31.3.2017

Shepherds Amber Ale (Palestiina)

Shepherds Amber Ale

Panimo: Birzeit Brewery
Alkuperämaa: Palestiina (Länsiranta)

Tyyli: Amber Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: Shepherds Amber Ale on makea, miedosti humaloitu ja hivenen paahteinen olut. Sen aromi on ennen kaikkea karamellimaltainen ja viljamainen, mutta myös tuoreen hedelmäinen ja hiukan leipämäinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman epäpuhdas, makea ja viljamainen. Sen aromi on lisäksi hennosti yrttinen ja sitruksinen sekä kokonaisuus kaiken kaikkiaan aivan liian erikoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja sen suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sen vaahtokukka erittäin tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Shepherds Amber Ale on keskiverto olut. Se ei tarjota mitään erikoista, mutta ajaa asiansa. Siitä löytyvät kaikki sen tyylilajille uskolliset piirteet ja sen koostumus on sille melkolailla sopiva. Lisäksi se on olut, johon ani harvoin pääsee käsiksi ja siksi olen iloinen, että pääsin sitä maistamaan.

Arvio: 61/100

30.3.2017

Taybeh Beer White (Palestiina)

Taybeh Beer White

Panimo: Taybeh Brewing Company
Alkuperämaa: Palestiina (Länsiranta)

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,8 %

Maku: Taybeh Beer White on raikas ja hieman makea olut. Sen aromi on witbierille hyvin tyypillinen eli vehnäinen, maltainen, mausteinen, hedelmäinen ja sitruksinen. Muutoin se on miedosti humaloitu sekä jälkimaultaan aavistuksen katkera olut.

Tuoksu: Sen tuoksu on melko vaimea, mutta aromaattinen. Se yrttisesti ja kukkamaisesti humaloitu, mutta muilta osin hyvin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on kevyt ja suutuntuma liukkaan öljymäinen sekä keskihiilihappoinen. Sen runko on kellertävä ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Taybeh Brewing Company on vuonna 1994 perustettu perheomisten panimo. Se sijaitsee Taybehin kylässä Palestiinassa ja on myös virallisesti Lähi-Idän ensimmäinen mikropanimo. Se valmistaa oluitaan saksalaisen Reinheitsgebot-puhtauslain mukaisesti ja sitä kunnioittaen. Taybeh Beer White on yksi sen 6 valmistamasta oluesta. Se on kelpo witbier, joka ei kalpene vertailussa moniin muihin vastaaviin tuotteisiin. Itse pidin sitä mielenkiintoisena ja kohtalaisen hyvänä oluena, jota voisin juoda mielelläni myös uudestaan.

Arvio: 67/100

29.3.2017

Samichlaus Classic

Samichlaus Classic

Panimo: Brauerei Schloss Eggenberg
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Dobbelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 14,0 %

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Samichlaus Classic on hieman paahteinen ja alkoholin makuinen olut. Sen aromi on hyvin makea (sokerinen ja karamellinen) ja maltainen sekä miedosti katkera. Siinä maistuu lisäksi herkullinen tumma hedelmäisyys sekä hento suklaisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on lähinnä hedelmäinen, makea ja alkoholinen. Siinä on havaittavissa myös tammimaisia ja vaniljaisia nyansseja, joita ei juuri maussa esiinny.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä suun pintoja lämmittävä. Rungoltaan se on sherryn värinen ja kirkas sekä sen vaahtokukka todella niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Samichlaus Classic on ehkä maailman harvinaisin vuosittain valmistettava olut. Sitä valmistetaan vain yhtenä päivänä vuodessa 6.12. Ennen sen pullottamista sitä kypsytetään vielä 10 kuukautta panimon omissa kellaritiloissa. Harvinaisuudestaan huolimatta sen myyntihinta oli todella maltillinen (5,50 € Saveur Biére). Omaan makuuni se soveltui kohtalaisen hyvin ja olin todella tyytyväinen kuin sain sitä edes yhden pullon käsiini. Suosittelen kokeilemaan, jos jossain siihen törmäätte.

Arvio: 81/100

28.3.2017

Baladin Elixir

Baladin Elixir

Panimo: Le Baladin
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 20,3 °P
Katkeroaineet: 11 EBU
Väri: 35 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Baladin Elixir on miedosti humaloitu, kuiva ja hieman viinimäinen olut. Sen aromi on makean karamellinen ja kuivahedelmäinen sekä maltainen ja hiivamainen. Siinä maistuu lisäksi omenainen ja mausteinen vivahteikkuus sekä miedosti katkera jälkimaku.


Tuoksu: Oluen tuoksu on alkoholinen, kevyesti paahteinen sekä melko mausteinen. Aromi on lisäksi hiivamainen ja viettelevän hedelmäinen sekä kokonaisuutena sopivan tasapainoinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen, eloisan hiilihappoinen sekä kermamainen. Sen kuparinruskeaa ja sameaa runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Le Baladin panimon tarina alkoi vuonna 1986 kun samanniminen pubi avasi ovensa Piozzossa Italiassa. Kymmenen vuotta myöhemmin se päätti aloittaa omien oluiden valmistuksen. Nykyisin heillä on valikoimissaan yli 30 erilaista oluita ja myös muita juomia. Elixir on sen belgityylinen vahva ale, jonka valmistuksessa on käytetty Islayn saaren viskihiivaa. Se on vahvalla alkoholipitoisuudella ja monipuolisella aromilla varustettu olut, joka ei jätä juojaansa kylmäksi. Se on hyvin valmistettu ja kaikin puolin mielenkiintoinen kokonaisuus, jota ei turhaan kannata ohittaa oluthyllyllä. 

Arvio: 75/100

27.3.2017

Nøgne Ø / Mikkeller / BrewDog Horizon Tokyo Black

Nøgne Ø / Mikkeller / BrewDog Horizon Tokyo Black

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 16,0 %

Kantavierre: 36 °P
IBU-arvo: 100

Maku: Horizon Tokyo Black on erittäin voimakkaasti humaloitu ja vahvasti alkoholinen makuinen olut. Sen erittäin monipuolisessa maussa esiintyy mm. makean toffeisia, paahtomaltaisia, tummasuklaisia, tummahedelmäisiä, espressomaisia sekä lakritsimaisia nyansseja.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin tumma ja voimakas. Siinä on havaittavissa makuaan runsaampaa tammimaisuutta ja kevyttä savumaisuutta, mutta muilta osin se on hyvin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan se on pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä sen vaahtokukka todella niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Horizon Tokyo Black on kolmen suuren panimon yhteistyön tulos. Sen valmistus on käsittääkseni lopetettu, joten sen löytäminen saattaa olla haastavaa. Ostamani Horizon Tokyo Black oli erää "Batch # 894/895" ja pullo numeroltaan 6360. Se oli valmistettu 29.11.2012 ja pullon mukaan se säilyi aina vuoteen 2022 saakka. Tämän jykevämmäksi olut ei juuri mene ja se haastaa juojansa jokaisen solun asteella. Sen todella vahva aromi jakaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta pettymystä se tuskin kenellekään aiheuttaa. Itse pidin siitä melko paljon ja voin todeta, että nautittuani 25 cl näin tuhtia tavaraa päivän olutannokseni oli kerralla korkattu :)

Arvio: 80/100

26.3.2017

Dieu du Ciel Péché Mortel

Dieu du Ciel Péché Mortel

Panimo: Dieu du Ciel
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maku: Péché Mortel on vahva ja pehmeä olut. Sen makua voi kuvailla ennen kaikkea espressomaiseksi ja paahtomaltaiseksi, mutta myös tumma suklaiseksi ja kaakaoiseksi. Siinä esiintyy lisäksi miedon vaniljaisia nyansseja sekä sen jälkimaku on erittäin kuiva ja katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on todella runsas ja alkoholinen. Se on makuaan pähkinäisempi, mutta muilta osin hyvin vastaava.




Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä miellyttävän silkkinen. Sen runko on mustanruskea ja synkkä sekä vaahtokukka melko niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Péché Mortel on kolmesta esittelemästäni Dieu du Ciel oluesta paras. Se on melko tunnettu ja arvostettu olut. Se on niittänyt mainetta myös Ratebeerissä, jossa se on arvosteltu TOP 50 listalle oman tyylilajinsa kategoriassa. Aivan täydelliseksi olueksi en sitä kuitenkaan arvioi, sillä jokusen pisteen joudun vähentämään hieman liian espressomaisesta kokonaisuudesta. Se on varma valinta kenelle tahansa imperial stout- tyylistä tai muutoin vahvoista oluista pitäville oluenystäville. Suosittelen kokeilemaan.

Arvio: 86/100

25.3.2017

Dieu du Ciel Isseki Nichõ

Dieu du Ciel Isseki Nichõ

Panimo: Dieu du Ciel
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Maku: Isseki Nichõ on makea ja mausteinen olut. Sen ennen kaikkea paahtomaltaisessa ja hiivamaisessa aromissa esiintyy myös pehmeän suklaista ja tumma hedelmäistä vivahteikkuutta. Sen humalointi on voimakasta ja jälkimaku melko katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan rikkaampi ja moniulotteisempi. Siinä on havaittavissa kukkamaista ja sitruksista humalointia sekä hennosti pähkinäisiä ja vaniljaisia nyansseja, joita ei käytännössä mausta erota.



Ulkonäkö ja koostumus: Oluen täyteläistä koostumusta ryhdittää keskihiilihappoinen ja kermamainen suutuntuma. Väriltään sen runko on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Isseki Nichõ on saison- tyyliseksi olueksi hyvin poikkeava. Se on ensinnäkin valmistettu muun muassa paahdetuista maltaista sekä sen aromi muistuttaa hieman enemmän porteria tai stouttia kuin perinteistä saisonia. Toiseksi sitä on kypsytetty Pinot Noir -tynnyreissä, mistä myös oluen viinimäinen mausteisuus on peräisin. Se on todella mielenkiintoinen ja kekseliäs olut, jota kannattaa ehdottomasti maistaa, jotta voi todella ymmärtää kuinka erikoislaatuisesta tapauksesta on kysymys.

Arvio: 84/100

24.3.2017

Dieu du Ciel Rescousse

Dieu du Ciel Rescousse

Panimo: Dieu du Ciel
Alkuperämaa: Kanada

Tyyli: Altbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Maku: Rescousse on paahteinen ja makea olut. Siinä maistuu makean karamellinen ja ruisleipämäinen aromikkuus sekä kuivahedelmäinen ja mausteinen vivahteikkuus. Oluen jälkimaku on hyvin kuiva ja melko katkera.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan runsaammin pähkinäinen ja tuoreen kukkamainen, mutta muilta osin hyvin samankaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on mahonginruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Dieu du Ciel on vuonna 1998 perustettu mikropanimo. Se sijaitsee Montréalin kaupungissa Kanadassa ja on tunnettu erilaisista Craft Beer- oluistaan. Rescousse ei ole yhtään hullumpi altbier- tyylinen olut. Sen aromi on melko mielenkiintoinen, mutta jätti silti hieman toivomisen varaa. Sen koostumus ja suutuntuma olivat kohdallaan ja tekivät oluesta helposti nautittavan kokonaisuuden. Se oli hyvä avaus panimonsa olutesittelyille, jotka jatkuva seuraavina päivien aikana vielä kahden eri oluen voimin.

Arvio: 73/100

23.3.2017

White Cap Lager (Kenia)

White Cap Lager

Panimo: Kenya Breweries Ltd (EABL)
Alkuperämaa: Kenia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maku: White Cap Lager on makea ja kevyt olut. Sen maltaista ja maissista kokonaisuutta tukee sitruksinen ja hieman kukkamainen humalointi. Jälkimaultaan olut on vain hivenen katkera ja todella lyhytkestoinen.

Tuoksu: Sen tuoksu on kovin tunkkainen ja melko tylsä. Aromiltaan se on ennen kaikkea viljainen, maissinen ja leipämäinen, mutta myös hennosti hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä todella vetinen. Sen kullanväristä ja kirkasta runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: White Cap Lager ei tehnyt minuun suurta vaikutusta. Se oli kevyt perusolut, jonka mieto ja hento aromi jättivät toivomisen varaa. Sille löytyy varmasti käyttöä kuumissa ja paahteisissa maissa kuten Keniassa, mutta suurempaa makunautintoa etsivälle suosittelen jotain muuta lager- tyylistä olutta. Kaikesta huolimatta se oli uusi ja eksottinen lisäys olutkokelmiini, mistä pitää aina olla iloinen ja kiitollinen.

Arvio: 49/100

22.3.2017

Phoenix Special Brew (Mauritius)

Phoenix Special Brew

Panimo: Phoenix Beverages Group
Alkuperämaa: Mauritius

Tyyli: Imperial Pils
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maku: Phoenix Special Brew on väkevä ja raaka olut. Sen aromi on häiritsevän alkoholinen, makean hunajainen ja viljamaisen maltainen. Sen humalonti on lähes olematonta ja jälkimaku vain hivenen katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on kaikin tavoin makuaan parempi. Siitä monipuolisemman tekee tuoreen hedelmäinen vivahteikkuus sekä vähemmän alkoholinen ja makea kokonaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman metallinen. Sen runko on kirkkaan kullankeltainen ja läpikuultava sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Phoenix Special Brew on pitkään aikaan huonoin olut, johon olen törmännyt. Odotin siltä paljon, mutta petyin pahasti. Sen makumaailma oli täysin pilattu liiallisella alkoholin käytöllä sekä sen koostumus oli inhottavan pistävä ja metallinen. En voi millään ymmärtämään, miksi tällaista olutta valmistetaan.

Arvio: 38/100

21.3.2017

Blue Marlin (Mauritius)

Blue Marlin

Panimo: Phoenix Beverages Group
Alkuperämaa: Mauritius

Tyyli: Imperial Pils
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Blue Marlin on makean maltainen, leipämäinen ja kevyesti hedelmäinen olut. Sen humalointi on sitruksista ja ruohomaista sekä jälkimaku miedosti katkera ja hieman kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko makea ja runsaan viljainen. Sen muutoin maissisessa aromissa esiintyy myös hentoa alkoholimaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen kullanväristä ja läpikuultavaa runkoa koristaa vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Blue Marlin olutta valmistaa mauritiuslainen Phoenix Beverages Group. Sen myynti alkoi ensimmäistä kertaa vuonna 1990. Sen suhteellisen korkeasta alkoholipitoisuudesta huolimatta se on yllättävän mieto imperial pils- tyyliseksi olueksi. Laadullisesti se vastaa perus kauppaolutta eikä sitä voi millään asteella miksikään tajunnanräjäyttäjäksi mainostaa. Mielenkiintoinen tuttavuus kaikesta huolimatta.

Arvio: 60/100

20.3.2017

La Rulles Triple

La Rulles Triple

Panimo: Brasserie Artisanale de Rulles
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,4 %

Kantavierre: 17,6 °P
Katkeroaineet: 39 EBU
Väri: 13 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: La Rulles Triple on makea, mausteinen ja hiivamainen olut. Sen maku on lisäksi runsaan maltainen ja hedelmäinen sekä sitruksisesti ja kukkamaisesti humaloitu. 

Tuoksu: Oluen tuoksu on erittäin runsas ja voimakas. Sen hiivamaista, yrttisen mausteista ja hedelmäistä aromia ympäröi kevyesti alkoholinen vivahteikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä paksun kermamainen. Sen meripihkanväristä ja sameaa runkoa päällystää erittäin tuuhea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: La Rulles Tripleä valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Se on yksi Brasserie Artisanale de Rullesin parhaista oluista. Sen runsasarominen ja täyteläinen makumaailma tekevät siitä todella hyvän ja nautinnollisen oluen. Itse pidin siitä kovasti ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille abbey triple- tyylisistä tai belgialaisista oluista yleensäkin pitäville oluenystäville.

Arvio: 88/100

19.3.2017

Andersson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Andersson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Panimo: Andersson Valley Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

IBU-arvo: 14

Maltaat: Pale Two-Row, Crystal, Münich, Chocolate, paahdettu ohra, kaura

Humalat: Columbus, Northern brewer

Maku: Barney Flats Oatmeal Stout on makea (toffeinen), paahteinen ja kirsikkainen olut. Sen aromi on myös miellyttävän ruisleipämäinen ja espressomainen sekä kevyesti humaloitu.


Tuoksu: Oluen tuoksu on jykevä, mutta pehmeä. Se ei juuri poikkea maustaan, mutta on kuitenkin selkeämmin suklainen ja kaurahiutalemainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Väriltään sen runko on lähes yönmusta ja valoa läpäisemätön sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Andersson Valley Brewing Company on vuonna 1987 perustettu panimo. Se sijaitsee Boonvillessä Kaliforniassa ja on tunnettu muun muassa sen tyylikkäistä ja helposti tunnistettavista etiketeistään. Vuonna 2011 panimo aloitti yhteistyön Wild Turkey Bourbon yhtiön kanssa ja alkoi valmistamaan myös tynnyrikypsytettyjä oluita. Se ansaitsee ison hatunnoston vihreiden arvojen noudattamisesta, sillä 40 % sen käyttämästä sähköstä saadaan panimon omista aurinkopaneeleista ja 100 % sen tuottamasta likavedestä puhdistetaan ja uudelleenkäytetään.

Barney Flats on osa panimonsa perusvalikoimaa. Se on stout- tyylinen olut ja melko hyvä sellainen. Itse pidin siitä kohtalaisen paljon ja se oli tähän mennessä maistamistani Andersson Valleyn oluista paras.

Arvio: 84/100

18.3.2017

Firestone Walker Union Jack IPA

Firestone Walker Union Jack IPA

Panimo: Firestone Walker Brewing
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 70

Maltaat: Premium Two-Row (Metcalf & Kendall), Münich, Cara Pils, Simpson's Light Crystal

Humalat: Magnum, Cascade, Centennial, Amarillo, Citra, Chinook, Simcoe

Maku: Union Jack IPA on voimakkaasti humaloitu ja erittäin katkera olut. Siinä maistuu trooppisen hedelmäinen ja greippisen sitruksinen aromikkuus sekä makean karamellinen, havumainen ja pehmeän maltainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, tuore ja humaloinnin sävyttämä. Se imitoi pitkälti makuaan ollen kuitenkin runsaammin kukkamainen ja yrttinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Firestone Walker Brewing Company on vuonna 1996 perustettu panimo. Se sijaitsee Paso Roblesissa (Kaliforniassa), minne se muutti vuonna 2001. Sen omistaa nykyisin belgialainen Duvel-Moortgat panimojätti. Se tunnetaan erityisen hyvin voimakkaasti humaloiduista ja vahvoista oluistaan. Vuonna 2008 se julkaisi Union Jack IPA:n ensi kertaa myyntiin. Siitä löytyy kaikki sen tyylilajille uskolliset piirteet ja se edustaa sitä kunniakkaasti. Se on lyhykäisyydessään erittäin hyvä IPA, josta pidin kovasti.

Arvio: 90/100

17.3.2017

Lion Stout (Sri Lanka)

Lion Stout

Panimo: Lion Brewery
Alkuperämaa: Sri Lanka

Tyyli: Foreign Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,8 %

Maku: Lion Stout on makea ja paahteinen olut. Sen aromia voi kuvailla paahtomaltaiseksi ja pehmeän suklaiseksi sekä melkoisen kahvimaiseksi ja hieman mausteiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on makuaan selkeämmin tumma hedelmäinen ja lakritsinen, mutta muutoin hyvin samankaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on täyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on yönmusta ja valoa läpäisemätön sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja kermainen.

Loppukommentit: Lion Stout lukeitui yhdeksi kuuluisan olutasiantuntija Michael Jacksonin suosikkioluista. Hänen tekemän arvostelun jälkeen sen maine kohosi raketin lailla ja siitä tuli hetkessä kysytty erikoisolut. Se on varmasti paras Sri Lankassa koskaan valmistettu olut ja ansaitsee ehdottomasti kiitosta osakseen. Se ei kuitenkaan lukeudu omien suosikkioluideni joukkoon, mutta on silti erittäin hyvä ja mielenkiintoinen foreign stout.

http://www.beerhunter.com/documents/19133-001402.html

Arvio: 83/100

16.3.2017

Lion Lager (Sri Lanka)

Lion Lager

Panimo: Lion Brewery
Alkuperämaa: Sri Lanka

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Maku: Lion Lager on hivenen paahteinen ja miedosti katkera olut. Aromiltaan se on karamellimaltainen ja hedelmäinen sekä hennosti sitruksinen ja hieman ruohomainen.

Tuoksu: Sen tuoksu on lähinnä viljainen ja makea sekä kevyesti hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko kevyt ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kullanvärinen ja läpikuultava sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.


Loppukommentit: Lion Lager on panimonsa eniten myyty matalamman alkoholipitoisuuden omaava olut. Sen etikettiä koristaa savannin kuningas (kultainen leijona), joka symboloi visionääristä johtamista ja voimaa. Valitettavasti samat ominaisuudet eivät symboloineet itse olutta. Se oli tylsä perusolut, jota edes sen eksotiikka ei tällä kertaa pystynyt pelastamaan.

Arvio: 58/100

15.3.2017

Godawari Premium Lager (Nepal)

Godawari Premium Lager

Panimo: United Breweries Nepal
Alkuperämaa: Nepal

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Godawari on makean maltainen ja miedosti hedelmäinen olut, jonka humalointi on ruohomaista ja kevyttä. Sen jälkimaku on hieman katkera ja kuiva sekä se tuo esiin leipämäistä tuntua.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman tunkkainen ja heinämäinen. Sitä voi kutsua lisäksi melko makeaksi (hunajainen) sekä runsaan viljaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma muutoin matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen kullanväristä ja kirkasta runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Godawari Premium Lager on United Breweries Nepalin valmistama olut. Sitä valmistetaan Nepalin Hetaudassa saksalaisten teknillisellä avustuksella. Se on hyvin perinteinen lager- tyylinen olut joka ei suurempia yllätyksiä tai ihmetyksiä tarjoa.

Itseäni kiinnostavat suuresti kaikenlaiset eksoottiset oluet ja teen yleensä mitä vain saadakseni niitä käsiini. Ne eivät useimmiten erotu suuremmin massasta, mutta niiden harvinaisuus ja eksoottiset valmistusmaat viehättävät minua. Lisäksi uskon, että niiden avulla voi tarkastella ja arvioida oluita hieman kattavammin ja monipuolisemmin kuin keskittymällä vain niihin oluisiin, joita kaikki juovat.

Arvio: 60/100

Neuzeller Malz

Neuzeller Malz

Panimo: Klosterbrauerei Neuzelle
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Perinteinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 1,8 %

Maku: Neuzeller Malz on todella makea ja hieman paahteinen olut, jossa esiintyy myös mielenkiintoisen savumaisia nyansseja. Sen aromi on lähinnä ruisleipämäinen ja makean karamellinen, mutta myös fariinisokerinen, siirappinen ja paahtomaltainen.

Tuoksu: Sen tuoksu on pitkälti makunsa kaltainen, mutta tuo esiin myös tumma hedelmäistä ja paahdetun sokerista vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hivenen tervamainen. Rungoltaan olut on punertavan musta ja samea sekä sen vaahtokukka hieman pinkki ja tuuhea.

Loppukommentit: Pienestä alkoholipitoisuudestaan huolimatta Neuzeller Malz on miellyttävä ja hyvin valmistettu olut. Sen aromi kuulostaa makeammalta kuin mitä se todellisuudessa on. Se ei häiritse millään tavalla, koska muu kokonaisuus on mietitty loppuun asti ja toimii moitteettomasti. Mietojen oluiden ystäville se on erinomainen vaihtoehto.

Arvio: 72/100

14.3.2017

Põhjala Öö Imperial Baltic Porter

Põhjala Öö Imperial Baltic Porter

Panimo: Põhjala Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Kantavierre: 24,3 °P
IBU-arvo: 60
Väri: 469 EBC

Maltaat: Pale Ale, Münich, Carafa II Special, Special B, Chocolate, Crystal 300
Humalat: Magnum, Northern Brewer

Maku: Põhjala Öö on todella runsas, monipuolinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen paahtomaltaista ja tumma suklaista pääaromia seuraa makean toffeinen ja kahvimainen vivahteikkuus sekä pitkäkestoinen ja katkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makea (paahdetun sokerinen), paahteinen ja hieman savumainen. Se on makuaan tumma hedelmäisempi ja marjaisempi sekä samalla lempeämpi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä liukkaan öljymäinen. Sen runko on pikimusta ja synkkä sekä sitä koristava vaahtokukka melko niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Põhjala Öö kuuluu panimonsa core range- tuoteryhmään. Sen valmistuksessa on käytetty 6 eri mallasta, 2 eri humalaa sekä Demerara-sokeria, mistä myös sen makea aromi on pitkälti lähtöisin. Se on täyteläinen ja vahva olut, joka edustaa panimonsa huippuosaamista. Siitä ei juuri mitään puutu ja se on ehdottomasti yksiä niitä oluita, joita jokaisen oluenystävän on jossain elämänsä vaiheessa maistettava.

Arvio: 87/100

13.3.2017

Slaapmutske Blond

Slaapmutske Blond

Panimo: Brouwerij Slaapmutske (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,4 %

Maku: Slaapmutske Blond on erittäin raikas ja virkistävä olut. Sen ennen kaikkea tuoreen hedelmäisessä ja raikkaan sitruksisessa aromissa esiintyy myös mausteisia ja vehnämäisiä nyansseja sekä pehmeää maltaisuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko tuore ja hiivamainen. Sen muutoin sitruksista ja hedelmäistä aromia voi luonnehtia myös maltaiseksi ja hivenen yrttimäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Oluen sameaa ja kuparinkeltaista runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Brouwerij Slaapmutsken toiminta alkoi virallisesti vuonna 1992. Sen etikettejä koristaa nukkuva kuunsirppi ja nimi Slaapmutske tarkoittaa "nukkuvaa hattua". Yhtiön mukaan se valmistaa "olutta hyväntuulisille ihmisille" belgialaisessa Craft Beer hengessä. Blond on yksi sen tunnetuimmista oluista ja järisyttävän hyvä sellainen. Omaan makuuni se sopi täydellisesti ja yllätti minut täysin. Se nousi hetkessä yhdeksi omista suosikkioluistani belgityylisten alejen joukossa.

Arvio: 92/100

12.3.2017

Slaapmutske Bio-Tripel

Slaapmutske Bio-Tripel

Panimo: Brouwerij Slaapmutske (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Maku: Slaapmutske Bio-Tripel on katkera, makea ja hieman paahteinen olut. Sen aromi on lähinnä mausteinen ja hiivamainen, mutta myös runsaan maltainen, tuoreen hedelmäinen sekä raikkaan sitruksinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko erikoinen. Sen aromi on makean sokerinen, viljainen ja hedelmäinen, mutta siitä tulevat mieleen myös keitetyt vihannekset.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan voimakas hiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on kuparinkeltainen ja samea sekä sen vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Bio-Tripel on belgialainen luomuolut, joka jälkikäy pullossa. Sen todella omituisesta aromista huolimatta se on hyvä olut. Sen makumaailma on runsas ja mielenkiintoinen sekä koostumus tyylilajilleen uskollinen. Sen epätavallinen kokonaisuus vietteli minut ja siksi annan sille korkeat 82 pistettä.

Arvio: 82/100

11.3.2017

Olvi American Cream Ale "Crème de la Crème D'Iisalmi"

Olvi American Cream Ale

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Cream Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11 °P
Katkeroaineet: 25 EBU
Väri: 17 EBC

Humalat: Monroe, Fantasia, Kazbek

Tarjoilulämpötila: 4-7 °C

Maku: American Cream Ale on keksimäisen maltainen ja trooppisen hedelmäinen olut, jossa maistuu myös runsaan havumainen ja raikkaan sitruksinen humalointi. Sen jälkimaku on kevyesti katkera ja melko kuiva.


Tuoksu: Oluen tuoksu on kevyt ja raikas. Se on ennen kaikkea hedelmäinen ja viljainen, mutta myös hennosti sitruksinen ja havumainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen keskitäyteläistä suutuntumaa voi luonnehtia myös matalahiilihappoiseksi sekä hieman öljymäiseksi. Sen runko on lähes kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja hieman kermainen.

Loppukommentit: American Cream Ale on Olvin uusin olut. Se edustaa kasvavaa Cream Ale tyylisuuntaa, jossa yhdistetään Ale- tyylisten oluiden pintahiivakäyminen pohjahiivaoluiden varastokäymiseen. Sen valmistuksessa on käytetty kahta eri hiivaa ja kolmea eri humalaa. Se on täysmallasolut, joka on myös pastöroimaton ja suodattamaton. Itse olin erittäin iloinen, ettei sen valmistuksessa oltu käytetty lainkaan riisiä tai maissia. Se on suunniteltu kilpailemaan perinteisten lager- tyylisten oluiden kanssa ja uskon, että sillä on siihen täydet mahdollisuudet. Testasin sitä eri lämpöisenä ja huomasin, että tölkin antama ohjeistus takasi sille parhaan mahdollisen maun. Se on kohtalaisen mielenkiintoinen uutuus, jolle löytyy varmasti sopiva markkinarako ruokakauppojen oluthyllyillä.

Erityiskiitokset Olvi Oyj:lle näistä näyteoluista.

Arvio: 71/100

10.3.2017

Maredsous 10 Triple

Maredsous 10 Triple

Panimo: Duvel-Moortgat
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Kantavierre: 19,8 °P
Katkeroaineet: 18,5 EBU
Väri: 27 EBC

Maku: Maredsous 10 Triple on mausteinen ja hieman paahteinen olut. Sen aromi on lisäksi karamellimaltainen ja kuivahedelmäinen sekä sitruksinen ja hiivamainen. Siinä esiintyvä humalointi kevyttä ja jälkimaku suun pintoja kuivaava.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko makea ja hieman alkoholinen. Muutoin sitä voi kuvailla mausteiseksi, hedelmäiseksi sekä runsaan maltaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen sekä suutuntuma keskihiilihappoinen ja kermamainen. Sen runko on meripihkan punertava ja melko kirkas sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Maredsous on benediktiinimunkkien vuonna 1872 perustama munkkiluostari. Sen perinteisiä ja vanhoilla resepteillä pantuja oluita valmistaa nykyisin Duvel Moortgat. Triple 10 on Maredsous- sarjan vahvin ja jykevin olut. Sen alkoholipitoisuus on todella korkea ja makumaailma vahvan mausteisuuden ohjailema. Se on maailmalla melko tunnettu ja paljon hyviä arvioita saanut olut. Itseeni se ei kuitenkaan 100% kolahtanut ja siksi annan sille "vain" 78 pistettä.

Arvio: 78/100

9.3.2017

Widmer Brothers Alchemy Ale

Widmer Brothers Alchemy Ale

Panimo: Widmer Brothers Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,8 %

Kantavierre: 13,8 °P

Maltaat: Pale, Caramel, Münich, Vienna

Maku: Alchemy Ale omaa erittäin monipuolisen ja humaloinnin sävyttämän maun. Sen aromi on trooppisen hedelmäinen, greippisen sitruksinen ja makean karamellinen sekä kukkamainen, hieman havuinen ja keksimäisen maltainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin runsas ja aromikas. Se imitoi pitkälti makuaan ollen kuitenkin selkeämmin ruohomainen ja yrttinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Rungoltaan olut on meripihkanvärinen ja samea sekä sen vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Widmer Brothers Brewing Company on vuonna 1984 perustettu yhdysvaltalainen olutpanimo. Se valmisti pitkään oluita vain hanamyyntiin, mutta vuonna 1996 se lanseerasi ensimmäisen pullo-oluensa. Panimo tunnetaan hyvin myös yhtenä Oregon Brewer's Festival:n järjestäjistä. Alchemy Ale on yksi sen valmistamista oluista, jonka valmistuksessa käytetään Yhdysvaltain länsirannikolla kasvaneita humalalajikkeita. Panimo ei kerro, mitä nämä lajikkeet ovat ja pitää sekoitustaan visusti salassa. Itse pidin siitä kovasti ja toivon saavani maistaa sitä uudestaan myös tulevaisuudessa.

Arvio: 81/100

8.3.2017

Fat Lizard Summer W/HEAT

Fat Lizard Summer W/HEAT

Panimo: Fat Lizard Brewing Co.
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Vehnäale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

IBU-arvo: 20

Maku: Summer W/HEAT on rento ja raikas olut. Sen vehnäistä ja makean karamellista perusaromia ryhdittää sitruksinen, hedelmäinen ja hiivamainen vivahteikkuus. Olut on lisäksi miedosti humaloitu ja vain hieman katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin reipas ja ryhdikäs. Sen muutoin viljaisen ja makean aromin seasta esiin nousee myös kevyesti yrttistä ja ruohomaista humalointia.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä miellyttävän liukas. Sen runko on karamellinvärinen ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka tuuhea ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Fat Lizard Summer W/HEAT on kohtuullisen hyvä vehnäale. Sen aromi on tyylilajilleen uskollisesti vähemmän mausteinen kuin perinteisten vehnäoluiden. Se on myös raikkautensa ja liukkaan koostumuksensa puolesta helposti juotava ja nautinnollinen olut. Se oli ehdottomasti mielenkiintoinen tuttavuus, joka sopii nimensä mukaisesti kesähelteiden selättäjäksi...

Arvio: 74/100

7.3.2017

Fat Lizard Ankle Slapper Surf Ale

Fat Lizard Ankle Slapper Surf Ale

Panimo: Fat Lizard Brewing Co.
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale (APA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maku: Ankle Slapper on raikas ja virkistävä olut. Sen raikkaan sitruksista ja trooppisen hedelmäistä aromia voi kuvailla myös makean karamelliseksi ja pehmeän maltaiseksi. Siinä esiintyvät marjamaiset nyanssit ja keskikatkera jälkimaku kruunaavat kokonaisuuden.

Tuoksu: Oluen tuoksu on freesi ja eloisa. Se on hyvin makunsa kaltainen, mutta tuo esiin myös yrttistä ja kukkamaista vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja hieman kermainen.

Loppukommentit: Fat Lizard Brewing Company on Espoossa sijaitseva suomalainen pienpanimo. Se on perustettu vuonna 2013 Heikki Ylisen ja Tuomas Koskipään toimesta. Ankle Slapper Surf Ale oli ensimmäinen olut, johon heidän panimoltaan tutustuin. Sen kokonaisuus toimi erinomaisesti ja makumaailma oli onnistunut. Itse pidin siirtä kovasti ja ensivaikutelmat heidät toiminnastaan olivat erittäin positiiviset. Lisää tällaisia kiitos.

Arvio: 82/100

6.3.2017

Stallhagen Bohemian Pils

Stallhagen Bohemian Pils

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Czech Pilsner (Svêtlý)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Bohemian Pils on ruohomaisesti ja sitruksisesti humaloitu olut, jossa maistuu myös viljainen, hedelmäinen ja leipämäisen maltainen aromi. Sen jälkimaku erittäin kuiva ja melko katkera.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin selkeä ja voimakas. Sitä hallitsee yrttinen ja ruohomainen humalointi sekä runsas maltaisuus ja viljamaisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen kirkasta ja kullankeltaista runkoa päällystää vaalea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Bohemian Pils on Stallhagenin valmistama czech pilsner- tyylinen olut. Sen humalointi on karua ja voimakasta ja tekee muutoin pehmeästä ja tasapainoisesta aromista hieman epämiellyttävän. Se oli itselleni pienoinen pettymys eikä soveltunut omaan makuuni erityisen hyvin.

Arvio: 68/100

5.3.2017

Stallhagen Russian Ale

Stallhagen Russian Ale

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Katkeroaineet: 43 EBU
Väri: 24 EBC

Maltaat: Pilsner, Melanoid, Münich, Caramel, Chocolate ja ruismallas
Humalat: Magnum, Cascade, Centennial

Tarjoilulämpötila: 12-16 °C

Maku: Stallhagen Russian Ale on makea ja rukiinen olut. Sen aromi on tasapainoinen ja runsas sekä jälkimaku kuiva ja katkera. Siinä maistuu lisäksi mausteinen ja hedelmäinen aromikkuus sekä yrttinen, havumainen ja sitruksinen humalointi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin makunsa kaltainen, mutta selkeämmin makean toffeinen ja karamellinen. Sen muutoin rukiisen ja mausteisen aromin alta voi erottaa myös miellyttävän marjamaisia nyansseja.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen kuparinpunaista ja todella sameaa runkoa koristaa tuuhea sekä kermainen vaahtokukka.

Loppukommentit: Stallhagen Russian Ale on tyylikäs ruisolut. Sen monipuolinen ja voimakas aromi tekevät siitä erittäin miellyttävän ja nautinnollisen oluen. Ruismaltaan käyttö ale- tyylisissä oluissa ei ole koskaan huono asia, sillä monesti ne tekevät aromista monipuolisemman ja useissa tapauksissa myös paremman. Itse pidin tästä oluesta ja jään mielenkiinnolla odottamaan koska sitä saataisiin myös pulloversiona myyntiin.

Arvio: 81/100

4.3.2017

Kingfisher Blue (Intia)

Kingfisher Blue

Panimo: United Breweries Group
Alkuperämaa: Intia

Tyyli: Malt Liquor
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Kingfisher Blue on pehmeä ja virkistävä olut. Sen humalointi on kevyttä ja ruohomaista sekä jälkimaku hieman kuiva ja keskikatkera. Maku on lisäksi runsaan maltainen ja viljamainen sekä tuoreen hedelmäinen. 

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman makea (karamellinen), maltainen ja sitruksisen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Oluen kirkasta ja kullanväristä runkoa koristaa tuuhea ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Kingfisher Blue on raikas ja virkistävä olut. Sen aromi on hyvin perinteinen ja tasapaksu. Malt Liquor- tyyliseksi olueksi alkoholi maistuu siinä yllättävän vähän, mikä on vain hyvä asia. Se maistui erityisen hyvältä pitkän tiikerisafarin päätteeksi Ranthamboren kansallispuistossa Intiassa. Näitä hieman eksoottisempia oluita olisi mukava nähdä myös Suomessa myynnissä, sille ne tarjoaisivat mielenkiintoisen vaihtoehdon usein hyvin perinteisille valikoimille.

Arvio: 72/100

3.3.2017

Carling Black Label Beer 5,5% (Etelä-Afrikka)

Carling Black Label Beer 5,5%

Panimo: South African Breweries (SABMiller)
Alkuperämaa: Etelä-Afrikka

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maku: Carling Black Label on makea ja kevyt olut. Sen aromi on lähinnä maltainen ja maissinen, mutta samalla myös kevyesti hedelmäinen ja hennosti sitruksinen. Sen jälkimaku on miedosti katkera ja erittäin lyhytkestoinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on melko vetinen ja hento. Se on kuitenkin makuaan viljaisempi ja siinä esiintyy myös ruohomaista vivahteikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen ja todella vetinen. Sen runko on kirkkaankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka tuuhea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Carlingin Black Laber Beer on etelä-afrikkalainen pale lager- tyylinen olut. Se sai aikoinaan hieman negatiivissävytteisiä piirteitä nimensä puolesta apartheid-rotuerottelupolitiikkaa vastustavien tahojen piireissä. Sen alkoholipitoisuus on 0,5 % korkeampi kuin esimerkiksi kanadalaisen sisarversionsa ja siksi sen iskulauseeksi muodostui "only hard working students deserve an extra 0,5 present". Olut oli ennakko-odotuksistani huolimatta pienoinen pettymys. Sen suurin ongelma oli sen todella ponneton ja mieto aromi. Edes sen kohtalinen alkoholipitoisuus ei tilannetta korjannut. Se oli kuitenkin taas yksi hieno kokemus eksoottisten oluiden maailmasta ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista olen aina kiitollinen.

Erityiskiitokset näistä kolmesta viimeisestä oluesta Laurille.

Arvio: 48/100

2.3.2017

Windhoek Lager (Namibia)

Windhoek Lager

Panimo: Namibia Breweries Limited
Alkuperämaa: Namibia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maku: Windhoek Lager on hyvin perinteinen pale lager- tyylinen olut. Sen makean maltaista ja leipämäistä aromia voi kuvailla myös kepeän hedelmäiseksi sekä hieman ruohomaiseksi. Jälkimaultaan olut on melko kuiva ja miedosti katkera.

Tuoksu: Tuoksultaan se on melko puhdas ja tasapainoinen. Sen aromi on hyvin makunsa kaltainen, mutta selkeämmin yrttinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on melko kevyt, matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on kirkas ja kullankeltainen sekä vaahtokukka mukavan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: NBL on vuonna 1920 perustettu panimo. Se on yksiä suurimpia juomavalmistajia koko Eteläisessä Afrikassa. Sen tuotteisiin lukeutuu muun muassa Windhoek Lager, joka on valmistettu saksalaisen Reinheitsgebot -puhtauslain mukaisesti. Se muistuttaa hyvin pitkälti useimpia perinteisiä kauppalagereita eikä tarjoa sen suurempia yllätyksiä. Siitä ei paljoa vikoja löydy ja siksi se on helppo ja toimiva ratkaisu monille perusoluiden ystäville.

Arvio: 55/100

1.3.2017

Zambezi Lager (Zimbabwe)

Zambezi Lager

Panimo: Delta Breweries (SABMiller)
Alkuperämaa: Zimbabwe

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Tarjoilulämpötila: 4 °C

Maku: Zambezi Lager on mieto ja kevyt olut. Sen aromi on maltainen ja hedelmäinen sekä viljainen ja ruohomainen. Oluen humalointi kevyttä ja jälkimaku on vain miedosti katkera.

Tuoksu: Sen tuoksu erikoisen sitruksinen ja melko epäpuhdas. Siinä esiintyy myös yrttistä mausteisuutta sekä makeaa maissisuutta viljaisen ja maltaisen perusaromin lisäksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Olut on hyvin kevyt ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä todella vetinen. Sen kullankeltaista ja läpinäkyvää runkoa päällystää vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Zambezi Lageria valmistaa zimbabwelainen Deltra Breweries yhtiö. Se on toimintansa vuonna 1946 aloittanut panimo, joka kuuluu nykyään SABMiller alaisuuteen. Se myy ja valmistaa oluiden lisäksi myös erilaisia virvoitusjuomia. Zambezi on yksiä sen myydyimpiä tuotteita ja tunnetaan "Zimbabwe's own lager" -motostaan. Itse en pitänyt siitä suuremmin, lähinnä sen miedon ja keinotekoinen aromi vuoksi. Positiivista siinä oli sen kevyt ja helposti juotava kokonaisuus sekä tietysti oluen eksoottinen kotimaa.

Arvio: 50/100