31.12.2017

Mikkeller Stick in the Ear

Mikkeller Stick in the Ear

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maku: Stick in the Earin voimakkaasti humaloitua ja sopivan makeaa kokonaisuutta voi kuvailla ennen kaikkea trooppisen hedelmäiseksi ja greippimäiseksi, mutta toisaalta myös keksimäisen maltaiseksi sekä havumaiseksi.

Tuoksu: Aromiltaan olut on lähinnä makea, hedelmäinen sekä sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja melko kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Mikkellerin valmistama Stick in the Ear on ehkä paras IPA, jonka olen koskaan juonut. Se lukeutuu joka tapauksessa tyylilajinsa parhaimmistoon ja on erinomainen olut. Makuasioista voidaan olla aina montaa mieltä, mutta ainakin itselleni se sopi täydellisesti.

Arvio: 100/100

30.12.2017

Vakka-Suomen Prykmestar Pekoniolut

Vakka-Suomen Prykmestar Pekoniolut

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pohjahiivaolut?
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Prykmestar Pekoniolutta kuvastaa parhaiten savumaisuus, mieto suolaisuus sekä pekonisuus / palvikinkkumaisuus. Sen mallaspohja on hyvin pehmeä ja humalointi lähinnä ruohomaista.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut ei juuri poikkea maustaan ja tarjoileekin varsin "lihaisan", maltaisen ja savumaisen aromin.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on karamellinvärinen ja melko kirkas sekä sen mukana tuleva vaahtokukka todella kuohkea ja runsas.

Loppukommentit: Tämä HK:n amerikan pekonilla maustettu olut tarjoaa hyvin jännän ja erikoisen makuelämyksen. Se ei ole missään nimessä rasvainen tai liian suolainen olut, kuten siltä voisi lähtökohtaisesti odottaa. Itselläni oli suuria vaikeuksia päättää pidinkö siitä vai en, joten uskon sen jakavan mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Ehkä se vaatisi vielä toisen maistelukerran ennen lopullista päätöstä ja tuomiota...

Arvio: 70/100

29.12.2017

Fuller's Imperial Stout

Fuller's Imperial Stout

Panimo: Fuller's
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 10,7 %

Kantavierre: 27,0 °P
Katkeroaineet: 60 EBU

Maltaat: Brown, Chocolate, Imperial, Pale, Oat
Humalat: Centennial, Goldings, Sovereign

Maku: Fuller's Imperial Stout on paahtomaltainen ja viehättävän suklainen olut, jossa maistuu myös lakritsisuus, makea karamellisuus ja kirsikkaisuus sekä jonkin verran alkoholimainen ja kukkainen vivahteikkuus.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta tätä hiukan kukkamaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja paksu. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka varsin niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Fuller's Imperial Stout on niin sanottu Limited Edition olut, joka on valmistettu yhteistyössä olut- ja ruokatoimittaja Melissa Colen kanssa. Sen valmistuksessa on käytetty mm. ruusujen terälehtiä, joilla on pyritty saamaan olueesta entistäkin kukkamaisempi. Omasta mielestäni tämä olut on yksiä Fuller'sin mielenkiintoisempia tuotteita ja soveltuu nautittavaksi varsinkin kylminä talvi-iltoina.

Arvio: 86/100

28.12.2017

Buxton Axe Edge

Buxton Axe Edge

Panimo: Buxton Brewery
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,8 %

IBU-arvo: 73

Maltaat: Extra Pale, Carapils
Humalat: Citra, Amarillo, Mosaic

Maku: Axe Edgen voimakkaasti humaloitua ja makean maltaista lopputulosta voi kuvailla ennen kaikkea trooppisen hedelmäiseksi ja havuiseksi sekä kukkamaiseksi ja greippiseksi. Jälkimakunsa puolesta olut on myös melkoisen katkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Oluen monipuolisesta ja raikkaasta aromista esiin nousee eteenkin kukkaisia, sitrusmaisia ja hedelmäisiä sävyjä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on ainakin keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja jonkin verran samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettimainen.

Loppukommentit: Buxton Brewery on yksiä suosikkipanimoitani. Se valmistaa erinomaisia oluita, joista ensimmäisenä esittelyvuorossa on sen upea ja viettelevä Axe Edge IPA. Siitä huomaa heti, että sen jokainen osa-alue on mietitty tarkoin loppuun asti. Sen maku ja aromi ovat ensiluokkaisia sekä koostumus fantastinen. Kerta kaikkiaan hyvä olut, suosittelen.

Arvio: 92/100

27.12.2017

Lehe Ogar Polski

Lehe Ogar Polski

Panimo: Lehe Pruulikoda
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Gose
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 3,8 %

Kantavierre: 9,8 °P
IBU-arvo: 25
Väri: 7 EBC

Maku: Ogar Polski on vehnäinen, hivenen suolainen ja melko miedosti humaloitu olut. Sen muutoin savumaisessa ja hedelmäisessä maussa esiintyy myös sitrusmaisia, tammisia ja torttumaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultaan olut ei tarjoa minkäänlaisia yllätyksiä ja on siis hyvin pitkälti makunsa kaltainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on kevyt, keskihiilihappoinen sekä varsin vetinen. Runko on kellertävänruskea ja erittäin samea sekä vaahtokukka todella runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Ogar Polski on virolaisen Lehe Pruulikodan valmistama olut. Se on nimetty perinteikkään puolalaisen koirarodun kunniaksi (puolanajokoira), jolla on tunnetusti tarkka hajuaisti ja työteliäs luonne. Oluena se ei ole kovin erikoinen ja jätti hyvästä ideastaan huolimatta melko lailla toivomisen varaa.

Arvio: 60/100

26.12.2017

Mikkeller Porter

Mikkeller Porter

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,0 %

Kantavierre: 20,9 °P
Katkeroaineet: 72,0 EBU

Maku: Mikkeller Porterin voimakkaasti humaloitu, savukinkkumainen ja miellyttävän makea kokonaisuus pitää sisältään myös suklaisia, havumaisia, yrttisen mausteisia ja paahtomaltaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen makeaa ja paahteista tuoksua voi kutsua myös jonkin verran suklaiseksi ja kahvimaiseksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettimainen.

Loppukommentit: Mikkeller Porter lukeutuu varmasti viiden parhaan portterin joukkoon, joita olen koskaan juonut. Se yllätti minut läpikotaisesti ja oli omaan makuuni täydellinen. Tämä innovatiivinen tanskalaispanimo ansaitsee jälleen ison hatunnoston mahtavasta työstään ja kekseliäisyydestään.

Arvio: 100/100

25.12.2017

To Øl Hundelufter Bajer

To Øl Hundelufter Bajer

Panimo: To Øl (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Hundelufter Bajerin pääosin makean maltaisessa, trooppisen hedelmäisessä ja raikkaan greippimäisessä kokonaisuudessa esiintyy myös ruohomaisia, kukkaisia ja hieman havumaisia vivahteita sekä keveän viljaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen raikasta ja pirteää aromia voi luonnehtia lähinnä makeaksi, sitrusmaiseksi sekä hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Hundelufter Bajer on keskivertoa parempi Session IPA. Sen makumaailma on runsas ja aromi kelvollinen. Oluen suutuntuma oli turhankin vetinen, mutta ehkä se on vain tämän tyylilajin ominaispiirre. Suurempia valittamisen aiheita en siitä löytänyt, joten 78 pistettä 100 lienee sille varsin mukiinmenevä arvosana.

Arvio: 78/100

24.12.2017

Mikkeller 1000 IBU

Mikkeller 1000 IBU

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Double IPA (Imperial IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,6 %

Maku: 1000 IBU on erittäin makea, runsaan hedelmäinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen muutoin maltaista ja uskomattoman voimakkaasti humaloitua kokonaisuutta voi kuvailla lähinnä greippimäiseksi, havuiseksi ja ruohomaiseksi.

Tuoksu: Oluen monipuolisen humaloinnin täyttämässä aromissa on havaittavissa myös jonkin verran makeutta sekä maltaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on ruskeanpunertava ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Mikkellerin valmistama 1000 IBU on varsinainen olutmaailman ydinpommi. Sen humalointi on kerrassaan mahtavaa ja makumaailma lähes uskomaton. Oluen katkeruutta on yritetty pitää kurissa lisäämällä siihen runsaasti sokeria. Tämä toiminta ei ole onneksi yliampuvaa, sillä oluessa esiintyvät maut tulevat hyvin esiin ja korostavat koko sen ideaa. Jos sitä jostain löydätte, suosittelen kokeilemaan.

Arvio: 91/100

23.12.2017

Weird Beard Mariana Trench

Weird Beard Mariana Trench

Panimo: Weird Beard
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,3 %

Maltaat: Pale, Vienna, Münich, Cara-Pils
Humalat: Pacific Gem, Citra

Maku: Mariana Trenchin ennen kaikkea makean karamellista ja trooppisen hedelmäistä makua voi luonnehtia myös greippimäiseksi, hennosti kukkaiseksi ja kevyesti mausteiseksi. Jälkimakunsa puolesta olut on vain hieman kuiva, mutta keskikatkera.

Tuoksu: Oluen aromi on sopivan lempeä ja raikas. Se vastaa pitkälti makuaan eikä näin ollen tarjoa suurempia yllätyksiä.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka erittäin runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Mariana Trench on mallitapaus hyvästä ja toimivasta APA:sta. Sen makumaailma on runsas ja luokseenkutsuva sekä juotavuus erinomainen. Itse pidin tästä oluesta varsin paljon ja se lukeutuukin tämän panimon omiin suosikkeihini.

Arvio: 86/100

22.12.2017

Pyynikin Simo Vehnäolut

Pyynikin Simo Vehnäolut

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 21 EBU
Väri: 13,0 EBC

Maku: Simo Vehnäolutta voi kutsua melko makeaksi, miedosti humaloiduksi ja varsin viljaiseksi. Sille tyypillistä ovat myös hedelmäiset ja vehnämäiset vivahteet sekä mausteisuus ja sitrusmaisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei poikkea juuri maustaan ja onkin aromiltaan lähinnä mausteinen, vehnäinen ja hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka erittäin runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Pyynikin Käsityöläispanimo on valmistanut tämän saksalaistyylisen hefeweizenin maisteri Simo Frangenin kunniaksi. Sen makumaailma on jotenkin outo ja aromi varsin tylsä. Valitettavasti se ei yllä lähellekään saksalaisia sielunkumppaneitaan ja on ainakin omasta mielestäni keskivertoa huonompi olut.

Arvio: 56/100

21.12.2017

Ellezelloise Hercule Stout

Ellezelloise Hercule Stout

Panimo: Ellezelloise (Brasserie des Légendes)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Hercule Stout on makea (toffeinen ja karamellinen), paahtomaltainen sekä pehmeän suklainen olut. Sen keskiasteisesti humaloidussa ja hieman tammimaisessa maussa esiintyy myös tumma hedelmäisiä sekä kahvimaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen pehmeä ja tasapainoinen tuoksu on ennen kaikkea makea, paahteinen sekä kahvimainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on hyvin tumma ja samea sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Hercule Stout on Brasserie des Légendesin valmistama Imperial Stout -tyylinen olut. Se on saanut nimensä kuuluisan belgialaisen etsivän Hercule Poirotin mukaan. Sitä kypsytetään 10 päivän ajan saksalaisissa tammitynnereissä ja sen valmistusmäärät ovat hyvin pieniä. Lyhyesti ja ytimerkkäästi se on tyylikäs olut, jota joisin mielelläni myös uudestaan.

Arvio: 87/100

20.12.2017

Mikkeller Chipotle Porter

Mikkeller Chipotle Porter

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,6 %

Kantavierre: 19,3 °P
Katkeroaineet: 74,0 EBU

Maku: Chipotle Porter on vahvasti chilinmakuinen ja voimakkaasti humaloitu olut. Näiden lisäksi sen makua uskaltaa kuvailla myös paahtomaltaiseksi ja tummasuklaiseksi sekä jonkin verran mausteiseksi ja hieman savumaiseksi. Jälkimaultaan olut on erittäin voimakas ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen hyvin selkeä ja intensiivinen tuoksu on ennen kaikkea chilimäisen mausteisuuden täyttämä sekä paahteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen ja varsin poltteleva. Sen runko on hyvin tumma ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Chipotle Porter on Belgiassa De Proefbrouwerijn panimolla valmistettu tanskalaisolut. Se tunnetaan markkinoilla myös nimellä Texas Ranger. Se on tähän mennessä ehdottomasti parhaan makuinen chiliolut, jonka olen maistanut. Siitä ei jytyä tai asennetta puutu ja se on ehdottomasti maistamisen arvoinen viritelmä.

Arvio: 82/100

19.12.2017

Hoppin' Frog Barrel Aged Outta Kilter

Hoppin' Frog Barrel Aged Outta Kilter

Panimo: Hoppin' Frog Brewery
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Scotch Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

Kantavierre: 20,7 °P
IBU-arvo: 23

Maku: Outta Kilter on makean maltainen, sopivasti viskimäinen ja hivenen paahteinen olut. Sen muutoin runsaan hedelmäisessä maussa on havaittavissa myös tammimaisuutta ja vaniljaisia vivahteita.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä tätä hieman viskimäisempi.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko on kuparinruskea ja erittäin samea sekä sitä somistava vaahtokukka todella runsas ja samettimainen.

Loppukommentit: Hoppin' Frogin mukaan Outta Kilter on viskitynnyrikypsytetty Scotch Style Red Ale. Se on järisyttävän hyvä olut, josta ei juuri mitään puutu. Itse pidin siitä suunnattoman paljon ja ihastuin siihen heti ensimmäisen huikan nautittuani. Mahtava olut, suosittelen.

Arvio: 97/100

18.12.2017

The Lost Abbey 10 Commandments

The Lost Abbey 10 Commandments

Panimo: The Lost Abbey
Alkuperämaa: USA

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Maku: 10 Commandments on keskiasteisella humaloinnilla varustettu, erittäin makea (hunajainen) ja tumma hedelmäinen (lähinnä rusinainen) olut. Näiden lisäksi sen makua voi luonnehtia myös paahtomaltaiseksi, herkullisen suklaiseksi sekä hennosti yrttimäiseksi.

Tuoksu: Oluen melko voimakas ja selkeä tuoksu on erittäin makea, paahteinen sekä yrttimäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mustanruskea ja valoaläpäisemätön sekä sitä päällystävä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: 10 Commandments on hunajalla, rusinoilla ja rosmariinilla maustettu olut. Se on listattu tyylilajinsa puolesta Ratebeerin TOP 50-listalle ja ansaitsee varmasti paikkansa siellä. Itse pidin ennen kaikkea sen mausta ja koostumuksesta, mutta arominsa puolesta olut jätti pientä toivomisen varaa. Kokonaisuus on kuitenkin niin hallittu, että uskallan tälle mielenkiintoiselle jenkkioluelle hyvän pisteytyksen.

10 * Commandments:

The most imaginative beers are our crusade * We believe we are all in this together * We strive for honesty and integrity in our lives, like you * Fresh beer is great. Aged beer is better * Now that you have found us, help us spread the message * There is good and evil in the world. Our beers are good * Passion isn't something you can buy at the corner store * We believe an inspired life is worth living * Life is about choises. The Lost Abbey is a great choise * We are not perfect, but no one is.

Arvio: 85/100

17.12.2017

De Molen Heaven & Hell

De Molen Heaven & Hell

Panimo: Brouwerij de Molen
Alkuperämaa: Hollanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 12,0 %

Kantavierre: 28,0 °P
Katkeroaineet: 95 EBU
Väri: 494 EBC

Tarjoilulämpötila: 10 °C

Maltaat: Brown, Chocolate, Roasted Barley
Humalat: Apollo

Maku: Heaven & Hell on paahteinen, erittäin makea (vaniljainen) ja voimakkaasti humaloitu olut. Sen muutoin herkullisen suklaisessa ja kahvimaisessa maussa on havaittavissa myös kukkaisia, tammimaisia sekä tumma hedelmäisiä vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä tätä hieman alkoholimaisempi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen mustaa ja valoaläpäisemätöntä runkoa päällystää niukka ja pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Heaven & Hell on järjettömän hyvä olut. Sitä valmistaa Hollannissa Bodegravenin kaupungissa sijaitseva de Molenin panimo. Pidän sitä henkilökohtaisesti maailman parhaana panimona. Perusteluksi tälle väitteelle esitän esitän seuraavaa: 1) en ole koskaan juonut heiltä yhtään huonoa tai edes keskivertaista olutta ja 2) heidän valikoimistaan löytyy eniten sellaisia oluita, joille uskallan antaa täydet pisteet. Nyt kuitenkin takaisin tähän mestariteokseen. Heaven & Hell on olut, jonka upea maku ja loppuun asti hiottu kokonaisuus takaavat erinomaisen juomaelämyksen. Siitä en löydä minkäänlaista huomautettavaa ja voinkin laskea sen lukeutuvaksi suosikkioluiden joukkoon. Lisäksi etiketti mainitsee, että kyseinen luomus tulisi nauttia viimeistään 25 vuoden kuluttua sen pullottamisesta :)

Arvio: 100/100

16.12.2017

Mont des Cats

Mont des Cats

Panimo: Mont des Cats (Chimay)
Alkuperämaa: Ranska

Tyyli: Belgityylinen vahva ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,6 %

Maku: Mont des Cats on kuivahedelmäinen, makean maltainen ja melko mausteinen olut. Sen miedosti humaloidussa ja hieman alkoholin makuisessa kokonaisuudessa esiintyy myös ruohomaisuutta ja hiivamaisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen hieman tylsä ja pelkistetty aromi on lähinnä makea, hiivamainen sekä alkoholin kyllästämä.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on meripihkan oranssi ja samea sekä vaahtokukka sopivan tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Mont des Cats on luostariolut, jota valmistetaan Abbaye Notre-Dame de Scourmontin (Chimay) luostaripanimolla Belgiassa. Se ei saa käyttää virallista Trappist -merkintää pulloissaan tai tuotteissaan, sillä sen omassa luostarissa (Ranskassa) ei ole omaa olutpanimoa. Sitä valmistavat munkit noudattavat tarkasti kaikkia Trappist-oluen vaatimuksia ja valmistuskriteereitä ja siitä syystä luen sen itse kuulavaksi tähän kategoriaan. Luostarioluena Mont des Cats on keskitasoa, mutta tarjoaa juojalleen varmasti juuri sitä, mitä hän on tullut hakemaan.

Arvio: 78/100

15.12.2017

Casablanca Beer (Marokko)

Casablanca Beer

Panimo: Société des Brasseries du Maroc (Heineken)
Alkuperämaa: Marokko

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Maku: Casablanca Beerin kevyttä ja pehmeää makua voi luonnehtia ennen kaikkea makean maltaiseksi, viljamaiseksi sekä hivenen sitrusmaiseksi. Oluessa maistuu myös kevyt hedelmäisyys, mieto ruohomaisuus sekä kuiva ja miedosti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on makea, viljainen ja hedelmäinen eikä näin ollen tarjoa minkäänlaisia yllätyksiä.




Ulkonäkö ja koostumus: Olut on lisäksi keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runko on kullanvärisen ja kirkas sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Perusolueksi Casablanca Beer ei ollut yhtään hullumpi. Sen maku ja aromi ovat kohtalaisia eikä suutuntumassakaan ole suurempaa valittamista. Olin erittäin iloinen, kun tämän oluen löysin, sillä se oli vasta kolmas marokkolainen olut, jonka olen elämäni aikana juonut.

Arvio: 62/100

14.12.2017

Mikkeller 黑 Black

Mikkeller 黑 Black

Panimo: Mikkeller (De Proefbrouwerij)
Alkuperämaa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 15,7 %

Maku: Mikkeller Black on todella tuhti ja jykevä olut. Sen voimakkaasti humaloidussa ja erittäin paahteisessa maussa on havaittavissa mm. tummasuklaisia, espressomaisia, tumma hedelmäisiä, vahvasti alkoholisia ja sokerisen makeita sävyjä.

Tuoksu: Oluen hyvin hiilimäistä ja paahteista aromia voi mainostaa myös jonkin verran alkoholimaiseksi sekä tumma hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumansa puolesta olut on täyteläinen, matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Sen runko pikimusta ja läpinäkymätön sekä somistava vaahtokukka tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Mikkeller Black on erittäin hyvä nautiskeluolut. Sen valmistuksessa käytetyt ruskea sokeri sekä ale- ja shampanjahiivat tekevät sen jo muutenkin runsaasta mausta entistä täyteläisemmän. Itselleni Mikkellerin myymä 37,5 cl pullo on jo hieman liian iso, sillä tätä herkkua riittäisi kerralla juotuna pienempikin annos. Tämä olut ei sovellu varmasti herkille makuhermoille, mutta kokeneemmille oluenystäville tai vahvoista mauista pitäville se on varmasti loisto ostos.

Arvio: 86/100

13.12.2017

Paljas Saison

Paljas Saison

Panimo: Henricus (Brouwerij Anders!)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 22,5

Tarjoilulämpötila: 4-7 °C

Humalat: Magnum, Saaz, Amarillo, Cascade, Citra

Maku: Paljas Saison on miellyttävän raikas, eloisa ja tasapainoinen olut. Sen ennen kaikkea mausteisessa, sitrusmaisessa ja hiivaisessa maussa esiintyy myös hedelmäisiä, vehnäisiä ja kukkamaisia vivahteita. Jälkimaultaan olut on jonkin verran kuiva ja melko pitkäkestoinen.


Tuoksu: Oluen mausteista, hiivamaista ja sitruksista tuoksua voi luonnehtia erittäin pirteäksi ja eläväiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, voimakas hiilihappoinen sekä varsin liukas. Sen runko on kirkkaankeltainen ja hieman samea sekä somistava vaahtokukka erittäin kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Paljas Saison on todella hyvä ja onnistunut tekele. Siitä ei virheitä löydy ja sen kokonaisuus on toimiva ja loppuun asti mietitty. Omaan makuuni se soveltui huikean hyvin ja uskallan suositella sitä kaikille tyylikkäistä ja viimeiseen asti hiotuista Craft Beer -oluista pitäville.

Arvio: 83/100

12.12.2017

Paljas IPA

Paljas IPA

Panimo: Henricus (Brouwerij Anders!)
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

IBU-arvo: 35

Tarjoilulämpötila: 5-7 °C

Humalat: Tomahawk, Cascade, Saaz, Amarillo, Nelson Sauvin, Hallertau Blanc

Maku: Paljas IPA:a voi kuvailla makean maltaiseksi, erittäin pehmeäksi ja keskiasteisesti humaloiduksi olueksi. Sen trooppisen hedelmäinen ja raikkaan sitrusmainen maku pitää sisällään myös mausteisia, kukkamaisia ja hennosti marjaisia nyansseja.


Tuoksu: Oluen runsaan hedelmäistä ja makeaa tuoksua voi kutsua myös varsin raikkaaksi ja sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko meripihkanoranssi ja melko samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Paljas IPA on melkoisen jännä olut. Se ei mielestäni edusta puhtaasi IPA-tyylilajia vaan on ennemminkin sekoitus sitä ja belgityylistä alea. Sen makumaailma on kerrassaan upea ja juotavuus vähintäänkin erinomainen. Itse pidin siitä erittäin paljon ja ainakin omasta mielestäni se oli todella positiivinen ja miellyttävä yllätys.

Arvio: 92/100

11.12.2017

Dupont Avec les Bons Voeux

Dupont Avec les Bons Voeux

Panimo: Brasserie Dupont
Alkuperämaa: Belgia

Tyyli: Abbey Tripel
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,5 %

Tarjoilulämpötila: 12 °C

Maku: Bons Voeux on kuiva, mausteinen ja hiivamainen olut. Sen muutoin kuivahedelmäistä ja kukkaista makua voi luonnehtia myös sitrusmaiseksi, hieman alkoholiseksi sekä vehnämäiseksi.

Tuoksu: Oluen raikas ja pirteä aromi on ennen kaikkea mausteinen, sitrusmainen sekä vehnäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on appelsiininvärinen ja erittäin samea sekä vaahtokukka todella runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Avec les Bons Voeux tuli markkinoilla vuonna 1970. Sitä valmistettiin alun perin uudenvuoden lahjaksi ja sen nimi tarkoittaakin "With best wishes of the brewery Dupont". Sen suuren kysynnän vuoksi se otettiin mukaan panimon ympärivuotiseen valikoimaan. Se edustaa mallikkaasti belgialaista oluenvalmistuskulttuuria ja on oluena varsin hyvä.

Arvio: 80/100

10.12.2017

Mufloni DIPA

Mufloni DIPA

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Double IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Kantavierre: 21,0 °P
Katkeroaineet: 95 EBU
Väri: 45 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maltaat: Wheat, Pilsner
Humalat: Mosaic, Chinook, Columbus

Maku: Mufloni DIPA on voimakkaasti humaloitu, melko makea (hunajamaltainen) ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen monipuolinen makumaailma pitää sisällään myös mausteisia, hedelmäisiä ja greippisiä vivahteita sekä kukkaisia ja havumaisia sävyjä.

Tuoksu: Oluen vahvasti yrttisen mausteista ja makeaa tuoksua voi pitää makuaan vaisumpana ja pelkistetympänä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Mufloni DIPA ei ollut aivan niin hyvä olut kuin, mitä siltä odotin. En tiedä oliko kyseessä huono erä vai mistä se johtui, sillä olin kuullut tästä oluesta paljon hyvää. Olutta vaivasi vihannesmainen maku, joka pyrki peittämään alleen muutoin monipuolisen ja kiinnostavan kokonaisuuden. Harmillinen juttu sinäänsä, sillä oluessa oli paljon hyviä elementtejä ja piirteitä.

Arvio: 77/100

9.12.2017

Weird Beard / La Débauche Pankot Palace

Weird Beard / La Débauche Pankot Palace

Panimo: Weird Beard
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,4 %

Maku: Pankot Palacea voi mainostaa laktoosin makuiseksi ja erittäin mausteiseksi (kaneli, inkivääri, neilikka) olueksi. Sen jännän teemäinen maku pitää sisällään myös paahteisia ja hieman makeita sävyjä sekä hentoa suklaisuutta.

Tuoksu: Oluen itämaista ja todella voimakasta tuoksua hallitsee runsas mausteisuus sekä paahteisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Sen runko on hyvin tumma ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka niukka ja kermainen.

Loppukommentit: Pankot Palace on Weird Beardin ja Brasserie La Débauchen yhteistyössä valmistama olut. Sitä on luonnehdittu aromatisoiduksi olueksi, koska sen valmistuksessa on käytetty runsaasti erilaisia mausteita. Tästä huolimatta sen näyttävässä etiketissä esiintyy teksti "A Masala Chai Milk Stout", joten jokainen itse päättäkööt, mitä tyylilajia tämä jännä olut edustaa. Rehellisyyden nimissä sen maku oli sen verran erikoinen, että ainakaan ensimmäisellä maistelukerralla se ei onnistunut itseäni täysin vakuuttamaan. Tästä huolimatta kyseessä on sen verran mielenkiintoinen viritelmä, että suosittelen kaikkia erikoisia makuyhdistelmiä etsiviä sitä kokeilemaan.

Arvio: 70/100

8.12.2017

Paulaner Original Münchner Hell

Paulaner Original Münchner Hell

Panimo: Paulaner Brauerei (Schörghuber)
Alkuperämaa: Saksa

Tyyli: Dortmunder/Helles
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Kantavierre: 11,5 °P

Tarjoilulämpötila: 7 °C

Maku: Münchner Hellin pääosin makean maltaista ja viljamaista makua voi kuvailla myös hedelmäiseksi, hieman mausteiseksi sekä ruohomaiseksi. Tämän lisäksi oluella on hieman kuiva ja miedosti katkera jälkimaku.

Tuoksu: Oluen pehmeä, mutta vieno tuoksu on aromiltaan lähinnä makea, viljainen ja hedelmäinen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on keskitäyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kullanvärinen ja läpikuultava sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Münchner Hell on hyvin perinteinen Dortmunder/Helles -tyylinen saksalaisolut. Sen valmistuksessa on käytetty Paulanerin mukaan muun muassa paikallisia maltaita sekä Hallertau Tradition -humalaa. Sen puhdas ja jopa liiankin pelkistetty makumaailma ei tarjoa suuria yllätyksiä, mutta ei myöskään petä millään asteella. Sitä voi kutsua hyvillä mielin saksalaiseksi klassikko-olueksi, joka on varmasti hintansa arvoinen.

Arvio: 73/100

7.12.2017

Engelszell Nivard

Engelszell Nivard

Panimo: Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei
Alkuperämaa: Itävalta

Tyyli: Belgityylinen ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %

Kantavierre: 12,8 °P
Katkeroaineet: 30,5 EBU
Väri: 13,3 EBC

Maku: Engelszell Nivard on keskiasteisesti humaloitu, hieman makea ja sitruksinen olut. Sen muutoin hedelmäisessä ja mausteisessa maussa on havaittavissa myös ruohomaisuutta sekä hiivamaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on hyvin pitkälti makunsa kaltainen eikä näin ollen tarjoa sen suurempia yllätyksiä.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on lähes appelsiininvärinen ja varsin samea sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Engelszell Nivard on panimonsa kolmas ja samalla uusin Trappist-olut. Sitä alettiin valmistaa vuonna 2014 luostarin 250-vuotisjuhlan kunniaksi. Samalla se jäi osaksi luostaripanimon valikoimaa ja hyvä niin. Omasta mielestäni se ei yllä aivan "kilpailevien" luostarioluiden tasolle, mutta on kuitenkin oluena sangen hyvä ja monipuolinen.

Arvio: 77/100

6.12.2017

Harald Viikinkien Voimaolut

Harald Viikinkien Voimaolut

Panimo: Mallaskosken Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Maku: Harald Viikinkien Voimaolut on miedosti humaloitu, miellyttävän makea (hunajainen) ja pehmeän maltainen olut. Sen muutoin viljaisessa ja hieman ruohomaisessa maussa esiintyy myös vaisua hedelmäisyyttä.

Tuoksu: Oluen lempeää ja melko haaleaa tuoksua voi kutsua etupäässä makeaksi, maltaiseksi sekä miedosti hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Harald Viikinkien Voimaolut on Mallaskosken Panimon tuotantoa. Se on aidolla hunajalla maustettu lager-tyylinen olut, joka ei ole kuitenkaan millään asteella liian makea. Siitä on pyritty luomaan mahdollisimman viikinki-tyylinen muinaisolut vanhoja perinteitä kunnioittaen. Mitään suurta vikaa en siinä havainnut, mutta pidin sitä kuitenkin hieman tylsänä ja yksitoikkoisena.

Arvio: 63/100

5.12.2017

Nynäshamns Sotholmen Stout

Nynäshamns Sotholmen Stout

Panimo: Nynäshamns Ångbryggeri
Alkuperämaa: Ruotsi

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Maku: Sotholmen Stoutin hieman makea ja paahtomaltainen kokonaisuus pitää sisällään myös kahvimaisia, miedosti hedelmäisiä sekä suklaisia sävyjä. Sen humalointi on varsin mietoa ja jälkimaku vain hiukan katkera.

Tuoksu: Oluen pääosin makeaa ja paahteista aromia voi luonnehtia myös jonkin verran suklaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen, matalahiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on mustanruskea ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Sotholmen Stout on kovin mieto ja erittäin kevyt kauppavahvuinen olut. Sen makumaailmaa ja aromia pidin hieman tylsinä enkä ollut kovin tyytyväinen myöskään sen turhan kevyeen ja lähes vetiseen suutuntumaan. Itse en oikein ymmärrä, miksi tällaisia versioita edes valmistetaan, kun tästä oluesta on olemassa myös Extra-versio, joka on kuulemani mukaan aivan jotain muuta.

Arvio: 60/100

4.12.2017

Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock

Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Doppelbock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Kantavierre: 19,8 °P
Katkeroaineet: 27,1 EBU
Väri: 68 EBC

Maltaat: Barley Malt
Humalat: Magnum, Hallertauer

Maku: Prykmestar Vahva Joulubock on karamellimaltainen, hivenen paahteinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Näiden lisäksi siinä maistuu myös kuivahedelmäisyys ja yrttinen mausteisuus sekä leipämäisyys.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on melko makea ja runsaan mausteinen sekä jouluisen hedelmäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen suutuntuma on täyteläinen, keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on mahonginruskea ja varsin samea sekä vaahtokukka vaalea ja kermamainen.

Loppukommentit: Prykmestar Vahva Joulubock on neilikalla maustettu jouluolut. Sen maku että aromi ovat molemmat erittäin jouluisia ja sopivat sille todella hyvin. Mausteisuus olisin voinut olla ehkä hieman miedompaa, mutta muita suurempia ongelmia en siinä havainnut.

Arvio: 70/100

3.12.2017

Raduga Forbidden Planet

Raduga Forbidden Planet

Panimo: Browar Raduga (Browar Zodiak)
Alkuperämaa: Puola

Tyyli: Double IPA (DIPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 8,4 %

Kantavierre: 19,5 °P
IBU-arvo: 115 
Väri: 30 EBC

Humalat: Zeus, Cascade, Mosaic, Simcoe, Centennial, Magnum

Maku: Forbidden Planet on erittäin voimakkaasti humaloitu, makean maltainen ja raikkaan sitruksinen (greippimäinen) olut. Sen muutoin hedelmäistä ja runsaan mausteista makua täydentävät havumaiset ja kukkaiset vivahteet. Jälkimaku on lisäksi varsin kuiva ja todella katkera.

Tuoksu: Oluen erittäin viehättävää tuoksua voi kuivalla aromiltaan makeaksi, hedelmäiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja hieman samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Forbidden Planet on monipuolisen ja tyylikkään humaloinnin varaan rakennettu olut. Sen viettelevä ja nyanssi-rikas kokonaisuus pursuaa erilaisia makuja ja aromeita, jotka tekevät siitä erittäin mielenkiintoisen Imperial IPA:n. Itse pidin sitä kohtalaisen hyvänä oluena, joka vastasi hyvin sille asettamiani odotuksia. Siitä ei suuria puutteita löytynyt ja siksi uskallan antaan sille 79 pistettä sadasta.

Arvio: 79/100

2.12.2017

Hiisi Rakki

Hiisi Rakki

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: English Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 39
Väri: 23 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maku: Hiisi Rakki on keskiasteisesti humaloitu olut, jonka makua voi luonnehtia lähinnä makean maltaiseksi, trooppisen hedelmäiseksi sekä greippisen sitruksiseksi. Näiden lisäksi oluessa maistuu myös havumaisuus ja yrttinen mausteisuus.

Tuoksu: Oluen hyvin pitkälti makunsa kaltaista aromia voi kuvailla makuaan jollain asteella pehmeämmäksi ja marjamaisemmaksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Suutuntumaltaan olut on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Sen runko on meripihkanvärinen ja samea sekä sitä somistava vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Hiisi Rakin jännä makumaailma ei oikein soveltunut omaan makuuni ja muutoinkin kokonaisuus jätti hieman toivomisen varaa. Se ei lukeudu tämän loistavan panimon parhaimpiin tuotteisiin ja jätti ainakin minut kysymään, mitä sillä oikein haettiin takaa.

"Rakki rauankarvallinen // Hiien röyhkeä vahtikoira // Kuuta haukkuu, räksyttävi // Pohjolan peloton herhiläinen".

Arvio: 65/100

1.12.2017

Maku Saison

Maku Saison

Panimo: Maku Brewing
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 12,7 °P
Katkeroaineet: 29,2 EBU
Väri: 14 EBC

Maltaat: Pale Ale, Wheat, Vienna, Cookie
Humalat: Magnum, Saaz, Styrian Goldings

Maku: Maku Saisonin pippurisen mausteinen ja viljamainen maku pitää sisällään myös hedelmäisiä, kukkaisia ja sitrusmaisia vivahteita. Humalointi on melko mietoa ja jälkimaku kuiva ja pitkäkestoinen.

Tuoksu: Oluen raikas ja pirteä tuoksu on makuaan hiivamaisempi, mutta muilta osin vastaavanlainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma voimakas hiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja samea sekä vaahtokukka kuohkea ja kermamainen.

Loppukommentit: Tämä hieman hapan, mutta melko tyylikäs saison ei jätä arvailemisen varaa. Se on varsin onnistunut tekele, josta ei suurempi puutteita löydy. Olut on lisäksi suodattamaton ja jälkikäy pullossa. Omaan makuuni se soveltui melko hyvin ja siksi uskallan antaa sille hyvät pisteet.

Arvio: 80/100

30.11.2017

Stallhagen Pale Ale

Stallhagen Pale Ale

Panimo: Stallhagen
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 14,9 °P
Katkeroaineet: 28 EBU
Väri: 6 EBC

Tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Maltaat: Pilsner, Crystal
Humalat: Chinook, Centennial, Willamette

Maku: Stallhagen Pale Ale on melko miedosti humaloitu, makea (karamellinen) ja hedelmäinen olut. Sen muutoin viljaista ja sitrusmaista makua voi kuvailla myös kukkamaiseksi ja hieman havuiseksi.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on lähes makunsa kaltainen eikä tarjoa täten minkäänlaisia yllätyksiä.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkanvärinen ja erittäin samea sekä vaahtokukka runsas ja kermamainen.

Loppukommentit: Stallhagen Pale Ale on ehdottomasti yksiä panimonsa parhaita oluita. Se on mallikas APA, jonka makumaailma on runsas ja aromi luokseen kutsuva. Varsinkin hintaansa nähden se on oiva ostos, jolla ei ole mitään hävettävää. Jos sitä maistatte, suosittelen ehdottomasti valitsemaan nyt arvostelussa olevan 6,0 % version.

Arvio: 80/100

29.11.2017

Pyynikin Wanaka Stout

Pyynikin Wanaka Stout

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Maku: Wanaka Stoutin tyylikäs ja herkullinen maku on ennen kaikkea paahtomaltainen, suklainen ja tumma hedelmäinen. Kokonaisuutta voi kuvailla myös makean karamelliseksi ja kahvimaiseksi sekä hennosti kukkaiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan miedompi ja heppoisempi, mutta aromiltaan kuitenkin hyvin pitkälti makunsa kaltainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on lähes musta ja läpinäkymätön sekä vaahtokukka kuohkea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Wanaka Stout on erittäin onnistunut kauppavahvuiseksi olueksi. Se on uusi-seelantilaisilla humaloilla varustettu, paahteinen ja makea olut. Se on mielestäni yksiä Pyynikin Käsityöläispanimon parhaita oluita ja ansaitsee osakseen kiitosta.

Arvio: 81/100

28.11.2017

Peak Organic Fresh Cut

Peak Organic Fresh Cut

Panimo: Peak Organic Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Style Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,6 %

Humalat: Chinook, Citra, Centennial

Maku: Peak Organic Fresh Cut on raikkaan sitruksinen, melko mausteinen ja lempeän maltainen olut. Sen miellyttävä humalointi tuo makuun myös ruohomaisuutta ja hedelmäisiä nyansseja. Jälkimaultaan olut on hieman kuiva ja vain miedosti katkera.

Tuoksu: Oluen raikas ja pirteä tuoksu on ennen kaikkea hedelmäinen, sitruksinen ja ruohomainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja samea sekä vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Fresh Cut on varsin tyylikäs ja onnistunut India Style Lager. Sen makumaailma on riittävän runsas ja juotavuus erinomainen. Matalasta alkoholipitoisuudesta huolimatta siitä ei asennetta puutu ja se tarjoaa erinomaisesti rahoille vastinetta.

Arvio: 77/100

27.11.2017

BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid

BrewDog Hello My Name Is Little Ingrid

Panimo: BrewDog
Alkuperämaa: Skotlanti

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,4 %

Humalat: Centennial, Columbus, Nelson Sauvin, Bramling Cross

Maku: Hello My Name Is Little Ingrid on miellyttävällä humaloinnilla varustettu, melko makea ja runsaan hedelmäinen olut. Sen muutoin torttumaisessa ja lakkaisessa maussa on havaittavissa myös sitrusmaisia ja kukkaisia vivahteita.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on varsin raikas ja sitruksinen sekä omaa muuten marjaisen ja hedelmäisen aromin.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on karamellinvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: BrewDogin mukaan Hello My Name Is Little Ingrid edustaa kaikkea sitä hyvää, mitä Ruotsi tarjoaa. Se on skandinavialaisilla lakoilla maustettu Session IPA, joka edustaa tyylilajiaan varsin kunniakkaasti. Kauppavahvuiseksi olueksi se oli erittäin miellyttävä ja uskon maistavani sitä myös vielä joku päivä uudestaan.

Arvio: 76/100

26.11.2017

Hiisi Kiito

Hiisi Kiito

Panimo: Panimo Hiisi
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Aromatisoitu olut
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

IBU-arvo: 35
Väri: 8 EBC

Tarjoilulämpötila: 8-10 °C

Maku: Hiisi Kiito on vahvasti inkiväärin makuinen ja melko miedosti humaloitu olut. Sen muutoin hedelmäistä ja sitruksista makua voi mainostaa myös keksimäisen maltaiseksi sekä mausteiseksi.

Tuoksu: Oluen verrattain raikas ja inkiväärinen tuoksu on makuaan miedompi ja kevyempi.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on kellertävän oranssi ja hieman samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Inkivääri ei ole koskaan lukeutunut suosikki mausteisiini ja siitä syystä suhtaudun hieman nihkeästi inkiväärillä maustettuihin oluisiin. Oluet, joissa sitä käytetään ovat usein joko liian mausteisia tai sitten liian mietoja. Hiisi Kiidossa tätä ongelmaa ei onneksi esiinny. Sen maku ja aromi on hyvässä tasapainossa keskenään ja siitä ei suurempia puuttuita löydy. Aromatisoiduksi olueksi se ei ole missään nimessä huono, mutta totuuden nimissä odotin siltä kuitenkin hieman enemmän.

"Kiito kumma tuuliaispää // Levottomii asuttelevi // Vanhimpansa hämärtää // Tuulen tuomii liikuttelee"

Arvio: 61/100

25.11.2017

Geco Marvin

Geco Marvin

Panimo: Birrificio Geco
Alkuperämaa: Italia

Tyyli: Bitter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,3 %

Maku: Geco Marvin on korkeintaan keskiasteisesti humaloitu, makean toffeinen ja keksimäisen maltainen olut. Sen kuivan ja katkeran jälkimaun lisäksi oluessa esiintyy myös hedelmäisiä ja miedosti sitruksisia sävyjä sekä kukkamaisuutta.

Tuoksu: Arominsa puolesta olut on varsin makea ja hedelmäinen sekä hennosti sitrusmainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on meripihkan punertava ja samea sekä vaahtokukka erittäin kuohkea ja samettinen.

Loppukommentit: Marvin Best Bitter on milanolaisen Birrificio Gecon valmistama olut. Sen vahvasti englantilaistyyliset vivahteet tekevät siitä varteenotettavan bitterin. Se on makumaailmaltaan kohtalainen eikä sen koostumuksessakaan ole suurta valittamisen varaa. En löytänyt siitä merkittäviä puutteita ja siksi annan sille keskiverron pisteytyksen.

Arvio: 71/100

24.11.2017

Teerenpeli Ruis RIPA

Teerenpeli Ruis RIPA

Panimo: Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,6 °P
Katkeroaineet: 45 EBU
Väri: 48 EBC

Maltaat: Dark Rye, Pilsner, Crystal, Barley flakes
Humalat: Green Bullet, Waimea, Fuggles

Maku: Ruis RIPA on reipas, hieman makea ja rukiinen olut. Sen mausteisen, havumaisen ja sitruksisen humaloinnin lisäksi oluessa maistuu myös herkullinen tumma hedelmäisyys.

Tuoksu: Olut on aromiltaan makea, sitrusmainen ja rukiinen, eikä näin ollen poikkea juuri maustaan.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Runko on pähkinänruskea ja samea sekä sitä koristava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Teerenpelin Ruis RIPA on virkistävän rukiinen ja monipuolinen IPA. Sen juotavuus on hyvää luokkaa ja kokonaisuus kelvollinen. Se on kauppavahvuiseksi olueksi keskiluokkainen ja ajaa asiansa siinä missä moni muukin vastaavan hintainen viritelmä.

Arvio: 68/100

23.11.2017

Olvi APA "From Iisalmi with Love"

Olvi APA

Panimo: Olvi Oyj
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,0 °P
Katkeroaineet: 58 EBU
Väri: 12 EBC

Maltaat: Ohra- ja vehnämaltaat
Humalat: Citra, Chinook, Equinox

Tarjoilulämpötila: 7-9 °C

Maku: Olvi APA:n keskiasteisesti humaloidussa ja raikkaassa maussa on havaittavissa makean toffeisia, greippimäisiä ja trooppisen hedelmäisiä sävyjä sekä mausteisia, havumaisia ja hennosti kukkaisia nyansseja.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta ehkä hieman enemmän maltainen ja keksimäinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Runko on kullankeltainen ja melko kirkas sekä vaahtokukka runsas ja samettinen.

Loppukommentit: Olvi toi markkinoille reilu vuosi sitten uudistetun tuoteperheensä ensimmäisen oluen, Olvi APA:n. Se on olut, joka haastaa onnistuneesti monet kauppavahvuiset kilpakumppaninsa ja tarjoaa juojalleen varsin kelvollisen makuelämyksen. Itselleni siitä ei jäänyt mitään pahaa sanottavaa ja olen erittäin iloinen, että saimme taas yhden varteenotettavan haastajan perusolut markkinoille.

Arvio: 70/100

22.11.2017

Трехгорное Золотой Эль (Venäjä)

Trekhgornoe Golden Ale

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Golden Ale/Blond Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,5 %

Kantavierre: 11,0 °P

Maltaat: Barley Malt, Dark Wheat
Humalat: Columbus

Maku: Trekhgornoe Golden Alen makean maltaista ja viljamaista perusmakua lujittavat siinä esiintyvät pippurisen mausteiset, miedosti sitruksiset ja voimakkaan ruohomaiset vivahteet. Jälkimaultaan olut on lisäksi melko voimakas ja varsin katkera.

Tuoksu: Oluen makeaa ja viljamaista tuoksua voi kutsua myös varsin pehmeäksi sekä jonkin verran hedelmäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen runko on kullanvärinen ja kirkas sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Trekhgornoe Golden Ale on hienon näköiseen pulloon pakattu pintahiivaolut. Se tarjoaa sen tyylilajille uskollisia elementtejä, mutta on kokonaisuutena aivan liian mausteinen ja voimakas. Itseäni tämä asia jäi häiritsemään sen verran suuresti, että joudun antamaan sille melko niukat pisteet.

Jos haluatte maistaa näitä Trekhgornoen oluita, löydätte niitä myynnistä K-Supermarket Viikistä.

Iso kiitos Nikelle!

Arvio: 59/100

21.11.2017

Трехгорное Белый Эль (Venäjä)

Trekhgornoe White Ale

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Witbier
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %

Kantavierre: 10,0 °P

Maltaat: Barley Malt, Wheat
Humalat: Cascade, Columbus

Maku: Trekhgornoe White Alen makua voi luonnehtia vehnämäiseksi, maltaiseksi ja sitrusmaiseksi. Oluessa maistuu myös mausteisuus ja hiivamaisuus sekä jonkin asteinen kukkamaisuus. Jälkimaultaan olut on miedosti katkera ja varsin kuiva.

Tuoksu: Oluen vehnämäinen ja sitruksinen tuoksu on hieman apea ja tunkkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen suutuntuma on melko kevyt, keskihiilihappoinen sekä jokseenkin vetinen. Runko on kellertävä ja samea sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Trekhgornoe White Ale on Moscow Brewing Companyn valmistama olut. Se on kohtalaisen hyvä ja verrattain onnistunut witbier. Sen maku toimii, mutta itse aromi jättää aika lailla toivomisen varaa. Koostumus oli sen tyylilajille sopiva ja juotavuus kunnossa. Se ei ole yhtään hullumpi olut, jolle uskon löytyvän käyttöä myös tulevaisuudessa.

Arvio: 73/100

20.11.2017

Tanker Abstraction

Tanker Abstraction

Panimo: Tanker
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 5,5 %
IBU-arvo: 56

Maku: Tanker Abstraction on keskiasteisesti humaloitu, hieman makea ja keskikatkera olut. Sen mehukasta makua voi kuvailla pehmeän maltaiseksi, trooppisen hedelmäiseksi ja greippisen sitruksiseksi sekä myös jonkin verran havumaiseksi.

Tuoksu: Oluen kevyt ja raikas tuoksu on aromiltaan lähinnä hedelmäinen ja sitruksinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävä ja samea sekä sitä päällystävä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Abstraction IPA on Tankerin valmista versio palkitusta Hallucination oluesta. Se on tätä miedommin katkera ja omaa matalamman alkoholipitoisuuden. Se ei lukeudu aivan oman tyylilajinsa kirkkaimpaan kärkeen, mutta on kokonaisuutta arvioitaessa varsin onnistunut olut.

Arvio: 79/100

19.11.2017

Tanker Orient Express

Tanker Orient Express

Panimo: Tanker
Alkuperämaa: Viro

Tyyli: Baltic Porter
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 10,5 %

Maku: Orient Express on makea, paahteinen ja hieman alkoholin makuinen olut. Sen humalointi on voimakasta ja maku muutoin tummasuklainen, tumma hedelmäinen sekä lakritsinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pitkälti makunsa kaltainen, mutta muuttuu hieman alkoholimaisemmaksi lämmetessään.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä kermamainen. Runko on lähes musta ja valoaläpäisemätön sekä vaahtokukka niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Orient Express on virolaisen pienpanimon Tankerin uusimpia oluita. Se on makea ja paahteinen Baltic Porter, jonka 10,5 prosentin alkoholipitoisuus tekee siitä varsin nautinnollisen oluen juoda. Sen maku ja aromi olivat kohdillaan ja koostumus erinomainen. Omaan makuuni se soveltui erittäin hyvin ja uskallan mainostaa sitä hyväksi olueksi.

Arvio: 84/100

18.11.2017

CoolHead Brew Over the Galaxies

CoolHead Brew Over the Galaxies

Panimo: CoolHead Brew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 7,0 %

Humalat: Galaxy

Maku: Over the Galaxies on voimakkaasti humaloitu, trooppisen hedelmäinen ja raikkaan greippinen olut. Sen pääosin ananaksen makuisessa ja vain hieman makeassa kokonaisuudessa on havaittavissa myös havumaisia ja ruohoisia vivahteita.

Tuoksu: Oluen trooppisen hedelmäistä ja greippisen sitruksista aromia voi kutsua stimuloivaksi ja aistikkaaksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on kellertävän ruskea ja erittäin samea sekä sitä somistava vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Over the Galaxies on yksiä CoolHead Brew:n uusimpia oluita. Se on New England IPA -tyylinen olut, jonka tyylikkäästä humaloinnista vastaa Galaxy. Se on hyvä esimerkki CoolHead Brew:n jatkuvasti paranevasta laadusta ja pienpanimona se alkaa olla yksiä Suomen parhaita. Over the Galaxies on yksinkertaisesti hyvä olut, jota aion juoda myös jatkossa.

Arvio: 83/100

17.11.2017

Thornbridge Tart (Passionfruit and Blueberry)

Thornbridge Tart (Passionfruit and Blueberry)

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: Sour/Wild Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Thornbridge Tart on hapan ja raikas olut. Sen maku on pääosin mustikkainen ja passionhedelmäinen, mutta samalla myös jonkin verran torttuinen, marjamainen ja sitruksinen. Oluen humalointi on varsin mietoa ja jälkimaku sangen kuiva.

Tuoksu: Oluen pisteliästä ja eloisaa tuoksua voi kutsua happamaksi, marjaiseksi sekä sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Runko on kuparinkeltainen ja samea sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thornbridgen valmistamaa Passionfruit and Blueberry Tart -olutta on käsitykseni mukaan valmistettu melko vaatimaton erä. Se on tyylikäs hapanolut, jonka maku on varsin onnistunut ja aromi viettelevä. Sitä oli saapunut Helsinki OlutExpoon vain pieni määrä ja olinkin erittäin iloinen, että kerkesin sitä annoksen verran itselleni lipastamaan.

Arvio: 82/100

16.11.2017

Thornbridge Tonttu

Thornbridge Tonttu

Panimo: Thornbridge
Alkuperämaa: Englanti

Tyyli: American Amber / Red Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Maku: Thornbridge Tonttu on viehättävällä humaloinnilla varustettu, makea ja hennosti mausteinen olut. Sen maku on pullollaan trooppisen hedelmäisiä ja mansikkaisia vivahteita sekä keksimäistä maltaisuutta.

Tuoksu: Oluen hurmaava tuoksu on ennen kaikkea makea ja runsaan hedelmäinen, mutta samalla myös jonkin verran mansikkainen.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä öljymäinen. Runko on meripihkan punainen ja melko kirkas sekä sitä somistava vaahtokukka kohtuullisen niukka ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Thornbridge Tonttu on Single Hop -humaloitu (Enigma) jouluolut. Sen jännän mansikkainen ja makea makumaailma tekevät sitä erittäin hauskan ja mielenkiintoisen juotavan. Se on varmaa Thornbridgen laatua enkä usko sen tuottavan kennellekään suurempaa pettymystä.

Arvio: 80/100

15.11.2017

Moose On The Loose Wild Saison

Moose On The Loose Wild Saison

Panimo: Moose On The Loose Brewing Company
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Saison
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

IBU-arvo: 16

Maltaat: Pilsner, Pale Caramel
Humalat: Tradition

Maku: Wild Saison on olemukseltaan kevyt, raikas ja hapan olut. Sen makua voi luonnehtia ennen kaikkea herukkaiseksi, marjamaiseksi ja sitruksiseksi, mutta myös jonkin verran torttumaiseksi ja hiivaiseksi.

Tuoksu: Oluen hapan ja runsaan marjamainen aromi ei poikkea juuri maustaan.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus melko kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman vetinen. Runko on punertava ja erittäin samea sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Wild Saison on porilaisen Moose On The Loose pienpanimon valmistama olut. Sen valmistuksessa on käytetty muun muassa Anttilan tilan karviaisia (Kokemäeltä) sekä Belle Saison-hiivaa. Melko korkeasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta alkoholi ei maistunut lainkaan oluessa. Sen makua vaivasi kuitenkin liiallinen hiivamaisuus sekä koostumusta turha keveys. Näistä huolimatta se on helposti lähestyttävä ja raikas kesäolut, joka ei turhia kainostele.

Arvio: 71/100

14.11.2017

Maku / HopHead Matryoshka

Maku / HopHead Matryoshka

Panimo: Maku Brewing / HopHead Craft Brewery
Alkuperämaa: Suomi / Venäjä

Tyyli: Black IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,5 %

Maltaat: Pale Ale, Rye, Crystal 150, Carafa1, Carafa3
Humalat: Columbus, Amarillo, Mosaic

Maku: Matryoshkan voimakkaasti humaloitu ja paahteinen maku pitää sisällään tumma hedelmäisiä, rukiisia ja greippimäisiä sävyjä sekä laktoosin tuntua.

Tuoksu: Oluen varsin tummaa ja syvää aromia raikastuttaa sen sitrusmaisuus ja laktoosisuus.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumusta voi kuvailla keskitäyteläiseksi ja suutuntumaa keskihiilihappoiseksi sekä öljymäiseksi. Rungoltaan olut on lähes musta ja läpinäkymätön sekä sitä koristava vaahtokukka veikeä ja samettinen.

Loppukommentit: Matryoshka on suomalaisen Maku Brewinging ja venäläisen HopHeadin yhteistyössä valmistama olut. Se on rukiilla ja laktoosilla boostattu Black IPA, josta ei makua tai luonnetta puutu. Hyvän arominsa lisäksi olut ansaitsee kiitosta myös hienosta nimestään ja etiketistään. Itse pidin siitä suuresti ja varsinkin Black IPA:ksi se oli erittäin onnistunut.

Arvio: 84/100