29.3.2019

Stallhagen Vienna Lager

Stallhagen Vienna Lager

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Amber Lager/Vienna
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Stallhagen Vienna Lagerin mieto maku koostui makean maltaisista, leipämäisistä, viljaisista, ruohoimaisista sekä hedelmäisistä nyansseista.

Tuoksu: Tuoksultansa olut oli makea, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä vetinen. Sen karamellinväristä runkoa somisti tiivis ja samettinen vaahtokukka.




Loppukommentit: Stallhagen Vienna Lager ei vastannut niitä odotuksia, joita sille olin asettanut. Se oli jollain tavalla mielikuvitukseton ja tylsän oloinen olut, jolla ei ollut paljoa annettavaa. Tähän väitteeseen vedoten olen päätynyt loppuarvosanaan, joka näkyy alla.

Arvio: 58/100

28.3.2019

Leon Beer (Kypros)

Leon Beer

Panimo: Photos Photiades Breweries
Alkuperämaa: Kypros

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Leon Beer on hyvin perinteisen makuinen makro-olut. Maun puolesta tämä tarkoittaa, että siinä maistuvat makea maltaisuus, viljaisuus, ruohomaisuus, mieto hedelmäisyys sekä hento sitruksisuus. Sen jälkimaku on vain hieman katkera ja varsin lyhytkestoinen.

Tuoksu: Oluen jonkin verran teollisen oloinen aromi on makea, viljainen ja ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on kevyt, keskihiilihappoinen ja kovin vetinen. Sen viljanväristä ja melko kirkasta runkoa koristaa runsas ja pitsimäinen vaahtokukka.


Loppukommentit: Leon on todennäköisesti edelleen Kyproksen kolmanneksi myydyin olutmerkki heti Carlsbergin ja KEO:n jälkeen. Sen tuotanto käynnistettiin uudestaan vuonna 2003, lähes 40 vuoden tauon jälkeen. Tämän perinteikkään kyproslaisoluen valmistuksessa on käytetty mm. saksalaista humalaa sekä Lager ja Dark Roasted -maltaita.

Arvio: 50/100

27.3.2019

Boris Brew Vikingathor

Boris Brew Vikingathor

Panimo: Microcervecera SanFrutos
Alkuperämaa: Espanja

Tyyli: Dunkler Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

IBU-arvo: 40

Maku: Tyypillistä Vikingathorin voimakkaalle maulle ovat paahtomaltaisuus, ruisleipämäisyys, makea karamellisuus, kuivahedelmäisyys, greippisyys sekä havumaisuus.

Tuoksu: Aromiltansa olut on makuaan alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen mahonginvärinen ja samea runko muodostaa päällensä tiiviin ja samettisen vaahtokukan.


Loppukommentit: Boris Brew Vikingathor on arvostettu oman tyylilajinsa osalta Ratebeer TOP 50 -listalle. Oluen juotuani tämä asia herätti minussa kuitenkin suurta ihmetystä. Henkilökohtaisesti en tästä oluesta valtavan paljoa pitänyt, mutta ehkäpä siinä oli jotain, mikä jäi minulta huomaamatta.

Arvio: 62/100

26.3.2019

Lefebvre Floreffe Dubbel

Lefebvre Floreffe Dubbel

Panimo: Brasserie Lefebvre
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Maku: Floreffe Dubbel on paahtomaltaisen ja mausteisen (anismaisen) makunsa lisäksi suklainen, kahvimainen, lakritsinen, tummahedelmäinen ja makean karamellinen olut.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti myös oluen tuoksu on makea, paahteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin keskitäyteläisenä, matalahiilihappoisena ja öljymäisenä. Sen runko oli pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka varsin kevyt ja pitsimäinen.



Loppukommentit: Floreffe Dubbel ei onnistunut vakuuttamaan minua. Sen jopa liiankin mausteinen maku ei mielestäni sopinut sen kokonaisuuteen käytännössä millään lailla. Omaksi harmikseni joudun antamaan tälle belgioluelle keskitasoa hieman matalammat pisteet, sen lähtökohtaisesti potentiaalisesta olemuksesta huolimatta.

Arvio: 67/100

25.3.2019

Witkap-Pater Dubbel

Witkap-Pater Dubbel

Panimo: Brouwerij Slaghmuylder
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Witkap-Pater Dubbelin hieman alkoholimaisessa maussa on havaittavissa paahtomaltaisia, tummahedelmäisiä, makean karamellisia, hiivamaisia, mausteisia sekä kandisokerimaisia piirteitä/nyansseja. Tyypillistä tälle dubbelille on myös kuiva ja pitkäkestoinen jälkimaku.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on makea, paahteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Runko oli mahonginruskea ja erittäin samea sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.


Loppukommentit: Brouwerij Slaghmuylder on vuonna 1860 perustettu belgialaispanimo, jonka tuotanto keskittyy perinteikkäisten belgityylisten oluiden valmistukseen. Witkap-Pater Dubbel on yksi sen neljästä päätuotteesta. Muita kolmea en ole mielestäni koskaan juonut, mutta tämän oluen jälkeen tilanne täytyy mitä pikimmiten korjata. Kyseessä oli siis melko hyvä olut, jonka uskon soveltuvan varsin hyvin ainakin niille oluenystäville, jotka pitävät belgityylisistä oluista.

Arvio: 76/100

22.3.2019

La Débauche Cognac Barrel (XO Barrel)

La Débauche Cognac Barrel (XO)

Panimo: Brasserie La Débauche
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maku: La Débauche Cognac Barrel on vahva ja täyteläinen olut, jonka makua hallitsevat kuivahedelmäiset, tammiset, konjakkimaiset, vaniljaiset, marjamaiset sekä maltaiset vivahteet.

Tuoksu: Edellä mainitut piirteet toistuvat selkeästi myös oluen kiehtovassa aromissa.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena sekä öljymäisenä. Rungoltaan olut oli tummanpunainen ja samea ja sen vaahtokukka tiivis ja samettinen.


Loppukommentit: La Débauche Cognac Barrel (XO) osoittautui yhdeksi parhaista ranskalaisoluista, joita olen koskaan juonut. Se oli lisäksi erinomainen barley wine, niin makunsa kuin muidenkin ominaisuuksiensa puolesta. Senpä vuoksi tätä olutta ei kannata ohittaa, jos se eteenne jossain tallustelee...

Arvio: 86/100

21.3.2019

Samuel Adams Cream Stout

Samuel Adams Cream Stout

Panimo: Boston Beer Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

IBU-arvo: 28

Maltaat: Samuel Adams Two-Row Pale Malt Blend, Malted Wheat, Roasted Unmalted Barley, Chocolate, Caramel
Humalat: English Fuggles, East Kent Goldings

Maku: Samuel Adams Cream Stout on ehkä hieman tupakkamaisen makunsa lisäksi paahtomaltainen, makean karamellinen, kahvimainen, suklainen ja mausteinen olut.

Tuoksu: Oluen tuoksua kuvastavat parhaiten termit paahteinen, suklainen ja kahvimainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Samuel Adams Cream Stout on yksiä Boston Beer Companyn vanhimmista ja tunnetuimmista oluista. Tämä Yhdysvaltain toiseksi suurin craft beer oluita valmistava panimo (2018) on luokitellut tämän oluen Brewmasters Collection -tuotekaterogiaansa kuuluvaksi tuotteeksi. Se vastasi melko hyvin niitä odotuksia, joita minulla sitä kohtaan oli, joten senpä vuoksi annan sille mielestäni hyvät 78 pistettä sadasta.

Arvio: 78/100

20.3.2019

Tempest Brewing Unforgiven Red Rye

Unforgiven Red Rye

Panimo: Tempest Brewing
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

IBU-arvo: 25

Maltaat: Rye, Beech Smoked Barley, Wheat
Humalat: Western

Maku: Unforgiven Red Ryen savumaltaisessa ja rukiisessa maussa on merkkejä myös mausteisista, karamellimaisista sekä hedelmäisistä vivahteista.

Tuoksu: Makeat, savumaiset ja maltaiset piirteet kuvastavat parhaiten oluen tyylipuhdasta aromia.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen punertavanruskea ja sameahko runko muodostaa päälleen vaalean ja pitsimäisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Unforgiven Red Rye on tyylikäs ja hyvin valmistettu savuolut. Oluessa käytetty mallas on savustettu paikallisella Teviot Riverin savustamolla. Hyvän tarinan ja hienon nimensä lisäksi olut ansaitsee ehdottomasti runsaasti kiitosta rohkeasta otteestaan.

"A gun slinging, night riding wanderer out in the wild, wild west would’ve loved a case of Unforgiven to crack open in front of the fire."

"At least, that’s what we believed when Gavin first made Unforgiven Red Rye back in the old brewery in Kelso. Half having a laugh, and half really wanting to make a smoked beer, the brewers came up with Unforgiven thinking about what a cowboy would drink. It would probably be something involving rye, something smoky, and something that went down smooth. The perfect name was found after Gavin went home and watched Clint Eastwood’s Unforgiven one night after the beer was made, and it fast became part of our core range."

"All our beers have some amount of attitude, but Unforgiven could give any of them a run for their money in a stand off. We can just picture Clint Eastwood standing out in the West, cracking open an Unforgiven, and taking a big swig while staring a man down."

Arvio: 83/100

19.3.2019

Mikkeller Beer Geek Flat White

Mikkeller Beer Geek Flat White

Panimo: Mikkeller
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Kantavierre: 22,4 °P
Katkeroaineet: 73,0 EBU

Maku: Tyypillistä Flat Whiten maulle ovat paahtomaltaisuus, tummasuklaisuus, tummahedelmäisyys, cappuccinomaisuus, laktoosisuus, vaniljaisuus sekä makea karamellisuus.

Tuoksu: Oluen makea ja tumma aromi on hyvin paahteinen, kahvimainen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen yönmusta ja valoaläpäisemätön runko kasaa päällensä verrattain niukan ja nopeasti katoavan vaahtokukan.

Loppukommentit: Tämä De Proefbrouwerij panimolla Belgiassa pantu olut on yksiä Mikkellerin mahtioluista. Se on kahvilla ja laktoosilla maustettu (sweet) oatmeal stout, joka hakee vertaistansa. Tällaiset mestarilliset oluet ovat syy, jonka vuoksi jaksan vuosi toisensa jälkeen metsästää uusia ja toisiaan mielenkiintoisempia makukombinaatioita. Jos tämä olut ei ole teille vielä tuttu, niin maistakaa sitä ihmeessä, niin pian kuin mahdollista.

Arvio: 94/100

18.3.2019

Pyynikin Papan Vanilla Stout

Pyynikin Papan Vanilla Stout

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

Kantavierre: 17,8 °P
Katkeroaineet: 21,1 EBU
Väri: 231,0 EBC

Maltaat: Pale Ale, Pils, Roasted Barley, Cara, Wheat
Humalat: Challenger, Target, Cascade, Amarillo

Maku: Papan Vanilla Stout on makunsa puolesta paahtomaltainen, maitokahvimainen, vaniljainen, suklainen, mausteinen ja hieman tummahedelmäinen olut.

Tuoksu: Oluen hyvin pitkälti makunsa kaltaista aromia hallitsevat paahteiset, vaniljaiset ja suklaiset vivahteet.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen pikimustaa ja läpinäkymätöntä runkoa päällystää varsin kevyt ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Papan Vanilla Stoutissa on nimensä mukaisesti käytetty luomuvaniljaa. Vaniljan maku sopii erinomaisesti useammille stout -tyylisille oluille varsinkin silloin, jos niiden maku on muutoinen erittäin paahteinen tai paksun tummasuklainen. Pyynikin Panimo on onnistunut loistavasti tämän oluen kanssa ja se tekeekin siitä ehkä heidän parhaan tuotteensa.

Arvio: 80/100

15.3.2019

Hapkin

Hapkin

Panimo: Brouwerijen Alken-Maes
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Katkeroaineet: 29,0 EBU

Maku: Hapkinin alkoholin värjäämässä maussa on viitteitä hedelmäisistä, sitrusmaisista, kukkaisista, mausteisista, hiivamaisista sekä makean maltaisista vivahteista.

Tuoksu: Makeus, hedelmäisyys ja hiivamaisuus ovat tuoksun ominaispiirteitä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka tiivis ja samettinen.


Loppukommentit: Hapkin on belgityylinen vahva ale, joka toivotaan tarjoiltavan 5 asteen lämpöisenä. Sen valmistusprosessiin liittyy 4-vaiheinen humalointi, joka tarkoittaa oluelle vahvasti humaloitua makua sekä "loppusilausta", joka on erityisen kuiva ja katkera.

Arvio: 74/100

14.3.2019

De Molen Vuur & Vlam

De Molen Vuur & Vlam

Panimo: Brouwerij de Molen
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 14,4 °P
Katkeroaineet: 63,0 EBU
Väri: 21,0 EBC

Maltaat: Pils, Caramel
Humalat: Cascade, Amarillo, Columbus, Chinook, Citra

Maku: Luonnehtisin Vuur & Vlamin voimakasta ja monipuolista makua mm. sitrusmaiseksi, kukkaiseksi, ruohomaiseksi, makean maltaiseksi, hedelmäiseksi sekä mausteiseksi.



Tuoksu: Aromiltansa olut on hedelmäinen, kukkainen sekä sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen keskitäyteläinen suutuntuma on myös voimakas hiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen meripihkanväristä ja hieman sameaa runkoa koristaa massiivinen ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Vuur & Vlam eli kansainvälisesti ilmastuna "Fire and Flames" on erittäin onnistunut India Pale Ale. Kun oluen vahva ja runsas humalointi yhdistetään sen makeaan maltaisuuteen, saadaan kokonaisuus, joka ei jätä ketään kylmäksi. Omaksi harmikseni olen joutunut toteamaan, ettei tätä tai muitakaan De Molenin hienoja oluita löydy juuri Suomesta (ainakaan yli 5,5% vahvuisina), vaan ne kaikki on käytännössä aina tilattava ulkomailta. Toivottavasti vielä joku päivä saamme tähän asiaan muutoksen...

Arvio: 86/100

13.3.2019

Plank-Bier Heller Weizenbock

Plank-Bier Heller Weizenbock

Panimo: Brauerei Plank Laaber
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Weizenbock
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,8 %

Kantavierre: 17,6 °P
Katkeroaineet: 16,0 EBU
Väri: 16,0 EBC

Maku: Heller Weizenbock on vahva vehnäolut, jonka makuprofiili muodostuu trooppisen hedelmäisistä, banaanimaisista, kermatoffeisista, miedosti mausteisista, hiivamaisista sekä vehnäisistä elementeistä.

Tuoksu: Oluen pääosin hedelmäisessä ja makeassa aromissa on havaittavissa myös vehnämäisyyttä.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Oluen karamellinväristä ja sameaa runkoa päällysti kuohkea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Plank-Bier Heller Weizenbock on tyylikäs ja hyvin valmistettu vehnäolut. Se edustaa juuri sellaista saksalaista olutkulttuuria, josta itse pidän ja ihailen suuresti. Vaikka en ole vehnäoluiden suuri ystävä, niin tämä olut teki minuun pysyvän vaikutuksen. Jos siis etsitte hyvää vehnäolutta, jota ette ole vielä maistaneet niin, tässä teille vahva suositus.

Arvio: 80/100

12.3.2019

AF Brew Big Black Mash

AF Brew Big Black Mash

Panimo: AF Brew
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 28,9 °P
Katkeroaineet: 29,0 EBU

Maku: Alkoholimaisen makunsa lisäksi Big Black Mash on paahtomaltainen, tummasuklainen, suolakaramellinen, vaniljainen sekä mokkamainen olut.

Tuoksu: Nämä kaikki edellä mainitut piirteet löytyvät myös oluen vahvasta ja aromaattisesta tuoksusta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut oli täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen pikimusta runko muodosti päällensä kevyen ja kermamaisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Big Black Mash oli toinen Alkon järjestämän pruuvin suolakaramellin makuisista imperial stouteista. Molemmat näistä olivat erittäin hyviä, mutta pidin kuitenkin Big Black Mashiä vielä hivenen verran parempana versiona. Kumpaan tahansa näistä kahdesta päädyttekin, uskon että saatte rahoillenne kohtalaisen hyvää vastinetta.

Arvio: 85/100

11.3.2019

Atom / Humalove Virgo

Virgo Mexican Spiced Double Stout

Panimo: Atom
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 21,4 °P
Katkeroaineet: 48,0 EBU

Maku: Virgon erittäin voimakas ja hieman suunpintoja poltteleva makukokonaisuus muodostuu paahtomaltaisista, vaniljaisista, mausteisista, chilimäisistä, kanelimaisista sekä suklaisista/kaakaomaisista nyansseista.

Tuoksu: Paahteisuus, chilimäisyys ja vaniljaisuus kuvastavat parhaiten tämän oluen vahvaa ja viettelevää aromia.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut oli täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen tummaa ja läpinäkymätöntä runkoa somisti nopeasti katoava ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Virgo on Atomin ja Humalove Brewining valmistama yhteistyöolut, joka on maustettu kaakaolla, vaniljalla, kanelilla ja kolmella eri chilillä (Ancho, Pasilla & Mulato). Se muistutti hieman aiemmin juomiani vastaavantyylisiä (meksikolaisittain maustettuja imperial stoutteja) ja teki sen varsin onnistuneesti. Minulle jäi tästä oluesta varsin hyvä kuva ja siksipä annan sille mojovan 75 pisteen pisteytyksen.

Arvio: 75/100

8.3.2019

Malmgård Vintage Imperial Stout 2018

Malmgård Vintage Imperial Stout

Panimo: Malmgårdin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,2 %

Kantavierre: 20,9 °P
Katkeroaineet: 53,0 EBU

Maku: Malmgård Vintage Imperial Stoutin maulle luonteenomaista on paahteisuus, mallasleipäisyys, tummahedelmäisyys, mokkamaisuus/kaakaoisuus, yrttisyys sekä hiilimäisyys.

Tuoksu: Oluen yllättävän hento ja miedon oloinen aromi koostuu paahteisista, hedelmäisistä sekä mokkamaisista nyansseista.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen mustahkoa ja valoaläpäisemätöntä runkoa somistaa beigenvärinen ja kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Malmgård Vintage Imperial Stout oli itselleni pienoinen pettymys, koska odotin siltä verrattain paljon. Oluen ongelmaksi muodostui sen pehmeä ja samalla turhankin mieto maku, joka ei päässyt tarvittavalla tavalla oikeuksiinsa. Ehkä tämä kaikki muuttuisi, jos olut kerkeäsi kypsyä rauhassa muutaman vuoden ajan. Oli asian laita niin tai näin, tämä vuosikerta saa arvosanakseen 71 pistettä sadasta.

Arvio: 71/100

7.3.2019

Iso-Kallan Baltic Porter

Iso-Kallan Baltic Porter

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 16,1 °P
Katkeroaineet: 35,0 EBU

Maltaat: Pilsner, Münich, Cara, Chocolate, Roasted
Humalat: Northern Brewer, First Gold

Maku: Iso-Kallan Baltic Porter on vahvan, mutta pehmeän jälkimaun omaava olut. Sen makua pidin muilta osin paahtomaltaisena, suklaisena, espressomaisena, yrttisenä, hiilimäisenä sekä tummahedelmäisenä.

Tuoksu: Oluen tuoksu oli täynnä paahteisia, suklaisia ja espressomaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma oli keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen tummanruskeaa ja läpinäkymätöntä runkoa päällysti vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Tämä aiemmin vain 30 litran kegeissä saatavilla ollut baltic porter sopii hyvin kylmien talvi-iltojen kumppaniksi. Se on makunsa puolesta reilu, muttei liian väkevä olut. Sen suutuntumassa ei ole valittamisen varaa ja myös juotavuus on erittäin hyvä. Kun tämä kaikki lasketaan yhteen, niin saadaan olut, joka ansaitsee mielestäni keskiverron pisteytyksen.

Arvio: 70/100

6.3.2019

Ruosniemen Vuorineuvos Salted Caramel

Vuorineuvos Salted Caramel

Panimo: Ruosniemen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Kantavierre: 22,5 °P
Katkeroaineet: 54,0 EBU

Maku: Vuorineuvos Salted Caramel on suolalla ja kinuskin aromilla terästetty olut, jossa maistuvat mm. paahtomaltaisuus, suolakaramellisuus, yrttisyys, mieto tummasuklaisuus ja kahvimaisuus.

Tuoksu: Oluen miellyttävän makea ja suolainen aromi on myös sopivasti paahteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Sen tummanruskea ja läpinäkymätön runko kerää päällensä kevyen ja kermaisen vaahtokukan.

Loppukommentit: Vuorineuvos Salted Caramel on jälleen yksi versio panimonsa suositusta Vuorineuvos Imperial Stoutista. Se oli mielestäni tämänvuotisista käsityöläisoluista paras ja muutoinkin yksi mielenkiintoisimmista. Jos pidät makean ja suolaisen sekoituksesta sekä maukkaasta oluesta, niin tämä voi olla juuri se, mitä olet etsinyt.

Arvio: 82/100

5.3.2019

Kakola Lauha Imperial Stout

Kakola Lauha Imperial Stout

Panimo: Kakola Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 20,6 °P
Katkeroaineet: 81,0 EBU

Maku: Lauha Imperial Stout on makunsa puolesta paahtomaltainen, tummasuklainen, espressomainen, yrttinen, tuhkamainen, tummahedelmäinen sekä tupakkamainen olut.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen eli varsin vahva ja tummahko.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen pikimustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa päällystää niukka ja beigenvärinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Lauha Imperial Stout on panimonsa ensimmäinen maanlaajuisesti saatavilla oleva olut. Mikä sen parempaa kuin juhlistaa tällaista merkkipaalua laasenraamalla markkinoille jykevä ja itsevarma imperial stout -tyylinen olut. Lauha sopii ehdottomasti vahvoista ja määrätietoisista oluista pitäville oluenystäville, hetkestä ja paikasta riippumatta. 

Arvio: 74/100

4.3.2019

Mufloni Kauramoottori

Mufloni Kauramoottori

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 22,6 °P
Katkeroaineet: 49,0 EBU

Maku: Kauramoottori on hieman alkoholin makuinen olut, joka omaa keskikatkeran ja kuivahkon jälkimaun. Sen muutoin paahtomaltaisessa, tummasuklaisessa ja tummahedelmäisessä maussa on merkkejä myös lakritsimaisista ja kauramaisista piirteistä.

Tuoksu: Vahvan ja selkeän arominsa puolesta olut on paahteinen, suklainen ja alkoholimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntumaa pidin täyteläisenä, matalahiilihappoisena ja kermamaisena. Sen runko oli musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka nopeasti katoava ja kermainen.

Loppukommentit: Mufloni Kauramoottori oli Alkon järjestämän käsityöläisoluiden pruuvien parhaimpia oluita. Se oli vahva ja voimakkaan makuinen imperial stout, jonka kokonaisuutta pehmensi miellyttävä kauramaisuus. Tästä oluesta minulle ei pahaa sanottavaa juuri jäänyt ja siitä kiitos Panimoravintola Beer Hunter'sin ammattitaitoiselle väelle.

Arvio: 78/100

1.3.2019

Flying Dutchman Little Red Corvette Riding Hood Red Wine Sour

Little Red Corvette Riding Hood Red Wine Sour

Panimo: The Flying Dutchman Nomad Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hapan Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14,5 °P
Katkeroaineet: 13,0 EBU

Maku: Little Red Corvette Riding Hood on happaman makuinen ja hieman kirpeä olut. Sen jollain asteella viinimäinen maku saa muotonsa marjaisista, tammimaisista, kirsikkaisista, greippisistä sekä kukkamaisista vivahteista.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti varsin viinimäinen, kirsikkaisen marjainen sekä kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltansa olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Sen tummanpunaista ja sameaa runkoa somistaa pinkinvärinen ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Flying Dutchmanin valmistama Little Red Corvette Riding Hood on valkoviinirypäleillä ja seljanmarjoilla maustettu hapan ale. Tämä Belgiassa pantu olut on lisäksi kuivahumaloitu Nelson Sauvin humalalla. Pidin tämän oluen rohkeasta lähestymistavasta, mikä suorastaan huokui sen koko olemuksessa. Hapan Ale:ksi se ei ollut yhtään hullumpi ja siksi 72 pistettä on sille varmasti varsin kelvollinen arvosana.

Arvio: 72/100