17.12.2017

De Molen Heaven & Hell

De Molen Heaven & Hell

Panimo: Brouwerij de Molen
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Kantavierre: 28,0 °P
Katkeroaineet: 95 EBU
Väri: 494 EBC

Tarjoilulämpötila: 10 °C

Maltaat: Brown, Chocolate, Roasted Barley
Humalat: Apollo

Maku: Heaven & Hell on paahteinen, erittäin makea (vaniljainen) ja voimakkaasti humaloitu olut. Sen muutoin herkullisen suklaisessa ja kahvimaisessa maussa on havaittavissa myös kukkaisia, tammimaisia sekä tumma hedelmäisiä vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä tätä hieman alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen mustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa päällystää niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Heaven & Hell on järjettömän hyvä olut. Sitä valmistaa Hollannissa Bodegravenin kaupungissa sijaitseva de Molenin panimo. Pidän sitä henkilökohtaisesti maailman parhaana panimona. Perusteluksi tälle väitteelle esitän esitän seuraavaa: 1) en ole koskaan juonut heiltä yhtään huonoa tai edes keskivertaista olutta ja 2) heidän valikoimistaan löytyy eniten sellaisia oluita, joille uskallan antaa täydet pisteet. Nyt kuitenkin takaisin tähän mestariteokseen. Heaven & Hell on olut, jonka upea maku ja loppuun asti hiottu kokonaisuus takaavat erinomaisen juomaelämyksen. Siitä en löydä minkäänlaista huomautettavaa ja voinkin laskea sen lukeutuvaksi suosikkioluiden joukkoon. Lisäksi etiketti mainitsee, että kyseinen luomus tulisi nauttia viimeistään 25 vuoden kuluttua sen pullottamisesta :)

Arvio: 100/100

2 kommenttia:

 1. No nyt.

  De Molenin sijoitusta omassakin panimoiden Top 4:ssa (Amager, Buxton ja Pôhjala ovat ne muut) selittää ainakin osin se, että oluiden saatavuus voisi olla Suomessa parempikin.

  Jos kiinnostaa, niin tein reilu puolitoista vuotta sitten viikon mittaisen "De Molen -spesiaalin", joka alkoi tästä: https://olmonger.blogspot.fi/2016/03/interview-with-de-molen.html

  Mm. Heaven & Hell ja Hel & Verdoemenis saivat hetkensä myöhemmin.

  VastaaPoista
 2. Põhjala lukeutuu myös omien suosikkieni joukkoon ja Buxtonia pidän koko Iso-Britannian parhaana panimona. De Molenin artikkelisi oli muuten mielenkiintoinen. Toivon suuresti, että he laajentaisivat toimintaansa tänne kylmään Pohjolaan.

  VastaaPoista