuuri muuttuisi täysin humalahakuisesta toiminnasta nautiskelun suuntaan. 


Hopping Brewsters valmistaa oluitaan amerikkalaisen käsityöläisperinteen mukaisesti. Kaikessa toiminnassa näkyy vahva jenkkiaksentti ja vanhojen perinteiden kunnioittaminen. Monissa heidän oluissaan pääosaa näytettelevät jenkki humalat ja hiivat sekä tietysti puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet. Oluita valmistetaan vain pulloihin ja ne on tarkoitus juoda ennen kaikkea niiden tyylilajeille sopivista laseista. Heille on myös tärkeää kehittää oluita, joissa niiden makumaailma avautuu juojalleen niin sanotusti yksi kerros kerrallaan. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää panimon Black Tide olutta, jossa hyvin paahteinen ja tumma aromikkuus sekoittuu mielenkiintoisesti greippisen sitruksiseen ja havumaiseen IPA-runkoon.

Seuraavien viiden päivän aikana tulen esittelemään panimon viisi itselleni vielä uutta ja tuntematonta olutta. Niiden joukossa ovat muun muassa panimonsa kaksi uusinta ja pian myyntiin tulevaa uutuusolutta "Thora" ja "Finnjävel". 

Erityiskiitokset vierailusta haluan esittää Rikulle ja Kimmolle, mutta myös muulle Hopping Brewstersin väelle.

http://hoppingbrewsters.fi/

9.5.2017

Alahovin Vanhan Tornin Tumma Olut

Alahovin Vanhan Tornin Tumma Olut

Panimo: Alahovin Viinitila
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Brown Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Vanhan Tornin Tumma Olut on kuiva, hieman katkera ja paahtomaltainen olut. Sen aromi on lisäksi makean karamellinen ja suklainen sekä viljainen ja pähkinäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu imitoi pitkälti makuaan ollen kuitenkin sitä marjamaisempi ja hiivaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on kevyt, voimakas hiilihappoinen sekä vetinen. Sen runko on hyvin tumma ja synkkä sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin tuuhea ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Alahovin Viinitilan valmistama tumma olut oli mielenkiintoisista lähtöasetelmistaan huolimatta melkoinen pettymys. Ensinnäkin sen koostumus oli aivan liian kevyt ja vetinen ja toiseksi sen makumaailma jotenkin sekava ja epämääräinen. Se jäi kauaksi taakse eilen esittelyssä olleesta vaaleasta versiostaan eikä se muutoinkaan aiheuttanut juojassaan juuri minkäänlaisia riemunkiljahduksia.

Arvio: 55/100

8.5.2017

Alahovin Vanhan Tornin Vaalea Olut

Alahovin Vanhan Tornin Vaalea Olut

Panimo: Alahovin Viinitila
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Vanhan Tornin Vaalea Olut on maultaan hivenen hapan, makean maltainen ja miedosti katkera. Siinä maistuu lisäksi hedelmäinen ja marjamainen aromikkuus sekä sitruksinen ja ruohoinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan hiivaisempi, mutta muilta osin hatarampi ja tunkkaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on kevyt, matalahiilihappoinen sekä vetinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Vanhan Tornin Vaalean Oluen on valmistanut kuopiolainen Alahovin viinitila. Sen valikoimista löytyy viinien ja siiderien lisäksi myös seitsemän erilaista olutta. Nyt arvostelussa oleva Vanhan Tornin Vaalea Olut on varmasti niistä tunnetuimpia. Se on saanut melko paljon kritiikkiä ja huonoja arvosteluja osakseen erilaisissa olutpalveluissa, mutta tohdin nyt olla hieman erimieltä. Mestarilliseksi olueksi sitä on mahdotonta mainostaa, mutta ei sitä miksikään järisyttävän huonoksikaan voi haukkua. Itse pidän sitä keskivertona kauppaoluena, joka ansaitsee varmasti paikkaansa monien muiden vastaavien tuotteiden joukossa.

Arvio: 70/100

7.5.2017

Laitilan Kukko IPA

Laitilan Kukko IPA

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,3 °P
Katkeroaineet: 65 EBU
Väri: 19 EBC

Maltaat: Pale Ale, Vienna, Melanoid, Cara Plus 10, Caramel 150

Humalat: Columbus, Centennial, Amarillo

Maku: Kukko IPA:ssa maistuu sitruksinen, kukkainen ja mausteinen humalointi sekä makean maltainen ja karamellinen aromikkuus. Olut on lisäksi miedosti hedelmäinen ja jälkimaultaan jonkin verran kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen aromi on pääasiassa hieman makea, viljainen ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen keskitäyteläinen koostumus omaa myös keskihiilihappoisen ja hieman vetisen suutuntuman. Oluen meripihkanväristä ja kirkasta runkoa päällystää tuuhea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Kukko IPA on amerikkalaisilla humalalajikkeilla ja kuivahumaloinnilla valmistettu gluteeniton täysmallasolut. Kaikesta sen hienoudestaan huolimatta se jää harmittavan kauaksi maailmanluokan IPA-tyylistä oluista. Jostain syystä se ei vain sopinut omaan makuuni ja siksi joudun antamaan sille vain 65 pistettä.

Arvio: 65/100

6.5.2017

Dragon Stout (Jamaika)

Dragon Stout (Jamaika)

Panimo: Desnoes and Geddes (Diageo PLC)
Alkuperämaa: Jamaika

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Maku: Dragon Stout on makea (siirappinen ja karamellinen), paahtomaltainen ja hieman suklainen olut. Sen aromi on lisäksi jonkin verran hedelmäinen ja kahvimainen sekä miedosti katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on ennen kaikkea makea ja paahteinen, mutta myös jokseenkin suklainen ja kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka sopivan tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Desnoes and Geddes on vuonna 1918 perustettu panimo. Se valmistaa oluiden lisäksi myös erilaisia virvoitusjuomia. Se tunnetaan Red Stripe oluestaan sekä Dragon Stoutista, joka saapui myyntiin jo vuonna 1920. Dragon Stout oli yksiä niitä vanhoja ja tunnettuja olutklassikoista, joita joiduin etsimään hyvin pitkään. Olin tutustunut siihen olutkirjallisuus kautta ja siitä muodostui vuosien mittaan eräänlainen pakkomielle. Se ei kuitenkaan valitettavasti vastannut niitä suuria kuvitelmia, joita sille on rakentanut, mutta se oli ehdottomasti pitkän etsinnän arvoinen.

Arvio: 64/100

5.5.2017

Cerveza Barena (Honduras)

Cerveza Barena (Honduras)

Panimo: Cerveceria Hondureña (SABMiller)
Alkuperämaa: Honduras

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Cerveza Barena on makea, miedosti katkera ja tasapaksu olut. Sen aromi on ennen kaikkea sitruksinen, maissinen ja ruohomainen, mutta myös jonkin verran viljainen ja hedelmäinen.

Tuoksu: Oluella on melko mitäänsanomaton aromi, joka on pääasiassa hieman makea, maissinen ja ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on erittäin kevyt ja suutuntuma muilta osin matalahiilihappoinen sekä kovin vetinen. Rungoltaan olut on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä sen vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Cerveza Barena oli panimonsa oluista selkeästi huonoin. Se oli kauppavahvuiseksi olueksi yllättävän mieto ja vaikutti jollain asteella jopa keskeneräiseltä. Itse en pitänyt siitä suuremmin ja jäin pohtimaan, mikä motivi panimolla on valmistaa tällaista olutta.

Arvio: 52/100

4.5.2017

Cerveza SalvaVida (Honduras)

Cerveza SalvaVida (Honduras)

Panimo: Cerveceria Hondureña (SABMiller)
Alkuperämaa: Honduras

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: SalvaVida on makean maltainen, hieman ruohomainen ja hennosti yrttinen olut. Siinä maistuu lisäksi leipämäisen viljainen ja kevyesti hedelmäinen aromikkuus sekä miedosti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan maissisempi ja jonkin verran makeampi. Aromiltaan se on myös varsin viljainen ja hedelmäinen sekä aika kevyehkö.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kirkas ja kullankeltainen sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Cerveza SalvaVidan valmistus aloitettiin jo vuonna 1916 ja sitä voi hyvillä mielin kutsua maansa kansallisolueksi. Sillä on pitkät perinteet ja se tunnetaan hyvin varsinkin Väli-Amerikan maissa. Se oli eilen arvostelussa ollutta Port Royal Exportia hieman huonompi olut lähinnä sen väljemmän ja pelkistetymmän arominsa ansiosta. Suurta vaikutusta se ei minuun tehnyt, mutta oli kuitenkin tervetullut tuttavuus olutkokoelmaani.

Arvio: 58/100

3.5.2017

Port Royal Export (Honduras)

Port Royal Export (Honduras)

Panimo: Cerveceria Hondureña (SABMiller)
Alkuperämaa: Honduras

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Maku: Port Royal Exportissa maistuu maltainen ja viljamainen aromikkuus sekä hieman sitruksinen ja hedelmäinen vivahteikkuus. Sen aromi on lisäksi ruohomainen, melko makea sekä keskikatkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu poikkeaa hieman maustaan ollen muun muassa tunkkaisempi, vähemmän raikas ja selkeästi maissisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kirkas ja kullankeltainen sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Port Royal Export on Cerveceria Hondureñan valmistama olut. Se on yksi panimonsa neljästä päätuotteesta ja ehdottomasti paras niistä. Se on kaikin puolin mukiinmenevä perusolut, joka ajaa asiansa. Se sopii erittäin hyvin janonsammuttajaksi tai pieneen janoon varsinkin eksoottisissa ja lämpimissä maissa, missä sitä myös valmistetaan. Olen iloinen, että pääsin tutustumaan siihen, sillä kaikki harvinaiset ja eksoottiset oluet kiinnostavat minua.

Arvio: 61/100

2.5.2017

Stallhagen Cérémonie Jubilee Beer

Stallhagen Cérémonie Jubilee Beer

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Fruit Beer
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Katkeroaineet: 15 EBU
Väri: 6 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maltaat: Pilsner
Humalat: Jalohumala

Maku: Cérémonie on makea, raikas ja miedosti katkera olut. Sen maku on ennen kaikkea kukkamainen, marjainen ja hedelmäinen, mutta myös hieman maltainen ja makean karamellinen.


Tuoksu: Oluen tuoksu on tuore, kevyt ja pehmeä sekä kaikin puolin makuaan vastaava.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Cérémonie Jubilee Beer on shampanjahiivalla valmistettu olut. Se on osa Stallhagen reliikkioluiden uusintotuotantoa ja sitä on saatavilla sekä 4,7 % että 6,0 % versioina. Se on eräänlainen innovatiivinen hybridiolut, jossa yhdistyvät kahden tyylilajin ominaispiirteet. Sen hienosta tarinasta huolimatta se ei täysin vakuuttanut minua ja siitä syystä annan sille vain keskiverrot pisteet.

Arvio: 65/100

1.5.2017

Sori Brewing Akateeminen Vartti

Sori Brewing Akateeminen Vartti

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Maku: Akateeminen Vartti on hieman makea, greippisen sitruksinen ja havumainen olut. Sen aromi on lisäksi trooppisen hedelmäinen ja viljamaisen maltainen sekä samalla jopa keksimäinen ja kevyesti katkera.

Tuoksu: Sen tuoksu on melko kevyt ja raikas, mutta myös miedosti makea. Maustaan se poikkeaa lähinnä ruohomaisten sävyjensä ansiosta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Akateeminen Vartti on Sori Brewingin valmistama vappuolut. Se ilmestyi myyntiin viime vuonna juuri ennen Vappua ja sitä myyntiin vielä joitakin kuukausia juhlan päättymisen jälkeen. Oman olueni löysin Lielahden Citymarketista ja se oli erää "047". Se sopii mainiosti vappujuomaksi ja tarjoaa juojalleen varmasti virkistävän kokemuksen. Se ei ollut aivan parhaita Sori Brewingin oluita, mutta ehdottomasti juhlan arvoinen kokemus.

Hauskaa Vappua kaikille!

"PYSÄHDY HETKEKSI. Opiskelijat neljästä kaupungista päättivät panna jotakin erikoista. Pullotimme aikaa: Kesäisen greippiin vivahtavan hetken, joka soveltuu kaikkien, niin entisten kuin nykyistenkin tieteenharjoittajien nautittavaksi. Käsissäsi on "Akateeminen vartti", jonka äärellä voit muistella vanhoja kokemuksia ja luoda uusia elämyksiä. Tervetuloa matkalle kohti fiksumpaa olutkulttuuria!".

Arvio: 70/100