31.10.2016

Nikšićko Pivo (Montenegro)

Nikšićko Pivo

Panimo: Trebjesa Brewery (MolsonCoors)
Alkuperämaa: Montenegro

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Nikšićko Pivo on raikas ja keskikatkera olut. Sen maku on hyvin makea (maltainen ja hunajainen), viljainen ja kevyesti hedelmäinen. Sen humalointi on keskiasteista ja se tuo makuun ruohomaista sekä hivenen sitruksista vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on kevyt, mutta selkeä. Sen aromi on makunsa kaltaisesti makean maltainen ja hedelmäinen sekä kevyesti ruohomainen. Lisäksi hento sitruksisuus raikastuttaa ja tasapainottaa kokonaisuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Sen läpinäkyvää ja kirkasta runkoa päällystää vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Trebjesa Brewery on jo vuonna 1896 perustettu panimo, joka siirtyi vuonna 2012 MolsonCoorsin omistukseen. Se on Montenegron ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin panimo ja nyt esittelyssä oleva Nikšićko Pivo on maansa myydyin ja yleisin olut. Mainetta se on niittänyt myös muissa Ex-Jugoslavian maissa ja sitä löytyykin myynnistä hyvin ympäri Balkanin aluetta. Törmäsin siihen monessa paikassa ja vaikka se oli entuudestaan minulle tuttu, päätin maistaa sitä uudestaan. Vanhat muistikuvani siitä pitivät hyvin paikkansa ja olihan se pakko esitellä myös blogissani.

Arvio: 60/100

30.10.2016

König Beer (Unkari)

König Beer

Panimo: Pécsi Sörfőzde (Ottakringer)
Alkuperämaa: Unkari

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Kantavierre: 7 °P

Maku: König Beer on jälkimaultaan kuiva ja melko katkera olut. Siinä maistuu leipämäisen maltainen ja viljamainen aromi, joka tukeutuu makean karamelliseen ja ruohomaiseen kokonaisuuteen. Myös keitettyjen vihannesten kaltaista makua on havaittavissa. 

Tuoksu: Oluen tuoksu on makea, mutta muutoin hieman tylsä. Se on pääasiallisesti runsaan maltainen ja viljamainen, mutta siinä esiintyy myös ruohomaista sekä hivenen hedelmäistä aromikkuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Lager-tyyliseksi olueksi se on todella kevyt ja sen suutuntuma on muutenkin kovin vetinen ja keskihiilihappoinen. Väriltään se on kirkkaan kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Unkarilainen König Beer on Pécsi Sörfőzde panimon valmistama olut. Se ei lukeudu kuuluisimpien unkarilaisten oluiden joukkoon ja sitä voikin parhaiten luonnehtia edulliseksi perusolueksi. Se, että törmäsin siihen reissullani, oli minulle suuri yllätys. Joka tapauksessa se oli uusi olut minulle ja siksi ostin sen. Sen suurempia riemunkiljahduksia se ei minussa aiheuttanut, mitä osasinkin odottaa jo pelkästään todella alhaisen hinnan perusteella. Pääasia oli kuitenkin päästä maistamaan jotain uutta ja tyrehdyttää janoni.

Arvio: 55/100

29.10.2016

Хамовники Баварское (Hamovniki Pshenichnoe)

Hamovniki Pshenichnoe

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Hefeweizen
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 12 °P

Maltaat: Vehnämallas, Ohramallas, Karamellimallas.

Maku: Hamovniki Pshenichnoe on pelkistetty, mutta tyylikäs vehnäolut. Sen makua hallitsee vehnäinen ja makean toffeinen aromi, jota tukee tuoreen hedelmäinen ja neilikkaisen mausteinen vivahteikkuus.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on makea, mausteinen ja hiivamainen. Sen kokonaisuudesta miellyttävämmän tekee vehnäinen ja hedelmäinen aromikkuus.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä pehmeän kermainen. Väriltään se on lähes samean kuparinen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä miellyttävän samettinen.

Loppukommentit: Hamovniki Pshenichnoe on tyylikäs vehnäolut, josta pidin erityisen paljon. Sen aromi oli tavallisesta poikkeava ja sillä se erottautui edukseen lukuisien vehnäoluiden joukosta. Selkeys ja yksinkertaisuus eivät aina ole huonoja asioita ja tämä olut oli hyvä esimerkki siitä. Se kruunasi hienosti kolmen moskovalais oluen esittelykierroksen, ollen niistä selkeästi paras. Tätä olutta voi suositella kaikille vehnäoluen ystäville, jotka haluat jotain hieman tavallisesti poikkeavaa.

Erityiskiitokset tästä ja kahdesta aiemmasta Hamovniki oluesta Niklakselle ja UNiPAC Oy:lle.

Arvio: 77/100

28.10.2016

Хамовники Бокъ-Биръ (Hamovniki Bock-Bier)

Hamovniki Bock-Bier

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: Heller Bock
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 8,2 %

Kantavierre: 18 °P

Maku: Hamovniki Bock-Bier on vahvasti alkoholin makuinen ja keskikatkera olut. Siinä maistuu makean maltainen ja hunajainen aromi sekä kuivahedelmäisyys. Maku on lisäksi hieman yrttinen ja viljainen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman epäpuhdas, mutta voimakas. Runsaan alkoholimaisuuden alta paljastuu kuivahedelmäistä ja leipämäistä aromikkuutta sekä makean maltaista ja hunajaista vivahteikkuutta.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman metallinen. Sen runko on väriltään kurpitsamainen ja selkeä sekä vaahtokukka vaalea ja mukavan tuuhea.

Loppukommentit: Hamovniki Bock-Bier on hyvin tyypillinen Heller-Bock-tyylinen olut, jonka valmistuksessa on käytetty venäläisiä maltaita ja tsekkiläistä humalaa. Sen alkoholipitoisuus on melko korkea ja se näkyy ja tuntuu aromissa. Suutuntuma on hieman karhea ja metallinen ja alkoholi lämmittää mukavasti. Kokonaisuus on kuitenkin hieman epätasapainoinen, eikä olut päässyt missään vaiheessa sille tasolle, mitä siltä odotin. Tärkeintä oli kuitenkin päästä maistamaan uusi ja melko eksoottinen olut suoraan Venäjän sydämmestä.

Arvio: 58/100

27.10.2016

Хамовники Английский Эль (Hamovniki English Ale)

Hamovniki English Ale

Panimo: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya
Alkuperämaa: Venäjä

Tyyli: English Strong Ale
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 16 °P

Maku: Hamovniki English Ale on pehmeä, mutta vahvasti alkoholin makuinen olut. Sen aromi on makean karamellinen ja hedelmäinen, mutta myös hivenen paahteinen ja leipämäinen.

Tuoksu: Sen tuoksu on hyvin makea, mutta kokonaisuus alkoholin hallitsema. Siinä makean toffeinen ja karamellinen pääaromi sekoittuu yhteen maltaisen ja viljaisen sivuaromin kanssa.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on kevyen ja keskitäyteläisen välimaastossa ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen metallinen. Väriltään se on kirkkaan meripihkamainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä samettinen.

Loppukommentit: Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya on vuonna 2008 toimintansa aloittanut panimo, joka mainostaa olevansa Venäjän modernein. Sen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä noin 2 400 000 hehtolitraa vuodessa ja sen odotetaan lähes kolminkertaistuvan lähivuosien aikana. Panimo valmistaa omien olutmerkkejensä (Zhiguli Barnoe, Hamovniki, Ale Mohnaty Shmel ja Kvas Yakhont) lisäksi myös toistakymmentä muuta olutta. Hamovniki tuotemerkkinä on minulle entuudestaan tuttu ja heidän tuotteitaan olen myös aiemmin päässyt maistelemaan. Nyt arvostelussa oleva English Ale ei ole kuitenkaan heidän parhaimmistoaan, sillä sen muuten toimivan aromin pilaa liian vahva alkoholin maku.

Arvio: 61/100

26.10.2016

Nektar Pivo (Bosnia ja Hertsegovina)

Nektar Pivo

Panimo: Banjalučka Pivara
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Nektar Pivo on kuiva ja katkera olut. Siinä maistuu hieman yrttinen ja ruohomainen humalointi sekä makean hunajainen ja pehmeän maltainen aromikkuus. Myös miedosti hedelmäistä vivahteikkuutta on havaittavissa.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hivenen hapan, mutta selkeä. Sen maltainen ja ruohomainen pääaromi tukeutuu hyvin viljaiseen ja kevyesti hedelmäiseen sivuaromiin.


Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä hivenen metallinen. Sen kullankeltaista ja läpinäkyvää runkoa koristaa vaalea ja samettinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Banjalučka Pivaran perustivat Marija Zvijezdasin luostarimunkit jo vuonna 1873. Sillä on pitkät perinteet oluen valmistuksesta, kuten monella muullakin alueen panimolla. Sen nykyinen vuosituotanto on 1 000 000 hehtolitraa olutta ja laitteistot todella nykyaikaisia. Nektar Pivoa myydään nykyisin useissa maissa ja sen suosio on ollut kasvussa. Se on kohtalaisen hyvää perusolutta, joka täyttää paikkansa hyvin erilaisten lager-tyylisten oluiden joukossa.

Arvio: 63/100

25.10.2016

Tuzlanski Pilsner (Bosnia ja Hertsegovina)

Tuzlanski Pilsner

Panimo: Pivara Tuzla d.d.
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Pils (Pilsener)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

Kantavierre: 11,2 °P

Maku: Tuzlanski Pilsner on terävä ja tasapainoinen olut. Sen aromi on lähinnä makean maltainen ja hedelmäinen, mutta toisaalta myös tuoreen heinämäinen ja viljainen. Humalointi antaa sille ruohomaista vivahteikkuutta ja tekee siitä keskikatkeran pilsenerin.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman epäpuhdas ja melko kevyt. Se on hyvin makunsa kaltainen, mutta siinä esiintyvä hento mausteisuus tuo lisä vivahteikkuutta aromiin.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on kevyt ja suutuntumaltaan matalahiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Väriltään se kirkkaan kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Pivara Tuzla on jo vuonna 1884 perustettu olutpanimo, jonka tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä noin 500 000 hehtolitraa. Alunperin se tunnettiin nimellä "Erste Dampf Brauerei" ja se on joutunut pitämään taukoa tuotannostaan muun muassa ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana. Juomia panimo valmistaa tällä hetkellä 8 eri tuotemerkillä ja niistä 4 on oluita. He luottavat vanhanaikaisiin ja luonnollisiin oluen valmistusmenetelmiin ja ovat ylpeitä niistä. Tuzlanski Pilsner ei ollut kuitenkaan kovin erikoinen olut kaikesta tästä hypetyksestä huolimatta. Se ei eronnut merkittävästi alueen muista oluista ja ei siksi ansaitse sen suurempaa ylistystä tai korkeampaa pisteytystä.

Arvio: 53/100

24.10.2016

Mostarsko Pivo (Bosnia ja Hertsegovina)

Mostarsko Pivo

Panimo: Hercegovačka Pivovara (Heppro)
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 12,1 °P

Maku: Mostarsko Pivo on makea ja miedosti humaloitu olut. Sen maku on hyvin maltainen ja viljainen, mutta samalla myös makean hunajainen sekä kevyesti yrttinen. Jälkimaultaan se on hieman karhea ja yllättävän kuiva.

Tuoksu: Oluen tuoksu on sopivan puhdas ja selkeä. Sen aromia voi luonnehtia heinämäiseksi ja viljaiseksi sekä pehmeän maltaiseksi ja makean hunajaiseksi.



Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen vetinen. Väriltään se on kullankeltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukaltaan miellyttävän tuuhea ja samettinen.

Loppukommentit: Mostarsko Pivo on hyvä lager olut, jota minulle suositteli paikallinen tarjoilija. Aluksi suhtauduin siihen hieman skeptisesti, mutta se osottautui melko mielenkiintoiseksi tapaukseksi. Se on pelkistetty, mutta miellyttävä olut, jota voisin juoda hyvillä mielin uudestaan. Viimeistään se vakuutti minut, että Hercegovačka Pivovara osaa valmistaa hyviä ja toimivia oluita. Kokonaisuutta tarkasteltaessa uskallan mainostaa sitä koko Ex-Jugoslavian parhaaksi panimoksi, ainakin niiden oluiden osalta, joita olen päässyt maistamaan.

Arvio: 71/100

23.10.2016

Sarajevsko Premium HS (Bosnia ja Hertsegovina)

Sarajevsko Premium HS

Panimo: Sarajevska Pivara
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Premium Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %
Kantavierre: 12 °P

Maku: Premium HS on yllättävän monipuolinen lager. Sen viljaista ja leipämäisen maltaista aromia ryhdittää ruohomainen ja makean hunajainen kokonaisuus. Siinä maistuu lisäksi hieman hedelmäinen sekä pippurisen mausteinen sivuaromi. Se on lisäksi keskiasteisesti humaloitu sekä jälkimaultaan melko kuiva olut.

Tuoksu: Humalointi näyttelee pääosaa oluen tuoksussa. Sitä tukee maltainen ja hieman mausteinen aromi sekä makeutta tuova hunajaisuus. Kokonaisuus on näin ollen hyvin ruohoinen ja sitrusmainen sekä toisaalta maltainen ja mausteinen.

Ulkonäkö ja koostumus: Itse koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hivenen öljymäinen. Väriltään se on kirkkaan kullankeltainen sekä vaahtokukaltaan vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Sarajevsko Premium HS on Reinheitsgebot puhtauslain mukaan valmistettu olut. Panimon omien sanojen mukaan se on laadukasta lageria edulliseen hintaan. Hinnalla se ei ole tosiaan pilattu, mutta paikalliseen (oluen) hintatasoon nähden se on kuitenkin lähes tuplahintainen. Näistä kaikista asioista huolimatta aivan mestarilliseksi olueksi sitä on hyvin vaikea luonnehtia, mutta janoisen matkaajan se varmasti pelastaa.

Arvio: 58/100

22.10.2016

Sarajevsko Tamno (Bosnia ja Hertsegovina)

Sarajevsko Tamno

Panimo: Sarajevska Pivara
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Dunkel/Tmavý
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %
Kantavierre: 12,2 °P

Maku: Sarajevsko Tamno on makean paahteinen ja rento olut. Sen jälkimaku on kevyesti metallinen ja vain miedosti katkera. Aromiltaan se on hyvin ruisleipämäinen ja hieman paahtomaltainen, mutta samalla myös makean karamellinen ja pehmeän maitosuklainen. Lisäksi sen maussa esiintyy tumma hedelmäistä vivahteikkuutta.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin pehmeä ja kevyt. Sen paahdetun maltainen ja maitosuklainen aromi sekoittuu hienosti makean toffeiseen/karamelliseen sekä tumma hedelmäiseen kokonaisuuteen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen ja tasapainoisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä sopivan öljymäinen. Sen kolan väristä ja tummaa runkoa kaunistaa hennon pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Sarajevsko Tamno on miellyttävä ja helposti nautittava tumma olut. Se edustaa mallikkaasti alueensa oluenpanotaitoa- ja kulttuuria sekä on kaikin puolin Sarajevska Pivaran ehdottomasti paras olut. Aivan huippuluokkaiseksi sitä on mahdotonta kutsua, mutta kohtalaisen hyvä ja toimiva olut se on kuitenkin. Mitään aivan uutta ja ihmeellistä siltä on turha odottaa vaan se keskittyykin edustamaan panimonsa vanhoja perinteitä ja hieman klassisempaa otetta.

Arvio: 64/100

21.10.2016

Sarajevsko Pivo (Bosnia ja Hertsegovina)

Sarajevsko Pivo

Panimo: Sarajevska Pivara
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,9 %

Kantavierre: 11,8 °P

Maku: Sarajevsko Pivo on makea ja melko katkera olut. Sen jälkimaku on hyvin kuiva ja metallinen sekä pääaromi maltainen ja ruohomainen. Maultaan se on lisäksi hieman sitruksinen ja viljainen sekä ehkä kevyesti mausteinen.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hieman epäpuhdas ja jopa karvas. Sen aromi on lähinnä maltainen ja viljamainen sekä toisaalta maissinen ja ruohomainen.



Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä hyvinkin vetinen. Sen runko on kirkas ja kullankeltainen sekä vaahtokukka vaalea ja hyvin hento.

Loppukommentit: Sarajevska Pivara on jo vuonna 1864 perustettu olutpanimo. Nykyään se valmistaa oluiden lisäksi myös virvoitusjuomia sekä pullotettua vettä. Se on varmasti Bosnian tunnetuin olutmerkki ja siitä löytyy lukuisia mainintoja myös olutkirjallisuuden puolelta. Sillä on levikkiä myös maansa rajajon ulkopuolella, mutta myynti tapahtuu hyvin pitkälti entisten Jugoslavian maissa. Panimonsa kolmesta pääoluesta pidän sitä kuitenkin heikoimpana ja nämä kaksi muuta Tamno ja Premium ovat esittelyvuorossa tulevina päivinä.

Arvio: 55/100

20.10.2016

Kosača (Bosnia ja Hertsegovina)

Kosača Specijalno Crno Pivo

Panimo: Hercegovačka Pivovara (Heppro)
Alkuperämaa: Bosnia ja Hertsegovina

Tyyli: Dunkel/Tmavý
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,0 %

Kantavierre: 15 °P

Maltaat: Pale, Caramel, Black Malt

Maku: Kosača on tasapainoinen ja kevyehkö tumma olut. Sen maku on lähinnä paahtomaltainen ja kahvimainen, mutta toisaltaalta myös makean karamellinen sekä herkullisen suklainen. Siinä esiintyy lisäksi tumma hedelmäistä (lähinnä rusinaista) vivahteikkuutta, jolla saadaan aikaiseksi entistä pehmeämpi ja maukkaampi kokonaisuus.

 

Tuoksu: Oluen tuoksu mukailee pitkälti makuaan, ollen kuitenkin hieman pelkistetympi sekä kevyempi. Sen aromista erottuvat selkeimmin paahdettu maltaisuus, kahvimaisuus sekä makea karamellisuus. Ne kaikki ovat hyvin dominoivia tuoksuja ja peittävät alleen lähes kaiken muun.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Väritys on hyvin kolamainen ja vaahtokukka sopivan tuuhea sekä samettinen.

Loppukommentit: Hercegovačka Pivovara on yksityisessä omistuksessa oleva panimo, joka sijaitsee Bišću Poljussa, Mostarin kaupungissa. Heidän vuotuinen tuotantokapasiteettinsa on nykyisin 50000 hehtolitraa. He ovat panostaneet viime vuosina erittäin nykyaikaisiin tuotantolaitteisiin ja kouluttaneet henkilökuntaansa entistä ammattitaitoisemmaksi. Tämä kaikki näkyy ja tuntuu myös Kosača oluessa, joka tuli myyntiin ensi kerran vuonna 2009. Se oli yksiä matkani ehdottomasti parhaita oluita, joita join ja se on myös kansainvälisellä tasolla ajatellen melko onnistunut luomus.

Arvio: 70/100

19.10.2016

Brauer Bier (Puola)

Brauer Bier

Panimo: Van Pur S.A.
Alkuperämaa: Puola

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,0 %

Kantavierre: 7 °P

Maku: Brauer Bier on ohut ja hento olut. Sen makua voi kuvailla maltaiseksi ja maissimaiseksi sekä samalla makean hunajaiseksi ja hieman hedelmäiseksi. Jälkimaultaan se on melko kuiva ja vain kevyesti katkera.

Tuoksu: Myös oluen tuoksu on hyvin yksiulotteinen sekä ponneton. Aromiltaan se maltainen ja maissimainen sekä vain hennosti ruohoinen ja viljamainen.


Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on todella kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä hyvin vetinen. Väriltään se on kirkkaan kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Matkallani löysin vain muutaman alueen ulkopuolella valmistetun oluen ja tässä yksi niistä. Brauer Bier on Van Pur S.A:n valmistama olut, joka on yksiä Puolan suurimpia oluenvalmistajia. Heillä on tuotevalikoimissaan useita eri merkkejä ja Brauer on vain yksi niistä. Itse oluena se on erittäin perinteinen ja mieto ruokakaupoista löytyvä "maitokauppaolut". Suurta makunautintoa siltä on turha odottaa (ainakaan omasta mielestäni) ja se sopiikin parhaiten kylmänä nautittavaksi janojuomaksi.

Arvio: 48/100

18.10.2016

Pan Zlatni (Kroatia)

Pan Zlatni

Panimo: Carlsberg Croatia (Carlsberg Serbia)
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11,4 °P

Maku: Pan Zlatni on kevyesti paahteinen ja yllättävän makea olut. Siinä maistuu paahtomaltainen ja leipämäinen aromi yhdistettynä makean karamelliseen ja hedelmäiseen runkoon. Oluen jälkimaku on voimakkaan yrttimäinen ja päällekäyvä.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on hyvin makunsa kaltainen, mutta kuitenkin enemmän viljainen ja paahdetun maltainen. Myös se on hyvin makea ja hedelmäinen sekä samalla yrttiseen mausteisuuteen painottuva.


Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä erittäin metallimainen. Sen appelsiinin väristä runkoa koristaa vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Pan Zlatni oli toinen Pan-merkkinen olut, jonka join reissuni aikana. Lähtökohtaisesti se oli kiinnostavan tuntuinen luomus, jossa yritystä olisi vaikka muille jakaa. Sen lopputulos ei ollut kuitenkaan järisyttävän hyvä ja siitä jäi lähinnä pettynyt tai enemmänkin harmistunut olo. Se oli yksinkertaisesti liian makea ja liian yrttimäinen sekä aromiltaan epätasapainoinen olut. Paremmaksi sitä ei tehnyt myöskään sen liiallisen metallinen suutuntuma, joka lähinnä työnsi pois luoltaan. Näihin syihin vedoten 55 pistettä enempää en tohdi sille antaa.

Arvio: 55/100

Pan Lager (Kroatia)

Pan Lager

Panimo: Carlsberg Croatia
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 4,8 %

Kantavierre: 11 °P

Maku: Pan Lager on keskikatkera, makean maltainen ja ruohomaisesti humaloitu olut. Sen jälkimaussa esiintyy leipämäisiä ja viljaisia sävyjä sekä sen aromista tulee mieleen (jollain erikoisella tavalla) keitetyt vihannekset.

Tuoksu: Tuoksultaan olut on melko epäpuhdas ja jopa tunkkaisen oloinen. Sen aromille tyypillistä on heinämäinen ja ruohoinen alkuasetelma, joka muuttuu loppua kohden enemmän maltaiseksi ja sitrusmaiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä hieman metallinen. Sen väritys on kirkkaan kullankeltainen sekä vaahtokukka vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Pan Lager olutta on valmistettu Kroatiassa vuodesta 1997 lähtien. Sen tölkki-versio, jonka itse join, oli valmistettu Carlsberg Serbian toimesta. Pan-olutmerkki toimii NK Varteks ja NK Slaven Belupo jalkapallojoukkueiden virallisena sponsorina ja on muutenkin näkyvässä asemassa maansa katukuvassa sekä mainonnassa. Sen suosio on kasvanut jatkuvasti ja ei olisi ihme, jos se jossain vaiheessa nousisi kovimpien kilpailijoidensa Ožujskon ja Karlovačkon rinnalle tai jopa ohi. Eroja näillä kolmella on hyvin vähän ja jokainen itse tehköön linjavetonsa siitä, mikä näistä paras ja mikä huonoin...

Arvio: 56/100

17.10.2016

Karlovačko Nepasterizirano Retro (Kroatia)

Karlovačko Nepasterizirano Retro

Panimo: Heineken Hrvatska
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11.6 °P

Maku: Karlovačko Retro on raikas ja tuore olut, jonka humalointi on kevyttä ja jälkimaku hennon katkera. Oluessa maistuu maltainen ja hedelmäinen aromi sekä yrttisen mausteinen ja makean hunajainen vivahteikkuus. Kokonaisuutta voi kuvailla lisäksi hyvin leipämäiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on puolestaan hyvin selkeä, mutta samalla yllättävän mieto. Sitä hallitsee viljamaisen maltainen ja kevyesti hedelmäinen aromi. Yrttinen mausteisuus tukevoittaa lopputulosta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on kevyt tai lähes keskitäyteläinen ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä melko vetinen. Runko on kullankeltainen ja terävä sekä vaahtokukka vaalea ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Nepasterizirano Retro on valmistettu 100% kroatialaisesta ohrasta. Se on pastöroimaton ja säilöntäaineeton olut, jonka tarkoituksena on tuoda oluesta esiin sen puhtaimmat mahdolliset aromit. Siinä mielessä tehtävässä on onnistuttu, että maku on kieltämättä puhdas, mutta samalla se on jäänyt valitettavan vaisuksi. Lähtökohdat sille olivat siis erittäin hyvät, mutta lopputulos ei ollut mairitteleva. Mielenkiintoinen olut se oli joka tapauksessa juoda ja voin ymmärtää hyvin, miksi ja mihin tarkoitukseen se on alunperin valmistettu. Se sopii erinomaisesti paikalliselle markkina-alueelleen myyntiin, mutta kansainvälisesti vastaavanlaisia oluita on hyvin paljon ja todella moni niistä selkeästi parempia.

Arvio: 62/100

16.10.2016

Karlovačko Pivo (Kroatia)

Karlovačko Pivo

Panimo: Heineken Hrvatska
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11.6 °P
Tarjoilulämpötila: 8-10°C

Maku: Karlovačko Pivo on melko makea ja hieman pistävä arominen olut. Sen maku on makean maltainen ja hunajainen, mutta samalla myös raikkaan sitruksinen sekä leipämäinen. Myös kevyesti hedelmäistä aromikkuutta on havaittavissa. Jälkimaku on puolestaan hieman karhea ja melko kuiva.

Tuoksu: Tuoreen ruohomainen ja heinäinen humalointi hallitsee oluen tuoksua. Makea maltaisuus ja runsas viljamaisuus tasapainottavat kokonaisaromia.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämän keskitäyteläisen oluen suutuntuma on keskihiilihappoinen sekä hivenen metallinen. Sen kullankeltaista ja kirkasta runkoa päällystää vaalea sekä pitsimäinen vaahtokukka.

Loppukommentit: Karlovačkon panimo on perustettu jo vuonna 1854. Myös sillä, kuten monella muulla kroatilais panimolla on pitkät perinteet oluenvalmistuksesta. Nyt esittelyssä oleva versio on heidän päätuotteensa ja omituista kyllä, sen alkoholipitoisuutta on hilattu alaspäin jopa kolmeen otteeseen 5,4%  5,2 % 5,0 %. Moni paikallinen oli sitä mieltä, että että Karlovačko Pivo oli maultaan parempaa kuin Ožujsko Pivo ja tähän väitteeseen voin yhtyä. Molemmat ajavat asiansa, mutta täytyyhän toisen niistä olla parempaa ja tällä kertaa päädyin edellämainittuun ratkaisuun.

Arvio: 60/100

Ožujsko Cool (Kroatia)

Ožujsko Cool

Panimo: Zagrebačka Pivovara (MolsonCoors)
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Vähäalkoholinen olut
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 0,5 %

Kantavierre: 6.5 °P

Maku: Ožujsko Cool on maultaan keinotekoinen ja todella omituinen. Siinä maistuu makea ja sitrusmainen sivuaromi, mutta sen kokonaisuus on ennen kaikkea maissinen ja ruohomainen. Makua voi luonnehtia myös jollain asteella leipämäiseksi.

Tuoksu: Oluen tuoksu on makuaan puhtaampi, mutta ei sekään ole mairitteleva. Myös siinä esiintyy viljaista ja maltaista vivahteikkuutta yhdistettynä sitrusmaiseen ja ruohoiseen humalointiin.


Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on todella kevyt ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä valitettavan vetinen. Väriltään se on tasaisen kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Ožujsko Cool on kuin vettä, johon on lisätty oluelle tyypillisiä esansseja antamaan makua. Tämä on kuitenkin täysin ymmärrettävää kun puhutaan vähäalkoholisesta oluesta tai sitten täysin alkoholittomasta oluesta. Näitä juomia on kuitenkin oltava olemassa niille, jotka eivät alkoholista välitä, mutta haluavat juoda olutta. Tämä on syy, miksi näitä versioita esittelen, pidin niistä sitten itse tai en. Ožujsko Cool muistuttaa pitkälti Karlovačko Rally-nimistä olutta (joka on myöskin vähäalkoholinen olut), jota ei ole enää myynnissä. Sen onnistuin juomaan viime reissullani Kroatiassa ja nyt päätin korkata testimielessä myös tämän version.

Arvio: 38/100

15.10.2016

Ožujsko Pivo (Kroatia)

Ožujsko Pivo

Panimo: Zagrebačka Pivovara (MolsonCoors)
Alkuperämaa: Kroatia

Tyyli: Pale Lager
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 5,0 %

Kantavierre: 11 °P

Tarjoilulämpötila: 3°C

Maku: Ožujsko Pivo on hieman makea ja jälkimaultaan kuiva olut. Se on keskiasteisesti humaloitu ja siinä maistuu ruohoinen ja maltainen aromi sekä viljamainen ja kevyesti mausteinen vivahteikkuus. Kokonaisuutta tukee lisäksi hento sitruksisuus.

Tuoksu: Oluen tuoksu on hyvin kevyt ja selkeä. Siinä esiintyy viljamaisen maltainen aromi, joka yhdistyy tuoreen ruohomaiseen ja kevyesti kukkaiseen humalointiin.

Ulkonäkö ja koostumus: Koostumukseltaan olut on keskitäyteläinen tai jopa kevyempi ja sen suutuntuma on matalahiilihappoinen sekä kovin vetinen. Väriltään se on kirkkaan keltainen ja läpinäkyvä sekä vaahtokukaltaan vaalea ja samettinen.

Loppukommentit: Ožujsko on Kroatian jalkapallomaajoukkueen virallinen sponsori. Se on lisäksi maansa myydyin olutmerkki ja sitä löytyy myynnistä aivan kaikkialta ympäri Kroatiaa. Heidän oluitaan olin juonut jo aiemmin muutama vuosi sitten ja niistä jääneet mielikuvat pitivät hyvin paikkansa. Tasoltaan ja odotusarvoltaan niitä voi verrata hyvin suomalaisiin perusolutmerkkeihin, joten sen erikoisempaa makunautintoa niiltä on turha odottaa. Janooni sen kuitenkin kiskaisin...

Arvio: 52/100

14.10.2016

Ex-Jugoslavian maat kierretty ja oluita maisteltu


Lokakuun alussa päätin lähteä reissuun, jonka tarkoituksena oli vierailla kaikissa kahdeksassa entisen Jugoslavian maassa: Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Albania, Kosovo, Makedonia, Serbia sekä Slovenia.

Matkalta palasin monta kokemusta ja kertomusta rikkaampana. Reissukilometrejä alueen maanteillä kertyi peräti 2700 (alustava arvio oli noin 2000 km). Monta rajaa tuli ylitettyä ja uusia oluita kokoelmaani kertyi 55 kappaletta.

Tarkoituksenani on keskittyä esittelemään alueen oluita seuraavan vajaan kahden kuukauden ajan, tuttuun tapaan olut päivässä. En tiedä, onko kyseisen alueen oluita esitelty suuremmin suomalaisissa olutblogeissa, mutta jos ei, niin nyt niitä sitten käydään läpi. Haluan antaa mahdollisimman kattavan kuvan heidän olutvalikoimistaan ja blogini nimen mukaisesti keskityn säännöllisesti muihinkin kuin suomalaisiin oluisiin. Toivottavasti jaksatte seurata ja löydätte niiden joukosta oluita, joita haluaisitte päästä maistelemaan.

13.10.2016

Sierra Nevada Hop Hunter IPA

Sierra Nevada Hop Hunter IPA

Panimo: Sierra Nevada Brewing Company
Alkuperämaa: USA

Tyyli: India Pale Ale (IPA)
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 13,9 °P
Katkeroaineet: 56,8 EBU
Väri: 13,8 EBC

Maltaat: Two-row Pale, Caramel, Flaked Oats
Humalat: Cascade, Crystal, Simcoe

Maku: Hop Hunter on voimakkaasti ja monipuolisesti humaloitu olut. Sen makua voi luonnehtia runsaan hedelmäiseksi ja raikkaan sitruksiseksi, mutta samalla myös yrttisen mausteiseksi sekä viljaisen maltaiseksi. Lisäksi makua ryhdittää havumainen vivahteikkuus, joka tasapainottaa kokonaisuuden.

Tuoksu: Oluen tuoksu on erittäin runsas ja vahva. Siinä yrttimäisyys ja havumaisuus sekoittuvat mielenkiintoisesti hedelmäiseen ja sitruksiseen aromiin. Sen makea karamellisuus ja keksimäinen maltaisuus pehmentävät mukavasti muuten raskasta humalointia.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä ovelan liukas. Väriltään se kullankeltainen ja vaahtokukaltaan vaalea sekä pitsimäinen.

Loppukommentit: Sierra Nevada Hop Hunter IPA ei ole aivan perinteisesti valmistettu olut. Sen valmistuksessa käytetyt humalat höyrytislataan jo ennen kuin ne lähtevät pelloilta, jolloin saadaan aikaiseksi tuorein ja luonnollisin mahdollinen maku. Tässä prosessissa saadaan aikaiseksi humalaöljyä, joka keittovaiheessa sekoitetaan tavallisten "humalakäpyjen" sekaan. Itse en nyt ulkoa muista, olenko aiemmin juonut olutta, joka oli valmistettu vastaavalla metodilla, mutta täytyy sanoa, että humalan maku oli ainakin jollain asteella tavallisesta poikkeava. Se, onko maku huonompi vai parempi riippuu varmasti paljolti käytetyistä humalalajikkeista ja siitä, miten muuten se sopii yhteen muun makumaailman kanssa. Tämän oluen osalta lopputulos oli melko mairitteleva, muttei kuitenkaan täydellinen. Kaiken tämän sanottuani, arvioisin olutta kohtalaisen hyväksi, mutta omiin suosikkeiheni se ei silti lukeudu.

Arvio: 77/100

2.10.2016

Radbrew Beerman

Radbrew Beerman

Panimo: Radbrew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Session IPA
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,7 %

IBU-arvo: 53

Maltaat: Pale Ale, Melanoid, Crystal 150, Wheat
Humalat: Citra, Eldorado
Hiiva: US-05

Batch: #75

Maku: Beerman on kevyt ja virkistävä olut. Sen maku on trooppisen hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen, mutta samalla myös makean karamellinen ja pehmeän maltainen. Oluessa esiintyvä kukkamainen vivahteikkuus kruunaa aikaansaannoksen.

Tuoksu: Oluen tuoksu ei ole kaikkein raskaimmasta päästä, mutta sen aromi on yllättävän monipuolinen. Se on täynnä trooppista hedelmäisyyttä ja pirteää sitruksisuutta sekä makean karamellista ja pehmeän maltaista hehkua. Makunsa kaltaisesti sen kukkamainen sivuaromi viimeistelee lopputuloksen.

Ulkonäkö ja koostumus: Tämä kevyellä koostumuksella varustettu olut tukeutuu matalahiilihappoiseen sekä hieman öljymäiseen suutuntumaan. Sen meripihkan värinen runko on melko kirkas ja selkeä sekä vaahtokukka vaalea ja hennon pitsimäinen.

Loppukommentit: Vanhana NES ja Megaman pelien suurkuluttajana Beerman oli pakko-ostos. Sen teema ja etiketti olivat kekseliäisyyttä parhaimmillaan. En olisi ikipäivänä uskonut törmääväni moiseen juomaan, saati olueen. Sen tyylilajiksi oli päätetty valita viime vuosina kovassa suosiossa myllertänyt (Session) IPA ja se sopikin tälle teemalle erityisen hyvin. Muutoin olut oli kohtalaisen tasapainoinen ja onnistunut ja uskon sen toimivan erinomaisesti raikkaana janojuomana tai illanistujaisten hauskana "jäänmurtajana".

"When it's time to run and beergun through the level, fight a bossman or just relax after some hard platforming, accept this legislation limited beerman that has character and flavour to megabust your palate".

"Beerman is our no-nonsense session IPA made to taste good and kick butt, robot master or otherwise" (Radbrew).

Arvio: 74/100

1.10.2016

Radbrew Fear of the Dark "Undead Ale"

Radbrew Fear of the Dark

Panimo: Radbrew
Alkuperämaa: Suomi

Tyyli: Porter
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 4,1 %

Advanced engineering specs: (from the bottle)

Shock Factor: 23 IBU
Blood Concentration: 4,1 %
Type: Undead

Serums Used: Challanger, Fuggles, Citra
Flesh Parts: Pale Ale, Münich, Chocolate, Crystal 300, Crystal 150

Strain Used: S-04
Batch: #78


"Full-zombie bodied and dark to the core. This beer is the undead little brother of our Together in the Dark Immunologist's Stout. Uncap in the darkest corner you can find. Fear the dark, not the beer".

Maku: Fear of the Dark on melko kevyt ja hieman paahteinen olut. Sille tunnusomaista on paahtomaltainen ja kahvimainen aromi sekä suklainen ja hieman savuinen/tuhkainen vivahteikkuus. Se maku on lisäksi kevyesti yrttinen sekä hivenen marjainen.

Tuoksu: Sen aromi on selkeä ja mieto ja se myötäilee hyvin pitkälti makuaan. Myös siinä esiintyy paahtomaltaisuutta ja kahvimaisuutta sekä kevyesti marjamaista ja hieman savuista aromikkuutta.

Ulkonäkö ja koostumus: Oluen koostumus on kevyt ja suutuntuma keskihiilihappoinen sekä yllättävän vetinen. Väriltään se on lähes yönmusta ja vaahtokukaltaan beigemäinen sekä kevyesti kermainen.

Loppukommentit: Heti alkuun on pakko todeta, että Radbrew:n oluilla on aina hienot nimet ja tyylikkäät etiketit. Fear of the Dark ei tehnyt sääntöön poikkeusta vaan lisäsi "pökköä pesään" julkaisemmalla pullonsa takaetiketissä parhaat tuotespeksit ikinä (näkyvät yllä punaisella)! Olut oli lähtökohtaisesti todella kiinnostava viimeistä yksityiskohtaansa myöten, mutta sen lopputulos jäi harmittavan vaisuksi. Huono olut se ei missään nimessä ollut, mutta hieman lisää asennetta ja potkua jäin siltä kaipaamaan.

Arvio: 68/100