7.8.2016

Holba Serák Special

Holba Serák Special

Panimo: Pivovar Holba
Alkuperämaa: Tšekki

Tyyli: Czech Pilsner (Svêtlý)
Käymistapa: Pohjahiivaolut
Alkoholi: 6,2 %

Kantavierre: 13,6 °P
Katkeroaineet: 27,5 EBU
Väri: 16,5 EBC

Maltaat: Pils
Humalat: Saaz

Maku: Tälle oluelle tyypillistä on makean maltainen ja viljainen aromi, joka täydentyy hieman hedelmäisellä sekä melko ruohoisella kokonaisuudella. Sen makua voi kuvailla lisäksi hivenen yrttiseksi ja heinämäiseksi sekä jälkimakua keskikatkeraksi.


Tuoksu: Tuoksultaan olut on hieman pelkistetympi ja ehkä makuaan hieman makeampi. Sen aromia voi luonnehtia makean maltaiseksi ja hunajaiseksi sekä sen keskiasteista humalointia ruohoiseksi ja heinämäiseksi.

Ulkonäkö ja koostumus: Olut on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan keskihiilihappoinen sekä hieman öljymäinen. Sen runsas ja pitsimäinen vaahtokukka täydentää oluen meripihkan väristä runkoa.

Loppukommentit: Olutharrastukseni alkuvaiheessa pidin tšekkiläisiä oluita jopa keskimääräisesti parhaimpina, mutta vuosien mittaan olen havainnut, että totuus on kaukana siitä. Älkää ymmärtäkö minua väärin, sillä heillä on paljon todella hyviä oluita ja laadukas perustaso, mutta pääsääntöisesti ne ovat melko tylsiä ja hyvin samankaltaisia. Holba Serák Special on oiva esimerkki siitä, mitä tarkoitan. Jos sitä verrataan esimerkiksi Pilsener- tyylilajin parhaimmistoa vastaan, niin se on tasoltaan valovuoden jäljessä aivan kirkkainta kärkeä. Se on ehdottomasti hyvin valmistettu olut, mutta maultaan ja aromiltaan valitettavan heikko. Näin ollen 61 pistettä on mielestäni aivan sopiva arvosana tälle oluelle.

Arvio: 61/100

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti