29.7.2020

Ylikylä Kultaneito

Kultaneito

Panimo: Ylikylä Olut
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Golden Ale / Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 30
Väri: 9,9 EBC

Maltaat: Pale Ale, Münich, Vienna, Cookie
Humalat: Zeus, Aurora, Challenger, Cascade

Maku: Kultaneito on pehmeä ja raikkaan oloinen kesäolut, joka maistuu karamellimaltaiselle, sitruksiselle, kukkaiselle, hedelmäiselle, yrttisen mausteiselle sekä keksimäiselle. 

Tuoksu: Tuoksultaan olut on ennen kaikkea maltainen, kukkainen sekä hennon sitrusmainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on vuorostaan melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Rungoltaan olut on karamellinvärinen ja jonkin verran samea sekä sen pinnalle muodostunut vaahtokukka suurikokoinen ja samettinen.

Loppukommentit: Kultaneito on brittiläisittäin tai amerikkalaisittain humaloitu British Golden Ale. Tämä johtuu siitä, että oluen kuivahumaloinnissa on käytetty joko Auroraa, Challengeria tai Cascadea erästä riippuen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sama olut voi maistua hieman erilaiselta joka maistelukerralla. Erikoinen ratkaisu sinänsä, mutta kai tähänkin on ollut syynsä.

"Ähkäsi venon tulehen, Laski purren lietsimehen, Laittoi orjat lietsomahan, Palkkalaiset painamahan, Lietsoi päivän, lietsoi toisen, Lietsoi kohta kolmantena, Päivän kolmannen perästä, Katsoi ahjonsa alusta, Lietsimensä liepeheltä: Neito tungeiksen tulesta, Punaposki lietsimestä, Jo ihastui Ilmarinen".

Arvio: 65/100

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti