31.1.2017

Thornbridge / Sierra Nevada Twin Peaks

Thornbridge / Sierra Nevada Twin Peaks

Panimo: Thornbridge Brewery (Sierra Nevada)
Alkuperämaa: Englanti (USA)

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Twin Peaks on kevyt ja raikas olut. Siinä maistuu trooppisen hedelmäinen ja sitrusmainen vivahteikkuus sekä keksimäinen maltaisuus ja ruohomaisuus. Sen jälkimaku on keskikatkera ja hyvin aromaattinen.

Tuoksu: Oluen virkistävää ja maanläheistä tuoksua hallitsevat kukkamaiset ja havumaiset nyanssit sekä yrttimäinen mausteisuus. Lisäksi raikas sitruksisuus sekä trooppinen hedelmäisyys tasapainottavat aromia.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hyvin vetinen. Rungoltaan se on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Twin Peaks on englantilaisen Thornbridgen ja yhdysvaltalaisen Sierra Nevadan yhteistyön tulos. Se on APA -tyylinen olut, jonka vahvuuksiin lukeutuvat raikas ja helposti nautittava koostumus sekä miellyttävän hedelmäinen ja sitruksinen aromi. Se ei ole aivan parhaimpia panimoidensa luomuksia, mutta on silti keskivertoa parempi olut.

Arvio: 72/100

30.1.2017

Spencer Trappist Ale

Spencer Trappist Ale

Panimo: Spencer Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 14,3 °P
Katkeroaineet: 21,4 EBU
Väri: 21,6 EBC

Tarjoilulämpötila: 4,44 °C

Maku: Spencer Trappist Ale on tasapainoinen ja maukas olut. Sen leipämäisen maltainen ja makean hunajainen maku on myös jonkin verran mausteinen, hiivamainen sekä kuivahedelmäinen. Jälkimakunsa puolesta olut on kuiva ja sopivan katkera.



Tuoksu: Aromiltaan olut on hyvin makea, mausteinen ja tukevasti humaloitu. Sen tuoksu on makuaan selkeämmin sitruunaruohomainen sekä kukkainen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermainen. Väriltään se on kastanjanruskea ja samea sekä vaahtokukaltaan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Spencer luostari ja panimo ovat saaneet nimensä yhdysvaltalaisen Spencerin kaupungin mukaan. Se sijaitsee Massachuttsetsin osavaltiossa ja sen toimintaa pyörittävät luostarin munkit. Oppeja oluen valmistamisesta munkit hakivat eurooppalaisilta luostari panimoilta. Spencer Brewery on edelleen ainoa panimo USA:ssa, joka saa valmistaa ja myydä oluitaan trappist nimen alla. Nyt arvostelussa oleva Trappist Ale on panimonsa tunnetuin ja samalla myös ensimmäinen olut. Omaan makuuni se ei sopinut aivan yhtä hyvin kuin eurooppalaiset sisar oluensa, mutta se oli muuten kaikin puolin onnistunut belgityylinen ale. 

Arvio: 79/100

29.1.2017

St. Stefanus Blonde

St. Stefanus Blonde

Panimo: Brouwerij Van Steenberge
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,5 %

Tarjoilulämpötila: 8 °C

Maltaat: Pale, Pilsener and Münich
Humalat: Saaz, German Hallertau

Maku: St. Stefanus on makea ja mausteinen olut. Sen maku on täyteläinen ja tasapainoinen sekä jälkimaku kuiva ja karhea. Oluessa maistuu myös runsaan maltainen, tuoreen hedelmäinen sekä belgihiivainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on melko raikas, miellyttävästi humaloitu sekä hyvin mausteinen. Aromi on lisäksi makuaan selkeämmin sitruksinen ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kuivaava. Runko on väriltään meripihkamainen ja samea sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: St. Stefanus Blonden valmistuksessa on käytetty 3 eri hiivaa. Sitä säilytetään ja varastoidaan vähintään 3 kuukauden ajan ennen sen myyntiin asettamista. Se on hyvin perinteikäs belgityylinen vahva ale, joka on helppo tunnistaan tyylilajinsa edustajaksi. Aivan parhaimpien belgialais oluiden joukkoon sitä on mahdotonta luokitella, mutta se ajaa silti asiansa. Se on kohtuullinen olut, kohtuulliseen tarpeeseen.

Arvio: 74/100

28.1.2017

Omnipollo Noa Pecan Mud Cake

Omnipollo Noa Pecan Mud Cake

Panimo: Omnipollo (Dugges Bryggeri)
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

Maku: Noa Pecan Mud Cake on todella makea (toffeinen) ja jykevä olut. Siinä maistuu paahtomaltainen ja maitosuklainen aromikkuus sekä kaakaoinen ja pähkinäinen vivahteikkuus. 

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti hyvin makea ja viettelevä, mutta selkeämmin vaniljainen ja mokkamainen. 

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen pikimustaa ja synkkää runkoa päällystää sopivan tuuhea ja öljymäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Aluksi on sanottava, että pidän suuresti Omnipollon yksinkertaisista ja hauskoista "pulloetiketeistä". Tämän kertaisen kuvan on luonut panimon toinen perustaja, ruotsalainen Karl Grandin. Noa Pecan Mud Cake on viehkeä ja idealtaan erittäin mielenkiintoinen olut. Sitä valmistettiin, ennen tuotannon siirtämistä Dugges Bryggerille, De Molenin panimolla Hollannissa. Runsaasta ja lähes ylitsepääsemättömästä makeudestaan huolimatta, se on toimiva ja nautinnollinen imperial stout. Itse pidin siitä kovasti ja arvostan suuresti tällaista innovatiivisuutta ja jopa hieman "kieli poskella" tehtävää kehitystoimintaa.

Arvio: 85/100

27.1.2017

Struise Black Albert

Struise Black Albert

Panimo: De Struise Brouwers
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 13,0 %

Katkeroaineet: 100 EBU
Väri: 160 EBC

Maku: Black Albert on monipuolinen ja ryhdikäs olut. Se on aromiltaan makean toffeinen ja karamellinen sekä paahtomaltainen ja tumma hedelmäinen. Siinä maistuu lisäksi suklainen ja mokkamainen aromikkuus sekä kahvimainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on makea ja makuaan selkeämmin humaloitu. Se on hieman vähemmän paahteinen, mutta enemmän kukkamainen ja kandisokerin sävyttämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan se on täyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman tervamainen. Sen runko on valoaläpäisemätön ja hyvin tumma sekä vaahtokukka melko tuuhea ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Black Albert on saanut nimensä Belgian kuudennen kuninkaan Albert II mukaan. Sen juuret johtavat yhdysvaltalaiseen Ebenezer’s Pubiin, josta sen menestystarina alkoi. Se on yksiä parhaita koskaan Belgiassa valmistettuja oluita ja lukeutuu omien suosikkioluideni joukkoon. Se on kerta kaikkiaan mahtava olut, johon jokaisen oluenystävän on tutustuttava jossain elämänsä vaiheessa.

Arvio: 100/100

26.1.2017

Pizza Port Kook D.I.P.A.

Pizza Port Kook Double IPA

Panimo: Pizza Port (Bressi Ranch)
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Humalat: Chinook, Amarillo, El Dorado, CTZ, Hull Melon

Maku: Kook DIPA on tasapainoinen ja maukas olut. Siinä maistuu keksimäisen maltainen, makean karamellinen ja trooppisen hedelmäinen perusaromi sekä greippisen sitruksinen ja havumainen humalointi. Sen jälkimaku on melko kuiva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makea ja raikas. Se makuaan runsaammin kukkainen ja yrttimäinen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Väriltään se on auringonlaskun oranssi ja vaahtokukaltaan tuuhea sekä samettimainen.

Loppukommentit: Pizza Portin olutpanimo on alunperin lähtöisin San Diegosta, Kaliforniasta. Sillä on tällä hetkellä 5 panimobaaria ja 1 olutkauppa osana yritystoimintaansa. Se tarjoili ensimmäiset Craft Beer oluensa vuonna 1992 ja on voittanut sen jälkeen 91 palkintoa Great American Beer Festivaaleilla. Kook DIPA oli ensimmäinen sen oluista, jonka koskaan sain käsiini ja täytyy myöntää, että se antoi hyvän kuvan panimosta. Se kuuluu osaksi heidän tölkkioluidensa valikoimaa ja jos siihen jossain törmäätte, ostakaa sitä ihmeessä mukaanne.

Arvio: 88/100

25.1.2017

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Panimo: Brouwerij 3 Fonteinen
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic - Gueuze
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Oude Geuze Golden Blend on hapokas ja hapan olut. Sen runsaan tammista ja sitruksista kokonaisuutta tukee hedelmäinen, vehnäinen ja marjainen vivahteikkuus. Jälkimaultaan olut on kuiva, terävä ja yllättävän pitkäkestoinen.

Tuoksu: Tuoksultaan se muistuttaa hieman kesäistä maatilaa ollen kuitenkin samalla todella hapan ja puisen tamminen. Muutoin se on hyvin makunsa kaltainen, mutta selkeämmin hiivamainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä pisteliäs. Väriltään sen runko on meripihkamainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Oude Geuzen Golden Blend-versio on tehty sekoittamalla 4-vuotiasta Lambicia (25%) salaiseen sekoitukseen 1,2 ja 3-vuotiaita Lambiceja. Sen jälkeen olutta on kypsytetty 4 vuotta tammitynnyreissä, mikä tekee siitä niin kalliin ja hieman vaikeammin löydettevän. Se oli eilen arvostelussa ollutta nuorempaa versiotaan selkeästi tammisempi ja hieman marjamaisempi. Eroa niiden kahden välillä oli jonkin verran, muttei huomattavasti. Siitä syystä annan Golden Blend versiolle vain 3 pistettä enemmän.

Arvio: 89/100

24.1.2017

3 Fonteinen Oude Geuze

3 Fonteinen Oude Geuze

Panimo: Brouwerij 3 Fonteinen
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic - Gueuze
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Oude Geuze on hapan ja hieman samppanjamainen olut. Sen maku on tamminen ja hiivamainen sekä sitruksinen ja omenainen. Myös vehnämäistä aromikkuutta sekä mausteisuutta on havaittavissa kuivan ja miedosti katkeran jälkimaun saattelemana.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hapan, tamminen sekä kevyesti navettamainen. Humalointi ja hiivamaisuus näyttelevät siinä pääosaa tuoda esiin mm. makuaan runsaampaa kukkamaisuutta.



Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on väriltään karamellimainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea samettimainen.

Loppukommentit: 3 Fonteinen Oude Geuze on sekoitus 1, 2 ja 3-vuotiasta lambic olutta. Se jälkikäy pullossa vielä vuoden verran sekoittamisensa jälkeen. Sen valmistuksessa on käytetty villihiivaa sekä sitä on kypsytetty tammitynnyreissä ennen pullottusvaihetta. Se on yksiä tunnetuimpia Gueuze-tyylisiä lambic oluita ja on kaikin tavoin hyvin valmistettu kokonaisuus. Suosittelen kokeilemaan.

Arvio: 86/100

23.1.2017

Anchor IPA

Anchor IPA

Panimo: Anchor Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maltaat: Blend of Two-Row Pale, Münich, Caramel, Barley Malt
Blend of Two-Row Pale, Munich & Caramel Barley Malt - See more at: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_ipa#sthash.zzVRwbS7.dpuf
Blend of Two-Row Pale, Munich & Caramel Barley Malt - See more at: https://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_ipa#sthash.zzVRwbS7.dpuf

Humalat: Cascade, Bravo, Apollo

Kuivahumalat: Cascade, Apollo, Citra, Nelson Sauvin, Haas experimental No. 431

Maku: Anchor IPA on melko makea (karamellinen) ja havumainen olut. Siinä maistuu myös leipämäisen maltainen ja hedelmäinen aromi sekä raikas sitruksisuus. Sen jälkimaku on katkera ja kevyesti mausteinen.

Tuoksu: Aromiltaan olut on raikas ja vahvasti humaloitu. Se on makuaan kukkaisempi ja vähemmän makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Väritys on kastanjanruskea ja melko tumma sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Kalifornian kultaryntäys houkutteli Yhdysvaltoihin 1800-luvun loppupuolella tuhansia ihmisiä "katsomaan elefanttia" (kuvainnollisesti). Suurin piirtein samoihin aikoihin ensimmäiset IPA-tyyliset oluet matkasivat San Fransicon aluevesillä. Näistä kahdesta syystä Anchor Brewing Company päätti koristaa IPA oluensa pulloetikettiä kultäryntäyksen kansainväliseksi symboliksi muodostunella elefantilla. Sitä valmistettiin ensi kertaa vuonna 2014 ja se lukeutuu edelleen yhdeksi panimonsa uusimmista oluista. Aivan parhaimpien IPA-tyylisten oluiden joukkoon se ei lukeudu, mutta on silti melko hyvä sellainen.

Arvio: 81/100

22.1.2017

Robinsons Old Tom with Ginger

Robinsons Old Tom with Ginger

Panimo: Robinsons Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Perinteinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre:  15.7 °P
Katkeroaineet: 16,7 EBU
Väri: 70 EBC

Maku: Old Tom with Ginger on mausteinen ja makea (karamellinen) olut. Sen aromi on ennen kaikkea inkiväärin ja paahtomaltaan sävyttämä, mutta myös kuivahedelmäinen ja kevyesti sitruksinen.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin voimakas ja makuaan mausteisempi. Inkivääri dominoi kokonaisuutta ja makeutta siinä on odotettua vähemmän.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on ainakin keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen, öljymäinen sekä suun pintoja lämmittävä. Runko on väriltään portviinimäinen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Robinsons Brewery on perustettu vuonna 1838. Oluen tuotanto alkoi Williamin pojan Fredericin toimesta, joka myi olutta omien asiakkaidensa lisäksi myös muille majataloille. Panimo on edelleen sukunsa hallussa ja pian lähes 200-vuotias tarina jatkaa kehittymistään. Old Tom with Ginger on yksi sen pääoluista ja se tunnettiin aiemmin nimellä Ginger Tom. Inkiväärioluiden ystäville se on ehdoton valinta, mutta perinteisempiä makuja arvostavalle se on vain yksinkertaisesti liian erikoinen ja mausteiden sävyttämä kokonaisuus.

Arvio: 57/100

21.1.2017

BrewDog Zeitgeist

BrewDog Zeitgeist

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Schwarzbier
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maltaat: Pilsner, Münich, Caramalt, Chocolate
Humalat: Cascade

Maku: Zeitgeist on kuiva, paahteinen ja keskikatkera olut. Sen paahtomaltaista ja suklaista kokonaisuutta keventää melko kahvimainen sekä makean karamellinen kokonaisuus. Myös pehmeän hedelmäistä aromikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan raikkaampi, sitruksisempi sekä hieman kahvimaisempi. Siinä esiintyvä makea karamellisuus sekä miellyttävä suklaisuus kruunaavat aikaansaannoksen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Väriltään runko on lähes yönmusta ja samea sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettimainen.

Loppukommentit: BrewDog Zeitgeist on tyyliltään sekoitus tsekkiläistä tummaa lageria ja saksalaista schwarzbieriä. Sen kauppavahvuinen alkoholipitoisuus sopii sille mainiosti ja tekee sen kokonaisuudesta toimivan. Maku- ja aromimaailma ovat kohdillaan ja sen suurempia puutteita siitä on vaikea löytää. Kaiken kaikkiaan "mukiin menevä" olut.

Arvio: 77/100

20.1.2017

Cerveza Cucapá Chupacabras

Cerveza Cucapá Chupacabras

Panimo: Cervecería Cucapá
Alkuperämaa: Meksiko

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %
IBU-arvo: 45

Maku: Cucapá Chupacabras on leipämäisen maltainen, kukkamainen ja sitruksinen olut. Sen aromi on lisäksi makea (karamellinen), hedelmäinen sekä melko katkera.

Tuoksu: Sen tuoksu raikas ja maanläheinen. Se on makuaan enemmän kukkainen ja ruohomainen sekä hieman kirpeämpi. 

Ulkonäkö ja koostumus: Se on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä öljymäinen olut. Sen tumman karamellista ja sameaa runkoa koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Cervecería Cucapá on vuonna 2002 perustettu meksikolainen mikropanimo. Se on saanut nimensä alueella sijaitsevan Cucapá heimon mukaan. Cucapá tarkoittaa englanniksi käännettynä "People of the Water", mikä kuvastaa heimon rakkautta vesistöjä kohtaan. Cucapá Chupacabras oli yksiä sellaisia oluita, joita metsästin pitkään. Olin nähnyt sen vuosia aiemmin eräässä olutkirjassani ja se jäi piinaamaan minua. Kun sain sen vihdoin käsiini, olin tyytyväinen. Se ei mystisestä nimestään ja hienosta etiketistään huolimatta ollut aivan niin hyvä olut kun siltä alunperin odotin. Kyseessä ei ollut missään nimessä kehno tai huonosti valmistettu olut vaan omaan makuuni se oli vain yksinkertaisesti hieman liian erikoinen.

Arvio: 69/100

19.1.2017

Castle Lager (Etelä-Afrikka)

Castle Lager

Panimo: South African Breweries (SABMiller)
Alkuperämaa: Etelä-Afrikka

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Castle Lager on mieto ja pehmeä olut. Sen maku on lähinnä makean toffeinen ja maltainen, mutta myös erittäin viljainen ja maissinen. Sen humalointi on melko kevyttä ja aromiltaan ruohomaista.

Tuoksu: Tuoksultaan se on hyvin selkeä ja pelkistetty. Siinä viljamaisen maltainen ja maissinen aromi saa tukea muuten makealta ja ruohomaiselta kokonaisuudelta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä melko vetinen. Vaahtokukka on vaalea ja pitsimäinen sekä runko kirkas ja kullanvärinen.

Loppukommentit: Castle Brewery on yksiä vanhimpia kaupallisia panimoita Etelä-Afrikassa. Sen tarina alkoi jo 1800-luvun puolella ennen sen siirtymistä South African Breweriesin ja sitä kautta SABMillerin omistukseen. Castle Lager on sen päätuote ja sitä on valmistettu aina vuodesta 1895 asti. Se on hyvin perinteinen lager-tyylinen olut, joka ei tarjoa sen suurempia yllätyksiä tai pettymyksiä. Se sopii erinomaisesti janon sammuttajaksi ja seuraksi lämpimiin keleihin.

Arvio: 51/100

18.1.2017

Barbãr Bok

Barbãr Bok

Panimo: Brasserie Lefebvre
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Maku: Barbãr Bok on todella makea (hunajainen), hieman paahteinen ja keskikatkera olut. Siinä maistuu myös tumma hedelmäinen ja runsaan maltainen aromikkuus sekä suklainen ja mausteinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu hyvin makea ja paahteinen. Se on makuaan selkeämmin kukkainen ja marjamainen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Väriltään se on hyvin tumma ja vaahtokukaltaan tuuhea sekä samettimainen.

Loppukommentit: Brasserie Lefebvre perustettiin vuonna 1876 Jules Joseph Lefebvren toimesta. Monien värikkäiden vuosien jälkeen se liittyy Belgian Family Brewers Associationiin (BFB) vuonna 2008. Järjestöön kuuluu 22 perhepanimoa, jotka vaalivat vanhaa ja perinteisekästä oluen valmistus kulttuuria. Barbãr Bok on tunnetun Barbãr oluen tummempi versio. Se sisältää 2,5 % hunajaa, mikä tekee sen aromista todella makean ja kukkamaisen. Itse pidin selkeästi enemmän vaaleasta versiosta ja sen vuoksi annan tummalle Bokille "vain" 73 pistettä.

Arvio: 73/100

17.1.2017

Gulden Draak 9000 Quadruple

Gulden Draak 9000 Quadruple

Panimo: Brouwerij Van Steenberge
Alkuperämaa: Belgia
Tyyli: Abt/Quadrupel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Maku: 9000 Quadruple on vahvan maltainen ja runsaan hedelmäinen olut. Sen jälkimaku on pitkäkestoinen ja suun pintoja lämmittävä sekä kevyesti alkoholinen. Muutoin sen aromia voi kuvailla makean karamelliseksi ja miedosti mausteiseksi sekä hennon hiivamaiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, melko raskas sekä voimakasarominen. Se on makuaan enemmän hiivamainen sekä alkoholimaisuus tuo itseään siinä selkeämmin esille.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Gulden Draak 9000 Quadruple on belgialaisen Brouwerij Van Steenbergen valmista abt/quadrupel-tyylinen olut. Gulden Draak on saanut nimensä Gentin kaupungin kellotornia koristavan kultaisen lohikäärmepatsaan mukaan. Numero 9000 puolestaan tarkoittaa Gentin kaupungin postikoodia. Oluen täyteläinen ja poikkeuksellinen maku johtaa juurensa toisesta ylimääräisestä käymisestä (viinihiivalla) sekä erittäin runsaasta ja normaalia mittavammasta maltaiden käytöstä. Sen kokonaisuus oli toimiva ja mielenkiintoinen sekä kaikin tavoin onnistunut. Siitä jäi minulle positiivinen mielikuva ja se soveltui omaan makuuni erittäin hyvin. Hyvä olut.

Arvio: 86/100

16.1.2017

Duvel Tripel Hop 2015 (Equinox)

Duvel Tripel Hop 2015

Panimo: Duvel Moortgat
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Kantavierre: 18,5 °P
Katkeroaineet: 38,8 EBU
Väri: 7,6 EBC

Humalat: Saaz, Styrian Golding, Equinox (kuivahumalointi).

Maku: Tripel Hop 2015 on hieman makea ja keskikatkera olut. Siinä maistuu trooppisen hedelmäinen ja maltainen aromi sekä mausteisuus ja hiivamaisuus. Sen humalointi on sitruksista ja ruohomaista sekä jälkimaku kuiva ja kevyesti alkoholinen.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan maltainen, mausteinen ja hiivamainen sekä selkeästi humaloitu. Sen aromi on melko voimakas ja samalla myös hieman makea.

Ulkonäkö ja koostumus: Se on koostumukseltaan keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä sulava. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Duvel on tuonut markkinoille kolmannella "ylimääräisellä" humalalla maustettuja oluita aina vuodesta 2007. Niiden tarkoitus on antaa oluelle ylimääräistä potkua ja lisää katkeruutta. Vuosittain vaihtuva humalalajike on aina eri ja siksi myös oluen maku vaihtelee vuosi vuodelta. 2015 versiossa se oli Equinox. Itse pidin tästä versiosta ja se vastasi kaikin puolin sille asettamiani odotuksia. Hyvä olut.

Arvio: 84/100

15.1.2017

Silly La Divine

Silly La Divine

Panimo: Brasserie de Silly
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Kantavierre: 19 °P
Väri: 35 EBC

Tarjoilulämpötila: 7-10 °C

Maltaat: Pale Ale, Caramel, Aromactic
Humalat: Kent, Hallertau

Maku: La Divine on makea (karamellinen), katkera ja alkoholisen jälkimaun omaava olut. Siinä maistuu lisäksi maltainen ja hedelmäinen aromi sekä mausteisuus ja hiivamaisuus.


Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti makea, runsas ja voimakasarominen. Siinä esiintyy maltaisen ja hedelmäisen pääaromin lisäksi mausteista ja hiivamaista aromikkuutta sekä selkeää alkoholimaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Väriltään sen runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Brasserie de Silly on vuonna 1850 perustettu olutpanimo. Se on kulkeutunut isältä pojalle jo kuuden sukupolven ajan. Sen vuotuinen tuotantokapasiteettion noin 1 800 000 litraa olutta ja viime vuosina se on keskittynyt lähinnä tutkimus- ja kehitystyöhön. La Divine on yksiä se tunnetuimpia oluita ja lähtökohtaisesti mielenkiintoinen sellainen. Omaan makuuni se ei ollut kuitenkaan paras mahdollinen, mutta se ei poista sitä faktaa, että se on hyvin valmistettu olut.

Arvio: 72/100

14.1.2017

Silly Green Killer IPA

Silly Green Killer IPA

Panimo: Brasserie de Silly
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %
Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Humalat: Chinook, Atakum, Tomahawk, Styrian Golding

Maku: Green Killer IPA on maltainen, sitruksinen ja havumainen olut. Sen maku on lisäksi mausteinen, ruohomainen ja hedelmäinen sekä miedosti makea. Jälkimaultaan se on kuiva ja katkera sekä melko pitkäkestoinen.

Tuoksu: Sen tuoksua dominoi voimakas humalointi sekä mausteinen ja maltainen aromi. Aromi on lisäksi melko makea sekä selkeästi voimakas.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kuparinkeltainen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Green Killer IPA on yksi Brasserie de Silly kolmesta uusimmasta luomuksesta. Nimestään huolimatta se ei ole IPA-tyylinen olut vaan luokitellaan ennemminkin belgityyliseksi aleksi. Hienosta nimestään ja etiketistään huolimatta se ei oikein säväyttänyt minua. Kokonaisuus oli keskinkertainen ja makumaailma hieman erikoinen. Sille löytyy varmasti oma kannattajakuntansa, mutta itselleni se ei tällä kertaa oikein sopinut.

Arvio: 68/100

13.1.2017

De Ranke XX Bitter

De Ranke XX Bitter

Panimo: Brouwerij De Ranke
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 16 °P
IBU-arvo: 60-65

Humalat: Brewer's Gold, Hallertau Mittelfrüh

Maku: XX Bitter on tasapainoinen ja jälkimaultaan katkera olut. Siinä maistuu runsaan maltainen ja yrttisen mausteinen aromi sekä raikas sitruksisuus ja tuore hedelmäisyys. Lisäksi selkeää hiivamaisuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Sen tuoksu on miellyttävän raikas ja eloisa. Se on makuaan selkeämmin kukkainen ja voimakkaasti humaloitu.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Väritys on aprikoosimainen ja samea sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Brouwerij De Ranke on Nino Bacellen perustama belgialainen olutpanimo, joka valmistaa vuodessa 500 000 litraa olutta. Siitä jopa 50 % suuntautuu ulkomaanvientiin yli 20 eri maahan. Alkujaan se perustettiin harrastemielessä, mutta siitä on kehittynyt vuosien varrella monia henkilöitä työllistävä ja tunnettu olutpanimo. XX Bitter on omasta mielestäni heidän paras oluensa ja muutenkin erinomainen sellainen. Se on päässyt myös tyylinsä puolesta Ratebeerin TOP 50 luokitukseen ja ansaitsee ehdottomasti paikkansa siellä. Se on yksiä niitä oluita, joita jokaisen kannattaa edes joskus maistaa, suosittelen lämpimästi.

Arvio: 90/100

12.1.2017

Sinebrychoff Porter

Sinebrychoff Porter

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,2 %

Kantavierre: 16,7 °P
Katkeroaineet: 35,7 EBU
Väri: 270 EBC

Maltaat: Pilsner, Münchener, väri- ja ruskeamaltaat.
Humalat: Saazer- ja katkerohumalat.

Maku: Sinebrychoff Porter on paahtomaltainen ja suklainen olut. Siinä maistuu myös kahvinen, lakritsinen ja kuivahedelmäinen aromikkuus sekä kuiva ja katkera jälkimaku.



Tuoksu: Oluen tuoksua hallitsee paahteinen ja tumma suklainen aromi. Se imitoi makuaan lähes täydellisesti, ollen kuitenkin selkeämmin kuivahedelmäinen ja hieman vähemmän lakritsinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä kermamainen. Rungoltaan se on kolanvärinen ja samea sekä vaahtokukaltaan beigenvärinen ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Sinebrychoff Porteria on valmistettu yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1957 asti. Sen valmistuksessa käytetään samaa hiivaa kuin legendaarisessa Guinness oluessa. Se on listattu edesmenneen ja kuuluisan olutasiantuntija Michael Jacksonin 500 maailman parhaan oluen listalle ja palkittu useaan otteeseen erilaisissa olutkilpailuissa. Se edustaa suomalaista oluenvalmistus perinnettä parhaimmillaan ja on ehdottomasti hinta-laatusuhteeltaan yksiä parhaita koskaan Suomessa valmistettuja oluita.

Arvio: 80/100

11.1.2017

Maku Brewing IPA

Maku Brewing IPA

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,3 %

Kantavierre: 16,1 °P
Katkeroaineet: 66 EBU
Väri: 36,8 EBC

Maltaat: Pale Ale, Crystal 100, Munich
Humalat: Citra, Cascade, Centennial, Amarillo

Maku: Maku Brewing IPA on voimakkaasti humaloitu ja jälkimaultaan katkera olut. Siinä maistuu karamellimaltainen ja trooppisen hedelmäinen aromikkuus sekä sitruksinen, havuinen, yrttinen vivahteikkuus.


Tuoksu: Oluen tuoksu on pehmeä, runsas ja melko makea (karamellimaltainen). Sitä voi luonnehtia lisäksi trooppisen hedelmäiseksi ja sitruksiseksi sekä sopivan havumaiseksi ja yrttiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Maku IPA on suomalaisen Maku Brewing:n valmistama olut. Se sijoittui toiselle sijalla Suomen Paras Olut kilpailussa vuonna 2016 yli 4,7% alet sarjassa. Se on oma suosikkini Maku Brewingin oluista (tähän mennessä) ja ansaitsee hyvää palautetta osakseen. Miellyttävä olut kaikin puolin.

Arvio: 82/100

10.1.2017

Laitilan Pale Ale

Laitilan Pale Ale

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,5 %

Kantavierre: 9,5 °P
Katkeroaineet: 50 EBU
Väri: 11 EBC

Humalat: Equinox, Cascade

Maku: Laitilan Pale Ale on makea ja miellyttävästi humaloitu olut. Sen aromi on ennen kaikkea raikkaan sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen, mutta myös makean karamellinen ja runsaan maltainen. Sen jälkimaku on kuiva ja katkera sekä siinä esiintyy yrttistä ja ruohomaista aromikkuutta.


Tuoksu: Oluen tuoksu on raikas ja pirteä sekä voimakkaasti humaloitu. Se myötäilee pitkälti makuaan ja on kaikin tavoin viettelevä. Sitä hallitseva raikas sitruksisuus sekä trooppinen hedelmäisyys luovat toimivan rungon muulle kokonaisuudelle. 

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Väriltään olut on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Laitilan Pale Ale on suomalaisista maltaista ja amerikkalaisista humalalajikkeista valmistettu APA. Sen voimakas humalointi sopii sille mainiosti ja tekee siitä raikkaan ja helposti nautittavan juoman. Miedoksi olueksi se yllätti minut täydellisesti ja ansaitsee kehut rohkeasta lähestymistavastaan.

Arvio: 72/100

9.1.2017

To Øl Goliat Imperial Coffee Stout

To Øl Goliat Imperial Coffee Stout

Panimo: De Proefbrouwerij (To Øl)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,1 %

Kantavierre: 27,4 °P
Katkeroaineet: 59,2 EBU
Väri: 355 EBC

Maltaat: Pilsner, Chocolate, Cara Crystal, savustetut maltaat, paahdetut ohrat ja kaurahiutaleet.
Humalat: Columbus, Simcoe.

Maku: To Øl Goliat voimakkaasti humaloitu, makea ja paahteinen olut. Siinä maistuu suklainen ja kahvinen aromikkuus sekä paahtomaltainen ja tumma hedelmäinen vivahteikkuus. Aromi lisäksi hieman mausteinen ja kuivahedelmäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on erittäin vahva, espressomainen sekä paahteinen. Se on makuaan selkeämmin vaniljainen sekä kevyesti savuinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on valoa läpäisemätön ja musta sekä vaahtokukka erittäin tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: To Øl Goliat on valmistettu Belgiassa De Proefbrouwerijn panimolla. Sen valmistamiseen on käytetty cassonadesokeria sekä 3 kiloa kahvipapuja kahviksi keitettynä (lisätty jälkikäymisen yhteydessä). Se säilyy oikein säilytettynä jopa 10 vuotta ja kehittää makuaan kypsyessään. Panimo suosittelee sitä nautittavaksi sellaisenaan tai sinihomejuuston kera. Omaan makuuni se oli lähes täydellinen olut, jota suosittelen lämpimästi kenelle tahansa. 

"The great warrior of Gath. The mighty champion of the Philistines. Embedded in ancient folklore and religion. Coming from the World of Old. His size and stature is not human. He is bigger. The armor of Goliat is black. Creamy black lacings. Stands with a towering height. He can grab elements from both earth and heaven. Earthy, roasted, notes from the earth. Warming, pungent, sweet notes from the skies. His heart is beating slowly, almost endlessly slow. This man is thought to be invincible!" - To Øl.

Arvio: 95/100

8.1.2017

Taiwan Beer Weissbier

Taiwan Beer Weissbier

Panimo: Taiwan Tobacco and Liquor Corp
Alkuperämaa: Taiwan

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Taiwan Beer Weissbier on raikas ja virkistävä olut. Sen maku on ennen kaikkea banaanisen hedelmäinen ja neilikkaisen mausteinen, mutta myös vehnäinen ja hiivamainen. Siinä esiintyvä sitruksisuus keventää kokonaisuutta ja tekee siitä nautinnollisemman vehnäoluen.

Tuoksu: Sen tuoksu on hieman hapan ja kevyesti tunkkainen. Sitä hallitsee mausteinen ja hiivainen aromi sekä hedelmäinen ja sitruksinen vivahteikkuus.




Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermainen. Väritys on hunajamainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Taiwan Tobacco and Liquor Corp on suuri toimija maassaan. Sillä on pitkä ja värikäs historia, joka johtaa juurensa tähän päivään (http://en.ttl.com.tw/about/about_06.aspx). Se valmistaa ja myy oluiden lisäksi mm. vahvoja viinoja ja erilaisia ruuanvalmistukseen tarvittavia tuotteita. Yksi sen tuotteista on nyt esittelyssä oleva Weissbier, joka oli minulle ensimmäinen olut koskaan Taiwanista. Se ei ollut mikään järisyttävä elämys, mutta kuitenkin helposti juotava ja melko mielenkiintoinen aikaansaannos.

Arvio: 59/100

7.1.2017

Coopers Best Extra Stout

Coopers Best Extra Stout

Panimo: Coopers Brewery
Alkuperämaa: Australia

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,3 %

Maku: Coopers Best Extra Stout on katkera ja paahteinen olut. Sen aromi on suklainen ja kahvinen sekä makean karamellinen ja paahtomaltainen. Maku on lisäksi runsaan hedelmäinen sekä sopivan tasapainoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko voimakas, mutta makea. Sen muuten paahteista ja kahvimaista aromia pehmentää suklainen ja hedelmäinen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on mustanruskea ja samea sekä vaahtokukka niukka ja samettimainen.

Loppukommentit: Coopers on ainoa panimo Australiassa, joka on vielä perheomisteinen. Se valmistaa laajaa valikoimaa erilaisia oluita, joista tunnetuin on Sparkling Ale. Best Extra Stout lukeutuu yhdeksi heidän tummimmista ja paahteisimmista oluista. Se jatkaa käymistään vielä pullossa, mikä tekee sen aromista entistä täyteläisemmän ja kokonaisvaltaisemman. 

Arvio: 73/100

6.1.2017

Põhjala Must Kuld

Põhjala Must Kuld

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,8 %

Kantavierre: 20,1 °P
IBU-arvo: 45 EBU
Väri: 325,7 EBC

Maltaat: Pale malt, Munich malt, Cara pale, Crystal 50, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate malt, Lactose
Humalat: Magnum, Goldings

Maku: Must Kuld on makea ja paahteinen olut. Se on keskiasteisesti humaloitu ja miellyttävän tasapainoinen. Siinä maistuu paahtomaltainen ja kahvimainen aromi sekä pehmeän maitosuklainen ja marjamainen vivahteikkuus. Kokonaisaromiltaan se on lisäksi makean hunajainen sekä hieman vaniljainen.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin paahteinen ja kahvimainen. Se myötäilee pitkälti makuaan ollen yhtälailla hunajainen, marjainen ja maitosuklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on valoa läpäisemätön ja musta sekä vaahtokukka beigen värinen ja kermainen.

Loppukommentit: Monille oluista kiinnostuneille tämä olut on varmasti tuttu tapaus. Syynä siihen voi olla Ratebeerin TOP 50 Porter-listaus, mutta todennäköisimmin vähintäänkin kaksimielinen etiketti. Ainakin itsessäni se aiheutti hilpeyttä, sillä hetken kuvittelin, että Põhjalan panimolla on pidetty hieman enemmän hauskaa. Totuus on kuitenkin se, että kuvassa on suklaamallas eikä se toinen juttu. No niin takaisin itse asiaan. Todellisuudessa Must Kuld ei ole yhtään hullumpi olut, joka kuuluu osaksi panimonsa core range -valikoimaa. Se on toimiva ja onnistunut porter, joka takaa nautinnollisen elämyksen kerta toisensa jälkeen. Aivan panimonsa parhaaksi olueksi siitä ei ole, mutta se on silti hyvä sellainen.

Arvio: 82/100

5.1.2017

Teerenpeli Panimon Erikoinen Nro 2

Teerenpeli Panimon Erikoinen Nro 2

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Imperial Pils
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

Kantavierre: 11,6 °P
Katkeroaineet: 29 EBU
Väri: 39,8 EBC

Maltaat: Vienna, Crystal

Maku: Panimon Erikoinen Nro 2 on makea ja lähes täysin viskin makuinen olut. Sen aromia lähemmin tarkasteltaessa voidaan siitä erottaa myös makean toffeista ja karamellista aromikkuutta sekä pehmeän maltaista ja kuivahedelmäistä vivahteikkuutta. Sen jälkimaku kuiva ja kevyesti katkera.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on kevyt, hento ja sitä hallitsee selkeästi viskimäinen aromi. Se on makunsa kaltaisesti hyvin makea, hieman maltainen sekä miedosti kuivahedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Väriltään se on hieman simamainen ja kirkas sekä sen vaahtokukka vaalea ja hyvin niukka.

Loppukommentit: Teerenpeli valmistaa tietyin väliajoin lyhyen ajan myynnissä olevia "panimon erikoinen" -oluita. Nyt esittelyvuorossa on heidän Nro 2 -versionsa, jota on kypsytetty ex-viskitynnyrissä 2 kuukauden ajan. Idealtaan se on erinomainen, mutta toteutus ei aivan yhtä loistelias. Sen liian viskimäinen aromi peittää alleen lähes kaiken muun ja jättää juojalleen suorastaan orvon olon. Omaan makuuni se ei siis soveltunut, mutta ehkä viskin ystävät saavat siitä enemmän irti.

Arvio: 62/100

4.1.2017

Dark Horse Thirsty Trout Porter

Dark Horse Thirsty Trout Porter

Panimo: Dark Horse Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 24

Maku: Thirsty Trout on makea, pehmeä ja miedosti katkera olut. Sen maku on ennen kaikkea paahtomaltainen ja reilusti suklainen, mutta siinä maistuu myös makean karamellinen, tumma hedelmäinen sekä lakritsinen aromikkuus.

Tuoksu: Sen tuoksu on runsas ja viettelevä sekä hyvin makunsa kaltainen. Se on lisäksi makuaan enemmän toffeinen sekä selkeämmin kahvinen.



Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman kermamainen. Väriltään se on yönmusta ja synkkä sekä vaahtokukaltaan tuuhea ja hitaasti häviävä.

Loppukommentit: Thirsty Trout Porter on miellyttävä ja hyvin valmistettu porter. Se on aromi on tasapainoinen ja erittäin monipuolinen sekä aromi luokseen kutsuva. Se ehdottomasti nautinnollinen ja helposti juotava olut, joka ansaitsee hyvää palautetta kerrakseen. Suosittelen lämmöllä kaikille.

Arvio: 86/100

3.1.2017

Yo-Ho Yona Yona Ale

Yo-Ho Yona Yona Ale

Panimo: Yo-Ho Brewing Company
Alkuperämaa: Japani

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 13,8 °P
IBU-arvo: 35,5
Väri: 26,5 EBC

Humalat: Cascade

Tarjoilulämpötila: 13 °C

Maku: Yona Yona on kevyt ja miedosti katkera olut. Siinä maistuu leipämäisen maltainen ja hedelmäinen aromikuus sekä raikkaan sitruksinen ja makean karamellinen vivahteikkuus. Sen maku on lisäksi hieman mausteinen ja kokonaisuutena tasapainoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on raikas, makea ja miellyttävästi humaloitu. Se on ennen kaikkea maltainen, hedelmäinen ja sitruksinen sekä tuoreen ruohomainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan värinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Yo-Ho Brewing Company on japanilainen, vuonna 1996 perustettu olutpanimo. Yona Yona on sen kansainvälisesti tunnettu ja useita palkintoja voittanut APA-tyylinen pääolut. Se tarkoittaa englanniksi käännettynä "night after night", mitä myös tölkin etiketti hyvin kuvastaa. Omasta mielestäni se oli kohtalaisen hyvä olut, jota joisin myös mielelläni uudestaan.

Arvio: 77/100

2.1.2017

Fantôme Dark White

Fantôme Dark White

Panimo: Brasserie Fantôme
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Fantôme Dark White on makea (karamellinen), kuiva ja mausteinen olut. Muutoin sen makua voi luonnehti maltaiseksi, hiivaiseksi ja hedelmäiseksi sekä kipakan sitruksiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin runsas ja tuhti, mutta toisaalta myös raikas ja makea. Se mukailee pitkälti makuaan ollen samalla kuitenkin enemmän ruohomainen ja kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on karamellin värinen ja samea sekä vaahtokukka tuuhea ja samettimainen.

Loppukommentit: Dark White on neljästä juomastani Fantômen oluesta huonoin. Se ei vain pystynyt säväyttämään samalla lailla kuin kolme edellistä ja jäi kokonaisuutena selvästi niitä kaikkia jälkeen. Huono olut se ei missään nimessä ollut, mutta jotain siitä jäi puuttumaan, mikä häiritsi minua. Fantômen oluet todistivat minulle, että heidän ansaitsemansa kulttimaine ei ole tuulesta temmattu ja jään suurella mielenkiinnolla odottamaan, minkä heidän oluistaan saan seuraavaksi eteeni.

Arvio: 72/100

1.1.2017

Fantôme Printemps

Fantôme Printemps

Panimo: Brasserie Fantôme
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Fantôme Printemps on hieman samppanjamainen ja poreileva olut. Sen aromi on melkolailla yrttinen ja mausteinen, mutta samalla myös raikkaan sitruksinen ja hedelmäinen. Lisäksi sen mausta on erotettavissa kevyesti hiivaista ja sitruunaruohomaista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin raikas ja eloisa. Sen aromi on selkeä ja viettelevä sekä muistuttaa hieman kesäistä kukkaispeltoa. Siinä kukkainen ja ruohomainen aromi yhdistyy miellyttävästi sitruksiseen, hiivaiseen ja mausteiseen kokonaisuuteen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hivenen metallimainen. Sen voimakkaan meripihkan väristä runkoa koristaa vaalea sekä samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Fantôme Printemps oli yllätyksellinen ja mielenkiintoinen saison. Omaan makuuni se oli paras Fantômen oluista, jonka olen juonut ja muutenkin hyvä sellainen. Heillä on tapana muuttaa reseptiä aina vuosittain, joten myös tästä syystä koskaan ei voi tarkalleen tietää, millaisen makuelämyksen lasistaan löytää...

Arvio: 83/100