31.3.2018

Хамовники Cтоловое (Hamovniki Stolovoe)

Hamovniki Stolovoe

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 3,7 %

Kantavierre: 10,0 °P

Humalat: Mandarina Bavaria, Polaris, Melon

Maku: Stolovoe on raikkaalla humaloinnilla varustettu, jonkin verran makea ja viljainen olut. Näiden lisäksi sen makua voi kutsua myös sitrusmaiseksi, hedelmäiseksi sekä yrttiseksi. Jälkimaku on vain miedosti katkera eikä turhan kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on sekoitus sitrusmaisia ja hedelmäisiä nyansseja sekä viljamaisuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen sekä vetinen. Runko on kellertävä ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Päätin ottaa esittelyyn jälleen yhden Moscow Brewing Companyn valmistaman oluen. Se oli tällä kertaa melko mieto ja pienellä alkoholipitoisuudella varustettu pohjahiivaolut, joka ajoi asiansa, muttei säväyttänyt minua suuremmin. Suuria vikoja siitä ei juuri löytynyt, mutta olihan se ehkä hieman tylsä ja yksinkertainen.

Arvio: 67/100

30.3.2018

Iso-Kallan Witbier

Iso-Kallan Witbier

Panimo: Iso-Kallan Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Kantavierre: 12,5 °P
Katkeroaineet: 18 EBU

Maltaat: Pilsner, Münich, Wheat, Oats
Humalat: Perle

Maku: Iso-Kallan Witbier on raikas, miedosti mausteinen ja hieman makea olut. Siinä vehnäisyys, sitrusmaisuus ja hiivaisuus yhdistyvät hyvin keskenään ja tekevät oluen mausta varsin tasapainoisen ja herkullisen.

Tuoksu: Oluen pirteä tuoksu on aromiltaan lähinnä mausteinen, sitrusmainen sekä vehnäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman vetinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Iso-Kallan Witbier on korianterin siemenillä ja appelsiinin kuorilla maustettu pintahiivaolut. Sen hauskan etiketin takaa paljastuu kaikin puolin tyylikäs ja nautinnollinen kokonaisuus, joka onnistui yllättämään itseni varsin positiivisesti. Tätä olutta voisin ostaa mielelläni myös uudestaan, sillä sen hinta-laatusuhde on kutakuinkin kohdillaan.

Arvio: 76/100

29.3.2018

Lindemans Kriek

Lindemans Kriek

Panimo: Brouwerij Lindemans
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 3,5 %

Kantavierre: 14,6 °P
Katkeroaineet: 13,1 EBU
Väri: 31,0 EBC

Tarjoilulämpötila: 2-3 °C

Maku: Lindemans Kriek on hapan, makea ja kirsikkainen olut. Siinä esiintyy myös mantelimaisia ja hedelmäisiä vivahteita sekä sen jälkimaku on mieto, mutta tyylikäs.

Tuoksu: Oluen tuoksua luonnehtisin makeaksi, happamaksi sekä kirsikkaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman siirappimainen. Runko on tummanpunainen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Lindemans Kriek-olutta on valmistettu aina vuodesta 1979 saakka. Sen koostumus sisältää 25 % filtteröityä kirsikkamehua, joka on saatu tuoreista ja happamista kirsikoista. Olut on saanut tunnustusta myös maailman tunnetuimmalta olutkriitikolta Michael Jacksonilta, joka valitsi tämän oluen maailman viiden parhaan oluen joukkoon vuonna 1985. Yhdyn hänen arvioonsa siinä mielessä, että olut on kyllä hyvä ja tyylikäs, muttei nykypäivän standardien mukaan lähellekään tuota tasoa.

Arvio: 75/100

28.3.2018

Timmermans Oude Gueuze

Timmermans Oude Gueuze

Panimo: Timmermans (John Martin)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Gueuze)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,7 °P
Katkeroaineet: 12,0 EBU
Väri: 14,0 EBC

Tarjoilulämpötila: 6-8 °C

Maku: Oude Gueuze on hapan, miedosti humaloitu ja hieman tamminen olut. Sen muutoin raikasta maku voi luonnehtia mm. sitrusmaiseksi, verigreippiseksi, torttuiseksi sekä miedosti hedelmäiseksi.

Tuoksu: Makunsa kaltaisesti oluen on tuoksu on myös varsin hapan, torttuinen sekä sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kirkas ja oranssi sekä vaahtokukka melko runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Timmermans Oude Gueuze on vain harvoin saatavilla oleva "Limited Edition" -olut. Se on sekoitus 3 vuotta vanhaa tammitynnyreissä kypsytettyä lambicia ja nuorempaa lambicia. Nuoremmalla lambicilla saadaan aikaiseksi oluelle tarvittava spontaanikäyminen. Kun tämä koko prosessi on valmis, jätetään olut kypsymään pullossa vielä 4 kuukauden ajaksi ennen kuin se laitetaan myyntiin. Valmistaja lupaa tällä oluelle huiman 20 vuoden säilyvyyden. Erinomainen olut, suosittelen.

Arvio: 89/100

27.3.2018

Buxton Rain Shadow

Buxton Rain Shadow

Panimo: Buxton Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: Rain Shadow on tyylikäs ja yltäkylläinen olut, jonka pääosin paahtomaltaisessa, tummasuklaisessa ja kaakaoisessa maussa esiintyy myös tummahedelmäisiä, espressomaisia sekä vaniljaisia nyansseja. Jälkimakunsa puolesta olut on myös erittäin voimakas ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen miellyttävän makeaa ja paahteista tuoksua voi kutsua myös herkullisen suklaiseksi ja hedelmäiseksi.




Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja kermainen.

Loppukommentit: Rain Shadow on upea olut, upealta panimolta. Sen huolitellusta ja viimeistellystä kokonaisuudesta kertoo jotain se, että sen reseptiä muokattiin ja viimeisteltiin peräti 8 kuukauden ajan. Omaan makuuni tämä runsas ja täyteläinen olut soveltui erinomaisesti ja siksi uskallan suositella sitä lämpimästi myös muille oluidenystäville.

Arvio: 94/100

26.3.2018

Saison Dupont

Saison Dupont

Panimo: Brasserie Dupont
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: Saison Dupontin raikasta, miedosti makeaa ja mausteista makua voi kuvailla myös hiivaiseksi, sitrusmaiseksi, hedelmäiseksi, kukkaiseksi sekä ruohomaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan vehnämäisempi, mutta muutoin hyvin makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä poreileva. Runko on kellertävä ja erittäin samea sekä vaahtokukka valtava ja samettinen.

Loppukommentit: Saison Dupontia voi pitää tyylilajinsa todellisena edelläkävijänä, sillä sitä on valmistettu aina vuodesta 1844 lähtien. Perinteisen pintahiivakäymisen lisäksi olut käy läpi myös tynnyrikäymisen ja jatkaa kypsymistään vielä pullossa. Kyseessä on siis erinomainen klassikko, jonka maistamista ei kannata missään nimessä lykätä.

Arvio: 88/100

25.3.2018

Emelisse Imperial Russian Stout

Emelisse Imperial Russian Stout

Panimo: Brouwerij Emelisse
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 11,0 %

IBU-arvo: 90
Väri: 130 EBC

Tarjoilulämpötila: 10 °C

Maku: Imperial Russian Stout on paksu ja jämäkkä olut. Sen paahtomaltaisessa ja erittäin voimakkaasti humaloidussa kokonaisuudessa esiintyy mm. espressomaisia, tummahedelmäisiä ja makean toffeisia sävyjä sekä suklaisia, vaniljaisia ja alkoholimaisia vivahteita.

Tuoksu: Aromiltaan olut on erittäin makea, paahteinen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Runko on pikimusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Tänään esittelyyn valitsin hienon ja tyylikkään hollantilaispanimon (Brouwerij Emelisse) valmistaman Imperial Russian Stoutin. Se on erinomainen olut ja tyylilajinsa ehdottomia helmiä. Sitä ei kannata juoda heti tuoreeltaan vaan antaa sen maun ja aromin kypsyä kaikessa rauhassa. Tämä olut edustaa todellista oluenpanemisen ammattitaitoa ja siksi suosittelen sitä lämpimästi kaikille oluenystäville.

Arvio: 93/100

24.3.2018

Drake's IPA

Drake's IPA

Panimo: Drake's Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 15,0 °P
IBU-arvo: 60

Maltaat: 2-Row, Crystal 35, Vienna
Humalat: Cascade, Centennial, Chinook, El Dorado, Hallertau Mandarina

Maku: Drake's IPAn makean maltainen runko ja voimakas humalointi tekevät oluen mausta etupäässä havuisen, sitrusmaisen, kukkaisen, mausteisen sekä makean karamellisen. Jälkimaultaan olut on keskikatkera ja varsin kuiva.


Tuoksu: Oluen pääosin makea ja sitrusmainen tuoksu on myös jokseenkin havumainen sekä kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen.  Runko on meripihkanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka melko runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Drake's IPAa valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991. Se oli aikoinaan todellinen tyylilajinsa edelläkävijä ja ansaitsee siitä syystä suitsutusta osakseen. Kaikkien näiden vuosien jälkeen sitä voi pitää edelleen varsin tyyllikkäänä ja toimivana IPAna, vaikkei se aivan yltänänytkään sille tasolle, jota siltä lähtökohtaisesti toivoin ja odotin.

Arvio: 79/100

23.3.2018

St. Bernardus Christmas Ale

St. Bernardus Christmas Ale

Panimo: St. Bernardus Brouwerij
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,0 %

Maku: St. Bernardus Christmas Alen hyvin vahva ja arkailematon maku pitää sisällään mm. mausteisia, kuivahedelmäisiä ja lakritsisia vivahteita. Näiden lisäksi sen maku on myös varsin makea, hieman minttuinen sekä alkoholinen.

Tuoksu: Oluen tuoksua kutsuisin makeaksi, alkoholimaiseksi, mausteiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä suun pintoja lämmittävä. Runko on hyvin tumma ja samea sekä sen vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: St. Bernardus Christmas Ale on jouluoluiden aatelia. Se on tyylilajinsa osalta yltänyt Ratebeer TOP 50-listalle eikä syyttä. Siitä löytyy erikoisoluelle kaivattua syvyyttä ja sen käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Hieno olut kaikin puolin, suosittelen.

Arvio: 85/100

22.3.2018

18th Street Cone Crusher

18th Street Cone Crusher

Panimo: 18th Street Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,6 %

Maku: Cone Crusher on Amarillo-humalaa pursuava, raikas ja miellyttävän makea olut. Sitä hallitseva trooppinen hedelmäisyys ja kirpeä greippisyys tukeutuvat sen muutoin sitrusmaiseen, havuiseen ja kukkaiseen kokonaisuuteen.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on viehättävän makea, hedelmäinen sekä greippinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja eloisa sekä vaahtokukka todella runsas ja samettinen.

Loppukommentit: 18th Street Brewery on vuonna 2012 toimintansa aloittanut, Garyn kaupungissa Indianassa sijaitseva Craft Beer-panimo. Nyt esittelyssä oleva Cone Crusher oli ensimmäinen olut, jonka heiltä maistoin ja täytyy myöntää, että se oli erittäin hyvä sellainen. Sen kokonaisuus oli hallittu ja makumaailma runsas sekä monipuolinen. Erinomaista työtä, kiitos heille siitä.

Arvio: 87/100

21.3.2018

Vicaris Generaal

Vicaris Generaal

Panimo: Brouwerij Dilewyns
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Dubbel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Tarjoilulämpötila: 6-9 °C

Maku: Vicaris Generaal on makea (karamellinen), paahteinen ja kuivahedelmäinen olut, jossa maistuu myös hiivamaisuus sekä suklaisuus. Jälkimakunsa puolesta olut on keskikatkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on varsin makea, paahteinen sekä hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja kermainen. Runko on mustanruskea ja synkkä sekä vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Vicaris Generaal on täysin mausteeton, miedosti humaloitu ja runsaan maltainen olut. Sen tumma, mutta makea ja täyteläinen kokonaisuus tekevät siitä melko helposti juotavan ja samalla sopivan runsaan oluen. Tyyliä tai asennetta siitä ei puutu, mutta aivan tyylilajinsa kirkkaimpaan kärkeen sillä ei ole mielestäni asiaa.

Arvio: 77/100

20.3.2018

Olvi Iisalmi GIN lonkero

Olvi Iisalmi GIN lonkero

Teen nyt poikkeuksellisesti arvion myös lonkerosta, vaikka ne eivät normaalisti olutblogiini kuulu. Sain Olvilta maistoon kaksi heidän uutuustuotettaan, joista toinen oli aiemmin tänään arviointiin julkaistu vehnäale ja toinen perinteinen suomalainen lonkero (kiitos näistä näytteistä Olville).

Olvi Iisalmi GIN lonkero on Olvin sekä palkitun ja käsityönä tislattuja ginejä valmistavan Helsinki Distilling Companyn yhteistyön tulos. Lonkerossa on käytetty ginin lisäksi mm. puhtaita kotimaisia puolukoita, jotka on kerätty pääosin Kainuun metsistä. Siihen ei ole valmistuksen yhteydessä lisätty lainkaan sokeria tai minkäänlaisia säilöntäaineita.

Erittäin puolukkaisen makunsa lisäksi lonkero on juuri sopivasti mausteisen ja yrttisen ginimäinen. Niille jotka pitävät lonkeroista tai siidereistä, uskoisin tämän raikkaan ja voimakas hiilihappoisen janojuoman soveltuvan erinomaisesti.

Olvi Summer Ale "Hotter than Iisalmi"

Olvi Summer Ale

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Vehnäale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,7 °P
Katkeroaineet: 32 EBU
Väri: 11 EBC

Tarjoilulämpötila: 4-7 °C

Maltaat: Barley, Wheat
Humalat: Citra, Sorachi Ace, HBC 431

Maku: Olvi Summer Ale on raikas, melko miedosti humaloitu ja varsin kevyehkö olut. Sitä voi kutsua vehnäisyytensä ja hedelmäisyytensä lisäksi myös jonkin verran sitrusmaiseksi, yrttiseksi sekä kukkamaiseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta tämä varsin kesähenkinen olut on erityisesti sitrusmainen, miedosti hedelmäinen sekä kukkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen ja sangen vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Olvin uusin ja kauppoihin minä hetkenä hyvänsä ilmestyvä vehnäale on helposti juotava ja simppeli janojuoma. Sen on tarkoitus olla myynnissä aina 30.9.2018 asti. Harmikseni sen humalointi ei tuonut oluelle riittävää ryhtiä vaan makumaailma jäi kovin vaisuksi ja pääosin vehnämäiseksi. Minuun se ei onnistunut tekemään suurta vaikutusta, mutta uskon sen käyvän kaupaksi varsinkin perinteisten kauppavahvuisten oluiden osastolla.

Arvio: 68/100

19.3.2018

Boon Kriek (2013)

Boon Kriek

Panimo: Brouwerij F. Boon
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Fruit)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 4,0 %

Tarjoilulämpötila: 4 °C

Maku: Boon Kriek on hieman hapan, makea ja kirsikkainen olut. Sen maussa on havaittavissa lisäksi mantelimaisia ja miedosti tammisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hapan, makea ja kirsikkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on tummanpunainen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Boon Kriek on järisyttävän hyvä olut. Se on tuoreista kirsikoista (25%) valmistettu Lambic, jonka kokonaisuus oli viimeiseen asti hiottu. Pidin sitä ehkä parhaana marja/hedelmäoluena, jonka olen koskaan juonut ja onhan niitä yksi jos toinekin tullut vertailupohjaksi maisteltua.

Arvio: 98/100

18.3.2018

HUB Abominable Winter Ale

HUB Abominable Winter Ale

Panimo: Hopworks Urban Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: American Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,3 %

Kantavierre: 17,0 °P
IBU-arvo: 70

Maltaat: Toasty Münich, Light Caramel
Humalat: Medley

Maku: Abominable Winter Ale on makunsa puolesta makean maltainen, hieman alkoholinen ja sopivasti paahteinen. Näiden lisäksi sen makua voi kutsua myös kukkaiseksi, sitrusmaiseksi, mausteiseksi sekä kuivahedelmäiseksi.



Tuoksu: Myös oluen tuoksu on varsin makea, sitrusmainen, mausteinen, mutta tuo esiin vielä kukkaisia ja havumaisia vivahteita.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on punertavanruskea ja samea sekä vaahtokukka kuohkea, mutta pitsimäinen.

Loppukommentit: Hopworks Urban Breweryn valmistama Abominable Winter Ale on varsin veikeä tapaus. Se sopii nimensä mukaisesti eritoten talvisesonkiin, mutta on myös muulloin maistamisen arvoinen viritelmä. Aivan täydelliseksi sitä on vaikea mainostaa, mutta ehkei se olekkaan sen pointti.

Arvio: 79/100

17.3.2018

Lervig Konrad's Stout

Lervig Konrad's Stout

Panimo: Lervig Aktiebryggeri
Alkuperämaa: Norja

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,4 %

Kantavierre: 23,5 °P
IBU-arvo: 50

Maltaat: Pale, Roasted Barley, Crystal, Oats, Carafa
Humalat: Aurora, Simcoe

Maku: Konrad's Stout on runsas ja kirjava olut. Sen etupäässä miellyttävän makeaa, kahvimaista ja lakritsista makua varjostaa tummasuklaisuus, tummahedelmäisyys sekä paahtomaltaisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta tätä asteen verran alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on lähes pikimusta ja valoaläpäisemätön sekä sitä somistava vaahtokukka hieman niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Konrad's Stout on skandinavisella twistillä varustettu Imperial Stout. Sitä valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, jonka jälkeen se on pysynyt panimonsa vakiovalikoimassa. Mielestäni tämä suuremmoinen olut oli kerta kaikkiaan erinomainen eivätkä sen ostokerrat jää omalla kohdallani vain yhteen.

Arvio: 90/100

16.3.2018

Mort Subite Oude Gueuze Lambic (2013)

Mort Subite Oude Gueuze Lambic

Panimo: Mort Subite
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Lambic (Gueuze)
Käymistapa: Spontaanikäymisolut
Alkoholi: 7,0 %

Maku: Oude Gueuze Lambic on hapan, kuiva ja vain miedosti makea olut. Sen muutoin vehnäisessä ja hiivamaisessa maussa esiintyy myös sitrusmaisia, tammisia sekä viheromenaisia vivahteita.

Tuoksu: Makunsa tavoin oluen tuoksu on varsin hapan, sitrusmainen sekä hiivainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sen vaahtokukka runsas ja samettinen.


Loppukommentit: Mort Subiten valmistama Oude Gueuze Lambic on tyylilajinsa aatelia. Se on valmistettu sekoittamalla nuorta ja vanhaa (vähintään 3 vuotta vanhaa) Lambic olutta keskenään ja tämän jälkeen säilötty tammitynnyreihin kypsymään. Sen valmistuksessa on käytetty myös villihiivoja, humalaa sekä humalauutetta. Se on voittanut vuonna 2012 maailman parhaan hapanoluen tittelin ja onkin erinomainen sellainen.

Arvio: 84/100

15.3.2018

Stillwater Contemporary Works Stereo

Stillwater Contemporary Works Stereo

Panimo: Stillwater Artisanal
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

IBU-arvo: 70

Maku: Stillwater Contemporary Works Stereon voimakas humalointi ja makea maltaisuus tekevät oluen mausta ennen kaikkea trooppisen hedelmäisen, havuisen, sitrusmaisen, greippisen sekä kukkamaisen. Sen jälkimaku on erittäin katkera ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen runsasta ja aromaattista tuoksua kuvastaa parhaiten makeus, sitruksisuus sekä hedelmäisyys.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka todella runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Stillwater Contemporary Works Stereo on tyylipuhdas IPA, jonka valmistuksessa on käytetty mm. Pilsner-maltaita ja kuutta eri puolilta maailmaa kerättyä humalaa. Se maku on voimakas ja aromi vähintääkin aromaattinen. Se haastaa juojansa jokaisella osa-alueellaan eikä varmasti ole helpoin mahdollinen juotava.

Arvio: 80/100

14.3.2018

Mad River Steelhead Extra Stout

Mad River Steelhead Extra Stout

Panimo: Mad River Brewing Co.
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %
IBU-arvo: 35,7

Maltaat: 2-Row Pale, Crystal 70/80, Crystal 135/165, Chocolate, Roasted Barley, Black Patent
Humalat: Willamette, Cascade

Maku: Steelhead Extra Stout on keskiasteisesti humaloitu, hieman makea ja hivenen tuhkamainen olut. Sen muutoin paahtomaltaista ja maitosuklaista makua voi luonnehtia myös kahvimaiseksi sekä miedosti tummahedelmäiseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut myötäilee pitkälti makuaan ollen erityisesti makea, paahteinen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja varsin kermamainen. Runko on yönmusta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka runsas ja kermainen.

Loppukommentit: Tämä hienoa nimeä kantava ja tyylikkäistä etiketeistään tunnettu yhdysvaltalais panimo tuli itselleni tunnetuksi nimenomaan Steelhead Extra Stoutin takia. Se oli aikoinaan ensimmäinen olut, jonka heiltä maistoin ja olikin varsin maukas sellainen. Suuria puutteita siinä ei esiinny ja siksi sen kokonaisuus ansaitsee kelpo pisteytyksen.

Arvio: 78/100

13.3.2018

North Coast Old No. 38 Stout

North Coast Old No. 38 Stout

Panimo: North Coast Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Dry Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

IBU-arvo: 53

Maltaat: Pale, Crystal, Black, Roasted Barley
Humalat: Cluster, Hallertau

Maku: Old No. 38 Stout on paahteinen, melko makea ja hiemän hiilimäinen olut. Sen muutoin tummassa ja voimakkaassa maussa esiintyy myös kahvimaisia nyansseja sekä suklaisia ja sitrusmaisia vivahteita.

Tuoksu: Olut on tuoksultaan etupäässä paahteinen, kahvimainen sekä suklainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja kermamainen. Runko on kolanvärinen ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Old No. 38 Stout on yltänyt tyylilajinsa osalta Ratebeer TOP 50-listalle. Se on saanut nimensä kuuluisan Skunk-junan mukaan, joka kulki aikoinaan Kalifornian punapuumetsien läpi Fort Braggista aina Willitsiin asti. Itselleni tämä hienosti brändätty Dry Stout oli pienoinen pettymys, lähinnä sen todella voimakkaan ja tumman makumaailman vuoksi. Ymmärrän hyvin, jos joku rakastaa tällaisia oluita, mutta omaan makuuni ne eivät aivan sovellu.

Arvio: 70/100

12.3.2018

Alpine Beer Company Pure Hoppiness

Alpine Beer Company Pure Hoppiness

Panimo: Alpine Beer Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

IBU-arvo: 61

Maku: Pure Hoppiness on karamellimaltainen, voimakkaasti humaloitu ja erittäin havumainen olut. Sen muutoin trooppisen hedelmäistä ja greippistä makua voi luonnehtia jälkimakunsa puolesta myös todella katkeraksi ja melko kuivaksi.

Tuoksu: Oluen pääosin havuinen ja makea tuoksu on myös sopivan raikas ja sitruksinen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka paksu ja samettinen.

Loppukommentit: Tämä West Coast-tyylisesti humaloitu DIPA on todellinen humaloinnin taidonnäyte. Sen kokonaisuus on erinomainen ja toi itselleni mieleen kesäisen havumetsän. Äärimmäisen hieno ja poikkeava olut, suosittelen.

Arvio: 92/100

11.3.2018

Stadin Panimo Kaunismäki Pale Ale

Stadin Panimo Kaunismäki Pale Ale

Panimo: Stadin Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Kaunismäki Pale Ale on helppo ja tasapainoinen olut. Sen monipuolisessa makumaailmassa esiintyy mm. hedelmäisyyttä, makeaa maltaisuutta ja sitruksisuutta sekä keksimäisiä, ruohoisia/kukkamaisia ja miedosti mausteisia nyansseja.

Tuoksu: Myös oluen tuoksua voi kutsua varsin runsaaksi ja aromaattiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hivenen öljymäinen. Runko on kellertävän oranssi ja melko kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Kaunismäki Pale Ale on Stadin Panimon valmistama olut. Se näki päivänvalonsa vuonna 2016, kun sitä valmistettiin Mäntsälässä avatun K-Marketin toiveesta ja kunniaksi. Se on saksalaisilla jalohumalilla humaloitu pintahiivaolut, josta ei makua tai asennetta uupunut. Onnistunut luomus kaikin puolin, harmi vain, että sen taival jäi kovin lyhyeksi.

Arvio: 72/100

10.3.2018

Kraftwerk / Humalove Canis Lupus Coffee Rye Brown Porter

Kraftwerk / Humalove Canis Lupus Coffee Rye Brown Porter

Panimo: Kraftwerk (Browar Wąsosz)
Alkuperämaa: Puola

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Kantavierre: 13,0 °P
Katkeroaineet: 25,8 EBU
Väri: 143,0 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maltaat: Barley, Rye, Wheat
Humalat: Pilgrim, East Kent Goldings

Maku: Canis Lupusin etupäässä kahvimaista, paahteista ja tummasuklaista makua voi mainostaa myös kookosmaiseksi, mausteiseksi ja rukiiseksi.

Tuoksu: Sen tuoksu on makunsa kaltaisesti perin paahteinen, kahvimainen sekä suklainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen runko on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Canis Lupus on puolalaisen Kraftwerkin ja suomalaisen Humaloven valmistama yhteistyöolut. Sen valmistuksessa on käytetty edellä lueteltujen ainesosien lisäksi myös kahvia, kookosta ja S-04 hiivaa. Itseäni tämä lähtökohtaisesti kiinnostavan tuntuinen olut ei onnistunut täysin vakuuttamaan. Huonoksi en sitä missään nimessä kuitenkaan kutsu, mutta jokin siinä ei vain itselleni sopinut.

Arvio: 67/100

9.3.2018

Harviestoun Original 80/-

Harviestoun Original 80/-

Panimo: Harviestoun Brewery
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Scottish Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11,9 °P
Katkeroaineet: 37,6 EBU
Väri: 29 EBC

Maltaat: Barley, Wheat, Chocolate, Crystal
Humalat: East Kent Goldings, Progress

Maku: Harviestoun Original 80/- on makea ja hieman teemäinen olut. Kutsuisin sen makua etupäässä maltaiseksi, hedelmäiseksi, yrttimäiseksi, suklaiseksi, sitrusmaiseksi sekä ruohoiseksi.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja hieman vetinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Harviestount on Ken Brookerin vuonna 1984 perustama skottilaispanimo, joka sijaitsee Alvan kylässä Skotlannissa. Se ostettiin vuonna 2006 Caledonian Breweries toimesta, mutta palasi itsenäiseksi toimijakseen vain kaksi vuotta myöhemmin. Tämä melassilla maustettu Scottish Ale ajaa asiansa, muttei tarjoa makunsa tai arominsa puolesta mitään aivan erityistä.

Arvio: 71/100

8.3.2018

Sori Brewing Investor IPA

Sori Brewing Investor IPA

Panimo: Sori Brewing
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,9 %

Kantavierre: 17,1 °P
Katkeroaineet: 84,7 EBU
Väri: 28 EBC

Maku: Investor IPA on raikas, voimakkaalla humaloinnilla varustettu ja makean maltainen olut. Sen maulle tyypillisenä voidaan pitää myös hedelmäisiä ja sitrusmaisia vivahteita sekä yrttisiä, kukkamaisia ja mausteisia nyansseja.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on pääosin makea, sitruksinen ja hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja kirkas sekä sitä päällystävä vaahtokukka runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Investor IPA lukeutui yhdeksi panimonsa ensimmäisistä oluista. Sen voimakas humalointi yhdistettynä muutoin makeaan kokonaisuuteen, tekevät tästä oluesta erittäin varteenotettavan ja tyylipuhtaan India Pale Alen. Aivan huippupisteitä en sille kuitenkaan voi antaa, sillä sen makumaailma oli itselleni turhankin yrttimäinen ja mausteinen.

Arvio: 70/100

7.3.2018

Brew by Numbers / Cloudwater 70/01 Double Red

Brew by Numbers / Cloudwater 70/01 Double Red

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,5 %

Humalat: Citra, Centennial, Loral

Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Maku: 70/01 Double Redin voimakkaasti humaloidussa, hieman paahteisessa ja makean toffeisessa kokonaisuudessa esiintyy myös trooppisen hedelmäisiä ja greippisiä sävyjä sekä sitrusmaisia, kukkaisia ja yrttisen mausteisia piirteitä.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on etupäässä makea, sitruksinen ja hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on pähkinänruskea ja erittäin samea sekä sitä koristava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: 70/01 Double Red on Brew by Numbersin ja Cloudwater Brewingin valmistama yhteistyöolut. Se on vahva ja hyvin aromaattinen DIPA, joka jättää tuskin ketään kylmäksi. Sen humalavalinnat erottuvat edukseen ja tehostavat jo muutoinkin toimivaa kokonaisuutta. Tyylikäs esitys kaikin puolin, kiitän.

#Pien tai @pienbottleshop tai Pien - Etusivu (Facebook)

Arvio: 80/100

6.3.2018

Brew by Numbers 08/07 Stout - Coffee & Milk

Brew by Numbers 08/07 Stout - Coffee & Milk

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: 08/07 Stout on makunsa puolesta ennen kaikkea paahtomaltainen ja kahvimainen, mutta toisaalta myös jonkin verran mokkainen, miedosti laktoosinen sekä hieman mausteinen. Olutta voi kuvailla jälkimakunsa puolesta vielä varsin voimakkaaksi ja pitkäkestoiseksi.

Tuoksu: Oluen pehmeä ja puoleensavetävä tuoksu on aromiltaan etupäässä kahvimainen sekä mokkainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka paksu ja kermainen.

Loppukommentit: 08/07 Stout on honduralaisella Caballero-kahvilla, laktoosilla ja kauralla varusteltu olut. Sen juotavuus on erinomainen, eikä sen maussa tai aromissa ole suurempaa valittamisen varaa. Tyylikäs olut kaikin puolin, ei muuta kuin maistamaan.

#Pien tai @pienbottleshop tai Pien - Etusivu (Facebook)

Arvio: 78/100

5.3.2018

Brew by Numbers 21/03 Pale Ale

Brew by Numbers 21/03 Pale Ale

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,2 %

Maltaat: Barley, Oats, Wheat
Humalat: Citra, Amarillo, Mosaic

Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Maku: 21/03 Pale Ale on makean maltainen ja trooppisen hedelmäinen olut. Siinä maistuu myös sitruksisuus, kukkamaisuus ja ruohoisuus sekä sen jälkimaku on keskikatkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Oluen pääosin sitruksista ja hedelmäistä tuoksua voi mainostaa myös kukkamaiseksi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja öljymäinen. Runko on kellertävän ruskea ja erittäin samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettimainen.

Loppukommentit: 21/03 oli mielestäni paras saamistani kuudesta Brew by Numbersin oluesta. Siinä oli käytetty kolmea panimon suosikki humalaa sekä mallaspohjaa, jotka toimivat hienosti yhteen. Sen juotavuus oli erinomainen ja suutuntuma ei jättänyt valittamisen varaa. Tyylikäs olut kaikin puolin, suosittelen maistamaan.

#Pien tai @pienbottleshop tai Pien - Etusivu (Facebook)

Arvio: 85/100

4.3.2018

Brew by Numbers 55/06 Double IPA

Brew by Numbers 55/06 Double IPA

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

Maltaat: Barley, Oats
Humalat: Galaxy, Mosaic

Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Maku: 55/06 Double IPA on mehukas ja raikas olut. Sen pääasiallisesti trooppisen hedelmäinen ja greippimäinen maku pitää sisällään myös alkoholimaisia, ruohoisia sekä kukkamaisia nyansseja. Jälkimaultaan olut on erittäin katkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on lähinnä alkoholimainen, hedelmäinen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävä ja äärimmäisen samea sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: 55/06 on riskitön ja varsin miellyttävä Double IPA. Siinä käytetyt humalat ja maltaat sopivat sille oikein hyvin ja tekevät siitä tasapainoisen ja riittävän runsaan oluen. Ainoa asia, johon olisin kaivannut selkeää muutosta oli oluen pistävä (alkoholinen) maku, joka häiritsi muutoin toimivaa kokonaisuutta.

#Pien tai @pienbottleshop tai Pien - Etusivu (Facebook)

Arvio: 79/100

3.3.2018

Brew by Numbers 08/06 Stout - Oatmeal

Brew by Numbers 08/06 Stout - Oatmeal

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti.

Tyyli: Sweet Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Maltaat: Barley, Rolled Oats

Tarjoilulämpötila: 8-12 °C

Maku: 08/06 Stoutin pääasiallisesti kauraista, paahtomaltaista ja hieman makeaa kokonaisuutta täydentävät mukavasti oluen tummasuklaiset, lakritsiset ja kahvimaiset nyanssit. Näiden lisäksi olutta voi kuivalla myös todella pehmeäksi ja jälkimakunsa puolesta erittäin kuivaksi sekä hieman katkeraksi.


Tuoksu: Oluen etupäässä paahteista ja kauramaista tuoksua voi luonnehtia myös jonkin verran lakritsimaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka kovin niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Tämä pullossa jälkikäyvä Sweet Stout tarjoaa melko aistikkaan ja nautinnollisen elämyksen. Se onnistuu säväyttämään juojaansa monella eri osa-alueella, ollen samalla tyylilajilleen varsin uskollinen. Mukava pikku viritelmä kaikin puolin, ei muuta kuin maistamaan.

#Pien tai @pienbottleshop tai Pien - Etusivu (Facebook)

Arvio: 81/100

2.3.2018

Brew by Numbers 11/03 Session IPA

Brew by Numbers 11/03 Session IPA

Panimo: Brew by Numbers
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,2 %

Maltaat: Barley, Wheat
Humalat: Mosaic

Tarjoilulämpötila: 5-8 °C

Maku: 11/03 Session IPA:n viehättävä humalointi ja pehmeä maltaisuus tekevät oluen mausta ennen kaikkea kukkaisen, hedelmäisen, sitruksinen ja ruohomaisen. Jälkimakunsa puolesta olut on keskikatkera ja verrattain kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makunsa kaltaisesti hyvin raikas, hedelmäinen, sitruksinen ja kukkamainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen ja hieman öljymäinen. Sen runko on viljanvärinen ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka erittäin runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Sain pari viikkoa sitten Pien-liikkeen omistajalta Erkki Hämeeltä maisteluun lontoolaisen Brew by Numbersin maistelupakin. Kyseinen maistelupakki sisälsi kuusi erityylistä olutta, joista ensimmäisenä esittelyyn rantautuu 11/03 Session IPA. Se oli yltänyt vaatimattomasti tyylilajinsa puolesta Ratebeer TOP 50-listalle eikä aiheetta. Se oli hyvänmakuinen ja laadukas olut, josta ei juuri mitään puuttunut. Sen etiketin ensimmäinen numero kertoo, mitä sarjaa se edustaa ja jälkimmäinen, monettako varianttia se on. Tämän koen merkittäväksi tiedoksi, kun lähden jatkossa maistelemaan heidän muita oluitaan.

Tämän ja seuraavat viisi esittelyyn tulevaa olutta löydätte Pien/IPA Groupin myymälöistä tai nettikaupasta https://www.pien.fi/

Arvio: 84/100

1.3.2018

Mallaskosken True Bock

Mallaskosken True Bock

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Dunkler Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Kantavierre: 16,6 °P
Katkeroaineet: 19 EBU

Maku: Mallaskosken True Bock on varsin viehättävä ja lempeä olut, jossa maistuu tummahedelmäisyys, mieto paahteisuus, makea siirappisuus, maitosuklaisuus sekä pähkinäisyys.

Tuoksu: Oluen tuoksua kuvastaa parhaiten makea, paahteinen sekä hedelmäinen aromikkuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko tummanruskea ja erittäin samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Mallaskosken True Bock oli eilen esittelyssä ollutta True Double IPA:a huomattavasti parempi olut. Sen makumaailma oli toimiva ja juotavuus erinomainen. Se edusti tyylilajiaan kunniakkaasti ja soveltui omaan makuuni varsin hyvin.

Näistä kahdesta Mallaskosken oluesta haluan kiittää Terhiä ja Momentingroupia!

Arvio: 79/100