30.4.2018

Royal Dutch Post Horn

Royal Dutch Post Horn

Panimo: United Dutch Breweries
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Post Horn on erittäin mieto ja kevyt lager, jonka makean maltaista ja viljaista makua kutsuisin myös jonkin verran muromaiseksi, miedosti hedelmäiseksi sekä ruohoiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on lähinnä makea, viljainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen ja vetinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.


Loppukommentit: Post Horn on olut, joka lukeutuu valitettavasti massatuotettujen bulkkioluiden kategoriaan. Siitä ei juuri iloa irtoa enkä usko, että sen koneellisesta mausta nauttisi suunnattomasti juuri kukaan. Tulipahan kokeiltua, mutta ei enää tämän jälkeen.

Arvio: 51/100

29.4.2018

Andechser Doppelbock Dunkel

Andechser Doppelbock Dunkel

Panimo: Klosterbrauerei Andechs
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,1 %

Kantavierre: 18,5 °P

Maku: Andechser Doppelbock Dunkelin erittäin pehmeää ja sulavaa makua kuvailisin etupäässä suklaiseksi, kuivahedelmäiseksi, makean karamelliseksi, paahteiseksi sekä hieman alkoholimaiseksi.

Tuoksu: Aromiltaan olut on ennen kaikkea makea, paahteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on kuparinpunainen ja varsin samea sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Andechser Doppelbock Dunkel on erittäin tyylikäs ja hyvin valmistettu olut. Se edustaa saksalaista Reinheitsgebot-puhtauslakia parhaimmillaan ja ansaitsee ehdottomasti kiitosta osakseen. Onnistunut olut kaikin puolin, suosittelen.

Arvio: 85/100

28.4.2018

Saimaan Pils 1916

Saimaa Pils 1916

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Czech Pilsner
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 10,6 °P
Katkeroaineet: 40 EBU

Humalat: Magnum, Saaz, Cascade

Maku: Saimaa Pils 1916 on keskiasteisesti humaloitu pohjahiivaolut, jonka melko makeaa ja viljaista makua voi kuvailla myös ruohomaiseksi, yrttiseksi, sitruksiseksi sekä hedelmäiseksi. Sen jälkimaku on varsin kuiva ja melko katkera.

Tuoksu: Luonnehtisin tämän oluen tuoksua makeaksi, viljaiseksi sekä yrttimäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on viljanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Saimaa Pils 1916 ei juurikaan erotu muista kyseisen panimon tuotteista, vaikka kyseessä onkin jonkin sortin juhlaolut. Se on makunsa ja olemuksensa puolesta hyvin tyypillinen pilsner eikä täten erottautu edukseen monista muista tyylilajinsa edustajista. Harmillinen juttu sinäänsä panimonsa tuntien.

Arvio: 63/100

27.4.2018

La Caracole Saxo

La Caracole Saxo

Panimo: Brasserie Caracole
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,7 %

Maku: Saxon hieman erikoinen humalointi, vahva hiivamaisuus sekä jykevä viljaisuus tekevät oluen mausta varsin mausteisen, runsaan hedelmäisen, melko makean sekä jännän sitrusmaisen.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta kutsuisin oluen aromia etupäässä makeaksi, hedelmäiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja erittäin samea sekä vaahtokukka todella mittava ja samettimainen.

Loppukommentit: Saxoa kutsuisin melko tunnetuksi ja klassiseksi belgiolueksi. Sen makumaailma on varsin yllätyksetön, mutta samalla sopivan runsas ja täyteläinen. Se ei kuitenkaan yltänyt aivan sille tasolle, jota siltä odotin, muttei tuottanut myöskään sen suurempaa pettymystä.

Arvio: 73/100

26.4.2018

Brooklyn Local 2

Brooklyn Local 2

Panimo: Brooklyn Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 18,1 °P
Katkeroaineet: 27 EBU
Väri: 60 EBC

Maltaat: Pilsner, Chocolate
Humalat: Perle, Aurora, East Kent Goldings

Tarjoilulämpötila: 7-12 °C

Maku: Local 2 on miedosti humaloitu, erittäin makea (hunajainen) ja runsaan mausteinen olut. Sen muutoin monipuolisessa maussa esiintyy myös pähkinäisiä, suklaisia ja tumma hedelmäisiä sävyjä sekä alkoholimaisia ja miedosti paahteisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen tuoksua voi kutsua makeaksi, mausteiseksi sekä tummahedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermamainen. Runko on mahonginruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Brooklyn Local 2 on luostarityylinen vahva ale, joka on maustettu villikukkahunajalla, tummalla kandisokerilla ja appelsiininkuorilla. Se on kokonaisuutena tyylikäs ja onnistunut yhdysvaltalaisolut, jonka makumaailma ei sovellu varmasti kaikille. Itse pidin sitä melko hyvänä, muttei kuitenkaan aivan täydellisenä oluena.

Arvio: 80/100

25.4.2018

Evil Twin Yin & Yang

Evil Twin Yin & Yang

Panimo: Evil Twin
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Yin & Yang on erittäin jykevä ja voimakkaan makuinen olut. Sen kokonaisuutta voisi kuvailla etupäässä paahtomaltaiseksi, tummasuklaiseksi ja greippiseksi, mutta samalla myös jonkin verran makeaksi, lakritsiseksi ja havumaiseksi.

Tuoksu: Oluen makuaan pelkistetympää aromia kuvastaa parhaiten paahteisuus, greippimäisyys sekä tummasuklaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on punertavanruskea ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä Ratebeer TOP 50-listalle yltänyt Black IPA on jännä sekoitus Imperial IPA:a (67%) ja Stouttia (33%). Kekseliäisyydestä tätä olutta ei voi syyttää, mutta ainakin itselleni se oli aivan liian outo ja erikoinen. Sen vuoksi en voi antaa tälle muutoin hyvin valmistetulle oluelle turhan korkeita pisteitä.

Arvio: 78/100

24.4.2018

Buxton King Maker

Buxton King Maker

Panimo: Buxton Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Maku: Tämän karamellimaltaisen ja hieman alkoholin makuisen oluen pääosaa näyttelee runsas ja monipuolinen humalointi, joka tekee sen mausta hyvin pitkälti havumaisen, trooppisen hedelmäisen, greippisen sekä sitrusmaisen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on käytännössä täysin makunsa kaltainen ja samalla äärimmäisen aromaattinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka sopivan runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Buxton Brewery lukeutuu ilman muuta suosikkipanimoideni joukkoon. Sen valmistamaa King Makeriä voi pitää ehdottomasti yhtenä sen parhaista eli jopa parhaana oluena. Se on kerta kaikkiaan loistava DIPA, joka on tyylilajinsa todellisia helmiä. Jos sitä satutte jostain löytämään, ostakaa ehdottomasti mukaanne.

Arvio: 100/100

23.4.2018

Evil Twin The Cowboy

Evil Twin The Cowboy

Panimo: Evil Twin Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Savuolut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: The Cowboy on makean maltainen ja miellyttävän savunmakuinen olut, jossa maistuu myös hedelmäisyys, ruohomaisuus sekä sitruksisuus.

Tuoksu: Sen pehmeä tuoksu on aromiltaan lähinnä makea, savuinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja läpinäkyvä sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea, mutta pitsimäinen.



Loppukommentit: The Cowboy on Evil Twinin valmistama erittäin maittava savuolut. Sen etiketissä lukee teksti "Smoked Pilsner", mitä se juuri onkin. Siinä esiintyvä savuisuus ei ole millään asteella yliampuvaa ja oluesta on onnistuttu tekemään ilahduttava savuoluen ja pilsenerin hybridi.

Arvio: 80/100

22.4.2018

Amager Batch 1000

Amager Batch 1000

Panimo: Amager Bryghus
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 17,3 °P
Katkeroaineet: 94,4 EBU
Väri: 22,0 EBC

Maltaat: Pilsner, Münich, Melanoid
Humalat: Chinook, Amarillo, Simcoe, Mosaic, Citra,  Centennial, Sorachi Ace

Maku: Batch 1000 on todella maukas olut. Sen voimakas ja monipuolinen humalointi sekä makea maltaisuus tekevän sen mausta mm. greippimäisen, trooppisen hedelmäisen, kukkaisen, yrttisen, mausteisen, makean karamellisen sekä havumaisen.

Tuoksu: Oluen runsas ja monipuolinen aromi on etupäässä makea, sitruksinen, hedelmäinen sekä havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Amagerin valmistama Batch 1000 on nimensä mukaisesti panimonsa tuhannes keitto. Se on kaksinkertaisella kuivahumaloinnilla varustettu juhlaolut, joka on tyylilajinsa ehdotonta kärkikastia. Itse pidin siitä suunnattoman paljon ja se lukeutuukin omien suosikki India Pale Alejeni joukkoon.

Arvio: 100/100

To Øl Black Malts & Body Salts

To Øl Black Malts & Body Salts

Panimo: To Øl
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Black IIPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,9 %

IBU-arvo: 120

Maltaat: Black Malt, Cara Crystal, Chocolate, Flaked Oats, Melanoidin, Pilsner, Rock Candy
Humalat: Centennial, Simcoe, Tettnanger

Maku: Black Malts & Body Salts on raaka, erittäin katkeralla ja kuivalla jälkimaulla varustettu ja äärimmäisen voimakkaasti humaloitu olut. Sen maku pitää sisällään mm. paahtomaltaisia, greippimäisiä ja tummasuklaisia sävyjä sekä espressomaisia, havuisia ja lakritsimaisia nyansseja.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on erittäin tumma ja voimakas ja sen aromin lähinnä paahteinen, kahvimainen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermamainen. Sen runko on mustanruskea ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä mm. ranskalaista puristin kahvia sisältävä Black IIPA on yltänyt tyylilajinsa osalta Ratebeer TOP 50-listalle eikä suotta. Se on ehdottomasti yksiä parhaita Black IPA- tyylisiä oluita joita olen koskaan juonut, vaikkei missään nimessä sieltä helpoimmasta päästä. Sen maku on nimittäin niin voimakas, että välillä suorastaan tuntui siltä, että sain tehdä töitä saadakseni kokonaisen pullon juotua (pienempikin annos tätä herkkua olisi minulle riittänyt). Joko tapauksessa tyylikäs olut, suosittelen maistamaan.

Arvio: 88/100

21.4.2018

Dunham / Kissmeyer Leo's Early Breakfast IPA

Dunham / Kissmeyer Leo's Early Breakfast IPA

Panimo: Brasserie Dunham
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Maku: Leo's Early Breakfast IPA on on trooppisen hedelmäinen, makean maltainen ja viehättävän teemäinen olut, jossa maistuu myös greippisyys, kukkaisuus, mausteisuus sekä ruohomaisuus.

Tuoksu: Sen tuoksua voi kuvailla etupäässä teemäiseksi, sitruksiseksi ja runsaan hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka todella runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Leo's Early Breakfast IPA on Brasserie Dunhamin ja Anders Kissmeyerin tekemä yhteistyöolut. Se on tyylikäs ja loppuun asti mietitty IPA, joka on maustettu guava pureella ja Early Grey teellä. Kerta kaikkiaan mielenkiintoinen ja onnistunut yhdistelmä, lisää tällaisia kiitos.

Arvio: 86/100

19.4.2018

Boon Oude Geuze Mariage Parfait (2012)

Boon Oude Geuze Mariage Parfait

Panimo: Brouwerij F. Boon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Geuze)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Oude Geuze Mariage Parfait on kuiva, hapan ja kirpeä olut. Makunsa puolesta sitä voisi kuvailla myös sitrusmaiseksi, tammiseksi, kuivahedelmäiseksi, hiivamaiseksi sekä marjamaiseksi.

Tuoksu: Jos oluen tuoksua pitäisi luonnehtia jotenkin, niin se on etunenässä tallimainen/maatilamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on oranssi ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea, mutta pitsimäinen.


Loppukommentit: Tämä Brouwerij F. Boonin valmistama lambic on yltänyt Ratebeer TOP 50-listalle. Se on valmistettu sekoittamalla vähintään 3 vuotta vanhaa lambicia pieneen määrään nuorempaa versiota. Valmistajan mukaan sitä voidaan varastoida oikein säilytettynä jopa huimat 20 vuotta. Suosittelen tätä erittäin mielenkiintoista olutta, erityisesti hapan- ja/tai marjaoluista pitäville oluenystäville.

Arvio: 81/00

18.4.2018

La Rulles Estivale

La Rulles Estivale

Panimo: Brasserie Artisanale de Rulles
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Kantavierre: 12,0 °P
Katkeroaineet: 43 EBU
Väri: 10 EBC

Maltaat: Pilsner, Pale Malt
Humalat: Warrior, Amarillo

Maku: Estivalen keskiasteinen humalointi ja leipämäisen maltainen runko tekevät oluen mausta ennen kaikkea sitrusmaisen, mausteisen, hedelmäisen, kukkaisen, belgihiivaisen ja miedosti makean.


Tuoksu: Oluen raikas aromi on etupäässä sitrusmainen, mausteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävänoranssi ja melko kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Estivale jatkaa La Rullesin valmistamien oluiden hienoa sarjaa. Se ei ole turhaa ansainnut asemaansa Ratebeer TOP 50-listalla ja on ainakin omasta mielestäni erittäin tyylikäs ja hieno olut.

Arvio: 89/100

17.4.2018

Boon Kriek Mariage Parfait (2014)

Boon Kriek Mariage Parfait 

Panimo: Brouwerij F. Boon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Kriek Mariage Parfait on hapan ja kirsikkainen olut, jossa maistuu myös tammimaisuus ja vaniljaisuus sekä sitrusmaiset ja torttuiset vivahteet.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hapan ja kirsikkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on violetti ja samea sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.



Loppukommentit: Kriek Mariage Parfaittia valmistetaan Lembeekin kylässä Belgiassa, jossa kyseinen tyylilaji on saanut alkunsa. Jokaista valmista litraa kohden käytetään 400 grammaa tuoreita kirsikoita. Ennen pullottamistaan olutta kypsytetään vielä 6200 litran tammitynnyreissä 6-8 kuukauden ajan. Myös tämä olut on yltänyt tyylilajinsa osalta Ratebeerin TOP 50-listalle ja on siellä täysin syystä.

Arvio: 83/100

16.4.2018

AleSmith Speedway Stout

AleSmith Speedway Stout

Panimo: AleSmith Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Kantavierre: 24,6 °P
IBU-arvo: 70
Väri: 303 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Speedway Stoutin jykevässä ja erittäin runsaassa maussa esiintyy mm. paahtomaltaisia, tummasuklaisia ja espressomaisia sävyjä sekä tummahedelmäisiä, makean toffeisia/karamellisia ja lakritsimaisia piirteitä. Jälkimakunsa puolesta olut on todella voimakas ja pitkäkestoinen.


Tuoksu: Oluen muutoin makunsa kaltaista tuoksua voi kutsua myös jonkin verran vaniljaiseksi sekä alkoholimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Runko on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka kuohkea ja kermainen.

Loppukommentit: AleSmithin valmistamaa Speedway Stouttia on alettu pitää eräänlaisena amerikkalaisena nykyklassikona. Se on komeillut jo pitkään Ratebeerin ja monen muukin olutsivuston kärkisijoilla ja oli myös minulle ehdoton pakkohankinta. Tämä Ryan Bros. Coffee Inc:in kahvilla maustettu imperial stout on yksiä niitä tyylilajinsa edustajia, joita suosittelen jokaisen edes kerran elämässään maistamaan.

Arvio: 90/100

15.4.2018

Bell's Expedition Stout

Bell's Expedition Stout

Panimo: Bell's Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Maku: Expedition Stoutin pehmeää, runsasta ja erittäin voimakkaasti humaloitua makua voisi luonnehtia mm. paahtomaltaiseksi, tummasuklaiseksi, tummahedelmäiseksi, kahvimaiseksi, makean toffeiseksi, kaakaoiseksi sekä vaniljaiseksi.

Tuoksu: Sen erittäin rikas ja aromaattinen tuoksu on etupäässä makea, paahteinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Sen runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka melko niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Tämä muun muassa Ratebeer TOP 50-listalla maijaileva imperial stout on käsittämättömän hyvä olut. Se on yksiä parhaita ikinä juomiani oluita enkä rehellisesti usko, että maailmasta löytyy montaa sitä voittanutta.

Arvio: 100/100

Bell's Two Hearted Ale

Bell's Two Hearted Ale

Panimo: Bell's Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Humalat: Centennial

Maku: Two Hearted Alen raikkaan ja virkistävän maun salaisuutena voidaan pitää sen makean maltaista runkoa ja Centennial-humalointia. Näiden kahden asian yhdistelmä tekee sen mausta etupäässä greippisen, kukkaisen, sitrusmaisen sekä hedelmäisen.

Tuoksu: Oluen ennen kaikkea sitrusmainen tuoksu on myös varsin makea ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Bell's Breweryn valmistama Two Hearted Ale on saanut nimensä Michiganin ylemmällä niemimaalla sijaitsevan Two Hearted-joen mukaan. Kyseinen joki on tunnettu erityisesti loistavana kalapaikkana, mutta myös siksi, että se kantaa Ernest Hemingwayn novellin nimeä. Mielestäni Two Hearted Ale lukeutuu tyylilajinsa ehdottomaan eliittiin enkä siksi yhtään yllättynyt, että se lötyy myös Ratebeerin TOP 50-listalta.

Arvio: 91/100

Moinette Blonde

Moinette Blonde

Panimo: Brasserie Dupont
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: Moinette Blonde on hyvin vahvanmakuinen ja katkera olut. Sen pääasiallisesti makeaa, mausteista ja sitrusmaista makua voi luonnehtia myös jonkin verran hedelmäiseksi, kukkaiseksi sekä hiivamaiseksi. Jälkimakunsa puolesta olut on erittäin voimakas ja varsin alkoholinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan vehnämäisempi ja maltaisempi, mutta muilta osin pitkälti yhdenmukainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävän oranssi ja samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Tätä nyt esittelyssä olevaa belgialaista klassikko-olutta on valmistettu aina vuodesta 1955 lähtien. Se lukeutui niiden klassikoiden joukkoon, joita oli ehdottomasti päästävä maistamaan. Se ei kuitenkaan täyttänyt kaikkia niitä sille asettamiani ennakko-odotuksia vaan osattautui valitettavasti pienoiseksi pettymykseksi. Tämän vuoksi en voi antaa sille millään 73 pistettä enempää.

Arvio: 73/100

12.4.2018

Bell's Kalamazoo Stout

Bell's Kalamazoo Stout

Panimo: Bell's Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Kalamazoo Stout on voimakkaasti humaloitu, varsin makea (toffeinen) ja sopivan paahteinen olut. Siinä esiintyy myös tummasuklaisia ja kahvimaisia sävyjä sekä tummahedelmäisiä ja lakritsimaisia nyansseja. Sen jälkimaku on melko katkera ja jopa yllättävän kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksua luonnehtisin ennen kaikkea makeaksi, kahvimaiseksi sekä paahteiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermamainen. Runko on yönmusta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka paksu ja kermainen.

Loppukommentit: Bell's Kalamazoo Stout on huippuluokan olut. Sen kokonaisuus on loppuun asti mietitty, mikä näkyy myös lopputuloksessa. Suosittelen lämpimästi maistamaan tätä hienoa olutta, joka ei ole turhaan ansainnut asemaansa Ratebeerin TOP 50-listalla.

Arvio: 93/100

11.4.2018

Anchor Old Foghorn

Anchor Old Foghorn

Panimo: Anchor Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Barley Wine
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: ~ 8,8 %

Maltaat: 2-Row Pale, Caramel
Humalat: Cascade

Maku: Old Foghorn on hyvin portviinimäinen olut, jonka makean maltaista ja alkoholista makua voi kuvailla etupäässä tummahedelmäiseksi, sitrusmaiseksi, hieman paahteiseksi sekä mausteiseksi.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makea, runsaan hedelmäinen sekä vahvasti alkoholinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on punertavanruskea ja samea sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Old Foghorn on yksiä tunnetuimpia Barley Wine-tyylisiä oluita. Sitä on valmistettu aina vuodesta 1975 asti, eikä sen suosiolle ei näy loppua. Itse en kuitenkaan ymmärtänyt siihen kohdistettua hypetystä, sillä ainakin omaan makuuni kyseessä oli ihan hyvä, muttei kuitenkaan erinomainen olut.

Arvio: 78/100

9.4.2018

Caldera IPA

Caldera IPA

Panimo: Caldera Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,1 %

IBU-arvo: 94
Väri: 19,7 EBC

Maltaat: Premium 2-Row, Münich, Crystal
Humalat: Citra, Simcoe, Centennial, Amarillo

Maku: Caldera IPA on erittäin voimakkaasti humaloitu ja makean maltainen olut, jonka makua voi luonnehtia etupäässä havumaiseksi, kukkaiseksi, greippimäiseksi sekä miedosti hedelmäiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti todella makea, sitrusmainen sekä kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Caldera Brewing Company oli ensimmäinen mikropanimo Yhdysvaltain länsirannikolla, joka alkoi valmistaa ja pullottaa omia oluitaan vuonna 2005. Nyt esittelyssä oleva Caldera IPA on yksi sen tunnetuimmista tuotteista. Se on tyylikäs olut, jonka asenne on kohdillaan ja juotavuus vähintääkin erinomainen. Jos siihen jossain törmäätte, suosittelen yhden sellaisen korkkaamaan.

Arvio: 85/100

Cantillon Kriek 100% Lambic

Cantillon Kriek 100% Lambic

Panimo: Cantillon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 5,5 %

IBU-arvo: 25

Tarjoilulämpötila: 15 °C

Maku: Cantillon Kriek on hapan, kuiva ja kirsikkainen olut. Sen maulle tyypillisenä voidaan pitää myös miedosti sitrusmaisia ja tammisia vivahteita sekä mantelimaisuutta.

Tuoksu: Oluen jännä ja hieman tallimainen tuoksu on aromiltaan erityisesti hapan ja kirsikkainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on punertava ja varsin samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Cantillon Kriek on olut, joka on valmistettu orgaanisista turkkilaisista kirsikoista. Niitä käytetään peräti 200 grammaa valmistettu olutlitraa kohden. Kirsikoiden annetaan sekoittua keskimäärin 20 kuukautta vanhan lambicin kanssa noin 2-3 kuukauden verran ennen kuin se lopullisesti pullotetaan. Oluen harvinaisuudesta ja pienistä tuotantomääristä jotain kertoo se, että panimo myy kyseistä olutta sitä hakevilla vain maksimissaan 3 pulloa per asiakas. Jokaiselle lambic-tyylisistä oluista pitäville tämä on ehdoton pakkohankinta.

Arvio: 83/100

7.4.2018

Omnipollo Magic #666 Black Mango IPA

Omnipollo Magic #666

Panimo: Omnipollo
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Magic #666 on hieman makea, erittäin paahteinen ja runsaan hedelmäinen (erityisesti mangoinen) olut. Sen muutoin hyvin tummaa makua voi kuvailla mm. tummasuklaiseksi, espressomaiseksi, vahvasti greippiseksi sekä havumaiseksi. Jälkimaultaan olut on kuiva ja todella katkera.

Tuoksu: Oluen erittäin voimakas tuoksu on aromiltaan paahteinen, sitrusmainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka varsin niukka ja samettinen.

Loppukommentit: Omnipollo Magic #666 on olut, joka sopii hyvin erittäin vahvoista mauista ja aromista pitäville oluthörhöille. Omaan makuuni se oli jopa liiankin tumma, mutta toisaalta hyvin valmistettu ja tyylilajilleen uskollinen. Aivan mestarilliseksi tätä olutta en mainosta, mutta on se olut, joka ainakin jokaisen Omnipollo-fanin on edes kerran maistettava.

Arvio: 78/100

6.4.2018

Paljas Session Brown Ale

Paljas Session Brown Ale

Panimo: Henricus
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 25
Väri: 120 EBC

Humalat: Magnum, Styrian, Kent, Saaz

Tarjoilulämpötila: 6-9 °C

Maku: Paljas Session Brown Ale on paahtomaltainen, pehmeän suklainen ja makean karamellinen pintahiivaolut. Näiden lisäksi sen miedosti humaloitua makua voi luonnehtia myös mausteiseksi ja hedelmäiseksi.


Tuoksu: Oluen varsin jännä ja jopa hieman pistävä tuoksu on aromiltaan makea, paahteinen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka todella runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Paljas Session Brown Ale on ollut tähän mennessä huonoin olut, jonka olen kyseiseltä panimolta juonut. En oikein päässyt sen ideasta kiinni ja jokin siinä jäi itseäni vaivaamaan. Harmillinen juttu sinäänsä, panimonsa muutoin hyvän laadun tuntien.

Arvio: 69/100

5.4.2018

Paljas Session Blond Ale

Paljas Session Blond Ale

Panimo: Henricus (Brouwerij Anders!)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 30

Humalat: Magnum, Styrian, Kent, Saaz

Tarjoilulämpötila: 5-7 °C

Maku: Paljas Blond Ale on perinteinen ja keskiasteisesti humaloitu belgityylinen ale. Sen maku on etupäässä makean maltainen, mausteinen ja hiivamainen, mutta siinä maistuu myös hedelmäisiä, sitrusmaisia sekä kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta kutsuisin olutta varsin makeaksi, mausteiseksi sekä hiivamaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on oranssinvärinen ja samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Paljas Blond Ale ei yltänyt aivan panimonsa kahden muun huippuoluen IPAn ja Saisonin tasolle. Pitäisin sitä kuitenkin keskivertona ja varsin perinteisenä belgityylisenä alena, josta minulle ei jäänyt pahaa sanottavaa tai suurempia moitteita.

Arvio: 72/100

4.4.2018

Van Pur Hüfi Beer

Van Pur Hüfi Beer

Panimo: Van Pur S.A.
Alkuperämaa: Puola

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maku: Hüfi Beer on mieto ja varsin mauton olut. Jos sen makua pitäisi yrittää kuvailla jotenkin niin se olisi ehkä makean maltainen, viljainen, miedosti hedelmäinen sekä hennosti sitruksinen.

Tuoksu: Oluen sangen keinotekoinen tuoksu on aromiltaan jonkin verran makea ja viljamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on todella kevyt, keskihiilihappoinen sekä vetinen. Runko on viljanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.


Loppukommentit: Tämä gluteeniton ja matalakalorinen puolalaisolut ei ole juuri mistään kotoisin. Se on kuin vettä joisi, sillä sen maku on niin mieto ja mitäänsanomaton. En oikein pysty ymmärtämään, miksi tällaisia oluita valmistetaan, mutta tarjoaapahan se vaihtoehdon keliaakikoille.

Arvio: 50/100

3.4.2018

Tiger Beer (Singapore)

Tiger Beer

Panimo: Singapore Brewery
Alkuperämaa: Singapore

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Tiger Beer on kevyt ja mieto olut, jonka makean maltaista, hieman maissista ja miedosti humaloitua kokonaisuutta voi kuvailla myös jonkin verran hedelmäiseksi, miedosti sitrusmaiseksi sekä ruohoiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on etupäässä makea, maltainen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on viljanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka hento ja samettinen.

Loppukommentit: Tiger Beer on Singaporen ja yksi Aasian tunnetuimmista oluista. Se on kevyt ja helposti juotava perusolut, joka makumaailma on tuhran väljä ja mitäänsanomaton. Kuumana ja aurinkoisena kesäpäivänä uskon sille käyttöä löytyvän, mutta muutoin se jää ainakin omalta osaltani hyllyjen koristeeksi.

Arvio: 57/100

2.4.2018

Lost Coast Indiga IPA

Lost Coast Indiga IPA

Panimo: Lost Coast Brewery & Café
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Humalat: Willamette, Columbus, Centennial

Maku: Indiga IPA on makean maltainen, hieman leipämäinen ja voimakkaasti humaloitu olut, jossa maistuu myös kukkaisuus, sitruksisuus, mausteisuus sekä hedelmäisyys. Sen jälkimaku on katkera ja erittäin kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksua voisin mainostaa lähinnä makeaksi, sitrusmaiseksi sekä kukkaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka nopeasti katoava ja samettinen.

Loppukommentit: Ennen kuin tilasin Indiga IPAa itselleni huomasin, että se oli saanut monessa paikkaa hyvää palautetta osakseen. Lukemani arviot eivät kuitenkaan vastanneet kohtaamaani todellisuutta vaan oluesta jäi itselleni hieman vaisu ja pettynyt kuva. IPAksi se oli korkeintaan keskiverto ja ei tarjonnut rahoilleni kunnon vastinetta.

Arvio: 75/100

1.4.2018

Brewcats Tiki Lager

Brewcats Tiki Lager

Panimo: Sideshow Brewery
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

IBU-arvo: 45

Maltaat: Pilsner, Cara Pale, Cara Red, Münich
Humalat: Magnum, Galaxy, Mandarina Bavaria, Columbus

Maku: Tiki Lager on keskiasteisesti humaloitu, makean maltainen ja viljamainen olut. Sen muutoin hedelmäisessä ja sitrusmaisessa maussa esiintyy myös mausteisia sekä ruohomaisia vivahteita.

Tuoksu: Aromiltaan olut on sitruksinen, ruohomainen sekä maltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka sopivan runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Tiki Lager on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla pantu Premium Lager-tyylinen pohjahiivaolut. Se on melko raikas ja helposti juotava perusolut, joka ajaa asiansa, muttei tarjoa juojalleen mitään täysin ainutlaatuista tai mieleenpainuvaa kokemusta. Olisin toivonut tytöiltä hieman innovatiivisempaa otetta ainakin tämän oluen suhteen, sillä kyseessä on kuitenkin käsityöläisoluita valmistava pienpanimo.

Arvio: 60/100